CSOK visszafizetése és újra igénylése

Sokan vannak, akik megbánták, hogy felvették a CSOK-ot mondjuk egy használt ingatlanra, most viszont költöznének vagy egy újba vagy egy másik, drágább használtba, de nem tudnak élni az illetékmentességgel.

Kellene a zöld hitel és mellé a nulla százalékos CSOK hitel, de hát már ellőttük a lehetőséget, egy gyerek után csak egyszer lehet igényelni a támogatást.

A jó hír az, hogy van megoldás.

Önként vissza kell fizetni a CSOK-ot (ha azt 2011 december 31. után vették fel) és máris tiszta lappal indulsz, újra jogosult lettél a CSOK-ra, de már az új feltételek mellett.

A használt ingatlan CSOK támogatása helyett az új ingatlanra való támogatást kapod meg, ha most új ingatlanba költöznél.

Visszafizeted a CSOK-ot majd újra igényled, így jogosult leszel az illetékmentességre is, amit egyébként buknál, ha már egyszer felvetted a CSOK-ot.

Visszafizeted a 3%-os CSOK hitelt (ha van miből ugye, bár ingatlaneladásnál lesz miből) és máris igényelheted a nulla százalékos hitelt a zöld hitel mellé. Ezen is nyersz néhány százezret évente. (Akkor is, ha büntetőkamattal fizeted vissza a hitelt, például nem teljesített gyerekvállalás miatt. Ha nem volt megelőlegező kölcsön, akkor büntetőkamat sem lesz.)

Az új CSOK miatt az áfavisszaigénylésről vagy az 5%-os áfáról sem kell lemondani új ingatlan esetében.

Ezt a lehetőséget sokan nem ismerik, pedig remekül működik. Egy esetben nem fog működni: ha nem önként fizeted vissza a támogatást, hanem visszaveszik tőled, mert mondjuk más lakik a CSOK-kal vett lakásodban. Abban az esetben ki vagy tiltva öt évig a rendszerből.

Egy apró bibi van, a hivatal malmai lassan őrölnek. Gáborunknak most van egy ilyen esete és még protekcióval is várni kell az ügyintézésre. (Sokan rájöttek idén, hogy érdemes visszafizetni a CSOK-ot a rengeteg új kedvezmény miatt.) Erre készülj fel. Mivel a hitelelbírálás sem éppen villámgyors mostanában, 120 napnál rövidebb időre ne vállalj semmit egy ingatlanvételi előszerződésben, nehogy bukd a foglalót a CSOK vagy a hitel miatt.

(Csak CSOK ügyintézéssel nem foglalkozik Gábor, ha viszont hitel is kell mellé, akkor nyugodtan keresd meg. Ha csak a CSOK-ot szeretnéd visszafizetni és újra igényelni, menj be egy bank nagyobb fiókjába, ott fognak tudni segíteni.)

Amire figyelj oda, hogy most jogosult lennél-e a CSOK-ra megint? (TB jogviszony, megelőlegező CSOK-nál az életkor, a gyerekek életkora és a többi feltétel.) Ha ilyenen töröd a fejed, érdemes előtte egy bankban vagy az államkincstárnál egyeztetni a részleteket.

Share

43 hozzászólás

 • Szorgos Programozó
  Csak kíváncsiságból: veszek csokos használt ingatlant, igénybe veszem az illeték mentességet is. Utána visszafizetem a csokot, akkor az illetéket be kell fizetnem utólag? Ha igen, akkor számon tudják tartani?
 • ML
  Nyár végén fizettem vissza önkéntesen a korábban felvett CSOK-ot (használt lakás vásárlás volt, 1.4m, hitel nem), nagyon egyszerű volt az ügyintézés. Egy megadott számlára kellett elutalni az összeget, és egy nyomtatványt kellett beadni. Utána a hivatal intézte a földhivatali törlést (ebben az esetben ingyenes volt), kb 2-3 hét alatt futott át a rendszeren mire le lett törölve a tulajdoni lapról is a bejegyzés.

  Most sokkal többen akarják visszafizetni az ingyen hitel, illetékmentesség, áfavisszaigénylés miatt plusz nem csak a visszafizetés a kérdés, hanem az újbóli igénylés is sok idő pluszban.

 • Krumplee
  És mi a helyzet akkor, ha veszek most egy lakást és két gyerekre igénylem a CSOK-t, de lesz három mondjuk öt év múlva, és nem akarok újabb lakást venni? Ha visszafizetem, felvehetem-e újra ugyanarra a lakásra, illetve mi lesz akkor az idén a CSOK-kal járó jutattásokkal?
 • BéLa
  Akkor is működik a dolog, ha 2 éve új ingatlanra vettem fel a CSOK-ot 2 gyermekre, és most visszafizetném és újból felvenném a CSOK-ot 2 gyermekre egy másik új ingatlanra és élnék az áfa és illeték kedvezménnyel is?

  Igen, erről szól a cikk. 🙂

 • Szombathelyi
  Ma elmentem a helyi hőerőmű mellett épített CSOK-os lakópark mellett, durván húzzák fel a házakat, tavasszal még nagy puszta volt, esetleg 1-2 beton alap, rajta téglabálák. Most meg egymás mellett áll az összes fehér ház, fekete-szürke tetőkkel, fémhálós kerítésekkel, melyekben még a belátásgátló fekete szalag is pont olyan magasságban van behúzva.

  Egyenházak, egyenembereknek.

  S a beton is száradt fél évet egy hónap alatt…. 🙂

 • SzZ
  -Valaki letudná írni a CSOK visszafizetés pontos menetét? Hol kell jelezni, hogy visszaakarjuk fizetni? Milyen nyomtatványt és hova kell leadni?

  -Arról lehet tudni valamit, hogyha volt kamattámogatott hitel is, de az már végtörlesztésre került, akkor a későbbi CSOK visszafizetésnél számolnak fel utólag a hitelhez még valamilyen büntetést?

  A válaszokat előre is köszönöm.

 • Csizkek
  Besza.. hova lehet ezt meg fokozni? Lassan felesleges ez az egesz csokisdi. Eleg lenne bevezetni a lakas/haz kiutalast mint a komenyizmusban:)
 • Köszi a választ :-)
  Mi a helyzet a 2011. előtt felvett csok-kal?

  Nem tudtál 2011 előtt CSOK-ot felvenni, mert nem volt, szocpol volt helyette.

 • yimshagin
  En ugy emlekszem, de persze lehet, hogy csak nagyon regen olvastam a torvenyt vagy azota valtozott (vagy csak rosszul ertelmeztem), hogy nem igenyelheto csok, ha 5 even belul tortent csok visszafizetes. De javitsatok ki, ha tevedek.

  Ez arra vonatkozik, ha visszaélésen kapnak (más lakik a lakásban, a gyerek nem ott lakik, stb.), akkor kizárnak öt évre. Benne van a cikkben is.

 • Jenő Úr
  Érdekes hogy pár éve, akik lakást szerettek volna, de csak devizahitelt kaptak, azok maguk voltak az ördögök, akik az ártatlan bankrendszer stabilitását akarták felborítani…..

  Ehhez képest most tanácsokat osztogat kiszámoló, higyan vegyél fel nulla önrésszel 50 milliót….

  Változik a világ, avagy van az a pénz, amiért korpásodik a hajam :)))

  Most nem tudom, hogy vicces vagy esetleg komoly szövegértési gondjaid vannak. Egyrészt soha nem mondtam, hogy önrész nélkül bármit is vegyél másrészt ezt hol sikerült kiolvasni a cikkből?????

 • szilvand
  Tavaly komplikált volt az ügyintézés (1.430 ezer HUF, megelőlegező kölcsön):

  – először kell a banktól egy igazolás: Megelőlegező kölcsön esetén az állam javára visszafizetendő összegről kiállított hitelintézeti igazolás (ezt a bankom nem akarta kiállítani, erősködni kell), ebben bank megállapítja a CSOK összegét + a kamatot (a Ptk. szerinti késedelmi kamat)
  – ezután be kell fizetni egy kincstári számra ezt az összeget, ami a kormányhivatal honlapján van (vagy a bankot kérni, hogy intézze, de ez lassabb)
  – Kérelmet kell leadni elektronikus ügyintézésen keresztül (e-papir) a kormányhivatal felé, ahol kérelmezzük a jelzálogjog törlését: csatolva le kell adni a “Kérelem (3) jelzálogjog törléséhez, önkéntes visszafizetés esetében” nyomtatványt, valamint a befizetésről szóló dokumentumot, valamint a CSOK szerződés másolatát

  A banki kamatmegállapítás teljes homály volt, nem tudtak semmit..

 • treefiddy
  Milyen szépen mondom évek óta feleségemnek hogy vissza kéne fizetni a francba, kemény 600.000 forintért ordenáré feltételeket vállaltunk be egy szottyos panelre.

  Ja, és kb. ennél többe került (időben, stresszben) mire elintéztem anno (az indokolatlanul felfújt problémát) hogy a vállakozásomat be lehessen jelenteni a csokkal terhelt ingatlanba (erre jellemző, hogy a bankban a határidő előtt két héttel még nem volt erre formanyomtatványuk, kézel írtam valamit, azt lefénymásolták, majd december végén hívtak hogy most már menjek be kitölteni a hivatalos papírt… elküldtem őket nagyon messzire).

  Mondjuk most nem fenyeget a költözés és csok újraigénylés “réme” de lehet hogy praktikus okokból elindítom a visszafizetést, aztán jövőre meglátjuk mi lesz.

 • Lee732
  Szorgos Programozó kerdesere tudja valaki a vslaszt?
 • Frici
  *Visszafizeted a 3%-os CSOK hitelt…

  Valamint visszafizeted a 3%-hoz tartozó állami kamattámogatás pontos összegét, mert kamattámogatott lakáshitelt is egyszer lehet csak felvenni. De ha véletlenül nincsenek meg a kimutatások erről, mert ugye lehetetlen idővel küldik ki papír alapon! (nekem a tavalyi most jött meg szeptemberben) a pontos, éves kimutatás bekérése maximum 30 nap, speciel OTP-nél sürgős tárgyként címzett emailre 2 hét alatt megjött október elején a papír alapú válasz.

  Nálam a 10m hitelre (bár 3 év után elő- és végtörlesztettem tavaly év végén új ingatlan építés miatt) számítva kb 780e Ft volt az összeg.

  Ebből csak annyi igaz, hogy ha egyszer visszafizetted a 3%-os hitelt, nem kaphatsz újra 3%-os hitelt. De 0%-os zöld CSOK hitelt viszont kaphatsz és ez van a cikkben is.

 • Balint
  Sziasztok!

  teljesülni kell a feltételenek(2 gyerek születése) hogy önkéntesen büntetőkamat nélkül vissza tudd fizetni?

  Köszönöm,
  Balint

  Ha vállaltál két gyereket és HITELT is vettél fel rá, akkor a hitel büntetőkamattal lesz, ha nem teljesítetted az ígéretet.

 • Geza
  @krumplee: szocpolnál voltunk ebben a helyzetben, akkor a hitelből levonták a 3. gyerekre járó szocpolt. Ha nem lett volna rajta hitel, akkor a 3. gyerek szocpolját se kaptuk volna meg. Azt nem tudom, hogy CSOK-nál is így van-e.
 • Bombi
  Egy sima hitelelbírálásnál mennyivel hosszabb az átfutási idő? 30 napot mondtak nekünk, annál többre kell számítani?
 • ML
  semmit nem vizsgáltak. A fontos, hogy önkéntes befizetés legyen, ekkor mindenféle büntetés nélkül tudod visszafizetni az eredeti összeget.
 • Krumplee

  Közben rájöttem, hogy ugyanarra a lakásra kétszer nem lehet CSOK-t felvenni (vagy mégis?)..
  Legszívesebben kivezetném a csudába ezt a sok támogatást, mert megtolja az új ingatlanok árát, a használtak tulajai meg ahhoz áraznak (meg mert el kell adni, hogy újba költözhessünk).
 • szama
  Nekem is a banki igazolas tartott sokaig. Egyreszt ugy kell menni a bankhoz, hogy venned fel toluk a nagyobb hitelt surgosen es csak ez a gatja, es akkor hirtelen reagal a backoffice. Masreszt beadtam a kormanyhivatalba igazolas nelkul, es a hianypotlast kero valaszban benne volt a szoveg amit kertek a banktol, es akkor azt mar merte copypaste es alairni a bank.
 • yimshagin
  Bocs, Miklos, feluletesen olvastam a cikket, valoban benne volt.
 • eLemlámpa
  **kissé off

  Eddig Simple/Smart számlacsomagom van, ami régen ingyen volt, most talán 1-2 száz Ft és az OTP-nél van világ utasbiztosítás 10 ezer/év költségért, így ha mondjuk most valamiért fel kell ülnöm egy repülőre és este már ki tudja hol vagyok a világban, akkor is van egy értelmezhető baleset biztosításom.

  Tudtok ennél jobbat? Jövőre már azt kötném meg, ha van.

  Ti hogy oldjátok meg a biztosítást külföldi utazás alatt, főleg ha azonnal kell menni?

 • Krokodil888
  : jaja, de az ingyen lakáskiutalás előtt még lehetne egy fokozat. Ha egy házaspár asszony tagja a helyi orbánista kerületvezeő előtt bejelenti, hogy egy gyerekkel álmodott! Na, akkor máris lehívhatna, mittutodém 5 misit a központból. Ahányszor álmodja, annyiszor.
  esete is mutatja, hogy az egész CSOK mennyire egy jól átgondolt, jól célzottt rendszer. Akinek már van, azt még megtoljuk egy kissé 🙂
 • Zsuzsa
  Csak annyival egészíteném ki, hogy változott a kormányrendelet, már nem csak a 2011.12.31 utáni CSOK, hanem bármikor felvett támogatás önkéntes visszafizetése után újból lehet CSOK-ot igényelni. Visszafizethető akár a 3%-os támogatott hitel támogatott része is a végtörlesztéskor, ekkor a CSOK mellé járó 10, vagy 15M Ft támogatott hitel is újra megigényelhető, ez különösen előny a Zöld hiteleknél, mert akkor kamatmentes lesz. Aki meglévő, vagy már teljesült gyermekvállalás utáni CSOK-ot fizet vissza, annak kamatmentes a visszafizetés, akinek viszont van nem teljesült gyermek, ott büntető kamat is lesz, viszont jó hír, hogy ebben is volt változás, már szintén lehet újra vállalt gyermekre benyújtani kérelmet ekkor is.

  Nincs ilyen kiskapu, ha 2021-ben illetékmentresen vásároltál Csokkal ingatlan és 5 éven belül visszafizeted a CSOK-ot, ugrik az illetékmentesség.

 • Zsuzsa
  Miklós, ha visszafizeted a 3%-os kamattámogatott kölcsönt a támogatással együtt (ezt igény esetén a bankban kiszámolják és a végtörlesztéskor pluszban megfizetheted), akkor újból megigényelheted a 3%-os hitelt egy újabb CSOK igényléskor, és csak ebben az esetben leszel jogosult a CSOK mellé járó kamatmentes Zöld hitelre is.
 • Oegygé
  Könyörgöm legyen vége ennek az egész csok és miegymás mizériának mielőbb!!!!!!!!!!!!
 • Zzz
  Ez lehet, hogy inkább Hiteles Gábornak menne:
  Akkor is vissza lehet fizetni és utána igényelni a 0%-os csok hitelt + a zöld hitelt, ha jelenleg még épül az ingatlan, az utolsó hitelrészlet nincs még lehívva, nincs még használatbavételi engedély/hatósági bizonyítvány, azonban az épület messze megfelel a zöld hitel energetikai követelményének?
  Tehát az épülő ingatlan ugyanaz maradna.
  Igazából a sima piaci zöld hitel közötti váltás lenne a legjobb.
 • JT
  Mi 2011. előtt szocpolt vettünk fel. A banktól azt a tanácsot kaptuk, hogy fizessük vissza, utána felvehetjük újra, most már a CSOK-ot. Jelenleg is jogosultak vagyunk.
  A cikk alapján ez nem működik.
  Vagy csak rosszul értelmezem?
  Tudna valaki információt adni?
 • feri
  mennyire valós veszély, hogy valaki lebukik, hogy nem ott lakik / más lakik ott? nézi ezt bárki is?
 • Peter
  “Könyörgöm legyen vége ennek az egész csok és miegymás mizériának mielőbb!!!!!!!!!!!!”
  Nyugodj meg vége lesz, de nem úgy ahogy gondolják. 😀
 • Zsuzsa
  Ez nem fog sikerülni, mert ha most visszafizeted a CSOK-ot és az eddig felvett hitelt, majd újra indítjátok a komlett kérelmet a Csokkal, Zöld hitelekkel, akkor csak a hátralévő munkálatok befejezéséhez lesz lehetőséged támogatásokat és hitelt igényelni. Arra sincs lehetőség, hogy a már meglévő szerződésedet módosítsák zöld hitelekre.
 • RegElek
  Sziasztok!
  OFF:
  Nem nagyon volt időm kommenteket olvasni és hivatalos infót sem találtam arról, hogy van e már központi álláspont a családi adóvisszatérítés és az egészéség/önsegélyező/magánynyugdíjpénztár összefüggésében.
  Valahol lehet erről hivatalos infót találni vagy kérdezzem meg a pénztárakat?
  (felteszem ők sem tudnak sokkal többet)
  Válaszotok előre is köszönöm.
 • Valamirandom

  Én megértem a frusztrációdat, és jót nevettem. Szinte láttam magam előtt, ahogy mérgesen toppantasz, rázod az öklödet az ég felé, és minden idegszáladdal koncentrálsz, hogy a lehető legfájdalmasabb átkot tudd szórni más magyar emberekre. Kedves tőled, igazán kedves.:)
 • Tomi
  Illetékek mi lesz, ha csok miatt nem kellett fizetni? Automatikusan jön a csekk a csok visszafizetés után? Vagy hogy megy ez?
 • a2319
  A hatóság fogja kivetni, tehát vissza kell fizetni, kivéve ha egészségügyi ok miatt lett a CSOK visszafizetve
 • Tyler
  Sziasztok!
  OFF
  Tudnátok segíteni, hogy az egyesületi csoportos egészségbiztosítás (második fajta egészségbiztosítás, szükség esetén magánorvosi ellátást lehet igénybe venni) csomagjainak az ára hogyan alakul jelen pillanatban? Egy fél év után szeretnék majd az egyesületi egészségbiztosítóra váltani.

  Válaszotok előre is köszönöm.

 • józsenzbazsen
  ,

  Erre nem lehet érdemi választ adni.
  A rendelet alapján a banknak kell bemutatni a lakhatási/tudomásulvételi után a lakcímkártyákat. Hogy ténylegesen ki lakik ott, azt külön _általában_ nem ellenőrzik (de akár ellenőrizhetnék is). De ha van egy nemjóakaród, egy morcos szomszéd, egy rokonnal összekülönbözöl, akkor könnyen a NAV fülébe juthat, és akkor bukó.
  Teljesen laikus, magánvéleményem szerint normális esetben minimális az esélye a lebukásnak. De nem nulla.

 • jozenbazsen
  ,

  Valaki írta itt fentebb, hogy már megváltozott a rendelet, és jár nektek is.
  Keress vissza.

 • jozenbazsen
  ,

  Cikk is volt róla, kiszámoló is azt írta, amit eddig a kormány kommunikációja is megerősít : annyi adót kapsz vissza, amennyit ténylegesen befizettél. Ha pedig visszakaptad, már nincs miből érvényesíteni a kedvezményt. Vagyis nem érdemes befizetni a 150.000.- adókedvezmény miatt, se lekötni, mert így is, úgy is visszakapod. De mindkettőt nem.
  Már ha jól értem, hogy erre irányul a kérdésed. Ha nem, akkor nem tudom mire gondolsz.

 • Hiteles András
  önkéntes visszafizetésnél nincs CSOK büntető kamat.

  A CSOK teljes visszafizetés esetén 5 év után is vissza kell fizetni az illetéket.
  A Nav honlapja azerint:
  “A NAV az illetéket a CSOK visszafizetése vagy annak elrendelése évének december 31-étől számított 5 évig állapíthatja meg.”

  Ez nem az, amit Te írtál.

  Új ingatlan vásárlás esetén – folyósítás előtt – miért ne lehetne átszerződni zöld hitelre?

 • péter
  A hitelmoratóriumnál az volt a mondásod, hogy etikátlan élni azzal, hogy kéred a moratóriumot és a tőkét azért törleszted… Szerződésszerű ugyan, de szegény bankokat lehúzod, ellentétes a jó erkölccsel stb.

  Amikor meg az állam által meghagyott kiskapukat kell kihasználni, akkor egy árnyalatnyit sem jelenik meg, hogy esetleg nem kéne, ráadásul egy cikkel a giga-államadósság megéneklése felett-alatt.

 • Sandokan
  Sziasztok! Nem vagyok érintett, de érdekelne: van olyanra lehetőség, hogy 3 gyermekes család (6-14 évesek a gyerekek) a már meglevő még CSOK előtti időkből felvett lakáscélú hitelét kiváltsa a CSOK-kal? Van olyan szakember/pénzügyi tanácsadó, aki ebben tudna segíteni? Előre is köszönöm a válaszokat.

  Új ingatlant kell venni hozzá csokkal, akkor lehet csok hitelt kérni.

 • Ferike32
  Sziasztok!
  Segítséget szeretnék kérni.
  Idén vettük fel a CSOK támogatást és hitelt (1 meglevő és 1 vállalt gyermekre), valamint a kamattámogatott lakáshitelt, amiből egy lakást vettünk.
  Úgy néz ki, hogy jövőre eladnánk a vásárolt lakást és családi házba költöznénk, ezért szeretnénk visszafizetni a CSOK-ot, majd újra igénybe venni.
  A feleségemmel próbálunk előre kalkulálni, hogy nagyjából mekkora összeget kell visszafizetnünk. A bank honlapján nem találtam használható információt. Tud ebben segíteni valaki, hogy miből tevődik össze a visszafizetendő összeg, hogyan tudnánk legalább nagyjából kiszámolni?

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.