124 hozzászólás

 • Kepler97
  Sokszor olvasni, hogy itthon egy régi, rossz beidegőzdés van, hogy mindenki saját lakást akar, pedig nyugaton mennyire jól működik a bérlés. Szerintem ennek az az oka, hogy nyugaton az anyagi biztonság fényévekkel jobb, és simán megengedhetik maguknak az emberek, hogy 600-800-1000 eurót kiadjanak albérletre egy hónapban. Viszont ez hazánkban nem működne, ezért szerintem nincs is baj azzal, hogy mindenki saját lakást szeretne. Sajnos ezt nem tudjuk átültetni a nyugatról, mert egyszerűen nem tartunk ott pénzügyileg.
 • dani
  Tudom, hogy lényegtelen, de nem negyedikek?
 • Geri
  Szia, elirtad, negyedikek vagyunk Román, Szlovák, Horvát és magyar

  Nem, holtversenyben vagyunk harmadikok.

 • Copywriter
  Én nem vettem házat/lakást az CSOK ingyen pénz miatt sem, pedig megtehetném. Ismeritek a véleményem, hogy ennyi pénzt én nem fogok kiadni Magyarországon, akkor inkább irány nyugat.

  De:
  Az elmúlt tizenvalahány év alatt sok albérletben laktam, és a legnagyobb sz.r a magyar albérletkiadó. Bőven nem a szegmens aljából válogatok, de minden albérlet okádék. Volt tutira felújított is, aminél utólag derültek ki a buktatók. De a legtöbb csak simán le van fosva.

  Magyarországon a kiadói oldal nem ismeri a korrekt biznisz fogalmát. Én úgy vagyok sikeres a cégemmel, hogy mindig többet is adok, mint az elvárt, top minőségben, és még a fenekét is kinyalom az ügyfélnek. Erre a lakáskiadóknál csak az a lényeg, hogy minél több pénzt kivegyenek úgy, hogy ne kelljen költeni. Ha mégis kell, akkor kizárólag buherálással, még akkor is, ha egy flexibilis lefolyócső pár száz forint.

 • Giorgio
  Ha most lennék fiatal, akkor egyikbe sem vágnék bele…
 • Copywriter
  Az előző hozzászólásomhoz még az is hozzájön, hogy itthon a lakások és házak többsége már az építésekor hulladék. Most 15 éves lakásban élek, kispórolták a kenhető szigetelést a fürdőben és a kádtartó sínt, ezért a szobáig átázott a fal. Ennek javítása még akkor is százezrek, ha a kádat nem törik el a kivételekor, és lenne szakmunkás.

  A kazán az utolsókat rúgja, 300ezer volt az alaplapja és a felújítás, kondira cserélni kéménnyel 1M+ lenne. Az ablakok már most szelelnek, és az egyik konkrétan nem nyílik. Munkás nincs, ilyenért nem jönnek ki. A lakásban meg pont látni, hogy spórolták ki a szigetelést az ablak körül, a padlónál, az egyik sarokban, mert ott penészedik, én meg már elszívót vettem, hogy ne legyen pára.

  Ilyen körülmények között ki fog veszekedni a tulajokkal, meg konstans szopni? Hát még ha az albérletek ára is követik hamarosan a megugró ingatlan árakat.

 • home ofisz
  Ez egyre lejjebb fog csúszni Magyarország tekintetében, sajnos itt is el fog jönni az idő, hogy mindenki élete végéig lakást bérel a megfizethetetlen ingatlanárak miatt. Szignifikáns ingatlanár bezuhanás egy emberöltő alatt már nem lesz, mi is a német útra lépünk, senki nem tud sajátot venni már hitelre sem, “mindenki” bérel. Az idézőjel annak a szűk rétegnek szól, akinek befektetési célzattal 5 ingatlan van a nevén és azokat kiadja. 10 éven belül ezen a táblázaton már a középmezőny alján leszünk, sajnos.
 • Segitek
  Azért Svàjc érdekes helyzetben van, érdememes lehet tudni néhàny dolgot rola, hogy miért ilyen az aràny:
  – Van vagyonado, igy érdemesebb elkölteni azt a pénzt vagy befektetni.
  – A hitelkamatok màr 0,5% körül vannak, ez eleg kedvezö.
  – Ha valakinek sajàt tulajdonu ingatlana van, egy Eigenmietwert-et fizet, amit annyit tesz, megnezik ha kiadnà a lakàsàt albérletbe azt mennyiért tudnà megtenni, és ezt befizeti adoba ezàltal. Ergo sajat lakhatasod a sajat lakasodban alberletkent funkcional, amit adoba fizetsz be. (Nem egeszeben azért, kb 40%-al kedvezöbb mintha bérelne az ember, de azért mégis màs a helyzet..)
  Ha vesznek is ingatlant az emberek gyakran csak a kamatot törlesztik, a tökét nem, igy soha nem kerül az ingatlan a tulajdonukba. (10-20% az önerö/töke a kötelezö) Erddemes megemliteni emellett hogy savos adozas van, a gazdagabb többet fizet. Ilyen az élet a hanyatlo nyugaton… 🙂
 • NN
  Svajcban élek, van magyarazat 🙂 Itt egész mas a felfogas a most kb. 0,33%-os kamatlabakkal a lakashitelezés terén. Mig Mo. vagy Fro. a (korabbi) hitelek visszafizetését ösztönzik, itt ezt egyaltalan nem ösztönzik, söt! Mert most csak ugy tud hitelezni a bank, hogy alig/nem éri meg nekik. Az ingatlanokra ha tulaj vagy akkor elég magas bérleti adot kell fizetni: ha ténylegesen bérbe adod, ha nem. A statisztikai adat ugyanakkor nagyon csaloka! Sok a hitelre vett ingatlan, mivel a hitelkamattörlesztés nagyon olcso: amennyiért kicsi lakast bérelsz annyiért nagy haz hitelkamatat fizetheted. (5% beugro elég ehhez!). A statisztikaban igy ez mint a bank tulajdona jelenhet meg(?) amig ki nem fizetik az ingatlant. Ami meg ugye a fentiek miatt nem éri meg se a banknak, se a “tulajnak.”10-30 év végén max buktad az 5%-od, de most is az van, hogy nehogy törlessz, inkabb fizesd a 3%-os kamatodat tovabb
 • Endre bá
  Szerintem a fő okok:

  1. A kommunisták elvették a lakásokat a hatalomra kerülésük után, majd még a bukásuk előtti évtizedekben bagóért eladták a bérlőknek.

  2. Sokkal bizonytalanabbak a munkahelyek, alacsonyabbak a bérek, kisebbek a tartalékok, ezért ha valaki elveszti a munkáját hamar utcára kerülhet egy bérleményből.

  3. Jó üzlet ingatlant venni, az árak megbízhatóan emelkednek.

 • dantempo
  Dániában élünk, a környezetünkben is így látom, hogy az otthonihoz képest viszonylag sokan laknak bérleményben.

  Egy nagyobb családi ház havi ingatlanadója sokszor hasonló mértékű mint egy kis lakás bérleti díja.

  Ami viszont szerintem nagyobb mértékben a bérlemények felé tolhatja el az arányt, az az, hogy nagyon sok államilag támogatott lakásszervezet van, amik a piacihoz képest alacsonyabb áron kínálnak bérlakásokat. Itt várólisták vannak ugyan, de egész gyorsan be lehet kerülni a “rendszerbe”, nekünk 1 évet kellett várni mire olyan lakást kaptunk, ami megfelelt az elvárásainknak. Megjegyzem, hamarabb is kaptunk ajánlatokat, amit visszautasítottunk, mert adott esetben méretben vagy elhelyezkedésben nem felelt meg.

  Norvégián meglepődtem, a skandinávokhoz képest elég magas a saját lakások aránya. Valaki tudja, hogy ennek mi a háttere?

 • Áron
  Én albérletben nem éreztem magam biztonságban. Nem volt annyi tartalékom, amennyivel hónapokig kihúztam volna, ha valami miatt megszűnik vagy lecsökken a bevételi oldal. Albérletnél ilyenkor simán megszűnhet a szerződésed, nagyon kellemetlenné válhat a viszony a tulajjal. Saját, hitellel vásárolt ingatlannál kérhetek átütemezést, részletfizetést a banknál, és mindig ott van a Z lehetőség: hitellel együtt eladni a házat.

  Albérletben az érezheti magát biztonságban, akinek bőven van tartaléka és pl. egy költözés sem okoz neki gondot. Ha családostól, minden bútorral együtt költöznöd kell, mert a tulaj kitalálja, hogy többé nem lakhatsz ott, akkor jelenleg csak a költöztetés kerül min. 100 ezer Ft-ba, ha nem kapsz vissza kauciót, akkor az még plusz 300-400 ezer Ft, ez egy fél milliós kiadás. Szegény apám 5 éven belül 3x költözött, mert mindig volt valami az albérletével.

 • So so boring
  igen tudjuk, költözöl ki az osztràkokhoz. Mi már alig várjuk!
 • dantempo
  Copywriter:

  Én meg pont az ellenkezőjét tapasztaltam. Nálunk mi vagyunk az albérletkiadók és mindent megteszünk, hogy normális körülmények között lakjanak a bérlők: felújítások, ha valami hiba van azonnal fixáljuk, nem kentácsolós módon. A bérlők mindig nagyon jó fejek az elején, amikor szükségük van a bérleményre. Aztán menet közben jönnek a problémák:
  – nem fizetik időben a közüzemi számlákat (“nem volt időm rá” – megjegyzem, alkalmazásban 2 perc elintézni már ezeket)
  – nem szólnak, ha módosításokat végeznek a lakáson
  – a kiköltözésnél meg egész egyszerűen semmibe veszik az általuk aláírt szerződésben leírtakat és követelik vissza a kauciót

  Amikor segítség kell, akkor nagyon rendesek, aztán ha önhibájukból fizetniük kellene, akkor meg elküldenek melegebb éghajlatra.

  Eddig csak rossz tapasztalataink vannak, de lehet, hogy ezek csak szerencsétlen véletlenek.

 • Puffogok
  Egy harmincas egyedülálló észrevétele. Ha nem lettem volna Katas akkor most keresnék 300-at, vagy fővárosban mondjuk 4-500-at.
  4 éve 250 körül tettem el és 50-60 volt egy rozoga albi. Sok ismerőst látva ez a 250 még most se borzasztó rossz fizetés de 120 alatt nincs normális lakhatás (megyeszékhely), szebb lakás pedig 160 körül van és ez még csak lakópark, panel kategória. Ugyanez Bp-n tippje 1,3-as szorzó (?)
  Pár éve ezek a panelek mentek 6-8 millióért, akkor nem volt rá pénzem, pályakezdő voltam kb.
  Most ugyanez 25 millió +5 millió hogy élhető legyen. Ha most lenne 10 millióért panel akkor megvenném, mert bár arra is költeni kell, de nem fenyegetne az, hogy tizezrekkel emelkedik a lakhatás költsége. 20-30 millió sok értük, szóval nem is tudom milyen kilátása lehet egy 2-300 ezret kereső egyedülállónak mostanában. 35 évesen lakótársak és parizeren élés?
 • Dr Tovigloki
  Itt nyugaton is addig poén amíg, a nyugdíjas özvegy nem lesz. Egyedül az 1300 as nyugdíjból a 900-1000 euros és albérletet elég nehéz kigazdálkodni.
 • ketkedo
  Egyáltalán nem biztos, hogy itt a svájci rendszer a jobb.

  Lehet, hogy ha nem lennének megfizethetetlenek náluk az ingatlanok és olyan magasak az ingatlanadók, akkor ők is inkább birtokolnák azokat.

  Szerintem az itthoni rendszer olyan szempontból jobb, hogy meghagyja az ember kezében a tulajdonlás lehetőségét (attól most tekintsünk el, hogy ez mennyire illúzió vagy sem).

  Kint gyakorlatilag azért dolgozol, hogy a végén ne legyen semmid, amit magad után hagysz? (vagy ha épp van valamid, akkor az meg sokba fáj, csak azért, mert van…)

  Kíváncsi vagyok, hogy ha mindenki bérel Svájcban, akkor az ingatlanok kinek a tulajdonában vannak?

 • ferimester
  Nemetorszaghoz eszrevetel: itt egyreszt tamogatja az allam a szocialis lakasepitest, azaz az ingatlanberuhazo kap egy rakas vissza nem teritendö tamogatast azert cserebe, hogy a megepitett tarsashaz lakasait 30-40 evig egy elöre meghatarozott csökkentett berleti dijet adja ki, masreszt a sajat lakas vasarlasat sztem kevesen engedhetik meg. Az oke, hogy a kamatok alacsonyak es nem kell tul sok önresz feltetlenül, de az atlag nemet (vagy bevandorlo) – ha csak nincs top fizetese (orvos, mernök a VW-nel, ITs vagy egyeb barmire vallalkozo) es/vagy nem örökölt eladhato lakast, az nehezen tud sajat ingatlant venni az utazas es munkahely szempontjabol kedvezöbb helyen. Az egykori NDK-ban, a lepusztultabb reszeken kapsz persze 60-70nm-es lakast 30k EUR-ert, de ott tenyleg nem sok minden van.
 • Csaba_
  Teljesen egyetértek, itthon nincs meg ennek a kultúrája (sem a megfelelő jogi szabályozás) ezért is akar mindenki sajátot. Ha atombiztosan lehetne tervezni vele, el lennék én akármeddig egy bérleményben, de itthon ez (főleg gyerekkel) kevés kivételtől eltekintve nem működik.
 • Viccbegisztán
  Az ingatlanok állapota is érdekes egyébként, illetve az, hogy mennyire korszerűtlenek.
  Vajon meddig tart még az ingatlan áremelkedés?

  Miklós!
  Evergrande ügyben mi a helyzet?
  Lehet annak hatása akár a magyar ingatlanpiacra vagy ez 100% -ban kizárható?

  Maximum áttételesen, ha lesz belőle egy jó kis világválság.

 • veres

  Van egy alapvető logikai bukfenc a kommentedben. A bérlés és a vásárlás/lakáshitel ugyanolyan kiadás, tehát ha nem fér bele egy 800 eurós havi albérlet díj, akkor az ugyanakkora lakáshitel sem.
  A magas tulajdon arányt keleten a jogbiztonság hiánya, és az irreálisan drága bérlés okozza (a lakásárhoz képest). Ha 6-8 év albérleti díjból kijön egy lakás, akkor nem éri meg bérelni. Svájcban 20-25 év kell ugyanehhez. Egyébként a 2015-től itthon elindult nagy árnövekedés hosszú távon (10-20 év) azt fogja okozni, hogy a saját tulajdon aránya leesik.

 • Asidotus
  Ha hitelre veszek lakást, egyszer a törlesztésnek vége, és tehermentes a lakásom. A bérlet soha nem ér véget.
  A saját lakásomat öröklik az utódaim. A bérletet mások utódai öröklik.
  Ez két olyan ok, ami nem kevés pénzt megér
 • Puffogok
  Miklós, ugye jól érzékelem, hogy te is amellett vagy, hogy hosszú távon az lenne a jó ha a jogi környezet rendezve lenne a bérléshez ÉS elindulna egy állami bérlakás építés is egyúttal?
  Ha valóban ez a helyzet, akkor hogy látod, van ennek bármi realitása?

  Igen, szerintem is, ha már mindenképp muszáj az államnak belefolynia az ingatlanpiacba (nem), akkor inkább bérlakásokat építsenek, tervezetten, mellé óvodát meg iskolát is.

 • Dr_Csernus

  2022-01-17 at 10:21

  Mi alberletben elunk Ausztriaban de eltem alberletben Nemetorszagban is. Mo-on pedig van 4 kiado lakasunk.

  A kulfoldi lakaskiadasi kultura (DE, AT) nagyon fejlett. Csak szerzodessel, hosszu tavon es nagyon korrekt feltetelek mellett mukodik az uzlet. Ha elromlik valami a foberlo megjavittatja. Idaig 90%-ban jo tapasztalataink vannak.

  Mo-on en a kulfoldi kulturat igyekszem megvalositani. A meglepetesek elkerulese vegett azonban a kozuzemi szamlakat en intezem es havi elszamolas utan a berlo atutalja a berleti dijjal egyutt. Az is a tortenethez tartozik, hogy Bp-en sokkal problemasabb berloink voltak mint a videki megyekozpontban.

  Az anyagiakrol: mivel a Mo-i adobevallasnal a kiadasbol szarmazo bevetelbol a berlesre forditott koltseg levonhato, jelenleg gyakorlatilag ingyen lakunk, ugy hogy kb egy fel becsi lakas arat fektettuk be ingatlanba.

 • Endre
  @dantempo:

  Te a ritka esetek egyike vagy, ami az elején ugyanúgy nem derül ki. Az én főbérlőm belsőépítész autodidakta. Jóvanazúgy mentalitással. Az előző főbérlőm precízebb volt, nem ő gányolt, hanem megfelelő szakikat hívott.
  Amíg a többség nem olyan mint te vagy addig nehéz lesz a bérlő társadalom kiépítése, vagy csak erőszakosan az ingatlanárak elszállásával.
  Épp a minap láttam, hogy valakinek 47 lakásból áll a lakás! portfóliója; részben! ezért is szálltak az árak Bp-en, illetve ebből kiindulva az egész országban a különböző támogatások miatt is. Emiatt -nak igaza lehet hosszabb távon.

 • T, szintén Svájcból
  Lassan megalapíthatnánk a kiszámoló olvasók Svájcból csoportot, annyian vagyunk.

  Az előttem lévők már leírták, hogy itt mi nyomja annyira a bérlés irányába a dolgot:
  1. adó: feltételezik, hogy kiadod, akkor is ha nem, az abból kalkulált jövedelmed után adót kell fizetni
  2. a ház ára/bérleti díj aránya hatalma, nagyon sok évig lehet bérelni egy ház árából, és nem leszel annyira röghöz kötve. Arról nem is beszélve, hogy ha saját, akkor azt neked kell karban tartani, amortizáció, stb.
  3. A capital gain tax – ha nem professzionális befektető vagy – viszont 0%, tehát inkább tőzsdébe fektetik az emberek a pénzüket, mint ingatlanba.

  Azzal azért vitatkoznék, hogy a Svájciak azért dolgoznak, hogy avégén semmijük ne legyen. Ingatlanuk lehet, hogy tényleg nem lesz (valószínűleg svájci nekem sem), de azért vagyont lehet itt is szépen építeni.

 • eastwest
  Szvsz is követjük a nyugatot. Csökkeni fog a saját tulajdon aránya. Régebben mindig azt mondtam, hogy nem értem a magyar kormányokat, miért nem használják ki ezt a verseny előnyt, akkoriban valami 90-93% ban laktak a magyarok saját tulajdonban.
  Érdekes lenne látni egy grafikont az utóbbi 20-30 évben ez mennyire csökkent.

  Ugye verseny előny az, hogy olcsóbb lehet a munkaerő, hiszen hitelre nem kell költenie. Kicsit túl olcsó lett a munkaerő, így az embereknek nem maradt pénze a felújÍtásra, meg ugye ránk tört a sok szép új dolog és arra költöttek az emberek.

  Én is kiadó vagyok. Nekem klassz albérlőim vannak, és ők is nagyon elégedettek velem. A legelső albérlővel nagyon megszívtam, azután megfogadtam, hogy az se érdekel ha üresen áll a lakás pár hónapig, csak értelmes értékrendel rendelkező emberrel szerződök.

  MO-on a kedvező adózás miatt eléggé megéri kiadással foglalkozni.

 • chrealitycheck
  Ingatlancégek, befektetési alapok, biztosítók, nyugdíjalapok és olyan magánszemélyek, akiknek több lakásuk van. Komoly ágazat épült a rendszer fenntartására, rengeteg ember él belőle. Ingaltanosok (nem mint Mo.-n, annál azért jobbak), szolgáltatók (házmester, kertész, takarító, biztosítások külön ága) meg a portálok. Van külön termék kaucióbiztosításra, jellemzően ipari takarítás van lakóváltásnál, nem ritkán ráncfelvarrás a lakáson, mint festés vagy gépek cseréje.
  Idősebb swiccek tulajdonolnak ingatlanokat, van egy rahedli kögazdag angolszász (UK, USA), akik kp-ra vesznek házakat csak egy expat időszakra…
  A covid itt is megugrasztotta az ingatlanárakat, pedig van a második lakás törvény is, ami megint megfeji a szorgos kis swicceket 🙂 Sok fiatal itt se álmodhat sajátról, nagy “divat” a wg (lakóközösség). Ami szívás a szegényebb ittenieknek, (folytköv)
 • Hoppárézimi
  Mindenki másért áhitozik. Dán sógorom többször is megjegyezte, hogy Neki soha nem lesz olyan saját tulajdonú háza, mint amikben itt laknak az emberek (pl. mi), pedig nem keres rosszul. Úgyhogy fogjuk be. Mármint, ezt is Ő mondta. 😀
  Ja, nem kacsalábon forgó palotánk van, csak kőböl van..
 • Copywriter
  Ebben neked is igazad van. Nagy kincs a jó albérlő. Az egyik helyről azért mentünk el, mert a tulaj nem akart semmit megjavítani az ikerházon. A következő bérlő meg engedély nélkül felújíttatta azt, ami neki nem tetszett, majd utána hónapokig nem fizetett albérletet, hogy levonja. Mondjuk ilyet még én sem hallottam.
 • Janos82
  Azert a Nemeteknel ok, hogy fixen, hoszan berelhetsz, de gyakran meg a kadat is neked kell megvenned, de a konyha mar tuti a te dolgod. Aki azt hiszi, hogy a magyar albik a lepusztultak, az nezzen meg eloben nehany nemetet. Nekem nagy csalodas volt az elso 2 alkalom, amikor szepen butorozottakat neztem a neten es parketta neelkukieket talaltam eloben…
 • chrealitycheck
  hogy össze lehet adósságot hozni pl. Betegbiztosítási díjak elmaradásából és indulhatsz egy szép hard resettel az életben.

  Szvsz lennének ők jobban tulajok, csak már beletörődtak hogy minek erőlködni. Olyan szociális háló van, hogy szinte lehetetlen állampolgárként átesni rajta.
  Az ingatlanok minősége jó, de persze Zürichnek ugyanúgy megvan a nagyváros betegsége, hogy egy penészes putrit akarnak méregdrágán rádsózni, és kiveszed, mert van hogy nincs ingatlan a piacon. Ismerős pár éveket várt egy sorházra, mire költözni tudtak (bennszülöttek).
  Itt is vannak elnéptelenedő falvak, régiók csak hát pénzzel kitömve az önkormányzatnak is máshogy fáj az élet 🙂
  vagy pl. aki egyszer egy kedvező lakást megszerzett, inkább kiadja bérlőként másodbérletbe, stb, stb De ez csak szubjektív tapasztalat.

 • Belavoltam
  Azt mondjak meg a Svacjban alberletben elok, hogy ha majd nyugdijasok lesznek, akkor a nyugdijukbol fog telni a lakberre?
 • SzaboZ

  “Az elmúlt tizenvalahány év alatt sok albérletben laktam, és a legnagyobb sz.r a magyar albérletkiadó. Bőven nem a szegmens aljából válogatok, de minden albérlet okádék. Volt tutira felújított is, aminél utólag derültek ki a buktatók. De a legtöbb csak simán le van fosva.”

  Pont ugyanennyi “sz.ar” bérlő is van, akinek “okádék” a hozzáállása.
  Soroljam?
  Kutya kikaparta a kanapé oldalát, kiköltözéskor elsunnyogná, odatolja a fotelt hogy ne látszódjon.. tudod, hogy a kárpitos mennyiért húzná át? 240ezer Forint! Pont a kéthavi kaució.

  Ragaszodik a saját mosógépéhez, viszon amikor elviszi, összeb.ssza vele a falat, nem gyengén.
  Szerinted mennyiért jön ki egy festő leglettelni, majd lefesteni?

  Cigivel kiégeti a függönyt (merthogy a lakásban tilos bagózni). Szerinted mennyi egy új függöny? Vagy adjam ki lyukasan..?
  Tudnék órákig mesélni az igénytelen, nemtörődöm bérlőkről.

 • chrealitycheck
  A swicc nyugdíjas bácsik jellemzően thailandon éldegélnek boldogan a nyugdíjukból, a nénik inkább spanyol, portugál területek felé veszik az irányt. Nagy divat a kivándorlás.
  De amúgy van lehetőség adókedvezménnyel magasabb nyugdíjat “venni”, van a 3.Säule, ami arra van, hogy előre gondoskodj a saját nyugdíjadról, ha az állami rész kevés lenne. A bankok és biztosítások országában rengeteg lehetőséged van az előtakarékosságra, ha akarod. Az más kérdés, hogy bevándorlóként elérsz-e olyan bérszintet, amiből ezt meg is tudod valósítani.
 • Margit Sandemo
  @dr_csernus
  Megkérdezhetem, hogy melyik ingatlankezelő vigyáz a budapesti lakásaidra? Most keresek valakiket, akik felelősen gazdálkodnának a lakásommal míg távol vagyok s egyben a bérlő keresést is megtennék helyettem adófizetéssel, papiírokkal, jegyzővel.
 • home ofisz

  Nem kell ezzel a kérdéssel svájcba menni. Itt Magyarországon is megkérdezheted, hogy aki 25 évesen üres zsebbel rendelkezik (ingatlan szempontból), és a bérlést választja, az nyugdíjas korában miből tervezi fizetni a havi 150 eFt + rezsit albérletre (akkori értéken).
  Egy saját lakásban még csak-csak eléhezgetek csirkefarháton, albérletet fizetni pedig kicsit nehezebb ügy nyugdíjasként, könnyen Blaha aluljáró a vége…
 • Laci
  @belavoltam:
  Fog. De nem csak albérletbe, hanem utazgatni a világban is. Az albérlet mellett is könnyedén lehet vagyont építeni. Svájcban nem éri meg lakást tulajdonolni jelenleg. Pénzügyileg nem annyira jó befektetés mint a részvények hosszú távon például.
 • mad823
  Ha megnézitek 2007-hez képest, akkor az látszik, hogy szinte mindehol 5-10 százalékponntal csökkent a saját lakások aránya 2020-ban. Szóval szerintem a hanyatló nyugaton kezdenek kiárazódni az emberek a piacról.
  (A forrásban megjelölt chart forrásában (eurostat) elérhető a visszamenőleges adat is, kb. 2007-ban van szinte minden országhoz adat, azért ezt néztem. Színes chart-ot csonálni viszont lusta vagyok… 🙂
 • untermensch4
  10 éve örökölt lakást adtam ki, én is ilyen “ritka eset” albérlőt fogtam ki. Alig 300ezrembe került hogy 4 hónapig nálam laktak, de az adóhatósággal fenyegetős próbálkozásukon jót nevettem. Néhai apámtól örököltem a lakást és azt a bölcsességet hogy jobb néhány doboz cigi árával túlfizetésben lenni adózás szempontjából mint 1 forint hiány miatt szenvedni.
 • Zsu92
  Norvégia valaki? Eléggé kilóg a sormintából.
 • Skygineer
  Értem én is az “üres zsebre ne vegyél lakást”, meg a “lakás/ház nem jár mindenkinek” egyet is értek vele, sőt. Radikális albérlet párti voltam, fiatalon leszartam, ha kitettek egyik napról a másikra, könnyű volt mozogni. Aztán családdal minden megváltozott, Magyarországon nem lehet biztonságosan albérletben élni családdal. Meg ugye a Magyar valóság is szembe jön. Lehet már nem is lesz nyugdíj 30-40 év múlva. Albérletet miből fizetik az emberek? Igen a lakás is lefog rohadni, de jobb mint a híd alatt, és a lakást remélhetőleg a gyerekek később karban tartják, vagy eladják.
 • Segitek

  Röviden vàlaszolva: Igen, szerintem meg fogok élni, és sajàt ingatlant is szeretnék.
  Svajcban is van aki 5000 CHF-bol 3 gyerekkel szépen él, meg aki egyedül 10.000-et eltapsol és sir. Szerintem egy svajci 3000 Fr.-os minimàlbér is jobb mint az otthoni minimàlbéres, hamàr hasonlitunk akkor almàt az almàval. A svàjci nyugdijat csalàdszinten nézik, minden évben kimutatàst küldenek a befizetett összegröl, és tàblàzatosan megadva, ha 65 éves korodig dolgozol mennyi pénz fog benne àllni.
  1.) Amit érdemes megjegyezni, svàjcban ha bàrmi történik a férjjel, a feleség teljes egészében “megörökli” és nyugdij formàjàban megkapja a nyugdijalapban lévö pénzt.
  2.) A nyugdijalapban lévö pénzt ingatlanvàsàrlàsra bàrmikor fel lehet venni (nem az egészet) igy lényegében eldöntheted, hogy nyugdijat kapsz majd többet de albérletben laksz, vagy veszel sajàt ingatlant.
 • jami
  Reggel voltam az egyik gyerekkel allergológián, lett egy új – már épp nézek utána, mivel jár ez majd itthon. Én laktak sokáig koliban, sokáig albiban – ha muszáj megszokom; de sajátban (ennyi idősen, 3 gyerekkel és 1 kutyával) sokkal nyugisabb. Jó a szomszédság, jó a tömköz, a boltok – nekem az az idő, amikor itthon vagyok, pihi.
  (Úgy is, hogy ma ho vagyok. Ebéd van tegnapról, épp begyújtottam a kandallóban, a kutya alszik, iszom a kedvenc fincsi kávém és baromi jól haladok a munkával. Nyugis, naaagyon kényelmes. )
 • zerohu
  Ezt csak igy iderakom mert rengetegen rosszul hasznaljak:

  Ha olyantol bereled a lakast aki szinten bereli valakitol (ez eleg ritka):

  Tulajdonos -> Foberlo -> Alberlo

  Ha olyantol berelsz aki nem maga is berlo akkor meg (ez a gyakori eset):

  Tulajdonos -> Berlo

  Vicces ha valaki vett egy lakast, (akar hitelre) majd kiaadja valakinek es azt mondja hogy alberloje van.

 • BPéter
  Szerintem felesleges Magyarországot Ny-EU-hoz hasonlítani, más volt a helyzet 45 után.
  Itthon elvették mindenkitől a lakását, aztán a rendszerváltáskor mindenki szinte ingyen megvehette a bérleményét.
  Ez így alakult, nem hiszem, hogy különösebben változni fog.
 • Nacionalista

  A nyelv változik. 100 évvel ezelőtt igazad lett volna, de ma már bizony bérlet értelemben használják az albérletet. A hamut sem homunak mondjuk már.

 • Családfõ
  Azzal itt páran nem számoltok, hogy bérlés esetén az önerő és a saját tulajdonnál aktuális költségek nem játszanak, azokat máshogy fialtatva kijöhet a matek a bérlés mellett. (~alternatíva költség téma).

  Egyéni ízlés függvénye. Részemről családdal már a saját ingatlan híve vagyok itthon, bár lehetne olyan pénzügyi és egyéb körülmény, ami más döntésre sarkallhatna.

  Bérlő vs tulaj: olyan példákat is tudnék hozni, ahol mindkét fél teljesen korrekt. A többi kimenetelre is.

 • Zabalint

  Azért teljesen más ám, ha valaki átmeneti élethelyzetben bérel, és ezért a bútorozott lakást preferálja, mint ha tartósan lakna valahol. Utóbbi esetben előnyösebb, ha bútorozatlan a lakás. Márpedig Németországban az utóbbi réteg még szélesebb is az előbbinél. Magyarországon utóbbi réteg stabil egzisztenciával nem létezik, nagyrészt csak azok bérelnek, akik átmeneti élethelyzetben vannak, vagy azok, akik ugyan tartósan laknának ott, de hónapról-hónapra élnek, és bútort sem tudnának venni. Nem véletlen, hogy nincsen normális lakás bérlési kultúra egyik oldalról sem, a bérbeadók és a tróger bérlők viselkedése oda-vissza hat, kiszorítja a piacról a korrekt feleket mindkét oldalról.
 • HLK
  Copywriter
  a te ügyfeleid valószínűleg kifizették a minőségi munkavégzés felárát neked.
  Az a kérdés, hogy Te kifizetted-e egy minőségi bérlemény és fenntartásának díját, vagy fizettél annyit, hogy a tulajdonosnak volt 3-4% profitja adó után és écs előtt, miközben az alternatív hozam volt 5%.

  De segítek: ha nem fizettél adó és écs után az alternatív hozam (5%) +2%-os hozamnak (ez lenne a haszon a bérlbeadónál) megfelelő bérleti díjat, akkor az egy sz@rrágó konstrukció volt. Csak te sem, és a bérbeadó sem mondta szerződéskötéskor, hogy ez a lowcost konstrukció. De attól még azt kötötted. Olyan mintha felszállnál fapadosra, és elvárnád a KLM Business Class szintet. Nem fog menni, furán fognak ott is nézni rád.