Maradnak a családtámogatások kormányváltás esetén is

Olvastam egy interjút Király Júliával, ő az ellenzék gazdasági kérdésekért felelős egyik személye.

Ha valaki nem ismerné őt, az MNB alelnöke volt és ami ennél sokkal fontosabb, az egyik tanárom sok évvel ezelőtt. 🙂

Amiért írok a témáról, az a családtámogatási rendszer kérdése.

Az derül ki az interjúból, hogy az ellenzék is meg fogja tartani a mostani családtámogatási rendszert. Elhibázottnak tartja, ha rajta múlna, nem így csinálná, viszont még nagyobb hiba lenne az interjú szerint beszántani.

Ez azért fontos, mert ha attól féltél, hogy egy kormányváltás miatt lemaradsz a CSOK-ról és társairól, akkor ez a veszély nem áll fenn.

S ha abban reménykedtél, hogy tavasszal gyorsan megszűnik a CSOK és minden más, amitől majd olcsóbbak lennének az ingatlanok, akkor neked pedig rossz hír, erre úgy néz ki, egyelőre felesleges várnod.

Ettől függetlenül is ajánlom az interjút, egy nagyon jól megírt cikk, megértheted belőle, mi lenne a gazdasági programja az ellenzéknek, ha hatalomra kerülnek tavasszal.

Update: mostanra sajnos fizetős lett a belinkelt cikk, tegnap még nem volt az. Kár érte, mert értelmes, jól megírt cikk volt. Esetleg próbáld itt.

A hozzászólások: gazdasági kérdésekről szól ez a cikk és az a cikk is, amit belinkeltem. Ezért ha neked csak annyira futja az értelmi képességeidből, hogy tolvaj Orbán és bandája meg rohadt ballibsik, akkor már most szólok, nagy ívben repül a kukába a hozzászólásod.

Érvelhetsz a mostani kormány vagy az esetleges következő kormány gazdaságpolitikája mellett vagy ellen, de érjen el egy minimális színvonalat a hozzászólásod, mert egyébként köszönjük, nem vagyunk rá kíváncsiak.

A politika miatt fanyalgóknak: a gazdaságpolitika is politika, sőt annak kellene lennie “a politikának”, a politika többi része csak a parasztvakítás miatt van. Ezért megkerülhetetlen, hogy az azt képviselő pártokról ne essen szó akár pro, akár kontra. Ha zavar a politika, szerintem most hagyd ki a hozzászólásokat.

Share

250 hozzászólás

 • Szabolcs
  axt
  2022-02-09 at 10:55

  az ugye megvan, hogy a MOSTANI gazdaságpolitika a baloldali?

 • valaki I.
  Nem családtámogatás, de azért jól leírja a gazdasági helyzetet jelenleg.

  hvg.hu/kkv/20220209_ner_kozbeszerzes_palyazat

 • Torda
  Nekem ebben az a gyanús, hogy az ellenzéki összefogás (röviden):
  – csökkentené az adót
  – megtartanák vagy növelnék az állami kiadások minden formáját (több pénz oktatásra, egészségügyre, rezsicsökkentés helyett, ami eddig a cégeknek került sokba, most az államnak fog, mert a házakat fogják felújítani) emelnék

  Akkor hogy jön ki a képlet? Vagy hol található a pontos és részletes(!!) tervük az állami bevételek és kiadások összetételéről, mértékéről – a jelenlegivel összehasonlítva? Vagy itthon is 100% feletti lesz a GDP arányos államadósság?

 • LoremIpsum
  Azért azt se felejtsük el, hogy a lakástakarékot is 2 nap alatt kivezette a kormány. Ezek után bármit ígér bárki, ha többség van, gyorsan változtatnak.

  Szerintem a következő tétel, amit kivezetnek az SZJA visszatérítés lesz. A nyugdíjasok és a tömegek nem használják ki, csak a tudatosabb emberek. Ennek 0. lépése volt hogy az SZJA-t visszaadják, így pl. az egészségpénztárak elég sok befizetéstől elestek 2021-ben.

 • axt
  Igen, meg. Én csak a progresszív adózásra reflektáltam.
 • terpesz
  azt vagod, hogy ha ez baloldali gazdasagpolitika lenne, akkor lenne pl vagyonado, meg savos adozas? ami most van az nem baloldali, hanem a kapitalista es szocialista modszerek legrosszabb jellemzoinek furcsa keveredese. igazi baloldali gp kb csak skandinav allamokban letezik errefele
 • home ofisz
  Kb még 2-3 hét
 • Nincs
  De amúgy ott van még a kutya párt is lehetőségnek 😀

  Jó tudom annyi az esély a győzelmükre mint h a lakosság nagyrésze pénzügyileg tudatossá válik… (Áprilisig)
  (És nem mondom h összefüggés van a kettő közt csak azt h az esélyük hasonló! )

 • mdzsi
  A minap olvastam, hogy az ellenzék győzelem esetén visszahozná a progresszív szja-t és a minimálbér szja mentességét. Na itt döntöttem el -bármennyire is szimpatikus volt az eddigi ellenzéki program-, hogy nekem ez a (régi)új világ nem kell!
  Nagycsaládosként az elmúlt 12 évben az adópolitika nyertese voltam és az egykulcsos adót semmiképp nem törölném el. Az szja mentes minimálbérrel jönne vissza a sok minimálbéres vállalkozó is, a progresszív adó meg a rendes bejelentett bérűeket büntetné.
  2010 előtt multinál dolgoztam, az éves béremeléskor majdnem sírtam, mert tudtam, hogy a béremelésem 38%-a megy adóként vissza az államhoz.
  Ráadásul nagycsaládosként 5 fő eltartását kell megoldani – jó esetben – 2 fizetésből. Az adórendszer meg nem nézi – nem tudja nézni – az eltartottak számát az szja fizetésekor, ezért nekem az 1 kulcsos adó sokkal szimpatikusabb.

 • Hunt3r
  Tehát lassan eljutunk oda, hogy az MZP vezette kormányváltani kívánó ellenzék:

  1. Megtartja a családtámogatást
  2. Megtartja a rezsicsökkentést
  3. Lenne átfogó bérlakás építés

  Igazából semmi nem fog változni, csak a Fidesz helyett most egy hatpárti koalíció fog kormányozni.

  Nagyon hülyén érzem magam, mert nem akarom a Fideszt kormányon látni, de pont azért nem akarom kormányon látni, amit az ellenzék meg akar tartani. Rendes, piaci alapon működő, transzparens gazdasági folyamatok kellenek, nem az összemaszatolt, itt-ott megtámogatott tákolmányt átfesteni narancsról hupililára.

  Kezdem azt hinni, hogy igazából nincs is választás, mert vagy ez vagy az a csoport fogja szétpusztítani az ország maradékát, csak az egyik majd az “EU konvergencia program” köntösében, a másik meg a “Támogassuk a magyarokat” köntösben teszi azt.

 • Kiszamolo
  Miért is nem tudná nézni? Úgy hívják, gyerekkedvezmény. De rengeteg országban háztartásonként kell adózni, vagyis összeadják a háztartás jövedelmét és az az adóalap.

  S már százszor elmondtam, de úgyse érti meg senki, nem az a lényeg, hogy egy kulcs (szja, áfa, jövedéki adó, minden más) mekkora, hanem összeségében mennyit adózol.

  Mindenki prüszköl az ingatlanadó meg a sávos szja ellen, közben boldogan fizeti a 27%-os áfát meg Európa egyik legnagyobb munkabérre rakodó elvonását.

  Tranzakciós adó, távközlési adó, bankadó, kábel adó és így tovább.

  Egy átlag magyar sokkal több adót fizet, mint a többi kelet-európai ország lakója.

  Konkrétan nálunk a legmagasabb az adóelvonás:
  https://kiszamolo.hu/kelet-europai-statisztikak/

  De az szja, az egysávos és nincs ingatlanadó, hurrá.

  A legtöbb ember képtelen egy-egy adónemnél tovább látni, pedig egyedül az összkép a lényeg, nem az, hogy az adót, amit elvesz az állam, hogyan és hány néven vonja el.

 • .....
  Kár, hogy fizetős lett a cikk, de ezért majd fizetek, érdekel a téma, bár nem tudom, mennyi esélye van az ellenzéknek, szerintem semennyi. A Fidesz propagandagépezete nélkül sem lenne esélyük, mert az általad is megkívánt minimális szintet (ami a “tolvaj Orbán és bandája” felett van) nem érik el a kommunikációjukkal, így pedig nehéz meggyőzni az embereket, hogy miért lenne jó, ha váltanánk.

  Jó példa erre a linkelt cikked is, ami valószínűleg túlmegy ezen a szinten, de egy nap alatt fizetős lett. Miért lett fizetős az az interjú, amiből megismerhető az ellenzék gazdaságpolitikája? Ezt nem szórni kellene?

  Amiért írom a hozzászólásomat, az ez a mondatod: “a gazdaságpolitika is politika, sőt annak kellene lennie “a politikának”, a politika többi része csak a parasztvakítás miatt van”
  Ezzel a mondattal annyira egyet értek, hogy szívem szerint felfújnám a parlament falára nagy betűkkel.

 • Treil
  Nem kell közösből osztogatni, gyerek után legyen adókedvezmény és kész. Legyen gyerekenként épkézláb 40-50 ezer adókedvezmény és az első lakás után áfa és illetékmentesség.
 • tumpara
  mdzsi: hát ha utánaolvastál az ellenzéki programnak, akkor tudhatnád, hogy a progresszív adót úgy képzelik, hogy havi 1 milla fölött van egy extrakulcs (értem, ha ez valakinek fáj, de azért ez az átlagbér 3x-osa, szóval talán belefér a szolidaritás címén, ráadásul múltkor kiszámoltam, másfél millás fizetésnél 50e Ft-os elvonást jelentene – mondjuk akkor meg minek…), a minimálbéreseknek meg adójóváírást adnának, ami nekik havi +20-30e Ft-ot jelentene, azt pedig azon a szinten megéreznék. Az átlag középosztálybelinek maradna a mostani rendszer, a családi adókedvezménnyel együtt. A sok minimálbéres vállalkozótól én annyira nem félek, az online számlázás és a világgazdasági konjunktúra miatt sokat javult az adómorál, ez már nem ugyanaz a katasztrófális helyzet, mint akkor volt. Az emberek többsége nyugit akar, megoldja katával, átalányadóval, csak hagyják békén.
 • Pénzügyi tanácsadó
  Pont Király Júlia beszél(Surányi volt tanácsadója)? Lehet tanárnak jó volt, de az életben leszerepelt. Szépen elherdálták együtt Postabankot a “vad privatizációval” 2002-2003-ban, plusz dicsekedett vele milyen fasza üzletet csinált (tudom, mert közvetve a keze alá dolgoztunk anno). Még a “Gyurcsány-Apró” érdekeltségbe is közvetlenül érintett volt. Hovatovább közvetve dolgozott vele az exem, és megerősítette: nem igazán szakmabeli ember, csak valaki fontos lánya volt(Király István+ Landler Mária gyermeke). A könyvében (A tornádó előszele) is saját magát mentegeti a 2008-as válság és az azt megelőző időszakról: ők folyamatosan küldték ki a bankoknak, meg a vállaltoknak a “warning”-okat már 2005-től, hogy túl veszélyes méretű lett a svájci frank devizakitettség (aha, persze, kb. lepkefing minőségben, iszonyat halkan, szar kommunikációval). Őt inkább ne hozzuk fel jó példaként @kiszamolo…
 • mdzsi
  Lehet, hogy más országban van háztartás szerinti jövedelemadózás, de itt Magyarországon sohasem volt ilyen. A gyerekkedvezmény meg most is van.
  A fogyasztási adó pedig szerintem sokkal jobb irány, mint a jövedelem alapú adóztatás.
  A jövedéki adó engem csak az üzemanyagon keresztül érint. Nagyon helyes, hogy az alkohol, cigaretta fogyasztók egyre többet adóznak.
  A munkabérek terhei meg jelentősen csökkentek az elmúlt években, a progresszív szja pont ezt a kedvező változást tenné tönkre.
  Sajnos úgy látom, hogy a magyar társadalom nem elég érett ahhoz, hogy belássa, hogy több adóbefizetéssel érdemes egy drágább, de ugyanakkor biztonságosabb szociális védőhálót fenntartani. A legtöbben megpróbálnának kibújni az adófizetés alól. Ezért ami most van, az nekem személy szerint jobb. De nem akarok meggyőzni senkit, mindenkinek a szavazata ugyanannyit ér…
 • Tandankin
  #mdzsi

  Azért nagycsaládosként ne hagyd ki a számításból a családi adókedvezményt sem. Azért az elég rendesen kompenzál a fizetendő SZJA tekintetében kulcstól függetlenül, de számításba véve az eltartottak számát.

 • ML
  “Az adórendszer meg nem nézi – nem tudja nézni – az eltartottak számát az szja fizetésekor, ezért nekem az 1 kulcsos adó sokkal szimpatikusabb.”

  “Nagycsaládosként az elmúlt 12 évben az adópolitika nyertese voltam”

  Ha nem tudja nézni az adórendszer az eltartottak számát, akkor nagycsaládosként hogyan tudtál az adópolitika nyertese lenni?

  Ha ennyire tetszik az egykulcsos adó, akkor gondolom azzal sem lenne bajod, ha megszüntetnék a gyerekek után járó adókedvezményt. Mert hát most is máshogy adózik az 1 gyerekes, a 2 gyerekes, a 3 gyerekes, a 25 éven aluli.

 • Átvernek a reklámmal
  Ott ültem 2007-ben egy konferencián, ahol Király Júlia frissen kinevezett MNB-alelnökként egészen vadul érvelt a devizahitelezés mellett.

  Persze ez ma már csak történelmi adalék.

 • peetki
  Meglátásom szerint:
  Hiába öntik a ház/lakás és építőipart felpörgető, azt egekbe drágító támogatásokat, az ingatlanpiac önmagától rendeződni fog (értsd:esni fognak az árak) mint 2008-ban.
  Egyszerű az ok.
  “Naponta/hetente” annyit emelkedik minden anyag, munkadíj, hogy kizárt dolog, hogy a szétfeszített maxá hitelezett, tartalék nélküli családok be tudják fejezni az építkezéseket. Félkész/bedőlt/árverezés alatt álló házakkal lesz teli minden.
  Többen is építkeznek körülöttem, nincs egy olyan sem aki költségvetésen belül tudna maradni, de nem úgy hogy 1 millióval drágább a vége, nem. 30-40%-al több a vége. Kizárt, hogy ezt azok akiknek a CSOK meg az ahhoz kapcsolódó hitel a büdzsé, kifutná.
 • dTam
  Wayback Machine (archive.org) link a még nem fizetős cikkre: archive.org/web/20220208160426/https://444.hu/tldr/2022/02/08/a-kormanyvaltas-utan-a-gazdasag-szolgalataba-lehet-allitani-a-ner-birodalmat-interju-kiraly-juliaval
  (lassú, türelmesen kell várni a betöltésre)
 • asdasd
  érdemes megnézni hátha valamelyik archívum weboldal már scrapelte a cikket:

  archive.org/web/20220208160426/https://444.hu/tldr/2022/02/08/a-kormanyvaltas-utan-a-gazdasag-szolgalataba-lehet-allitani-a-ner-birodalmat-interju-kiraly-juliaval

 • -nb-
  Igen, az MSZMP féle progresszív adózás hozadéka a “Kedve Ben, adok neked 50 ezer emelést, mert kell a munkád, de zsebbe, mert nem tudom máshogy kihozni” vállalkozói hozzáállás.
  Most meg nézegetem a nyugdíjszámítást és ERŐST hiányzik a minimálbéres időszak – ha minden bérként bejelentve lett volna, akkor most a gondom az lenne, hogy miért is kell degresszió 460 ezer fölött? így meg azon dolgozom, hogy legyen még egy kiadható lakás (lepusztult rom helyreállítása nem valami jó helyen), talán azzal már kijövök hó végéig.


  igen, értem én, hogy adóterhelés, de valahogyan azt érzem, hogy amikor sokkal több adót fizettem (vagy pl. a tanárok), akkor se nagyon csökkent a többi adóm. A minimálbéres haverjaim meg jól kiröhögtek, hogy balek vagyok 🙁 és tényleg!

 • Piotr Sztyopanovics

  Van ingatlanadó, csak nem így hívják. Kommunális/építményadó, és önkormányzati hatáskör kivetni, ill. a mértékét meghatározni.

 • Csizkek
  ” De rengeteg országban háztartásonként kell adózni, vagyis összeadják a ”
  Igy van. Nemeto. Csaladi adozas pl.

  Az end to end kepet nem fogod tudni elmagyarazni ha eddigi 500 postbol nem ment at:)

 • expect
  “Az szja mentes minimálbérrel jönne vissza a sok minimálbéres vállalkozó is”
  Én nem tudom hol éltél az elmúlt években, de a minimálbéres vállalkozót azt a gyakorlatban úgy hívják, hogy katás vállalkozó.

  Más:
  Az ingatlanadó nagyon szép gondolat, csak mondjuk egy túlfűtött piacon bevezetni öngyilkosság, mert két kimenete lehet, vagy még durvább bérleti díj emelkedést eredményez, ha maradt elég fizetőképes kereslet vagy összeomlik az ingatlanpiac, ami egy-két zsebből vásárolni képest emberen túl mindenkinek irdatlan szívás és garantált recesszió fél évtizedre.

 • Idealista
  Látom sokan mondják, hogy az “újak” lényegében ugyanúgy folytatnák, mint a “jelenlegiek”. Végül is mehetne tovább kevesebb korrupcióval, urambátyám rendszerrel, arrogáns megnyilvánulással, ellopott EU-s pénzzel, ellopot magyar adófizetői pénzzel. Már az is jobb, nem? Lehet sopánkodni, hogy az “újak” is biztosan így csinálnák. Igen, így akkor el is ismerjük a “jelenlegi” bizony ilyen. Az “újaknál” meg ha van 0.00001% esély, hogy nem lesznek (ennyire) ilyenek, már az is reményt adhat. Nem nekünk, mert ezt a “jelenlegiek” által létrehozott megosztottság, már soha nem teszi lehetővé. Talán a gyerekeinknek. Tudom, azt mondod: idealista vagyok. Én meg azt mondtam, hogy igen, Te meg csücsülj vissza a híg és tapsikolj, örülj neki, hogy nekünk meg sz@r. Mert dögöljön meg a szomszéd tehene. Is. Mert ilyenek vagyunk, mi magyarok…
 • A Google nem felejt
  Az eredeti cikk amikor meg publikus volt

  webcache.googleusercontent.com/search?q=cache%3Ahttps%3A%2F%2F444.hu%2Ftldr%2F2022%2F02%2F08%2Fa-kormanyvaltas-utan-a-gazdasag-szolgalataba-lehet-allitani-a-ner-birodalmat-interju-kiraly-juliaval&source=hp&oq=&gs_l=mobile-heirloom-hp.1.0.41.0.0.0.2814.1.0.0.1.1.0.0.0..0.0….0…1c..34.mobile-heirloom-hp..0.1.11.KwCy1PBxT5M

 • bjozef

  “Van ingatlanadó, csak nem így hívják. Kommunális/építményadó,”
  Ne a nevébe tessék beleszerelmeedni hanem a CÉLJÁBA ezt kellene már végre megtanulni/érteni… A kommunális adó céltalan csak a pénzbeszedés a lényeg, ablakfelület adónak is hívhatod, az a 4eFt/félév (felénk) valakinek semmi, valakinek meg az is sokat jelentene.. Az INGATLAN adónak is milyen célt lehetne adni? Pl. a befektetési, 3-4-ik ingatlan, szimplán üresen álló ingatlanok visszavezetése a piacra, mert az tévképzet, hogy nincs elegendő ingatlan idehaza, meg kicsi a piac, nincs elegendő ELÉRHETŐ és megfelelő állapotú ingatlan! Nyilván az adó mértéke is ilyen lenne, az üresen állókat rommá adóztatnám, nyilván az 5 gyerekes fórumtársunkra nem életszerű adót kivetni. Plusz egy kalappal egy sor dolgot kellene végre normálisan szabályozni, albérletkiadás, airbnb, zártkert, külterület, stb…
 • Roller
  Szvsz. a legjobb a fogyasztás adóztatása, mert a megtakarítást ösztönzi. Az adóbevétel növelésére rövidtávon a gazdaság fehérítése (online pénztárgépek, kata, stb.), hosszútávon meg a családtámogatás, mert kell a befizető harminc év múlva is. Ez szerintem a jelenlegi kormánytól egy felelősségteljes koncepció.
  Azt meg nem hiszem el, hogy mindent ellopnak: egyrészt nem láttam, másrészt nem ismerek olyat, aki látta volna, bár sokan tudni vélik…
 • Teve
  @Roller:
  “Azt meg nem hiszem el, hogy mindent ellopnak: egyrészt nem láttam, másrészt nem ismerek olyat, aki látta volna, bár sokan tudni vélik“

  Ez nagyon ott van. Mészáros neve mond-e valamit? Mert a csávónak az egyetlen tehetsége, hogy megfelelő szomszédságba született. Akinek 12 év után ezt még magyarázni kell az hihetetlen.

 • porthosz
  Srácok, akadjatok már le erről az ingatlanadóról. Az égvilágon semmi értelme, nincsenek tizezer meg százezer szám üresen álló ingatlanok a felkapott nagyvárosokban és a környékükön.
  De komolyan, mutassatok már nekem szellemvárosokat Budapest és környékén, úgy szeretném látni ahogy valaki bebizonyítja hogy pl. Törökbálint vagy Budaörs valójában lakatlan és csak a szél görgeti a szemetet vagy hogy Debrecenben sem lakik senki, ott forgatják az apokaliptikus világvége utáni filmeket a kihalt, hínárral benőtt városban…

  Arról már nem is beszélve, hogy amikor valaki arról álmodozik hogy a 26szor leadózott saját pénzből vásárolt ingatlan az valójában “közmű” és ki kell belőle túrni a tulajdonost mindenféle adókkal, az engem kísértetiesen emlékezet a kommunista földelkobzásra meg padlás söprésre, micsoda fantasztikus rendszer is volt az ’50-es évek kommunizmusa, mindenki oda vágyik…

 • geppetto
  Egy dolog, hogy meg akarják-e tartani a családtámogatást/rezsicsökkentést stb. Azért ebben sem bíznék annyira. (Mégis mit mondjanak egy kampányban?)

  De teljesen más kérdés, hogy még ha kénytelen-kelletlen meg is ígérik, vajon meg tudják-e tartani ezeket. Nem elég nem megszüntetni, küzdeni is kell érte. A rezsicsökkentésért éppen vért izzad a kormány. Az építőipari lufi is csak úgy működik, hogy Lőrincék kezében van a fél építőipar, a profitot letaózzák, és megfelelő csatornákon megy vissza a pénz a helyére. Lehet utálni meg maffiázni, de a NER ettől rendszer, és ettől működik. (Ugye az a korrupció, amiből én kimaradok…) Ha az ellenzék mindebből csak a pénzszórást tartja meg, akkor rövid úton kifogynak a mások pénzéből.
  A NER-nek sem lesz ilyen könnyű dolga már ellenszélben, de ha még a horgonyt is pont most dobjuk le… abból csúnya borulás lesz. Bár a CSOK lenne a legnagyobb bajunk.

 • Treil
  Roller:
  Fogyasztás adóztatása is egy bizonyos szintig egészséges, amelyen már tulmentunk a 27% AFA-val. Itt már mindenki a kerülőutat keresi, pulikutyat is céges számlára, szürke import, szakinak zsebbe fizetés, stb. Ráadásul ha drasztikusan visszaesik a fogyasztás az nem tesz jót a gazdaságnak. Nemhogy kevesebb dolgot tudsz mrgfizetni, de először az alkalmazottak alkupozicioja is romlik ha vissza kell fogni a termelést, aztán az állása is veszélybe kerül, majd jönnek az elbocsatasok.
 • tumpara
  2018-ban azt hittük, végre megvalósult a nemzeti tőkések osztálya, annyit már nem fognak lopni, hisz övék a fél ország, az ellenzék romokban, mi szükség kísérteni a sorsot. Sajnos azonban 2 dolog történt. Egyrészt nem tudtak leállni, hisz látták, hogy ez működik, másrészt közben ördögi körbe került a NER: ahhoz, hogy valaki felemelkedjen (de szép szó a lopásra), újabb embereket kellett bevonni, akik aztán szintén fel akartak emelkedni, úgyhogy megint újabbakat kellett lekenyerezni/elhallgattatni. Ha ezt hagyjuk, nincs megállás, hosszú távon jön Venezuela. Mi, hogy ez túlzás? Tíz éve gondoltuk volna a közalapítványokat, az ár- és kamatstopot, a tao-pénzeket, a közmédiát, a nemváltó műtétek oviban (!) való megállítását? Na hát újabb 10 év alatt van hova fejlődni. Úgyhogy inkább legyen egy béna 4 év, de ezt valahogy meg kell akasztani, mert ez egy végtelen spirál, csak éppen lefelé.
 • HLK
  Idealista
  Az újak alatt kiket kell érteni?
  A régieket?

  Bjozef
  Ez a rommá adóztatás valami kommunista berögzülés lehet, mint a másik poszt alatt a szénné adóztatás.
  Tisztább lenne, ha azt írnátok, törvényileg megfosztanám a tulajdonától. Nem kell annyira PC-skedni, ne szegyelljétek.

 • Kiszamolo
  porthosz, ha a befektetési célú kereslet megszűnne, szerinted egy icipicit nem esnének a lakásárak és nem lenne elérhető sokkal több embernek az ingatlan?

  Az elmúlt években 40-50% is volt a befektetési célú vásárlás. Szerinted annyi plusz kereslet nélkül mennyivel nőttek volna az árak?

  “Ingatlant lakhatásra és ne spekulációra!” ahogy a kínai pártelnök meghirdette az új programját, fő fegyvere a befektetési célú ingatlanok megadóztatása. Na, be is fagyott a kínai ingatlanpiac rendesen…

  Egyébként üresen is állnak ingatlanok, tehát még az sem igaz, hogy nem.

  Sokan még mindig nem értik, hogy a világon mindenhol három dolgot adóztatnak: munkabér, fogyasztás, vagyon.

  Nálunk a vagyont nem adóztatják gyakorlatilag egyáltalán, ezért a fogyasztás van túladóztatva (27% áfa, bankadó, közműadó, kábeladó és így tovább) és a munkabér.

  Ha lenne vagyonadó, csökkenne a másik kettő és nem adóznál többet, csak másképp.

  Ja és magyar ember szerint egyetlen jó adófajta van: amit csak másnak kell megfizetni.

  Vettem lakást befektetésnek? Nehogymá’ azt akarják adóztatni!

  Vállalkozó vagyok? Adóztassák inkább a munkabéreket jobban, nehogy felemeljék a TAO-t.

  Tőkejövedelemből élek? El ne merjék venni a TBSZ Számlát!

  Nagyjából lehet látni a hozzászólásokból, kinek van második-harmadik lakása….

 • axt
  Szerintem az üresen álló ingatlan mítosza tényleg baromság. Akinek van, az kiadja, vagy lakik benne. De igenis akinek már 3-5-10-20-50 ingatlan van a nevén, az adózzon, mert másoktól vette el a lakhatás lehetőségét. Lehet itt mondani, hogy erősebb kutya baszik, de nem. Én pucér seggel jöttem Budapestre, és hitellel, de összeszedtem egy lakásra valót. De ha a spekulánsok felverik az árakat, hogy lesz az újabb generációknak lakása? A kapitalizmus nem a vadnyugat.

  Biztos, hogy lopnak. Ha csak fele igaz annak, amit rebesgetnek, már az is sok. És hidd el, nem azért mondom, mert annyira ellenzéki lennék, mert ez az ellenzéki 6 (vagy 8?) párti összeborulás számomra úgy szánalmas, ahogy van. Igazából azt se tudom mi vagyok, én az összes pártot utálom. Mindegyik csak hőzöngő barmokból áll, igazi suttyó az összes.

 • Polgár
  “Lehet utálni meg maffiázni, de a NER ettől rendszer, és ettől működik.”
  Miért működne az ország attól, hogy ellopják a közpénzt és az EU támogatásokat, meg “visszaosztanak” magánzsebekbe?
  Ott kezdődik, hogy ki a “polgár” és ki a szabad ember, hogy nem azt számolgatja, hogy vajon 4 vagy 12 év múlva is visszaadja-e az SZJÁ-t ez a brancs, ha hatalmon maradhat (vagy addigra már enélkül is bele MER menni a választásba), hanem elküldi aki egyeduralomra tör.
  Nyilván nem szünteti meg a kedvezményeket, már csak azért se, mert a Fidesz azonnal utcára vinné a népet, hogy “hazudtak”.
  A “köz”rádiók és tévék, lapok az állampárt szócsövei, az állam pénzéből tartják fenn a propagandát, vidéken van, akihez más el se jut, ezért szinte reménytelen. Akihez eljutnak a disznóságok, mégis behódol némi alamizsnáért, az meg is érdemli ami a kórházban, iskolában, stb. várja.
  Orbán 16 éve NEM MER KIÁLLNI VITÁRA.
 • Indexkövetö
  Hülye hozzászólásokat mért jelenítesz meg, Jani a hegyről egy ostoba alak aki saját magából indul ki a banyázással, Király Júliát mindenki kedveli aki társasági ember. Sajnos nem vmi magas szintű a színvonal nálad!
 • Mark
  Ez a 40-50% befektetési célú lakás vásárlás honnan van? Olvastam cikkekben, de honnan szedik? Tudtommal nem kell kitölteni vásárláskor egy kérdőívet, amiben azt is megkérdezik milyen célból vette a lakást. És sehol nem hivatkoznak közvélemény kutatásokra se. Honnan tudják akkor, hogy ki milyen céllal vette a lakást? És ha megszűnne valahogy a befektetési célú kereslet, akkor ki adna ki lakást? Honnan bérelne aki nem tud venni? Vagy hirtelen az ország minden pontján felépítenének bérlakásokat? Vagy kötelező lenne eladni a befektetési céllal vett lakásokat az államnak és az kiadná azokat?
 • Kmiki
  A neplelekrol sokat elmond ez:
  Van egy nyaralom, 50 ezer forint epitmenyadot fizetek mar vagy tiz eve. A kornyekbeli utak egyre rosszabb allapotban vannak, a mi utcank ilyen soderes-fele, leaszfaltozni nincs penz. Lett is rajta par akkora godor, hogy egy alacsonyabb kocsi leseggel, ha felkerekre veszi. Az enyem pont ilyen.
  Lefotozom, irok az onkorinak, kene hozni sodert, gaz a palya. Sajnaljak, nincs benne a tervben, ennel sokkal rosszabb allapotu utak vannak. Akkor emeljetek meg az adot, mar tiz eve ennyi, persze, hogy nincs penzetek. Erre nem jott valasz. Beszeltem par szomszeddal, hozassunk sodert oszt csinaljuk meg. Egy ficko mondta, hogy oke, a tobbi szerint ez vagy nem az o dolga, vagy suvja van, az atmegy a godron is gond nelkul.
  Hozattam sodert, ketten ledongoltuk.
  Onkori vegul is nem csinalt belole gondot, pedig jogilag ez necces.
  50 ezer az ado. A hazak errefele 100M korul.
 • jani129
  A sávos adózás nem csak a jelenegi béredet csökkenti, hanem a remélt előbbrejutásodat is tönkreteszi. Ott is fájdalmas, hogy a kilátásaidat rombolja le, abból is elvesz, amit még el sem értél. Ráadásul az infláció okán automatikus adóemelést hoz évről évre.

  Aki Mészárosozik az legyen szíves Mártha Imrézzen is. Lehozta az újság a strómanszerződését. Mészárosnak az állami megrendelései valaki szerint túlárazottak(szerintem nem, és te pályáztál-e?), ez vitatható. De a strómanszerződést meg a kirúgásokat azt ki védi meg(valaki elmagyarázná, hogy mi van arra a papírra írva?)?

  Aki szerint a fidesz korrupt(szerintem észzerűen gazdálkodnak az állami vagyonnal) az mit mond arra, hogy Czeglédy úr milliárdos költségvetési csalás miatt van perbe fogva ami elől a mentelmi jogára hivatkozva iszkol?

 • 7szamjegyu ITs
  havi bruttó 1M sok versenyképes szakmában közel sem egetrengetö, viszont EU szinten is kurrens tudást feltételez és egy versenyképes gazdaság motorja. Aki nem kacsintgat kifele az is már ismerösi körben hibrid munkavallaloi rendszert lát a COVID eredményeként: a föállás nem 100% tölt ki heti 40 órát…

  Majd akkor megjelennek a br.800as föállású ITsok, mérnökök, akik KATA-zva egy-egy ügyfélnek beszámláznak, vagy másodállást csinálnak.

  IT-sként, de egyedül élve 10 éve finanszirozom mindenki más jólétét, egyröl a kettöre jutását. Egyetlen forintot sem kaptam vissza, a TB-vel meg a seggem törölhetem, magáneüt kell fizessek. Tehát az ellenzék javaslata, hogy fizessek még több adót, mert olyan szakmám van, amire versenyképes gazdasàgok épülnek…? Well done.

 • IDSx
  5 éves társasház, Budapest. Ünnepekkor kong a garázs és a lépcsöház az ürességtöl, de egyébként se kiadó se eladó lakás. Volt lakás (~1MFt/m2 megy most) amiben kis asztalosmühelyt (!), van ahol kozmetikai, megint máshol gyógytornász-fizioterepeuta “szalon” üzemel, vagy lakásiroda. A tulajdoni lap szerint az ingatlanok 40%a cégnèven van, megint mások (pl. anno müszaki bejáráson velem egy idöpontú, érdektelen úr, 3-4 lakást mintha kiló kenyeret vett volna) jópár ingatlannal bírnak, de nem itt laknak. Társasház üzemeltetö állítása szerint 60-70% a bérlemény…mindeközben piacképes fizetésü, 10-15M likvid tökéjü barátaim egy kis lakást se tudnak venni. Egy garázshely árából új autó is van, stb.

  Az ingatlanpiaci ingyenpénzek elött 22Mböl garázst, tárolót, hálófülkés, újêpítésü lakást vettem 430e/m2-ért. Rá 1 èvre akciózott a fidesz, azóta stabilan 900e-1M/m2…

 • iorgoskimindigénekel
  Van a partizánon egy érdekes vita Király Júliával és Sebők Miklóssal. Kíváncsi lennék a véleményetekre. Ha jól látom, itt sokaknak van olyan háttérinfója, ami árnyalja a képet.
 • nyman
  Azt a véleményt osztom én is, hogy az ilyen támogatások, direkt pénzosztások – CSOK, Babakötvény, felújítási támogatás stb. – inkább kontraszelektívek. Mondom úgy, hogy egy iskola miatti költözés miatt tavaly ősszel vettünk házat és annak ellenére, hogy nem voltunk rászorulva felvettük a CSOK-ot. Persze itt az illetékmentesség is motiváló volt.

  Amit jónak tartok a mostani rendszerben, az inkább a családi adókedvezmények, a 15%-os szja és a 27%-os ÁFA. A fogyasztást kell adóztatni – erről több cikk volt 15-20 éve még a HVG-ben is – és a jövedelmeket kevésbé.

  Amitől viszont inkább tartok – és ez lehet, hogy politikai véleménynyilvánítást súrolja – hogy a dolgozók elvonásai nőnének egy váltásnál. Lásd pl. a 2002-2003-as évet, amikor a 2002-es ugyanakkora bruttómra 2003 januárban már kevesebb nettót kaptam.

 • nyman
  Választás előtt vagyunk, az elmúlt 20-25 év tapasztalataiból kiindulva az ígérgetések zömét vagy nem követték a tettek, vagy éppen az ellenkezője történt.

  Lehet, hogy politikai vélemény, de két hónapja ezt mondta. mfor.hu/cikkek/makro/kiraly-julia-meg-kell-szuntetni-a-perverz-jovedelemelosztast.html

  “Király szerint hiányzik egy fontos tulajdonság a tökéletes adórendszerhez, mégpedig a méltányosság, ami azt jelenti, hogy aki jobban keres, nagyobb mértékben járuljon hosszá (sic!) a kiadásokhoz.”

  Lehet, hogy én vagyok rossz matekból, de aki 3x annyit keres, az 3x annyi adót, járulékot is fizet. A progresszív adózás hátránya az, hogy jobban adóelkerülésre ösztönöz. Nem csak Magyarországon. Írországban is kaptam fiktív kilométer elszámolásra pénz, hogy ne kelljen 40%-ot fizetni. Volt ország ahol a jövedelmem 4/5(!)-e jött offshore számlára öt országon átutazva.

 • glezmen
  Én azon gondolkodtam már többször, hogy ha tényleg sikerül a kormányváltás, akkor egy brutálisan lerabolt, kifosztott, lepusztított gazdaságú országot kapnak. Vannak vajon tervek arra hogy hogyan lehet ebből jól kijönni, talpraallni úgy, hogy közben a.mostani kormány majd ellenzékből folyamatosan hiszteriazik bármiféle megszorítás miatt?
 • Én is akarok kommentelni...
  Ingatlanadó esetén nem hiszem amúgy, hogy ha lenne rá szándék, ne tudnák az összes kiskaput pár hónap alatt bezárni.
  Indulásnak ha csak az az ingatlan adómentes ahová állandó lakcímmel be van jelentve, a 18 év alattiak esetén a szülőhöz számolódik az ingatlan, és már az első ingatlan esetén is 30+25nm/fő lenne adómentes, utána sávosan emelkedne, nyugdíjasok pedig ha 10+ éve ugyanott laknak kaphatnak kedvezményt, az üres lakóingatlanra plusz adóteher. Stb.
  Meg lehetne ezt csinálni, csak szándék kellene hozzá, valamint elfogadni azt, hogy elsőre nem lesz tökéletes a törvény, de utána szépen csiszolgatva el lehet jutni egy olyan szintig ami habár nem zár be minden kiskaput, már elfogadható és társadalmilag is igazságosnak tűnik.

  A bérleti díjak sem biztos lőnének ki az égbe, mert a ki nem adott ingatlan onnan drága lesz, az árak összeomlása pedig az eladóknak sem érdeke.