Fogyasztóbarát lakásbiztosítás kalkulátor

Az MNB kitalálta a többi fogyasztóbarát pénzügyi termék mintájára a fogyasztóbarát ingatlanbiztosítást, ami lehetővé teszi, hogy összehasonlíthatóvá váljanak az egyes biztosítások árazása.

Jelenleg akkora katyvasz van a lakásbiztosítások piacán, hogy gyakorlatilag képtelenség összehasonlítani az ajánlatokat. Az egyik csak 200 ezer forintig fizeti a betörés során elszenvedett kárt, a másik egymillió forintig, de ebből csak 150 ezer forint lehet műszaki cikk, a harmadik összeghatár nélkül. Az egyik biztosításnál van önrész, a másiknál nincs, az egyik fizet beázás esetén, a másik nem és így tovább.

Ezért jó ötlet volt a fogyasztóbarát otthonbiztosítás kitalálása, de valamiért a biztosítók nem verik le a poharat az asztalról a nagy sietségükben, hogy előálljanak egy ilyen termékkel. A másfél évvel ezelőtti bevezetés óta csak három nagyobb és három kisebb biztosító állt elő ilyen termékkel. (Lista és termékleírás erre.)

Az MNB csinált is egy kalkulátort, amit itt találtok. A kalkulátor kicsit bugos, a cím beírása során többször kiírta, hogy az adott címen még nem elérhető a szolgáltatás, azonban ha ezt a figyelmeztetést figyelmen kívül hagytam, később meggondolta magát és mégis csak kalkulált.

Budaörsi házra a három tavaly regisztrált biztosító ajánlatát adta ki. Pedig a Generali és a Groupama oldalán már fenn van a saját kalkulátoruk, így az MNB lehet elmaradva a kalkulátor frissítésével. (A Colonade oldalán csak egy hamarosan felirat fogad bennünket.)

A kezdeményezés remek, bár igazán hasznos akkor lenne, ha kötelező lenne a biztosítóknak kijönni ilyen termékkel.

Egy kalkulációt megér, hogy megnézd a mostani biztosításodhoz képest találsz-e olcsóbbat. (Amire figyelj, hogy úgy legyen olcsóbb, hogy legalább annyit nyújt is.) A kalkulátort elég egyszerű használni, elég egyértelműek a kérdések és a sok kis “i” betű is segít további információval, ha elakadtál volna.

Mindenképp érdemes a biztosítók saját honlapján is kalkulálni, mert ott adhatnak olyan kedvezményt, ami az MNB-s kalkulátorban nincs benne, például ha van másik biztosításod az adott biztosítónál. Illetve azt is megtudhatod, hogy például a Generalinál 5% kedvezményt kapsz a csoportos beszedésre az átutalással szemben is.

Share

22 hozzászólás

 • krisz
  Nem véletlen, hogy eddig nem lehetett összehasonlítani a biztosítók termékeit és nem is nagyon akarják ezt.
  Alapvető érdekük, hogy ne lehessen 1 az 1ben összehasonlítani, mert akkor mindenki az olcsóbbhoz menne.
  Ugyanez telefonszolgáltatóknál. Havi ingyen sms-ek meg, este 10 után olcsóbban, flottán belüli ingyenesség, stb…
  Semmi értelme nincs ezeknek, csak a mobilnetet használja az emberek nagy része, elég lenne ft/Mb-ot meg a sebességet megadni mindenhol, mint a boltban, ahol látom, hogy hány ft/kg a tejföl ára.

  Sok helyen amikor fizetési igényt kérnek a HR-esek akkor ott is mondják, hogy de hát a fizetésre érdemes egy csomagként gondolni, csak az ingyen sütiből meg teából nem tudok kenyeret venni, meg hitelt fizetni.

 • vgaborka
  Az oldal használhatósága sz@r. Kb 3 perc küzdelem volt beírni az irányítószámot, amit nem rak sorrendbe…..
  A saját lakásra 1 ajánlatot adott (KÖBE), és kettő nem adott.
  Nekem ez egy buta netrisk, de nem tudom.
 • Mammut2
  Mindez nagyon szuper csak az Ingatlan biztosítási értékét kb. harmadáron számolja. Az én 28-30 milliót érő lakásomra 9,5 milliót. Erre a legfontosabb figyelni, mert az apróbb dolgok hiába vannak biztosítva, aztán a neadj Isten tűzkárnál lehet sírni.

  Mammut, nem a vételárat számolja, hanem az újraépítés költségét. Salgótarjánban sokkal többet fog számolni egy ingatlanra, mint a vételára, Rózsadombon sokkal kevesebbet. De a lokáció megmarad a kár után is.

 • TT
  OFF: Ha már biztosítás. Van esetleg infód arról, hogy a Kiszámoló biztosításnál volt-e COVID miatti haláleset?
  Nagyon kíváncsi lennék arra is, hogy a 23ezer elhunytból vajon hánynak volt életbiztosítása. Persze a 60 feletti korosztálynál valszeg kb. senkinek, meg ott nincs is akkor tétje, de azért most már fiatalabbak is áldozatul esnek és emiatt családok mehetnek tönkre, főleg ha még hitelük is van.

  Nem halt meg senki közülünk az elmúlt évben legjobb tudomásom szerint. (Pedig tudnék róla, mert nem fizetné a biztosítást tovább.)

 • Más a nickem általában
  “Ezért jó ötlet volt a fogyasztóbarát otthonbiztosítás kitalálása, de valamiért a biztosítók nem verik le a poharat az asztalról a nagy sietségükben, hogy előálljanak egy ilyen termékkel.”
  Írtam volna valamit ezzel kapcsolatban árszabályozásról, Aegonról (vö Takarékbank-BB-MKB), piactorzításról és hosszútávú folyamatokról, de inkább mégsem. Aki látja, látja, aki nem, nem. Tényleg jó ötlet, csak kinek jó. Természetesen ezek a biztosítók teljesen önként, jól felfogott érdekükben vezették be ezeket a termékeket.

  Az árszabályozás és az átlátható árazás nem ugyanaz. A FB biztosítás csak abban segítene, hogy két ajánlatot értelmesen össze lehessen hasonlítani, hogy ne az apróbetűből derüljön ki a lényeg a 22., a 37. és a 49. lap alján, csak hozzáértőknek.

  Végre úgy lehetne lakásbiztosítást választani, mint kötelezőt: választom a legolcsóbbat vagy valami más preferencia alapján egy másik ajánlatot. De legalább tudom, mit kapok a pénzemért. Ha a Generali csak évi 3 ezerrel drágább, mint az Union, de nekem valamiért a Generali szimpibb, akkor azt veszem meg. Hiába sokkal olcsóbb a KÖBE, abban mondjuk nem bízok. A negyedik biztosító ajánlatát meg kinevetem, mert az a duplája, mint a többi.

 • Róbert
  Ez mennyiben jobb, mint a Netrisk keresője?
 • Más a nickem
  Olvasd csak el a kiírást, a karhanyadra van minimum elvárás, azaz beleszolnak az árba.
 • patau
  Fontos, hogy a biztosított összegeket adott esetben megközelítőleg sem fogják kifizetni (jogosan) a következő esetben. Betöréses lopás ellen hiába van valakinek több (tíz)millióra biztosítva a lakása, ha az ingatlan 1., 2. védettségi szintbe esik (mint az ingatlanok ~95%-a).
  1. védettségű ingatlan esetén háztartási vagyoncsoportra 200e Ft-ig, 4. szintű + riasztós ingatlan esetén: 20M Ft-ig fizet (ugyanaz a biztosítás, ugyanazon befizetés mellett). Tehát a biztosítási összegek mellett legalább ilyen fontos, hogy teljesítsük a biztosítani kívánt védelmi szintet.
  (De nálunk {vidéki nagyváros} pl.: nem lehet MaBisz minősítésű ajtót kapni, szóval nem nagyon van erre igény.)
  Nagy értékű műszaki felszereléseket (fotós felszerelés, komolyabb géppark, workstation) szinte képtelenség valós összegben biztosítani, de lehet, hogy én nem mélyedtem el eléggé.
 • A80
  Nekem kifejezetten drágára jött ki. Egy azóta már megszűnt Allianzos közel teljes körű konstrukcióban vagyok, amiben ugyan van egy 40 ezres önrész de pár extra is (családi balesetbiztosítás), mégis 30% olcsóbb mint a legjobb felkínált.
 • Bandi
  Érdemes arra is figyelni, hogy az utolsó pár évben az ingatlanok értéke 10-20-30 millióval feljebb ment, ezzel szemben a korábban kötött szerződésben a biztosított érték jóval elmarad.
 • tumpara
  Bandi: amikor évente indexálják a biztosítási összeget, akkor automatikusan indexálják a biztosított értéket is. Legalábbis az Allianz nálam ezt csinálta. Persze a lakás értéke ennél jobban nőtt, szóval így is érdemes aktualizálni a biztosítási értékeket.
 • belekotyogok én is
  ” amikor évente indexálják a biztosítási összeget, akkor automatikusan indexálják a biztosított értéket is.”

  Nem az Allinznál vagyok, de néhány hete éppen emiatt kötöttem újra a lakásbiztosításomat, ugyanis nem indexálták egy forintttal sem lakás értékét.

 • Tóni
  Még arra érdemes figyelni, hogy új hitelhez a bank kizárólag a Maximum lakásbiztosítást fogadja el minden biztosítótól. Nekem a panelre így kell évi 34k -t fizetni 20k helyett. Ez szerepel is pluszban a THM -ben. Nem tudom minden banknál ez-e a gyakorlat, de enyémnél ez.
 • Biztos Géza
  ” amikor évente indexálják a biztosítási összeget, akkor automatikusan indexálják a biztosított értéket is.”
  🙂
  Valójában nem a díjat indexáljuk, hanem pont a biztosítási értéket. (Épület, vagy ingóság ára)
  A díj úgy jön ki hogy ezt egy díjtétellel szorozzuk, például 0.34ezrelékkel. (ez a szorzó függ attól hogy pl hol laksz) ebből kijön a díj amit erre fizetsz. Azaz ha a biztértéket indexáljuk pl 3.4%-kal akkor a díj “kvázi magától” emelkedik ezzel párhuzamosan.
  20 éve ezzel (is) foglalkozom. Amikor nem, akkor évi 200-250ezer kárral. Az önrészes lakásbiztosítás a legnagyobb kamu. Pici kedvezményért bukod a káraid kb 60%-át.
 • Sz sz
  Én az Aegon partnere vagyok. Nálunk nincs házra összeg határ. Újjáépítési értéket adunk meg. Ez esetben nincs alul vagy felül biztosítás. Társasházak is szeretik.
 • IsmeretlenIsmerős
  Köszi!

  Wáberersnél kötöttem is egyet a kalkuláció alapján. A közösköltségben benne van az ingatlan biztosítása is, így csak az ingóságokra köttem egy szűk 5 millásat, 6600Ft-ért/év.

 • KerekPerec
  1/ @Miklós “Mammut, nem a vételárat számolja, hanem az újraépítés költségét. Salgótarjánban sokkal többet fog számolni egy ingatlanra, mint a vételára, Rózsadombon sokkal kevesebbet. De a lokáció megmarad a kár után is.”

  Érdekes felvetés a salgótartjáni példa. Érthető, hogy biztosítási összeg az újraépítés költségét hivatott tükrözni nem pedig a vételárat, így egy rózsadombi ingatlanra a biztosítási összeg jó eséllyen bőven a vételár alatt lesz, hiszen egyrészt a telek adott esetben jóval többet ér mint rajta az ingatlan. A telek – az ingatlannal ellentétben – nem is tud megsemmisülni, így természetes, hogy a telek “kimarad” a biztosítási összegből, nyilván éppúgy egy salgótartjáni ingatlannál is, csak ott az alacsony telekárak miatt ez egy kis tétel. Másrészt egy népszerű helyen lévő ingatlan jóval magasabb áron cserélhet gazdát az újraépítési költségénél.

 • KerekPerec
  2/ Viszont érdekelne, hogy a biztosítók pl. Salgótarjánban – ahol országos viszonlatban alacsonyak az ingatlanárak – valóban jóval a vételár feletti biztosítási összegekre kötnek-e biztosítást?
  A biztosítói gyakorlatra lennék kíváncsi, nem az elméleti lehetőségre és végképp nem a kalkulátorokban kidobott biztosítási összegekre.

  Találomra beütöttem egy salgótarjáni eladó ház címét az MFO kalkulátorba, a KÖBE 63MFt biztosítási összeget javasol, a Union 42MFt-ot, a Wáberer 34,5MFt, az eladó 20MFt vételárral (telekkel együtt) már boldog lenne.
  ingatlan.com/32106577

  A biztosító valóban köt a vételár 3-4 szeresénak megfelelő bizosítási összeggel egy ilyen ingatlanra biztosítást?
  És ha a szerződést meg is köti, ha esetleg leég egy ilyen 20MFt körüli ház, pl. a KÖBE ki fog rá fizetni 63MFt-ot?
  Kétlem, de szívesen hallanék erre vonatkozó gyakorlati tapasztalatot.

  Nem eladási ár érdekes, hanem az újjáépítési érték. Egy rózsadombi ház 250 milliójából 160 millió a lokáció, ami egy tűzeset után is megmarad. Salgótarjánban mínusz 50 millió a lokáció, de attól még szintén ugyanannyi az újjáépítés költsége.

 • KerekPerec
  Nem ugyanannyiba kerül az építkezés Budapesten mint vidéken és vidéken is jelentős különbségek vannak. Az újraépítés miért kerülne ugyanannyiba? Ha a lokációt nem kell figyelembe venni a biztosítási összeg megállapításához, miért kell megadni a kalkulátornak a címet?

  Az ingatlan piaci értéke nem a biztosítás megkötésekor lesz érdekes, a biztosítónak szinte bármilyen biztosítási összeg megfelel szerződéskötéskor amíg abból díjfizetést kap. Kárrendezéskor viszont szerintem nem lesz mindegy, amikor a tulaj pereli a biztosítót, mert a biztosító úgy találta, hogy sok lesz az a 63MFt Salgótartjánban újraépítésre.

 • törzsmókus
  Azt is mutatja az összehasonlítás, hogy melyik biztosítónál van 100% online ügyintézés? Nekem (alapból, de pláne járvány idején) ez volt a fő szempont, úgyhogy a magát ezzel reklámozó biztosító nyert (cherrisk) – ettől még simán lehet hogy a többieknél is van ilyen csak nem reklámozzák eléggé
 • Syller
  Sziasztok!
  Benne voltam a kalkulátor fejlesztésében így első kézből tudom, hogy a biztosítók felelőssége, hogy elküldjék a saját termékükről az információkat és erre törvényi kötelezettségük is van. Tehát ha valamelyik biztosító ajánlata hiányzik a listából akkor az az ő hiányosságuk és nem a kalkulátoré.
 • KerekPerec
  Az MFO biztositasok egyik alap ismerve az online ugyintezes valaszthatosaga:

  “A kárbejelentés, illetve a kárrendezés teljes folyamata digitális csatornán is elérhető”

  mnb.hu/mfo