Megélni blogírásból

Miután már megszámolni sem tudnám, hányan és hányszor kértek segítséget blogíráshoz, a legegyszerűbbnek az tűnik, hogy írok róla egy cikket.

Nem állítom, hogy minden titok birtokában vagyok, de immár közel hét éve írom a kiszamolo.hu-t és majdnem öt éve csak ebből él a családom. Ezért remélem, hogy mégis tudok hasznos tanácsot adni az érdeklődőknek. A terjedelem miatt igyekszem szűkszavúan leírni egy-egy témakört.

Miért akarsz blogot írni?

Ez az első kérdés, amit fel kell tenned magadnak. Önkifejezés? Népoktatás? A munkádat szeretnéd népszerűsíteni és a bevételeidet szeretnéd növelni az ismertség által? Csak a blogból szeretnél megélni, további munkavégzés nélkül?

Szerintem a legjobb blogok azok, amiket csak úgy kezdtek el írni, vagy most is csak úgy írnak az írás kedvéért. De ez ne vegye el a kedved, ha te pénzt is szeretnél látni a blogolásból. Azonban tisztázd magadban is, mi az elvárásod a blogolással kapcsolatban.

Alkalmas vagy a blogírásra?

Ha szeretsz kommunikálni szóban vagy írásban, akkor valószínűleg igen. Ha szereted elmondani a véleményed, ha szeretsz részt venni eszmecserékben, vitákban élőben vagy írásban, akkor nagy akadály nem lesz előtted bloggerként sem. A blogírás nem más, mint a véleményed elmondása írásban.

Tudsz írni? Biztos, hogy nem, ezen kár gondolkodnod. 🙂 De senkit nem érdekel és nem is zavar. Majd belejössz. Mit mondjak, vissza-visszaolvasgatva a 6-7 évvel ezelőtti bejegyzéseimet, annyira azért nem vagyok büszke rájuk. 🙂 De ha akkor kezdtem volna el blogot írni, amikor már normális(abb)an tudok írni, akkor soha nem kezdtem volna el és soha nem is fejlődött volna a képességem.

Ingyen adsz az embereknek tudást vagy szórakozást. Mivel ezt ők is tudják, elnézőek lesznek a kezdetben suta, amatőr fogalmazásoddal és mondataiddal szemben. Sőt, a blogírás pont attól blogírás, hogy személyes és nem kimért, mint a hivatalos újságírás.

Milyen témát válassz?

Először is olyat, ami érdekel, vagy amihez értesz. Nem kell csúcsprofesszornak lenni a szakmádban, hidd el, az átlagembernek rengeteget tudsz mondani mondjuk a kertészetről vagy a kutyaidomításról akkor is, ha nem te vagy a legnagyobb koponya a piacon. Ne abból indulj ki, hogy mennyit nem tudsz, hanem hogy amit tudsz, az mind újdonság az átlagolvasónak.

Vigyázz arra, hogy nehogy túl szűk témakört válassz a blogod számára. Maradva a fenti példánál, ha a gyümölcsfák metszéséről akarsz blogot írni, gyorsan el fog fogyni a témád. Helyette írj mindenről, ami kert, kertészet, beleértve a kerti bútorokat, kerítéselemeket, kertészeti kiállításokat vagy a legújabb robotfűnyíró bemutatását is. Akit érdekel a gyümölcsfa és a kertészet, ezek a témák is érdekelni fog, te pedig nem maradsz téma nélkül két hét után.

Honnan szerezz témát?

Egyrészt a munkád során felmerülő kérdésekről írj, ha a blogod témája a munkáddal függ össze. Arra azonban vigyázz, hogy ne lehessen ráismerni a cikk szereplőjére. Írd át a nevét, a várost, a konkrét esetet is helyettesítsd be egy hasonlóval, mert egyébként nem lesz bizalma benned a fizetős ügyfeleidnek.

Másik forrás az internet, főleg, ha legalább angolul tudsz olvasni. Írd be a keresőbe, hogy például a legjobb 20 kertészeti blog és máris találsz 20-30 angol nyelvű blogot, amit érdemes olvasgatnod. A cikkeket nem lefordítanod kell, hanem találsz egy-egy érdekes témát, amit utána kidolgozol.

Harmadik forrás az olvasói kérdések, amiket nyilvánosan meg tudsz válaszolni.

Hogyan lehet pénzt keresni blogolásból?

Ha ügyvéd vagy, klímaszerelő, kutyakiképző, vagy bármi egyéb, sok ügyfelet szerezhetsz azáltal, hogy ismertté válsz az írásaid miatt. Ez egy remek út, ilyenkor a blogolás csak segíti az ügyfélszerzést. Leginkább én is ebben a modellben írom a saját blogomat. Innen jönnek az ügyfelek, önként jelentkezve a fizetős tanácsadásra.

Másik lehetőség, hogy fizetős anyagokat gyártasz, amiket meg lehet vásárolni az oldaladon. Ez lehet egy vagy több videótanfolyam, könyv vagy bármi egyéb.

A példa kedvéért az én 16 órás pénzügyi tanfolyamomat kevesebb, mint egymillió forintért vették fel, vágták meg. (Két kamera két operatőrrel, bevilágítás, mikrofon és a komplett vágás, hat napon át három-három óra rögzítése benne volt az árban.)

Ez az összeg elsőre rengetegnek tűnik, de 25 ezer forintot sokan kifizetnek egy 16 órás anyagért, főleg, ha jó a tartalma és a felvétel sem amatőr. Ha csak 40 ember veszi meg a tanfolyamodat, már nullszaldós vagy. Utána pedig csak számolni kell a befolyó pénzt.

Harmadik lehetőség a reklám megjelenítése az oldaladon. Azonban ettől túl sok pénzt ne várj. Egyszer teleraktam az oldalamat Google reklámokkal két napra a próba kedvéért. Mindenhol reklámok villogtak. Két nap alatt valami 1.800 forint jött össze úgy, hogy 130-150 ezer egyedi látogató olvassa a blogomat havonta.

Rendes reklámot akkor remélhetsz, ha már legalább havi 100 ezer egyedi látogatót vonz az oldalad, ami olyan 3-400 ezer látogatást jelent havonta. Ilyenkor talán már kapsz reklámot reklámügynökségektől. Tavaly karácsonykor volt egy ilyen reklámhét az oldalamon, három reklámért fizettek egy hétre 66 ezer forintot. Ami jónak tűnik, de ne felejtsd el, azért havi 150 ezres egyedi látogatót nem az első évben fogsz összeszedni. Bár ki tudja, ha jót írsz és jól, lehet, hogy meglesz. Ha reklámokra hajtasz, válassz olyan témát, ami sok embert vonz. Baba-mama blog, női témák, kütyük mindig több embert vonz mint mondjuk a pénzügyi témakör, amiről én írok.

Negyedik lehetőség a támogatott cikkek írása. Ilyenkor fizetnek azért, hogy jót írj egy adott termékről vagy szolgáltatásról, mintha az a saját véleményed lenne. Vigyázz, mert ezzel könnyen eljátszod a hitelességedet az olvasóid előtt. (Már persze ha ez egyáltalán szempont.)

Ötödik lehetőség az affiliate. Ilyenkor akkor kapsz fizetést, ha valaki a te cikkedben lévő linkre kattintva vásárol. Így működik a példa kedvéért az összes kínai termékeket dicsérő blog. Akarsz venni egy kínai okosórát száz dollárért, ami a rendes árnak a negyede. Beírod a Google-be az óra nevét, az első ötven cikk mind dicséri a tesztelt órát. Na, ezek az affiliate-ből élő blogok, akik kapnak 5-10%-ot, ha az ő oldalukon keresztül vásárolsz. A találatok negyedik oldalán tűnik fel az első valódi vélemény, miszerint egy rakás hulladék az óra, lemerül fél nap alatt és egyébként is félóránként szétkapcsol a telefonnal, nem is bánta, hogy a vízálló óra a harmadik nap beázott.

Természetesen rakhatsz korrekt affiliate linkeket is az oldaladra, de abból olyan sok pénz nem fog jönni. Egy Amazon link fizet talán 3%-ot, sok könyvet el kell adni az oldaladon keresztül, hogy abból komoly pénzed legyen.

Mennyit lehet keresni a blogolással?

Akár nagyon sokat is. Ha kellően sokan olvasnak és csak minden ezredik látogató veszi meg a könyvedet vagy a videóidat, nem lesznek anyagi gondjaid. Egy szerényebb vezérigazgatói fizetés gond nélkül megvan blogolásból is. De ha csak azt nyered, hogy nem kell neked ügyfelek után rohangálni, hanem sorban állnak az ajtód előtt, már megéri a blog indítása.

Az is lehet, hogy csak havi százezer forintot fogsz vele keresni. Munka mellett másodállásként, otthonról, az sem olyan rossz pénz, főleg ha pont ennyi hiányzik a családi költségvetés egyensúlyához.

Azonban vigyázz: sok időnek el kell telni, mire pénzt látsz a blogodból. Én két évig egy fillért sem kerestem a blogommal, igaz, nem is akartam. Sokat kell vetned, mire végre aratni is fogsz.

Mennyi munka a blogírás?

Ha azért akarsz blogolni, mert nem szeretsz dolgozni, akkor rossz hírem van. Egy átlagos cikk megírása 3-5 óráig tart és ebben nincs benne az előzetes olvasás, anyaggyűjtés. Persze össze lehet valamit hányni egy óra alatt is, de az olyan is lesz. Ezért olvashatatlan a legtöbb blog: mert igénytelenül van írva. Ha te komolyan gondolod, akkor sajnos időt és energiát is bele kell ölnöd, hogy igényes cikkeket tudj írni.

Honnan szerezz ismertséget?

Kezdő blogger a blog.hu-ra (ez az Index blog oldala), vagy a reblog.hu-ra (ez pedig az Origo-é) költözzön. Ha írtál egy cikket, küldd be a szerkesztőknek. Így kaphatsz címlapos megjelenést időről-időre. Ez nagyon sokat számít az első év(ek)ben. Az indexnél csak akkor raknak ki, ha bulvár témát írsz, amire sokan kattintanak és akkor sem vagy kint sokáig. Az origonál sokkal kevesebb a blog, ott nagyobb az esélyed a címoldalra, viszont ott háklisak (voltak?) a más oldalra mutató linkekre.

Igyekezz minden cikkedben belinkelni a régebbi cikkeidet, hogy ott tudd a főoldalról beeső olvasót az oldaladon tartani. Legyen lehetősége követni a facebook-on is és rss-en. Esetleg gyűjts e-mail címeket, akik feliratkoznak nálad. (De vigyázz, ezt be kell jelentened az adatvédelmi hivatalnál.)

Jelentkezz szakértőnek rádióba, tévébe, újságba. Szerencsétlen szerkesztők vadásszák azokat, akik hajlandók felkelni hajnalban, hogy mondjuk öt percig szerepeljenek a reggeli Mokkában, vagy telefonos interjút vállaljon egy rádióműsorba.

Hasonló blogokba írj vendégposztot és engedj be vendégposztokat. Így egymást reklámozzátok a saját olvasóitok előtt. Ne félj attól, hogy az olvasóid mást is fognak olvasni, főleg, ha az neked nem is konkurenciád.

Nagy lehetőség még a Google is. Használj SEO kiegészítő plug-in-eket, használd a title-t és a címkéket is. Ha pedig igényes írásokat írsz, úgyis belinkelik egyre több helyen a cikkeidet, annál jobb SEO nem is kell.

Hogyan írj?

Az első, hogy minden írásod menjen át a nagymama-teszten. Ez azt jelenti, hogy mutasd meg a nagymamádnak a cikkeidet. Ha elsőre megérti, miről van szó, akkor írsz jól. Ha a nagyi nem érti első olvasásra, akkor túl komplikáltan írsz, vagy rosszul fogalmazol.

A Kiszámoló blog titka, amiért az emberek elkezdték olvasni, hogy igyekszem minél érthetőbben írni. A kapát nem hívom kétkezes mezőgazdasági gyomirtó célszerszámnak. Nem azt akarom, hogy az emberek csodáljanak a nagyos gazdag szókincsemért és a fene nagy tudásomért, azt akarom, hogy értsék inkább, amit mondani akarok.

Abból indulok ki, hogy az átlagember nem tudja, mi az a GDP meg volatilitás, inkább leírom emberi szavakkal. Akkor is, ha ettől szakmaiatlan lesz a cikk bizonyos körökben. Te is abból indulj ki, hogy az olvasóid nem ismerik a szakbarbár szavakat és szeretik, ha értik, amit olvasnak.

Helyesírás

A helyesírás fontos, mert egyrészt ad egy színvonalat az írásodnak, másrészt könnyebb olvasni, ha a szavakat az ismert formában látod leírva, nem kell mindig dekódolnod, mit is olvasol.

Ez a montatot igy is mekérted, de azér fárassztó lene egy ijen szőveget hoszassan ovasni. Ha csak három hiba lenne az előző mondatban, akkor is.

A Chrome böngészőben van beépített helyesírás-ellenőrző, pirossal aláhúzza neked a hibás szavakat és fel is ajánlja a helyes formát. Használd azt.

Ezen túl azonban felejtsd el a nyelvtan-nácikat. Tíz magyar emberből nyolc nem tudja, melyik a helyes, a könyörgöm, vagy a könyörgök. Mikor minden nap és mikor mindennap. Mindig jól nevetek a nyelvtan-nácik hozzászólásain, amikor belekötnek valamibe, erre más kijavítja az ő hozzászólásaikat, mert az is hemzseg a hibától.

Szóval figyelj oda a helyesírásra, de ne törődj azokkal, akik azon lovagolnak, hogy miért oda tetted a vesszőt és egyébként is ez a kifejezés így a helyes már ötszáz éve, akkor is, ha mindenki másképp használja az adott szót.

Tagolás

Az emberek nagyobb része nem tud összetett mondatokat értelmezni és nem szeret összefüggő szöveget olvasni. Ezért kerüld a túl összetett mondatokat és sűrűn kezdj új bekezdést. Ahogy én is.

Hossz

A blogbejegyzés egy cikk. Soha ne legyen túl hosszú, de ne is legyen igénytelenül rövid. Az ideális hossz 400-600 szó között van valahol. Már szól is valamiről a cikk, de nem olyan hosszú, hogy bele sem kezdek az olvasásába.

Kommentek

A blogolás egyik jellemzője a közösség, amit a hozzászólások tartanak fenn. Azonban a rossz hozzászólások haza is vágják a cikkedet. Ha rám hallgatsz, amíg az indexen vagy az origon vagy, tiltsd le a hozzászólásokat, mert ostoba trollok játszóterévé fog válni a blogod, ha kikerülsz a címlapra.

Ha már saját oldalad van, akkor is csak akkor engedd a hozzászólásokat, ha úgy látod, hogy hozzátesznek a cikk tartalmához.

Mindig használj moderálást, mert egyébként a béka feneke alá fog süllyedni a hozzászólások színvonala. A normálisak már nem fognak írni, csak a trollok.

A kritizálást ne tiltsd, mert az téged is épít és jobbá teszi a blogod. Azonban a fikázást gyomláld ki kímélet nélkül. A legtöbb embernek nincs fogalma, mi a különbség a kettő között. A fikázás csak rombolni akar, a hozzászóló saját egóját puffasztja, hogy ő milyen okos, bezzeg a blogger. A kritika építeni akar, akkor is, ha esetleg téved az, aki írta.

A linkeket mindig vedd ki a hozzászólásokból, mert egyrészt eltereli a forgalmat a te oldaladról, másrészt rengeteg ember lesz, aki csak azért fog hozzászólni, hogy eggyel több link mutasson az oldalára.

Ugyanezen okból az összes reklámot is töröld ki.

Fontos tudnod, hogy a hozzászólás lehetősége nem jog, hanem lehetőség. Te írod a blogot, a te munkád van benne, te döntöd el, kinek engeded meg a hozzászólást. A blogod nem egy homokozó, ahol minden bolond troll kiélheti magát.

Az automatikus spam robotok miatt legyen valami védelmed a hozzászólásoknál. Nálam egy egyszerű matematikai feladványt kell megoldani, ez már kiszűri a spamek 98%-át. A többit kézzel kell kigyomlálni, illetve a spamszűrő beállításával.

Saját weboldal

Ha már elég ismert vagy, érdemes saját domaint (www.azenblogom.hu) bejegyezni, ahová átrakod az eddigi írásaidat is. Fontos, hogy az olcsó tárhely-szolgáltatók nem képesek komoly forgalmat kezelni, akadni fog az oldalad, ha sokan látogatják. Az én oldalam itt van, őket bátran ajánlom, egyszerre akár 3-400 ember is tudja olvasni a blogomat akadás nélkül.

Használj kész blogmotort, például a WordPress-t. Nagyon könnyű használni, egy óra alatt megtanulod kezelni. Arra figyelj, hogy mobilbarát legyen az oldalad, mert a látogatók 55%-a már mobilról fogja olvasni az oldalad.

Na, röviden ennyit kell tudnod. Szerintem vágj bele, ha már egy ideje gondolkodsz rajta. Sok sikert minden új bloggernek.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

81 hozzászólás

 • Konkav
  Látom, visszatérő elem a fórum. Én is régen mindig beírtam, hogy legyen fórum, de aztán meguntam, de mások is időről-időre előjönnek ezzel. És teljesen megértem Miklóst is, hogy ezzel nem akar foglalkozni. Ezért arra gondoltam, csináljunk mi egy fórumot. Oda mehetne az off-topik, nem lenne mérethatára a kommentnek, nem zárolnánk a témákat, és igazából mindenféléről is szó eshet.
  (És végül, de nem utolsó sorban, én szívesen megismerkednék/elbeszélgetnék pár emberrel innen, de mivel útálom a FB-t, nincs más ötletem.) Aki benne lenne, írjon a forumotnekem kukac gmail pontcom-ra. Remélem leszünk elegen, hogy elinduljunk.
 • PöLö
  Alapos összefoglaló.

  + 1 a Disqusra, nehéz követni a kommenteknél, ki kinek válaszol.

  Azért mert a WP motor frissíti magát, hátradőlni nem lehet, mert a beépülőket továbbra is kézzel kell. SZVSZ egy security plugin ráférne az oldalra. pl.: All In One WP Security.

 • Adócsaló vállalkozó
  “Egyébként havi 150 ezer látogatóból nálam úgy 35-40 szokott hozzászólni. Az úgy 0,025 százalék. Nem egy tömegigény.”

  Kiszámoló, írni tényleg nem sokan fognak, de a kommentek nagyon sokat tudnak a cikkhez adni. Sokszor innen többet megtudsz, mint magából a cikkből.
  Lehet, hogy 35-40 hozzászóló van, de ők a 150 000-ből 80000-t ott tartanak még egy fél órát a blogodon. 😀

 • skylaner88
  @Kovács Gábor:
  Ha édesapádnak nincsen tulajdonrésze az adott ingatlanban, akkor le kell mondania az állami támogatásról (mivel ő a kedvezményezett) a javadra. Ez egy darab nyilatkozat, onnantol be tudod törleszteni a tulajdonodban lévő ingatlan hitelébe.
  Ezt nem mondták az OTPs kezitcsokolomok?
 • Kiszamolo
  Kommentelés: sokan szeretik (itt) olvasni a hozzászólásokat.

  Én azt mondtam, hogy kevesen akarnak kommentelni. Tehát az egyáltalán nem tömegigény.

  Én régebben kommenteltem máshol, aztán leszoktam róla, mert a legtöbb helyen egy infantilis homokozó a kommentszekció.

  Pont ezért már nem is olvasom el a hozzászólásokat az esetek 99%-ában, főleg például az index címoldalára kikerült cikkeknél.

  Az szerencse, hogy itt kialakult egy értelmes hozzászóló közösség, ez inkább a kivétel, mint alapeset.

  Ezért mondtam, hogy nagyon megértem, ha valaki kikapcsolja a saját blogján. Mert gyakran nem hozzátesznek a cikkhez, hanem lehúzzák azt. S most nem a kiszamolo.hu ról beszélek, hanem mondjuk a kiszamolo.blog.hu ról. Ott egy nap után kapcsoltam ki a hozzászólásokat, mert annyi ostobát nem lehet elviselni.

  Ezért abból ne itéld meg a blogot, hogy van-e hozzászólási lehetőség. Lehet, hogy jobban jársz, hogy nincs.

  Fórum: sokszor előkerült már, de mivel ott is ugyanaz a 30-40 ember lenne aktív, mint itt, nem annyira látom, milyen pluszt adna.

 • tgwh
  A fórumoknak már annyi, ott a FB, az helyettesíti a legtöbbet.
  Ritka ha hsz-okat olvasok a cikk alatt, mert annyira nem érinti a pénzügyeimet amiről itt legtöbbször szó van, inkább csak a saját időmet rabolom.
  Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nincs értelme, mert nagyon hasznos, és nagyon sok tudást össze lehet szedni a kommentelőktől is. Ha érdekel az adott téma, vagy ki akar kapcsolni az ember – pl. az ajándékozásról szóló cikknél jó volt olvasni -, akkor elolvasom a kommenteket is.
  A legtöbb fórummal az a baj, hogy ugyan az az 5-50 ember ír, ugyan azokról a dolgokról, mivel túl kicsi a választott fórumtéma. Kifogynak a mondandóból.
  És pont emiatt, talán kivétel lehet a kiszámoló fórum, mert mindig új témák jönnek egy adotton (pénzügy) belül.
  Tehát két tippem van:
  – Facebook
  – Kiszámoló által kijelölt adminisztrátor és moderátorok által teljes mértékben irányított ingyenes fórum
 • tgwh
  Még annyit, én egy Facebook oldalt hoznék létre, onnan jönnek új emberek folyamatosan, könnyű terjeszkedni, tökéletes reklámfelület, és aki akar, az ,,fórumozhat” is.
  Egyedül a hozzászólások kezelése ami negatív, össze-vissza van minden, nem tudsz húzni egy vonalat, hogy na most eddig olvastam.
  Egy külön fórumot azon a 30-40 emberen kívül a kutya sem fog olvasni. Vagy ha igen, beesik egy-egy új ember, kérdez, aztán eltűnik, ezt most garantálom. Pont ezért haldokolnak a fórumok. A két tippem szerint legnagyobb, az index-é meg a sg.hu meg csak azért van még meg, mert tömegek keresik fel. De ott is fel van darabolódva, egy-egy témát kevesen látogatnak. Igaz, mivel regelve vannak, könnyen másznak át új témába az emberek, ha akarnak.
  Magyarország nem egy nagy netezős nemzet, nincs nagy hagyománya. Ha egy fórum után pálinkát adna ki a pc, máris más lenne a helyzet, a magyarok így barátkoznak.
 • thingol
  Akkor is lehet értelme csinálni, ha nem feltétlenül tudsz belőle közvetlenül pénzt keresni, de egy jó bloggal szakértőnek tudod magad pozicionálni, amivel hosszabb távon jobb állásod -> több pénzed lehet.

  Érdemes lehet elolvasni: medium.freecodecamp.org/want-to-boost-your-job-prospects-become-an-authority-on-something-heres-how-473a62183fa9

 • FoX
  “Ha egy fórum után pálinkát adna ki a pc, máris más lenne a helyzet, a magyarok így barátkoznak.”
  Ez nagyon is jól van így. 🙂 🙂 Inkább 5 haver, akikkel bármikor le lehet ülni pálinkázni, mint 100 Facebook ismerős, akik meg se ismernek az utcán. 🙂
  Persze marketingre meg üzletépítésre jók az online felületek, de barátkozni nem ott kell.
 • tgwh
  FoX
  Én már nagyon sokszor belefutottam ebbe a ,,nem érdekel” életérzésbe. Adott egy remek pc játék, nincs agyonreklámozva, érdekel az egész országban rajtam kívül talán 5-10 embert, akik hajlandóak is rendszeresen fórumozni… de ez régen volt, most nincs időm stratégiázni.
  Most kertészeti fórumot próbálunk összehozni (pár éve), van talán 30-40 ember, aki rendszeresen benéz, és néha esetleg ír is valamit. Az oks hogy 400 olvassa aki regelt is, + akik nem, és a regisztrált felhasználókból novembertől benézett 75, huhh, ez jó arány, meg is lepődtem, azt hittem kevesebb lesz 😀
  Sejted már miről beszélek, pedig a kertészet elég széleskörű tevékenység az országban. Most nem a haverokról van szó, hanem arról, hogy vadidegen emberek leülnek a pc elé, és számukra érdekes témákról beszélgetnek. Nyugaton ez teljesen elfogadott. Itt nem, ahogy a pénzügyeket sem szokás rendezni, kiszámolót olvasni.
 • Rissa
  @Kiszámoló
  volt egy ügyfelem, két angol bloggal keresett havi másfél milliót csak Google reklámokkal. Kicsit rossz volt hallgatni.

  Miről írt???

  Az szerencse, hogy itt kialakult egy értelmes hozzászóló közösség, ez inkább a kivétel, mint alapeset.

  Ennek semmi köze a szerencséhez! Az adott témákat részletesen mutatod be, értelmesen és közérthetően írsz.
  Úgy tűnik, ez esetben működik a vonzás törvénye. Igaz, a pénz is vonzza a pénzt. 🙂
  (Kár, hogy ebben a programban nem lehet a beidézést kiemelni vagy dőlttel írni.)

 • DszG
  A reklámokból túl sok pénzt ne várj… nekem évekbe telt pl. amire egy ház árát összeszedtem belőlük, igaz nem csak blogot írtam, más oldalam is volt. Szóval sok mindentől függ ez, na meg kinek mi a sok, kevés.
 • ügyvéd
  @Kiszámoló
  “Ha ügyvéd vagy, klímaszerelő, kutyakiképző, vagy bármi egyéb, sok ügyfelet szerezhetsz azáltal, hogy ismertté válsz az írásaid miatt.”

  Az ügyvéd szerintem rossz példa. Ez egy nagyon diszkrét szakma. Csak pár médiaceleb sztárügyvéd bír az ismertségéből profitálni, néha teljesen alap nélkül. Ezért nem gondolnám, hogy egy jogi blog érdemben tudna új ügyfeleket hozni. Még teljesen anonimizáltan storyzni, sem egészséges dolog nemhogy a neten, de még “példabeszédként” az ügyfeleknek sem.
  Pont ellentétes hatást fejt ki.

 • Kiszamolo
  ügyvéd, konkrét példát mondtam az ügyvéddel, nem csak úgy hasból. A másik kettő kitalált példa volt. 🙂

  Nyilván nem az ügyfelei szennyeseit teregeti ki, hanem a jogról ír érthetően.

 • ügyvéd
  Egy tisztán “elméleti szakmai” blog írása meg a kutyát nem érdekelne pár jogászon kívül, mert bár a joghoz meg a focihoz mindenki ért, de ez azért a szakmai alapok hiánya okán valójában nincs így legalábbis a jog vonatkozásában 😀

  Arról nem is beszélve, hogy igényes szakmai anyagok napi szintű létrehozása gyakorlatilag elvenne minden időt a pénzkeresettől…

 • ügyvéd
  @Kiszámoló
  Lehet van jó “ügyvédblog”, én sajnos még nem olvastam ilyent. Ha tudsz jót, oszd meg velünk kérlek. A kolléga gondolom hálás lesz a reklámért 🙂
 • Homeropata
  Ha valaki reklámbevételekből szeretne megélni, szerintem lehet javítani azzal, ha már eleve nemzetközi színtérre szánja blogját. Vagyis angolul ír. Így jóval nagyobb célközönséget is elérhet. Bár valószínűleg így nehezebb beindulni.
 • Kiszamolo
  Homeropata, csak ehhez úgy kell tudni angolul, amennyire kevesen képesek.

  Apró hibák is fárasztóvá teszik a blog olvasását egy anyanyelvű számára.

  Szóval lehet, de egy normál felsőfokú nyelvvizsga sem biztos, hogy elég lesz hozzá.

 • ügyvéd
  Ha már angol: 😀
  Itt most rögzíteném minden nyelv/tannáciknak:

  NEM TUDOK JÓL ANGOLUL( és ez még kissé túlzás is 😀 ) , de ettől függetlenül a jövőben is használni fogok angol, és mindenféle más idegen szavakat is, és le….rom, ha eshetőleg hibásan!!!
  capishi? 😀

 • EgyBölcsész
  Meg lehet élni a blogírásból itthon is, csak jól kell csinálni. Nem saját tapasztalat, de van olyan blog, ahol nincs reklám, ellenben támogatási rendszer van és valahogy ott működik. Magyar nyelvű a blog egyébként.
  Manapság meg angolul tudni szerintem nem nagy kunszt, mármint leginkább szókincs – a téma neten használt napi szókincsének ismerete – némi nyelvtannal. De abból sztem csak az alap kell. Kb alapfokon tudok angolul és a netes oldalak nagy részét folyékonyan olvasom és értem, ha ismerem a szavakat.
  Plusz itt jön a képbe a bölcsészet, ami mégsem büfészak, azaz írni igenis meg kell tanulni, a nyelvünket magas fokon használni – nem pornó promó – pedig minőségi szövegek olvasása árán tudjuk. Csak ez is olyan, hogy mindenki ért hozzá, mint a focihoz, és vagy nyelvtannáci lesz, mert homályosan emlékszik egy szabályra vagy az összes trágár szót le tudja írni és fel se tűnik h hülye.
 • kridli
  Vicces vagy te ügyvéd, nem értékeled kicsit túl a szerepedet ezen a blogon? 🙂
 • piccola
  @EgyBölcsész: de teljesen más kategória angolul olvasgatni és angolul hosszabb, élvezhető szövegeket előállítani.
 • Penge
  Régebben évekig írogattam egy régi megboldogult böngészőről (Opera) szakmai cikkeket. Pénzt nem hozott a blog, de egyszer kaptunk karácsonyra a cégtől repi ajándékokat. Az alapítót pedig egyszer kereste meg hirdető (fénykorában 30 000-es látogatottsága volt a blognak), hogy havi 30-ért tegyen ki bannert, amiből fejenként jutott volna 10-10-10, de abban maradtunk, hogy azért +18-as hirdetést nem kéne tenni egy böngészőről szóló blogra. Meg Google hirdetésekkel volt még pár próba, de az meg centeket hozott.

  Bár reklámblokkolási módokról is írtunk, lehet, hogy ezért sem tolongtak a hirdetők. 😀

  Ettől függetlenül szerettem csinálni… Úgyhogy osztom azok véleményét, akik szerint ingyen marketingnek jó ügyfelezős munkákhoz, de önmagában megélni belőle nem igazán lehet.

 • Andru
  Fontosak egy blogon a kommentek, de azért én sem engedném, hogy bárki csak úgy széttrollkodja a cikket. Az nem építő, nincs ott helye.
  Ha szakmai a blog, akkor szakmai alapon lehet vitát kezdeni és az helyes is. Hiszen ha szakmai blogot ír valaki, akkor az a minimum, hogy a véleményét tudja képviselni és adott esetben védeni. Ez hiteles.
  Hogy Facebook-kal kommentelni? Én is bezárom az ablakot azonnal. Vannak olyan dolgok, amiket az ember nem tereget a nagyvilág elé. Nem azért, mert szégyelli a véleményét, hanem azért, mert magánügy. Én sem szeretem, hogy köteleznek felvállalni magamat, kamu profilt létrehozni pedig időpocsékolás számomra.
  Én az anonimitás mellett vagyok. Hadd döntsem el én, hogy elárulom-e, ki vagyok.
 • Andru
  @EgyBölcsész:
  Nem vitatni akarom a szak előnyeit, de ahhoz nem kell bölcsésznek menni, hogy helyesen tudj írni-olvasni.
 • Egy uj blogiro
  A bejegyzes hatasara belekezdtem a blogba ami mar regota korvanalozodik a fejemben… koszonom a motivaciot!
 • untermensch4
  @_Daenerys Targaryenová a helyesírási szabályzat sem szent írás…
 • Átlagmagyar
  Engem az érdekelne, hogy lehet-e úgy blogot csinálni, hogy inkognitóban maradjon a szerző. Ha igen, hogyan? (IP cím alapján ne legyen beazonosítható.)

  Ill. a kiszámoló.hu oldal formátuma/átláthatósága nagyon szimpatikus. Melyik cég csinálta?

 • Kiszamolo
  Átlag, ez egy ingyenes WordPress téma, senki nem csinálta külön.
 • Nbazs
  Off lesz, bocsi.

  @Penge:

  Kár hogy nem ismertem a blogot, biztos sok hasznosat tudott volna adni anno mint lelkes felhasználónak.

  (Egyébként nem tartom teljesen megboldogultnak, a mai napig Operát használok, ugyan el-el kacsintgatok alkalmanként más böngésző irányába, de mindig visszatérek, eddig ez vált be a legjobban. Persze más mint a régi szép időkben, amikor még RSS és Levelező kliensem ez ez volt, azok azóta kikoptak belőle…)

 • belzebub
  A cikk hatására én is regisztráltam a blog.hu-n. Az első igazi bejegyzésem elküldtem az index-nek, és ki is tettek, aminek nagyon örültem.
  A google adsense-re szeretnék regisztrálni, de aldomain-t sajnos nem enged. Van valakinek esetleg tippe, hogyan oldhatnám meg? Utánakerestem a neten, de nem írja le senki közérthetően, pedig nem gondolom magam “hülyegyereknek”. Egy olyan megoldásról olvastam, hogy fődomain kell, majd onnan irányítodjon át a blog.hu-s aloldalamra, ekkor a hml-be ágyazott adsense kóddal a regi után meg fognak jelenni a hirdetések. Tudom, aprópénz lenne, de motivációd adna, ha látnám azt a pár forintot:) Valaki le tudnád írni? köszi