Mi legyen a lejáró lakástakarékokkal?

Négy éve, októberben szántották be a lakástakarékokat az állami támogatás elvételével.

Azóta is lehet kötni lakástakarékot, de inkább ne tedd. Erről már sokat írtam, olvasd el azokat a cikkeket.

A Fundamentáról még egyszer

A mai témánk, mit csinálj a már lejárt vagy hamarosan lejáró lakástakarékoddal?

Az első kézenfekvő dolog, hogy használd fel. Ha ingatlant veszel, ha van meglévő lakáshiteled, amibe be tudod törleszteni vagy meglévő ingatlanod, amit fel akarsz újítani, akkor egyszerű dolgod van, belevonod a lakástakarékot is a vásárlásba, felújításba vagy hitel-előtörlesztésbe és így meg is szabadultál tőle.

(Sokan nem tudják, a lakástakarékot fel lehet használni négy év után akkor is, ha egyébként mondjuk tíz évre kötötted. Szerződésmódosítást kell csak kérni.)

Felújításnál számlát kell vinni, ez szólhat anyagról vagy munkadíjról is. Számla hiányában kérhetsz értékbecslést, ahol egy értékbecslő állapítja meg, hogy itt kérem felújítás történt, kb. ilyen összegben. Ennek áráról és a lehetőség buktatóiról kérdezd meg a pénztárat.

Felhasználásnál ne felejtsd el, hogy attól függően, hogy mikor kötötted a szerződést, a kiutalás ideje kettő vagy három hónap. Ennek rövidítését lehet kérni, de azért már külön kell fizetni.

Másik lehetőséged, hogy átadod a szerződést valamelyik egyenesági rokonodnak, szüleidnek, testvéreidnek, gyerekeidnek, hogy ők használják fel azt. Erre van lehetőség. (Itt a testvér is szóba jön, mint rokon.)

Itt arra vigyázz, hogy a házastársad nevére szóló szerződést nem adhatod oda a te szüleidnek, testvérednek, mert ők nem egyenesági rokonai a házastársadnak.

A maradék két lehetőséged, ha nem tudod felhasználni az összeget lakáscélra, hogy továbbra is benn hagyod a pénzt (bár már volt olyan lakástakarék, amelyik nem engedte tovább ott tartani a pénzt) vagy lemondasz az állami támogatásról és anélkül felveszed a befizetéseidet és az arra járó kamatokat.

Amikor 13% felett van a diszkontkincstárjegy, de még a hároméves államkötvény kamata is, nem biztos, hogy megéri még évekig ott aszalni a pénzed a lakástakarékban (érdemi) kamat nélkül

Ha végképp nem tudod felhasználni, inkább vedd ki állami támogatás nélkül és a jelenlegi kamatok mellett alig több, mint két év alatt a kamatokból visszajön az, amit elvesztettél a 30%-os állami támogatásról való lemondás miatt.

További bónusz, hogy lakáscélra sem kell így felhasználnod a pénzt.

Ezek a lehetőségeid, válaszd azt, amivel a legtöbbet nyered.

Share

56 hozzászólás

 • Lui
  Mi van akkor, ha már történt felújítás tavaly, de a szerződés még fut (10 év). Utólag be lehet adni régebbi számlát? Illetve ha nincs meg a számla, régebbi felújítást elfogad az értékbecslő?
 • ht
  Volt par jo gondolat egy korabbi cikknel a temaban:
  https://kiszamolo.hu/lejart-lakastakarekok-felmondasa/#comments
  Ott lattam ezt az otletet:

  A legegyszerűbb mód a pénz felvételére, ha egyenesági rokontól, vagy házastárstól veszel lakóingatlan tulajdon(rész)t. Miután megkaptad az összeget, írtok egy másik szerződést (ha szükséges) az ellenkező irányba, azaz eladod a frissen vásárolt ingatlant/tulajdoni hányadot. Ekkor nincs illeték- és szja-fizetési kötelezettség sem.
  (Vigyázz, ha mástól veszel, illetéket rónak ki, és ha magasabb az második szerződésen az eladási ár, mint az elsőn a vételi, akkor szja-t kell fizetned!)
  Az ügyvédi munkadíj kétmilliós LTP összegre oda-vissza legfeljebb alig pár tízezer lehet, ami elenyésző az állami támogatáshoz képest. A földhivatali átírásnál is fizetni kell pár ezret, de még azzal együtt is jól jársz.
 • Nagyonokos
  Én abban reménykedem, hogy népünk és kormányunk nem hagy ki ekkor ziccert, hogy a tömegesen lejáró lakástakarékokat becsatornázza állampapírba. Gondolom elszámolási feltételek átírásával nem olyan nehéz rendeleti szinten megoldani, hogy lakáscélú felhasználásnak minősüljön a valamilyen állampapír vásárlás, mondjuk a babakötvény (és akkor az is kivédhető, hogy másnap kiszálljon belőle minimális bukóval…).
 • tesó
  A testvér nem egyenesági rokon.
 • Házkereső
  A Fundamentanal van most egy olyan akcio, h ha meghosszabitod a futamidot es megnoveled a szerzodeses osszeget legalabb 1 millio HUF-val, akkor a fenmarado idoszakra is ad hozza evente 30 szazalekot a befizetesek utan
 • Nyomd a gazt!
  Tarsashazunknak van lejart ltp-je 5mFt ertekben. A kozgyulesen anno felvetette egy tulajdonos, hogy ha nem tudjuk felhasznalni ertelmesen akkor vegyuk ki kp-ban, lehet hogy bukjuk az allami tamogatast de legalabb megkotesek nelkul fel lehet hasznalni. Akkor lehurrogtak a felvetest hogy marhasag. Akkor utana szamoltam es kijott kb ugyanez mint a cikben, hogy ha kivesszuk es betesszuk allampapirba (akkor es olyan inflacio es kamatok mellett es persze bukva az allami tamogatast) akkor 1,5 ev mulva ugyanannyi penzunk lesz mintha 1,5 ev mulva hasznalnank fel az ltp-t (allami tamogatas bukasa nelkul) de kotott keretek kozt. Ismerve a kozoskepviselet munkamoraljat javasoltam hogy azonnal vegyuk ki es tegyuk at allampapirba (persze a szamitasokat mellekelve). Lehurrogtak, hulye vagyok. Folyt kov.
 • Nyomd a gazt!
  Folytatas: Azota eltelt egy ev es ott tartunk, hogy vegre meg lett szavazva hogy felhasznalhatjuk az ltp-t. Most meg kell meg tervezni milyen munkalatokra akarjuk elkolteni, arajanlatokat kell bekerni, ki kell utaltatni az ltp-t (3 honap) es fel kell hasznalni az egeszet ha kell ha nem. Mivel jon a tel igy a kulso munkalatokkal marcius vegeig varni kell, mivel fel even belul le kell igazolni szamlakkal igy nem lehet idoben annyira eltolni a munkalatokat. Gyakrolatilag mar most latszik hogy nem leszunk benn a 1,5 evben es szarabbul jarunk mintha akkor felvettuk volna es beraktuk volna (hozzateszem minden tovabbi honappal ~50eFt-ot bukunk), de utolag mar az is latszik hogy az inflacio miatt meg az is jobban megerte volna ha akkor felvettuk volna kp-ban es el is koltjuk. 4,5m Ft-nal az inflacio mar elvitte az allami tamogatast…
 • Hitel
  Vagy kérj ismerőseidtől a Te nevedre szóló szla-kat, akik felújítanak és nincs szükségük a szla-ra. Nekem sokszor jól jött. Egy-egy csaptelep, padlószőnyeg vagy beépíthető gép szla-innen onnan gyorsan összerakható párszázezernyi szla ha pont annyi hiányzik. Olyan ismerősöm is volt akinek volt olyan ismerősének olyan cége, akiknek jól jött extrába hogy némi munkadíjat számlázhatnak. Így lett egyszer szobafestésről 275ezer HUF szla-m. Stbstb. Ez magyarország, ne feledjük.
 • Steven
  A fundamentának van most egy akciója. Megérheti?
  fundamenta.hu/raadas-30-bonusz/

  El kellene olvasni a belinkelt cikket…..

 • kalkuláljunk
  Engem is hívott a közvetítőm, hogy lejárt a 4 év, gondolkodhatok a felhasználáson. A szerződést viszont 10 évre kötöttük. Mikor érdemes kiszállni? Gondolom ennek is van valahol egy sweet spot-ja. Hitelbe törleszteném bele.
 • Skankhunt42
  Pont ue tettem okt elso heteben 🙂
  14%-os inflanal az allami tamogatast pontosan 2ev alatt eszi meg…
 • LTP tipp
  Csak egy tipp: Most járt le az utolsó csomag LTP-m, ezt is, mint eddig mindig(előtte már 2 alkalommal is csináltam), úgy vettem fel, hogy anyám megvette a házam 25%-t, majd következő alkalommal én vettem vissza tőle a házam 25%-át, azután megint ő,stb…, így 4 LTP-t mindig el tudtunk sütni rá: saját + 2 gyerek + anyám ltp-je. Mind egyenesági rokon, mindannyian le tudtak mondani az én javamra, vagy éppen anyám javára, és egyenesági ingatlanvásárlásnál nem kell adózni, így csak az ügyvédi költség van(de kb ugyanaz a szerződés, csak cserélgetjük benne az eladó és vevő adatait) és a földhivatali költség, összesen nincs 100ezer Ft, cserébe le van igazolva az ingatlancél.
 • Péter
  Köszi, nagyon aktuális a dolog. 🙂

  – Az eredeti terv a kötéskor az volt, hogy végtörlesztjük a hitelt, de a fix 3%-os hitelt jelen kamatkörnyezetben végtörleszteni nem olyan vonzó
  – Napelem volt tervben, de most hirtelen valamiért az se tűnik olyan jó ötletnek.
  – Felújítani nincs mit, mert, mert amit kellett, arra ellőttük az otthonfelújításit.
  – Elszórni hülyeségekre, nem feltétlenül szükséges dolgokra (pl. festés) nem szeretnénk

  Legjobb ötletnek az tűnik, hogy megpróbálunk segíteni közeli rokonnak jobb helyre költözni, tulajdonrészért cserébe. Csak ott meg egy időstressz lép be, mert a lejárattól számított 3 hónapon belül meg kell lennie az adásvételnek (felújításra lenne fél év türelmi idő…)

  Leginkább vakarjuk a fejünk 🙂

 • Németh Marcell
  A linkelt cikkben még tele volt DE, DE, DE-vel hogy esetleg mikor jó a Fundi. Most ez a DE megtörtént. Én is húztam a számat hogy jobb lenne a pénzt máshova rakni de úgy döntöttem annyit megér az egész hogy 1-2-3 év múlva is kedvező kamatra kapjak hitelt. Ez volt tavaly. Most felmentek a banki kamatok 10-12%-ra, én pedig bármikor fel tudnék venni 80mFt lakáshitelt 5-6%-os kamatra. Máris megérte, pedig csak egy éve fizetem. Persze 10-20 évig nem tartanám benne a pénzem 0%-os EBKM-re. Ez tudatos döntés volt hogy 1-2-3 év múlva biztosan vennék fel lakáshitelt. Ezt kapod 0%-os kamatért cserébe. Persze aki nem tervez hitelt felvenni annak nem számít. Ezzel együtt el is szállt a Fundi előnye. Most ott is magasak a kamatok és mellé ugyan úgy 0% betéti kamatot adnak.

 • Confused
  Akkor ebben a cikkben leírtak már nem érvényesek? A lakáshitelem 1.7%-on ketyeg még 5 évig, van 4 db LTPm, nem éri meg legalább a kamatfordulóig megtartani? A cikkben lévő táblázatod szerint igen.

  kiszamolo.hu/mikor-torlesszem-be-a-lakastakarekot/

 • Amg
  A testvér nem egyenesági rokon.

  “Egyenesági a rokonság azok között, akik közül az egyik a másiktól származik. Egyenesági rokonság áll fenn az előd és utód között. Az elődöket felmenő, az utódokat lemenő rokonoknak nevezzük. A felmenő egyenesági rokonok: szülő, nagyszülő dédszülő. Lemenő egyenesági rokonok: gyermek, unoka, dédunoka.”

 • Zöld hajú lány
  Ez már sorozatban a 3. cikk, amiben nincs anti-Fidesz hiszti. El sem hiszem…

  Bár hiszti lenne.

  Irigylem a naivitásod, miközben 50%-kal többet költesz a boltban, mint egy éve, miközben a forint világszinten a harmadik legrosszabbul teljesítő deviza lett az elmúlt évben, miközben már 18% a forint valódi alapkamata, miközben 13,5%-on tudjuk eladni az államadósságot még három évre is s a kormánynak látványosan semmi ötlete nincs, kivéve a hárítás, hogy nem mi tehetünk róla, hanem mindenki más. Megoldásra nincs ötletünk, ezért tartsunk konzultációt, hogy nem Viktor a hibás. Az ország szégyenpadon, a tőke elkerül bennünket, a külkereskedelmi mérleg minden hónapban új rekordot dönt, de sajnos negatív értelemben.

  A devizatartalék a minimumon és folyamatosan csökken.

  De a lényeg, hogy ne beszéljünk róla, mert akkor nincs is probléma.

 • Név
  És a még nem lejáróval mi legyen, arra is van valami okos ötlet?
 • B.Csaba
  Ha a csaladtag nem akarja elfogadni az ajandekot, akkor diszkont aron (80%) add oda neki. 2m lakascelra, neked mdg ad 1.6m kp-t.
 • J. Bálint
  “bár már volt olyan lakástakarék, amelyik nem engedte tovább ott tartani a pénzt”

  Ha valaki járt ebben a cipőben, el tudná mesélni mi történt végül (azt hiszem az OTP volt)?

 • István
  Erre mintha pár éve olvastam volna kreatívabb megoldást is, azt hiszem egyenes ági rokon ingatlan részének megvásárlása és a vételár visszaajándékozása. Talán még az ingatlan rész is vissza ajándékozható utána, de ez már passz.
 • gaborr
  váltsd vissza, mond fel, nem sok értelme van továbbvinni, ritka esetektől eltekintve.
 • RégiRókás
  Nem egyenesági rokon, hanem közeli hozzátartozó a definíció amit kerestek. Tehát lefele/felfele (dédi/unoka) és oldalirányba (testvér/házastárs)
 • saját kezzel
  Akinek van ertekbescslesre tapasztalat, elárulna h hogyan ment? Én jövő héten megyek aláírni a kiutalás papírokat. Utána egy két hét alatt letakom a padló szigetelést, fűtés csövet, betonozok, parkettazok, burkolom a fürdőt és felszerelem a radiátorokat? Ezt fel tudják becsülni sk. Munkának? Anyagot sajnos már tavaly megvettem, de a munkát pedig magamnak csinálom..plz. help!!!
 • AB
  @Zöld hajú lány ez a struccpolitika meg megyünk vakon a falnak mentalitás. Külügynél dolgoztam s megkaptuk ukázba 2012 körül, hogy arról nem kell, sőt, nem lehet írni, hogy ők mit csinálnak rosszul, mert az lesz@rják és úgyis jobban tudja a fustsallcsapat mindenkinél. Meg lehet nézni annak a “profizmusnak” is az eredményét bezárt kereskedőházak, használhatatlan lélegeztetőgépek milliárdokért s ne soroljam még a durvább eseteket.
 • pazola
  Nem az egész lakástakarék-pénztári rendszert kellett volna beszántani a picsába, hanem azokat az ügyeskedőket, akiket itt (is) olvashatunk.
 • Nbazs

  Nem, ez mindössze az, hogy egyeseknek herótja van attól, hogy mindig ugyanaz a lemez (oldaltól függetlenül) és erre az oldalra nem azért, hanem a korábban is megszokott színvonalú gazdasági cikkekért és ötletekért jár. Olyan dolgokért, amivel több lehet. Az a téma meg nem olyan.

 • zserrbo
  Én kettő 5 éveset kötöttem az utolsó pillanatban. Az online felület szerint 69%-ánál jártam amikor pár hónapja úgy döntöttem ennyi elég volt. Nem szabad felhasználású, már nem vonzó a kamata és 2-3 hónap mire kiutalják.

  Valószínűleg kicsit bukok rajta ahogy számoltam, de azóta az infláció még jobban felgyorsult. Felbontás után ment DKJ-be az egész.

 • Tünde

  Nincs az ltp nél olyan kitétel, hogy nem lehet egy bizonyos ideig eladni/ ajándékozni az ingatlant? Erről nem találtam semmit se a szerződésben. Viszont valami olyat olvastam, hogy fél évig lekérhetik az adatokat, és az ciki ha már nincs is az ember tulajdonában, nem?

  Neked van vagy valakinek van ezzel kapcsolatban tapasztalata, ami már úgymond lefutott és hogy minden flottul ment?

 • Puffogok
  Hm ez a rokontol tulajdonreszt veszek tetszik … anyameknak ott a haz, a lakastakarekban ott all a penzem, gozom sincs mennyi.

  Hogy nez ki ez a gyakorlatban ugy hogy nem tudjuk mennyit er a haz? Ramondom hogy 40 millio es megveszem a tizedet 4 millioert? Ok meg utana visszautaljak nekem egyben (elvileg kozeli rokonnal nem kell magyarazni a penzmozgast, nem?) vagy csinalunk egy ujabb adasvetelit?

 • Gazdálkodj okosan
  A LTPből plusz a vissza kapott adóból felújítottunk a lakásunk, majd vissza igényeltük az otthonfelújítási programban a felét. A visszaigényelt pénzből végtörlesztettük az autó hitelünk. Sztem kimaxoltuk a lehetőségeinket. Az LTP helyett pedig most nyugdíjpénztárt fizetünk.
 • Hehe

  Jó a neved, akkor más, veled szemben gazdálkodjon okosan.
 • Elmint
  “gazdalkodj-okosan”- hoz hasonlóan nálunk még folyamatban.
  Lejárt LTP- ből felújítás, és még idén visszaigényeljük az összeg felét.
 • Merdaloki
  A házrész színlelt adás-vétele bűncselekmény, egy harmadik fél (LTP) megtévesztésére jön létre. Nyilvan kb. lehetetlen bizonyítani, ettől fuggetlenul sokatmondó, hogy elvileg értelmiségi emberek nyilvánosan dicsekednek vele. Akkor lesz itt vége a rendszerváltásnak, ha az ilyen magatartás szégyellni való lesz a többség számára.
 • Joy
  @Tünde Bemutatod az adásvételit, amire megkapod a pénzt, majd tulajdoni lappal igazolod, hogy megvalósult a lakáscél. Ennyit néznek, mert ezt kell teljesíteni.
  Igen, így történik a résztulajdon vásárlás. Felhasználás előtt rákérdeztem az LTP ügyintézőnél a bankban, megerősítette, hogy ez rendben van.

  Házastársak esetén közös ingatlannál a legegyszerűbb tulajdonrészt vásárolni.

 • Melasz
  Nekem 10 éves LTP szerződésem volt, meg egy dolgozói lakáshitelem 2018-ból, ami változó, jegybanki alapkamatos és azonnal fordul, ahogy változtatják. Jó biznic volt tavalyig, azán volt izgulás a kamatstopig, amikoris 0,9%-on “fixálták” a hitelemet. Szerencsére addigra is megvolt a pénz a teljes végtörlesztésre, de fel akartam használni az LTP-t előtte, 7 éves volt áprilisban, így elindítottam a felmondást az elvileg nyár közepéig tartó kamatstopig és betörlesztettem a hitelbe, a maradékot azután terveztem kifizetni. Természetesen annyira kiszámítható a magyar gazdaságpolitika, hogy fogták magukat és pár nappal a kamatsop lejárta előtt meghosszabbították, majd most megint…. Nem akartam, hogy a cáratyuska megmentsen, de most nem éri meg a maradékot kifizetnem, mellette keserű szájízem is van, mert jól is jártam még a maradék hitelrész PMÁP-ba helyezésével. Így tervezzen az ember…
 • Szocske
  Egy apró tipp: ugyanaz a számla be adható az LTP és az 50%-os OFT elszámolása a egyarant.
 • szocske
  Év elején lejárt 3 ltp szerződésem is, még 3% betéti kamattal, épp ezek felhasználása volt az egyik szempont, hogy 4 éve lakáshitelt vettem fel 5 éves kamatoeriodussal. (A másik szempont az volt, hogy a PMÁP már akkor a lakáshitel THM felett hozott)
  Tavasszal le is zártam a hitelt, felhsznaltam az ltp-ket.
  Most nem annyira örülök ennek a döntésnek, az 5 éves hitelekre is kiterjesztették a kamatstoppot, így a 3,5%-on kamatozó hitel tartozásom nézegettem volna 12%-ot hozó DKJ-be.

  Viszont nyár óta én is hitelkartya tartozást magam előtt gorgeto lettem:
  A régi hitelkartyas játékok miatt viszonylag magas hitelkeretet van még (a visszatérítés miatt már nem igazán nyitnek ujat, de lusta voltam felmondani őket)
  Na most fordulónap után megy az osszes keret 6 hetes DKJ-ba. Lassan többet hoz mint az arany időkben a visszatérítés #sirjakvagynevessek

 • Tamás
  Nincs már szerződés módosításra lehetőség mert negszűnt termék, csak felmindani lehet.
 • Lora

  Tapasztalat és valóban működik, hogy az OFT számlákat le lehet adni az LTP felhasználásra?
 • Házkereső

  ez nem igaz, mert pont most van egy akció, ahogy fentebb említettem, h hosszabbítható és az állam helyett a Fundamenta add hozzá pénzt (30% éves befizetés után), a fenti feltételek alapján.
 • gaborr
  én emiatt igényeltem új hk-kat, most már izmos kerettel, és még “trükközni sem kell” 🙂 nekem konkrétan jóval többet hoz mint a visszatérítések (a keret mérete miatt).
 • Nyomd a gazt!
  Amikor azt irjatok, hogy oda-vissza adasvetellel le lehet hivni az osszeget akkor jusson eszetekbe Miklos azon cikke amikor a tarsashaz penzet magan szamlakon tartottak es kozben az egyik szamlatulajdonos meghalt majd elindult az orokosodes…
  Ha a manover kozben valaki meghal, cselekveskeptelen lesz, vagy csak siman osszeveszik a masikkal, esetleg van vagy osszeszed egy tartozast akkor igencsak pofara lehet esni.
  Persze vannak esetek amikor ezek megoldhatoak, de rengeteg olyan eset van amikor az ilyen manoverek rosszul sulnek el.
 • Fehér Barna
  Most hívott a fundás nő, hogy ha nem akarom felhasználni a lejáró összeget min 2 évig folytathatom a befizetést változatlan feltételekkel vagy emelt összeggel, a funda hozzáteszi a 30%-ot ha módosítom a szerződést. Azért ez bűzlik, hogy gazdálkodnának ki ekkora hozamot állami támogatás nélkül, tuti valami átverés van benne.

  Viszont érdemes lehet folytatni a befizetést 2 évig ha az árak normalizálódására számítunk az építési és felújítási kedvezmények kifutása miatt.

 • Péter
  #szocske

  Levezetnéd ezt egy példán keresztül?
  Van X banknál mondjuk 500e Ft-os hitelkereted, azt beutalod DKJ-ba, majd hitelkeret visszafizetési határidő előtt Y bank hitelkeretéből visszafizeted az 500e Ft-ot? Vagy… Mivel 45 napig használhatod a bank pénzét, a hitelkeret összegét beutalod DKJ-ba, majd visszafizetési határidőre pont lejár a 6 hetes (=42 nap) DKJ-d?

 • Péter

  Melyik hitelkártyákkal és mekkora hitelkerettel érdemes belevágni?
 • Péksüti
  korábbi dátummal is elfogadnak számlát?
  Az OTF-et tavaly intéztem, az ltp-ét meg mostanában szer etném zárni….
 • Fehér Barna
  Olvasd el a kiszámolón a lakástakarékos írásokat, ill hallgasd meg a kiszámoló akadémiát. A legrövidebb ideig 4 évig érdemes lakástakarékozni az egyszeri 30% miatt (4 és 8 évre is 30%-ot kapsz amiből lejön az infláció). A mostani helyzetbe ha arra fogadsz további drágulás lesz vedd ki legrövidebb 4 év után hozammal vagyis rövidítsd meg és költsd el sos, vagy még tartsd egy évig, ha arra fogadsz hogy normalizálónak az árak jövőre. De hosszú távra semmiképp ne hagyd benn szerintem.
 • Csaba
  “Mi legyen a lejáró lakástakarékokkal?”

  Egyértelmű. Költsd el, minél előbb ilyen inflánál. Én is klímát szereltetek be belőle és hitelelőtörlesztek a maradékból. Ja, és soha többet magyarországi megtakarítás. Már beszántottam a magyar állampapírjaimat és a nyugdíjelőtakit tavasszal. Bejött. Csak konyhapénz forintban és az egészségpénztárral még megéri némileg bohóckodni az SZJA visszatérítés miatt.

 • Szocske
  sajnos nem, a felmondás befogadása utáni számla jó csak ltpbe

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.