Magyar euró?

Fellángolt a vita a hozzászólásokban, érdemes-e még forintban megtakarítani és lesz-e magyar euró.

A probléma magját a forint elmúlt 12 éves leértékelődése és inflációja okozza. 2010 áprilisától az euróért 49%-kal többet kell adni, ennél még a rubel is jobban teljesített az elmúlt 12 évben a mai árfolyamok alapján. Egyedül a török líra és az ukrán hrivnya tudta alulmúlni a forintot egész Európában, de a hrivnya is csak akkor, ha 12 évet nézünk.

Csak összehasonlításul, a cseh korona erősebb, mint volt 12 éve, a lengyel zlotynál 21,1%-kal nőtt az euró ára, azóta, a bolgár leva az euróhoz van kötve és hamarosan be is vezetik azt a leva helyett, a szlovákok, szlovének, észtek már rég bevezették az eurót, a horvátok jövőre fogják, a kuna kemény 3,7%-ot gyengült az euróhoz képest 12 év alatt. A román lejben 20,5%-kal lett magasabb az árfolyam a vizsgált időtartam alatt, a szerb dinár 18%-kal. A következő legrosszabbul teljesítő deviza is bőven feleannyit sem romlott, mint a forint.

Különösen rossz a helyzet 2018 óta, a forint folyamatosan veszít az értékéből. 27%-os volt az euró áremelkedése szűk négy és fél év alatt. Ha euróban tartottad a pénzt a párnacihában, többet hozott, mint bármelyik forintos magyar állampapír.

2018 eleje óta a román lejnél 6,2% jön ki, lengyel zlotynál 10% mínusz, a cseh korona többet ér, mint négy és fél éve, de még a háborúban álló Ukrajna devizája is annyit ért 2017 novemberében, mint most. (Oké, nyilván a mostani árfolyam nem annyira piaci ár, de azért akkor is. Az év elején is tartotta a 2017-2018-as árfolyamot.)

A gazdaságpolitikának és a túl laza monetáris politikának (a magyar jegybank még akkor is csökkentette a kamatot, amikor mindenki más már kamatot emelt) meglett az eredménye.

Sajnos nem látszik, mitől állna be változás. Az Unió elkezdte számonkérni az európai értékeket, így be is fagyasztotta az uniós utalások komoly részét. 2021 és 2027 között 43 milliárd euró biztos járna Magyarországnak. Ha ennek nagy része nem jön, az komolyan gyengíti a forintot, hiszen évi több milliárd eurót nem kell forintra váltani.

Az exportnál jobban nővő import, a dráguló energia miatt nagyobb devizakiáramlás, a folyó fizetési mérleg negatív egyenlege és a kormány unortodox megszorítása sem kedvez a forintnak jelenleg.

Hiába emelte a jegybank mostanra 6,75%-ra az egyhetes betéti kamatot a tavalyi 0,9%-ról, már ez sem segített a forinton, 14,5%-ot romlott a forint az euróhoz képest egy év alatt.

(Román lej gyengülés egy év alatt 0,2%. Lengyel zloty 2,69% gyengülés)

S itt jön a második probléma, vajon lesz-e magyar euró valaha? Szerintem amíg nem lesz kormányváltás, biztos nem, hiszen ezzel egy komoly terület, a monetáris terület felett veszítené el a kormány a kontrollt. (Bár mi jobban jártunk volna az elmúlt években…) Úgy gondolom, hogy ha a kormány mindent teljesen kontrollálni akar az országban az iskolai tananyagoktól a civil szervezetekig, majd pont a monetáris politikát ne akarná.

Az, hogy jó-e az euró bevezetése, amire egyébként ígéretet kellett tenni az Unióhoz való csatlakozáshoz (mármint a megfogalmazás szerint “törekedni kell rá”, akármit is jelent ez), nem annyira egyértelmű. Van rengeteg előnye, de hátránya is. Az egyik, amit az előbb említettem, hogy nem vagy csak alig lesz ráhatásunk a közös monetáris politikára. Például hiába nem tetszene a negatív alapkamat, akkor is azzal kellene együtt élnünk. Amíg nincs euró, nem a mi problémánk a déli államok túlzott eladósodása (legalábbis közvetlenül nem az) és így tovább. Cserébe nem kellene szembenézni azzal, hogy a forint ennyit veszített az értékéből az elmúlt évben, években és évtizedben.

Amire viszont sajnos van esély, hogy a környező országokhoz hasonlóan az emberek maguktól elkezdik használni az eurót.

Számos szomszédos országban a helyi deviza pénzromlása miatt az emberek a napi bevásárlást a saját devizájukban végzik, a fizetésüket is abban kapják (viszont lehet, hogy euróhoz kötve), de a megtakarításaik nagy részét már euróban tartják, a bérleti díjakat, az autók árát, az ingatlanok árát is euróban adják meg.

Így a helyi deviza ledegradálódik egy másodrendű pénznemmé, amit az emberek csak a mindennapi bevásárláshoz használnak.

Érdekes élmény volt Szlovéniában, amikor arról beszélgettünk, hogy olcsóbb-e az új autó Magyarországon, mint Szlovéniában, hogy amikor átszámítottam nekik tollárra (a szlovén pénznemre, amit az euró előtt használtak) a magyar eladási árakat, arra kértek, hogy euróban mondjam, mert nem tudják, hogy az mennyi pénz.

Egyszerűen nem tudták értelmezni a saját pénznemüket nagyobb összegnél, mert semmi komolyabb dolgot nem vettek soha tollárban. Mintha nem is a tollár lett volna az ország pénzneme. Rá se állt az agyuk, hogy egy néhány százezer forintnál nagyobb tételt tollárban számoljanak ki. Az csak arra való, hogy tejet vegyenek rajta a boltban. Az autó, a ház, a bérleti díj árát csak euróban tudták értelmezni.

Ha folytatódik a pénzromlás, erre látok esélyt, hogy idehaza is csökkenhet a forint szerepe a tranzakciókban és egyre többen egyre több mindent euróban fognak megadni, először csak a bérleti díjakat, az utazások árát, később az autók és ingatlanok árát is.

Meglátjuk, igazam lesz-e. Ha magára talál a forint (amihez egyrészt egy nagyon komoly kamatemelés kellene, nem ilyen havi félszázalékos bohóckodások, másrészt a kormánynak kellene megegyezni az Unióval), akkor nem így lesz, de ha folytatódik ez a zuhanás, előbb-utóbb egyre több ember fog elfordulni a forinttól idehaza is.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 45 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül

Share

162 hozzászólás

 • Blend Ahmed
  “Az én nézetemben az Európai Unió egy elegáns klub, gazdag klubtagokkal. Ebbe bekuncsorogta magát a csóró kis Magyarország.. jóindulatúak voltak, felvettek minket.”
  Ezt úgy írod, mintha csak Magyarországot vették volna fel, és 12 másik közép- és kelet-európai országot pedig nem.
  Állítólag a britek terve valósult meg, miszerint vegyenek fel mindenkit, és így halálra tudják bővíteni az EU-t 🙂

  “De Magyarország ahogy az ajtón belül volt, elkezdett hőzöngeni, “szabadságharcot” hirdetni”
  Az unióba 2004-be léptünk be, nem pedig 2010-ben. Emlékezetem szerint Medgyessy nem volt egy kekeckedős alak, aki trollkodott volna Brüsszelben.

 • Copyakamuzos
  mikor mentek labancföldre? A népnek elege van belőled. Szerintem nem fogtok menni, mert egy troll vagy. Kb 2 éve ezt szajkózod, de egy cm-t nem tettél nyugat felé. Kezd unalmas lenni.
 • Mollaka
  Kicsit off, elnézést érte.
  Mennyire rizikós ha tegyük fel szeretett pártunk és kormányunk kitalálja hogy “megvédi” a bankszámlákat, akkor EU-n belül külföldön tárolt pénzhez is hozzáférjen?
  Tudom nincs rá egyszerű és max elméleti válasz, csak gondolkodom hogy mennyire erölködjek “offshore” számlákkal? 🙂
 • Dani21
  Csak laikuskent kerdezem: a saját deviza leértékelésének elvileg az állam szempontjából vannak előnyei is, vagy nem így van?
  Nekem ez az euró/ forint árfolyam egy tudatos stratégia eredményének tűnik…
 • Pistu
  Ez is a bizalomról szól. Nekem most az Euroban sem akkora, mint USD-ben, de majd nézzük meg 1 év múlva az árfolyamukat.
 • Copywritter
  Megyek hétvégén banki ügyeket is intézni Ausztriába a költözés előtt, ha valakinek van kérdése bátran írja meg, rákérdezek.
 • Szomorkás

  Rogán Antal like this.

 • VisitRomania
  OFF
  Ha Romániába akarunk utazni (turista céllal) és nem akarunk kp-t használni akkor a Maestro vagy Mastercard kártyákkal való fizetés esetén hogy vált a bank? Lei-t Euroba, majd az Eurot Forintba számolja el vagy Euro helyett USD? Így gondolom 2x bukunk a váltásokon, vagy nem jól gondolom?
  Köszönöm a válaszokat!
 • Gary
  @mdzsi:
  Ugyanezt a sztorit hallottuk már 330-cal meg 370-nel is. De számold ki milyen jól jártam, hogy én még a 31x-nél váltottam.

  @mollaka:
  Ennyire azért nem hosszú a kezük.
  Az mondjuk kérdés, hogy adott esetben milyen fenyegetéssel fognak nyomatékot adni a külföldön pihenő vagyonod (egy része) iránti igényüknek. (“Aki nem lép vissza az állami nyugdíjrendszerbe, elveszti a jogosultságot az (…) állami nyugdíjra”, ugye.)
  Én inkább egy huxittól félnék, hogy mint nem EUs állampolgár nem parkoltathatod a pénzed az EUban és muszáj lesz visszahozni.
  Mindenesetre ezekkel a rizikókkal együtt is én már csökkentettem a partnerkockázatot.

 • usespanner
  Remek cikk, köszi Miklós!
  Azt azért hiányolom, hogy leírd: a forint gyengülése nem egy vég nélküli, lineáris tendencia.
  Középtávon erősödhet is.

  Semmi értelme külföldi brókereknél tartani a megtakarításunkat, a kormány zárolni csak az államkötvényeket és pénz/arany megtakarításokat zárolhatja (lásd: görög államcsőd).

  Miért is zárolná a te S&P ETF-edet?:)

  Mollaka,
  Az igazi bűn nem az, ha a kormány ideglenesen zárolná a pénezedet, hanem, h miért tartasz egyáltalán nagy mennyiségű pénzt bankszámlán. Tessék befektetni részvényekbe, ingatlanba, erdőbe, akármibe. Az “online párnaciha” nem tárolóeszköz.

 • Karcsika

  2022-06-03 at 15:52

  A magad nevében beszélj.
  Egyébként ha követnéd, látnád hogy tesz lépéseket. Mondjuk lassan halad, de azért a gyereket nem viszed el bármikor másik országba. Én szurkolok neki.
  Annyi OFFtopic téma merül itt fel, miert pont ez fáj? Színesíti a kommentzónát.

 • Copywriter
  Jól vésd az eszedbe, 2022.06.09. a napja, amikor aláírom az új bérleti szerződést, és megkapom a kulcsokat.
 • sanyika
  Deviza megtakarítás a MÁK nál egyszerű biztosan van olcsóbb megoldás is de bankkártyáról veszel PEMÁK-ot kb 3 nap az átfutás..
  Jelenleg 2028/X kapható Unió átlag infláció +0,5%. Most volt forduló a 2026X-nél (inf+1,25) aktuális kamata 7,15 Tehát az Unió infla 5,9 jár és emelkedik (KSH nál elérhetőek az adatok havi bontásban)
  Ne felejtsük az sem hogy most a kamat később emelkedik (visszamenőleges inflával játszik az államkincstár) de lefelé is fog menni az infláció akkor viszont ez a taktika visszaüt az államkincstárra.

  Én még emlékszem az 1997/K államkötvényre a 36% kamatával..

  És a jövedelmezőség? Soha ne felejtsük el ha devizában van megtakarításod az is kamatozik és ott az árfolyam nyereséged is..
  Nagyon nagyon régen hívtak a Nicknevemmel 🙂

 • Lánctalpas Rezsidémon
  Romló forint árfolyam?!
  Semmi gond!
  Szerencsére az elmúlt 100 év legnagyszerűbb 10 évének miniszterelnöke euróban számolva is jelentős fizetésemelést szavaztat meg magának: portfolio.hu/gazdasag/20220603/jelentosen-nohet-orban-viktor-fizetese-548849
  Ilyen nagyszerű teljesítmény után jár a több, mint 133%-os fizetésemelés!
  Előre megyünk, nem hátra!
  Fidesz-hívők, gyertek tapsolni, és szurkoljatok, hogy ezentúl tud majd félretenni a bálványotok!
 • jami

  Volt 2 kedvenc éttermünk. Az egyik évekkel ezelőtt elesett, nem azért, mert drágult, hanem mert drágult+lassultak+totál fagyasztott kajákkal kezdetek el dolgozni.

  A másik a város szélétől pár km-re eddig (idén év eleje) bírta. Oda gyakran biciklivel mentünk, jól főztek, közepesen drágán, volt egy sajátos hangulata is. Na, lett új tulaj (a régi egyik fiatal rokon, nem, nem tönkre mentek). Árat emelt – ok, belefér. Hangulat kinyírva – ok, ülünk majd kint, néha rendeltünk és elhoztuk. A héten nem tudtam érte menni, van házhoz szállítás, juhé. Hát blee, ezek is elkurvultak.
  Hónapok alatt lett drága+egyenízléstelen+rossz. Dettó balatoni hangulat, szóval ennyi volt, jelenleg főzök én :/
  Ez NEM vendéglátás, lilájuk sincs sok helyen, az mit jelent.

 • Bt.
  Viszonylag kicsi rá az esêly, de mi lesz ha nem mi vezetjük be au eurot, hanem az unio vezeti be a forintot.
 • Vazelin

  Pont a születésnapomon barátom?! 😀
  Gratulálok mindkettőnknek
 • Unforgiven
  De azért gondolom a fideszre húztad az x-et április 3-án, ugye? Mert ha nem, akkor tényleg nem tudom honnan a vérvörös … … …ból volt még 3 millió ember, aki ezt továbbra is jó ötletnek gondolta?!
 • Gary

  “Középtávon erősödhet is” – ugyanazt a műsort nézzük?

  3M ember majdani nyugdíjának a sorsát (és az azt övező botrányos társadalmi közönyt) látva én nem írogatnék listákat arról, hogy ebben az országban mi lehetséges és mi nem. Ellenben legalább egy erős újrakezdéshez szükséges összeget tartok unszimpatikus kezek hatósugarán kívül.

  “Az igazi bűn…”:
  – részvény: túlárazott.
  – ingatlan/erdő: bűn magadat +1 szállal egy túl sok jel szerint hamarosan banánköztársasággá züllő országhoz kötni.
  Az online párnacihát gyorsan magaddal tudod vinni, az ingatlanodra meg nem biztos, hogy lesz (normálisan) fizetni akaró és tudó kereslet, amikor eladnád/a pénz kell.
  Nekem is rengeteg devizám kamatozik jelképeset lekötetlenül. Cserébe aránylag kevépénzzel learatom magas kockázatok felárát (néha bukóját).

 • ausztria77

  Szia,
  Mi is Ausztriába költözünk, már elkezdtük intézni.
  Ha van kedved vegyük fel a kapcsolatot.
 • Fabatka
  A csehekkel összehasonlítani Magyarországot árfolyam szempontból nem túl jó ötlet. Ha valaki ismeri a belpolitikájukat, az tudja, hogy már legalább 4 euró bevezetési céldátumuk volt. Ennek következtében, ha nem is az ERM II-höz csatlakozva, és annak a fixálási kritériumait betartva, de azon kívül is igyekeztek eléggé szűk sávban tartani a CZK – EUR árfolyamot már kb 2010-től.
  Nálunk sosem volt 3-4-5 év közelségben az euró bevezetése, tehát nem is volt cél az árfolyam fixálása.
  Valaki írta a kommentekben, hogy az árfolyam tuti mutatója a gazdaságnak. Hát, nem igazán, az árfolyam a monetáris politika eszköze. Ugyanúgy alakítható megfelelő lépésekkel belföldről, mint bármi más.
  Emellett megkockáztatom, hogy a gyenge forint jól jön a multik megtartásához és idecsábításához. Még mindig olcsó munkaerőt jelent, amihez még az alacsony effektív adóráta is társul
 • Dani85

  Én egyáltalán nem bánnám, hogy a miniszterelnöknek 3,5M Ft a bruttó bére -sőt nem is sokallom-, csak ne lopjon, kormányozzon jól, és ne az oszd meg és uralkodj elvet alkalmazza. Ja, ezek közül egyik sem sikerül neki.
 • KommentElek
  OFF:
  Ha ez így lesz,akkor nagy baj lesz.
  index.hu/gazdasag/2022/06/03/bezarhatnak-az-omv-benzinkutjai-magyarorszagon-es-szlovakiaban/
 • Kepe
  Én a Fideszre szavaztam, és nem a gyerektörvény miatt, hanem mert úgy láttam az a kisebbik rossz, amit ez az ellenzék művelt a vezetőjükkel egyetemben az kritikán aluli volt. Én a diverzifikáció híve vagyok, befektetésem tulnyomó része euro és dollár alapú. Viszont azért óvva intenék bárkit, hogy inflációkövető euro befektetési alapot vegyen amit itt valaki javasolt, ha rövid távra kell a pénz, javaslom kötvénykovexitásra keressen rá akit ez tényleg érdekel.
 • Attila
  Biztos én vagyok negatív, de szerintem kiszórtak a nyugati világban egy halom pénzt, amit YOLO miatt az emberek megfejeltek még hitellel.
  Most elkezdik meghúzni a pórázt, lehet adósságot átütemezni meg kismértékben bebukni. A lényeg ha nő az adósság, az emberek termelni fogják a gdp-t, még keményebben kell dolgozniuk mert ott lebeg Damoklész kardja a fejük felett. eszükbe sem jut “passzívan eléldegélni a kevesebből”. Szerintem 100-150 éve játsszuk ezt az engedek majd nagyot húzok játékot.
 • Roller
  Nem vagyok pénzügyi szakember, de mint mérnök azt látom, hogy a 2022-es átlagbérből több Eurót lehet venni, mint a tíz évvel korábbiból. Ez nem jó az elmúlt években Forintban megtakarítóknak, de a gazdaság teljesítménye ez alapján nem lehet annyira rossz, mint ahogy az árfolyamokból arányosítással következtetnénk. Itthon a sok pénzosztás nyilván felhígította az árfolyamot a főbb valutákhoz képest, volt sok egyéb veszélyes esemény a valutánk ellen, de én pozitív korrekciót várok még idén.
 • V.A.Laki
  : Ha egy adott orszag bankjaban tarolsz penzt, akkor az adott orszag torvenyei vonatkoznak ra. Ha egy magyar bankban tartod a penzed, akkor a magyar allam fagyaszthatja be es veheti a penzt “kolcson” torvenyileg, ha egy osztrak bankban tartod, akkor az osztrak allam.

  Termeszetesen nem lehetetlen lenyulni kulfoldi penzed, hiszen mondhatjak pl., hogy osi magyar szokas szerint minden kulfoldon tarolt penzre vonatkozik egy szereny 100%-os kulonado holnaptol, aki nem fizeti be 10 percen belul az bunozo, adocsalo es terrorista, es aztan kerhetik a penzed a nemzetkozi egyezmenyek ertelmeben. De ez keteselyes. Forditott pelda, de pl. az orosz oligarchak is azt hittek, hogy erinthetetlenek, mert ok latjak el a vilagot olajjal, aztan nagyon neztek, ahogy a kulfold szepen beintett Putyinnak. Persze az is lehet, hogy pl. a nemet allam kompilalna a bunozo magyar kormanynak, ki tudja.

 • tp
  Iden sikerult elérni az 50-50%-os arányt Ft-€ megtakaritasban.

  Amit most ki lehet hasznalni, hogy gyorsan megveszek mindent, ami tartos hasznalati, forintert, mielott vegleg beutne az arfolyam.

 • Omnisapient
  bár állampapír és részvény messze nem egy kutya, a helyedben megfontolnám Altria (MO) és British American Tobacco tészvények tartását prémium EUR állampapír helyett.
 • Omnisapient
  Emlékeim szerint soha nem váltottam devizát forintra abból a megfontolásból, hogy forintban befektetve jobban jövök ki. Az utóbbi 10 évben pedig egyáltalán nem. Tavaly nyáron 291 körül volt az USD, vettem is egy adagot, de azért nem többet, mert úgy tűnt, hogy az USD hosszú szárnyalása már a végét járhatta. Hát nem éreztem rá! Most ott tartok, hogy ha az EUR 370-ig visszacsúszik, ott sokat veszek belőle. A 360-at már szinte elérhetetlen álomnak tartom.
 • Miki
  “IDSx” “Vezetö munkavállaló szerzödése viszont lehet nem forintos is.”
  Meg tudnád adni a jogszabályi hivatkozást?
  Nem mennék a hr-hez megfelelően alátámasztható érvek nélkül.
  A 1995. évi CXVII. törvényben jelzett szakasz csak az átváltásra vonatkozik.
  Köszönöm.
 • Mollaka
  köszi, alapvetően értékpapír számlára is gondoltam ezzel, ott mennyire esélyes az einstand 🙂
 • Unemployed
  A forint egy olyan játékpénz, amit a magyar állam nyomtat. Az euró viszont egy olyan pénz, amit egy államoktól független (államok feletti) bank hoz létre. Aki a saját játékpénzében adósodik el, nem kell aggódnia, mert ha valami közbejön, maximum nyomtat belőle, hogy kifizesse a tartozásait. Legfeljebb nem ér majd a többi játékpénzben annyit, mint előtte.
  Az eurót használó országok a nemzeti függetlenségük, vagyis a teljhatalom ezen részét feladták, az efölötti kontrollt elvesztették.
  Ennyire egyszerű ez a kérdés és egyértelmű, hogy egy minden nemzeti szuverenitást védő, integrációellenes kormány ezt nem fogja támogatni.
  A vesztesek természetesen a forintban takarékoskodók, vagy még inkább az adófizetők, mert az euróban nulla kamatok helyett a forintban elhelyezett PMÁP 6,6%-os (jövőre 12-13%-os) kamatát a nap végén ők fizetik. De sok a nyertes, a vállalkozók, hitelből növekedők.
 • Copyakamuzos
  kettő éve ezt szajkózod. Szerinted néhány magyar gyűlölőn kit érdekel? Remélem szerencséd lesz. Néhány év múlva osztrák állampolgár leszel és lemondotok a magyar állampolgárságról. Még véletlenül se tartsd meg menekülési opcióként. Ha annyira jól megy, utána mehetsz a nagy jueszéjbe, hogy amcsi legyél…
 • Kmiki

  Na ezzel melysegesen egyetertek, a hazai vendeglatas nehany udito kiveteltol eltekintve egy katasztrofa.

 • untermensch4
  Ez annyira magyarszerető hogy csökkenteni akarod az állampolgárok számát. “menekülési opció”… sztem meg merjünk nagyok lenni, aki külföldre megy az egy embernyi hódítást visz véghez (ezért is félünk ugyebár a migráncsoktól).
 • Copywriter
  a tuskoblog kukac gmail címet hoztam most létre, azon elértek minket.

  hajjaj, az a néhány év ha jól tudom 10, de még ennek is utána kell nézni. A magyar állampolgárságot nem lehet megtartani, mert Ausztria tiltja a kettős állampolgárságot. Amúgy nézd úgy, hogy ki tudja, mit hoz még a politika is Ausztriában, a magyarokat bármikor haza lehet zavarni, de ha már osztrák állampolgár vagy, akkor nem. (Zárójelbe téve, 2 éve készen álltunk, hogy a gyerek az iskolát Ausztriában kezdje meg. Aztán jött a koronavírus, és minden bezárt. Elég nehéz új életet kezdeni külföldön normál körülmények között is, nem hogy lezárva és gazdasági leállásban. Tehát a gyerek a 3. osztályt kezdi meg Ausztriában. Engem nem zavar, kb. 4-5 lábat növesztettem még a cégemnek, így jól jöttünk ki belőle.)

 • Gary
  @kommentelek:

  Nem vagyok jogász, 2 kreditnyi szabvál tudásom van a témában, de… miért ne kérhetnél bérleti díjat magánszemélytől EURban?
  A szerződés arról szól, hogy megállapodtok valamiről. Ha találsz valakit, aki hajlandó Veled így megállapodni, akkor szívetek joga kezet fogni rá és ezt írásban rögzíteni. De elvileg pl. arról is megállapodhatnátok, hogy hány tábla Milka csokit/doboz Kozel sört kérsz a lakás egy havi bérléséért cserébe. (Ellenben pl. ha azt írnátok bele, hogy x kiló kokaint kérsz érte, a szerződés semmis, mert azt egyikőtök se birtokolhatja legálisan.)

 • gaborr
  kicsit sületlenség amit írsz. gondolom hasból ment. nem erre számítottam tőled.

  Elég lenne csak az MNB-t illető szabályozást megismerned, és rájössz, hogy ennyivel magyarország is elvesztette a kontrollt, mivel a tejhatalmat átadta egy tőle független, de ECB-től függő szervnek (MNB).
  njt.hu/jogszabaly/2013-139-00-00
  Esetleg javasolnám megismerni az Európai Uniót, vagy az ECB működését amelynek tagja magyarország is:
  european-union.europa.eu/index_hu

  kicsit uncsi amiket írsz.

 • Csinolina
  te melyik moziban ülsz amúgy? az átlagfizetés mellé nézzél mediánt.. Egyes megyékben kb. az a helyzet, hogy értelmes munka alig van, a munkavállalók a nettó 300 fölötti bérekről már úgy beszélnek vidéken több helyen, mintha abból urizálni lehetne.. a pozitív korrekció meddig tartana? 3 napig?
  És ha több eur-t lehet venni, akkor mi van? Szerinted eur-ban nem nőttek az árak?
 • Bandi

  “Most várom a fordulót, hogy visszaváltsam és vegyek rajta dollárt.”

  Tudom, hogy van egy kis bukó ha nem forduláskor szállsz ki, de az a fél százalék ahhoz képest, hogy Orbán nyilatkozatára valami 3%-ot esett a forint nem biztos, hogy visszatartó erő kell legyen.

  “Szerintem ezután az akció után az OTP-s bankszámlám megszüntetése következik…”

  Nem tudom most milyen ott az élet, de korábban én nem értettem, hogy hogyan tud az egyik legmagasabb díjakkal rendelkező bank ennyire népszerű lenni… Miért vagy az OTPnél egyáltalán?

 • Bandi

  Hát én kb úgy szoktam, hogy váltás Revoluton történik.
  Konkrétan kell nyitni egy revolut számlát. Ezt úgy tudom csak telefonos appról lehet, korábban legalábbis így volt. (Most van valami csökkentett funkcionalitású webes felület is)
  Erre korábban lehetett utalni forintot belföldi utalásként. Ez sajnos megszűnt, de bankkártyás fizetéssel úgy tudom még mindig lehet.
  Revoluton belül pár kattintással nyitok EUR, vagy USD számlát és szintén pár kattintással váltok. (Hétközben érdemes váltani, hétvégén mindig drágább).
  A másik megoldás a wise, leánykori nevén transferwise. Ezt valami miatt kevéssé használom, talán kicsit drágább volt amikor néztem.

 • Bandi

  Aztán ha már Revoluton ott van az EUR/USD akkor pedig kiutalom vagy brókercéghez, vagy ha éppen kalandvágyó vagyok akkor a magyar államkincstárhoz és veszek belőle EUR alapú államkötvényt.
  Nem mondom, hogy nincs jobb megoldás. Vannak pl. akik nem bíznak a magyar államban, így máshol tartják az eurót. Abban is van ráció, de én ezeket a megoldásokat nem ismerem.

  Hát ennél részletesebben nem tudom leírni. El kell kezdeni csinálni, ha elakadsz akkor google. A Revolut/Wise/Államkincstári számlák mind ingyenesek, tehát nincs belépési vagy havidíj. (Az alapcsomagban)

 • nyman
  Egyre több a politikai felhangú post. Ami szerintem szűk dolgokat emel ki, hergelve… (nincs elég karakter az alátámaszt…

  A blog eddigi szellemében azért feltenném a kérdést, hogy mi a könnyebb? A körülményeket a magunk elvárásaihoz igazítani, vagy a körülményekhez úgy igazodni, a lehetőségeket megtalálva, hogy az közelítsen az elvárásainkhoz?

  Bokros idején szerintem szarabb, kilátástalanabb volt.Nem engedhettem meg,hogy Mo-n tanuljak, ezért mentem külföldre egyetemre.2004-ben megszereztem a “landing visa”-t Kanadába.Amikor 2006-ban Gyurcsányék a tömegbe lövettek, akkor is külföldön dolgoztam. Panaszkodó, politikusokat szidó emberekkel mindenütt találkoztam 🙂

  Most Mo-n, ha ez a trend folytatódik, akkor lehet megint külföldön.Ez egyszerű matek. Jövedelem – megélhetési költség, plusz egyéb tényezők. Most még nekem és a családomnak jobb itthon. Ha billen a mérleg nyelve akkor megyünk

 • nyman
  OFF
  A “Melyik az ország legnagyobb folyója?” kérdésre a Dunát fogadja el.

  Pedig szerintem a Tisza az. ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_fol002.html

  A Dunánank csak 417 km a magyarországi hossza, a Tiszáé 597. Plusz a Duna 142 km-en keresztül határfolyó is, így csak a “fele folyik” Mo-n.

  A Tiszának a magyarországi vízgyűjtő területe is, ha kicsivel is, de nagyobb. A legnagyobb szélessége is a Kiskörei víztározó miatt a Tiszának nagyobb.

  A Duna legnagyobb vízmélysége is, ha nem sokkal, de kisebb, mint a Tiszáé. Az utóbbi szintén a víztározó miatt van. 17 méter. hu.wikipedia.org/wiki/Tisza

  Vízhozama a Dunának ugyan jellemzően akár 3-6x több, de ez egy változó érték. Előfordulhat, hogy egy adott pillanatban a Tiszának nagyobb.

  Úgyhogy javaslom pontosítani a kérdést.
  🙂

 • jami
  A most éjszakai, revolutra és wisera is érvényes, kiterjesztett tranzakciós adóval is menni ugyanígy?
 • Unemployed

  Okosnak képzeled magad, pedig pont a világról nincs fogalmad sem. Csak jogszabályokat olvasol, de fogalmad sincs a viszonyokról, úgyhogy akkor egy kis ízelítő:
  Matolcsy=Orbán

  MNB=Magyar Állam (bármit mond a jogszabály, felejtsd el, az ügyészség is független papíron, csak épp nem indít eljárást korrupciós ügyekben Orbán emberei ellen)

  EKB: a gyakorlatban nem szól bele a nem eurót használó államok monetáris politikájába, épp elég neki az eurózóna. Pl abba sem, hogy a cseh jegybank inflációs célja 2, az MNB a gyakorlatban 4%, ez okozza egyébként a korona folyamatos erősödését a forint ellen, ezt se tudja senki.

  Pénznyomda= kötvényvásárlási program, 3000 milliárd volt a keretösszeg, de ebben nincs benne a bankok eszközeinek újra finanszírozása hasonló mértékben. A GDP kb 25%a ment ki pinka pénzben a covid alatt, eredménye az infláció. Máshol ugyanez

  Ha szeretsz okoskodni olvass

 • untermensch4
  A Tisza a Duna mellékfolyója tehát a Duna nagyobb. A Tisza csak magyar, ukrán (és talán szerb) hajókra vonatkozóan nemzetközi vízi út, a Dunán ebből is több fér, és a meder is szélesebb (vízhozam nem látványos annyira). A kiskörei víztározónál meg “Tisza tó”-nak hívják. 🙂
 • jurta
  Lenne egy kérdésem a bejegyzés témájához! 🙂

  Aki ilyen, félhivatalosan két-pénznemű országban élt (Románia, korábbi Szlovénia, akármi), legyen olyan jó, és írja le, ott hogyan áraz az olyan kereskedő vagy szolgáltató, mint mondjuk az IKEA, ahol a 249 Ft-os WC-kefétől a milliós konyhabútorig minden termék/szolgáltatás van, és az árak eloszlása folytonos, sehol sem lehet egy lényegi, nem önkényes összeghatárt húzni, hogy efölött lenne “nagy” értékű a termék. Egyelőre csak érdekességként, de ha Magyarország ilyenné válik, pár év múlva lehet, hogy vásárláskori döntéshozatalhoz is szükségem lesz rá.

 • jurta

  2022-06-03 at 08:22
  “Román munkások építették a házamat. Teljesen egyértelmű volt, hogy euróban számolunk és fizetünk. A forint csak játékpénz.”

  Történeted nem azt bizonyítja, hogy a forint játékpénz – bár ettől még lehet, hogy az, vagy épp kezd azzá válni -, csak annyit, hogy a román munkások (feltehetően Romániában) az euróval többre mennek, mint a forinttal – méghozzá annyival többre, hogy inkább rád tolták az átváltás minden velejáróját.