Új állampapírok jönnek

Szeptember 29-étől újra lesz Bónusz Állampapír, ami az egyéves diszkontkincstárjegyhez képest ad valamennyi, egyelőre ismeretlen mértékű bónuszt, illetve az Államkincstár megújítja a Prémium Állampapír konstrukcióját is, jelentsen ez bármit is. Ennyi volt a mai sajtóközleményben, azt tudtuk csak meg, hogy hamarosan okosabbak leszünk.

Szintén két fontos mai hír: Az egyik, hogy 0,75%-ra nőtt az euró alapkamata, ami még mindig nevetségesen alacsony a 9,1% körüli inflációhoz képest, de végre vége a negatív kamat időszakának.

A másik hír, hogy amint az várható volt, tovább nőtt a magyar infláció, 15,6%-ra, de az ennél többet mondó maginfláció már 19%-on áll, a harmonizált fogyasztói árindex (amiben például már szerepel az is, hogy a külföldiek teljes áron tankolnak), 18,6%-ra hízott. Az élelmiszerek drágulása 30,9% volt. További áremelkedést várnak az őszi hónapokra.

De hogy valami jót is mondjak, az euró benézett ma 400 forint alá. (A most februári 355 forint és a 2020-as 337 forint és a 2018-as 307 forint után már ennek is tudni kell örülni.) Igaz, a júliusi külkereskedelmi mérleg pedig mínusz 1,1 milliárd euró lett, ennyire rossz még soha nem volt. Ennek legfőbb oka az elszállt energiaárak.

Share

165 hozzászólás

 • Gergő
  Javasoljatok már vmit állampapír helyett 1-2 mio megtakarításra. Sajnos állampapírt nem vagyok hajlandó venni. 400 alatt csipegetek eurót, dollárt.
 • Orbán a király
  Gergő vegyél S&P 500 ETF-et ha hosszú távban gondolkozol.
 • Szabó Gábor
  bitcoin.
 • anti ner
  ha nem kedveled a magyar állampapírt, akkor ott az erste kétéves kötvénye évi 11,5% hozammal, vagy néhány osztalékfizető magyar részvény: mol, ANY nyomda
 • Belavoltam
  Melyik brokert javaslod? Kb. hasonlo penzert tudnek en is venni.
 • KutasJózsi
  Ami még fontos lehet.. jövő héten döntenek a hatósági àr fenntartásáról az üzemanyagok esetében.. ha tudtok tankoljátok tele az autót, mert amint kiderül, hogy nem hosszabbítják meg boldog és boldogtalan fog rohanni a kutakra, mint anno a wc papírokra.. 🙂 (közben a MOL hamarosan újranyitja az üzemét a “hirtelen karbantartást” követően, nekem ez egy előjel..)
 • Lajos
  Most fordulo 2014J prémiumot megeri most eladni es atszallni diszkontkincstarjegybe? Jol latom? 5,1infla+1,6 fordul.
 • Belavoltam
  En mar nem bizom a forint papirokban. 400par forintos arfolyamnal atvaltottam a wise-on keresztul az osszeset euroba, es pemap-ot vettem erte.
 • Attila
  Vajon most érdemes venni a régi PMÀP-ból, vagy vàrjam meg a megújultat? Ronthatnak a feltételeken a jelenlegi körülmények között?
 • Gary

  Töltsd fel a spájzod értelmes, hosszú lejáratú dolgokkal.
  Enni, takarítani, mosdani jövőre is fogsz (ha nem akkor már rég rossz), de most x forintból valószínűleg sokkal többet kihozol, mint jövőre x + állampapír hozama forintból.
  EUR/USD/CHF se egy rossz irány, a 400 nagyon nem biztos, hogy az alja.
  Ekkora összegben másban ne gondolkodj, gondolom 30% elvesztése egyik napról a másikra nem férne bele azzal a tudattal se, hogy 10 év múlva visszahozza.
 • Gábor
  ETF-et hogyan érdemes itthon intézni?
 • segitek!!
  találtam egy elirást: “a forint benézett ma 400 forint alá.”

  köszi

 • ZoliZoli
  Minden pénzem pemáp,pmáoban van… Légyszi segítsetek minimálisan több kockázattal merre érdemes indulni? Már csak a diverzifikáció miatt is.
  Nincs akkora összeg hogy tanácsadásra legyen szükség de szeretnék tanulni erről. Az Akadémia meg hasonló tartalmakon túl vagyok többször is.

  Köszönöm

 • Z
  Nagyon ügyes sértődött övódás vagy, akire rászólt az óvónéni, hogy ne beszéljen trágárul, ezért elkezdett törni zúzni. Egyetlen gombnyomás volt a csoportos lomtárba helyezés, de te legalább jó sokat dolgoztál vele. 🙂 🙂 🙂 🙂

  Gondolod, a spamszűrő sem nézi spamnek az ilyen hozzászólásokat?

  Értem én, hogy szerinted te másokat bármikor le ku×va anyázhatsz, mert így szocializáltak (illetve éppen hogy nem szocializáltak), de attól ez még nem helyes.

  Tanulj meg viselkedni, ennyi az egész.

  Nézz magadba és változtass, amíg nem késő.

  Legközelebb szimplán csak kérj bocsánatot, nem fog tőle összetörni az egót. Vagy ha de, már az is haladás a gyógyulás felé.

 • Usespanner@gmail.com
  Zoli,
  Ha túl lennél az Akademian, tudnád, hogy vehetsz egyedi részvényt vagy ETF-et magasabb hozammal.
  Azt is tudnád, hogy TBSZ-re érdemes venned többfélét vagy több pénznemben.

  Egyedül brokert kell választanod.
  Random Capital a legolcsóbb. Bp 5.ker.

  Részvényt venni egy 12 éves is tud, de évente 1x osztalékot fizet, amit vissza kell forgatnod. Pofon egyszerű.

  Ha ETF-et veszel, akkor erdemes magyar Bux etf-el kezdeni. Ha külföldit, akkor pedig írj nekem egy mailt az usespanner@gmail.com-ra, és elmagyatazom, mert erre nem elég itt a hely. De az se bonyolult.

  A lényeg, hogy el kell kezdeni.

 • Csinolina
  Kifejtenétek jobban az s&p500 vásárlásának módját? hol veszitek,milyen plusz díjak mellett, hogy adózik stb.?
 • Coldfire
  Sziasutok. Van valakinek értelmes magyarázata arra hogy ilyen hírek mellett hogyan tud erősödni a forint? rekord infláció, rekord negatív külkereskedelmi mérleg, alapkamat az egekben és ez EKB most emelt kamatot. Ezek alapján számomra a 420 felé közelítés lenne az érthető mozgás. Ennek szögesen ellenkezője történik. Miért?
 • állampapíros

  Esélyes hogy rontanak:

  ” Míg az ÁKK egyik kimondott célja a korábbi alacsony hozamkörnyezetben az adósság
  átlagos hátralevő futamidejének hosszítása volt, ezzel szemben a jelenlegi magas hozamok mellett inkább
  az adósság portfolió átárazódásának lassítása az elsődleges preferencia”

  lásd ÁKK sajtóközlemény. szeptember 8.

 • Z, mint zombi?
  Kivancsi vagyok, hogy egy sima bejelentesen, mint ez a cikk, mit lehet behisztizni? :-DDD

  T neven írogatott egy okostojás, aki mindenkit lebarmozott és leugatott, nekem azt írta, hogy köcsög gyökér vagyok, erre kiosztottam, hogy ő meg egy primítiv bunkó és kinek képzeli magát, hogy így mer beszélni az emberekkel.

  Erre írt 50 hozzászólást, amit egy mozdulattal kukáztam, csoportos törléssel.

  Most régi hozzászólásokat másolt be, de arra nem gondol a nagyon buta, hogy van IP cím is, amit én látok.

  Iszonyat munkát rak bele, válaszolgat a capchta kérdésre.

  Egyre inkább úgy gondolom, hogy komoly segítségre lenne szüksége.

 • Nándi

  Off topic, de már többször meg akartam kérdezni (és mindenhova off topic lenne). Alul az szerepel “…támogatni a munkánkat.” Ki a többes szám? 🙂

  Hát én meg a Zasszony, ki más? 🙂

 • lekváros_kenyér
  “Az ÁKK célja továbbra is a közép – és hosszútávú lakossági megtakarítások ösztönzése kockázatmentes állampapírok kibocsátásával.”

  Azt hittem, hogy az államadósság-kezelés a céljuk/feladatuk, de rendesek, hogy már a lakossági megtakarításokra is összpontosítanak.
  Érdekes lesz látni, hogy a számlák (nem) befizetése után mennyi pénzzel tudja finanszírozni a lakosság a hiányt. Külföldiek nem akarják majd megvenni, hazaiak pedig nem tudják?

 • Tibor
  “Javasoljatok már vmit állampapír helyett 1-2 mio megtakarításra. Sajnos állampapírt nem vagyok hajlandó venni. 400 alatt csipegetek eurót, dollárt.”

  Zsiday a minap arról beszélt, hogy ilyen kamatok mellett érdemesebb forintban megtakarítani, mert még forintgyengüléssel is esélyesen jobban lehet kijönni belőle: youtu.be/CMtaP6U9POU?t=843

 • Pampalini
  “Minden pénzem pemáp,pmápban van… ”

  Az a része többé-kevésbé nekem is, ami nem ingatlanban. Nem örülök neki, de ha reálisan nézem, hozam/kockázat arányban nem tudok jobbat.

  Diverzifikálni elkezdtem a KBC-nél részvényt, ETF-et csipegetni. De nem utalok oda többet, mert megvette a K&H, és elszálltak a díjak.

  Ugyanígy jártam a Random Capitallal is.

  Most félve nézegetem a captradert… 🙂

 • Amg
  “megújítja a Prémium Állampapír konstrukcióját”
  na hát ez az amit látni kellene, hogy mi fog történni? Ki mire gondol?
 • Zabalint
  Én amúgy azok közé az őrültek közé tartozok, akiknek még mindig van BMÁP-ja. 🙂
 • iHaveSpoken
  @Gábor “ETF-et hogyan érdemes itthon intézni?”

  Ha legalább 3, de inkább 5 évig nem nyúlsz hozzá, akkor talán érdemes TBSZ-re tenni, tehát KBC vagy Erste. Egyik sem olcsó, de ha HUF-ért veszel SP500-at (attól, hogy HUF, még USD-ben követi az amcsi cégek árfolyamát), akkor nem vészesek a díjak. Az Erste körül van most egy kis felbolydulás, nézd meg az új kondíciós listáját. A KBC-n csak 20.000 EUR-ig van BEVA védelem, Erstén 80.000-ig.
  A másik lehetőség, ha nem szeretnél TBSZ-t, akkor talán IBKR, ahol tobb instrumentumot is elérsz és elég olcsók a díjak.
  Vagy nézel valami külföldi brókert TBSZ nélkül persze…

 • Szaky
  Off

  Gondolom nagyon sokan írnak hogy milyen témában írjál cikket, én is ajánlok egyet: a 70-es évek két nagy olajár robbanását összehasonlítani a mai energiaár emelkedéssel ill. az akkori Béke táborra gyakorolt hatását ami a kereskedelmi cserearányok drasztikus romlását idézte elő kis hazánkba.

  További hasonló remek cikkeket!

 • zoliahegyrol
  Pemak az infla plusz 0.25-el jovo augusztustol nem lesz mindennel nyerobb? kb 8-9? szazalekos Euro hozamot jelent jovo augusztustol ha fordul… Nincs az az osztrak/nemet/BRUSSZEL(i) bank amelyik ennyit adna… 0.75szazalekos EURO alapkamat mellett… Ugy erzem addig kellene venni, amig ezt igy forgalmazzak.
 • Danika
  Az elmúlt napokban DKJ D230823-at csipegettem, de miután megkaptam a szokásos hibaüzenetet (nincs elegendő névérték), inkább elkezdtem venni a Magyar Államkötvény 2023/C-t, egyszerre járnak le a DKJ-vel és még kicsit jobbnak is tűnik a hozama (és a lényeg, hogy van belőle). Van ennél jobb befektetés jelenleg rövidtávon? Igazából hosszabb távra, 5+ évre terveznék, de ilyen körülmények között (összeomlik a tőzsde vagy nem, emelkedik-e még az alapkamat vagy nem (tippre azért fog), mennyi lesz az infláció, mi lesz az EUR árfolyammal, stb.) nem igazán tudom, mit tehetnék 🙂 Lehet, hogy csinálok egy “f*om bele” portfoliot, veszek rövid kötvényt, hosszú kötvényt, EUR kötvényt, ETF-et, magyar részvényt, abszolút hozamú alapot, már csak az arányokat kell kitalálnom, aztán majd csak lesz valami 🙂
 • kicsa
  A megújuló PMÁP nekem kicsit átverés szagú. Azt írják, hogy új sorozat is lesz, ami a jelenlegi kamatozási feltételek mellett nagyon nagy szívás, hiszen akkor még egy évig alacsony lesz kamat. Ha esetleg a megújított feltétel azt jelenti, hogy az előző évi inflációs adatot felváltják az előző 12 hónap inflációs adatára, az kicsit talán jobb.
 • Péter
  Olyan szaga van ennek, mint ha ez az új állampapír a régiek kifizetésére lenne. Mindenesetre én messzire kerülöm a Magyar piacot, leginkább EUR, GBP és USD-ben tartom az összes likvid megtakarításom. Ami pedig be van fektetve, az dollárban az USA piacon hosszú ETF-ekben (pl $SPY, $XLU, $XLP, $XLRE) és pár ezeknél jóval veszélyesebbe mint játszópénz. Bár tudom, az $XLRE nem a legbiztonságosabb ETF a világon… főleg manapság.

  A közvetlen cégekbe való befektetéseket manapság már kerülöm. Bár baromi jól hangzik, hogy mennyit lehetett(!) kaszálni egy-egy tech cégen mint pl a Tesla vagy Amazon, arról a vonatról már rég lekéstek az emberek és amúgy is nagyon nagyon risky-nek találom az ilyet, hogy egy cégben annyira megbízz, hogy rengeteg pénzt költesz részvényeikre.

  Nyilván veszélyesen élek, és egy külföldön jegyzett online brokeren keresztül fektetek be mint egy hozzá nem értő! : -)

 • Tristis
  Zsiday a Partizánban azt mondta, hogy van 11%-os befektetés fix 3 évre. Nem tudom, mire gondolhatott….
 • mgpx

  Emelkedő inflációs környezetben a rövid kötvények a nyerőek. A infláció állandósulását követően viszont várhatóan az inflációhoz kötött kamatozású kötvények hozama verni fogja a rövid kötvényekét, legalábbis a mostanság divatos negatív reálkamatok világában.

  A PMÁP kamatelőnye talán 1-2 év múlva jut érvényre, az ennél korábban lejáró PMÁP-ok esetén érdemes elgondolkodni a váltáson.

  Azt viszont alaposan meg kell fontolni, hogy most egy hosszú lejáratú PMÁP-ot válasszunk annak jövőbeli kamatelőnye miatt, vagy inkább rövid távra DKJ-t. Most a DKJ a nyerő, de könnyen lehet, hogy később már csak a mostaninál kedvezőtlenebb kondíciók mellett lehet PMÁP-hoz jutni. A döntés erősen függ attól is, hogy tovább emelkedő, vagy inkább állandósuló mértékű (esetleg csökkenő) inflációra számítunk-e.

 • mgpx

  “Vajon most érdemes venni a régi PMÀP-ból, vagy vàrjam meg a megújultat? Ronthatnak a feltételeken a jelenlegi körülmények között?”

  Az eurós PEMÁP-ot egy éve még 1.5% kamatprémiummal adták, jelenleg már csak 0.25%-kal. Nem zárható ki, hogy a forintos kötvények kondíciói is hasonló irányban változnak.

  (Személy szerint én jövő év elejére vártam a kamatprémium csökkentését. De nem zárnám ki, hogy még szeptemberben bevezetnek egy alacsonyabb kamatprémiumú, viszont magasabb kamatbázissal (frissebb inflációs bázisról) induló kötvényt. Így a magasabb nominális kamat miatt annak ellenére is népszerű lehet, hogy a középtávú kondíciói rosszabbak lesznek. De ez csak tipp. )

 • random
  Engem érdekelne, hogy a Retire Early (FIRE) emberekkel ilyen helyzetben mi van? Tőzsde esik vagy stagnál, Infláció hatalmas, a hozamok infláció alatt vannak. Pár éve még nagyon ment (konjunktúra alatt), hogy milyen király életforma ez.
 • Husz János Puszita
  Végre felébredt az EKB hallelujah. Azt hittem végignézik ahogy lepadlózik az euró és elolvadnak a nyugdíjmegtakarítások.
 • Belavoltam
  “Ha ETF-et veszel, akkor erdemes magyar Bux etf-el kezdeni.”

  Latom, szeretsz veszelyesen elni 🙂 En nem bizom a magyar tozsdeben. Kicsi, belterjes, ner cegekkel tele. Kosz, de nem.

 • jaszkun
  az a híres fire életmódos magyar úriember (a nevére nem emlékszem) is teljesen eltűnt már régóta. De ő korábban be is vallotta, hogy előadásokból és egyéb dolgokból keres még pénzt, nem csak abból él meg, amit félretett.
 • András

  “Sziasutok. Van valakinek értelmes magyarázata arra hogy ilyen hírek mellett hogyan tud erősödni a forint?”

  A gázár csökkenése, ha egymás mellé teszel egy eur-huf és egy ttf tőzsdei gázár grafikon nagyon szépen látszik hogy együtt mozog a kettő. Persze nyilván nem csak ez az oka, de ez befolyásolja most legjobban a külker mérleget. Szerintem ha lenne eu-s megállapodás akkor is ugyanúgy együtt mozogna a kettő, de mondjuk a 390-420 helyett a 350-380-as sávban.

 • Laikus
  Mi garantálja, hogy a bróker nem lép le a részvényeiddel?
 • D

  Még csak részben vagyok érintett (van számottevő megtakarításom, de még dolgozok).
  Igaziból olyan hatalmas különbséget nem jelent a jelen helyzet.
  1. Ha hosszú távon is megmarad a jelentős inflációs különbség (magyarország vs. nyugat), akkor a forint további leértékelődése elkerülhetetlen. Ha dollárban/euróban van a megtakarítás (márpedig a tőzsdén abban van), akkor ez nagyjából fedezi az inflációt.
  2. A ‘normális’ fire mozgalom elég konzervatív tartalékokkal tervez, pont a jelenlegihez hasonló gazdasági kilengések miatt.
  3. A tőzsde sok jó év után most normalizálódik. Ezzel semmi gond nincs, tisztul a piac, talán pár zombicég is bedől.

  Igaziból hosszú távú tőzsdei befektetéseknél a jelenlegi kilengések lényegtelenek. Eddig is vége lett minden válságnak, ez sem tart örökké.

 • D
  aha… és ha közben 15%-ot javul a forint az euróhoz képest? 🙂 akkor bukta.
 • Főherceg

  Bux etf meg az a Random Capital, ami már nincs is…. Kíváncsi lennék a többi tanácsodra is.
 • Tibi
  Sziasztok!
  Ha rendszeresen, havi kis összegű megtakarítást szeretnék tőzsdére vinni, mert hosszútávra kell csak (pl. 50k huf nyugdíjra) és ebből vennék részvényeket, diverzifikáltan mondjuk az RC-nél, akkor lehet-e olyat, hogy kinézek két ETF-et meg egy cég részvényét és tört részt veszek belőlük? Mert pl SP500-as ETFnél 1 részvény sokszor többe kerül, mint amit szeretnék berakni a tőzsdére havi szinten és akkor még csak nem is diverzifikáltam.
  Ezt hogy szokták megugrani a kisbefektetők? Várnak félévet és 6*50k-t raknak be egyszerre és akkor már tudnak venni 1-1db kinézett részvényt?
  Köszi szépen!
 • Tomi
  Valazeg hulye kerdes de a wise mennyire megbizhato hosszu tavra tennek oda eurot.
 • Richmond
  Bocsánat, kicsit OFF topic. Szóval többször láttam leírva a Kiszamolon ( Miklóstol és sok kommentben is) hogy meleg ételt venni, vagy menzán enni pazarlás, főzni olcsóbb. Ez amúgy biztos? Persze ha nem ízlik, nem tartod elég egészségesnek a vett ételt, akkor nincs miről vitatkozni. De mennyiből tudsz kihozni otthon két főre egy levest és másodikat? – amivel jól is laksz. És itt az almát az almával hasonlítsuk össze pls, tehát ne egy otthoni borsó főzelék feltét nélkül vs menzán vett rántott hús köretet. Bevásárlásra fordított energia, főzésre fordított energia (átvitt és szó szerinti értelemben) és ugyanez a mosogatás. Ezzel szemben a netről rendelt, vagy a menzán vett kaja a teljes költséged. És 1100-1300 forintért már lehet enni menüt, akár jót is. Ez nem idevalo, de Miklós, egyszer megér egy külön posztot? – UI: szeretek főzni, de hétköznap nincs időm, gyerekek suliban esznek
 • András

  Hasonló összeget (évi 500k) kezdtem el idén nyesz-be rakni részben az eddigi önkéntes nyugdíjpénztár helyett. Idén betoltam egyben az 500k-t nyáron. Jövőre is 1-2 részletben vagy esetleg 3-4-ben fogom jobban nincs értelme aprózni a költségek miatt. Nekem 4 felé van osztva a portfólió és inkább nem ragaszkodom a 25-25%-os arányok folyamatos pontos tartásához. Eleve az SP500 etf-ből már 1 db is drágább a bét-en, mint az 500k 25%-a.
 • Gary
  D
  Őszintén, ennek mennyi a valószínűsége?
  Az uniós pénz kell a költségvetésnek mint egy falat kenyér, de továbbra is mindenféle független korrupcióügyi hatóságokkal szórakozunk az EU-ügyészség helyett.
  Mindenki látta, hogy a forint milyen gyorsan milyen sokat tud veszteni az értékéből.
  Ezek az emberek fognak ellen tartani bármilyen erősödési trendnek, a csak még egyszer legyen x (389, 373,368, az ami, egyénenként más) és átváltom az egészet a PCS-ba EUR-ra.
  A PEMÁP legnagyobb baja a benne lévő MÁ nem az E.
  Apropó, nem tudja valaki, hol lehet relatíve kis tételben és kevés macerával valami megbízhatóbb ország (Német/Francia/USA/Kanada/Tunézia/Zimbawe) állampapírjait megvenni?
 • András
  Pemáp helyett mit ajánlanátok rövid távra (0-2 évre már euróban levő ingatlanvásárlásra szánt pénz). Pemápot nem merem bevállalni az 5 éves futamidő miatt. Tudom, most visszavásárolja az állam 99%-on, de mi a garancia hogy ez 1 év múlva is így lesz? Vagy túlbecsülöm ezt a kockázatot?
  Az se baj ha nem közelítené meg az inflációt a kamata, de legalább ne 0%-on álljon a bankszámlán.
 • KommentElek
  Engem az is érdekelne, hogy van-e olyan magyar bank, ahol van nem lehúzós devizaszámla? Rablás, amit a magyar bankok ezen a téren művelnek.
  Ha magyar nincs, van-e osztrák, szlovák, szlovén, ahol meg is nyitják magyaroknak?