Még rosszabb lesz a prémium állampapír

2023-07-26
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Augusztus elsejétől új prémium állampapírt vezetnek be, a mostaniak megszüntetése mellett. Az új állampapír neve 2033/I, vagyis a futamideje tíz évre nő, az infláció feletti kamatprémiuma pedig 0,25%-ra olvad, így a kezdeti induló kamata a tavalyi átlagos inflációs adattal 14,75% lesz.

Ha mostanában akartál prémium állampapírt venni, érdemes gyorsan lépned, már csak pár napod maradt elsejéig.

S van itt még egy másik huncutság is. A hivatalos leírást még nem találtam meg, valószínűleg még nem aktív. De ezt találtam az akk oldalán:

Hogy mit kell nézni rajta? Ha a lejárat január 20, akkor valószínűleg az első kamatforduló is január 20, vagyis 2025 január 20-tól már a várhatóan sokkal alacsonyabb kamaton fog fordulni, míg a régebbi papírok tovább fizetik a magasabb kamatokat.

Közben az ISIN kód alapján már meglett a nyilvános ajánlattétel is. Igen, január közepén fog fordulni, sok hónappal a többi, régebbi prémium papírok előtt. Ami eddig előny lett volna, de most, a várhatóan csökkenő infláció mellett már komoly hátrány.

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram