GlobAllShare: Átverés vagy lehetőség?

2013-03-08
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Újabb fantasztikus lehetőség landolt a postaládámban, a GlobAllShare ajánlata, ami nem kevesebbet állít, mint részesei, sőt egyenesen részvényesei lehetünk "a jövő legnagyobb korlátozások nélküli közösségi oldalának".

Az új oldalon minden ingyen lesz, ingyen telefon, ingyen filmek, játékok, zenék, SMS küldés és ami csak szem-szájnak ingere.

De a legjobb, hogy aki most toboroz embereket az oldalhoz, egyenesen részvényessé válik, így ha öt embert toborzol, akik szintén így tesznek, 19.531 GAS részvény boldog tulajdonosa leszel, és havonta részesedsz a cég profitjából, vagyis akár 5-20 ezer dollár bevételed lehet havonta a semmiből.

 Ez most vagy az évszázad lehetősége, vagy átverés.

Próbáljuk meg kitalálni, melyik.

Nézzük meg az oldalt: fájdalmasan primitív oldal, minden funkció nélkül. Sehol egy bemutató videó, egy tervezett felépítés, egy cégnév, egy elérhetőség, ügyfélszolgálat, telephely, fotó a cégről, vagy bármi egyéb. Körülbelül fél óra munkával lett összedobva, eltekintve a fordításokra szánt időtől.

A regisztráció után kicsit szofisztikáltabb belső fogad minket, de továbbra sem tudunk meg semmit a mögöttes cégről.

A regisztrációnál nem kell megadnunk csak nevet, e-mail címet és jelszót. Hogy fogják elküldeni a részvényeket? E-mailben? Hogy fognak bejegyezni a részvénykönyvbe, mint részvényest? Mi lesz az ISIN kódja az értékpapíroknak, hol fogják vezetni az értékpapír-számlát?

Ki áll az oldal mögött? A domain.com szerint egy GlobAllShare Inc. nevű angliai cég, aminek egy elég kamu szagú 44.8708898888-as telefonja van. Rákeresve a cég állítólagos címére és telefonjára, egy virtuális irodaszolgálatot találunk, de még ennek ellenére sem ismeri a Google a cég nevét, vagyis sanszos, hogy ilyen néven cég nem létezik sem Angliában, sem máshol a világon, legalábbis hivatalos cégjegyzékben sehol nem szerepel. (A weboldalt kiszolgáló szerver pedig német.)

Az oldal oroszul, magyarul és angolul tud, ami lássuk be, nem egy jó ómen, főleg nem egy "worldwide" közösségi oldaltól.

Az is érdekes, hogy ezt a fél éve sem létező oldalt csak egy évre regisztrálták az általános kettő helyett, már pedig ha nagy terve van vele az oldal gazdájának, miért akart spórolni az évi 10 dolláros regisztrációs díjon? (A Facebook például ki van fizetve 2020-ig már most is.)

Felmerülhetne bennünk a kérdés, miért akar valaki fizetni nekünk az idők végéig fejenként havi 5-20 ezer dollárt, vagyis évi 60-240 ezer dollárt minden évben, amikor ennyi pénzből egy egyszerű marketingkampánnyal felhasználók tízmillióit érné el?

Miből lesz a busás haszon, ha "minden ingyenes és az is marad"?

Még sok kérdésünk lehetne, de szerintem inkább próbáljuk meg kitalálni, mi is a valódi célja az oldalnak?

Az első, hogy ingyenes spam-listát gyűjt a naiv userektől.

A második, hogy lustaságból minden második-harmadik ember ugyanazt a jelszót használja a webes regisztrációnál, mint ami a postaládájának a jelszava. Ezért lehet, hogy oda akarnak bejutni, hogy onnan zúdítsanak spam áradatot az összes ismerősödre.

Vagy az igazi átverés később jön, utalj el 50 dollárt, hogy megnyithassák az értékpapír-számlát, ahová jóváírják a részvényeidet. Vagy add meg a számlaszámodat és a PIN kódodat, hogy utalhassák a havi apanázst.

Bár szerintem egyszerre mindhárom célt kitűzték az oldal készítői.

Úgyhogy rossz hírem van: szerintem megint nem fogsz meggazdagodni a soha vissza nem térő fantasztikus lehetőségből.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram