Pénzt vagy életet?

A járvány kapcsán mindenkiben felmerül a kérdés, nem fizetünk-e túl nagy gazdasági árat a vírus megfékezése érdekében?

A kérdés elsősorban morális, mi a fontosabb, a dübörgő gazdaság és hogy menjen hitelből az autó és lakásvásárlás vagy a nagymama még éljen további tíz évet?

De a kérdés gazdasági is: mekkora kárt okoz a leállás és az, hogy az emberek nagy része nem is termel és ami még nagyobb érvágás: nem is fogyaszt?

Mi lenne a jobb? A karantén vagy a gazdaság további üzemeltetése? Melyik kerül többe? Nem is olyan egyszerű a válasz, mint amilyennek tűnik.

Egyrészt több országban nem állt le a gazdaság, továbbra is termelnek rendületlenül. Ilyen ország például Japán. Egyedül az iskolákat zárták be és megkérték az embereket, hogy ha lehet, ne járjanak kocsmákba és egyéb helyekre, aki tud, az dolgozzon otthonról. Hiába düböröghetne tovább a termelés és a fogyasztás is, Japánban nagyobb lett a gazdasági visszaesés, mint az Egyesült Államokban. De ugyanígy járt Szingapúr és még több hasonló ország is. S míg Szingapúr nagyon ki van téve a külső világgazdasági körülményeknek, így ott érthető az eredmény, Japán esetében ez egyáltalán nem magyarázza meg a visszaesés ilyen mértékét. (Update: egy nap telt el és Japánban is bevezették a kijárási korlátozást. Ennyire gyorsan változnak a dolgok….)

Sokkal inkább magyarázat az, hogy a járvány csak elindította azt a gazdaság válságot, ami már évek óta késik a gazdaság állandó bedrogozása miatt.

S még az sem igaz, hogy a karantén nagyobb kárt okoz gazdaságilag, mintha a gazdaságot hagynánk tovább üzemelni. Kijött a FED-nek egy friss tanulmánya, ami ezt a kérdést elemzi az 1918-1919-es spanyolnátha adatai és tapasztalata alapján.

Azt találták, hogy az általános vélekedéssel szemben ott érte sokkal súlyosabb csapás a gazdaságot, ahol nem vagy késve vezették be a karantén intézkedéseket. Ugyanis nem csak az otthonmaradás miatt lesz gazdasági visszaesés, de a lakosság lebetegedése és esetleges halála sem igazán kedvez se a termelésnek, se a fogyasztásnak.

A számok alapján ott úszták meg olcsóbban a dolgot, ahol otthonmaradással védekeztek a járvány ellen.

A tanulmány fő megállapítását idemásolom angolul, akit érdekel a téma, a fenti linken le tudja tölteni az egész tanulmányt.

Our analysis yields two main insights. First, we find that areas that were more severely affected by the 1918 Flu Pandemic see a sharp and persistent decline in real economic activity. Second, we find that early and extensive NPIs [non-pharmaceutical interventions] have no adverse effect on local economic outcomes. On the contrary, cities that intervened earlier and more aggressively experience a relative increase in real economic activity after the pandemic. Altogether, our findings suggest that pandemics can have substantial economic costs, and NPIs can have economic merits, beyond lowering mortality.

Share

109 hozzászólás

 • Laca
  Én már csak annak a tanulmánynak hiszek, amit én készítettem. Utána úgyis megint megkezdődik az adatok kozmetikázása mindenféle téren (világ szinten), kinek épp mi az érdeke. Elnézést, pedig általában a pozitivizmus koronázatlan királya vagyok 🙂
 • Kiszamolo
  Azért olvasd el, ha érdekel a téma.
 • Családfő
  Ez érdekes és valójában logikus is. A “social distancing”, az otthonmaradás stb. mind hosszabb távon (is) hoz eredményt, nem csak a tartama alatt. Ezt jó lenne belátnia azoknak is, akik szóvá teszik a jelenlegi szigort és “megtépázott” személyiségi jogaikat.
 • Copywriter
  Oké, de a spanyolnátha a munkaképes fiatalokat vitte el, a mostani meg az inaktív nyugdíjasokat (legalább is eddig). Így szerintem nem érvényes a korábbi tanulmány. Mert most sem a fiatalok halnak meg, tehát ők dolgozhatnak tovább.
 • Kiszamolo
  copy, értsük már meg, hogy azok is lélegeztető gépre kerülnek, csak azokat élve szedik le két hét múlva, a 80 év feletti belehal még géppel együtt is.

  Ezért mondják az okosok, de há’ csak az öregek halnak bele. Amíg van elég gép, addig általában igen. A gép nélkül a 30 éves is meghal.

  In Spain, out of 1,285 cases for people 20 to 29, 183 of them have been hospitalized, a 14 percent rate; eight have ended up in intensive care.

  A 20 és 29 év közöttiek 14%-a került kórházba, 8%-a az intenzívre.

 • Ági
  Én az elejétől fogva úgy érzem, h az egész vírus körül valami nem kerek. Ha ez a vírus olyan veszélyes, akkor miért nem zárták le Európát amíg a vírus el nem ért ide? Melyik lett volna kisebb veszteség 2 -3 hónapra lezárni a Kínai forgalmat, vagy most leállítani Európa egész gazdaságát? Ha lett is volna némi hiánycikk, esetleg kevesebb IPhone érkezett volna, de ekkora gáz nem lenne, az emberek nem lennének bezárva, nem kellene félelemben tartani őket, stb.
  Na, de ha már amúgy is lélegeztető gépen volt a világgazdaság, ez egy jó lehetőség, h ne a gazdaság fejesei vigyék el a balhét, megkímélték magukat a tüntetések ezreitől, h a nevük megint rossz színben jelenjen meg. És hát az IMF, aki konkrét csomagokkal készen várta azon országokat akik megszorulnának. Milyen jó dolog, h s.o.s tudnak segíteni. Persze mellesleg jegyzem meg, h ezzel nem kis profitra fognak szert tenni…
 • expect

  Én azért Boris Johnsont nem inaktív nyugdíjasként láttam eddig, aztán két nap leforgása alatt mégis eljutott a kis köhögéstől az intenzív osztályig.
 • Kiszamolo
  A menetrend a leírások alapján: kisebb influenzaszerű tünetek, semmi komoly, esetleg izomfájdalom, láz. Ekkor posztolja az ember, hogy elkaptam, de jól vagyok, enyhe.

  6-8 nap múlva a láz lemegy és csak hőemelkedés, úgy tűnik, éppen elmúlik, majd másnap megtámadja a tüdőt és jöhet a lélegeztető gép még aznap. (Már annak, akinek a tüdejére is megy ez a szemét.)

 • KL
  De hát itt ugye nem csak arról van szó, hogy a nagymama meghal-e, aki elkapta a vírust, hanem arról is, hogy az unoka, aki pont akkor töri el a lábát, amikor az egészségügyet agyonnyomja a peak, egész életére sánta lesz. Vagy a 40-es apa-anya, aki elkapja a vírust ekkor és amúgy kis ápolással olcsón megúszná, komoly szövődményeket szedjen össze, és emiatt 15 évvel előbb meghaljon (ugyanez, ha nem kapja el, de éppen valami más bajjal menne kórházba, de hazaküldik).

  Különben gondolom Japánban termelnek, de ők is olvasnak újságot és nem fogyasztanak annyit.

  Mondjuk a második részt kimaradt a konklúzióból, hogy csak vicceltek és nincs is rendes adatuk:-)

 • Dani2
  És mindeközben a tőzsde emelkedik… +6-7% csak ma. Ennyi volt a válság a tőzsdén? Merthogy egyszerűen csak visszakapcsolunk mindent májusban, és kész?… Nem értem ezt az optimizmust (bár így lenne).
 • Kiszamolo
  A degironál az első félévben 120%-kal nőtt a számlák száma. Most szállnak be a kisemberek, akik eddig vártak.
 • ultrakapitalista nagytőkés
  CEO exodus 2019-2020

  magyarországra annyira nem jött be a téma

  érdemes utána olvasni és elgondolkodni rajta

 • Tamacti Jun
  Kiszamolo, ez az idézet honnan származik?
  In Spain, out of 1,285 cases for people 20 to 29, 183 of them have been hospitalized, a 14 percent rate; eight have ended up in intensive care.
 • Vonalas
  “A járvány kapcsán mindenkiben felmerül a kérdés, nem fizetünk-e túl nagy gazdasági árat a vírus megfékezése érdekében?

  A kérdés elsősorban morális, mi a fontosabb, a dübörgő gazdaság és hogy menjen hitelből az autó és lakásvásárlás vagy a nagymama még éljen további tíz évet?

  De a kérdés gazdasági is: mekkora kárt okoz a leállás és az, hogy az emberek nagy része nem is termel és ami még nagyobb érvágás: nem is fogyaszt?”

  A járványban meghaltakat esetleg szembeállíthatjuk a gazdasági válság hatásaként megnövekedett öngyilkosságok számával. Legalábbis ez a korábbi történelmi tapasztalatunk.

 • promontor

  “In Spain, out of 1,285 cases for people 20 to 29, 183 of them have been hospitalized, a 14 percent rate; eight have ended up in intensive care. A 20 és 29 év közöttiek 14%-a került kórházba, 8%-a az intenzívre.”

  Apró pontosítás, nem tagadva a vírus veszélyességét: az az eight az angol mondatban az nem százalék, hanem személy: a 183 kórházi esetből 8 került intenzívre…

 • Átvernek a reklámmal
  Az egészségügy kompletten áll. Várhatóan százezrek kerülnek totál létbizonytalanságba. Ezek nyilván érdemben csökkentik az érintettek várható élettartamát, csak ezt nem lehet majd egyértelműen kimutatni, míg a hullák pár héten belül itt lennének.
 • jami
  A “csak az idősek halnak” toposzhoz: hány családnak van azért 2 kereső, mert a min. a szüneteket a nagyi viszi? Nem kevés olyan van, ahol napi rendszerességgel a nagyi van a gyerekkel.
  Ahol nem: mennyien élnek idősekkel kapcsolódó munkákból? És ha csak a gyerek- ls háziorvosok közül kiesne a 65 év felettiek negyede, már nagy baj lenne.
  És elég vigignézni az itthoni nem túl GPDR kompatibilis listát: 50+ évesek (gyógyszerrel évtizedekig karban tartható betegséggel) mentek el. A lakosság 50+ feletti részének hány százalékának NINCS semmilyen krónikus betegsége? Az is beleférne?

  Egy max. 5 hónapos vírus esetében kevés tapasztalat van arról, mennyi szövődménye lesz. Azt azért már olvasni, hogy a lélegeztetőgépről élve lekerüléknél erősen várható.

  Biz’ amíg nincs vakcina, jó, ha mind vigyázunk magukra…

 • GrandMasterB

  Egy korábbi cikknél már említettem, ha ugyanarra gondolunk::
  https://kiszamolo.hu/vegtelen-penzontes-a-piacra/#comment-168215

 • -nb-

  Európa nagy és fontos kérdésekkel volt elfoglalva: hogyan udvaroljunk Gretanak, hogy hívei a következő választásokkor is ránk szavazzanak?, a macsóizmus ártalmasabb, mint a koronavírus (jó, ez nem EU, hanem spanyol, fontos európai érték a járvány kitörése után a 150 ezres tüntetés), hányféle gendert kell bevezetni és mehetnek-e ugyanazon WC-be a külön genderiák vagy mik?, engedélyezzük-e az itt letelepedett tudós bevándorlóknak a többnejűséget és a sáriát?, etc…
  Az EU nemhogy lélegeztetőgépet nem tud gyártani eleget, de a szükséges maszkoknak is kb. csak a 20%-át képes előállítani, ha kap Kínából alapanyagot.
  Valami itt nagyon kisiklott, ajánlott olvasmány: hogyan bukott el a Római Birodalom 🙁
  Gondolom Brüsszelben a képviselőink a költségtérítésükkel vannak elfoglalva, királynő és Churcill pedig nincs…
 • Külföldi munkaválaló
  Nana. Elvileg én túléltem, de nem tudom bizonyítani, mivel az orvos csak annyit mondott maradjak otthon.LOL. ha nem teszteltünk (ellenőrzünk) akkor honnan tudja az ember.
 • Dr Tovigloki
  Egy nyugat-európai kórház, egy nővér koronás 3 ápolót megfertőz 13 ápoló és 7 orvoskolléga két hét karanténba kerül. Az akkutellatas felfuggesztve. Sebészet már korábban bezárt. Semmi tervezett műtét, semmi szűrés. Következő kórház +40 perc. Nem csak az az érdekes, hogy közvetlenül hány életét követel a covid19, hanem hogy hány beteg nem jut miatta ellátáshoz, szűrési lehetőséghez.
 • Zsolt
  A gazdasagi valsagnak is vannak halottai ezt ne felejtsuk.
 • Peter
  Kiszamolo, promonitor:
  Igen, egy kicsit más a kép, ez a pontos idézet:
  In Spain, out of 1,285 cases for people 20 to 29 (a much bigger sample size than we have for children), 183 of them have been hospitalized, a 14 percent rate; eight have ended up in intensive care, a 0.6 percent rate, and four people in this age range have died, a 0.3 percent fatality rate.
  Mindez az idézet pillanatában 80 ezer esetből..
  Gyanítom az intenzíves fiatalok meg krónikus betegek voltak.
  Ne rettegjünk már.
  Ezeket érdemes átnézni, léteznek más nézőpontok is, sokak szerint (tudósok is), nagyon fel van ez fújva:
  swprs.org/egy-svajci-orvos-a-covid-19-rol/
  youtube.com/watch?v=VzUyMsK02Pc

  Jóval többen fognak meghalni amiatt, mert éhen halnak, öngyilkosok lesznek, vagy a megszaparodó bűncselekményekben, bűnbandák fosztogatásában, zavargásokban.

 • Adamo
  és Ági
  Az EU-nak nincs olyan szerve ami lezárhatná a kontinenst, csak ha a tagállamok önkéntesen vállalják. Ha sikerül is, elég 1 beteg, aki beszökik a Európába, százezreket nem tudtak megállítani, akkor hogyan állítanak meg gyakorlatilag mindenkit?
 • Kiszamolo
  Zsolt és hányan nem halnak meg autóbalesetben meg munkahelyi balesetekben ezekben a hetekben? Hány autót nem törnek össze? Hány házba nem törnek be, csak mert otthon vannak? HÁny drogdiller nem tud árut hozni a lezárt határok miatt és nem tudja eladni az üres kocsmák miatt?

  Lehet ezt ragozni, ha akarjuk, jó sokáig…. 🙂

 • Atom Ant
  New Yorkban eppen azt tervezik, hogy keresnek egy felreeso kozparkot, hogy ideiglenesen oda temessenek tomegsirba baromi sok embert, mert haromszor tobb a halott, mint “normalis” hetkoznapokon, es nem gyozik hova rakni a testeket!
  Es ez az USA, nem Banglades!

  Boris intenziven, ket napja egy 36 eves nover halt meg minden alapbetegseg nelkul itt Angliaban, es nem o volt az elso egeszseges fiatal. Olaszorszagban tobb tucatnyi orvos halt meg! Es tegyuk hozza, hogy az olasz egeszsegugy az egyik legjobb Europaban.
  Itt Angliaban fullra terhelve minden korhaz es meg messze a vege.

  Korlarozasok nelkul olyan lenne a tulterheltseg, hogy ezrevel halnanak meg 50+os emberek, csak mert nincs orvos, lelegezteto gep, meg intenziv agy.

  Kik azok a harom bitesek, akik mindezek tudataban meg mindig ott tartanak, hogy szarni a tavolsagtartasra meg izolaciora, csak duborogjon tovabb a gazdasag?

 • -nb-

  és miért nincs? és milye van? Nem kellene ebbe egy kicsit mélyebben belegondolni?
  Nem, nem fog menni tagállami szinten. Se a gazdaság, se a külpolitika, se semmi, a helyzet ezt mutatja be alaposan.
 • Egyperc
  Kijárásitilalom párti vagyok de felmerül bennem ha megáll a gazdaság még kevesebb pénz jut majd az egészségügyre és ha jön a következő járvány már teljesen védtelenek leszünk..
 • FeRRaR1

  Olaszország mint legjobb egészségügy? Az angol ápolóról láttál képet? Mert az utóbbi kettő halottról én igen, és egészséges 100 – 150 kiló közé tenném őket. A New York hírt meg nemes egyszerűséggel gondolom egy fb posztban olvastad, az a kategória lehet…

  Angliában túlterhelve a kórházak? Most szereltek fel ágyakkal és lélegeztető gépekkel több 4000 férőhelyes ideiglenes kórházat múlt héten. A dyson meg több angol cég megkezdte több 10.000 lélegeztető gyártását. Hozzá teszem meg lehet nézni az Angol ideiglenes és a Magyar nem ideiglenes kórházakat.

  Értem a mondanivalódat de nem minden fedi teljesen a valóságot. A kérdésre válaszolva pedig legfőképpen én úgy látom hogy az idősek sz@rnak bele akik a legnagyobb veszélybe vannak. 1000 halottból ha 5 fiatalabb volt, akkor azzal az 5-el lesznek tele a hírek nem a másik 995-el.

 • VLaci
  Lehet, hogy a gazdaság felélesztése a régi formájában nem érdemes? Ha ez a vírus nem ébreszt rá, majd a következő, ami épp olvad ki az olvadó jégből, vagy az azutáni rá fog.
  A “pénz” csak az erőforrások felhasználásának a joga, valamilyen formula szerint elosztva, és arra mérget vehetünk, hogy az nem a társadalmi hasznosság, különben a fodbalisták és a mentősök fizetése nem így aránylana egymáshoz.
  Itthon üldögélve töredék mennyiségű erőforrást használunk, négytagú család heti 40.000 Ft-ból él jól + majd a rezsi, amiből az látszik, hogy az életünk minőségéhez sok szolgáltatás nem járul hozzá érdemben, ezeknek az embereknek (komplett turizmus, vendéglátás, autóipar, repülőgép-ipar) igazából nem is kellene dolgoznia, és nem élnénk rosszabbul, de ahhoz, hogy ne pusztuljanak el, más elosztás kell. És alig munka, ami jót tenne a világgal.
 • András
  Miklós, írod hogy a kis emberek most szállnak be… shortolnak? Vagy a megállíthatatlan gazdaság mítoszára játszanak?
 • gertitorpee
  “In Spain, out of 1,285 cases for people 20 to 29, 183 of them have been hospitalized, a 14 percent rate; eight have ended up in intensive care.

  A 20 és 29 év közöttiek 14%-a került kórházba, 8%-a az intenzívre.”

  Szeretném megkérdőjelezni ezt a számot. Szerintem így pontos: a teszttel megerősített esetek 8%-a került intenzívre. Azt hogy a teljes lakosságból mennyien kapták el a vírust senki sem tudja, mivel erre még nem született átfogó, randomizált kutatás. Az előzetesen megjósolt számok (3-4% os halálozási arány pl) messze felüllőttek. Amerikában, ahol komolyan nekiálltak tesztelni a népességet, nem csak a tüneteseket mint itthon a Müller Fosszília, Inkább 0.3% körül van az.
  Minden élet sok, de ez a szám nekem már megkérdőjelezhetővé teszi a szigorú szabályokat amiket a politikusok bevezettek. Mert ennyit elbír az egészségügy. Nyilván fejlett országokról beszélek

 • legatus
  Az a gond ezzel az összehasonlítással, hogy a járvány az intézkedések nélkül nagyságrendekkel rosszabb lefolyású lenne.
  Láthatjuk mi megy Olaszországban és Spanyolországban, de még ott is sokkal de sokkal rosszabb lehetne a helyzet. Pl. nem egész Olaszországban volt brutális a helyzet hanem északon, főleg Lombardiában, ott valószínűleg tényleg eljutott az egészségügy az összeomlás szélére. Ott az ismert esetek 18%! halállal végződött. Feltételezem azért mert tényleg szelektálni kellett, ki kap esélyt és kit hagynak sorosára. És ez csak azért mert KÉSVE vezették be a drasztikus intézkedéseket, abba, jobb bele sem gondolni mi van ha nem vezetik be. Szerintem nincs miről beszélni.
 • jami

  Amíg nálunk nincs, addig sokan rugóznak még rajta. Ha, esetleg, a BCG miatt nem lesz annyira durva, akkor pedig kb. örökre.
  Én a kezdetektől komolyan vettem, de mikor olvastam hogy 1000 km-nyire már más városba kell katonai konvollyal szállítani a holtesteket, akkor kapcsoltam át végképp arra, hogy ilyennel mi nem találkoztunk és nem is kellene.

  Igen, biztosan sokan lesznek öngyilkosok és az elmaradt kezelések miatt is sokan meghalnak. Hetek, hónapok múlva. Nálunk helyben, nem hivatalosan persze, szülésznők vannak karanténban, mert szülő nőről derült ki, hogy vírusos. Mit nem lehet azon érteni, hogy országszerte már vannak fertőzöttek? Most. És nem az a legnagyobb baj, mennyi lélegeztetőgép van, a szűk keresztmetszet az eü személyzet lesz. A mentősök is.

  Emellett …

 • Maxim
  Akinél komolyan felmerül ez a kérdés, hogy megéri-e az idősek miatt leállítani a gazdaságot, az gondolkozzon el a következő kérdésen is:
  Feláldozhatom-e a 65 évesnél idősebb nagyszüleimet/szüleimet, hogy ne veszítsem el a munkámat?
 • jami
  egy 50-60-70 évesnek sem kívánom, hogy egyedül, rettegve, fulladozva haljon meg hetek alatt. Anyám, apám, anyósom, apósom 70 feletti. Mindnek van olyan krónikus betegsége, ami most nem szerencsés.
  De a szűk kollektívámban is van 5 ember, akinek szintén van ilyen. 10 emberből… Mind 60 alattiak, gyógyszerekkel teljesértékű és nagyon jó munkaerők.

  Egy ilyen járványnak a lelki hatására semennyire sem vagyunk felkészülve. Olvassatok olasz eü-s beszámolókat. Olyan traumával “indul majd újra” az az ország, ami a háborúk utáni túlélőknél volt. Sorra halltak meg nemcsak a paciensek, de a kollégáik, mellettük.
  A karanténban élőké sem kicsi, de az eüsüknek nagyon kellene majd rengeteg pszichológusi segítség.

  Ezután jönnek a gazdasági vesztesek is, igen.

 • jami
  Pár napja boncolgatjuk, hogy azért a mértéktelen repkedés nagyon nem volt értelmes dolog, az overturism miatt pedig már elég sok helyen probléma van. Sorra jönnek a 40 éve nem látott “alacsonyságú” légszennyeződés adatok.

  Annyi allergiás, asztmás van. Vajon a kiváltó okok között mekkora a közúti forgalomé? Milyen hatása van ennek az egy tényezőnek hosszú távon? Sokan allergia gyógyszerekkel élnek évtizedekig, pedig értelmes városi közlekedés mellett nem_is_jönne_elő az allergiájuk.

  Most sokan átgondolják,muszáj-e több ezer km-re nyaralni? Muszáj-e pont úgy dolgozni, mint korábban vagy közel hasonlóan úgy is lehet, hogy nem vesz naponta órákat a közlekedés.

  Távoktatás: akik trollkodnak az órákon, azok most pl. online órán ott sincsenek, az itthoni tanulást végképp nem zavarják. Nincs bulling. Értelmetlen, drága osztálykirándulás.

  Sokféle hatás van…

 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda
  azt nem értem hogy egy sima influenza járvány idején miért nem lehet megcsinálni a megelőző intézkedések közül a mostaninak a nagyonnagyon töredék részét. Például moss kezet, ne a levegőbe köhögj/tüsszents kampány, kézfogás/puszilkodás mellőzése, farsangi bulik kiiktatása, nem megyünk betegen dolgozni, homeoffice, iskolákba fertőtlenítő, stb.
  Minimális változtatással elkerülhető lenne sokaknak az influenza…
 • bdpst
  cdc.gov/obesity/adult/defining.html

  ha jól értem az USA-ban 175 cm magasságnál 92 (!) kg-tól számít valaki elhízottnak…

  cdc.gov/obesity/data/adult.html

  és ez lenne a lakosság 42 százaléka…

  “Obesity-related conditions include heart disease, stroke, type 2 diabetes and certain types of cancer that are some of the leading causes of preventable, premature death.”

 • bari
  > De a kérdés gazdasági is: mekkora kárt okoz a leállás és az, hogy az emberek nagy része nem is termel és ami még nagyobb érvágás: nem is fogyaszt?

  Ez most komoly?
  Amit megtermelunk, azt valaki el is fogja fogyazsztani, csak a megfelelo ar kell. De amit elfogyasztanank azt nem biztos, hogy valaki megtermeli, szoval a termeles a fontos, az a baj, hogy a politikusok is fogyasztasra osztonoznek, termeles nelkul, “vegyuk el a gazdagoktol es adjuk a szegenyeknek”

  A masik, az en szabalyom ez:
  A nagymama maradjon elszigetelve, aki dolgozik, az meg megbetegedhet, majd meggyogyul.
  Ne csak azokat a halalokat szamoljuk, akiket megol a virus hetven evesen, hanem azokat az ongyilkossagokat, hajlektalanokat is szamoljuk, akik a munkanelkuliseg miatt kerulnek erre a sorsra.

 • Gábor
  @adamo Az első igazolt Kínán kívüli eset jan. 13-án volt, ha minden igaz. Most utólag úgy gondolják, “január közepén” a vírus már biztosan Olaszországban volt. Akkor még az egész világ azt gondolta, ez a vírus is jólnevelt módon szépen ottmarad Ázsiában, mint a SARS.

  Ahol járt anno a SARS, ott gyorsan kapcsoltak, de még ott is túl későn ahhoz, hogy kint tartsák a vírust, csak lassítani tudták. A világ többi részén még ez is esélytelen volt.

 • Nacionalista
  Ant

  A 36 éves “teljesen egészséges fiatal” nővér amúgy masszívan túlsúlyos volt, csak azt manapság már nem trendi betegségnek hívni.

  Amúgy 100%-ban egyetértek veled a többiben.

  Csak nem ártana levonni azt a tanulságot is, hogy ha megromlik az egészségünk akkor nem az a válasz hogy masszív folyamatos gyógyszerezéssel valahogy a víz felett tartod a fejed. Pedig lehetne az is a tanulság, hogy még addig váltsunk életmódot, táplálkozzunk helyesen és mozogjunk rendszeresen amíg lehet…

 • Joy
  Úgy gondolom a vírus egy jó ürügy sok vállalatnak, hogy a rossz mutatókat (leállásokat) erre fogják, így nyugtatva a részvenyeseket.
  A halottak száma mellett a meg nem születendő gyermekekről elég kevés szó esik, pedig az legalább akkora tragédia.
  Személyes jelenlétet igénylő munkakörben dolgozó kisgyermekes szülők pedig kénytelenek lemondani legalább az egyik fizetésről a gyermek(ek) érdekében. Akkor is, ha a munkahelyük működik rendesen. Ez is fékezi a gazdaságot.
  Jelenleg kb 800 fertőzött van, akik közül 4-500-an otthoni karanténben, mivel alig vannak tüneteik.
  A max 400 kórházi ellátásban részesülőből talán a fele sincs intenzíven. Ha ezzel párhuzamosan még egyéb műtéteket is elhalasztanak, akkor a majd 10 milliós országban mi az ami jelenleg jelenleg túlterheli az eü-t? (Kiszamolo írta, valszeg még közúti balesetből is kevesebben kerülnek kórházba most.)
 • Treil
  Eddig 75 ezer halott világszerte. Fertőzöttek számát tippelni sem lehet ami igazolt 1,3 millió. Még így is igen alacsony a halálozás.
  Nem most kell berántani újra a motort, még hetekig-hónapokig figyelni kell ezt a járványt. Viszont ha le is csillapodik és ősszel újra berobban ez a vírus hasonló halálozási aránnyal akkor mérlegelni kell a gazdasági hatásait.
  Lehet szidni a jelenlegi gazdasági rendszert, de hosszútávon az alsó és középosztály, ami az emberek 90%-a, sínyli meg a válságot. Az ő megtakarításaik értéktelednek el (alacsony kockázatú kötvények), az ő hiteleik fognak bebukni először, ők veszítik el az ingatlanjukat és szorulnak vissza gyerekestől valami lyukba, ahonnan majd a 2. generációnak sikerül kimászni ha szerencséje van. Ezt kell jövőben mérlegre tenni az esetleges 1-2 milliós teljes halálozási számmal. Nem most, most nem szabad kapkodni, ez a válság elkerülhetetlen volt.
 • Tamás4
  Magának a statisztikának hihetsz akkor is, ha nem te készítetted, csak a magyarázatot kell szkeptikusan fogadni
 • porthosz
  Szerintem ez a kérdés nem vagy-vagy.
  Nincs olyan hogy emberélet vagy gazdaság, a kettő egymással szoros kapcsolatban van. Ha egyik leáll a másik is megáll, nem tudom miből gondolják azt az emberek hogy lehet emberéletet menteni nem működő gazdaságban.

  Persze ideiglenes 1-2 hónapig lehet tologatni a balanszot, de hosszabb távon nem.
  Olyan ez mintha egy betegnek azt mondanánk hogy leállítjuk a szívét hogy megmentsük a tüdejét. Lesz nagy meglepetés 1-2 perc után…

  És abba is gondoljatok bele, hogy ma még vicces amikor az emberek egymást püfölik a wc papírért a boltban, de mi lesz ha az országok akaszkodnak össze, mint az történt az utolsó nagy gazd. leállás után? (’28-ban).
  Vagy azt gondoljátok hogy azok bolti vásárlók ugyan idióták, de bezzeg a politikai vezetők azok aztán az emberiség krémjei minimum 200-as IQ-val?
  Pénzt vagy életet? pénz és élet együtt, csak érjük be kicsit kevesebbel

 • Tamás
  Hiába dobálóznak azzal hogy huszonévesek kerülnek intenzívre (vagy halnak meg), azt nem adják le, hogy emellett nekik milyen betegségeik voltak, hány drogos, alkoholista, elhízott van ezek között. Angliában például mindenki elhízott (amikor ott dolgoztam fél évet, vékony angol nőt nem láttam, még a fiatalok között sem!!) Akik Magyarországon meghaltak, tudjuk, hogy MINDEGYIKNEK volt legalább egy betegsége, és bőven a magyar átlag halálozási kor fölött voltak.
 • jami

  És a koraszülöttekkel, transzpantáltakkal, vesebetegekkel, pacemakeresekkel mi a terved? A lakoság igen kicsi százaléka az, aki soha nem kapott védőoltást, antibiotikumot, se szemüvege, se fogpótlása stb.

  Igen, sok minden tolható lenne, esetleg be sem következne. De azért pont egy ilyen járványnál elég meredek kijelentés a tiéd, miszerint kb. megdolgoztak érte. Pont az eü-sük igen nagy részének durva az egészségügy állapota. Túlsúlyosak, dohányoznak, infarktus, stb. Az okokat kellene feltárni, hogy pont azok, akik a legjobban tudják a “következményeket”, miért.

 • legatus
  gertitorpee

  USA kapcsán nem néztél te el véletlenül egy tizedesjegyet?
  Jelen pillanatban 367.758 fertőzött és 10.981 halott, mégha nem is pontos de nagyságrendileg biztos helyes. Az pedig 3% mortalitás nem 0.3.

 • porthosz

  ” Pedig lehetne az is a tanulság, hogy még addig váltsunk életmódot, táplálkozzunk helyesen és mozogjunk rendszeresen amíg lehet…”

  +1.
  Tegnap ülök a Campónánál a kocsiban, jön ki egy pasi ilyen csernobili maszkban, beül a mellettem lévő autóba, lekapja a maszkot, majd azzal a lendülettel rá is gyújtott egy szál cigire… (gondolom már 5 perce nem szívott egy szálat sem).

  Nekem meg eszembe jutott hogy még jó hogy védjük a légutaink egészségét…
  És nekem ez a legnagyobb bajom ezzel a járvány kezeléssel, most mindenki sz@rik hogy belehal a vírusba, de egyébként az hogy napi szinten látom amint bálnává hízott embertársaink próbálják vonszolni testüket az utcán egyik kezükben cigi a másikban kávé, az teljesen normális…

  Meg jönnek a cikkek hogy “egészséges” emberek halnak bele a vírusba, jah az már nincs oda írva hogy 40-es BMI indexü láncdohányos “egészséges” 30 évesek..