A legolcsóbb mobil percdíj: 3 Ft/perc

2013-07-02
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Újabb cikk a témában itt. Olvasd el, változtak a tarifák.

A jövő hónaptól újból emelik a telefonálás különadóját a céges ügyfeleknek, percenként 3,81 forintra. Így már egy átlagos bruttó 18 forintos üzleti percdíjból 7,83 forint ÁFA lesz és különadó. Plusz a telekom-különadó, a frekvenciahasználat díja, a megnyitott számmezők után fizetendő adó és a többi, a telefonálást közvetlenül és közvetetten terhelő sarc. A percdíj mintegy 60%-a a végén az államnál köt ki ilyen vagy olyan címszóval.

De szerencsére ez minket már többet nem érdekel. Itt az idő, hogy átszokj az internetes telefonálásra.

Két-három éve próbáltam a VOIP (Voice over internet protocol) telefonokat, de nagyon nem győzött meg a hangminőségük. Sisteregtek, visszhangoztak és gyakran érthetetlen volt a beszéd.

Az elmúlt pár évben sokat javult a szolgáltatás, többen győzködtek, hogy most már igazán használhatóak. Hallgatva a többiekre, beadtam a derekamat és megkockáztattam 10 eurót, feltöltöttem az egyenlegemet, amit azóta sem bántam meg.

Percdíjak

Magyarországi hívásokra legolcsóbb a Freevoipdeal, vezetékes magyarországi számokat feltöltéstől számított 120 napig ingyen hívunk, utána a mobiltarifával, ami nettó egy eurócent, azaz 3 forint percenként. A szolgáltatást szintén igénybe vevő ismerőseinket pedig ingyen, hasonlóan a többi ilyen lehetőséghez (Viber, skype, stb.)

Ha ez kevés, a VOIP programok legnagyobb erőssége, hogy az egész világot hasonló tarifákkal hívhatjuk, alig találunk 15-20 forint feletti percdíjat. Sőt, az egyiptomi szállodából is három forintért hívhatjuk fel itthoni ismerőseinket mobilon. Éppen most kellett külföldre telefonálnom, a mobilszolgáltatóm mókás 204 forintot kért volna percenként, itt megúsztam 15 forintból.

Ha még ez is kevés, kívánságunkra a hívott félnek a saját számunk kerül kijelzésre, így nem is tudja, hogy nem a mobilunkról hívjuk. A kijelzett számból többet is megadhatunk, a feleségem ismerőseinek az ő számát íratjuk ki, ha én telefonálok, az enyémet írja ki a program. Egy keretet ugyanis többen is tudunk használni, például a feleségem odahaza a számítógépen és én útközben a telefonomon is.

Az külön tetszik, hogy mindig kiírja az aktuális percdíjat a hívás közben, illetve mindig látom a még hátralévő egyenleget is.

Hangminőség

A hangminőség teljesen elfogadható, ha az internetkapcsolat minősége is megfelelő. Idehaza a legolcsóbb és leglassabb UPC net van (10 Mbit letöltés, 1 Mbit feltöltés, átlag 23 ms válaszidő) és soha nem volt (komoly) gond a minőséggel, a hívott fél soha nem tudta, hogy nem mobilról hívom. Működött androidos telefonról (kínai olcsó telefon) és számítógépről is, az utóbbi még szebben szólt. (Tipp: ne sajnáld a pénzt egy normális, zajszűrős mikrofonnal felszerelt fejhallgatótól. Én négyezerért vettem az enyémet, de profi. A telefonhoz nem kell headset.)

A próba kedvéért lementem az Auchanba is és ott csatlakoztam az androidos telefonommal a helyi ingyenes wifire (1,1 MB letöltés, 0,8 MB feltöltés, 320 ms válaszidő). Itt még használható volt a telefon, de már voltak problémák. Néha belassult a beszéd, aztán begyorsult, egy-két szó kimaradt, egy rövid időre a hívott panaszkodott, hogy nehezen hall.

(Az internetkapcsolatod minőségét itt tudod ellenőrizni, illetve innen tudod is telepíteni az androidos telefonodra. Így hívás előtt meg tudod nézni a kapcsolat minőségét.)

A mobilszolgáltatók közül a kék és a piros az olcsóbb mobilnetes csomagoknál szándékosan akadályozzák a VOIP és egyéb programok használatát, a rózsaszínről nincs információm. Ezért ha olcsóbb mobilneted van, ne csodálkozz, ha használhatatlan a program minősége. De szerencsére már szinte mindenhol találsz wifit, illetve drágább mobilnetes csomagnál érdemes próbálkoznod.

A hívásaimat igyekszem minőségi wifi kapcsolat közelébe időzíteni, de a biztonság kedvéért van nálam egy bluemobilos feltöltőkártyás telefon is. Olyan keveset kell ezek után rendes mobilról telefonálnom, hogy nem éri meg előfizetést fenntartani. (A legolcsóbb mobil percdíjról cikk itt, a legolcsóbb mobilnetről cikk itt.)

További lehetőség gyenge internet kapcsolat esetén a call back funkció. Ez be van építve a programba. Ekkor megadom a két telefonszámot, mindkettőt felhívják és így tudunk beszélni, ehhez nem kell internet, csak a számok megadásához.

Ebben az esetben én fizetem mindkét hívás díját, plusz egy egyszeri nettó 4 eurócentes (12 forintos) kapcsolási díjat. Azaz két magyar mobil között az első perc 18 forint, a többi 6 forint. A call back hívás minősége nekem rosszabbnak tűnik, mint a jó minőségű wifis hívás, bár nagyon ritkán használom.

A hívás minősége függ az egyszerre kiszolgált ügyfelek számától is, ezért a legzsúfoltabb csúcsidőben előfordulhatnak minőségi problémák. De ezért az árért az ember bevállalja ezt a rizikót, maximum a százmilliós üzleteket nem innen bonyolítja az ember.

Telepítés lépésről-lépésre

Menjünk erre az oldalra és első lépésként regisztráljunk. Választott becenév, jelszó kétszer, e-mail cím, ellenőrzés és a pipa kivétele.

Ezután töltsük ki a nevünket és a címünket. Ha nem akarjuk elszámolni költségnek, sok jelentősége nincs. Ha EU-n kívüli címünk van, megspóroltuk az ÁFÁ-t is. Úgyhogy ha külföldön élsz, állítsd be azt az országot.

Most jön a fizetés. Válasszuk ki a 10 eurós keretet, majd válasszuk ki, mivel fizetünk. (Bankkártya, paypal, stb.) Ha neked még idegen ez a terep, ebben a cikkben jól leírtam mindent, hogyan kell csinálni. Nem egy nagy hanyattesés, neked is menni fog.

Ha például paypallal fizettünk, levonja a 10 eurót és 5% kezelési díjat, valamint ha uniós címünk van, akkor 20% áfát is. Ezzel az összeggel terhelik meg a számládat.

Ha ezzel megvagy, telepítsd a programot innen, vagy androidos telefonodra innen. Majd lépj be a regisztrálásnál megadott becenévvel és jelszóval. (Ugye felírtad, mi az?) Egyéb mobilokra is elérhető, mint Iphone, Symbian, Windows, Blackberry, keresd itt.

Ezután már beszélhetsz is. De előtte még érdemes megadnod a vezetékes, vagy mobilos számodat is, amit egy automata felhív, vagy SMS-t küld (kívánságod szerint) és a kapott számot beírva tudod igazolni, hogy a te számod. Ezután már ezeket a számokat is megadhatod, hogy írja ki a hívott félnél. De minden telepítésnél újra át kell állítanod a beállításoknál, mert alapesetben ismeretlen számot ír.

Ha ismered a barátaid becenevét ehhez a programhoz, őket ingyen tudod hívni, csakúgy, mint a skype-nál.

Arra figyelj, hogy ne a megszokott 06-30 formátumban, hanem a nemzetközi +36 (ami Magyarország előhívószáma) írd be a telefonszámokat.

Ugye, hogy nem is volt nehéz? Remélem, te is sokat fogsz spórolni mostantól a telefonáláson. (További spórolási tippek itt.)

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? Gyere el az Akadémiára. Részletek itt.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram