Napelem változás

Tibortól jött a hír, miszerint változik a napelemek szabályozása, mégpedig csökkentik az egy fázisra köthető teljesítményt, a mostani egy fázisra köthető 5 kW-os napelemek helyett csak fele akkora lesz a megengedett. Ez drágulás lesz, mert háromfázisú inverter fog kelleni s ráadásul három fázis is, ami nem minden háznál alap. S ugye ez a maximum teljesítményt is érinti, amit a háztetődre szerelhetsz. Ez mindenkit érinteni fog, aki április 30 után szeretne napelemet elhelyezni.

 

Share

71 hozzászólás

 • mzsombor
  Kis pontosítás: Eddig a szolgáltató 2,5 és 5 kW között mérlegelhetett, hogy megengedi-e az egy fázisú csatlakozást. 5 kW felett pedig mindenképp háromfázisú csatlakozás kellett. Nem volt eddig sem triviális, hogy megadják az engedélyt, most viszont már nem lesz mérlegelési lehetőség, 2,5 kW felett mindenképp három fázis kell. Ami, ha most még nincs, komoly költég lehet a csatlakozó vezeték cseréje és a mérőhely szabványosítása miatt, ehhez képest a három fázisú inverter felára már csak hab a tortán… Úgyhogy akit érint, érdemes sietnie!
 • Kételkedő
  szűkítik a lehetőségeket….
  ezek után egyre inkább….kinek éri meg? rettegni, hogy mikor pusztul az inverter, s térünk át a bruttó számításra…
  s ott majd anyut, a fogyasztókat, meg az egész életfilozófiát át kell állítsuk arra, hogy nem akkor használjuk az áramot amikor akarjuk, hanem amikor van! 🙂
  vagy várunk a háztartási akksikig….
  ahelyett, hogy simán befizetnénk a sárga csekket osztán kalap kabát…. 🙂
  nagyon nem akarja az EU/kormány ezt az egészet…
 • Valamirandom

  Jaj, legalább itt ne kezdjük már a gyíkemberes színvonalat.

  Aki szaldóban van/lesz, az egészen addig marad benne, amíg 2024 után le nem kell cserélnie az inverterét, mert a szerződés fő eleme az inverter, és új inverter új hálózatcsatlakozási szerződést jelent. Egyrészt épeszű ember nem rak fel 10 évnél rövidebb garanciájú invertert, másrészt ha elromlik, azt meg is lehet ám szerelni, és akkor hopp, máris nem kell új szerződés. Ha elromlik a kazán, azt is javítani szokták elsőnek, nem rögtön kicserélni.
  Nekem is van napelem a fejem fölött, nem csak a levegőbe beszélek.
  Ha valami csoda folytán mégis bruttó elszámolásban landolnék, az se rázna meg különösebben, az év nagyrészében akkor se lenne villanyszámlám, télen meg egy kicsi. .
  Aki most kételkedik meg fikázza a napelemet, az később pont úgy fogja sajnálni hogy kimaradt, mint aki nem ültetett fát “arra a kis időre” 20 éve

 • Alfa
  Ártunk és ormányunk tovább akadályozza a zöld energia terjedését…
  Köszi…
 • Pampalini
  Dehogyis akadályozza. A haverok rákaptak a napelempark-építésre. A sok kis egyedi rendszer valszeg kevésbé terheli a hálózatot, mint 1-1 nagy napelempark, saját betáppal, de nehezebb is elszámolni az “alkotmányos költség”-et. Tehát nagy napelemparkok épülnek.
 • Baltazár

  Ezt a döntést tényleg a pártod és kormányod hozta?
  Én meg azt hittem a hálózatgazda a szolgáltató.
 • TT

  Én úgy tudom, hogy az inverter cseréjével sem szűnik meg a szaldó elszámolás, csak ha más teljesítményű inverterre cseréled. Megnéztem a hálózati csatlakozási szerződésemet és csak az inverter teljesítménye szerepel benne, semmi más, még a típusa sem. Ezek alapján szerintem még új cellákat is tehetek fel, mivel van még tartalék a rendszerben (8kW-os az inverter és kb. 6,5kWp napelem van most fenn).
  Egyébként szerintem nem fair minden szerződőt egy kalap alá venni. Az én falumban például csak 1-2 házon van napelem, az utcámban rajtam kívül konkrétan senkinél nincs, sőt a trafóházig sincs. Szóval amikor én többletet termelek, azt a szomszédok egyből elfogyasztják, és minimális a hálózati veszteség.
  Ahol minden házon van napelem, ott persze valóban egyre nagyobb gondot okozhat a hálózatnak a túltermelés, de illene valahogy differenciálni, mondjuk település/kerület alapján.
 • Dörnyei József
  Magyarországon a teljes napelem teljesítmény 2+ GW, tehát kb. annyi, mint Paks teljesítménye. Az idén szvsz. már meghaladja Paks teljesítményét. Kb. 20%-os átlagos kihasználtsággal megy, Paks 90%-al, de így is jelentős tényező.

  A bruttó elszámolás EU előírás, ezért nekünk is be kell vezetni az új bekötésekre. Tehát aki nem az idén köti be, annak már bruttó elszámolása lesz és ezen a kormány sem fog tudni változtatni. Emiatt szvsz. nem fog külön harcolni Brüsszel-el.

  Bruttó elszámolás mellett is megéri a beruházás, de csak hitelmentesen. Majd kiszámoló ír róla egy cikket. 🙂

 • TT

  2024-től szűnik meg a szaldó, tehát 2023 végéig van még idő telepíteni. Ez még majdnem 3 év.
 • Szabolcs
  Dörnyei József
  2021-02-02 at 19:33
  “Tehát aki nem az idén köti be, annak már bruttó elszámolása lesz és ezen a kormány sem fog tudni változtatni.”

  Ez tuti? Eddig 2024 volt a forduló tudtommal…

 • Gábor
  Érdemes a másik fél fejével is gondolkodni kicsit.
  A mostani energia hálózat arra lett tervezve, hogy a nagy erőműtől a végpontokba vigye az energiát.
  Most meg mindenki szeretne mindenhol ebbe beletáplálni tetszőleges mennyiséget tetszőleges időeloszlásban.
  És pampog, hogy nem lehet.
  Képzeld el ezt a hasonlatot: van egy autód, aminél te felelsz a közlekedési szabályok betartásáért.
  De a féket, gázt és a sebváltót bárki bárimkor tetszőlegesen kezelheti…
 • Nimfas Corporation
  “Dörnyei József: Tehát aki nem az idén köti be, annak már bruttó elszámolása lesz és ezen a kormány sem fog tudni változtatni.”

  Válasszuk ketté a dolgokat:

  1. Ha igénybe veszel vissza nem térítendő támogatást:
  Ha már írsz valamit kicsit olvass utána. Nyárig kell megoldani a bekötést HA vissza nem térítendő támogatást veszel igénybe.
  Ha szeretnél igénybe venni ilyet akkor utána már bruttó elszámolású szerződésed lesz.

  2. Ha nem:
  Ebben az esetben a te végső időpontod a szerződéskötésre 2023.12.31. Ugyanis 2024.01.01-től már csak bruttó elszámolású szerződés köthető.

  🙂

 • Treil
  Azért az igazság az hogy a közmű nem a napelemesek ingyenes akkuja, legalábbis nem fokozható további beszallokkal. Azt sokan elfelejtik hogy általában a filléres telepítési költségű fűtőszálas fűtés kerül ezekbe a házakba, aminek a höszivattyus rendszerhez viszonyított fogyasztása 3-4x. Ezt pedig nem a téli napsütés szolgalja ki, hanem az erőművek. Adunk a szarnak egy pofont ha tovább terjednek az elektromos futesek az autókkal egyutt és paks2 is kevés lesz. Na ez minden csak nem zöld, rosszabb mint a gazfutes, közel kétszeres co2 villannyal fűteni ha foszilisbol kell fedezni. Márpedig téli napelem termelés lopikula a fogyasztashoz képest.
 • Brado
  Sziasztok,

  Megnéztem a HMKE (napelemes) szerződésem az ELMU-vel, de abban csak a visszatàplàsi teljesítmény van kikötve, arról nem ír, hogy késöbb nem pótolhatom màs típussal…mindemellett valószinű javitani is lehet majd ha a 10 éves garancia utàn megy tönkre.

 • bicskanyitogato
  7,5 eve vannak fent a panelek, minden a szamitasok szerint, sot (termeles, megterules, orom). Nalam is tulmeretezett az inverter: 4,16 kWp panelhez 6 kW, 1 fazis. Szeretnek boviteni, mert a PHEV melle (mar ennek az elektr. fogyasztasa is szamitason kivuli, de igy is nagyon megeri) szeretnenk egy teljesen elektromos autot. Gondoltam csak siman felszereltetem es rakottetem az ujakat es nem nagyon reklamozom sehol. Meg kitalalom.
 • McDennis
  ha azt hiszed hogy szerződésed megvéd bármi elől is akkor te nem ebben az országban éltèl az elmúlt 30 évben 😀
 • veres

  Na igen. Szerencsére nem hallottunk itthon nagy trafó robbanásokról, jó lenne, ha ez így is maradna. Sokan nem értik, hogy az elektromos remdszer mérete ellenére mennyire érzékeny, és hogy nagyon nem az van, hogy ráakasztom a vezetéket, aztán számolom a pénzt.

 • mzsombor

  Hogy engedtek meg neked 6 kW-os invertert egy fázisra?

  Amúgy nyugodtan megteheted, hogy teszel még rá panelt, a szerződésben az inverter teljesítménye, és ezáltal az AC oldalon maximálisan betáplált teljesítmény van meghatározva. Ha azt eddig nem használtad ki, az a te dolgod, a szolgáltatónak nincs köze hozzá.

  Hozzáteszem azonban, hogy olyan paneleket, mint amiket hét éve tettél fel, már nem fogsz találni sehol. Így ha bővíteni szeretnél, mindenképp külön stringre kell tenni az új kört (kivéve SolarEdge).Kérdés, hogy az inverter tud-e kezelni két külön stringet, illetve az új string hossza elegendően nagy-e, hogy el tudjon indulni (2-3 panel nem elég). Ezeket az inverter pontos típusának ismeretében lehetne megmondani. Amúgy nyugodtan túl is lehet napelemezni az invertert, 10-20%-kal biztosan, ez még nagyjából semmilyen teljesítménybeli levágást nem fog eredményezni.

 • Nagy Pál
  A MAVIR oldalán megtalálhatók a termelési, fogyasztási adatok Magyarországról, 2 évre visszamenőlegesen.
  Atom-gáz-szén-nap-szél-víz …
  mavir.hu/web/mavir/naptermeles-becsles-es-teny-adatok

  Lehet számolgatni, tervezgetni, mi volt, mi várható.
  Elektromos autók megjelenése?

  Mekkora napelem beruházás kellene még?

 • TT
  Látom, megint vannak, akik egyből általánosítanak és a felelősen gondolkodó honfitársaik szerintük csak pampognak.
  Fentebb leírtam, hogy én aztán nem terhelem a hálózatot, mivel a falumban szinte senkinél nincs napelem és ez nem is nagyon fog változni egyhamar. Így tehát nem akkumulátorként használom a hálózatot, hanem inkább tehermentesítem.
  Megjegyezném azt is, hogy nem fűtőszállal fűtök, hanem hőszivattyúval és mellesleg minősített passzívházban lakom, úgyhogy napsütéses téli napokon még a fűtés is alig megy.
 • makaivelli
  Van egyaltalan 5 kW alatt 3 fazisu inverter?
  En pl. SolarEdge-bol nem talalok sehol, csak 5 kW-tol.

  Most tervezem a rendszer kiepitteteset es amugyis kicsit tulmeretezett invereren gondolkodok a kesobbi esetleges bovites (es a szaldos elszamolas megtartasa) miatt, de igy lehet, hogy mindenki ra lesz kenyszeritve az 5 kW-os inverterek vasarlasara.

 • Szi. Petike
  Tényleg nem bántásból gyerekek, mert a napenergia jó és követendő, de a havi villanyszámlánk 3000 Ft. PEdig mosunk, világítunk és élünk. Igaz, nem veszünk hülyeségeket.
  Hja, és innentől teljesen mindegy, hány fázisunk van. Bárcsak itt kezdenétek ti is, és felejtenétek a pcsiába a sok idióta gogyasztótokat, meg az ezeket gazdasági okokból kiszolgáló napelemeket.
  És … ne feledjétek, a napenergia hasznos, de attól még hülyeségekre ne használjátok.
 • örök körök

  >közel kétszeres co2 villannyal fűteni ha foszilisbol kell fedezni
  Ezt a baromságot honnan szedted? A hőerőműveknek jellemzően jobb a hatásfoka, mint az otthoni gázkazánoké (több az egységnyi gázból kiszedett energia), az elektromos áram szállításának buktája kb. 10%, a villanyfűtés pedig lényegében 100% hatásfokú. Lehetetlen, hogy dupla annyi CO2-t jelentsen az elektromos fűtés… Árban persze lehet duplája a jelenlegi villanyárak, gázárak mellett.

  Egyébként szerintem aki feldob egy napelemet, az nem fűtőszállal fűt télen, hanem legalább klímával, ha esetleg egy komolyabb hőszivattyús rendszerre nem lenne pénze. A fűtőszálnak max rásegítő szerepe lehet.

 • Kritizator
  Ez a szabályozás változás országos vagy melyik szolgáltató??
 • Mutyilufi
  Sz. Petike nem mindegy ám hogy hol és hányan éltek ill. mi mindenre kell áram. Nálunk kb. 15000 a villanyszámla de nem azért mert pazarlunk hanem családi házban élünk két gyerekkel (mosó és mosogatógép naponta indítva) villanybojler meleg vízzel, öntöző rendszerrel stb. Persze lehet vitatkozni hogy ezek közül mi nem létfontosságú, de ezt hadd döntse el mindenki maga ne te nyilatkoztasd már ki a szent igazságot.
 • Valamirandom

  Tényleg nem bántásból, de nem a havi 3000 az általános villanyszámla, és a kétfős garzonod sem az általános ingatlan/család méret.
  Ha lennének gyerekeid, akkor nem havonta kétszer mosnál, hanem mondjuk naponta legalább egyet, több gyereknél már hálát adnál annak, aki feltalálta a szárítógépet, a mosogatógép is naponta egyszer elindulna, hűtő-fagyasztó sem az a vicces minibár méretű lenne, nyáron nagyon örülnél a klímának, és rászánnád azt a havi ~+2500 forintot a komfortodra, és máris nem 3000 forintos villanyszámla mellől mondanád meg a tutit másoknak.
  A napelem nem neked lett kitalálva, értettük, lapozzunk.
  Mi addig kényelmesen élünk helyetted is, a gépekkel megspórolt időt meg eltöltjük a családjainkkal. Tényleg nem bántásból.
 • jani129
  “hőerőműveknek jellemzően jobb a hatásfoka, mint az otthoni gázkazánoké”
  ez nem stimmel. Egy hőerőmű hatásfoka 30-50% nagyságrend lehet, az otthoni gázkazáné 80-95%,
  az első esetben elektromos áramot kell csinálni belőle a másodikban meg hőt.

  Rendszer szempontból, én azt tartanám jónak, ha a villanyt mindig azon az áron számláznák ki és számítanak be, ami adott pillanatban a tárolás nélküli ára. Tudjuk, hogy nap közben a kereslet/kínálat függvényében álladóan változik, csak a végfelhasználók felé ezt nem számolja ki senki ezért valami átlagot fizetünk. Van amikor negatívba is mehet. Akkor okafogyottá válhatna az a vád, hogy energiatárolónak használják az elektromos hálózatot és a valós piaci értékén lehetne üzemeltetni a hálózatra kötött akkumulátorokat és másfajta energiatárolókat.

 • Treil
  örök körök:
  Előbb utána kellene olvasni, utána hozzaszolni. Egyébként hoeromu hatasfoka kb. 30-40%, modern gazkazan 90% felett.
  Legjobb a napelem, höszivattyuval. Csak ugye a nullszaldo miatt eddig a villanyfutes érte meg legjobban, hiába baromi rossz környezeti szempontból. Télen pedig elegendő napenergia híján jórészt atom és hoeromubol kell ellatni mivel itthoni egyéb megujulo elenyeszo. Höszivattyut is, de a 3-4x COP miatt már sokkal jobb a gáznál, csak a beruhazasi költséget nem tudják, akarják sokan vállalni, főleg talajszondasnal. Levegős kültérit meg sokszor szabalytalanul a szomszéd felé helyezik el, az meg kapja a falára egész télen a hideg levegőt.
  Sajnos balkani szintek uralkodnak.
 • Aramis
  Makaivelli,
  Van kisebb teljesítményű 3 fázisú Solaredge inverter. 3kW, 4kW teljesítménnyel.
  A SolarEdge 3 fázisú invertereknél (az összes típusnál) viszont van egy komoly korlát: van egy minimális optimalizáló darabszám, amivel elindulni képes a rendszer.
  Remélem villámgyorsan lesz valami megoldás a gyártó részéről, mert nagy gondban leszünk áprilistól, ha nem jön segítség.
 • 3faziskell
  Végre, ideje volt már. Nem véletlenül nem szeretik az egy fázist. Eddig is csoda hogy engedték.
  Hülyeségeket még nem kell írni, nem a három fázisú invertertől lesz drága a rendszer.
  Max tényleg attól ha nincs három fázisod, ami egy modern lakásban/házban már elvárás szinte, akkor ez megdrágítja tény.
 • bicskanyitogato
  SolarEdge. 🙂 amúgy ezért is írtam az elégedettséget, mert ugyanekkora stringesekkel itt Pest és környékén összehasonlítva kb 15%-kal többet hoz. És bármikor bármekkora/bármennyi panellel bővíthető. Viszont lehet, h csak 5 kW-os, fejből írtam, lehet, h az maradt meg, h legalább 6-ig nyugodtan tulbovitheto.
  3e villanyóra, hagyjuk már. Nekünk a minden kenyelmunket kiszolgáló kisebb családi házban olyan 15-18e/hó. Ehhez jön(nek) meg a kocsi(k). És ezekről a fogyasztóktól tökre nem akarok lemondani. Pisz!
  @kiszamolo: Köszi ezt is, mint a többit és kíváncsian várom a hasznos hozzászólásokat.
 • Névtelen
  Azért az is szomorú hogy nem engedik a saját napelem áramát tárolni és felhasználni….
  Ezzel is kellene foglalkozni.
 • Nacionalista
  Szerintem a többségnek nem ment át Petike kommentje. Ha azért használsz napelemet, mert így olcsóbb az áram, akkor jól teszed (gondolom: nekem nincs úgyhogy nem számoltam ki, de itt elég sokan írják, hogy megéri)

  Ha azért használsz napelemet mert úgy gondolod attól zöld leszel, meg véded a környezetet, na az a tévút. Ha a környezet védelme az elsőszámú szempont, akkor nem a napelem az ideális válasz, hanem hogy csökkented az áramfogyasztásod.

 • jobb
  Sziasztok. Mi pont most bővítettünk 3 fázisra a napelem miatt. 17k villanyszámla. Eddig határozottan kijelentettem, hogy nem teszünk fel napelemet (a jelenlegi, a 10 évvel ezelőttihez képest jóval kevesebb telepítési költségekkel sem), mert nem éri meg. Kijött ez az 50%-os támogatás, most beadtam a derekam, de innentől kezdve minimum 15 év fejfájás, hogy minden flottul menjen, és ne “mégis inkább PMÁK-ot kellett volna venni”…
  3 fázis bővítés: 100k a villanyszerelőnek a szabványos mérőhely kialakításra (LOL, a 14 évvel ezelőtti mérőhely már nem szabványos 🙂 ), 74k az ELMÜ-nek a 32A feletti teljesítmény miatt.
  Tehát, maga a 3 fázisra bővítés nem egy egetrengető összeg (a napelemezéshez képest).
  Napelem: beadtam a derekam, legyünk modernek, ezzel az 50%-kal annyira nem bukó. Aztán jöttek az apróbetűk (amiket állítólag szokás szerint menet közben találtak ki a tvhozók):
  (folyt.)
 • jobb
  folyt. apróbetűk:
  1. csak akkor jár a támogatás, ha a fajlagos telepítési költség < 450k huf. Azaz, a kicsi rendszerek ezzel ki is lettek zárva. Ha felette van, állítólag automatikusan visszautasítják majd.
  2. csak akkor jár támogatás + szaldós elszámolás, ha az egészet lezongorázod idén június 30-ig. Kérdeztem, hogy ez mégis hogy derül ki, hisz a támogatási kérelmet ráérek jövőre is beadni, de állítólag megy az információcsere a kincstár és a szolgáltató között erről.

  és az őhozzá szólók: valóban szuper alacsony ez a villanyszámla, erre tényleg nem érdemes egyetlen fillért sem áldozni (befektetni, lol). Viszont, a többieknek is igazuk van, azért ez nagyon nem általános.

  hőszivattyú: igazán kíváncsi lennék egy őszinte tapasztalatra a rendes üzemi kölülmények között mért, átlagos (téli!!! ) COP értékre. A gyári és katalógus adatok nem érdekelnek, állítólag a katalógus (folyt

 • jobb
  folyt. Állítólag a katalógus adatok (levegő-víz hsz.) külső T = 13 celsiusra vannak megadva, és ott COP = 3-4.

  Igen, mondják, hogy új építés esetén a gázbekötés laza 1millió, plusz kazán, kémény, kivitelezés legyen másik 1M. Összesen 2-ből van rendes 98%-os hatásokú fűtésed. És egy ilyen levegő-víz hsz mennyibe kerül? A következő hozzászólásomhoz kiszámolom a jelenlegi árakkal, de emlékszem, régen a COP=3-nál volt egálban a gázos (kondi kazán) és a villamos fűtés. Tehát, ha nem állandóan jobb a COP, mint 3, akkor semmivel nem kevesebb a hsz-s fűtés, mint a gázos.

  Napelem: remélem a blog 20 éves évfordulóján majd be tudok számolni, hogy megérte-e (elvileg kb akkor leszek 0-n 🙁 ), vagy mardtam volna inkább a PMÁK-nál

 • Kiszamolo
  jobb, amit sokan kifelejtenek a képletből, hogy idehaza túl olcsó az áram (nem úgy a gáz), nem engedik emelni a szolgáltatóknak. Ha csak másfélszeresére fog drágulni az áram, mindjárt még annyira sem fog kijönni a matek. (A napelemeseket meg nagyon gyorsan meg lehet szívatni, mint a mellékelt ábra is mutatja.)
 • jobb
  Így van. Hozz egy döntést most, aminek a helyességét sok tényező befolyásolja, hosszú időn keresztül. Valóban, még 2010 előtt is láttam már napelem reklámokat, mindnek sarokköve volt, hogy “ha a villamos energia ára így növekszik a jövőben” – LOL, tudjuk, hogy az azóta eltelt 10 évben semmit nem nőtt az ára (állítólag… szerencsére nem szoktam bogarászni). Vagy legalábbis nem olyan mértékben…
  Valóban, ki tudja, hogy mi is hogy szívjuk meg a jövőben…
 • Treil
  jobb:
  Rálesve gyári táblázatra egy fűtésre optimalizált split klímánál, 0 fok felett kb 4-es COP, -7-nél 2,5. Namost nézd meg hány nap az amikor napközben 0 alatt van a hőmérséklet (éjszaka egy hőszigetelt házban nem kel fűteni).
  Egy fullos beruházási költség összevetésre bevallom én is kíváncsi lennék. Első körben én most központi légcsatornás légkondit telepítenék ha építkeznék, villanybojlerrel. Gáz állítólag akkor jó ha már bent van és akkor nem érdemes kidobni. De egy új háznál kémény, engedélyezések, lekötés, gázterv, és erre még jön a komplett rendszer ára, amivel klímával szemben nyáron nem lehet hűteni.
 • Valamirandom

  “innentől kezdve minimum 15 év fejfájás, hogy minden flottul menjen, és ne “mégis inkább PMÁK-ot kellett volna venni”…”
  A történelemben még nem fordult elő, hogy egy döntés következményei megváltoztak volna a “mi lett volna, ha…” gondolatoktól. Ha felteszed a napelemet, akkor azt választottad, az van. Amikor pókerben megadod a tétet, vagy akár emelsz, onnantól az már nem a te pénzed, és pont így van ez a napelem vs PMÁK dilemmában is, teljesen felesleges rágódni rajta. Mintha azon keseregnél, hogy amikor pár éve beszakadt a bitcoin, inkább azt kellett volna venni, nem Coca-Cola részvényeket. Van értelme? Nincs. Abban a pillanatban hoztál egy döntést, mert úgy láttad jónak. Ha neked tényleg ilyen gondolatokat okoz, akkor a te kockázattűrésed alacsonyabb, mint amit ez a döntés kíván, és csak magaddal szúrsz ki. Az egészség meg nem játék.
 • jobb
  igen, ez teljes mértékben így van, igazad van. És köszönöm a gondolataidat, lehet, hogy hülyén hangzik, de valamennyire megnyugtatott. Igen, ez így van, eldöntöttem.
  Azt tudom, hogy utólag kár keseregni, nem is tettem volna. Kész ez van, lesz, ami lesz.
  Szerintem a “10 év múlva visszanézés”-nek annyi haszna lesz majd, hogy tanulhatunk belőle.
 • krit
  “hogy új építés esetén a gázbekötés laza 1millió, plusz kazán, kémény, kivitelezés legyen másik 1M. ”

  Komplett 1 millió nem munkadíjjal együtt:(

  3000 Ft villanyszámla az 81 kWh/hó.
  Nálunk 5 személyre, kemény s

 • E-heat
  jobb: A számításba belevetted, hogy a hőszivattyúkat lehetőség van H-tarifás áramról üzemeltetni, ami azért jelentősen csökkenti az áramfogyasztás költségeit?
 • jobb
  nem vettem bele, jogos a pont
 • Pampalini
  A hőszivattyúnál kéretik figyelembe venni, hogy

  1.) Feleslegesen kelt zajt a kültéri egység (lehet, hogy Téged nem zavar, de a szomszédot igen).

  2.) A javítása drágább, mint egy kazáné, és sokkal kevesebben értenek hozzá. Ennek akkor van jelentősége, ha elromlik, és 3 hét múlva ér rá az az 1 szerelő, aki ért hozzá.

  Nem tudok racionális érveket a hőszivattyú, vagy a klímával fűtés mellett, ha van gáz vagy távhő.

 • Banditosz
  Sziasztok, nekunk a hetekben teszik fel a napelemet, amit még 0%os MFB hitelkostrukcióval intéztunk.
  Felemrult bennunk hogy vajon ettol meg “jár” nekünk a lakasfelujitasi tamogatas is?
  A kivitelezo végszamlaja a nevemre szol, a kiallitas datuma 2021 lesz, es azt mondta a kivitelezo hogy ő szivesen alairja azt a kotelezo szerzodes ami ehhez kell…
 • Treil
  Pampalini:

  Egyrészt elsősorban a villanyfűtés alternatívája kellene hogy legyen nem a gázé.
  A kültéri egység (levegő-víz) esetén szabályozott kell hogy legyen az elhelyezése, mind zaj, mind légnyomás szempontjából.
  Hangerő 50-60dB egyébként, összehasonlításképp egy benzines fűnyíró 90-100dB és ugye logaritmusosan növekszik nem lineársan. Inkább hallgatnám egész nap a szomszéd hőszivattyújának kültérijét (főleg ugye télen csukott ablaknál, ami 100%-ban tompítja), mint 10 percig a fűnyíróját.
  Egyébként sok sikert gázkazánszerelőt találni, ott is heteket kell várni. Abban sem vagyok biztos hogy egy modern kondenzációs kazán olyan meghibásodásbiztos.

 • Valamirandom

  Hát, az MFB-nek leadtátok a szerződést, azon van egy tavalyi dátum, ha erre a munkára még egy szerződést írtok, abból lehetnek problémáitok mindkettőtöknek.
 • Balage
  Családi házat újítok fel. Több helyről kért levegős hőszivattyú ajánlat árak átlagolva 4,5-4,8 M bruttó munkadíjjal együtt. Ha talajszondás akkor kb 200m szondával számítva +2-2,5M csak a szonda fúrása és engedélyeztetése.
  Meglévő gázrendszer felújítása, értsd, új kazán, új kémény, gázterv, engedélyeztetés, munkadíj bruttó 850k.
 • Tamás
  “Meglévő gázrendszer felújítása, értsd, új kazán, új kémény, gázterv, engedélyeztetés, munkadíj bruttó 850k.”

  Ha felraksz egy uolyan teljesítményű gázkazánt – csak kondenzációsat minőségi csere, vagy milyen néven és – nem bolygatod nagyon a gázcsövet, akkor a 850k munkadíj irreálisan sok.

  Nekem lakásban cseréltek készüléket, mindennel együtt 800k-ból megáll:
  – be tudták húzni a kéményesek a 3 emeleten keresztül a duplabélelt kéményt
  – kéményesek már átvették
  – most a papírt várom, amit a szerelő lead a gázművek felé és kész is.

  Ami nincs bent a 800k-ban: kéményhez a kéményjárdát tavaly csináltatta a ház, 3 kéménycsoportra (12 lakás) 400k HUF-ért.(akkor legyen egymillió mindennel együtt)