Melyik a legolcsóbb diákszámla?

2012-08-23
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Eljött a tanév kezdete, amikor is a legtöbb diáknak bankszámlát kell nyitnia.

Ehhez akarok segítséget adni, átnézzük a piaci kínálatot.

Előljáróban egy jó hír: mivel pár év múlva kereső felnőtt leszel, ezért az összes bank olcsó számlacsomaggal akar magához csábítani, hátha utána is ott maradsz náluk.

És egy rossz hír: a legtöbb számlacsomagnál azért valamit fizetned kell. Ha nem havi díjat, akkor utalási díjat, ha azt se, akkor a bankkártyáért kérnek évente pénzt.

Az internetes kor gyermeke vagy, ezért csak internetes utalást nézünk és automatás készpénz-felvételt.

Minden fontos költséget leírok, vedd elő a számológéped és számold ki, neked melyik a legolcsóbb. Egyéb költségeket a banki hirdetményekben találsz. (állandó átutalás, csoportos beszedés, pénztári készpénz-felvétel, stb.)

Fontos: van, ahol évente be kell mutatnod a még mindig érvényes diákigazolványodat, ellenkező esetben automatikusan áttesznek egy rossz csomagba. Máshol elég, ha mondjuk 26 év alatti vagy. Erről tájékozodj a szerződés megkötésekor.

Axa Bank: A diákszámlája egy rossz vicc, csak annyiban különbözik a normál számlától, hogy nem adhatsz meg állandó átutalást és csoportos beszedési megbízást.

A normál számla költségei: havidíj nincs, az utalás interneten díjtalan. Kártyadíj az első három évben nincs, utána ezer forint három évente. Dombornyomott kártya is választható ugyanennyiért.

Pénzfelvétel: saját automatája nincs, ezért minden automatából tudsz felvenni, de fizetni kell érte, alkalmanként 260 Ft-ot (Visa logós automaták.)

Épkézláb sms szolgáltatása még nincs, már hónapok óta igérik, hogy lesz.

Budapest Bank: A csomag neve Universo. Havi díj nincs, elektronikus kártya ingyenes, két sajátkártyás, vagy egy idegen automatás pénzfelvétel díja utólag visszatérítésre kerül. Utána 102 Ft a saját és 125 Ft + 1% az idegen automata. A netes utalásért fizetsz, 25 forint plusz 0,25%-ot. SMS: ha kéred, te választhatsz 450 Ft havi díj vagy SMS-enkénti 37 Ft-os díj között. Nem rossz ajánlat.

CIB Bank: Cibezz számlacsomag. Itt elég a 26 év alatti kor. Havi díj 50 Ft, bankkártya első évben díjmentes utána évi 550 Ft, utalás interneten díjmentes. Két saját vagy két idegen automatás pénzfelvétel díjmentes, utána saját: 168 Ft/alkalom, idegen ATM 393 Ft. SMS 109 Ft és 20 Ft/darab. Ez inkább akkor jó, ha nem vagy már diák.

Citi: nincs diákszámlája.

Erste: Havi díj, kártya díj nincs. Havi egy saját automatás pénzfelvét ingyenes, a többi saját automatából 52 Ft + 0,52%, idegen automatából 314 Ft + 1,15%. Azért ez elég drága. Utalás interneten 22 Ft/alkalom, ha csak a bankkártyához kérsz SMS szolgáltatást, az díjmentes.

Előnye a nagyobb fiókhálozat, az ingyenes SMS, illetve most 2.000 Ft jóváírást is kapsz akcióban. Hátránya a drága készpénzfelvétel, illetve, hogy fizetsz az utalásért.

FHB: Helló számlacsomag, itt is elég, ha 24 év alatti vagy. A havi díj csak akkor ingyenes, ha nem kérsz postai számlakiküldést, egyébként 104 Ft. A bankkártya csak az első évben ingyenes, utána 1090 Ft/év. Internetes utalás 0,15%, minimum 104 Ft, maximum 2.075 Ft. Készpénzfelvétel bármely automatánál havonta háromszor ingyenes, utána 316 Ft/alkalom.  SMS 175 Ft/hó plusz 20 Ft/SMS.

Talán a legdrágább ajánlat és a fiókhálozata is kicsi.

K&H: Trambulin számlacsomag, 18 év felett. Havi díj 52 Ft, a bankkártya csak az első évben ingyenes, utána 935 Ft/év. SMS 11 Ft/darab, havi díj nincs. Készpénzfelvétel egy darab díjmentes, utána saját automatából 0,15 % + 226,- Ft, idegenből 0,15 % + 510,- Ft. Internetes utalás 0,11%, min 20 Ft, max. 2.000 Ft.

Ez sem a legjobb ajánlat a piacon.

MKB Bank: Ingyenes bankkártya, ingyenes SMS szolgáltatás csak kártyatranzakciókra, két ingyenes készpénz-felvét bármelyik automatából (utána 84 Ft, illetve 304 Ft), ingyenes internetes utalás. Havi díj postai számlakivonattal 155 Ft, anélkül 50 Ft.

Ha nem is a legjobb ajánlat, de azért nem rossz. Érvényes diákigazolvány szükséges.

OTP Bank: Junior számla. Ingyenes számlavezetés és bankkártya. Egy darab ingyenes készpénz felvétel saját automatából, utána saját automata 25 Ft + 0,45%, maximum 500 Ft, idegen automata 530 Ft. Internetes utalás 0,1%, minimum 210 Ft maximum 3560 Ft. Az SMS vagy 11 Ft/db, vagy 130/180 Ft/hó és a legtöbb üzenet díjmentes.

Raiffeisen Bank: nem találtam diákszámlát.

Sopronbank: havi díj nincs, utalás interneten díjmentes, bankkártya az első évben díjmentes, utána 1000 Ft/év. Készpénzfelvétel 2 díjmentes saját automatából, egy a takarékszövetkezeti automatákból, a többi sajátból 130 Ft/alkalom, idegen automatából 290 Ft + 0,2%. SMS 300 Ft/hó plusz 30 Ft/db.

Unicredit Bank: Trendy számlacsomag 26 éven aluliaknak. Havi díj 99 Ft, a kártya csak az első évben ingyenes, utána elég drága, 1950 Ft/év. Az első két készpénz-felvétel ingyenes bármely automatából, utána csak a sajátokból (idegen felvétel 400 Ft + 0,4%, minimum 450 Ft.) Internetes utalás ingyenes. SMS 36 Ft/db.

Volksbank: diákszámla havi díj nincs, kártyadíj 500 Ft/év, amit első évben nem kell fizetni. Internetes utalás csak bankon belül díjmentes, bankon kívül 0,12%, minimum 75, maximum 3.000 Ft. Internet-bank igénylése egyszeri 2.000 Ft, ilyen sehol nincs még az országban szerintem. SMS 20 Ft/darab, két felvét saját automatából díjmentes, egyébként saját automata 200 Ft, idegen 310 Ft + 0,2%.

Na, kedveseim, remélem most már tudtok választani.

Azokat a bankokat és bankocskákat, amik csak mikroszkóppal láthatóak és az olvasóim 95%-a el sem ér, kihagytam a felsorolásból. (Már a Sopronbank is határeset, csak azért vettem bele, mert van két fiókja Budapesten.)

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram