Motif Investing, avagy befektetés olcsón és egyszerűen

2008-ban az amerikai befektetők kifizettek 376 milliárd dollárt a szolgáltatóknak, hogy bukhassanak 8 billió dollárt a befektetéseiken abban az évben. Ez a magas költség nagyon felbosszantotta Hardeep Walia-t, aki a költségek radikális csökkentése céljából létrehozta a Motif Investing-et.

A célkitűzés egyszerű volt: a lehető legolcsóbban a lehető legszélesebb választékot adni a befektetni szándékozóknak.

Ebből a célból létrehoztak 150 előrecsomagolt “Motif”-ot, illetve közösségi oldalt szervezve, a fórumozok további több ezer “Motif”-ot kreáltak.

Ezek felölelik szinte az összes befektetési területet. Egy-egy “Motif” akár 30 egyedi részvényt, kötvényt vagy ETF-et tartalmaz. Egy “Motif” vételi ára a befektetett összegtől függetlenül 10 dollár, vagyis ennyi az összes kiadásunk. (Meg persze az ETF-ek éves költsége, ha van benne ETF.) Ez a szokásos online brókeri díj huszada, harmincada, a befektetési alapok költségeiről már nem is beszélve.

Biztonsági cégekbe és fegyvergyártókba fektetnél? Csak egy gombnyomás.

Hiszel a mondásban, hogy “Sell in May and Go Away”? (Itt írtam róla.) Hát akkor parancsolj.

A permanent portfólió a király? (Arról pedig itt írtam.) Szolgálatodra, csak 10 dollár lesz.

Szerinted az idősödő társadalom miatt az erre szakosodott cégek a jövő nyertesei? Nem több a bevásárlás, mint megnyomni azt a piros gombot.

Az internetes felhőszolgáltatóké a jövő? Erre tessék.

A tabletpiac még mindig hatalmas növekedés előtt áll? Akkor ez a te csomagod.

Amint látjátok, minden elképzelhető csoportosításban be tudsz fektetni akár 20-30 cégbe vagy ETF-be is egy gombnyomásra, szerény 10 dollárért, további költségek nélkül. Ilyen lehetőségek mellett már tényleg nincs sok értelme a befektetési alapoknak, bár megkockáztatom, az ETF-ek éves költsége is megspórolható, ha 120 cég részvényeit megveheted egyszeri 40 dollárért.

Szerintem fantasztikus lehetőség, reméljük hamarosan terjeszkednek Európában is.

Share

14 hozzászólás

 • VAG
  Beleírhatnád egyértelműbben, hogy csak US resident-eknek működik, mielőtt belelkesednek a tömegek. ))
 • Ádám
  Mintha itt még lenne pár költség.
  motifinvesting.com/com-structure-dialog
  Ezeket nézted?

  Nekem nem tiszta ez a margin dolog sem, meg az sem, hogy akkor eladásnál, számla zárásnál milyen költségeim vannak pontosan, ha tegyük fel csak a meglévő Motifban lévő 30 stockot adom el egyszerre.

  Ha megnézed és válaszolsz, megköszönöm.

 • Kiszamolo
  Vannak még ilyen SEC díjak és hasonlók, de az máshol is vannak és pár cent összesen. A többi csak speciális esetekben van.
 • hungaroborg
  Do you accept customers outside the US?
  We currently only accept customers with a valid tax id and a permanent US address.

  Kár, azért itthon a KBC sem rossz a többi brókerházhoz képest. Csoda portfólió meg úgysem létezik.

  Bár az kétségtelen óriási pozitívum, hogy ennyire tamatizálva vannak részvények ennyiért.

 • Kiszamolo
  Igen, mint írtam is, várom, hogy megjelenjenek Európában. Bár nem most lesz, mert gondolom még hatalmasat tudnak nőni otthon is.
 • Oscee
  Hm, egyelore nincsenek hosszutavu befekteteseim, de ha lesznek, pont ilyen egyszeru/gyors/web2 kompatibilis megoldast keresnek. Van USA adoszamom (SSN), lehet, hogy utanajarok, hogy ki lehet-e igy sakkozni a rendszert 🙂
 • jurta
  Hiányolom az innovációknál (tőled is) szokásos információt: miért éri meg ez nekik, és miért nem csinált ilyet senki hamarabb?
 • CFMS
  Nagyon tetszik a dolog, magyarként nem megy szomorú. 🙁
  Becsengetnék most egy kevés pénzt, megnyerő az oldal gafikája.
 • Kićo
  Egyetértek jurtával.

  Le tudod írni, ebben mi a jó nekik, illetve mik (lehetnek) a buktatói?

 • Stanlee
  azt nem fogja megmondani senki, hogy miert eri meg nekik pontosan. Ha megnezed, fuggetlenul attol, hogy mennyi ETF/ETC/Reszveny-t raksz egy motif-ba, fizetsz 10$-t. Ha ezt meg akarod szuntetni, megint fizetsz 10$-t. A legkisebb befektetheto osszeg 250$. Ha modositasz az osszetetelen a motif-nak, az is 10$ (ha csak 1 elemen modositasz, az 5$). Ha kell a penz, akkor 25$ kezelesi dijert utaljak vissza a szamladra azt.

  Az uzleti modell az lehet, hogy az emberek kisebbik resze fog specialis motif-ot osszeallitani, a tobbseg vesz egy mar minta motif-ot, ami majdnem egy ETF-nek felel meg. Annak a vasarlasi dija minimalis, foleg, ha ok is jegyzik a motif arat – es ez a lenyeg. A befektetok penze csak naluk van, nehezen lehet mozgatni a motif-ot egy normal bankba. Az otlet maga az erdekes.

 • Kepe
  Sziasztok, mi a véleményetek az alábbi cikkről? A lényeg biztonságos portfólió kialakítása, ami 2000 óta 1 év kivételével, mindig egy kiszámítható legkevesebb 6% hozamot adott. A portfólió: 30% részvény , 30% kötvény, 25% arany , 15% készpénz. Egyedül 2008-ban volt mínuszban(8%), de akkor pl a dax 40% esett
  wiwo.de/finanzen/geldanlage/vermoegensverteilung-dieser-anlagemix-laesst-anleger-ruhig-schlafen-/11739794.html
 • Kiszamolo
  Ez az úgynevezett permanent portfólió.
  kiszamolo.hu/a-negyven-eve-mukodo-titkos-fegyver-a-permanent-allando-portfolio/
 • Nagyon érdekesek a permanent portfólió táblázatai, és a hozzá ajánlott, aranyról szóló posztot és a részvényekről szóló posztot. Már három éve rengetegen azt hitték, hogy hamarosan jön a részvényáresés, hogy túlértékelt a piac, most ahhoz képest még jobban, ennek ellenére rengeteg alapblog cikk szól pl arról, hogy még valószínűleg pár évig nem lesz recesszió, és nem lesz nagy részvény crash. Mindenki nyugodjon le :). Még több pénzt nyomtattak közben…..
 • Kornél
  Sziasztok! Rákérdeztem a Motif-nál hogy tervezik-e a közel jövőben európai számlák nyitását és a következő választ kaptam:

  ” Thank you for your foreign account inquiry. Unfortunately we’re only accepting accounts for US residents that have a physical address in the states and a Social Security Number or ITIN number at this time.

  Last year, however, our CEO did announce that we would begin opening foreign accounts sometime later this year. Please stay tuned because when we begin taking foreign accounts, I’m sure we’ll make an announcement.”

  Ezek szerint van rá esély hogy nálunk is lesz rá lehetőség nemsokára.