Sor a postán

A napokban fel kellett adnom egy ajánlott levelet, ezért bementem egy belvárosi postára. Finoman szólva is rengetegen voltak. Gyorsan feltűnt, hogy szinte mindenki sárga csekket szorongat a kezében. Néhányan sárga csekket és a bankkártyájukat is, hogy azzal fizessék ki a csekkjeiket. Az ügyfélhívó megállás nélkül hívta a csekket befizetőket, az ő sorszámaik kezdődnek egyessel.

Úgy tűnt, hogy csomag vagy levélfeladó elvétve akadt csak a postán.

Szomorú, hogy még itt tartunk 2017 végén. Talán ha engednék a szolgáltatóknak, hogy felszámolhassák az ügyfeleknek a csekkbefizetés költségét, sokan leszoknának arról hogy a bankkártyájukkal a postán fizessék be a csekkjeiket fél óra várakozás után.

Amíg a tranzakciós adó miatt az ügyfélnek nem kevés pénzbe kerül elutalnia a számláit a bankszámlájáról, a csekkre viszont a szolgáltató nem számíthatja fel se ugyanezt az adót, se a csekk kipostázásának és befizetésének költségeit, hanem kénytelen átvállalni (pontosabban ráterhelni más címen az összes ügyfélre), addig nagy változás nem várható.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

194 hozzászólás

 • maveryck
  Inkább a tranzakciós adó eltörlésére szavazok legalább a csekkeknél. A Marika nénin nem tud utalgatni, de így mindenki jól járna.
 • Körtefa
  Másik kedvenc:
  megyeszékhely kisebb postáján kígyózó sor, kézben mindenkinél csekk, mellette csekkbefizető automata, de senki sincs előtte… 😀 Persze az kp-t nem fogad el, csak kártyát, de gondolom nem mindenki csak készpénzzel fizetné.
 • Tyson
  Kartyaval csekket befizetni, nem a sikeres ember ismerve. De ott a masik oldal, keptelenseg csoportos beszedesi megbizast bellitani a bankoknal… 🙁
 • george
  Tyson: “keptelenseg csoportos beszedesi megbizast bellitani a bankoknal…”

  Miért kell csoportos beszedés? Sima rendszeres átutalást is beállíthatsz adott összeggel és befizető azonosítóval.

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  Ezeknek az embereknek jelentős része azért szokott netezni és van okostelefonja, tehát a díjnet és az icsekk használatára képesnek kéne lenniük. És mégse.
 • vtomi
  Semmi bajom a csekkekkel. Kártyával fizetek (csekkbefiztés a postákon sima vásárlásnak minősül, de pl. egy levélfeladás kártyával már pénzkivét), igaz nem a főpostákon, úgy nem kell sokat várakozni sem.
  Miért fizessek a banknak átutalási díjat, mikor ez ingyenes, ráadásul nekem párperc séta az ülőmunka mellett, ez is szempont.
  Van pontgyűjtő kártya és nyereményakció is…
 • tundra
  Agybaj. Nyugaton sok helyen hagyományos posta sincs, csak ilyen papír-írószer jellegű butik ahol átadhatod a túlméretes csomagot. Még a ‘bélyeget’ is otthon nyomtathatod aztán csak a sarki dobozba bedobod a leveled. No meg az adóhatóság se bohóckodik ajánlott tértivevényes levelekkel, amit aztán csak postán tudsz átvenni. Sima levélként jön minden fontos dolog is.
 • Zelei K Andor
  A netbankos utalás (a blog olvasóinak) nem okoz nehézséget. Ugyanakkor van Magyarországon 3.X millió nyugdíjas, akik nem akarnak számítógépet és netet venni (és megtanulni azoknak a felelős kezelését vagy megbízható informatikust alkalmazni) a havi számláik befizetéséhez. Arról nem is szólva, hogy akinek hozzáférést engednek a netbankhoz vagy kártyához, az csúnyán vissza is élhet vele.

  Sokkal könnyebb elkapni a szomszédot a folyosón, kezébe nyomni a sárga csekket meg a pénzt. 🙂 Vagy ha ilyen nincs, akkor az is program, hogy beszélgetünk a sorban másokkal.

  Tudomásul kell venni, hogy az banki (netbanki) utalás meghaladja néhányunk képességeit vagy lehetőségeit.

 • fudosin
  Szinte minden szolgáltatónál van lehetőség az on-line kártyás befizetésre – itt ugye nincs meg a polgár részéről az utalás költsége. Persze ezt előbb meg kéne tanulni az embereknek.
  A postának meg érdeke, hogy oda hordd a csekkeket, ők ezért jutalékot kapnak (plusz ügyfélkapcsolat – “sorsjegy, biztosítás érdekli-e?”)
  Kedvencem a SzerenCsekk akciójuk volt, amikor visszanyerhetted egy befizetett csekked értékét – ha beküldted a jelentkezést normál levélkén, annak árával… Ügyes.
 • Kiszamolo
  Andor, apósom 84 éves és fizikai dolgozó volt, nem professzor, (szerintem érettségijük sincs egyikőjüknek sem) de attól még bankszámláról fizetik az összes számlát. A bankos kezitcsókolom beállítja nekik az utalást a bankfiókban. Azért nem egy akkora agysebészet.
 • Garázs
  Néhány éve a húsvéti készülődés idején a pénzkiadó automatáknál kígyózó sor volt, hogy az emberek készpénzt vehessenek ki, majd az így felvett készpénzzel irány a bevásárlóközpont, ahol egyébként kártyával is fizethettek volna…
 • kovaax
  Nálunk a postás nem képes eltalálni a címzetteket, úgyhogy egy ideje mindennel áttértem a netes számlázásra és díjfizetésre. A díjneten fizetek kártyával, amit csak lehet. Elmü nem díjnetes, de náluk is lehet kártyával fizetni a neten. Mindkét megoldás ingyenes, és kényelmes. Ezt-azt fizetek utalással, de azokat évente, ráadásul cib online szlacsomagom van, amiben még mindig ingyenes az utalás (kíváncsi vagyok meddig még).
 • tbrptr
  A levél feladás s vásárlás mar.

  Maga a csekkfelado automata is felháborító, a szolgáltatók igenis szamolhassanak fel csekkdijat!

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  Az icsekk app beszkenneli a készpénzátutalási megbízásra nyomtatott QR kódot és be lehet fizetni az appbe regisztrált kártyával. Az elműst így fizetem, mert nem vagyok hajlandó a szerencsétlen webfelületüket használni.
 • gyilkosto

  Semmi baj nincs vele tényleg, a papírgyártást, a posta nem kevés díját, a készpénzlogisztikát mind-mind fizeti Ön is, mi is, vagy úgy gondolja, hogy ez ingyenes? 🙂

  Sokan azért járnak be, mert programnak tekinti. Én, ha lehet nagyívben kerülöm a postát. A hosszú távú megoldása az lesz ennek, amikor teljes mértékben betiltják a készpénzt. Nem most, de el fog jönni ez az idő. Részemről például sehol nem vásárolok/fogyasztok ahol nem lehet kártyával fizetni. Persze azt is értem, hogy vannak igen erős érdekcsoportok, akiknek jó az ellenőrizetlen kp. forgalom.

 • gyilkosto

  Ön szerint a kp. logisztika, a papírgyártás, a posta díja ingyenes? Dehogy. Mind Ön fizeti a számlában.

  A probléma megoldása a kp. forgalom teljes megszűntetése lesz, de ehhez még idő kell.

 • Zelei K Andor
  Kiszámoló apósának a veje ért a pénzügyekhez, van kihez fordulni. 🙂

  Olyan emberek is vannak, akinek pénze nincs időben fizetni, a sárga csekkel viszont akkor mehet a postára, amikor van pénze.

  Tud valaki olyan statisztikát, hogy hány magyarnak van bankszámlája (és hozzá internetes fizetésre alkalmas kártyája)? Évekkel ezelőtt az előzőre mintha 50% körüli arányt olvastam volna. A számla fenntartásának is van manapság költsége, ami sokaknak számít.

 • hitel
  Nosztalgia….derég fizettem így csekket. Ahol még csekk jön a bankos mobilalkalmazással beolvasom és már fizetve is.
  Nekem most az agybaj az hogy rengeteg biztosító, pénztár, bank..stb rendelkezik online felülettel, de kb semmit nem lehet elintézni. Minimális adatváltoztatást esetleg.
  Most adhattam fel levélben az ÖNYP portfólió rendelkezésemet, azelőtt a hozamkifizetés kérését, hogy visszafizetve egy részét azt is tőkésítsem ill kiélvezzem a “busás” adóvisszatérítést.
  De az hogy a 21. szdban levelezgetünk,… Nonszensz.. Vagy valamiről lemaradtam?
 • Zabalint
  Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  Nálam egy ilyen megoldás azért nem játszik, mert ehhez fizikai levélben kellene a csekk, az viszont a posta mai állapotában esélytelen, hogy az mindig eljut hozzam fizetési határidőn belül.
 • maveryck

  Közüzemi számlákat nem ajánlott beszedési megbízással fizetni, mert jártam már úgy, hogy adminisztrációs hiba miatt a valós helyett jóval többet számláztak, de mivel csekkel fizettem volna, így tudtam befizetés előtt reklamálni. Utólag meg mire igazat adnak, lehet többet idegeskedni.
 • Gondolkodj
  Érdekes gondolat extra költséget kivetni azért, hogy másik extra költséggel járó fizetési módot válasszanak az emberek. Biztos nem vagy politikus?
 • Kiszamolo
  Gondolkodj, a gond az, hogy az emberek abban a tévhitben vannak, hogy a csekkes befizetés ingyenes, miközben ötször olyan drága, mintha utalnák a pénzt. Csak mivel ez a költség el van rejtve előlük, ezért csekkel fizetnek.

  Ha kifizetnék a valódi költségét, gyorsan leszokna róla az emberek 95%-a.

 • Meister
  @maveryck: lehet maximum összeget üegadni a csop beszedésre.
 • Meister
  @Gondolkodj: a postán sorbaállásnak is van “költsége”. Azt hiszem, az EU 2700 ft-os óradíjjal számol, amikor pl. egy tömegközlekedést gyorsító beruházásról dönt..

  Nyilván a tranzakciós adót is el kéne egyébként törölni mondjuk a havi egy célszámla felé történő 100.000 ft alatti összértékű utalásoknál.

 • Zabalint

  Ezt díjnetes kártyás fizetés esetén is megteheted, sőt ez esetben hamarabb tudsz reklamálni, mert oda előbb megérkezik a számla, mint postán érkezne.
 • Dan hadnagy
  azért kevés rosszabb online ügyfélszolgálat van mint ami az ELMŰnek van. két éve próbáltam beregisztrálni, de olyan kódokat, meg feladványokat adott, h inkább csekkezek. a többi meg díjnet.
 • Tibor
  Az a szomorubb, hogy ennyire semmire se becsuljuk magunkat es a sajat idonket. Igen, megnyeri a tranzakcios adot, 0.3%, egy huszezres csekknel ez 60 forint.
  Ezert a 60 forintert kepes valaki elbumlizni egy postara, ott felorat sorbaallni, befizetni, visszabumlizni, elment ra also hangon egy oraja, es orul, hogy milyen ugyes volt.
  Persze ha 60 forintos orabert ajanlana neki valaki, kiakadna, magaval meg szo nelkul megcsinalja.
 • Oetker
  A csekkes befizetés a postán azért is él, mert sokan a jövedelmük egy részét nem átutalva, hanem zsebbe kapják.
 • szabopal
  Ez a rengeteg ember, aki bankkártyával fizeti be a csekket nem ismeri az iCsekk alkalmazást?
  Annyira hülye biztos, hogy még a technikai analfabéta ismerőseim is tudják használni:
  icsekk.hu/telepites.html
  itunes.apple.com/hu/app/icsekk/id527515550
  play.google.com/store/apps/details?id=hu.dijnet.digicsekk

  Szerintem ez is megérne egy posztot

 • Körtefa
  Olyan ez, mint a 65 év felettiek ingyenes utazása, az is a fejekben ingyen van, ellenben jó drága.
 • Tibor
  @Andor: van az OTP-nek olyan Sarga csekk menupontja, hogy konkretan a sarga csekk kepe van ott, es ugyanugy kell kitolteni mint a tenyleges csekket.

  De nekem nem a nyugdijas neniketol szorul el a szivem, igy szokta meg igy csinalja, egeszsegere, hanem azoktol akiket fentebb irtam.

 • Szilvi
  sajnos én is csekkezem, pedig eredetileg nem szerettem volna.
  – átutalás: pénzbe kerül, ráadásul mivel nem átalányt fizetek, ezért nem lehet állandóra beállítani
  – beállítottam tehát csoportos beszedést, ez egészen addig jól is működött, míg az elmü egyszercsak elkezdett random időpontokban random összegeket levonogatni, aztán visszautalgatni, hogy ja, bocs, mégse… nem volt nagy összeg, de bosszantó volt. a legszebb az volt, mikor tesóméknál valami túlfizetés volt, és az én számlámra utalták vissza. a magyarázatra már nem emlékszem…
  – kártyás fizetés vagy működik az adott szolgáltató oldalán, vagy nem (főgáz & elmü akkor még, azóta elköltöztünk)
  – somogy megyei netszolgáltatónál, ha nem csekken fizetek, akkor drágább (!) az előfizetés
  …és ha már úgyis csekket kell vinni a postára, tökmindegy, hogy minden szolgáltatót azzal fizetek-e, vagy egyiket így, másikat úgy.
 • funi
  nem kell feltétlen adózhatóvá tenni a csekket, a netszolgáltatóm például elenged 200Ft-ot a számlából, ha neten fizetem a csekk helyett, de az OTP is olcsóbb e-számlával. szerintem ez is jó megoldás 🙂
 • BTM
  @Tyson: “keptelenseg csoportos beszedesi megbizast bellitani a bankoknal…”
  Miért lenne képtelenség? Ez alap kellene legyen. Az online felületen az ügyfél is be tudja állítani magának (már két bankváltás alkalmával megtettem magam is az elmúlt 3 évben), nagyjából csak a szolgáltató azonosítókódja kell hozzá. Hol tud ez annyire félre siklani, hogy képtelenségnek tartsad?
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  UPC is ad egyszeri 1500 Ft kedvezményt, ha díjnetbe visszük a számlázást.
 • kovaax
  A mobilos fizető alkalmazásokkal az a baj, hogy míg az alap rendszer nem a legfrissebb verzión van, bizony elég nagy biztonsági kockázatot hordoznak magukban. Márpedig így áll az android verziók megoszlása:
  napidroid.hu/ennyi-mobil-frissult-eddig-android-8-0-ra/
 • Tamás
  hogy fizessem be az egyik hitelkártya csekkjét a másikkal, ha nem a postán, és a ezen a postán (18, Pestimre nagyposta) nem láttam csekkbefizető automatát?
 • Uli
  @Tamás

  OTP csekkbefizetés online (nem tudom, de gondolom, hogy más netbankban is van ilyesmi)

 • attila
  @Garázs én németországban vásároltam kb. 2 éve egyszer a lidl-ben, fizetésnél elővettem a kártyáma és fizetni akartam, erre azt mondta a pénztáros h azzal nem tudok mert az hitelkártya, mondom nem ez bankkártya ( wizz air betéti ) azt mondta dombornyomottal nem működik 😀 2015 Németország, úgyhogy félretette a cuccaim kimentem az automatához vettem ki pénzt horror jutalákért majd visszamentem kp-ben fizetni 😀
 • Körtefa
  Meg különben is, csomagot nem is nagyon akarnak már szállítani, mert az nagy erőforrást vesz igénybe:
  posta.hu/aktualitasok/tajekoztatas_szolgaltatas_szunetelteteserol
 • Gergő
  Milyen vicces, hogy kb félévente ha 1 levelet feladok és az pont ma volt esedékes, és ugyanezt tapasztaltam a szűk 45 perc alatt míg vártam a levél feladásra. Előttem mindenki kb csekket fizetett be 21. század
 • Körtefa

  Drezdában még most se jobb a helyzet, a nagyobb boltokat leszámítva azt se tudják, hogy a kártyákat eszik vagy isszák, leginkább ezeket az EC kártyákat szeretik.
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  “hogy fizessem be az egyik hitelkártya csekkjét a másikkal, ha nem a postán?”

  Hát Rossmannban, Prímában.

  posta.hu/be_es_kifizetes/csekkbefizetes/csekkbefizetes_kiskereskedelmi_halozatban

  @Uli: nem jó megoldás, mert akkor nincs visszatérítés a befizetés után.

 • mp
  A minap a gyereknek be kellett fizetnem a zeneiskolát, meg volt adva 2 nap 1-1 időintervallummal, amikor lehet, CSAK SZEMÉLYESEN kp-ban. Kérdeztem a néniket, h miért nem lehet utalni, én ilyenkor még dolgozom, és sztem az emberek nagy része is. Mondták, h azért, mert a tankerület nem engedi. Nem hajlandó a kedves központosított vezető szerv megoldani. Téptem a hajamat. Mindez egy trendi, gazdag, gyerekekkel teli városban…

  Nem is tudom, postán is mikor álltam utoljára sorban csekkel. A világ egyik legjobb dolga, h otthonról utalgathatom akár hajnali 2-kor, ha úgy tetszik.

 • LSV
  “csekkbefiztés a postákon sima vásárlásnak minősül, de pl. egy levélfeladás kártyával már pénzkivét”

  Ezt jól tudod? Ezt velem is eljátszották egyszer, nem lehetett a kezelőt meggyőzni hogy a levélfeladás sem pénzfelvét. A vezetőt sem lehetett meggyőzni inkább telefonos segítséget kért, és végül a kezelőnek kellett a saját pénztárcájából visszafizetni a pénzfelvét díját (750Ft a levélfeladás volt 200Ft körül)…
  Azóta is mindig kártyával fizetek levél és csomag feladásért és sima POS tranzakciónak minősül nem pénzfelvételnek.

 • Gyula

  …Hol tud ez annyire félre siklani, hogy képtelenségnek tartsad?…
  Hat, akik nem atalanydijat fizetnek a havi szolgaltatasert, (pl. mobil, gaz, stb) es a havi dijak valtoznak honaprol-honapra, azoknak lehet pl abbol problemajuk, hogy:
  – a limitet tul magasra teszik, es akkor a szolglatato le tud venni tobbet, mint jogos lenne
  – Limiten belul is elofordult mar, hogy a Telekom levette 2x egy honap alatt a dijakat
  – A limitet tul alacsonyra teszi, es a jogos szamlat sem tudjak levenni.
  Ezek mind valos problemak, es mind az ugyfelet szivatjak.
  Van, akiknek egyszerubb havonta 2x 1 orat a postan tolteni csekkbefizetessel, mint naponta ellenorizniuk a bankszamlajukat, hogy le lett-e veve a penz, sikerult-e a levetel, annyit vettek-e le, amiennyit kellett volna, mennyit is kellett volna levenni?
  Mert, ha valami nem stimmel, akkor Magyrorszagon az ugyfel a hunyo…
 • Dörnyei József
  Ez politikai kérdés. A nyugdíjasok fizetnek postán csekkel. Ha ezt fizetőssé teszik, akkor a nyugdíjasok mérgesek lesznek a kormányra. Szvsz. a nyugdíjas kerekasztal legalább egy évig ezen lovagolna. Tehát ezt csak a választások után közvetlenül lehetne megtenni. De akkor is kockázatos. Politikai szempontból nem éri meg.
 • Zedder
  Őszintén szólva szomorú ezeket a kommenteket olvasni.

  15 éve fizetek kb. mindent csoportos beszedéssel. 15 évvel ezelőtt ugyanezeket a károgó hangokat lehetett hallani.

  15 év alatt majdnem felnő egy generáció. Megszületik a gyerek és már középiskolába jár.

  15 év alatt számos aktív ember lesz nyugdíjas, a mostani nyuggerek nem azok, akik anno voltak. A világ kinyílt, ki kellett, hogy nyíljon mindenki előtt.

  Most komolyan az érv, hogy nehéz beállítani egy csopbeszedést? Nekem legutóbb 1 percembe került, a validációs SMS megérkezésével is bepötyögésével együtt. Előtte volt egy 3 perces hívásom a szolgáltatóval, hogy pontosan hogyan is kell kitölteni. De nem, majd inkább járok postára, persze.:)

 • Zedder
  Vagy az érv, hogy pár nappal előbb szedik le + túlszámláznak? Helló, egyrészt van limit, másrészt van egy rossz hírem: ha annyira rossz állapotban vannak a pénzügyeid, hogy egy 10 ezer forintos áramszámlát nem tudsz megelőlegezni egy hónapra, akkor talán nem azzal kellene töltened az idődet, hogy éves szinten hosszú órákat állsz a postán, hanem ideje változtatni sok mindenben!

  Akinek pedig az anyuja-apuja-nagyszülője tényleg olyan öreg, hogy nem boldogul vele egyedül, annak csináld meg, neked 30 perc cakkumpakk, neki meg megspórolsz nem kevés sorbanállást a postán. Szerintem értékelni fogja.

  , Körtefa: Németországban sokáig csak az EC kártyák mentek, de most már kb. mindenhol elfogadják a normális (nem Fritz) Visa és MC kártyákat (hitelt is).

 • Dani2
  Mi csekken fizetünk, de az automatát használjuk. A posta csurig van emberekkel, akik hajlandóak akár 10-20 percet is várni, de az automatánál még sose kellett sorba állni. 1 perc alatt megvan.