Kartámasz számítógéphez

Ha sokat gépelsz, gyorsan rájössz, hogy milyen kényelmetlen sokáig a levegőben tartani a két karodat. Ha van a székeden kartámasz, némi segítséget jelenthet, de az se az igazi a legtöbb esetben. Ha az asztalod az átlagosnál kétszer szélesebb és a monitorod pedig pici (vagy laptopot használsz), akkor lehet, hogy nincs ilyen problémád. Azonban egy átlagos asztalon egy rendes monitorral már általában nem fog felférni az alkarod is az asztalra, főleg ha nem akarod húsz centiről nézni a kijelzőt.

Egyre jobban zavart, arra gondoltam, nem igaz, hogy erre nem találtak fel valami egyszerű megoldást, ha mások nem, akkor a kínaiak.

Felmentem az Aliexpressre és nem kellett csalódnom, találtam bőven ilyen terméket. Szűk 12 dollárért volt spanyol raktárból elérhető műanyag kartámasz (vagyis nem kellett sokat várni a megérkezésére, mint azokra, amelyek Kínából jönnek), ami a leírás szerint behajlítható, amikor éppen nincs használatban. Így 24 dollárba (cca. 7250 forintba) került a két kartámasz postaköltséggel együtt. Feketét rendeltem, nem olyan élénk színűt, mint a képen.

A minősége nagyjából az volt, amit vártam: ennyi pénzért korrekt minőség, de még egyszer: az árához képest korrekt csak a minősége. Használható, de azért aggódhattam, vajon a műanyag nem fog-e eltörni, ha egyszer akár én figyelmetlenségből, akár például a fiam játékból ránehezedik. A másik probléma, hogy a ki-be hajtogatás miatt mindig kilazult a szintén műanyag csavar és állandóan húzgálni kellett, hogy ne essen le és ne is lötyögjön.

Rendeltem inkább fém kartámaszt is, darabja 33 dollár körül van. Vagyis ebből egy pár durván 20 ezer forintba kerül, de érdemes külön darabonként megrendelni, hogy alatta maradjon a vámköteles értékhatárnak. (Július egytől persze jobb lesz egyben rendelni vagy szigorúan csak európai raktárból, ha ott elérhető lesz.)

Ebből két fajta van, a magasságban állítható (kicsit drágább) és a nem állítható fajta. A képen a magasságban állítható fajta van. Az anyaga aluminium, a “grey” színű elég sötét szürke, szerintem jól néz ki, a képen a “silver” látható.

Ez már sokkal masszívabb, mondhatni egy álom. Minden irányban könnyen mozdítható, stabilan áll, nem kell attól félni, hogy egyszer figyelmetlenségből kicsit jobban rátámaszkodom és eltörik, mint a műanyag.

A három csukló miatt jól követi a kezed mozgását, a magasságállítás miatt úgy állítod be, ahogy neked kényelmes.

Nekem bejött, amire vettem, azt a gondot sikeresen megoldotta.

Ha neked van tapasztalatod hasonló szerkezettel, akár pozitív, akár negatív, oszd meg velünk a hozzászólásokban.

Share

77 hozzászólás

 • Szabó Gábor
  ha 30 centivel bentebb csúsztatja a billentyűzetet a képen az asszonyság, akkor máris megoldódik az egész karalátámasztás mizéria.
  Nem lett volna egyszerűbb csak bentebb csúsztatni nálad is? Való igaz, a 60-as mélységű asztalból így nem igazán marad hely!
 • Kiszamolo
  Itt nincs rá hely, a monitor is nagy a munka miatt, nem lenne jó, ha az orrom előtt lenne húsz centire és a fejemet kellene forgatni megállás nélkül, hogy lássam mindkét végét.

  Egy átlag 60 centi széles irodai asztalon azért nincs olyan fene nagy hely, hogy a monitor, a billentyűzet és még a teljes alkarod is elférjen és a monitor se legyen túl közel.

 • kovaax
  Én is az asztal lapját használom, mondjuk azt is jól be kell állítani, állítható magasságú asztal és szék kell hozzá. Multiknál a home office-hoz sokszor kérik, hogy fotózd le az otthoni munkakörnyezetedet, és ha ezek nincsenek, akkor nem is engedélyezik.
 • Nándi
  Elsőre én sem értettem a problémát,
  de rájöttem, hogy csak azért mert jelenleg laptopot használok az asztalon. Valóban egy nagyobb monitortalp + bill esetén könnyen röviddé válhat. Épp ezért a munkahelyen lévő mélyebb is (75ös talán?)

  Más: én azt vettem észre hogy az “ajánlottnál”/alapbeállításnál kicsit (3-5 cm) magasabbra emelt asztal sokkal jobb háttartást eredményezett, ill kényelmesebben alátámasztotta a karom is.
  (Persze csak ha adott a fentebb említett kellő mélységű asztal)

 • V
  nalam igy van megoldva: nagy szeles allithato magassagu es szelessegu szek karfa, szabvany 140x60cm asztal. Van egy egymeteres 4k monitor a falra szerelve, elektromos aljzat es kabelcsatorna az asztal oldalan fut korbe igy a leheto legtobb vackot ott tarolom mint pl notebook tolto meg zsinorok. Igy egy laptop+bill+ egeren kivul nincs semmi az asztalon es nyugodtan konyokolhetek rajta, ha tul kozelinek erzem a monitort akkor az asztallal egyutt tavolabb huzodom a falra rogzitett monitortol. Ez jol mukodik fal mellett. Ezek mellett ilyenekre nincs szuksegem de meg tudom erteni akinek erre nincs lehetosege es ilyen kenyszermegoldasra fanyalodik
 • Iron1
  Aki szerint hülyeség: kis helyem van most, kis íróasztallal. Nem tudom beljebb csúsztatni a billentyűzetet. Emiatt volt krónikus vállfájásom is, amit gyógytornával és egy másik magasságú egérhellyel megoldottam. Ha felrakható lenne egy ilyen az asztalomra (nem az, mert teljes szélességben fiók van), azonnal vennék.
 • walkin
  LifeSpan TR5000-DT3-BT + IKEA Skarsta + 27″ 4K monitor.

  Idén itthon már 1311 km-t sétáltam csak szoftverfejlesztés közben. Munkanapi 20+km, 3 – 4,8 km/h-val.

  Multi auditált munkaállomás.

  Megéri.

 • tp
  Trackball
 • deres
  Az fel sem merult, hogy esetleg allithato karfas szeket hasznalj? Ha a jelenlegi szeked nem ilyen alapbol, akkor lehet, hogy mas ergonomiai problemak is vannak vele, amik majd hosszabb tavon jonnek elo.

  Labdán ülök, annál nincs jobb a hátnak, akármilyen ergonomikusnak kikiáltott szék sem. De amíg volt kartámasz, az sem segített, a könyököm vége volt rajta és mindig nyomta, illetve nem is lehetett pontosan beállítani, hogy jó legyen.

 • Laney
  há de most errű mé kell írni ez egy pénzügyi blog neeeem? 🙂
 • mollie
  Mióta home office van, lecseréltem a “sima” pár tízezres kis irodai székemet egy Secretlab-re, ennek minden irányban mozdítható a karfája, hát ég és föld az előzőhöz képest. Most már nem fáj se a hátam, se a csuklóm, se a nyakam. Van labdám is, de még nem jöttem rá hogyan lehet rajta egyenesen ülni aktív odafigyelés nélkül.
  A páromnak jóval magasabb asztala, mint a kartámasz legfelső fokozata, szerintem beruházok neki ilyen támaszra.

  Mollie, nagyon gyorsan megtanulsz labdán ülni, odafigyelés nélkül. Amire vigyázz, ha elsőre nyolc órát akarsz ülni rajta, olyan izomlázad lesz, hogy madzaggal sem tudsz kikelni az ágyból. Pont az a lényege, hogy a hátad folyamatosan korrigál, ezért nem áll be a derekad, nem kezd el fájni plusz erősödik is a gerinc melletti izom. Egyszerűen nem tudsz rajta rosszul ülni, összegörnyedve, a medencéd előreesve és a gerinced alsó felét túlterhelve.

  Én is akkor váltottam csak, amikor már nagyon fájt a hátam, de még a farokcsontom is (vagy minek hívják a gerinced végét). Azóta semmi baja a hátamnak.

  Van Spinalis nevű szék is, ugyanezt tudja háromszázötvenezerért.

 • Kaga
  Ergonomy expert explains how to set up your desk
  youtu.be/F8_ME4VwTiw
 • Kumpi
  a képen piros színű támasz 2018. januárjában $6.47 volt Kínából, ami akkor 1.648 Ft-ot ért.
  Azt látom hogy szinte minden legalább 2x annyiba kerül dollárban a legolcsóbb kínai beszerzési forrásból, mint 2-3 évvel korábban.
 • enelmentemavasarba
  de van a labdanal jobb. Kronikus hatfajassal vettem egy spinalis szeket. Akihez mentem doki is csak azert nem merte javasolni, mert 200 felett van az ara. Amikor megtudta, hogy van egy ilyenem, kijelentette, hogy ennel jobbat nem is vehettem volna, csak tanuljak meg rajta ulni.
  Ha veszel, hivd fel elotte oket, mert nem mindegy, milyet veszel. Nekem kabe 4 eve van meg, zero kopas, es a hatam azota nem faj.

  Maga a spinalis szék gyártója írja, hogy a széke ugyanolyan jó, mint a labda, ha van labdád, nem kell megvenni a széküket. Ugyanazt csinálja a szék, mint a labda.

  Idézem őket: “SpinaliS széken való ülés utánozza a labdán való ülést.”

  226 ezer forint a fapados modell, aminek nem lehet még a kartámláját sem állítani. Amit már meg szabad venni, az jóval drágább.

 • Juhász Gábor
  Kedves Miklós! Ilyenkor illik odaírni, hogy “Támogatott tartalom”. További szép estét: Gábor

  Mi tartott ilyen sokáig, hogy az első nagyon okos megjelenjen? Máskor már az elsők között van, aki egyből átlát a szitán, hogy ez egy reklám.

  Látszik, hogy te még nem láttál támogatott tartalmat egész életedben. Illetve sokat láttál, csak nem ismered fel.

  A cikkben EGYETLEN LINK SINCS EGYETLEN TERMÉKRE SEM. Az egyetlen link egy általános keresésre mutat, minden egyedi kód nélkül. Gondolom, nem tűnt fel. Valószínűleg azt sem tudod, mi az az egyedi kód.

  De segítek. Ez a következő link támogatott tartalom. Vedd ezen a linken és akkor tényleg reklámot látsz: https://s.click.aliexpress.com/e/_AbtJW8 (Másoknak: itt van videó is a termékről.)

  Na, ha legközelebb ilyet látsz, kezdj el kiabálni, hogy reklám.

  Amíg meg nem tudod a kettőt megkülönböztetni, addig minek feleslegesen okoskodni? Majd ha értesz hozzá, akkor ráérsz ilyeneket kommentelni.

 • Márkusz
  Nekem a bőr ikea markus székem tökéletesen támasztja a kezemet pont olyan magasan ahol kell, és puha is. Egész nap benne ülök.
 • Belavoltam
  En egy ikeas konyhaasztalt hasznalok munkahoz, a legjobb. Elfer rajta minden dolgom, beleertve a konyokeimet is.
 • TG
  Labdához milyen magas az asztalod? Sima szabvány asztalhoz is tudnék labdát használi vajon?
 • TG
  Sima, szabvány magasságú asztalhoz is tudok vajon labdát használni?

  Legalább három méretben lehet kapni: s, m, l Azzal is tudsz játszani, mennyire fújod fel. Arra figyelj, hogy a megadott méret (pl. 55 cm) az elméleti maximum, ha kőkeményre fújod. Jellemzően annál lényegesen kisebb lesz átlagosan felfújva.

  Nekem most dechatlonos van, 10 ezer forint volt, de meg kellett venni, mert az előzőt kirágta a nyúl és csak ilyet lehetett akkor kapni.

  Az aldis, lidlis is jó, az olyan háromezer forint. De azt csak alkalmanként lehet kapni.

  Az én asztalom is átlag íróasztal egyébként.

 • Bal
  Én használok ilyet jó ideje, nekem bevált. Meg még egy rakat más dolgot is, amit részben magam építgettem:

  ibb.co/wgFvg0g

  A billentyűzet sínen mozog, áttolható balra játékokhoz. A kezemet nem kell gépírás poziból elmozdítani egerezéshez, de a billentyűzet jobb oldala is megvan középre mappelve. Backspace caps lock-ra, enter billentyűzet alatt.

  Bónusz annak, aki megmondja, melyik kütyü a legdrágább az asztalomon. Vagy legalábbis volt még pár hónapja, most már árat se találok rá 🙂

 • ZoZo
  Én sok mindent kipróbáltam, nekem ami bejött: karfa nélküli szék (vagy leszerelem), L alakú asztal, és akkor mindkét könyököm az asztalon, a sarok miatt az 1 db 32″ monitort jó hátra tudom tenni.
 • lvjtn
  nem rossz ötlet. nekem szerencsére ithon a számítógépes fotelom jól megtartja a könyököm, de benn az irodában jól jöhet

  kicsit más bár rokon téma: engem roppantul zavar a 105 gombos billentyűzet, az egér használatához nagyon ki kell tartani a jobb karom. nézegettem a numerikus billentyű nélküli ú.n. gamer billentyűzeteket, 15-20.000 forintért kicsit nekem ez rablás kategória (plusz hihetetlenül rondák), de nyilván megveszem, mert az egészségem ér ennyit, csak nem értem, hogy az ergonómia miért nem szempont, miért a párezer forintos kategóriában 85-87 gombos billentyűzet elterjedve. ja, és ne jöjjön senki a laptoppal, hogy az kisebb, laptop fölé görnyedve hosszútávon tuti a nyak- és gerincprobléma. nagy monitor, asztali gép, normális billentyű, hátradőlve dolgozni, az jóval kimélőbb. csak a billentyű…

 • AAA
  Nincs konkrét tapasztatom ezekkel viszont kíváncsi vagyok hosszú távon hogy fog vizsgázni a rögzítése. Én tartanék attól hogy meglazul illetve főleg attól hogy szétszedi az asztallapot…

  A műanyag, na, az rongálta az asztallapot rendesen, mert mindig kilazult, csúszkált, koszolt. Az aluminium stabilan áll, meg se moccan. Persze mivel nem túl régi, nem tudom, mi lesz egy év múlva.

 • Kmiki
  Fel-off:
  Akinek a farokcsontja is mar elkezdett fajni, nagyon figyeljen oda, megjelenik-e fajdalmas duzzanat a farpofak felett, ami miatt mar szinte minden ules kenyelmetlen.
  Nekem is ezzel kezdodott, aztan par het alatt pilonidiális ciszta lett belole. Helytelen ules, mocorgas egyenes kovetkezmenye, mint megtudtam.
  Nem kivanom senkinek a gyogyulasi folyamatot..
  Csak eros idegzetuek keressenek ra.
  Doki futoszalagon mutotte a hozzam hasonlo szerencsetlen fiatal ferfiakat.
 • Lili
  Kedves Miklós!
  Mivel fűtés korszerűsítésen gondolkodom, ezért mostanában sokat olvasok arról, hogy milyen fűtés is legyen. Az infrafűtésről azt írják hogy mennyire hatékony és olcsó. Írnál egy cikket a fűtés költségek összehasonlításáról, illetve szerinted mennyire hatékony az infrafűtés?
  Köszönöm: Lili

  Lili, inkább írjon olyan, aki ért is hozzá. 🙂 Én maximum ki tudom számolni a megtérülést, ha vannak hozzá számok.

 • umate
  Tök jók ezek a képek, amik a terméket reklámozzák. Igazából egyiknél se lenne szükség erre a cuccra, egyszerűen csak beljebb kéne tolni a laptopot meg a billentyűzetet az asztal külső feléről.
 • romi
  Nekem szimpatikus ez a cucc, mert most az alkaromat lógatva fogom az egeret, viszont ránézésre van egy olyan problémám vele mint az állítható karfával: kényelmetlennek tűnik. Ugyanúgy nekem is csak a könyökömet nyomja az állítható karfa, inkább nem is használok emiatt karfás széket, hanem egy teljesen egyszerű 4 lába van széken ülök, ehhez nagyon jól jönne egy ilyen kartámasz, főleg akkor ha létezik belőle párnázottabb verzió, ami olyan puha kb. mint a “főnöki” széknek nevezett fotelszerű székeknek a karfája.. van ilyen verzió esetleg? Nagyon köszönöm!!
 • romi
  Amúgy ez az asztalon végigfektetve tartott kar megoldás nem okoz vállfájdalmat másoknál? Nekem 5perc után sajog ebben a tartásban vállam, ezért is lógatom inkább az alkarom és csak a csuklóm van asztalon. Mondjuk lehet, hogy az a probléma, hogy 80cm magas az asztal..?
 • Alfa
  Ezért szoktam mondani hogy a kanapén használt laptop az olcsó számítógép.
  Egy számítógéphez egészséges használathoz kell nagy asztal, rendes szék, nagy monitor.
  Ehhez meg hely kell, minimum 3-4 nm. Kb. 2 millió összesen, mert a nm sincs ingyen.
  Ennyibe kerül az egészség.
  Kösz a cikket és mindenkinek a tippeket!
 • ht
  Mindenkepp erdemes (valamilyen) kartamaszt hasznalni, nagyon ki tudja nyirni a vallat ha csak a levegoben van.
  Nekem az asztallappal korabban az is volt gondom, hogy kemeny, ha sokat all rajta a konyokod, az nem szerencses.
  Nemreg vettem egy jobb irodai szeket, itt szempont volt a jo karfa, szerencsere tenyleg jo, mert lehet mozgatni fel-le, elore-hatra, oldalra. De pl. van egy masik hasonlo kategorias szekunk is, ahol elore-hatra nem tudod mozgatni, igy egyreszt utkozik az asztallal es nem tudsz elegge kozel ulni, masreszt hatul pont a konyokod alatt nem tart (tovabba nem lehet elegge oldaliranyba kozelebb huzni, ami keskenyebb embereknel azt jelenti, hogy pont a karfak koze esik a konyokod).
  Mint latszik eleg nehez jo karfas szeket talalni, ekkor lehet jobb megoldas egy ilyen kulonallo tamasz.
 • Egyetértő némber
  Home office időszak elején rendeltünk ilyen kartámaszt, azóta nem tudjuk elképzelni az otthoni munkát e nélkül, sokkal hamarabb jutott ez eszünkbe, mint a gurulós szék lecserélése.
 • Alfa
  Ha van hely, akkor még pár dolgot érdemes megtenni az egészség érdekében.
  1) Nagy asztal (pl IKEA Jerker, 120×90), rajta nagy LED monitor hátul. Kényelmesen elfér előtte a billentyűzet meg a karod is.
  2) Laptop sürgősen elfelejt és lehetőleg gyári USB Type-C dokkolóba dugva minden. Ez kényelmes, egyetlen madzagot kell kihúzni és lehet is vinni a laptopot ha kell. Laptop a polcon, becsukva, akár állítva mint egy könyv.
  Az asztalon 3 dolog marad. Monitor, billenytyűzet, egér. Utóbbi kettő vezeték nélküli (megéri a 100 eurós bluetooth Logitech kombó, nem sznobizmus, annyival jobb)
  Miért fontos ez:
  Ha laptop képernyőt nézel, akkor lefelé fogsz nézel, rossz testtartás. Ha laptop billentyűzeten gépelsz az nem annyira ergonómikus +akkor elkerülhetetlenül rá fogsz nézni a képernyőre is, és a kéztartás sem olyan mert túl keskeny.
 • F.Timi
  Kedves Miklós. Erről a nem kicsit hatásvadász cikkről, ami most kering az online sajtóban, tervezel írni? 24.hu/fn/gazdasag/2021/04/08/lakas-moratorium-bank-adossag/
 • Bubi
  Miklós, az első, műanyag verzió ránézésre pénzkidobás.Így azért már drága volt a kartámasz.

  Bubi, ez ilyen, amíg nem tudod, melyik a jó. Ezért is írok róla, hogy neked már ne kelljen végigpróbálgatni. A közjó érdekében. 🙂

  Ha a két párért kifizettem 27 ezret és jó lesz évekig, akkor drága volt, ha egész nap számítógéppel dolgozol? Egy átlagos számítógép árának 10%-a.

 • LG

  Megnéztem a LifeSpan gyaloglópadot, amit írtál. Nem is tudtam, hogy létezik ilyen. Régóta gondolkodom valami olyan dolgon, amivel egyrészt egészségmegőrzési / -javítási szempontból hasznosítható a munkaidő, másrészt különbözik a szokásos ülőlabda / instabil szék / állóasztal megoldásoktól. Ha nem veszed tolakodásnak, kíváncsi lennék a tapasztalataidra. Szeretném felvenni veled a kapcsolatot, de nem látom az email címedet. Megtennéd, hogy rám írsz a lenardgabor kukac gmail pont com-ra? Köszönöm.

  Amit nem értettem, ezért minek egy nettó 1900 dolláros futópad? Bármelyik futópad tudja ezt, főleg, ha csak sétára van kitalálva. Ez ránézésre egy maximum kétszázezres futógép. Veszel egyet, nem szereled fel a függőleges karokat, betolod az asztal alá és már meg is van.

  Egyébként tegnap kipróbáltam. A futógép két vízszintes kapaszkodójára tettem egy széles lécet keresztbe, a magasság miatt arra egy műanyag ládát, arra a notebookot. E-maileket tudtam írni közben, de például cikket már nem, mert ahhoz kattintgatni kell, keresni, képet szerkeszteni, stb. Az e-mailek közül is csak azokat tudtam megválaszolni, amik egyszerűek voltak, nem kellett linkeket megnyitni, olvasni, sokat gondolkodni, utánaszámolni, számológépet használni.

  Nekem úgy tűnt, csak rutinmunkát lehet sétálva végezni, amikor már fülek között kell váltani, másolni, szerkeszteni, kiszámolni, az nekem nagyon nem ment. (Persze lehet, ha nagyon sokat gyakorolnám menne, de hogy kényelmes lenne így dolgozni, abban nem vagyok biztos.)

  Ennek ellenére én is kíváncsi vagyok azok véleményére, akik használnak ilyet, hogy mióta és mikor tudják használni.

 • Zenész
  Miklós, nem szokott görcsölni a vállad, csuklyád, hátad? Zongorista vagyok 30 éve, így saját hiáimból sikerült kitapasztalni, hogyan érdemes helyesen ülni és tartani a karokat, csuklót, egész testet, hogy ne okozzon fájdalmat, izomgörcsöket, vagy akár komolyabb problémákat, ínhüvely gyulladás, kéztőalagút szindróma. És irodai munkát is végzek (pláne, hogy most nincsenek koncertek egy éve). A zongorázás és a gépelés nagyon hasonló tevékenység ebből a szempontból, ha meg valaki mindkettőt csinálja, akkor pláne előjöhetnek a problémák ha rosszul tartja magát vagy a karját, csuklóját. Ülj le a széken egyenesen, engedd le a vállad, az alkarodnak párhuzamosnak kell lennie a talajjal, a csuklónak egyenesen kell lennie. Ezen a ponton már a legtöbb szék is megbukott, és az összes létező asztal. (folytatom)
 • Zenész
  Ugyanis az összes széknek túl magas a karfája, magasabban van mint a könyököd természetes módban. Ezért karfás széknél felhúzod a vállad, és görcsölni fog a csuklyád, hátad. Ezért karfa nélküli szék jobb. Az asztalok standard mérete (a székek legmagasabbra állítható ülési pozíciójához képest) szintén túl magas, így ezért is emelni fogod a karod, vállad. A csuklód pedig nem lesz egyenes (az alkarodhoz képest). Ebben a pozícióban az ujjak repetitív mozgása csuklófájdalmakat, gyulladást, kéztőalagút szindrómát okozhat. Én asztalossal csináltattam egyedi (alacsonyabb) asztalt, ami pont olyan magas, mint a kezem van akkor, ha párhuzamos a talajjal. Azóta nincs semmilyen fájdalmam a csuklóban, és a hátamban, csuklyámban sincs görcs.
 • Zenész
  A képen egy standard karfás széket és asztalt látni, és a kép alapján túl magasan tartja a kezét. (és ugye ez nem biztos hogy egy irodai dolgozó, hanem lehet hogy egy modell a képen). Ugyanakkor lehet hogy pont azért nem fog görcsölni az izmod, mert nem te tartod a karodat, hanem a kartámasz. Igazából ki kell próbálni, én így vakon, a korábbi tapasztalatok alapján arra saccolnék, hogy kevésbé görcsös, fárasztó, ha nem kell felemelned a karod, vállad, még akkor is, ha kartámasz tartja a súlyt részben. De figyelni kell, hol fáj, görcsöl, és ki kell tapasztalni, hogy hogyan a legjobb.
 • ht
  “Ugyanis az összes széknek túl magas a karfája, magasabban van mint a könyököd természetes módban. Ezért karfás széknél felhúzod a vállad, és görcsölni fog a csuklyád, hátad.”

  Ez igy hulyeseg. Ha fix / rosszul beallitott a karfa, akkor lehet megemeli a vallad igen, na de a magassag allitasa nem egy nagy elvaras, a legtobb tudja + jobbak meg a tobbi iranyt is. Hogy jott ide az ‘osszes’ szek?

  Es igen, ezert fontos, hogy minden konfiguralhato legyen: jobb asztalok magassagat is lehet allitani (nem az allo / motorosokra gondolok, hanem pl par centinkent lehet emelni a lapot tobb Ikea-s asztalnal is).
  Ha a labaidhoz beallitod a megfelelo ulesmagassagot, konyokodhoz a karfat, akkor be tudod allitani az asztal magassagat is. Ja meg nyilvan a monitoret is (vagy allvany, vagy kar, vagy eleve olyan monitor ami allithato magassagu, bar nekem az keves volt onmagaban).

 • Az én kütyüm a drágább, bibi

  Nem tudjuk, hogy melyik a legdrágább, de engem nem is érdekel. Viszont azt már lehet tudni, neked milyen értékrended van…

  decathlon.hu/gyaloglopad-w100-id_8405265.html
  Igaz, ettől nem lesz akkora virtuális bráner, mint a 8-szor annyiba kerülőtől…

 • Gergő
  edigital.hu/vezetekes-billentyuzet/genius-luxemate-100-vezetekes-billentyuzet-fekete-p425510 3000 forint, numerikus rész nélküli billentyűzet
 • Andriskám
  Mai dátummal van a Posta NAV-val közös közleménye a honlapjukon, miszerint nagyon készülnek az összes EU-n kívüli küldemény vámeljárás alá vonására, illetve az ez utáni vámügynöki szolgáltatás díjának gördülékeny beszedésére is.
  Áfát mindig kell majd fizetni, vámot pedig 150 EUR felett. Mindehhez jön a vámeljárás díja.
  Persze konkrét díjakat még nem írnak…
  Csak ennyit:
  “A tervek szerint a vámügynöki szolgáltatás díja termékértékhez igazítottan sávos lesz. Az új folyamatban az ügyfelek számára elsődlegesen az online fizetés lesz ajánlott, amelyhez díjelőny is társul.”

  Teljes közlemény itt:
  posta.hu/aktualitasok/megszunik_a_22_euros_afamentessegi_ertekhatar_20210408

  Kíváncsi vagyok, milyen díjak lesznek végül.

 • -nb-
  Kicsi billentyűzet:
  Almás Magic keyboard 2 – piszok drága, de nincs jobb. Nem kell hozzá mek, bluetoothon csatlakozik bármihez (androidhoz is 🙂 ). Akinek kell numerikus rész, annak NEM JÓ! Az 1-es is jó, ha valaki hozzájut.
  A Magic Mouse is fantasztikus lenne kézreállásilag, ha nem kellene külön driver a simogatás lekezeléséhez. Szerencse hogy ki tudtam próbálni és nem áll itt porfogóként.
  A kartámasz jól jönne, sajnos nem fér el, sima csuklótámaszt használok az egérhez.
  A billentyűzethez néha kell, néha nem, de gondolom ez egyéni izlés.
 • Ggg
  “A legelső képen például hová férne el a keze?”
  Az asztal mélységének kb. 60%-át használja ki, a laptop mögött még majdnem egy egész laptopnyi hely van. Kicsit beljebb tolja a néni és máris lesz hely az alkarjának.

  “Na és a másodikon? Betolja az asztal alá a széket, a billentyűzetet a monitor alá és az orrával leveri a monitort? Vagy mi volt az elgondolás? Te tényleg tíz centiről nézed a monitort egész nap?”
  Nem veri le senki az orrával a monitort és nem tíz centiről nézem egész nap én se, ne adjunk már a másik szájába olyan butaságokat, amiket nyilván nem mondott… Egy komplett billentyűzetnyi hely van még a billentyűzet mögött, csak azért fotózták ilyen irreális pózban, hogy minél kényelmetlenebbnek tűnjön, teljes mértékben nélkülözik a józan ész használatát. Amúgy meg egy 40 cm-es asztalt ne nevezzünk íróasztalnak, mert méretéből fakadóan alkalmatlan erre a feladatra.

 • Névtelen
  Én klaviatúra-tartót használok kb. 20 éve. Az asztalra kitett billentyűzet szerintem értékes területet vesz el más fontosabb dolgoktól.
 • romi
  Kedves Miklós! Igazándiból hozzád szólt volna a kérdésem, mert te már átrágtad magad a kínálaton.. Szóval ebből a fémes verzióból létezik olyan aminek párnázottabb a kéztartó része és nem csak sima műanyag? Köszönöm szépen!!

  Nem találtam olyat, de nekem nem is hiányzik. De gondolom nem lehet nehéz utólag kipárnázni.

 • BalageHKK
  OFF: #apakezdodik: telex.hu/gazdasag/2021/04/08/keseru-kijozanodas-a-moratoriumos-ugyfelek-lezaro-levelet-kaptak-az-uj-hitelfelteteleikrol
 • Pufók
  Homeoffice miatt én is folyamatosan az ergonómiát kutatom. Elvileg tér és könyök is derékszögben kéne lenni, törzs függőlegesen.

  Azt mondják nem jó a karfa, tehát ha egy ergonómikusnak hirdetett széken karfa van, akkor az átevrés.

  Aszondják a vállakon kell “lógnia” a karoknak, nem kell azt alátámasztani.

  Nem állítom, hogy ez a végső igazság, mert én sem értem még révbe ezzel a megközelítéssel, csak gondoltam megosztom ezt a nézetet is.

 • Onedin
  Rendes asztal kell ennyi, a képeken látható egyenes élű asztaloknál egyszerűen nem tudom hogy képes valaki heti 40 órát ülni éveken át.
  Nekem 20 éve minden munkahelyemen L alakú asztal van, otthonra fogtam és asztalossal lemásoltattam még 10 éve az akkorit, most HOban felbecsülhetetlen.
 • enelmentemavasarba
  fura, hogy ezt irjak. Nem tudom mennyire placebo, de nekem a labda semmit nem javitott. A szek utan viszont radikalis valtozas allt be. Ezt megfejeltem jogaval, es azota osszehasonlithatatlanok a mindennapok.
  Persze neked ha mar bevalt a labda, akkor nincs is kerdes:)

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.