Lakásárindex frissítve

Írtam öt éve egy cikket az MNB lakásárindexe alapján, amit azóta is sokan belinkelnek itt is és más oldalakon is.

Lakásárak alakulása 1990-től

Mivel a lakásárindex azóta is elérhető és folyamatosan frissítik, csak gondolom azóta is ugyanúgy el van dugva, így kevesen találják meg, ezért újra csináltam a grafikonokat, hogy ne egy ötéves cikket linkelgessenek az emberek. Az adatok, amiből a grafikonok készültek, a fenti linken elérhetőek.

Országos ingatlanár-változás reálértéken (vagyis inflációval korrigáltan) 1990-től, százalékban:

Budapesti ingatlanár-változás 2001-től, szintén reálértéken és százalékban (2001 első negyedév a 100% minden esetben):

Városok reál ingatlanindexe 2001-től:

S ha már így belejöttünk, nézzük meg, hogyan alakultak az ingatlanárak az európai országokban. (Forrás) Kattintásra nagyobb lesz a kép. Magyarország az a zöld vonal, ami 95%-ról indul 2007-ben és a csúcson végez 2020-ban, 2015 volt a 100% mindenhol.

S az érdekesség kedvéért, a bérlés kontra tulajdonlás árváltozása az Unión belül 2010 óta.

Share

89 hozzászólás

 • Egyetértő némber
  abban az időszakban volt egy éves 15-20%os infláció. Ezek itt reálárak, inflációval korrigálva. Kb. 1998as reálértéken lett eladva a lakás.
 • challo
  Sziasztok,

  Többször felmerült Kömkel a blogon, nekünk most lett vele tapasztalatunk első kézből, gondoltam megosztom, hátha hasznos lehet másnak.

  Anyósom tervezte szigetelni a házát, illetve pár apróságot még, én ajánlottam neki Kömkelt, hogy tiszta képet kaphasson róla mit hogyan érdemes. Telefonon lehetetlen elérni, e-mailben sikerült, kb 1 hét múlva írt, hogy tud jönni, 55 ezer. Rendben, várjuk.

  A helyszínen alapos volt, elmondott mindent, mit érdemes, mit nem, mire kell figyelni, mivel anyósom már 66 éves, és nem szakmabeli, így kértünk egy összefoglalást e-mailben. Persze, nem gond, még aznap éjjel küldi a hőkamerás képekkel együtt, küld rétegrendeket, illetve ha további kérdés lenne keressük nyugodtan. Eddig jó volt.

  Ezután egy hét múlva elküldte a hőkamerás képeket, és ennyi, azóta nem reagál semmire (2 hónap telt el), párom írt neki most, _folytköv

 • challo
  folytköv_ párom írt neki most, hogy szeretne megnézetni egy házat, neki azonnal válaszolt 🙂 Számlát természetesen nem adott. Szakmailag tényleg nem volt kifogás, emberileg nálam nullára írta magát a faszi, kicsit kiábrándító, hogy még benne sem lehet megbízni, közben szidja tovább a megbízhatatlan szakikat a neten…
 • hemond
  Treil: egy hibát Te is ejtesz. Az állampapírok hozama nem mindig 5%, hanem ennél lényegesen magasabb volt a 2000-es években:

  mfor.hu/cikkek/befektetes/allampapirokkal-is-tul-lehetett-teljesiteni-az-inflaciot-23-ev-alatt.html

  Itt vannak az aktuális értékek:

  akk.hu/statisztika/hozamok-indexek-forgalmi-adatok/indexek

  BMX ami érdekes lenne a lakáskiadás összehasonlítására kivezetésre került

 • pronyo
  Treil

  azert ez eleg lakasfuggo, egy panelnel folyamatosan fizeted a futesi koltsegeket es nem tudod elzarni, ami azert megdobja az uresen allasi koltsegeket jelentosen.

 • csizkek
  “Az ingatlan egy eszköz (asset). Mint minden eszköznek, az ingatlannak is a jövőbeli nettó cashflow diszkontált értéke adja meg az értékét. Részvényeknél ez az osztalék, ingatlannál a lakbér.”

  Ingatlannal a lakber-uzemeltetesi koltseg-kamatfelar (a nagy tobbseg hitelbol vesz). Ez mennyi most Mo.-on? Multkor ajanlottak egy belvarosi lakast. Kb 3,8% volt a lakberbevetel. Ebbol meg uzemeltesd (nem a villanyszamla ertendo), vallald az evi 1% koruli amortizaciot es ha van hitel, annak koltseget? Ez brutto 1,2-1,8% HUF-ban. 5% MAK-PEMAK mellett. Mi ez ha nem lufi? Mindenki hitelbol spekulal asset aremelkedesre. Oszt vagy bejon vagy nem..
  Nemeto.-ban hazat berlunk, kb, 2,3% berleti bevetele van a tulajnak. uzemeltetes, amortizacio. Brutto 0,5-0,8% alatti bevetel es ebbol meg adozz. Lufi?

 • csizkek
  “Miért is járt rosszul aki vett egy lakást pesten 10millióért, ami most ér 30-35öt és közben ha üzleti céllal vette ki volt adva átlag 100.000ért??”
  Most arrol volt szo, hogy eleg nagy szazalekban bebuktak a konstrukciot es buktak az egesz lakast. Lattam ilyet aki utana evekig fizette a hitelt es lakasa se volt mar. Egyebkent tegyuk hozza a vetelhez, hogy amikor 2009-2015 kozott mondjuk ezen a lakason tobb volt a hitel mint a lakas erteke es kozben a delikvens folyamatos stresszben mozdulni nem mer a melohelyerol. Ez mekkora bukta? 5-6 ev helybetopi meloban? Halom iylen ismerosom van akik akkor siman benyeltek a valsagban 20-30% fizucsokkentest is, mert el voltak adosodva. Ilyen lakas meg nem volt kiadva atlag 100k-ert.
 • csizkek
  ” ugyanis az infláció az neki fog dolgozni ám…”
  VAgy nem.. Mert az infla viszi az ingatlan erteket is..
 • csizkek
  “Ha csak ezt a bevételt el akarod érni, akkor minimum 145 000 Ftért kell kiadnod (feltéve ha adózol),”
  Dobjal meg ra 2%-ot amortizacio es egyeb opex koltsegekre. Inkabb 180k-ert kellene kiadni. 30mioert mit kapsz? 1,5szoba peremkerulet, 10 emeletes panel. Azt mennyiert adod ki?
 • csizkek
  ” A lakásárindex szerint a lakás ára 100-ról 360-ra nőtt 20 év alatt, ugyanez állampapírban neked most 260 lenne 20 év alatt. Önmagában a lakás megléte 20 év alatt többet hozott mintha állampapírba raktad volna, úgy hogy nem adod ki sem, és nem is újítod fel. ”
  Ez a matek hogy jott ki? Egy sima banki beteti kamat ment 8-12%-kokat 2000-2015korul. 2000 elott meg a 15% es felette banki kamatok? EZ az 5% MAK/PEMAKcsak az elmult 3-5 evben van, elotte 15evben mas volt a helyzet.
  A lakasarindexben nincs benne az eves amortizacio es opex. Mennyit kellett(Mo.-on a kellett volna) kolteni sima felujitasokra? Evi 1% amortizacioval nem losz melle.
 • Darkosia

  Ami még nagyon ki szokott maradni a számításból az az, hogy ok hogy egy _átlagos_ lakás ára 100-ról 360-ra nőtt 20 év alatt, de ha te megvetted az átlagos lakást, az 20 év elteltével nem átlagos, hanem átlag+20 éves lesz. Ennek megfelelően az ára sem a lakásárindexnek megfelelően változott…
 • D

  20 ev alatt hogy jott ki az, hogy 100 forintodbol 260 lesz allampapirban?
  Ez kb. 5% eves hozam, aminel az elmult 20 ev atlaga magasabb. Innentol kezdve mar borul a kalkulaciod jelentos resze. Plusz a befektetesi lakasvasarlasnak vannak boven kockazatai is, igy nem vagyok biztos abban, hogy fair dolog a kockazatmentes allampapirral szamolni az alternativ hozamot.
 • drdragon
  csizkek
  2021-04-08 at 15:01

  ez annak gond igazán aki most venne bérbeadási céllal

  és ha valakinek változatlan bérleti díjak mellett megfeleződik hozamszázaléka az ingatlanának értékének duplájára valo növekedése miatt, az megszívta, vagy nem szívta meg?

 • a profi
  @csizkek

  Kifejtem szívesen bővebben:

  Hitel nélkül: ingatlan ára = lakbér / diszkontráta
  Hitellel: ingatlanba befektetett tőke értéke = tőkére jutó lakbér (azaz lakbér – törlesztő) / diszkontráta
  Ár = tőke + hitel.

  Sokkal egyszerűbb a diszkontrátába bemodellezni a dolgokat, mint a lakbérből levonogatni, mert akkor tudjuk használni a Gordon-növekedési formulát (P = D/r-g)

  Diszkontráta: r-g= (kockázatmentes kamat (r) + kockázati prémium (p) + amortizáció (d) + adó (t) + mennyire nehéz hitelhez jutni (h)) – lakbér növekedési rátája (g)

  p, a, t, g alig változott. Kamat nullán és sokkal könnyebb hitelhez jutni.

  nem számoltál g-vel.
  van (d) a diszkontrátában és te sem számolsz g-vel. 1 éves hozam r + p + d + t + h. Ami No: 2,3%, Mo: 3,8%, különbség a forint prémiuma, kijön, EUR r=0

  Nem mondtam, hogy nem drága lineárisan. Csupán annyit, hogy nincs lufi, matek van

 • V
  jok az erveid de egy dolgot elfelejtesz: ez csak addig (tunik) lufi(nak) amig minden mas valtozatlan marad. De mondjuk egy eros keresleti sokk az meg tudja tamasztani az arakat, teszem azt ujra elindul a turizmus es a hosszutavu kiadasrol visszavandorol az elerheto lakasok fele rovid tavra. Es ez csak egy lehetoseg. Nem azt mondom hogy olcsoak az arak de az hogy mennyire tularazott az csak idovel fog kiderulni. Emlekszem 2018 vegen mikor ingatlant vettunk akkor is mindenki mondta hogy lufi meg hogy csucson hulye aki vesz, azota azert picit elhaladtak az arak. Jelenleg en sem vennek, ettol fuggetlenul lehet hogy evekig marad ez az arszinvonal
 • Husz János Puszita
  Tud valaki ’90 előtti adatokat? Nem nagyon találtam. Jó lenne tudni, hogy a bázis hogyan illeszkedik a trendekbe, átlagos vagy átlag feletti/alatti érték.
 • hemond
  @csizkek: igen, írtam is két hozzászólással később, hogy felújításra költened kell, és hogy azért nem számolok vele, mert ez kb a lakás értéknövekedése (tudom eléggé durva a közelítés). De pl. csepelen a panelben ilyen nincsen, így az tiszta bukó. Kb. egyetértek Veled hogy nem a világ üzlete a lakáskiadás.
 • hemond

  igen, ha hitelre (tőkeáttéttel) veszel lakást, akkor már más a matek, viszont a kockázat is. Jelen esetben jól jársz alacsony kamatok mellett, mondjuk 10 éve, magas kamatok mellett hogy álltál volna, vagy nem tudod, hogy 10 év múlva mi lesz.

  Egyébként persze ki tudod mutatni, hogy elérhetsz ma itthon 6-7% hozamot, de itt a kérdés, hogy megéri e felvállalni a kockázatot vagy a biztos 5%-ba beleállni.

  Én nem mondta, hogy lufi van, csak azt hogy nem a legjobb üzlet, főleg ha csak egy-két lakásod van és belefutsz egy rossz bérlőbe, akkor nagyon borul minden.

  Ja és áruld el, hogy ha olyan nagy üzlet, akkor miért nem ugranak rá nagy befektetők és építenek ezrével lakást kiadásra? Pedig ők könnyebben kapnának hitelt is.

 • krisz

  Hogy hogy az infláció “viszi az ingatlan értékét is” ? Max töbet ér, amivel az adós jár jól. Azért általában az ingatlan hosszú távon átlagban legalább az inflációt hozza drágulásban. A törlesztő ha FIX kamatozású ÉS feltesszük, hogy a fizetése az inflációt követi, ezek talán nem túl naív feltevések, akkor reálértékben jól jár a tulaj, nem?
 • a profi

  Minden befektető el tudja dönteni, hogy mekkora hozam/kockázat maximalizálja a hasznosságát, a tőkepiaci vonal melyik pontját választja. Ha nálad ez az 5% akkor 5%. Ha a szomszédnál 8%, akkor az 8%. Egyik sem “jobb” a másiknál.

  A rossz bérlő is be van épülve az árba. Tegyük fel minden lakbér 100 forint. 100 bérlőből 5 rossz. A várható cashflow 95 forint. A képletben ez inkább a kockázati prémiumban jelenik meg.

  Hogy éppen melyik 5 főbérlő szívja meg az már ex-post. Tőzsde ugyanez, lesz rossz részvény, ezért veszünk 100-3000 részvényt, nyilván ingatlannál ez nehéz.

  Ráugrik mindenki, aki csak tud. Rengeteg az épülő lakás. Egy a baj. Az építőipar egy piac. A magas kereslet felverte az árakat. Hiába lehet brutál drágán eladni, brutál drága megépíteni is. A megtérülés nem olyan magas.

  A Piac gyönyörűen eltünteti az arbitrázs lehetőségeket, öröm nézni (vagy most inkább szomorú).

 • D

  Azt irod, hogy ‘ Azért általában az ingatlan hosszú távon átlagban legalább az inflációt hozza drágulásban.’
  Szerintem nezd meg a bejegyzes elso abrajat meg egyszer. Az 1990 korul vart lakasnal csak 30 evet kellett varni arra h visszakapszkodjon realerteken a kiindulohelyzetbe. 2004-2008 kozti vasarlasnal 10-14 evet kell varni. Mindezt ugy, hogy az ingatlannak vannak egyeb kockazatai is.
  Az atlagfizetesek realerteke altalaban no:
  ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qli042.html
  De: az eletkor novekedesevel a fizetes novekedese csokken, ergo egy fiatalnak jo esellyel realerteken novekvo lesz a fizetese, egy idosnek inkabb stagnalo/kicsit csokkeno.
 • Surci

  “Hogy hogy az infláció “viszi az ingatlan értékét is” ? Max töbet ér”
  Vagy kevesebbet, mert éppen stagnáló vagy épp eső tendencia van. Ha végignézzük a magyar ingatlanboom-ok és összeomlások történetét, látható hogy ebben az országban magas infla mellett mindig stagnáltak vagy éppen (és ez volt a jellemzőbb) estek az ingatlanárak, pont amiatt hogy a magas infla magas kamatokat is jelentett egyben, és a boomok hitelből voltak finanszírozva, mindig. Ez a mostani is, ezek nem megtakarítások, hanem állami és piaci majdnemingyenhitel.

  Nagyon megragadt az elmúlt 5 évben hogy az ingatlan csak felfelé mehet, mintha nem lett volna 2008-2014 a hét szűk esztendő, amikor a csúcsról reálértékben 40%-os mínuszt lehetett bekönyvelni, és nominálisan is elúszott 25%. Ideje lenne hogy érkezzen valami kijózantó pofon az amerikai tőzsdének meg a magyar ingatlanpiacnak is.

 • tip
  „ha olyan nagy üzlet, akkor miért nem ugranak rá nagy befektetők és építenek ezrével lakást kiadásra?“ – itthon azért nem, mert nincs kultúrája; mert hosszútávon kellene együttműködni valakivel, és az együttműködés nekünk nem megy. Minden „rendes“ ember tulajdonra hajt; bérlőnek maradnak a „rendetlenek“, a kudarcot vallott egzisztenciák és kisebb arányban a hipszter „anywheres“, legalább is ez a kép él a többség fejében. Ezekből lehet válogatni, ezekre kellene egy üzletet felépíteni. Azon túl a jogszabályok se segítenek az üzletfeleknek, hanem leginkább magukra hagyják őket, mondván: rendezzétek le magatok közt, ahogy tudjátok. És hogy tudják: egymás zsarolgatásával. Nem csoda, ha ez a bérlőknek se perspektíva. De hát miért is optimálná a törvényhozó a jogszabályt egy kisebbség igényeire; a politika a többséget szolgálja ki. A kör bezárult.
 • Petya
  „ha olyan nagy üzlet, akkor miért nem ugranak rá nagy befektetők és építenek ezrével lakást kiadásra?“ Válasz: ÁFA. 27% pluszt nem lehet beépíteni a bérleti díjba, az egy az egyben a potenciális hasznot csökkenti. A 6-7% hozam nem bírja el.
 • pénzügyi analfabéta
  Úgy látom itt vannak profi pénzügyi tanácsadók.
  Ezt nem iróniának szánom, tényleg így gondolom, hozzám képest biztosan, így kikérném a véleményeteket az alábbi témában.
  Talán nem is annyira off topic a téma.
  Volt egy lakásom, amit 2008-ban 12M -ért vettem kp.
  Párommal tavaly nyáron vettünk egy családi házat 46M-ért, 50-50%- tulajdonjoggal, de hitelre. 20% önerő megvolt, többit a bank adta 20 év futamidőre. THM 2,92%, ami elég jó szerintem .
  10 év fix, aztán meglátjuk. Előtörlesztésre 5 év után lesz lehetőség „büntetésmentesen”, addig ha előbb be akarnék fizetni nagyobb összeget, akkor 300ezer ft a díja.
  A napokban eladtam a lakást 24M-ért, meg van is még 5M megtakarításom.
  Befektetésekhez abszolút nem értek, nagyot nem merek kockáztatni, így két lehetőséget látok, ebben kérnék segítséget.
  Szerintetek mivel járok jobban nagyságrendileg , azzal, ha befizetem most a hitel rám eső részét
 • pénzügyi analfabéta
  és nem kell a törlesztővel foglalkoznom, a maradék pénzem nagyobb részéből (kb: 8-9M ft)pedig MÁP+-t veszek?
  Vagy ha nem előtörlesztek , hanem fizetem tovább (legalább 5 évig még, amikor bünti nélkül előtörleszthetek) a hitelt és a lakás eladásából befolyt+megtakarításom nagy részéből (kb: 27M, egy-két milliót meghagynék folyószámlán likviditás miatt) MÁP+ -t veszek.
  Röviden: A MÁP+ 5 év alatt többet hoz-e , mint amennyit nyerek azzal ha előtörlesztek, belekalkulálva a 300k-s bünti összegét? (gyakorlatilag ez részemről végtörlesztésnek minősül, mert a teljes hitel felét kifizetném, a párom fizetné tovább a rá eső részt- neki is van lakása, de nem adja el, hanem kiadja)
  Vagy ez nem ilyen könnyen megállapítható a pontos számok ismeretének hiányában?
  Bemegyek majd a bankba és megkérdem hogy mennyi az annyi, de addig is ha valaki tud tanácsot adni szívesen veszem.
 • átlag nyugger

  Ugye nem komoly, csak trollkodsz….

 • Bélus
  pénzügyi analfabéta:
  Ha ilyen alacsony a hiteled kamata, akkor szerintem tartsd meg. Már a MÁP+-szal is pluszban leszel. Egyébként pedig elég jól álltok, felteszem relatív fiatalok is vagytok, most van időtök pénzből pénzt csinálni. Ha van olyan része a megtakarításodnak, ami 10+ évig várhatóan nem fog kelleni (nem akarjátok elkölteni), akkor javaslom, hogy a félelmeid ellenére vállalj nagyobb kockázatot is, némi részvény, kötvény ETF-fel, esetleg ha bátrabb vagy, még a kripto lufira is fel lehet ülni talán még. Évtizedek alatt biztos be fognak esni az árfolyamok jelentősen is, de ha valóban nem kell épp akkor elköltened a pénzt, akkor meg tudod várni az emelkedést is.
 • ElGapo
  A rád eső rész 18.4m. Erre az éves kamat (THM alapján) 537k. Ez évről évre csökken, szóval 5 év alatt talán 2.5m lehet vagy kevesebb, amit megspórolsz azzal, hogy nem fizetsz kamatot továbbá a be nem fizetett törlesztőrészletet is megtakaríthatod.
  Ha beteszed MÁP+ vagy ezzel egyező hozamú befektetésbe, akkor erre a 18.7m-re (előtörlesztés 300k pluszban) az 5 éves hozam: 5.1m. Szóval nem triviális a dolog, praktikus lenne a pontos számok és élethelyzet függvényében dönteni.
  Két dolgot javasolnék ennyi infó alapján:
  1. eszedbe ne jusson bankba menni, ők olyat fognak rád sózni, ami nekik jó, nem olyat, ami neked.
  2. beszélj egy pénzügyi tanácsadóval, ezen a blogon nem nehéz találni egyet aki itt praktizál 🙂 29m forintról akarsz dönteni, ha elszámolod magad 1%-kal valahol az évi 290k forint bukó neked, ehhez képest az oldalon úgy láttam Miklósnál 40k a tanácsadás.
 • EL Presidente

  20 éven át havi 230.000 törlesztő…
  Mindkét szülő 100% munkaképes, emelkedik a bevételük, nem lesznek betegek, baleset, mindketten teljesítik havonta a törlesztést. Mindezt 20éven át.
  Az excel a barátod. Listázd ki mennyit nyernél állampapíron a tőkédel, egy másikba a büntivel együtt mennyit fizetnél be a banknak, ez mennyivel csökkentené a hitelfüggőségedet.
  Ha havi 100.000alá tudna menni a havi törlesztés, már az felér egy pénzügyi bypass műtétnek.
  Jótanács: Ingatlant min. 1/3 , 1/2 önrésszel. ( 46os opció = 16önrész, 10babaváró 10+10+5csok )
  ( Egyéb opciókat nem is említettem: 6mill otthon progi / energeetika progi / autócsere progi stb. )

 • Senki
  @pénzügyi analfabéta
  Ha a hitel kamatod kisebb, mint a “kockázatmentes ” állampapír kamatod, akkor érdemes fenntartanod a hitelt és befektetni a teljes összeget MÁP+ba, mert többlethozamod keletkezik, lényegében a két ügylet közötti hasznot nevezhetjük arbitrage-nak is. Én ezt tenném, nem törlesztenék egyelőre elő.
 • a profi

  Pontosan az ilyen dilemmákra van a fizetett, FÜGGETLEN pénzügyi tanácsadás. Itt, itt van Miklós. Kiszámolja neked. Valószínűleg sokkal jobb ötletei is lesznek e.g.: ETF a MÁP+ egy része helyett…

  Tökéletesen megéri azt az x tízezer forintot, tök felesleges ezen spórolni, legjobb befektetés.

  (Egyébként amíg a hitel kamata alacsonyabb, mint amit máshol elérsz, addig inkább nem éri meg előtörleszteni, de minden helyzet egyedi.)

 • Családfő
  pénzügyi analfabéta,

  Csak pénzügyi szempontból a fentieken felül gondold még végig:
  – a kamatos 10 évig fix
  – a futamidőd 20 éves (mi lesz a 10 és 20 év között? Ha belefért volna, a 10 éves futamidő lett volna ideális.)
  – a MÁP+ legalább 5 évig biztosan jobb, de nem tudjuk, mikor és hogyan változnak a feltételek
  – alternatív, de még egyszerű befektetésekben is gondolkozhatsz
  – fontos, hogy a törlesztőd kamattartalma egyre alacsonyabb lesz, vagyis az idő előrehaladtával egyre kevésbé éri meg előtörleszteni (Ezt sokan elrontják, akkor törlesztenek elő, amikor már alig van kamatteher – vagyis az előtörlesztendő összeget ésszerűbb lenne inkább befektetni valami faék egyszerűségű termékbe, hisz a kölcsön fennmaradó részének THM-je folyamatosan egyre kisebb lesz.)

  A nem pénzügyi szempontokat pedig te tudhatod csak.

 • Second Wave
  Családfő
  itt nem értek veled egyet:
  “Ezt sokan elrontják, akkor törlesztenek elő, amikor már alig van kamatteher – vagyis az előtörlesztendő összeget ésszerűbb lenne inkább befektetni valami faék egyszerűségű termékbe, hisz a kölcsön fennmaradó részének THM-je folyamatosan egyre kisebb lesz.”

  Az annuitásos hitelnél a kamat a törlesztés mindegyik időszakában ugyanannyi. Meg kell nézni tetszőleges hitelt pl. félúton, és kiszámolni (elnézést 🙂 a fennmaradó tőketörlesztésre / hátralévő törlesztési időszakokra mi a kamatráta. Azaz mi lenne a kamat, ha a fennmaradt tőkét újra felvennénk, és a korábbi törlesztővel fizetnénk. És itt jön a furfang: pont ugyanannyi lesz a kamat, mint korábban volt.
  Abszolút értékben nyilván egyre kisebb lesz a fizetendő kamat a törlesztésben, de a %-os kamat nem változik (mert arányosan csökken a hozzá tartozó tőketartozás is).

 • Családfő
  Second Wave,

  No, ezen elgondolkoztattál, ebből a szempontból nem vittem végig a logikát.

  A minél rövidebb futamidő kulcs marad, mert elképesztő kamatterhet vesz magára az ember, ha nagyon kitolja.

 • 0r34n1

  ha asszonyal ennyire strict-en vagy, ez a nicked, és így teszed fel a kérdést, akkor szerintem a józanész ellenére told be az előtörlesztést, büntivel, mindennel, és le van tudva. vége, el van engedve. és tényleg ott a végén a pont.
  nincs hiteled, az asszony meg már most is szigoruan van tartva 😀
  cserébe a havonta bejövő pénzed(egy részével) tényleg mersz kockáztatni, etf, crypto, kiskutyafüle.
  ott meg nyersz, ha meg nem, nem sírod el magad.

  ha meg az asszony esetleg jön/megy, könynen el fogod tudni paterolni a házból, mert a saját részeden már tényleg túl vagy, és nem okoz akkora törést egy másik hitel.

 • Névtelen
  Én a helyedben szintén inkább letudnám a hitelt. Jobb az alvás, jobb a tudat. Én eléggé kockázatkerülő vagyok és ha nem vagy pénzügyileg képzett, akkor könnyen drága hibába eshet az ember.

  Ha jól tudom, akkor ezekkel az inflációt követő állampapírokkal egyrészt valamennyire trükköznek (inkább kevesebb lesz a százalék, mint amit érzel a kosaradban), másrészt pedig mindig egy évvel később derül ki mennyi is az annyi. Extrém esetben már rég elszállt az infláció és már semmit se tudsz venni a pénzedért – miközben a hiteled is ketyeg.

 • pénzügyi analfabéta
  Köszönöm szépen mindenkinek a hozzászólását, véleményét.
  Valószínű befizetek Miklóshoz egy tanácsadásra, szerintem is megtérül a befektetett összeg.

  @átlag nyugger
  Miért gondolod, hogy trollkodás volt a feltett kérdés? Más vélemények szerint is meggondolandó a döntés, mit kezdjek a pénzzel, nem egyértelmű, hogy melyik utat választva járok jobban…

  Szerintem csak ezért felesleges tanácsadás. Anyagilag jobban jársz, ha nem fizeted vissza a hitelt, ha annak a kamata 3% alatti, a kockázat annyi benne, hogy te is tartozol a banknak és neked is tartozik az állam. Ha ennyi kockázat belefér, akkor ráérsz még visszafizetni a hitelt.

 • pénzügyi analfabéta
  Köszönöm Neked is Miklós!
  Mivel a THM 2,92%, így akkor fizetem tovább a törlesztőt, többet kaszálok remélhetőleg a MÁP+-szal. Aztán 5 év múlva újból meglátjuk hogyan tovább…

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.