Lightyear, a szinte ingyenes brókercég

2023-04-11
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A múlt héten (amikor is a tavaszi szünet miatt elutaztunk, köszönöm az aggódó leveleket, semmi baj nincs, csak szabadságot vettem ki) végigsöpört a médiában a sajtóközlemény, miszerint most már Magyarországon is elérhető a Lightyear befektetési app, ami az európai Robin Hood akar lenni.

Természetesen mindjárt mindenki megkérdezte, mit kell és mit lehet tudni a cégről és szabad-e velük üzletelni.

A cég másfél éve indult Angliában, észt alapítókkal, egy nagyon új startupról van szó. Mivel mindent ingyen ad, vagy részvényenként egy euróért, érdemi bevétele csak a 0,35%-os pénzváltási díjból van. Utolsó hír, amit találtam róluk, hogy tavaly 25 millió dolláros új tőkeinjekciót kaptak. A többi találat csak sajtóközlemény, youtuberek videói és ehhez hasonlóak.

A tranzakciók árazása mindenképp vonzóak, lévén nagyjából semmiért nem kell fizetni, sőt, látraszóló magas kamatot kapsz a fel nem használt befizetéseid után.

S ez a legnagyobb bajom is a céggel. Ha mindent ingyen adnak, abból nem lehet megélni. Egy ideig lehet égetni a befektetők pénzét, de előbb-utóbb valami hasznot kellene hajtani, mert ez nem fenntartható modell.

Ezért is sokkal szimpatikusabb számomra a Wise, mint mondjuk a Revolut. Fizetni kell a tranzakciókért és pénzváltásokért, egy nem túl nagy, de reális összeget. Inkább ez, mint mindent ingyen.

Az ügyfeleknek azt szoktam mondani, hogy olyan cégnél, ami online létezik csak, esetleg egy litvániai ügyfélszolgálattal, nem tartunk komoly pénzt. Addig nagyon szép minden, amíg nincs valamilyen probléma. Utána sok sikert az ügyintézéshez vagy a pereskedéshez.

A másik probléma a TBSZ számla hiánya. Mivel a TBSZ számla miatt a hozam 15%-át nem kell kifizetned adóba, ezért ennek hiánya komoly veszteség lesz hosszú távon. Többet fogsz várhatóan ezen bukni, mint amennyit nyersz a szinte nem létező költségeken. (S ott van még az adóbevallás szépsége is az elért árfolyam és egyéb nyereségek tekintetében.) Ha fizetned kell 0,3% vételi díjat, de nem fizetsz kamatadót a TBSZ számla miatt, akkor már 2% összhozam felett (ideértve az euró/dollár időközbeni erősödését is) már jobban jártál a TBSZ számlával, mint az ingyenes tranzakcióval. Oda-vissza vételi-eladási jutaléknál 4% a határ.

Röviden, engem nem fogott meg a lehetőség, de ha te ki akarod próbálni, könnyedén megteheted itt.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram