Készpénzfelvétel olcsón

Bár már volt erről szó, sokaknak úgy tűnik kérdés, hogy hol lehet olcsón készpénzt felvenni. (Természetesen nem 50 ezer forintról beszélünk.)

Készpénzfelvételért a bankodban fizetsz minimum 0,6% tranzakciós adót felső határ nélkül plusz a bank pénztári díját. Ez a költség 4-5 millió forintnál akár 50 ezer forint is lehet, ami nem kevés pénz azért, hogy a saját pénzedet visszakapd.

Hogyan lehet vele spórolni? A 0,6%-os tranzakciós adó nem vonatkozik az értékpapír kereskedelemmel foglalkozó cégekre. Ott a 0,3%, maximum 6.000 Ft van érvényben. (Ami persze nem azt jelenti, hogy mindenhol nekünk is ennyit kellene fizetni feléjük.)

Ilyen cég a Magyar Államkincstár is. Oda sem kell utalnod a pénzt, vehetsz bankkártyával is 14 nap múlva lejáró diszkont-kincstárjegyet (lista), majd lejáratkor (illetve előtte két nappal) jelzed, hogy készpénzben szeretnéd felvenni a pénzt a pénztárból.

(Esetleg csak simán odautalod, aztán felveszed, de azt hosszú távon nem fogják szeretni, na meg nagy eséllyel fizetsz 0,3% max. hatezret az utalásért is.)

Ekkor felszámolnak 0,3%, maximum 6.000 Ft költséget és kezedben a pénz. (Hirdetmény)

Cégeknek is működik, ők is vezethetnek értékpapír-számlát az Államkincstárnál.

Euróval nem működik, mert azt nem fizetik ki készpénzben, csak utalják (igaz, azt külföldi számlára is)

Gyenge pont lehet még a bankkártyád napi maximális limite, amennyiért vásárolni tudsz naponta.

Ha túl sokat élsz a lehetőséggel, könnyen lehet, hogy megköszönik, hogy eddig volt számlád náluk. (Bár semmit nem csinálsz, csak kevesebb adót fizetsz, kihasználva egy kiskaput az idióta tranzakciós adóban.)

Ha vannak gyakorlati pozitív vagy negatív tapasztalataid, írd le a hozzászólásokban.

Share

42 hozzászólás

 • fudosin
  A 8-9 nap nem megy, legkevesebb két hetes, amit tudsz venni, ez látszik is a linken. A DKJ lejáratok szerdán vannak (kivéve, ha bezavar egy ünnep), tehát mindig két szerda múlva juthatsz pénzhez. Szóval akkor jó lehetőség, ha tudod tervezni, hogy mikor kell a pénz.
 • Kiszamolo
  Igaz, de mondjuk az emberek fizetésére kell, vagy használt autóra, akkor jó.

 • kridli
  Kizárt dolognak tartom, hogy a kincstár emiatt (vagy bármi miatt) felmondaná a számlát…
 • Ras Al Ghul
  Sberbank Fair csomag 1-es szintű.
  2 ingyen max 400.000.-Ft/alkalom következő hónap 5.-ig jóváírják.
 • Kiszamolo
  Benne van a szabályzatban, hogy felmondhatja, más kérdés, hogy él-e vele bármikor is.
 • Kiszamolo
  Ras, nagyobb összegnél érdekes a kérdés.
 • kridli
  persze megteheti, én csak azt mondom, hogy nem fogja.
  Elég sokan trükköztek korábban hitelkártyás visszatérítésekkel és elég nagyban, amit már az állampapíros cikk kommentjeiben is pedzegettek néhányan (csak korábban voltak olyan hitelkártyák, ahol limit nélkül járt rá a visszatérítés), azokon mind bukott az államkincstár is elég sokat a bankkártyás vásárlás jutalékai miatt. Ha akkor nem mondogattak fel számlákat emiatt, akkor ilyen kp felvét miatt sem fognak.
 • rm
  A kártyás vásárlás elég tág fogalom, nem árt, ha az ember tudja, hogy ne POS terminálon keresztül akarjon kártyával vásárolni, mert megszívhatja.

  Idézet a linkelt hirdetményből:
  “Bankkártyával történő forint fizetés (POS terminál): 0 Ft
  Felhívjuk a figyelmet, hogy a bankkártya kibocsátó a bankkártyával történő
  fizetést készpénzfelvételnek minősíti és így a személyes rendelkezés során
  kezdeményezett bankkártyás fizetés után a Hirdetményében meghatározott
  készpénzfelvételi díjjal terheli meg a kártyabirtokos kapcsolódó fizetési
  számláját.”

  Az internetes vásárlás lesz csak ingyen.

 • Kiszamolo
  Igen,ez alap, köszi a pontosítát.
 • Zoli
  Akkor ha jól értem ha a webkincstárban veszek bankkártyával akkor az teljesen díj mentes (se a bank se a kincstár nem számol fel díjat) ha viszont a kincstár irodában a POS terminálon keresztül fizetek akkor a bank kp felvételnek minősíti és akkor jön a 0,6% tranzakciós adót felső határ nélkül.

  Van valami eladási/vételi ár különbség diszkont-kincstárjegyeknél vagy bármi más költség vagy még gyakorlatilag kamatozik is kicsit a pénzem felvétel előtt? Köszönöm!

 • Átvernek a reklámmal
  Ugyan túl sok emberen nem segít, de aki régebbi Raiffeisen-ügyfél, és már nem értékesített bankszámlacsomagja van (mondjuk a régi Bázis csomag), annak arról a számláról valamilyen oknál fogva minden készpénzfelvétel 554 Ft.

  A limit tetszőlegesen emelhető kb. 2-3k-ért, az automata egyszerre 800k-t ad ki, tehát 4 millió forintot durván 5k-ért lehet felvenni.

 • kridli
  ha olyat veszel, ami két hét múlva lejár, és megvárod a lejáratot, akkor nincs semmi, még kamatozott is kicsit. Ha gyorsabban kell, akkor van vételi-eladási árfolyam, amin buksz.
 • Zoli
  Köszönöm szépen Kridli!
  Akkor már csak 1 szűk keresztmetszet lehet: a bankkártya napi maximális limite, vajon azt több milliós szintre is lehet emelni?
 • attila
  szerintem úgy a legkönnyebb olcsón készpénzt felvenni ha van egy olyan számlacsomagunk ahol ingyenes bármennyi készpénz felvét….
 • tgwh
  Nem olyan rossz az, ha az ember kézpénzben kapja a fizetését 😀 pont jó, az asszony fizet bankkártyával, én meg kp-val. Amíg nincs mindenhol kiépítve ésszerű és gyors kártyás fizetés, addig jók vagyunk. Van ahol gyorsabb bankkártyával fizetni, van ahol még a blokk nyomtatásáig sem jutnak el a drága jó navos pénztárgépek, mert szétesik a rendszer 😀
  Az biztos, hogy egy jó ideig nem lesz olyan gondunk, hogy 4-5 millióért kéne 60 ezret fizetni 😀
 • Gábor
  A CIB is elég olcsó.

  519 Ft a KP felvétele, amivel bizonyos automatáknál egyszerre max 400 000 Ft vehető fel, naponta maximum 1m Ft-ig.

  Ezzel 5 millió forintot 6747 Ft-ból fel lehet venni. Csak naponta max. 2 alkalommal lehet felvenni, így egy hétig tart, ennyi a hátrány. De olcsóbbat nem találsz. 🙂

 • Manolin
  Tisztelt Kiszamolo! Vmi érdekes gazdasági elemzést közzétehetnél, a FED kamatemelése szerinted sok veszélyt hordoz magában a jövőre nézve?
 • kridli
  ez teljesen bankfüggő, vagy olyan bank ahol lehet, van ahol limitálva van, hogy mekkora limitet lehet max beállítani. Olyan is van, hogy időzárasan (pl. egy napra) nagyobb limitet lehet beállítani. Nézd meg a bankod hirdetményét, vagy kérdezd meg.
 • Körtefa
  Még most is nyitható csomagban, az Erste Privilégium L-nél emelt szint teljesítése esetén korlátlan számban és mennyiségben ingyenes a készpénzfelvétel Erste automatából. Most épp lakásvásárlásnál meg is lett csapolva az ATM… 😀
 • a1b2c3
  Zoli: nem számít, hogy mi a kártyád limitje, simán vehetsz több részletben ugyanakkor lejáró DKJ-ket. Általában fel lehet tenni maxra (teljes egyenleg erejéig) a kártya vásárlásonkénti limitjét is, de ha nem, akkor is max. több tranzakcióban kell megcsinálni (persze figyelve a napi limitre – ezt azért szoktak engedni maxolni -, meg a napi tr. darabszámra). Ha így nem jönne össze, még mindig ott a lehetőség, hogy naponta veszel annyit amennyit tudsz, csak a vége legyen szerda 15 óra előtt, és ahhoz képest 2 hét a dkj lejárat (a kivétet nem tudom, mi visszautalni szoktuk).
 • Calmarius
  Amúgy a K&H nemrég szüntette meg az okos számlacsomagjait, amelyben az volt, hogyha bizonyos feltételeket teljesítesz, akkor 2 kp. felvétel és 2 belföldi tranzakció fullingyen volt.

  (a csomag utódjában már áthárítják a tranzakciós díjakat.)

 • Andreana
  Nekem még Erste Szupernullám van, netbankban tudok kp felvételi limitet beállítani, legutóbb 600.000-t vettem így ki, igaz 2 automatából. Nem tudom, hogy ehelyett van-e valami más ingyenes számla, de akinek ilyen van, az jó ha tudja, hogy ideiglenes limitet bármikor be lehet állítani netbankon keresztül.
 • gab
  Jól tudja.

  Ez a kérdés pont aktuális volt nálam. Én is a CIB-et ismerem, saját automata max. 400e-t enged (bizonyosak, amelyekben van 20 ezres címlet, mivel max darab 20 címletet ad ki egyszerre bármelyik automata) ez 519 ft-ba kerül. Viszont a napi limit max 1 millió forint, ezt viszont van olyan idegen bank automatája, ami kiadja, ekkor 696 ft-ból megúszható az 1 misi. (Talán Erste, ahol még a címleteket is be lehet állítani, ott vettem még fel.)

  Hamarosan megint kell több kp-t felvennem, majd tesztelek egy-két más automatát.(racionalitás keretei között)

  A CIB-nél bankfiókban amúgy 1,07% (!!!) lenne a kp felvétel, 1 milliónál 10 ezer forint, na ne már… Gondolom más bankoknál is hasonlóan drága.

 • Tamás

  “Én is a CIB-et ismerem, saját automata max. 400e-t enged (bizonyosak, amelyekben van 20 ezres címlet, mivel max darab 20 címletet ad ki egyszerre bármelyik automata) ez 519 ft-ba kerül. Viszont a napi limit max 1 millió forint, ezt viszont van olyan idegen bank automatája, ami kiadja, ekkor 696 ft-ból megúszható az 1 misi. (Talán Erste, ahol még a címleteket is be lehet állítani, ott vettem még fel.)”

  Az 1m Ft-t az Erste automatából 50e Ft-s címletekben veszed fel?
  vagy az Erste kiad több bankjegyet mint 20 db?

 • Tibor
  Voltatok már szerdán a Kincstárnál? Meg sem lehet mozdulni, mindenki a kifizetésre vár. Még ők is azt ajánlották, hogy inkább a hét elején menjek ügyintézni. Bár lehet, hogy ez csak a Váci úton volt, de ott teli volt nyugdíjassal aznap.
 • kridli
  az Erste 40 darabot ad ki max. De a legtöbb automatában 10ezres a legnagyobb címlet, úgyhogy általában 400e a max, de van néhány automata, amiben van 20ezres, ott elvileg 800e (bár sose próbáltam 400-nál többet felvenni).

  a Váci úton mindig rohadt sokan vannak, célszerű kisebb irodába menni, pl. a Bartók Béla úti elég üres szokott lenni.

 • Oszlányi Ádám
  Egyszer utánaérdeklődtem és arra jutottunk, hogy OTP automatánál lehet egyszerre a legtöbb pénzt felvenni, 40 db-ot, és 20 ezres címletük is van, tehát 800 000 / atm használat. Raiffeisenes premium számlám van, ahol saját automatánál ingyenes a készpénzfelvétel, csak egy egyszeri napi limit emelést kell végrehajtani, kb 2000 Ft-ért, amivel egy napig lehet nagy összeget felvenni.
 • Murza
  Az iCsekkről van valakinek tapasztalata? Tényleg nem kerül semmibe az utalás, mert ugye kátyás vásárlásnak minősül. Vannak egyéb rejtett költségei? Pl. az elküldés díja, a visszaigazolás, stb.
 • vViktor
  Azthiszem Unicredit is 800000et ad ki egyszerre
 • JB
  Budapest Banknál pénztári készpénzfelvétel saját számláról 0,3%, min.250 max. 4000Ft, ami jónak mondható.
 • Adele
  Tehát egyszer be kell ballagni regisztrálni és utána jöhet az interneten vásárlás és két hétre rá a kifizetés. Jól értettem?
 • nnk
  Mostanában vettem ki 4M-t.
  CIB Online számla, idegen automatából hatszáz-x forint, legyen 700. Napi ATM limit 1M.
  4 napon keresztül elmntem a legközelebbi fiókos Unicredit ATM-hez, mertt az 1. kiad húszezrest 2. 50 db bankjegyet, azaz 1M-t.
  4 nap, 4*6xx legyen 4*700, 2800-ból megúsztam…
 • Attila
  Tévedés ! A kh autómatája 1 000 000 – ad ki ! 50x20e ! Tapasztalat !
 • Csillag V
  Kedves Miklós ,

  A segítségét kérném, Nincs még bankszámlám sehol , kapnék egy összegben 20. millió ft-ot utalással és szeretném kp. megkapni. Hogyan tudnám a leggyorsabban és legköltséghatékonyabban megkapni a kp.-t.
  Azt látom ,hogy kincstárjegyet vegyek , de melyik banknál nyissam az alap számlát hol vásárolhatok kártyáról egyszerre ennyi pénzért.

 • Csillag V
  Szlovákia is közel van ,ha az is megoldás…..
 • Kiszamolo
  Magyar Államkincstár.
 • Csillag V
  Köszönöm intézem.
 • Rudolf
  Tisztelt Kiszámoló!

  Hasonló cipőben járok, mint az előttem hozzászóló (Csillag V).
  Muszáj diszkont kincstárjegyet vásárolnom, nem elegendő, ha egyszerűen a MÁK-os számlára utaltatom a megadott pénzösszeget majd készpénzként felveszem?

  Válaszát előre is megköszönve!
  Üdvözlettel:
  Rudolf

 • Kiszamolo
  Elvileg nem tudnak mit csinálni, ha nem vettél aemmit,
 • cabala
  tegnap hívott egy kedves ügyintéző az államkincstártól, és felhívta a figyelmem, hogy a 150.000 Ft-ot, amit eddig havonta utaltam a bankomhoz, mostmár legyek szives lekötni legalább a 2 hetes kincstárjegyre, különben megtagadják a kifizetést illetve felmondják a szerződést.

  Két kérdésem van:
  – tényleg megtagadhatja a kifizetést/átutalás? Jogszerű ez egyáltalán? Mégis mivel indokolhatja? Azzal érvel, hogy ők nem folyószámlát biztosítanak. TEHÁT szabadítsak fel 150.000 lekötött összeget, majd kössem be újra és akkor már átutalhatom?
  – tényleg felmondhatja a szerződést az államkincstár, megtagadva azt a lehetőséget, hogy egy állampolgár finanszírozza a költségvetést?

  (Az arányokat érzékeltetve több millió forintom van lekötve hosszabb távon állampapírban, ehhez képest a 150.000 Ft nem egy nagy tétel. Márcsak ezért is érdekes a telefonhívásuk.)

 • Robert
  Udv!
  13000000hoz szeretnenk hozzajutni.0.006-et ajanlottak kpfelveteli dijkent. Masfel evre odaadni a penzt, hogy ugyanannyit kapj vissza…:(
  Atutalas mas bankba 10000.
  Utaljam at a CIB szamlamra es veszegessem ki 400000evel 519Ft ert/kivetel?
  Mi ennel kisebb koltseggel jaro ut a sajat penzunkhoz jutashoz?
 • Kiszamolo
  Robert, elutaljuk az államkincstári számlánkra, majd felvesszük 0,3% max 6.000 forintért. Ha elegáns akarsz lenni, veszel belőle egy hét múlva lejáró diszkontkincstárjegyet és utána veszed fel.