Megengedhetem magamnak

A legtöbb ember anyagi döntéseit érzelmi alapon hozza meg: nekem ez jár, ha már ennyit sem kapok az élettől, akkor minek élni, keményen dolgozom, nehogy már ennyit sem engedhessek meg magamnak, nehogy már egész életemet egy panelben éljem le, Szabóék is vettek jakuzzit, pedig kevesebbet keresnek, mint mi, majd maximum spórolunk máson, de ezt az autót meg akarom venni.

Ez a mentalitás a biztos belépő az állandó anyagi problémák, a túlzott eladósodás és az ezekből származó frusztráltság világába.

Aki ennél több pénzügyi intelligenciával rendelkezik, az fel szokta tenni a kérdést, hogy anyagilag megengedhetem-e magamnak a házat, a jakuzzit, a tengerparti nyaralást, az új autót vagy egyáltalán egy autó fenntartását.

Ez egy nagyon jó dolog, ha valaki minden pénzügyi döntését ebből a szempontból is megvizsgálja.

Valóban a leghasznosabb szűrő, hogy megengedhetem-e magamnak, de legtöbbször ez önmagában még kevés.

Attól. hogy most van annyi pénzed (rosszabb esetben hitellehetőséged), hogy megvegyél valamit, az nem jelenti azt, hogy meg is kell venned valamit.

A vagyoni helyzeted egy szempillantásban megváltozhat. Gondolj a mostani járványra, tavaly februárban senki nem is sejtette, mi lesz a következő hónaptól. 2008 nyarán mindenki boldogan adósodott el harminc évre vagy fizette be a világkörüli utat az utolsó tartalékaiból, nem is sejtve, mennyivel rosszabb világ fog jönni két hónap múlva, hogy az addigi munkaerő-hiányból egy szempillantás alatt kétszámjegyű munkanélküliségi ráta lesz éveken át.

De ha a világ nem is változik, a te személyes életedben is állhat be olyan változás napokon belül, amire most még a rémálmaidban sem gondolsz: megszűnik a vezetői munkaköröd és csak harmadannyiért találsz új munkát, derült égből villámcsapásként bejelenti a párod, hogy elválik, egy súlyos betegség miatt munkaképtelen leszel és sajnos hosszú még a sor.

S az a döntés, amit meghoztál egy hete, mert úgymond megengedheted magadnak, utólag hirtelen nagyon rossz döntésnek fog bizonyulni.

Tedd fel az első kérdést: ez az anyagi döntés akkor is jónak fog tűnni, ha a jelenlegi jó anyagi állapotomban komoly kedvezőtlen változás fog beállni?

(Természetesen nem arról beszélek, hogy egész életedben rettegsz, hogy mi lesz, ha holnap elüt a villamos vagy agyvérzést kapsz, esetleg háború vagy világgazdasági összeomlás lesz, mert így nem lehet élni. De ne vegyél meg semmit azért, csak mert most jól megy a sorod és például van a bankban egy új autóra vagy jakuzzira való szabad pénz. Sajnos az élet olyan, hogy legalább annyi esélyed van rossz változásokra a sorsodban, mint pozitívokra. Ez akkor is így van, ha az emberek nem hajlandóak ezzel szembenézni. Ahogy a mondás tartja: reméld a legjobbat, de készülj a legrosszabbra is.)

A következő kérdés, miért akarom megvenni azt az új autót, házat, jakuzzit vagy drága nyaralást? Mi a motivációm? Azért, mert mindenki más ezt teszi körülöttem? Mert depressziós vagyok és a vásárlástól várok egy kis örömöt? Kényeztetni akarom magamat, mert feszült vagyok vagy frusztrált és egyébként is ennyit megérdemlek? Le akarom nyűgözni a barátaimat vagy ellenségeimet az új autómmal vagy a nagy házammal? Mert unalmas az életem és a vásárlás egy kis színt vinne bele?

Ha bármelyik ok megtalálható a motivációid között a fentiek közül, akkor vesd el a vásárlást, mert ezekre a problémákra egyikre sem megoldás egyetlen vásárlás sem. A pénz alkalmas arra, hogy a fizikai szükségeidet kielégítse, de a lelki szükségeiden semmit nem fog segíteni. Arra tökéletesen alkalmatlan, ennek ellenére a legtöbben arra akarják használni.

A harmadik kérdés, hogy miről mondasz le cserébe azért, hogy ezt az adott dolgot vagy élményt megvehesd? Mert tudod: bármit megvehetsz, de nem vehetsz meg mindent.

Mire nem lesz pénzed, ha ezt a vásárlást most megteszed? Mert sajnos a legtöbbször valamiről le kell mondanod, hogy más valamit megvehess: másik vásárlásról vagy több szabadidőről. De melyik a fontosabb neked?

Bármit megvehetsz, de nem vehetsz meg mindent

Ide tartozik a következő kérdés, hogyan befolyásolja a hosszú távú terveidet ez a vásárlás? A korai nyugdíjat vagy a kényelmes nyugdíjas éveidet, a gyerekeid iskoláztatását vagy bármi hasonló célodat? Megveheted az Álmaid Házát bármi áron vagy A Luxusautót, Amire Már Húsz Éve Vágysz, de akkor felejtsd el, hogy 65 éves korod előtt abbahagyhatod a munkát.

Egy újabb kérdés, mi történne, ha nem vennéd meg azt az adott dolgot? Mit nyernél vele, ha megvennéd és mit azon, ha nem? (Például maradna pénzed másra vagy nem kellene kerülgetned a félmilliós futógépet a lakásban, az előző elliptikus trénert is három hét után már csak ruhaszárítónak használtátok.)

Sokat segít lehiggadni, ha minden vásárlási döntésed előtt gondolkodsz, tényleg meg kell-e venned valamit. Minél drágább valami, annál többet gondolkodj rajta. Egy új tableten mondjuk két hetet, egy új autón két hónapot, egy új lakáson vagy házon akár egy évet is, ha nem valódi szükség miatt, hanem csak kényelem miatt akarsz számodra túl drága ingatlant venni.

Ostobaság bármit venni, ha nem engedheted meg magadnak, de csak egy fokkal bölcsebb megvenni valamit csak azért, mert megengedheted magadnak.

Ha valamire nincs szükséged, ha csak azért akarod megvenni, mert megkívántad, mert másnak is van, mert unatkozol vagy depressziós vagy, akkor közel akkora butaság megvenni csak azért, mert telik rá.

Share

257 hozzászólás

 • Lukács
  Kamionsofőr van igazság abban amit írsz.

  Most már 5-10 évente beüt valami. Lehet összecsuklanak az alapok, akár egyes részvények, ki tudja mit hoz a jövő, Miklós szerint vesztébe rohan a gazdaság így is úgy is, mert rossz a szerkezete. Ebbe pakoljam a nehezen megkeresett pénzem?

  Arról meg soha senki nem beszél, hogy megéri-e a nyugdíjas kort amire egész életében gyűjtöget? Megrottyant öregemberként mit fog csinálni a milliókkal?

  Ok, hogy sokmindent megengedhetne magának, csak sok mindent már nem fog tudni csinálni.

 • Közlekmérnök
  2/2:

  A szükséges papírokat (C CE D jogsi, PÁV, stb.) a munkám mellett megszereztem már korábban. Részmunkaidőben ilyesmit nem lehet végezni BKV-nál (megkérdeztem) és a jelenlegi munkáltatóm sem engedné (megkérdeztem). A hozzátartozóim véleménye jellemzően negatív a témában: “nem azért tanultál az egyetemen…”, “nem fog szellemileg kielégíteni…”, “éhen halsz…”, stb. Szívesen olvasnám kívülállók véleményét!

 • Ezaz
  .Ötker:
  “nyilvanvaloan az masra van felreteve”
  Nyilvánvalóan jó nagy fXXX az aki jobban tud mindent pár komment alapján, és lenézett csórónak gondol másokat.
  Nekem 8, jobban járok ha csórónak tartanak. Így is minden szerelő hülyének néz és túláraz mindent amikor meglátja a házat.
  Én nem tudom kinek mire van “félretéve” illetve egy bizonyos szint felett minden pénz “félre van téve” és nem csak kószál a számlán. De nekem nem cél a drága autó és ha korlátlan pénzem lenne akkor sem járnék drágábbal mint most.
  De ezt nem kötelező elhinni, rég nem érdekel már ki mit gondol rólam.
 • Joy
  Vicces ez a lenézés, hogy ha lenne pénze az embereknek Porsche-ra, akkor meg is vennék, miközben manapság mindenkinek telik egy újra, akinek van Pesten egy hitelmentes, 40-50nm2-es lakása.
 • gaborr
  /off
  Gyereknek (újszülött) államkincstáros start számlán kívül tud valaki más jó megtakarítást? (fundamenta nem érdekel)
  Úgy tudom sem nyesz, sem tbsz, sem önyp számla nem nyitható kiskorúnak.
 • mitel hentes
  Egy kád kellemes meleg víz. Ezt bármikor megengedhetem magamnak.
 • Kamionsofőr
  @Péter

  Köszönöm a jó szándékot. Akkor én is segítek neked.

  Olyan megtakarítási forma nincs, hogy “infláció feletti”. Az értékpapírokon, önkéntes nyugdíjpénztáron meg hasonló befektetéseken bukni is lehet, vagyis kevesebbet is érhetnek, mint amennyiért az ember megvette, vagy amennyit beletolt, és akkor még hol van a pénzromlás hatása!
  Egyedül a magyar állampapírok között van olyan, aminek a hozama az inflációhoz kötött, de mivel a KSH a valós inflációnál kisebbet állapít meg, reálértékben az is bukó lehet.
  A nyugdíj célú megtakarítást azt jelenti, hogy valaki azért tesz félre, hogy nyugdíjasként, amikor már nem tud vagy nem akar dolgozni, akkor se kerüljön nehéz helyzetbe, ha beüt a baj. Minél előbb kezdi a gyűjtést, (akár évtizedekkel a nyugdíj előtt) annál többet veszít az infláció miatt.

  folyt. köv.

 • Kamionsofőr
  @Péter

  Az most ebből a szempontból mindegy, hogy otthon párnába varja a pénzt, vagy “befekteti”.
  Még ha be is tudja fektetni a pénzét olyan dolgokba, amik infláció feletti hozamot adnak (ami hosszú, akár több évtizedes távlatokban gyakorlatilag lehetetlen), az infláció akkor is “megeszi” a hozam egy részét.

 • Attila
  Kivancsi lennek ha Miklós 4-5 eve első vágyból vett volna egy csaladi hazat fele osszegert, mennyire banna most ezt. Nem a vaggyal van baj, hanem a rossz dontessel. Elore meg ugy se lehet tudni a dolgokat, akar még jól is sülhet el.
 • Kamionsofőr

  Én is had adjak neked egy tanácsot, te agyament: tanulj meg számolni.

  Egy 45 órásba nem fér bele Barátok közt 126 epizódja, mert egy rész több mint egy órás, és a 126 jóval nagyobb szám, mint a 45…

 • Kovács Krisztián Ügyvéd
  Városi legenda, annyit véd mint a kamu kamera. Ráadásul 30 napon belül be kellene nyújtani a törlést vagy bírságolhat a földhivatal. Nem beszélve arról amikor meghalsz (nem ha, hanem amikor), akkor mennyit szívnak majd vele az örököseid, hogy bizonyítsák hogy ki van fizetve, illetve megtalálják az iratokat. Főleg hogy a bank is vagy meglesz vagy nem 1-2-5-20 év múlva.

  Töröltettem egy ügyfélnek kb fél éve egy 1982-es “kettőezer forint és járulékai” zálogjogot, munkáltatói kölcsön volt. Talán 4 hónapig sem tartott. Nekik meg egy százasba került csak. Ezek az ottfelejtett dolgok a legszarabbak.

 • Bandee
  Végigolvasva a kommenteket nagyon jól behatárolható, zömében kik olvassák a blogot. (kis pénzű törtető csinovnyikok, akik azért nem veszik meg a jó kocsit mert minek, meg úgysem kéne. – dullifulli effekt mind) Tudom, mert én is ilyen voltam! Legyen ház, legyen gyerek, legyen asszony, legyen nyugdíj meg kiskutyafafa, de kocsi nemizgat. Aztán kipróbáltam egy AUTÓT. (direkt nem írok semmi konkrétumot) Azóta is érdekel az önyup meg ázsiJarészvény, de tuti beletolok pár évnyi törlesztőt egy AUTÓba. (ha a totalcaron végigpörgeted a képeket, attól még nem lesz meg az élmény)
 • handyman
  Vonalakban:
  Egy ismerősöm a 3. Porschéját veszi. Őt jól ismerő közös ismerősünk erre: “Nem lehet ennyire kicsi a szerszámja.” 🙂 És milyen igaza van! Számtalan ismerősöm meg bírna venni prémium kocsit. De van annyi eszük, hogy nem teszik. Semmit nem tesz hozzá az élethez. Hacsak nincs komoly önértékelési probléma…
 • Névtelen
  @kamionsofor: “A hosszú távú befektetésekkel az a baj, hogy az idő múlásával egyre valószínűbb, hogy beüt valami, és a befektető mínusszal zár.” Igen, de mivel hosszú távú befektető vagy, ezért nem kell akkor kivenned a pénzedet, amikor mínuszban vagy. Ha egy jól diverzifikált alapba teszed a pénzedet, mondjuk S&P 500-ba, és a bukástól félsz hosszú távon, akkor az azt jelenti, hogy te valójában attól félsz, hogy az amerikai gazdaság most van a csúcson, és innentől nem fog fejlődni, és 30 év múlva fejletlenebb lesz, mint most. Ha abszolút parázol, akkor meg vehetsz inflációkövető állampapírt.
 • AndiBp
  Köszi a választ, igen azért is elvetem az ötletet, mert ha eladnám a lakást akkor necces kapkodni a jelzálog töröltetéssel. A földhivatal sms/email értesítő szolgáltatását meggondolandónak tartom.
 • A Hős
  Most itthon fekszek a kanapén, a blogot olvasgatva, a hozzászólásokon röhögve.
  Megtehetném, hogy felkelek, és kinézek az ablakon, mégsem teszem meg.
  Basszus….
  Akkor mégsem tehetném meg…..?
 • Dr.Ötker
  Van penzem porschere, illetve tetszoleges premium autora, ertsd: ha eladom a lakasom, a kiadott lakasom, felelem a befekteteseim amit a nyugdijra raktam felre, hitelt veszek fel amit siman fizetek stb., valasszon ki-ki izlese szerint. A valosag meg pusztan annyi, hogy meg vannak elerendo merfoldkovek, amik elott egy ilyen premium auto folosleges urizalasnak fog tunni. Nyugtasson a tudat, hogy valaki annak ellenere megveszi, hogy nem tehetne meg.
 • Péter
  ez egyszerűen csak nem így van, ahogy írod.
 • Buszos
  Közlekmérnök
  Én egy olyan közlekedési cégnél dolgozom, ahol több hozzád hasonló megszállott közlekedésbarát mérnökember is dolgozik, akik az irodai munka mellett másodállásban buszsoförködnek, vagy épp trolit vezetnek. Ezen itt bent az irodában senki nem csodálkozik, bár lehet, hogy a családtagjaik igen, de ez nem zavarja őket. Szerintem ne foglalkozz a kritikákkal, csináld azt, amit szeretsz.
 • Sittysutty
  vonalakban
  “akinek VALÓBAN telik rá, az meg is veszi a harminc (negyven) milliós autót.
  Nem pedig írogat róla.”

  Jelentkezem! Én vehetnék Porschét stb., de eszem ágában se lenne soha. (A Porsche ráadásul ritka undorító jószág.)

 • A Hős
  A Porschés vita itt abból ered, hogy az eredeti bölcsesség rosszul lett idézve.
  “Ha vágysz valamire, és megengedheted Magadnak, azt biztos, hogy már meg is szerezted.”
  Legalábbis én így ismerem.
  Kicsit le van egyszerűsítve itt a fejekben, miszerint a Porsche birtoklás egyetlen kritériuma az, hogy van rá pénzed. Hiszen mindenkinek Porsche kell.
  Eszerint az analógia szerint a férfi pornószínészség egyetlen kritériuma, hogy van-e merevedésed. Hiszen mindenki pornószínész akar lenni.
  Azaz: vagy pornószínész vagy, vagy nem áll föl. 😀
 • Firpo
  Akik itt használhatatlannak gondolják a Porsche-t azok tisztában vannak vele, hogy nem csak a 911 létezik ? Létezik ám 4 ajtós is, de még SUV is. De nem is a márka a lényeg, hanem, hogy ha a kiszámolós szabálynál maradunk, akkor engedheted meg magadnak ha 6 hónap alatt megkeresed az árát. Ha van 200 milliód kp-ban, de az 10 év alatt jött össze akkor nem, te nem engedheted meg magadnak.
  most rád nézek. Így is megengedheted?
 • Kmiki

  ‘Még ha be is tudja fektetni a pénzét olyan dolgokba, amik infláció feletti hozamot adnak (ami hosszú, akár több évtizedes távlatokban gyakorlatilag lehetetlen’

  Figyu. Te ex katedra teszel olyan kijelenteseket, amirol leri, hogy lovesed nincs a temahoz. Valahol hallottal vagy olvastal valamit, es felinformaciokbol kinyilatkoztatsz. Mindenki jobban jarna, de foleg azok, akik ne ‘adj isten meg hallgatnak is rad, ha elobb megismerned azt a teruletet, amit szakerteni probalsz.

 • jami

  vagy pl nő 🙂
  Nekem a kocsi arra kell, hogy biztonságosan elvigyen a-ból b-be a gyerekekkel együtt és hogy mikor cipekedni kell, meg tudjam pakolni; a fenntartása meg ne legyen sokkal, mintha mind bérleteznénk, kiegészítve évi 10-12 taxizással és vonatozással. Mielőtt: engem a színe is totál hidegen hagy, mivel mikor használom, belül ülök…
 • Szmoki
  @Bálint

  “Hát most kert és kerítésprojektben vagyunk, és pont ezen gondolkodom. nagyon szeretnénk szép zöld kertet, meg normális kerítést, de lényegében ez +1-2 év meló. ”
  Nálunk szép zöld kert van (300nm). Fűmag, talajfertőtlenítés és növények durván 100 ezer. Kerítéshez anyagköltség 185 ezer.
  Ez ha durván számolok 300 ezer.
  Ha ti 1-2 év alatt nem kerestek ennyit, akkor hagyd a p-be… és inkább “önfejlesztrésre” költs.

 • Kmiki

  Nem, semmi igazsag nincs abban amit ir.
  Nekem se higgy, inkabb tanulj a penzugyekrol. Milliokat kereshetsz vele par szaz ora es nehany tizezer forint befektetessel. Nem megeri?
  A megrottyant oregemberhez annyit, hogy nekem is van a csaladban megrottyant oregember, a nyugdija es a megtakaritasai fedezik neki es felesegenek a 0-24 apolot a sajat otthonaban. Foznek ra, takaritanak, kiszolgaljak. Nem szorul a gyerekei segitsegere.
  Van ez meg a jo kis szocialis otthon meg a nyomorgas a valyoghazban.
  Es ha mast dob neked a gep es husz-huszonot vagy ki tudja hany evet le kell elned egy elfekvoben, nyomorban, mert nem birsz meghalni? Akkor mit csinalsz, felkotod magad?
  Ekkora kockazatot vallalni hatalmas ostobasag, de ez csak az en szereny velemenyem persze.

 • jami
  A poszthoz: nagyon egyszerű: lakni, enni, öltözni, egészségre (szemüveg, fogorvos stb.) muszáj. Gyerekeknek sulifelszerelés, sport/mozgás. Legyen még tartalék és félretett mozgatható vésztartalék.
  Minden, ami efelett van – “megengedhetem magamnak”. Ez kinek az üdítő, kinek a sportkocsi és a távol-keleti nyaralás.
 • naa
  Maradjunk annyiban, hogy ha jól emlékszem, Kiszámoló ajánlása is az volt – és szerintem ebben van valami -, hogy pár havi jövedelemből vegyünk kocsit. Tehát ennek megfelelően “engedjük meg” magunknak a Porschét. Nem tudom, mennyibe kerül, de asszem én még nem engedhetem meg 🙂
  A szerelem, megszállottság vagy hobbi persze más dolog.

  Nekem semmi bajom azokkal a középkategóriás AUTÓKKAL, melyeket simán meg tudok venni és meg is veszek a fenti útmutatás alapján is. Jól néz ki, jól megy, kényelmes és nem kell a piacot böngésznem, mert megveszem újonnan, ami tetszik és kész.
  Egy analógia, a laptopom. Sokat használom, és semmit nem változtatna az anyagi helyzetemen, ha 3000 eurós “prémium” modellt vennék 3 évente, mégis csak max. harmadannyiért veszek laptopot (sőt, jóval több, mint 3 évig használom, már csak lustaságból is)

 • Porsche
  Ez a Porsche téma sokakat megszólított, jobb lett volna Teslát hozni példának, azt egy emberként utálja minden becsületes Kiszámoló-olvasó 🙂
  Pár észrevétel:
  – attól, hogy neked nem tetszik, lehet hogy másnak tényleg örömet okoz egy tárgy. (egy Stradivari mást jelent egy hegedűművésznek és mást egy profi golfozónak)
  – ha pusztán abból, hogy valaki Porschén jár, egy csomó sztereotip következtetést vonsz le, nagyon komoly tévedésekbe eshetsz. Sok normális, értelmes, sikeres embernek van Porschéja. Miért is ne lenne? Ettől nem lesz az illető se több se kevesebb.
  – A poszt eredetileg pont erről szólna: HA megengedheted magadnak ÉS nem pusztán mások véleménye miatt akarod megvenni, vedd meg nyugodtan! Legyen az autó, műkincs, ékszer, bármi. Csak ne becsüld túl a lehetőségeidet!

  Pon ezért írtam, hogy van, aki szereti és van, akinek van a háza és a 300 milliója mellett még egy Porschére is pénze, az vegye meg nyugodtan. Csak ne mondjunk már olyan hülyeséget, hogy akinek van 300 milliója, az biztos, hogy vesz egy 30-50 milliós autót, mert az marhaság. Vehetne, de nem biztos, hogy akar. Én se akarnék, még akkor se, ha sokkal több pénzem lenne 300 milliónál. Mert pont semmit nem adna az életemhez és sok másik embernek sem.

 • Kamionsofőr
  @Közlekmérnök

  Csak óvatosan ezzel az “életem álma” tervel, mert csalódás lehet a vége.

  2008-ban kitört a válság, nekem pedig le kellett szállnom a kamionról, és nem maradt más, mint a busz. Egy évig dolgoztam a volánbusznál, helyi járaton. Úgy utáltam, mint a sz@rt!
  Azt tudom tanácsolni, hogy mielőtt feladod a sokkal jobban fizető állásodat, tegyél egy próbát, hogy milyen buszsofőrként dolgozni. Nem egy üres buszt vezetni, mert az teljesen más, hanem buszsofőrként dolgozni, utasokkal a buszon, órákon keresztül a kormányt forgatni, a menetrendet követve. És ha még azután is van kedved…
  Egyébként pedig azt gondolom, hogy akinek gyerekei vannak, az nem engedhet meg magának ilyen úri passziót.

 • Nacionalista
  @Közlekmérnök

  Ismerek olyan mérnök kollégát aki részmunkaidőben hasonló szerelemből buszozik a BKV-nál. Szóval szerintem annak menj utána jobban, mert 1-2 éve ha jól emlékszem még hirdetéseket is láttam amiben kimondottan részmunkaidős buszsofőröket kerestek. A troli meg a villamos az lehet hogy más tészta, de buszsofőrben szinte biztos vagyok hogy lehet részmunkaidőben.

  Olyan munkáltatót is találni fogsz, aki ezt engedi. Ha ez neked ennyire fontos, akkor válts vagy cégen belül, vagy olyan céghez mérnökként, ahol engedik a részmunkaidős buszozást. Nem látom, hogy egy normális felettes miért mondana erre nemet, nyilván nem kell attól félni hogy átlapátolod a BKK-hoz a know-howt 😀

  Én személyszerint baromira nem értem mi a jó benne, de ha te élvezed, akkor sz*rd le hogy más mit mondd és csináld, Van rá megoldás, de ha te nem nyomod a témát más nem fogja.

 • lvjtn
  szerintem tedd hozzá, hogy harminc év múlva annyit fog érni 10 millió parkoltatott pénz, mint MOST ér három millió

  és egyébként az inflációs félelmek jogosak, az állampapírok magyarországi kiemelkedő hozama kevéske (lábjegyzet: ÉN még emlékszem, milyen hangosan óbégatott minden hivatásos “pénzügyi szakértő”, de még itt is a kommentelők többsége 2019-ben, hogy a máp+, pemáp stb. “extraprofitot ad”, “tönkreteszi az államkasszát”, nagy valószínűséggel pont ugyanazok, akik most a “befektetők kirablása” stb. érveket hozzák)

  szóval a konklúzió a többlábú befektetés. egy részvény, etf, ingatlan, akármi is kell az állampapír mellé

  ja és banki befjegyek, alapok vétele erősen ellenjavalt, valaki it írta, h erste papírjaival mennyit bukott. teljesen hihető. a bankok csak a javadat akarják. mármint elvenni

 • Pampalini
  @buszos De jó tudni, hogy nem vagyok egyedül. Tíz éve csorgatom a nyálam egy mozdonyvezetői képzésre, de csak nem bírom elengedni a jól fizető multis melót. A munkáltatóm pedig nem enged el 1 éves fizetetlen szabira. De ha kirúgnak 1x, az lesz az első…
 • Sittysutty
  Vezettem Porschét. Engem nem érdekel. A dizájn rettenetes mindegyiken. Még a SUV a legelviselhetőbb. Az utcámban (21 ház, nem Magyaro.) van 3 Porsche. A világ legiszonyatosabb, undorító dolga, amikor berobban a a motor. Mennek vele munkába… Gagyi. Én betiltanám, és nagyon szégyellném, hogy felébresztek vele rendes (vagy nem rendes) embereket.
 • trx
  , multis alkalmazottkent ugyanezen ragodom mar ezer eve. Normalisan fizeto pozi, versenykepes szakma, de nagyon nem az en vilagom. Most ott tartok, hogy elkezdtem tanulni egy teljesen mas szakmat, amibol ugyen kevesebb jonne be, de szivbol tudnam csinalni. Az a terv, hogy eloszor mellekallasban csinalom majd, aztan meglatjuk. Ha van otleted, hogy mivel foglalkoznal szivesen, kiprobalhatnad te is kicsiben, munka mellett. Igy minimalis a kockazat. Remelem, sikerul megtalalnod a szamitasod.
 • Másik Kamionsofőr
  Imádom a kommenteket :D. Igen biztos aki drága Porschet vezet mind kispocsu, vagy csak egyszerűen imádja a jó kocsikat és megteheti mert van egy komoly cége pl. Ez sima irigység. “Megtehetném de nem veszek Porschet” , akkor neked biztos más okoz örömöt és arra költesz mások számára irreális összeget ha tudsz. Csak ez alapján megítélni egy másik embert az elég lenyomata az ítélkező embernek. Szeretem a jó kocsikat és nem fogok egy 1.2-es Corsaval 250-km-t pályázni majdnem hetente, meg hibrid aurissal sem pedig anyagilag okosabb lenne, de nekem megéri a plusz pénzt amit nyújt a jobb autó. Meg kell találni az arany közép utat költeni is és befektetni is.
 • untermensch4
  Ahogyan a porschénak, úgy a busznak is megvan a maga vezetési élménye. Annyiban más hogy nem az a jó amikor az utas belenyomódik az ülésbe a gyorsulástól hanem amikor nem esik el… 🙂
 • Max Goldman
  Lehet ezt okosan is csinalni.
  Evek ota olyan autokat veszek hobbinak, amiket biztosan araban vagy tobbert el lehet adni. Youngtimer, V8, cabrio, nagyon tevedni nem lehet ha korultekintoen valaszt az ember.
  Classic car biztositas (Anglia) fillerek, evi 1-2000km mellett a szerviz szinten.

  Lakas. Inkabb vettem tobb kicsit az evek soran, a berleti dijbol meg bereljuk amire nem futna. A kicsi lakast ertekehez kepest tobbert tudom kiadni mint egy nagyot, igy kvazi abban lakunk amiben szeretnenk, es hitelunk sincs.

  Rolex Submariner. Nem lehet vele tevedni hosszutavon, kevesebbet erni nem fog.
  2800 Fontert vettem 6 eve, ma nincs 6000 alatt.

  Ruhak. A multkor Miklos megirta, a minoseg hosszutavon olcsobb.

  A sajat 10-es skalam alapjan csak 8-as dolgaim vannak, mert a cashflow-t tartom szem elott.
  Az a +2 szint mar tobb bizonytalansagot adna, mint oromot, igy meg jut is, marad is.

 • KommentElek
  Minden szava igaz.
  Addig kell nyújtózkodni, ameddig a takaró ér és átgondolni, hogy egy új tárgy, eszköz, autó kell-e.
  Nálunk egy súlyos betegség borított mindent derült égből villámcsapásként közel 2 éve.
  Mostanra a nehezén talán túl vagyunk, de messze életünk legnehezebb időszaka volt, a tartalékok pedig durván elkezdtek égni másfél évig.
  Sokat tanultunk ebből az időszakból, új szemléletmóddal haladunk tovább a teljes gyógyulás felé (is).
 • Csaba

  Látom, sikerült kiragadnod a lényeget az írásomból. 😀
  Amit a pénzügyekről írsz, az olyan szintű ostobaságról árulkodik, hogy olyat rajzolni sem lehet. Inkább tanulnál, utánaolvasnál, mielőtt egy pénzügyi blogon komplett idiótát csinálsz magadból.
 • Én is akarok kommentelni...

  Saját magadnak meg is válaszoltad a feltett kérdésedet.
  Én tavaly vettem (hozattam be Németországból) saját cégbe lízingre 3 éves kocsit, 2.79% kamatra 72 hónapos futamidővel. Kb. féláron volt az új árához képest, és talán 3,5 millió volt az önrész (bocsi, lusta vagyok megnézni és nem emlékszem pontosan már).
  Ok, még csak 14 hónapja van meg, de még nem találtam semmi érvet amellett, hogy megérte volna +11 millióért ezt megvennem újonnan.A különbözetet inkább kivettem a cégből és részvényben pihen.
  Speciel még az előtörlesztésnek (értsd: a lízing idő előtti lezárásának) sem látom értelmét, annyira alacsony a havi kamat.
 • Bálint

  Évente költünk ennyit a kertre, ha mindent összeadsz, nem egy teljes füvesítéssel.
  Öntözőrendszer nélkül itt egyszerűen állndóan kiszáradt a fű, meg ellepte a tarack, hiába locsoltam minden este 1-2 órát…
  Szóval inkább 1,5 millió lesz szakival a kertrendezés.
  Kerítést sem hozod ki ennyiből, még trapézlemezből sem.
  De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy nem akarom úgy érezni, hogy megcsináljuk, aztán úgy érzem, hogy pénzkidobás volt.
 • Gunnerwatter

  Ne foglalkozz senki véleményével.
  Kettő cégem van, egy informatikai és egy gépész tervezőiroda.
  Az én hobbim a lakásfelújítás régóta. Most papírom is lesz róla, elmentem az utolsó okj-kra, eredetileg mérnök vagyok.
  Tapétázok, most épp lakást festek, villanyt, vizet szerelek, ritkán burkolok mert padlót nem szeretek burkolni. Nyilván ritkán, ismerős ismerőseihez megyek, de engem feltölt az, ha valamit szépen megcsinálok.
  Ami nagyon érdekes, hogy ha mérnöki szemléletmóddal kezdesz el pl. lakásfelújítást, akkor van egy kis előnyöd a szakival szemben. Nem szólok le senkit, viszont a szélesebb látókör itt is megtérül.
  Szóval csináld amit szeretsz, nyilván időarànyosan beosztva.
 • N1ncsN4v4m
  Egy cipőben járunk:) Ne lásd ilyen borúsan a helyzetet: általában bőven van lehetőség (csak nem látszik) – most a covid miatt rengeteg sofőr felszabadult a nemzetközi járatokból es telitették a helyi járatos pozíciókat, de pl. másfél évé még tudtál volna menni mellék állasban buszozni. A BKV-nál nem csak teljes állas van (csak nincs meghirdetve), de dolgoznak többen 4órában (ehhez rugalmas főállás kell), de van egy másik státusz: besegítő (trolira és buszra is): ezt tudod csinálni kevésbé rugalmas munkahely mellett is. Ha gondolod, írj egy mailt ittmegadottnickem kukac dzsímél
  Viszont, ha nem ragaszkodsz a helyijárathoz (szinten covidmentes időszakban), akkor turista járatos sofőrként tudsz annyit keresni, mint most, megbecsültebb is mint ahogy a bkv bánik az alkalmazottakkal, utasok is kevésbé feljelentgetősek, viszont keveset vagy otthon (nem annyira mint ha kamionoznál)
 • Aleksandr
  Jogos. A különbség annyi, hogy most nem kapsz nyílt lízingre 6% alatt ügyleti kamatot, pláne külföldről behozott használt autóra. Operatívnál elérhető alacsonyabb kamat, de ott max 2 éves korú autóra vállalnak. Legalábbis az eddigi kutatásaim alapján.
  Az viszont érdekelne, hogy melyik az az autó amelyik 3 éves korára 11 milliót veszít az értékéből, mert biztosan nem az általam említett 12-16 milliós kategória. Hozzáteszem ezek már jelentős flottakedvezménnyel kalkulált árak, nem a bolti listaárak, szóval a különbség itt is csökken.
 • Kawa Szaki
  Én vettem újra egy motort, hogy ne kelljen bérelgetni. Pont amikor kéne akkor nem mindig van bent bérmotor. Meg a sok papírozás, vissza vinni órára, nézni a km-t, vigyázni rá, és drága is. Lakásom van, pénzem van, a pénzem 1.35%-át tettem bele. Megengedhetem magamnak. Ha meg megunom ennyiért télen is bármikor eladom.
 • Pista
  védelmében: vegyünk mondjuk egy 30 éves időtartamot, mondjuk Magyarország 1930-1960. Mondjatok egy befektetést, ami nem nullázódott le. (OK, arany jó mélyre elásva és 1. csak te tudod hova, és 2. 1980-ig nem halsz meg, hogy előássad és 3. addig más se találja meg, szóval ez se tökéletes).
  A politika ámokfutása könnyen felülír bármit
 • Kamionsofőr
  Az engem itt gyalázó emberek valamit nagyon félreértettek. Csak annyit írtam, hogy nem érdemes fiatalon, évtizedekkel a nyugdíj előtt elkezdeni a gyűjtést az inaktív évekre, mert egyrészt más dolgokra kell a pénz, másrészt pedig ha valaki minél előbb, minél nagyobb összegeket tesz félre (meg persze minél magasabb az infláció), annál nagyobb a vesztesége a pénz romlása miatt.

  folyt. köv.

 • Kamionsofőr
  Lássunk egy példát Kiszámoló módra.

  Buta úr 35 évesen félretesz egy összeget a nyugdíjas éveire, Okos úr 55 évesen teszi ezt. Ha csak 1%-os az éves infláció, akkor 65 éves korukban, amikor nyugdíjba mennek, Okos úr a pénze értékének csak 10%-át, Buta úr viszont a 26%-át vesztette el! 2%-os éves infláció esetén ezek a számok már 19% és 45%!
  És most ne jöjjön senki azzal, hogy befektetés meg infláció feletti hozam!
  Abból az infláció feletti hozamból a pénzromlás okozta veszteséget még le kell vonni, hogy megkapjuk a tényleges nyereséget.

  Szerintem engedd el….

 • Kamionsofőr

  Tényleg sikerült kiragadnom a lényeget az írásodból.

  A stílus maga az ember. Lássuk a te stílusodat.
  Lenézel, minősítesz és kioktatsz másokat, ráadásul teljesen tévesen viccesnek hiszed a hozzászólásaidat azokkal a beszúrt mosolygó fejecskékkel.
  Na, ez vagy te.