Mától olcsóbb az eurós SEPA utalás

December 15-től olcsóbbá vált az eurós banki átutalás, ugyanis az EU megelégelte, hogy a nem eurót használó országok bankjai annyit kértek ezekért az utalásokért, amennyit éppen nem szégyelltek. Úgyhogy lépett.

Mindez kissé hivatalosabban: Az Európai Unión belüli, határokon átnyúló fizetések egyes díjairól szóló, 2019/518 EU rendelettel módosított 924/2009EK rendelet 2019. december 15. napjától kötelezővé teszi az EU tagállamaiban működő pénzforgalmi szolgáltatók részére, hogy az euró pénznemben meghatározott, határon átnyúló fizetési műveletek díjai tekintetében biztosítsanak díjegyezőséget (harmonizációt) a tagállam nemzeti pénznemében történő belföldi fizetési műveletek díjaival.

Persze ez csak az utalás költségeit szabályozza, a pénzváltás költségét például nem, ezért a Revolut, Transferwise és társai még nem váltak okafogyottá.

Ennek ellenére mától kicsit olcsóbb lett az eurós utalás a számunkra itthon is.

Update: úgy tűnik, ez csak a külföldre történő utalásokra lesz érvényes, a belföldi eurós utalásokért továbbra is annyit kér mindegyik bank, amennyit csak akar. És néhány bank továbbra is nagyon sokat akar kérni.

Köszönjük Tivadarnak a hírt.

Share

29 hozzászólás

 • S1M0N
  Szerencsére itthon a bankok gyakran forint átutalással is lehúznak, ez semmire se garancia. 🙂
  Van egy olyan érzésem, EUR utalásra továbbra is szignifikánsan olcsóbb lesz a Revolutrol indított SEPA.
 • Endre bá
  Nekem a Revolutos ingyenes utalás elég jó.
 • Alfa
  Továbbra is Revolut topup, a magyar állam meg bekaphatja, már elnézést.
  Néznek itt értetlenkedve az elmaradott pénzügyi kultúrára a bankellenes-szabadságharcos-180 forinton gazdag devizahitelmentős, tranzakciósadós fejükkel
 • Zsozso
  es tényleg. Granitnal van is új hirdetmeny.
 • Janos
  Errol nem kellett volna kuldenie a banknak valamit, hofy mennyi lesz a dij stb?
  Minden szarral tudjak spamelni az embert ilyet meg elhallgatnak.
 • BMiklós
  Nos, eszerint a HUF számláról indított SEPA utalás ahol van deviza váltás olcsóbb lesz, az EUR számláról indított SEPA utalás drágább lesz. Nem tudom ezek után, hogy eddig volt drága az utalás vagy ezután lesz nem olcsó.
 • Spurdisznó
  Nekem első körben nem az utalás költsége fáj, hanem az óriási EUR-HUF árfolyamrés amit néhány bank alkalmaz.
  Ezt jól lehet látni az MNB középárfolyamához képest, 1-2-3% “rejtett” költségbe simán bele lehet futni. Inkább számoljanak jól látható költségekkel, minthogy folyton “nyomozni” kelljen, hogy hol nyal vissza a fagyi.
 • Szenti
  Tavaly átutaltam külföldre 37 € az € – ban vezetett számlámról. A bankom meg levont 10,58 € kezelési költséget…
 • nyman
  Régen is volt egy olyan úniós irányelv, hogy nem lehet többet felszámolni egy SEPA utalásnál, mint lokálisan. De ez sajnos egyelőre csak eurora vonatkozik.

  “It requires banks to apply the same charges for domestic and cross-border electronic payment transactions in euro.”

  ec.europa.eu/info/business-economy-euro/banking-and-finance/consumer-finance-and-payments/payment-services/single-euro-payments-area-sepa_en

  14 éve van ír számlám – ott dolgoztam – azóta eurót utalni a Revolut előtt sem jelentet problémát ingyen. Meg a zónán belüli kp felvét is ingyen van, az egyedüli limit a számlaegyenleg mellett a napi 700 euró.

  Egyébként a kincstárból is lehet ingyen utalni eurót. Elvileg csak saját számlára.

 • S1M0N

  Kis összegnél eléggé fáj az utalás díja is.
  100e forint környékén, ha valaki mondjuk havonta akarna PEMAK-ot venni utalva, lazán össze lehet szedni a két ktg. tétellel vagy 5% büntit. Több mint 2 évnyi hozamot el lehet füstölni egy utalással, kész vicc.
 • Szabolcs
  “Szenti
  2019-12-16 at 08:00”

  Hááát, ilyet máskor ne csinálj. 🙂

 • Sunboy75
  Van-e felső határ az utalás díjának összegében?
  Pár hete utaltam erstes EUR számláról, akkor 8 EUR-t vont le a bank…
 • Dani
  Raiffeisen is adott ki új hirdetményt. Eszerint ha magyar EUR devizaszamlarol külföldre utalok EUR összeget, konverzió nélkül 0.21% min 300Ft max. 10e Ft plusz tranzakciós illeték (0.3% max 6.000 Ft).
  Ez tokjol hangzik!

  Ha viszont BELFÖLDRE utalok EUR összeget (pl. Magyar államKincstárba, bróker számlára), akkor maradt a korábbi lehuzos díj: 0.21% min 5.89 eur (!) max 613 EUR (!!!!) a jutalek – plusz tr. díj, ez ugyanaz.

 • Petya
  “az Unión belül külföldre tartó euró-átutalások után felszámolt banki díjnak meg kell egyeznie a belföldi, hazai pénznemben történő utalás utáni díjjal ”
  Mível a tranzakciós költség egy megyar specialitás… az marad az Eurós utalásokra is – ha jól gondolom.
  Erre azaz magyarországra nem gondoltak Brüsszelben 🙂
 • Peet
  Interactive Brokers ügyfelekhez szólna a kérdésem (vagy bárkihez aki tud segíteni):

  Mostanság gondolkozom azon, hogy nyissak az IB-nél egy számlát, mert a hazai brókerek díjszabása és/vagy megbízhatósága szerintem gyenge. Elsősorban európai ETF-eket vennék, tehát a leggyakoribb “végfelhasználási” pénznem EUR (esetleg amerikai részvényekhez egy kis USD, BÉT-hez HUF, de szerintem ez a kisebb volumen). Jelenleg a bankom (OTP) devizaszámláról SEPA utalva lehúzna 0,35% (min. 227 Ft/ max. 10 280 Ft)-ot, a devizaváltás 1%-os költsége után persze. Ez már a december 15 utáni díj. Külföldre forintban valami botrányos 0,30% (min. 2 680 Ft/ max. 42 100 Ft). TW, Revolut és társaival nincsen még tapasztalatom, de ha megéri, nyitok.

  Hogy a legolcsóbb ritkább nagy összegű és/vagy rendszeres kisebb összegű megtakarítások eljuttatása az IB-hez? Itt többnyire TW/Revo/stb trükköket szoktam hallani. Köszi!

 • Usespanner@gmail.com
  Az IB random capitallal ellentétben felszámít minden egyes TBSZ-re külön inactivity fee-t, az ügyfél szolgálat gondolom nem magyar, és csőd esetén is macerásabb a kártérítés.

  4 milliós befektetésre remek választás a KBC is, a pénzed 6 millió Ft ig védett.

  Tranzakciós adó szempontjából mindegy, mennyit utalsz, 2 millió felett ingyenes az utalás az a feletti részre.

 • stingy
  Peet: IB-nél, TW, Revolut és tsai nem játszik Legolcsóbb ha Ft-ban utalsz, majd az IB felületén váltod adott devizára.Ft-utalás magyar bankszámlára megy(azt hiszem Citinél van az IB magyar számlája) gyakorlatilag belföldi utalás.
 • Peet
  Köszönöm a válaszod!

  Bár a kérdésem nem egészen erre vonatkozott, de köszönöm, hogy megpróbáltál új információkkal ellátni. Csak hogy reagáljak is rá:
  – Nem TBSZ-t akarok nyitni, csak sima számlát. Tudom, ez ilyen Kiszámolós alaptétel, hogy az kell, de én több okból sem szeretnék.
  – Tudok az inactivity fee-ről, de az lekereskedhető.
  – Tudok angolul, és eddig csak jókat hallottam az IB ügyfélszolgálatáról.
  – Bár kártérítésre még nem volt példa, hiszen nem ment csődbe az IB, de legyünk őszinték, erre sokkal kisebb esélye van, mint az incifinci kis magyar Random Capitalnak, ahol még az MNB-s piszkálódás is ott van. Egyébként valahol szempont, hogy ne magyar szolgáltató legyen.

 • Usespanner
  Ez remek!

  2 nagy problémám van, amiért nemtudom a Revolutot kizárólagos bankszámlaként és bankkártyaként használni.

  1. nem lehet rá KP-t tenni
  2. nem tudnak rá ingyen utalni (hacsak nincs Revolutja vagy EUR bankszámlája az illetőnek)

  Kiváncsi vagyok h lehet-e ezentúl díjmentesen Ft-otutalni a revolutos EUR számlára forint számláról.

 • Peet
  folyt.

  – Nem írtam számokat ugyan, de azért több, mint 4 millió Ft-ról lenne szó, főleg hosszútávon.
  – Ellenben a rendszeres megtakarításaimat kisebb adagokban is szeretném kiutalni, mint 2 millió.

  A tranzakciós adó részt nem egészen értem, hogy mire mondod.

 • Peet
  Wow, köszi! Nem tudtam, hogy az IB-nek van magyar számlája az utaláshoz. Mondjuk jól ráfáztam, mert van euróm is, azt viszont sokkal drágább lenne beföldön utalnom.
 • Sanyimanó
  Sziasztok !

  CIB Online számlám van- azt hiszem 2018-tól ez már nem nyitható helyette van az ECO és az ECO plus- HUF számláról internetes felületeken ingyen utalok. Tegnap rákérdeztem a CIB 24-nél.
  Válasz: ha CIB EUR számláról külföldi bank EUR számlájára utalok- az mostantól ingyenes lesz-a HUF és EUR utalások harmonizációja miatt.

  DE- ha CIB EUR számláról egy másik CIB-nél vezetett EUR számlára utalok- például a fiamnak külföldre az egyetemi tanulmányait finanszírozva Hollandiába- akkor az utalásonként USD 17,4. ????

  Szólok a gyereknek, hogy nyisson ott egy banknál számlát !

  Ez miért jó a pl a CIB-nek ?

 • naa
  IB-nél mindegy, milyen devizában vezeted a számlád, lehet az EUR-ban is, attól még utalhatsz forintot a magyar számlájukra, ami megjelenik a számládon forintban, és ott pillanatnyi piaci árfolyamon válthatod át és vissza amikor akarod. Vissza is utalhatsz belőle ingyen, bármelyik devizában, amikor jólesik. Szóval nincs nagyon min töprengeni.

  Nem értem, miért jöttök ezzel a minden TBSZ számlára külön fee – minek külön számlákat nyitni?
  Ami pénzt évente akarsz befektetni, azt tedd be magyar TBSZ-be és vegyél rajta magyar dolgokat, pl. állampapírt, a “szuper” papírokat úgyse kapod meg külföldön.
  Amit meg külföldön IB-n akarsz befektetni, azt tedd be 1 számlára 5 évente és kész.
  Ha annyira nem kereskedsz, hogy a 10 dolláros inactivity díj sok, akkor valóban jó a Random vagy más magyar szolgáltató is.

 • gertitorpe
  Nem értem ezt a sok varázslást a sok szabályozatlan fin-tech céggel. Sokkal macerásabb és kevésbé megbízhatóbb hogy aztán a végén megspóroljatok pár kávé árát?

  Én nyitottam egy K&H devizaszámlát dollárban.

  Az nemzetközi utalás díja 0.12% vagy 0.15%. Fele a belföldi utalások díjának a tranzakciós adó miatt BTW. Van minimumdíj, 4 vagy 7 euró szóval ha számolnád a filléreket akkor a rendszeres kisebb utalások helyett érdemes összevárni 3-4000 dollárt.

  A számlavezetési díj ha jól emlékszem valami 1 dollár havonta, bankkártya nem kell. Ha prémiumbankos ügyfél vagy (havi fél milliós utalás), akkor ingyen kapsz 2 devizaszámlát és így még a fenntartásra sem kell költeni.

 • G
  Euroban kapom a fizetesem kulfoldrol, es szeretnem a legekevesebbet bukni. Tud valaki ajanlani betetbiztositott euros szamlat, amivel legjobban jarok (akar Revolut-tal kombinalva is)?
 • P. G.
  TransferWise technikai változás az euró számlán. Az eddigi a müncheni Handelsbanknál lévő DExxx… számlaszám helyett belga BExxx… van.

  Amiben többet tud:

  – lehet adni csoportos beszedési megbízást (direct debit, SEPA-övezeten belüli euró beszedés)
  – gyorsabbnak ígérik a bejövő euró megérkezését

  Az átmeneti időszakban:

  – 2020. februárig csak SEPA utalást fogad (EU-n belüli), a banki szoftverek frissítéséig, utána SWIFT is jöhet (EU-n kívülről)
  – 2020. júliusig él a régi Handelsbank számlaszám is párhuzamosan (amire SEPA és SWIFT is jöhet addig)

  transferwise.com/gb/blog/new-eur-bank-details

 • Petya
  Teszteltem… Nagyon nem megy! (2019.12.17-én)
  K&H devizaszámláról 45 Eurót küldtem egy német számlára.
  Költség = majd 8 Euró !!!
 • Vik
  Nemzetközi utaláshoz keresek megfelelő bankot, magyar számláról EU-s bankba. Jelenleg, amikor EU-s számlámról utalok a magyarra, simán eurót utalok, mert a bankomnál semmi!!! költség nem merül fel, a magyar oldalon a napi árfolyam alapján be tudom lőni, mennyi fog megérkezni. Nem éreztem szükségét a sepának.
  De most visszafelé szeretnék utalni, azaz magyar bankból külföldire EUban, milliós Ft tételt. Nos, ebben az irányban az árfolyam maga sem túl kecsegtető, de ezzel nem nagyon lehet mit kezdeni…max kivárni…vagy nem…
  A ktg oldalon, legtöbb bank 2-300 euróban maximalizálja az utalási költséget. Egyik legutóbbi bejegyzésben talált ajánlások alapján néztem át -számomra ismeretlen- bankokat, és pl a nem mindig dicsért Gránit 16-25e Ft (jóval 100 eur alatt) vállalja. Revolut és tsai nem hinném h megoldás erre a nagyobb összegre… Van tanácsa valakinek?
 • Petya
  Nem tartják be a bankok a törvényt!
  Remélhetőleg a pénzügyi felügyelet lépni fog!
  Itt van leírva – elég egyértelműen:
  ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hu/ip_19_6761?fbclid=IwAR1O7zkmHmexo5leyeiqfwZkpgNTgEiJ3A4tfvQenz2edAvy7WdVkuy4-Ig

  Az MNB másban is utazik… próbálja “szép szóval” a bankokat a csomagárazásra rávenni.
  Eddig még ZERO eredménnyel 🙂 Pedig csak a magánszámlákat kérte…
  2020 március elején elindul Magyarországon is az azonnali fizetési rendszer. Semmi értelme nem lesz…
  Megszokta a magyar bankrendszer az évi 4-500 Mrd-os profitot…nem fognak erről önként, dalolva lemondani. 🙂