Lakáshitel-törlesztés önsegélyező-pénztárból

Amint írtam is arról anno, idéntől lehet önsegélyező pénztárból (is) fizetni a lakáshitelt, maximum havi 16.650 Ft/hó mértékig. (Jövőre kicsit több lesz, ahogy emelkedik a minimálbér.)

Mivel többekben felmerült két kérdés ezzel kapcsolatban, megkérdeztem az Izyst, mi a helyes válasz.

A két kérdés az volt, hogy vajon lehet-e több önsegélyező pénztártól igényelni a havi 16-16 ezer forintot, illetve el lehet-e játszani azt a kedvezményezett-állítást, amit például a gyerekszülésnél, hogy a család összes tagja igényel egymillió forintot a gyerekszülés örömére. (Erről a trükkről itt írtam bővebben.)

Nos a hivatalos válasz az volt, hogy egyrészt igen, akárhány önsegélyező pénztárnál ezt eljátszhatod. Ha három önsegélyezőbe befizetsz 210-210 ezer forintot, mindenhonnan kérheted a lakáshitel-törlesztést. Két dologra figyelj: itt is van 180 nap várakozás (de utólag egy összegben is kérheted arra a fél évre a hiteltörlesztőt), illetve tudd meg, hogy az adott önsegélyező pénztár egyáltalán kínálja-e ezt az opciót a tagjainak.

Azonban a másik dologban rossz hírem van: a nyáron pontosították a törvényt és így mostantól csak adós vagy adóstárs veheti ezt igénybe. Vagyis a szülő nem segíthet így a gyerekének, amire egyébként más esetben lenne lehetősége.

(Ebben ugye az a bóni, hogy befizeted azt a durván évi 210 ezret, abból bár levon a pénztár 3-5%-ot a költségeire, viszont kapsz 20% adójóváírást, maximum évi 150 ezer forintot, így ennyivel kevesebbe kerül a hitel. Persze az esetek zömében jobban jársz, ha inkább kifizeted a hitelt, de ha erre nincs módod, az az évi kb. 120 ezer forint nettó adójóváírás is szép ajándék és túl sokat nem kell tenned érte. Az így megspórolt pénzt lakástakarékba teszed és még arra is kapsz 30% támogatást, amit aztán szintén a hiteltörlesztésre fordítasz. 🙂 )

Bővebben az Izys honlapján erről.

Ha már lakáshitel, ugye azt is tudod, hogy kérheted a cafeteria kereted egy részét is lakáshitel törlesztésbe? Ez azért előnyös, mert szemben a sok másik lehetőséggel, ezt nem terheli adólevonás. Jövőre nagyon elrontják a cafeteriát, rengeteg eddig előnyös lehetőség a 49%-os adókulcsba kerül, így érdemes erre is rákérdezned a munkáltatódnál.)

Share

133 hozzászólás

 • Gabor
  , ha nem veszel fel hitelt a cafeteria adoja 35% lesz (szep kartya peldaul); az onsegelyezo keretedet meg vagy ki tudod hasznalni vagy nem. Ha amugyis ki tudod akkor ezen valoban nincs hasznod de ha nem tudnad akkor az tovabbi 33e fejenkent.
 • Családfő
  Gábor, valóban, én ki tudom használni amúgy is. Csupán az, idézlek, “megerheti e hitelt felvenni emiatt?” kérdésedre reflektáltam, hogy csak emiatt felvenni nem éri meg. Ha egyéb tényezők is játszanak, és így is, úgy is kellene a hitel, akkor persze racionális kihasználni a lehetőséget.
 • hova tegyem
  Tudom, kicsit off, de nagyon sok ember mozog a kiszamolon, es reszben meg on-topic: epp a tudatossag fele mozdulok.
  Dunaparti, lanchidra, parlamentre panoramas, erkelyes lakasomhoz keresek airbnb uzemeltetot.
  Ha foglalkozol ilyesmivel: dobj egy uzenetet : a4fuzet kukac gmail

  Koszi kiszamolo!

 • Gábor
  @Családfő:
  oké, mégegyszer nekifutok: gyermektelen házaspár. Nem tudják kihasználni az önsegélyezőt, megvan a 30 milkájuk az új kecóra. Nem kéne nekik hitel.

  Ha nem vesznek fel hitelt, akkor muszáj nekik 35%os adókulccsal kérni a cafeteriát és az önsegélyezőt sem tudják kihasználni.

  Ha felvesznek 3 milka hitelt, akkor mindkettőn nyernek. Cafeterián fognak +168E-t évente, önsegélyezőn +66E-t évente, és a saját meglévő 3 milliójukat is berakhatják állampapírba, így ott is keresnek +50E-t évente. Ezekkel a megtakarításokkal áll szemben a hitel évi -110E-s költsége, tehát +174E/évben vannak.

  Ha nem veszel fel hitelt, akkor leadózod a 35%-ot a cafeteriánál. Ha nem tudod kihasználni az önsegélyezőt az is ugrik, nyilván hitel költsége is ugrik, és a 3 milka benne van a lakásban, szintén nem keresel rajta. A fenti számítás ehhez az esethez képest számol.
  Miért nem éri meg?

 • attila
  sajnos a rossmannban meg a dm-ben nem lehet izys kártyára venni a pelenkát meg a tápszert 🙁
 • Családfő
  Gábor, már fel is soroltad az egyéb tényezőket, amiket elsőre nem osztottál meg. Mindenki más körülményekkel rendelkezik, és az alapján dönt. Szóval ha megéri nektek, hát hajrá!
 • szocske
  , lehet viszont a rozmanban hitelkártyával fizetni, számlát kérni, és azt beküldeni az izysnek.
  Kis plusz macera, cserébe duplán jár a visszatérítés, egyszer az izys feltöltéskor, másodszor vásárlásnál 🙂
 • FifiTheReal
  szívemből szóltál 🙂

  Más: ma hívtam a fundamentás üzletkötőt és ő nem tudott még a 623-as módozat januártól történő kivezetéséről. Azt mondta, ha mégis megszűnik januárban még lehet kötni, hisz az általa készített papír elbírja a decemberi keltezést. 😉

 • Szeretnék véleményt kérni.
  Van egy Cetelem számlánk amire a kislányom születése óta gyűjtünk pénzt, havi 20e ft-t.
  Arra gondoltam az itt által javasolt Fundamentás megoldásra váltanék.
  Lehet gond az első befizetés miatt?
  Mivel kb 1,1millió van a számlán, azt tenném át és oda menne a havi 20e (+150ft)
  Ha jól értem 5e-s számlát kell nyitni és lemondani az állami támogatásról és ragaszkodni a 3%-s kamathoz, mert nem kell hitel?
  A 623-as módozat a 8 éves, a 624-es a 10 éves?
  Itt az én esetembe jobb lenne a 10 éves ha jól gondolom.
  Mivel 18 éves koráig akarjuk gyűjteni, így nem gond a 3 hónapos kiutalási időszak.
  Esetleg jobb megoldás?
 • dtam
  Halihó,
  Mivel sok minden nem volt tiszta számomra az önsegélyező pénztárral kapcsolatban, felhívtam az Első Lakáshitel Pénztárat a kérdéseimmel. Hátha másnak is hasznos amit megtudtam:
  Izys / elsolakashitelpenztar.hu:

  – Belépés menete? Elég-e csak az Online Belépési nyilatkozatot / E-Számlanyitást kitölteni? Vagy hogy történik a személyes beazonosítás? (Vidéki vagyok, Szem ig. ellenőrzése)
  Elég az e-számlanyitás, majd az e-mailben kapott belepési nyilatkozatot postán kell visszaküldeni.

  – Bankkártyás befizetés lehetséges-e?
  Igen, a Webes felületen.

  – Az elsolakashitelpenztar.hu befizetéseit csak lakáshitel törlesztésre lehet felhasználni?
  Igen, lakáshitel. A hitel kifutás és bennragadt összeg esetén a számla ingyenesen átalakítható normál Izys önsegélyező számlává.

  – 3,9% az elvonás?
  Igen.

 • dtam
  (folyt.)
  – Van-e a 5000 Ft-os belépési díjon felül más költség?
  Nincs, 4000 Ft a belépési díj és 1000 Ft a kötelező kártyadíj.

  – Mekkora a maximális kifizethető összeg havonta?
  2017 január 1.-étől, ha ténylegesen megemelik a minimálbért akkor 127500 x 0,15 = 19125 Ft

  – A maximális kifizethető összeghez mennyit kell befizetnem havonta?
  19902 Ft-ot, hogy 3,9%-os elvonás esetén meglegyen a 19125 Ft.

  – Van-e a kifizetéseknek (átutalásnak) díja?
  Nincs.

  – Az adó visszatérítés az önsegélyező pénztár számlájára fog érkezni, vagy a saját bankszámlámra?
  Az önsegélyező pénztár számlájára.

  – A következő évben az adó visszatérítés kb. mikorra fog megérkezni a számlámra?
  30 nappal az adóbevallás benyújtása után.

 • dtam
  (folyt.)
  – Mikor megérkezett az adó visszatérítés a számlámra akkor kell módosítást benyújtanom, hogy a hátralévő hónapokra kevesebbet fogok befizetni, vagy csak kevesebbet fizessek be?
  Nem kell módosítást benyújtani.

  – Készítheti a munkáltató az adóbevallásomat ha van önsegélyező pénztáram?
  Az önsegélyező pénztár adóigazolást ad, a munkáltatónál kell érdeklődni a részletekről.

  – Van-e OBA védelem a befizetésekre?
  Van.

  – Befizetések, kiutalások elkezdésének menete?
  Az elején 6 x 19902 + 5000 Ft-ot kell befizetni, mivel ahhoz hogy 180 nap után tudjuk kérni a 6 hónapnyi pénz kiutalását már ott kell lennie a pénznek 180 napja, továbbá a kezdeti számlanyitási díj, vagyis 124412 Ft a kezdő befizetés. Majd havonta (az első évben legalábbis) 19902 Ft. A kifizetéshez a következőket kell benyújtani a 180 nap leteltével: szolgáltatás igénylő lap; hitelszerződés másolta; 3 havi bankszámlakivonat

 • szocske

  A módozatot nem tudom, én mindig a legrövidebbet nyitom, ez jelenleg 67 hónap, 9000 Ft nyitási díj.
  Nyáron bekerült az ÁSZF-be, hogy a pénztár jogosult a rendkívül befizetés visszautasítására.
  Senkitől nem kaptam választ egyelőre arról, hogy ez a gyakorlatban mit jelent majd.
  A legvalószínűbb, hogy amíg 2,4M alatt van a számla egyenlege nem bántanak.
  Az ÁSZF értelmében olyan forgatókönyv nem lehet, hogy befogadják a túlfizetést de nem fizetnek rá kamatot.
  Két dolgot tudok elképzelni:
  – visszautalják a túlfizetést, ez nem a világvége számomra, sőt, nyerem a hitelkártya visszatérítést
  – felmondják a szerződést és mindent visszautalnak. Itt még mindig vihetem fele kamatért a cetelemhez, szóval ez sem törne össze.

  Egyelőre működik a bankbetétként használt fundamenta, ha nem töltöd túl, akkor 10 éven át működni fog. De a kamat nem lesz több mint 3%, akkor sem, ha 10 lesz máshol.

 • snasim
  Az OBA védelem csak betétekre, illetve egy két szakosított hitelintézet termékére terjed ki. Biztosan nem OBA védettek az önkéntes pénztárak. Az OBA honlapjáról:

  “az OBA biztosítási szolgáltatása csak a tagintézeteire, azaz a bankokra, lakástakarék-pénztárakra, takarékszövetkezetekre és hitelszövetkezetekre, valamint ezek külföldi fióktelepeire terjed ki, de ez utóbbiakra csak akkor, ha az adott ország szabályai ezt lehetővé teszik.

  Vigyázat! Mint jeleztük, betétet kizárólag ezen fenti intézmények gyűjthetnek, és csak ezek lehetnek az OBA, vagy külföldi betétbiztosító intézmény tagintézetei.”

  Ellenőrizd le, hogy a tagintézetek között megtalálod-e az Első Lakáshitel Pénztárat, vagy az Izys-t. (nem fogod megtalálni egyik önkéntes pénztárat sem)

 • tgwh
  @sandor
  Köszönöm, akkor lesz szigetelés 😀
  Most már csak egyetlen hátránya van, hogy akciós terméket azonnal nem tudsz belőle venni, bár ezt még megpróbálom lebeszélni, elvégre olyan a szigetelés, mint a cserép, az üzletkötő akármikor adhat kedvezményt…
  Lehet, hogy meg lesz osztva előtte, ezt még nem tudjuk. Vagy ha sokat szórakoznak, átviszem máshová, és ott veszem ki, otp-s számla meg mindenképpen meg lesz szüntetve.

 • Azt hiszem meg is lépem, felhívom az “embert”, hogy tudunk e találkozni és kötöm.
  Köszönöm a segítséget.
 • szocske
  @snasim gondolom azzal ködösít a pénztár, hogy a bankszámlára, ahol ők a pénzt tartják, van OBA védelem. Ja, csak ez éppen a bank csődje ellen véd, nem a pénztár csődje ellen. (bár a Honvéd pénztárnál épp volt ilyen probléma, nekik valamelyik csődölt takszövnél volt a számlájuk).
  Ez esetben viszont az a gond, hogy vélhetően jóval nagyobb a számlán lévő vagyon, mint a biztosított limit.

  Egyébként pont az OBA védelem az, ami miatt nem merem azt játszani, amit itt korábban írt vki, hogy feltöltök 3M Ftot egy EP/ÖSP számlájára és évente 1,5M lekötéssel csak a 150ezer adókedvezményt + hozamokat veszem ki.

  Bár 3 helyen is tag vagyok, így nem kellene 3Mt kockáztatni, csak 1M-t…

 • dtam

  Köszönöm, szóval vagy én értettem valamit félre vagy félretájékoztattak. Újra felhívtam őket és rákérdeztem, valami olyasmit mondtak, hogy az ő befektetéseik OBA által védettetek, de nem értettem hogy az nekem miért jó? Hisz az csak őket védi, de engem nem (pl. ha Első Lakáshitel Pénztár igazgatója lelép a pénzzel … 🙂 Mondta az ügyintéző hölgy hogy a részletes tájékoztatót olvassam el a honlapjukon, mire én OK, de pontosan hol találom ezt a honlapon? Kb egy perc, kollégájával történő egyeztetés után elkérte az e-mail címemet amire majd megküldi a tájékoztatót. Kíváncsi leszek a kimenetelére a dolognak :S
 • FifiTheReal

  Nekem azt mondták, hogy Első Lakáshitel Pénztárba csak úgy lehet bankkártyával fizetni, ha csoportos beszedési megbízást adsz, a weboldalukon erre nincs lehetőség, ezért is alacsony a költség. Tapasztalat még nincs, mert nincs még meg a tagságom, hétfőn adtam postára a belépési nyilatkozatot.

  Izysnél működik a weboldalon bankkártyával történő befizetés.

 • szocske
  , neked annyiban jó, hogy ha az a bank csődöl be, ahol az Első lakáshitel pénztár tartja a pénzed, akkor kártalanítják a pénztárt (a limitig) és te is megkaphatod a pénzed (vagy egy részét).
  De ha a pénztár csődöl, akkor ígyjárás van.
  De ez nem újdonság, minden önkéntes pénztárnál ez a helyzet sajnos, ezért írtam fentebb, hogy én nem mernék 3M-t a számlán tartani, hogy minden évben leköthessek 1,5-1,5M-t…
 • szocske
  átvinni nemigen tudod. megosztani jó ötlet, mert onnantól évente vagy bármikor tetszés szerint felveheted a pénzt.
  Megosztás időzítésére ügyelni (megtak. év első 6 hónapjában) történjen.
  OTP különösen veszélyes megosztásnál, ott az év 2. felében történő megosztással nem csak az új, de az eredeti szerződés állami támogatása is elveszhet!
 • attila
  pontosan ezt csinálom, annyi különbséggel hogy amire nem jó a 10%-os kupon azt a webshopból rendelem 12e felett ingyenes házhozszállítással 🙂
 • tgwh

  Jövőre lesz 4 éves, majd úgyis megérdeklődöm, lehet jobb lenne írásban, amilyen hülyék…
 • attila
  tudja a választ valaki arra a kérdésre hogy mi van akkor ha nincs baba korú gyermekem, de van számlám tápszerről, meg pelenkáról a távolabbi családból, elszámolható úgy is ez ha nincs kisbaba ?? mivel nem láttam a szolgáltatásigénylőn sehol sem hogy kell születési anyakönyvi kivonat…..
 • FifiTheReal
  Nálunk a legkisebb 10 éves, így ezzel nem foglalkoztam, de ha a számla a nevedre szól, szerintem be kell fogadniuk.

  Azt sem tudják ellenőrizni, hogy az adott gyógyszert/vitamint/szemüveget/sporteszközt stb. te használod.

  Viszont ha telefonálsz nekik készségesen segítenek, hogy ne gyűjtsd a tápszeres számlát hiába.

 • kridli
  nem tudod elszámolni, kell legyen bejelentett 4evesnel fiatalabb kedvezményezett
 • attila
  ezt tudod vagy csak gondolod ?
 • attila

  //kiszamolo.hu/igy-hasznald-ki-az-adokedvezmenyeket/

  “Itt már annyi a különbség, hogy ezt számlára számolják el, ezért már nem működik az, hogy mindenki elszámolja azt, hiszen csak egy számlád van,”

 • kridli
  @attila: az idézett rész a beiskolzási támogatásra vonatkozik, az más. Egyébként abban sem vagyok biztos, hogy működne, de az elképzelhető hogy igen, ha közeli hozzátartozóé a gyerek (pl. testvéred gyereke).
  Babaápolási termékeknél inkább úgy fogalmazok, hogy az MKB-nál tapasztalatból tudom, hogy nem lehet, és szerintem máshol sem.
 • attila
  az mkb-nál biztos hogy nem működik egyik sem, ők a legszigoróbbak azért nem oda mentem.
 • attila
  rákérdeztem emailben ezt a választ kaptam:

  Köszönjük, hogy kérdésével felkereste ügyfélszolgálatunkat.

  Természetesen el tudja számolni a testvére gyermekének szánt csecsemő- és babaápolási termékeket. Ezeknek a számláknak vagy az Ön vagy a testvére (mint kedvezményetett) nevére kell szólniuk, emellett a tagsági azonosítóját is fel kell tűntetnie rajtuk. Egyéb dokumentumokra nem lesz szükség, a 120 napnál nem régebbi számláit el tudja számolni IZYS Pénztári számlájáról.

  További kérdése esetén készséggel állunk rendelkezésére.

  Tisztelettel:
  IZYS Ügyfélszolgálat

  tehát el lehet számolni ahogy azt én gyanítottam…

  ha törvény valamit nem zár ki akkor azt lehet, ez az elv és a jogszabály nem zárja ki.
  amúgy ha valaki visz egy rakat gyógyszertári számlát akkor szerinted meg fogják vizsgálni hogy azt valóban beszedte-e illetve hogy valóban felírták-e neki azokat a gyógyszereke

 • szocske
  Az Izys azért durván laza a többiekhez képest, remélem nem lesz ebből egyszer jó nagy koppanás…
 • dmry
  Köszönöm a Bloggazdának, aki önös érdekei elé/mellé tudja helyezni a köz érdekét. Sok jó arcot gyűjtött maga köré. Számomra szöcske, Zedder, twgh, családfő, andrew, ügyvéd, kridli, zsombor, és hát Garbo érdemei elévülhetetlenek:)
  Köszi Nektek is;)

  Megkérdeztem az OTP-t. Nemérdekli őket honnan a forrás az ingatlanhitel törlesztésre, tehát több önkéntes pénztárból is “dagaszthatod a vitorlád”:)

 • Tamás

  azért legközelebb legyen már annyi eszed, hogy ilyen leveleket (teljes tartalommal) nem teszel be nyilvános fórumra. Ha igaz a levél, akkor azért, ha meg nem igaz, akkor meg azért.
  + szerintem lehet, hogy jogilag sem helyes ez (főleg ha a levéltest végén esetleg apró betűvel oda van írva pár mondat)

 • drk
  Én továbbra is a Patika Egészségpénztárat ajánlom. Kiszámoló idén is megírta, hogy a novemberi befizetésből összegtől függetlenül egy kisebb fix összeget vonnak csak le. Ez azt jelenti, hogy ha csak novemberben fizetsz be akár 750e Ft-ot is, megúszod az egészet 4000 Ft alatti levonással. Ilyet semmilyen más pénztár nem tud. Én 10 éve vagyok tag, de ez a novemberi akció eddig még mindig volt és valószínűleg lesz is. A telefonos ügyfélszolgálat szerint ez az alapszabályuk része?!
  A lényeg, hogy decembertől ők is nyújtanak önsegélyező szolgáltatásokat. A lakáshiteles papírokat dec. elején küldtem be nekik és már utalták is az első törlesztési hozzájárulást.
 • attila
  @Tamás

  Bocs, nem tudom miről beszélsz, de szerintem te magad sem!

 • kridli
  azért ez vicces, úgy látszik lassan minden pénztáras infót úgy kell írni, hogy izys nél így, a többi pénztárnál úgy van.
 • attila
  neked vicces, nekem örömteli.
 • Családfő

  🙂 😉

 • szocske
  , az viszont nem lesz vicces, ha esetleg nem az izysnek, hanem mindenki másnak van igaza a jogszabályok értelmezésében, és ez esetleg 5 év múlva kiderül egy ellenőrzésen, és szólnak neked, hogy amit az izys jogtalanul kiutalt neked, az mind adóköteles jövedelem, és hirtelen fizethetsz be soktízezer/százezer Ft adóhiányt.

  Ez ugyan olyan, hogy elszámolhatok én egy vállalkozásban bármilyen számlát, de ha pár év múlva megkérdi a nav, hogy eztígyhogy, akkor nekem kell válaszolnom vagy fizetnem…

 • attila

  Szóval a tisztánlátás végett rákérdeztem még további pénztárakban is és voltak olyan kedvesek hogy szenteste napján e-mailben válaszoltak. a Patika Pénztárnál illetve az Életút Pénztárnál szintén elszámolhatók a babaápolási termékek abban az esetben ha a számla a pénztártag nevére szól. Más egyéb dokumentum nem szükséges. Ha közeli hozzátartózódnak van kisbabája akkor ez nagyon jó lehetőség arra hogy így vegyétek ki a pénzt a pénztárból hisz mindenki tudja akinek kisgyermeke van hogy milyen hatalmas pénzek mennek el évente babaápolási termékekre.

  Az MKB gyakorlata kirívó, mivel ott a kisbaba anyukájának közeli hozzátartózódnak kell lennie máskülönben nem fizetik ki a számlákat. Tehát ha esetleg a tesódnak van pénztári számlája, rajta keresztül nem vehetsz igénybe semmit, hisz bár te mint a gyerek apja egyeneságbeli rokon vagy, de sem anyja sem a fiad nem közeli hozzátartozó

 • attila
  tehát akkor szerinted van esély rá hogy átböngészik az izysnek leadott számlákat tételesen illetve azt is hogy adott számlán szereplő termékek valóban elszámolhatók-e az adott pénztártag által bejelentett szolgáltatásra jogosult kedvezményezettek alapján ??? 😀 Ezt ugye te sem gondolod komolyan ! Ezt gondolom karácsonyi viccnek szántad 🙂 Mekkora plusz kapacitás kellene ehhez a NAV-nál ? 🙂 Maradjunk annyiban hogy amit nem tiltanak a jogszabályok egyértelműen azt szabad.
  pl.: azzal sem értek egyet hogy néhány pénztár megköveteli hogy eredeti számlát küldjek nekik postán. Ha postán elveszik akkor mehetik mindenhova számlamásolatot kérni ahhoz hogy utalják a pénzt, ez alsó hangon egy napos plusszot jelent. Pedig a törvény egyértelműen úgy szól hogy a számlát be kell mutatni ha NAV ellenőrzés van, ha nálam marad akkor is be tudom mutatni. Semmilyen eredeti számlát nem adok a könyve
 • attila
  folyt. a könyvelőmnek, hanem itthon tartom őket, azt mondta ez így rendben jogszabályilag.
  Viszont sok pénztár ragaszkodik az eredeti számlához, most kezdjek el vitatkozni velük hogy rosszul értelmezik a jogszabályt ?? Nem, inkább megyek oda ahol nem kötnek bele mindenbe. Ugyanígy a bankoknál is…..
 • szocske
  nyilván kicsi az esély rá, hogy ilyen szinten ellenőrizzenek mindent.
  ahogy az is elég kis eséllyel bukik ki, hogy elszámolsz egy kis cégben oda nem illő dolgokat.
  de ha mégis megtörténik, akkor nem hisztizni kell majd, hanem fizetni, ennyi.
 • kridli
  Ha nem is egyessével csesztetnék a számlák miatt a tagokat, de egy tetemes bírságot kiszabhat a pénztárra a NAV vagy az MNB, és nyilván az is a tagok pénzéből lenne fizetve. Vagy ha esetleg az MNB a szabálytalanságok miatt zárolja az egész pénztárat… Szóval azért kockázatos ez a túlzott lazaság.
  Egyébként azt én teljesen érthetőnek gondolom, hogy a legtöbb helyen eredeti számlát kérnek. Nagyobb pénztáraknál ez nem is gond, mert le lehet adni személyesen sok helyen (pl. MKB-nál MKB fiókokban, OTP-nél OTP fiókokban, Generalinál a G ügyfélszolgálatokon), és így nincs postai kockázat.
  Az Izys-szel kapcsolatban azt se felejtsük el, hogy messze a legdrágább.
  Ja és hogy a MKB-t kicsit védjem, abban meg ők a leglazábbak, hogy időlimit nélkül bármikor (évek múlva is) be lehet küldeni egészségpénztári számlákat (önsegélyezősnél náluk is van 120 napos limit). Nekem ez pl. most elég jól jön.
 • szocske
  , pontosan ez a véleményem, az izysnél remek, hogy lazák a felhasználási feltételek, de pont oda nem mernék betenni 3M-t, hogy lekötés után kapjam vissza az adókedvezményt.
  A magas levonást viszont kompenzálja a hitelkártyás befizetés, ami izysen kívül tudomásom szerint csak az otpnél lehetőség, így már nem biztos, hgy az izys a legdrágább.
 • kridli
  bár kevésbé kényelmes, és nem is minden hitelkártya ad rá visszatérítést, de több pénztárnál is lehet csekket kérni és azon fizetni postán kártyával (pl MKB-ról és Generaliról tudom hogy lehet).
 • Tamás
  ,

  lehet, hogy az izys-nél lehet hitelkártyával befizetni (1-2 % visszatérítés – kártyaköltségek) de ha megnézed, akkor brutál nagy levonás az egyéni befizetésből (kb medicina szint).
  Annyira meg tényleg nem tűnnek profinak, így marad nálam is egy másik.

 • Tamás

  “Bocs, nem tudom miről beszélsz, de szerintem te magad sem!”

  bocs, szerintem meg te nem érted..
  szerintem eleve semmilyen levelet nem hozhatnál nyilvánosságra, anélkül, hogy a levél küldő ezt engedélyezte volna neked. + normális céges levelezésnél a levelek végére oda van fűzve még pluszban is, hogy a levél teljes tartalma üzleti titok harmadik félnek nem továbbítható, nem hozható nyilvánosságra etc (tehát leírták még 1x, amit illene alapból tudni mindenkinek).
  Ezek után te egy amúgy is necces témát – érts, emiatt cseszegethetik a küldőt – te 1:1-ben bekopizol egy nyilvános fórumra.. legalább annyi eszed lett volna, hogy az egyedi azonosítókat kiszeded a levélből..

 • FifiTheReal
  @Tamás

  Érdekelne, hogy nálad melyik pénztár a befutó, ahol nincs ilyen brutál költség elvonás és profik. Elárulod?