Megéri Budapesten lakni?

Egy érdekes kérdés jutott eszembe: a jelenlegi ingatlanárak mellett megéri Budapesten élni? Vagyis keresel-e annyival többet, hogy megérje felköltözni? Akkor kezdtem el ezen gondolkodni, amikor az egyik nyugdíjas ismerősöm Nagyszénáson keresett házat az ottani gyógyfürdő miatt és a házak zöme 4 és 10 millió forint között van, hasonló házakat nálunk Budaörsön 30-40 millió forinttól 60-80 millióig akarják eladni. (Természetesen a budaörsi házak áránál a csillagos ég a határ, most azokról beszélek, amik hasonló minőségűek, mint a nagyszénási eladó házak.)

Mennyivel kell többet keresned egy multinál, akinek van telephelye mondjuk Miskolcon vagy Szegeden is, hogy belátható időn belül lakást vehess belőle Miskolcon vagy Budapesten? Mennyit kompenzál az alacsonyabb ingatlanár az alacsonyabb fizetésekből például Orosházán? (Orosháza mellett van Nagyszénás.)

A megélhetés egyéb költsége közel azonos, a Lidl vagy a McDonald’s, de még egy maszek pizzéria is ugyanolyan vagy közel ugyanolyan árakat alkalmaz.

Természetesen a kérdés nem ennyire egyszerű, mert soktényezős a dolog: hátrahagyott családtagok, barátok éppúgy számításba jönnek, mint a nagyobb választék a munkahelyekből vagy a nagyobb karrierlehetőség. De ezzel szemben áll a rosszabb levegő, a sokkal nagyobb zsúfoltság, távolság, sokkal több időt töltesz utazással, viszont sokkal több a programlehetőség is.

Szóval van érv pro és kontra is. De most nézzük a lakhatást.

Ha bérelsz, nem nehéz a számítás: amennyivel többet keresel itt, abból mennyi megy el pluszban lakhatásra?

Az ingatlan.com szerint egy 50-55 nm-es zuglói panel havi bérleti díja 140 ezer forint rezsi nélkül.

Egy szegedi hasonló panel 70-85 ezer forint, egy miskolci is hasonló áron van, Orosházán jelenleg nincs kiadó lakás az ingatlan.com-on hasonló paraméterekkel, se tégla, se panel, se kisebb, se kicsit nagyobb.

Bérlésnél már havi 100-120 ezer forint plusz jövedelemnél megérheti elköltözni Budapestre. Ha havonta kétszer haza akarsz járni a családhoz, ennek költségét és plusz idejét is vedd figyelembe.

Az ingatlanvásárlásnál már nehezebb a számítás, ugyanis nem az számít csak, mennyit keresel, hanem hogy mennyit tudsz eltenni belőle. Ugyanis az alapszükségletek ugyanannyiba kerülnek mindenhol, az élelmiszerárak, a rezsiárak szinte egyenlőek, a közlekedés olcsóbb vidéken, de nem sokkal.

Vagyis itt azt kell nézni, mennyit tudsz eltenni, ha mondjuk 150 ezer forint fejenként egy szűkös megélhetés. Ha keresel vidéken 220 ezer forintot, Budapesten 360 ezer forintot, első esetben 70 ezer forintot, második esetben 210 ezret tudsz eltenni, vagyis háromszor annyit.

Egy 50-55 négyzetméteres zuglói panel 25-32 millió forint, legalábbis ennyiért árulják őket. Ha 15 év alatt meg akarod venni, vagy ki akarod fizetni a hitelét, havonta 170 ezer forintot kell tudnod félretenni a megélhetésen túl.

Egy hasonló lakás Orosházán 7,5-8 millió forint. Ez 15 év alatt havi 44 ezer forint megtakarítást kíván.

Miskolcon 10-12 millió, Szegeden 13-16 millió forint a hasonló lakás, 65-70 ezer forintos megtakarítás mellett lesz a tiéd 15 év alatt. (A lakáshitel kamataival most nem komplikáljuk az életünket, ahogy azzal se, hogy halálod után mennyivel fog többet érni a budapesti lakás, mint az orosházi.)

Megint csak az jön ki, hogy ha 100-130 ezer forintnál többet keresel Budapesten, mint otthon, akkor megéri a váltás. (Minden más tényezőt, objektívet és szubjektívet figyelmen kívül hagyva.)

Ha nem panelben szeretnél élni, már jobban nyílik az olló, egy jobb, vidéken 30 millió forintba kerülő házakat Budapesten és környékén 80-100 millióért, vagy még drágábban árulnak még egy átlagos helyen is, a plusz ötven millió havonta plusz 280 ezer forintnyi megtakarítást kíván 15 éven át. Ha házban szeretnél lakni belátható időn belül, havi plusz háromszázezer forint alatt felesleges költözni.

Ha hitelből vásárolnál, a jelenlegi kamatok mellett havi plusz 369 ezer forintra van szükséged további 50 millió forinthoz. Ezzel áll szemben, hogy az ingatlanod 50 millióval többet ér a hitel kifizetése után.

Ha anyagi oldalról szeretnéd mérlegelni a dolgot, akkor ezek után már könnyebben tudsz számolni.

Share

199 hozzászólás

 • mamma
  Nyugdíjasok vagyunk. Van egy házunk vidéki nagyvárosban. Nemrég vettünk egy mienkkel felérő házat a Bükk és Mátra között gyógyfürdős helyen. Kevesebb mint feléért vettük, mint amennyit most a mienkért adnának. Az utcabeliek, két nyugdíjas házaspár gyakorlatilag ott laknak, és két fiatal házaspár, akik vagy eljárnak 30-40 kilométerre dolgozni, vagy távmunkában, heti egyszeri megjelenéssel dolgoznak. Kérdezték, odaköltözünk-e. Nem, bár csábító a gondolat. De ahogy öregszik az ember egyre fontosabb az orvosok elérhetősége, a gond nélküli bevásárlás, a segítő rokonság elérhetősége. Egy szomszéd utcában lakó ismerős épp az orvosok elérhetősége miatt adta el szuper házát áron alul nemrég és költözött Debrecenbe egy kisebb lakásba. Nagy dilemma ez a költözés, amíg fiatal valaki addig a gyerekek iskoláztatása miatt, idősen meg a romló egészség a legfőbb gond.
 • Zoli
  Mi most december végén költözünk le Pécsre. A cég, ahol dolgozom (IT), rendelkezik ott telephellyel. 32 millióért veszünk 80 nm-es, új építésű lakást jó környéken. Ugyanez BP-en minimum 60 millió. Fizetésem nem változik, bár munkahely váltási lehetőség korlátoltabb, szerintem IT fronton 5-10 év mulva még kevésbé fog számítani hogy hol van helyileg az ember.
  Párom munkahelye kérdéses, neki sjaát vállalkozása van, 2 üzletet üzemeltet Bp-n és egy webshopot. Ott mondjuk lesz kihívás, hogy heti 1 nap felutazással meg tudja oldalni azokat a dolgokat, ami személyes jelenlétet kíván. Az idő meg majd eldönti, hogy jó döntést hoztunk-e, vagy pár év múlva vissza Budapestre… 🙂
 • Durbints Pál
  Kompromisszum? Bp. környéki családi ház, Bp-i munkaigényessel? Napi 1-1 óra tömegközlekedés, vagy 2×1/2óra autóval a hátránya.
 • János Orbán
  A kérdést másképpen tenném fel – mivel a mindig létező állások/GDP/fizu és szórakozási lehetőségek Bp-n vannak – van-e annyira olcsó a vidéki lakás, h megérje neked a napi mondjuk 2 óra plusz utazást a bp-i mhelyre? Mert 1 nap 24 órából áll és ha abból 2 elmegy az oda-vissza közlekedésre, marad 22 – abból még tegyél-vegyél a házad körül + a magánéletedben stb. Mert véges ideig vagyunk életben és a countdown fut XD
  PS: Milyen rosszabb levegő? Eu nagyvárosi viszonylatban kifejezetten jónak számít a bp-i levegő minősége, volt is erről felmérés pár éve.
 • Kiszamolo
  Durbints, én Velencét és Székesfehérvárat néztem, 35-45 perc alatt a négyes metrónál vagy a kettes metrónál vagy, negyedóránként jön egy vonat.

  Velencén is minden van a nyári turisták miatt. Már csak az iskola a kérdés, bár az tuti van Székesfehérváron, az meg közel van.

 • Blend Ahmed
  “2012 és 2017 között két fő folyamat határozta meg a belföldi vándormozgalom irányát, az egyik a Budapestről történő kiköltözési hullám újbóli felerősödése…”
  portfolio.hu/gazdasag/kiurul-magyarorszag-nagy-resze-mindenki-nyugatabbra-igyekszik.303860.html

  “A vevők az egyre kisebb alapterületű lakásokat keresik, ezzel reagálnak a folyamatos áremelkedésre – ismerteti keddi számában a Világgazdaság. A legnépszerűbbek a 20 négyzetméter alatti garzonok…”
  portfolio.hu/ingatlan/lakas/olyan-dragak-a-lakasok-hogy-mar-a-20-negyzetmeteres-garzonokat-keresik-a-legjobban.305711.html

 • Stiel
  Bocsánat, nem bírtam elnyomni a bennem lakozó korrektort. 🙂

  ‘Megint csak az jön ki, hogy ha 100-130 ezer forintnál többet keresel Budapesten, mint otthon, akkor megéri a váltás.’

  Ez a mondat helyesen:

  ‘Megint csak az jön ki, hogy ha 100-130 ezer forintnál többel keresel többet Budapesten, mint otthon, akkor megéri a váltás.’

 • Barnabás.Jog

  Székesfehérváron borzasztó rossz a városon belüli tömegközlekedés, mostanában a dugók is hatalmasak, ott nagyon lokáció-függő, hogy tudod-e élvezni a jó vonatközlekedést.
 • Okoska2
  Ezen én is szoktam gondolkodni. Pedagógusként az isten háta mögötti kis faluban is ugyanaz a fizetésem lenne mint Budapesten. Sőt vidéken annyira nincs tanár/óvónő stb. hogy szolgálati lakást adnak pl. van is ilyen kollégám, aki így költözött egy kis Duna menti faluba.
  De akkor ki marad tanítani Bp-en? :)))
 • Dörnyei József
  Az emberek a lábukkal szavaznak. 2012-ben a környékünkön – Érd kertváros – minden 4.-5. ház eladó volt. Ma a környéken nincsen eladó ház, ellenben 200 méteres körzetben kb. 20 új épült és mindet eladták már.

  A vevő Budapestiek, akik kiköltöztek a városból.

  A Budapesti lakások sem üresek. Abban az irodaháztömbben, ahol dolgozom kb. 4000-5000 nem Magyar dolgozik. Ezek a dolgozók laknak valahol és azok, akiket személyesen ismerek, mind bérlakásban laknak Budapesten. A legtöbben még rezsit sem külön fizeti, hanem egy összeget havonta, amiben minden benne van. A bérlakások bútorozottak – legalábbis ezek, amiket a külföldiek bérelnek.

 • szocske
  Én ezen régebben sokat gondolkoztam és egyértelmű nem a válaszom.
  Én egy 1700m2-es telekkel rendelkező viszonylag modern (2006) családi házban élek, hiába keresnék Bp-en ugyanezzel a munkával akár 2x vagy akár 3x annyit, mint most keresek a keleti országrészben, ha lakhatásban szeretnék hasonló szintet, az brutálisan sokba kerülne, persze ha az is elvárás – és nálam az – hogy nem akarok napi 2×1,5 órát munkába ingázni…
 • Ordas
  “30 milliós házakat Budapesten és környékén 80-100 millióért árulnak még egy átlagos helyen is,”

  A harmincmilliós házakat nem harmicmillióért árulják? 🙂

  Amúgy ez jórészt emocionális kérdés is, az anyagi mellett. Nem elég jól dolgozni, de munkaidőn kívüli élet eltöltése is fontos, amihez rokonok, barátok is hozzátartoznak (persze, aki antiszociális…)

 • gaborr
  Nagyon vicces, hogy én is pont ezt számolgattam az elmúlt hetekben az ingatlan árakat nézegtve. Viszont arra jöttem rá, hogy akárhogy is, a többlet bevétel ha ingatlanba is megy, többlet megtakarítást jelent, még ha nem is likvid. Amúgy érdemes ugyanilyennel kalkulálni a külföldre költözőknek is, mert ugyanerről a szituációról van szó. Ott mekkora esélyük van valaha is lakást venni/milyen áron tudnak bérelni. Vajon nyugdíjasként is fognak tudni bérelni, lesz elég pénzük rá? Vagy jönnek haza és vesznek egy panelt Komlón?
 • Kenrich
  Azt is kéne nézni, hogy a vidéki 4-10 milliós házakat, mennyiért lehetne most felépíteni??

  Hiszen az épitkezés ugyanolyan drága vidéken is.

  Ki gondolja még itt amúgy, h. drága a Bp-en ingatlant venni?

 • Matteo

  Egyébként komolyan. A tanárokat, óvónőket mi köti Budapestre? Vidéken ők sokkal jobban jönnének ki a pénzükkel.

 • komiszkölök
  Ugyanezen morfondiroztunk sokaig Budapest es Becs között. Itt egy valamirevalo lakas 4 szemelynek 450.000 €tol indul. De a vegen lesz egy ennyit vagy meg többet erö ingatlanod, amit eladhatsz, es öregkorodra olcsobb helyen elvezheted a különbseget. Ugyanugy ahogy Becs-Budapest viszonyban, szerintem Budapest – videk viszonyban is a jobb szolgaltatasokat, kevesebb utazast, több lehetöseget kell megfizetned.

  Nem latom a szamitasban az autok fenntartasi költseget. Pesten siman meg lehet lenni max egy autoval (Becsben auto nelkül is), videken minimum a ket auto a csaladnak. Ami nagy különbseg meg, az a gyerekeknek az ingazas. Irod, hogy Fehervarra be lehet jarni Velenceröl suliba. Veletlenül pont fehervarrol szarmazom es voltak velencei osztalytarsaim. Nagyon nem volt mindegy, hogy 45 percel elöbb kellett kelniük, illetve a vonaton persze elvileg lehet tanulni, de az inkabb kidobott idö.

 • Kobe
  ez addig szép és jó, mármint a számolgatás, amíg az ember olyan munkakörben dolgozik, ami vidéken is elérhető. Sajnos – főleg a tudásigényes munkakörökben – a vidéki cégek felzárkózottsága a nullához közelít. Jól hangzik a vidéki élet, de ha az ember XY alkalmazás-fejlesztő, egy vidéki cég meg méreténél és árbevételénél fogva soha a büdös életben nem fogja azt az alkalmazást használni, nemhogy belsőleg fejlesztgetni, akkor nincs nagyon miért hazaköltözni.
  Ugyanez igaz felfelé váltásnál is. Pesten rengeteg az olyan pozíció, amiket csak a nagyobb vállalati kultúra hívott életre, ezek vidéken egész egyszerűen nem léteznek…..
 • Névtelen
  : ismerösi körömben azt latom, aki Pesten tudna hitellel lakast venni az itt Becsben is tud. A legtöbben valoban tervezik a hazaköltözest nyugdijaskent, de altalaban nem Komlora 😉 Altalaban a hatar közelebe, hogy osztrak nyugdijaskent könnyen elerjek az osztrak orvosi ellatast illetve a magyar fürdöket.
 • L70
  A cikkben egy pillanatfelvétel van, de fontos az irány is. Budapest arányában nézve egyre drágább, és az se mindegy, honnan költözne valaki (országrész, településtípus). Talán sose élt még ilyen nagy része a lakosságnak Budapest és agglóban, mint most, és nem látni a mozgás irányváltozásnak még csak a legkisebb jelét sem.

  Ha ingatlant vesz valaki, akkor bizony a jövőbeni árakkal is kalkulál. Vagy azzal, hogy mibe kerül majd a gyereke lakhatása, ha talán egy budapesti felsőoktatási intézménybe jár majd.

 • Grungi
  Feleségem orosházi, gyógyszerészként egy kis patikában tudott volna elhelyezkedni. Vagy Szegeden az egyetemen. Amikor ott dolgozott egy idő után beköltözött a városba, mert nem szerette az ingázást. Most Pesten kutat, itt válogathat a munkák között és még emberekkel se kell foglalkoznia. 🙂 Ugyanakkor itt csak lakást tudtunk venni, vidéken ház is kitellne a pénzből. Majd 50 éves korunkban.
  Egyébként utazásainak során sok kis falut látunk, ahova szívesen költöznénk, de reálisan csak nyugdíjasan.
 • emsys

  még helyesebben, hamár korrektúrázunk 😀

  ‘Megint csak az jön ki, hogy ha 100-130 ezer forintTAL többel keresel többet Budapesten, mint otthon, akkor megéri a váltás.’

 • AngryG
  Pontosan, befektetés. Ha meg tudod venni, vedd meg. Csökkenni nem fognak az árak. EU-ban még egy pesti lakás olcsónak számit. Hitelkamatok lent. Ha keresel normálisan, nem gond megvenni a 30-40 millás lakást pár év hitellel sem.
 • Okoska2

  Ö, informatikus férj? 😉

  Amúgy teljesen jogos felvetés. De az állami szféra annyira más. És szükség van bp-i tanárokra/óvónőkre is.

 • Gy Tamás
  Érdekes, Egerből számolva nekünk (haverom és én) is az jött ki, hogy 100 ezerrel többet keresel, akkor még csak ugyanott vagy.
  Szerintem nagyon nem mindegy, melyik települést hagyná ott az ember. Lakáshitelek, albérlet esetén a 100 ezer Ft különbség könnyen összejön az Eger – Budapest viszonylatban. (Itt most hasonló lakás, hasonló környéken néztem. Ahol én lakok, Egerben, a cipőmet, ernyőmet kint hagyhatnám a lakásajtó előtt, két hétig is ott maradna.)
  Egerben busszal fél óra alatt a város másik végén vagyok, autóval 10 perc. Ehhez képest Bpesten irgalmatlanok a távolságok.
  De ha már faluból kell beutazni Egerbe, már megint más a matek
 • jami
  @szöcske, szerintem kisgyerekkel, ha nem kell párféle szakorvos) egyértelműen nem a nagyvárosok a nyerők – ha anyu ne akar visszamenni 1-3 éves korú gyerek mellett (merthogy bölcsi, az nincs).
  Iskolásnál már más szempontok is bejönnek, pl. mennyire van továbblépés jobb középsuliba+sportolási lehetőségek. Középiskolás kortól billen a mérleg a városok felé; viszont egyetemista gyerekkel már kb. mindegy, mert ha megy egyetemre, akkor bármi lehet.

  Idősebb korban nem mernék nagyon vidékre költözni.

  Összességében gyerekek előtt és kiröppent gyerekekkel van nagyobb mozgástér. Gyerekkel nagyon fontos, hogy pl. hol lehet támogató rokonságra számítani a mindennapokban.

  A posztbeli kérdésre: nekem 3 gyerekkel nem. Kisebb helyen is csillogtatom a logisztikai képességem a mindennapok túlélésére. Mondjuk mi úgy lakunk vidéken, hogy az ingatlanárak durván magasak (már).

 • Károly
  “A Budapesti lakások sem üresek. Abban az irodaháztömbben, ahol dolgozom kb. 4000-5000 nem Magyar dolgozik.”

  Egy irodaháztömbben 4-5 ezer nem magyar? Milyen munkát végez ennyi külföldi egy helyen nálunk?

 • Era
  jelenleg a kiadott lakásunk bérleti díját megpótolva sokkal jobban járnánk, mintha a meglévőhöz hasonló házat akarnánk Bp-en. A férjem gyalog jár a munkahelyére, én 10-15 perc alatt vagyok az enyémen.Színház, könyvtár, koncertek, nyári progik vannak számosan. Nekem pl. fontos a sokféle, elérhető tb alapú rendelés, ami szintén van (még).
 • vgaborka
  Párszor beszéltünk hasonló dologról Édesapámmal is. Ő vidék kisváros (BAZ megye), én Pest.
  Amikor még dolgozott a főnök-e megkérdezte, hogy miért nem megyek haza, mert otthon olcsóbb, van ház és olcsóbb az élet. Apa mondta, hogy ez nem igaz, mert a rezsi kb ugyanaz, Tesco mindenhol van (sőt több is), csak a lakhatás és a szórakozás drágább, ill mondta, hogy tudna-e adni a fiamnak x pénzt, a főnöknek leesett az álla és odébb állt. A 2nk fizetése között mondjuk volt egy olyan 5-6os szorzó.
  De vannak olyan szakmák, ahol a nagyon vidék (kisváros, falu) nem játszik, mert csak nagyvárosban ill. főleg Pesten van normális munkahely (gondolok itt IT és service center-re)
 • jami
  A másik: én faluban nőttem fel, nekem az a fajta nyugalom nem hiányzik – mégis, ahogy öregszem pár dolog igen. Emiatt is lett végül pici kertes ház és imádom, a vízóra letakarással/hósepréssel együtt. Jelenleg elég stresszes a munkám, nagyon jó, hogy ki tudok menni egy kicsit. (Tartottam a rezsitől, na, az pont nem rosszabb, mint lakásban, sőt.)

  Viszont a férjem nem járt jól a vidékkel it-sként.

 • szifonkutya
  Érdekes a téma, de nem ilyen egyszerű. Vidéken a szolgáltatások jóval olcsóbbak, viszont a fizetések is alacsonyabbak. Szegeden, Pécsett egy nettó 250 már igen-igen jónak számít. Munka nagyon kevés van, különösen felsőfokú végzettséget igénylő. A jó pozik gernerációkra előre foglalatak, és ebbe nem tudsz betörni helyismeret nélkül.

  A különféle hipermarketek “álomfizetései” inkább csak a sajtóban léteznek, inkább csak nettó 180 az ajánlat a propagált 400 helyett. Lényegesen szűkebb körűek a szolgáltatások, jóval gyengébb a tömegközlekedés (de majdnem ugyanannyiba kerül). Új barátokat nemigen tudsz szerezni, nincsenek meg a közös gyerekkori alapok, iskolai élmények, családi/rokoni kapcsolódások.

  Kis túlzással mindenki ismer mindenkit, és ebbe outsiderként nagyon nehéz bekerülni, főleg 30 után. Munkahelyet és sokkal nehezebb váltani, egyrészt nincs választék, másrészt megelőz a híred.

 • Peter
  Ugyanerre jutottam én is tíz éve. Igaz, én a nyugati országrézben lakom, tíz éve még nem volt ennyivel magasabban az itteni ingatlanárak, mint most. A szakmámban Bpesten is kb ugyanennyit keresnék, vagy csak kicsit többet. Viszont 8 perc alatt biciklivel beérek a munkahelyemre, van egy kis kertem, egy kis műhelyem a ház mellett. Nekem ezek fontosak. Van kollégám, aki közeli faluban él, neki 20 perc autóval bejutni. Reggelente lovagolni szokott, medencéje is van. Az ő házának az árából BPesten egy panellakást lehetne kapni.
 • jami
  A bp-i óvónőket/tanárokat többnyire a párjuk munkája tartja ott. Ill. az, hogy kevésbé vannak kiszolgáltatva a 100 km-es körben 1 szem normális iskola vonalas igazgatójának/nem olyan gyakran kell óvatosnak lenni a környék kiskirályának pereputtyával – könnyebben válthatnak stb.; plusz különórákra van számos jelentkező.
 • szifonkutya
  Velencei tó: 3 évig ingáztam onnan, hát…nem ajánlom. A vonat tényleg 45 perc: két állomás között. A valós utazási idő a belvárosba/ból kb. 2.5 óra volt naponta, MÁV állomásokig eljutni, némi időtartalékot hagyni, városon belül közlekedni, mentrendhez alkalmazkodni… Nem beszélve a rengeteg késésről.

  Szolgáltatások a szezonon kívül nulla, ételkiszállítás, stb. kuriózum. Szórakozás, programlehetőség minimális. Autó elengedhetetlen, még a településen belül sem tudsz nélküle egy bevásárlást megcsinálni, és ugye a vonathoz oda kell jutni. Tömegközlekedés nincs.

  Ha bármi történik, a legközelebb lehetőség Fehérvár, de inkább Budapest. Társaságot gyakorlatilag nem tudsz találni, ezek alvóvárosok. 19 óra után üresek az utcák, 22 óra után 10 ből 9-szer megállítottak a rendőrök, hogy merre visz az utam ilyen későn?

  Ha heti 1-3 napot kell csak feljárni Bp-re, és van 1 de inkább 2 autó, úgy jó

 • QTT
  Mi idén nyáron költöztünk Budapestre. Pécs melletti településről származom, 9 évet éltem Pécsen, 4-et Debrecenben. Budapesten nem sokkal keresek többet, mint az előző két városban, de amiatt megérte jönni, hogy a feleségem és az én lakásom is ki van adva Pécsen, Budapesten meg bérbe adott nekem a munkáltatóm egy lakást kvázi ingyen. Szerintem így megérte. A két fizetés+két bérleti díjból gyűjtögetünk és a cél, hogy vegyünk itt egy lakást kb 3 év múlva. Amiket most nézünk, azok úgy 27 millió Ft-tól indulnak. Kíváncsi vagyok, hogy 3 év múlva milyen árak lesznek.

  Nem utálom Budapestet, de nem is szeretem. A szerencsém, hogy nem a belvárosban élünk, hanem a város szélén, de minden megvan itt is. A munkahelyem meg 15 percre van. A belvárosban nem tudnám elképzelni az életemet, egyszerűen túl sok az ember, az autó, az épületek meg egymás hegyén-hátán. Ha nagyon muszáj, csak akkor megyünk be.

 • Jupiter
  Mi a véleményetek a budapesti lakás és családi ház árának arányairól? Pontosítva nagyobb, régebbi építésű családi házból kisebbe, vagy lakásba költöznék. De úgy látom, a drasztikus áremelkedés sokkal jobban emelte a lakások árát, mint a házakét. Ha hamarosan vége lesz ennek a bubi fújó versenynek, esetleg az arányok is rendeződhetnek. Érdemes-e várni?
 • Gizi
  Innen már csak egy lépés abban gondolkozni, hogy -mostani 40 évesként) miért ne költözzünk a határ mellé és dolgozzunk minimum 20 évet Ausztriában , hogy később alanyi jogon járjon az osztrák minimál nyugdíj (1200-2000 euró) és ne itthon kelljen kuporgatással összeszedni azt a jópár milliót, amit az ember nyugdíjra szán…
 • Janos82
  :

  kulfoldre nem eri meg ugy menni, hogy ott lakasvasarlasban gondolkozol. Legalabbis szerintem a tobbsegnek nem. Mint ahogy ez a Budapest vs videk kerdes se valodi sokaknak, mert van aki tarsashazban lakna, es van aki csaladiban.

  Mi amikor kimentunk a nemetekhez, akkor azert mentunk ki, hogy onerot gyujtsunk. Hiaba 4*es az ingatlanar, es csak 3*os, amit felre tudsz tenni, de ha te abbol otthon akarsz lakast venni, akkor harmadannyi ido kell hozza.

  A kerdest amugy mashogy is fel lehetne tenni:

  Ha X osszeggel keresek kevesebbet videken, akkor mekkora az a vagyon, amivel mar megeri lekoltozni az olcsobb ingatlanarak miatt.

  Mert nem mindegy, hogy a 20 milliom fele megmarad a vetelar kifizetese utan, vagy 40 millio hitelt kell meg felvennem…

 • QTT
  Folyt:
  A terv egyébként az, hogy idős korunkra visszaköltözünk Pécsre. Én azt mondom életminőségben a legjobb középút valamelyik megyeszékhely. Minden ellátás, szolgáltatás van, de élhetőbb, mint Budapest. Az azért beszédes, hogy Budapestről hétvégére kiözönlik a nép, vasárnap este meg visszatódul.

  Pécsben egyébként az idegesít, hogy nagyobb megyeszékhely létére jól fizető (minimum nettó 350.000 Ft-tól felfelé az én értelmezésemben) munkahely igen kevés van. 7 pécsi ismerősömből 6 Budapestre költözött a jobb fizetésért, én meg hiába éltem ott, egy percig nem dolgoztam a városban és végül mi is a fővárosban kötöttünk ki. Kár érte, mert nagyon szeretem a várost a természeti adottságai miatt. Ha elérte volna azt a fejlődést, ami Debrecenben van (nyilván ennek politikai okai is vannak), akkor szerintem magasan a legjobb megyeszékhely lenne az országban.

 • Kiszamolo
  Okoska, San Franciscoban komoly probléma, hogy a tanárok, óvónők nem tudják kifizetni sem a lakbéreket, nem hogy megélni mellette. Ezért inkább elmegy máshová, kétharmad annyiból is király(nő)ként él SF-hez képest.

  A helyi iskolák pedig nem tudják, mit csináljanak.

 • _ZSNOR_
  Budapesti multin belül mentem át vidéki telephelyre, mert egyszerűen nem szeretem Budapestet. Jó-jó, de valahogy nem élhető nekem a mindennapokban.

  Anyagilag ez jó, mert a fővárosi bérszínvonallal költöztem megyeszékhelyre.

  Viszont amit már említett más is, szakmailag ez zsákutca tud lenni. Ezek a vidéki, jellemzően termeléssel foglalkozó telephelyek a vállalati hierarchia alján helyezkednek el. Amíg a fővárosban ki van nyalva a dolgozók hátsó fele, home office lehetőség, csilli-villi irodák stb., addig vidéken a szellemi dolgozók biorobot státuszát még látszat intézkedésekkel se próbálják elrejteni.

  Arra próbálok kilyukadni, hogy cégen belül is homlokegyenest más tud lenni a kultúra és a légköri csak amiatt, mert vidéki vagy fővárosi. Ez utóbbira jobban kell figyelni, mert könnyebben talál mást.

  Kevesebb a lehetőség minden szempontból, amit akarva-akaratlanul is, de kihasználnak.

 • Stanlee
  En is hasonlokeppen gondolom. Nem ertem, hogy miert jo egy draga osztrak, nemet nagyvarosban eladositani magunkat?

  Az en esetemben a rokonsag nem erti meg, hogy miert nem vettunk meg lakast/hazat. Geco, azert nem mert egy lakas 400 ezer euronal kezdodik, a haz meg millio. Nem keresek annyit, hogy akar csak az onerot is ossze tudjam ra hozni. De ha ossze is jonne, akkor se foglalkoznek vele, mert jobb helye van annak a penznek mashol.

 • vgaborka
  Vidéki foglalkoztatás: kisváros, a helyi cégek jellemzően határozott idejű szerződéssel foglalkoztatnak. Albérlet nem nagyon van (főleg a bizalmatlanság miatt), tehát nem tudsz venni, mer hitelt nem kapsz, de bérelni se nagyon, mert nem adnak ki. Viszont ha esetleg van, Pesthez képest semmi, 1.5 szoba 30 körül.
  Illetve jó iskola se nagyon van, ha esetleg lenne, azt átjátszották az egyházaknak (nem vagyok vallásellenes, magánügy, csak az egyházakat mint szerzeti egységeket nem szeretem). Illetve a lakososság szerkezete elég rossz fejlődött.
 • WilsonG
  Érdekes a kérdés. De inkább tovább gondolnám. Aki azon gondolkodik, hogy vidékről elköltözzön Budapestre, az gondolja tovább. Ha már valaki elég mobil, hajlandó költözni, hajlandó átmeneti kényelmetlenséget bevállalni, hogy átalakítsa kicsit az életét, az miért csak néhány száz km-ben gondolkodik? Ha már mozdulunk, akkor lépjünk nagyobbat. Még pár száz km és már Ausztriában is vagyunk, 700+ km felett pedig München vagy Stuttgart. Sőt kalandvágyóbbaknak akár Írország, Anglia, de még merészebbet gondolva akár Ázsia sem elérhetetlen. Nem feltéltenül kell letepeledni, de pénzt keresni, világot látni, élményeket gyűjteni, barátokat szerezni tökéletesen alkalmas. Családdal így csináljuk. 4 év volt Ausztria, most a már a hatodik évünket tapossuk Németországban, jövőre megyünk tovább én Ázsiát preferálnám, kis családom inkább Írország felé hajlik. Még meglátjuk.
 • szifonkutya

  Miklós, az az USA. Teljesen más világ, ott sokkal könnyebben költöznek az emberek, sokkal nagyobb városok, sokkal felszínesebb emberi kapcsolatok. Elmész SF-ből NYC-ba ugyanazt a szolgáltatási környezetet kapod. Lemész Budapestről Zalaegerszegre, ég és föld.

 • gaborr
  a kérdés feltevésed teljesen korrekt, én is így gondoltam.
  pécsi véleményeddel teljesen egyetértek, sajnos a lemaradók/lemaradtak közt van, talán nem is érdemes billentyűzetet fecsérelni rá, hogy miért.
  @Névtelen köszi, ránézek a bécsi ingatlan árakra is 😉
 • VLaci
  Pest nemcsak lakni fontos, . A legtöbbet fizető ügyfeleink ott vannak, nagy a koncentráltságuk, így tovább tudunk adódni marketning nélkül is, ami bizalmi üzletben fontos, ott tud a gyerek sportolni jó csapatban…
  A saját lakásnak van egy nagy előnye, olyanná tesszük, amilyet akarunk.
  Borsodból mérlegelés nélkül léptem le egyetem után, annyival más volt a pesti élet, a lehetőségek, hogy nem merült fel ellenajánlatként.
  Ez a cikk azokról szól inkább, akik “hagyományos” munkát végeznek, és otthon ülnek esténként, mert náluk tényleg a lakbér- és bérkülönbség az ami alapján lehet dönteni.

  Bérlek egy lakást most spanyolországban, elegáns, kényelmes, de egy csomó mindent megváltoztatnék, ha a sajátom lenne. (távvezérlés mindenre, pár fal kivétele, stb.), szóval nemcsak pénzben kell mérni…

 • Addam
  Bocsánat de 60 millióból nem tudok normális családi házat venni Budapest szélén, ennyiért egy szutyok sziámi-ikerházat árulnak nulla kerttel, extrák nélkül, de az is inkább 60-70 millió.
 • expect
  “videken minimum a ket auto a csaladnak”
  Ha egy faluba mész és onnan egy másik városba kell átjárni dolgozni, akkor talán. Ha egy Szeged szintű városba, akkor nemhogy két autó nem kell, de egy se, mert nincs olyan távolság ami kerékpárral, max egy robogóval nem leküzdhető negyed óra alatt.
 • T
  Van pár óriási butaság a cikkben. Sem a rezsi, sem a megélhetés nem kerül még csak megközelítőleg sem ugyanannyiba. Nagyságrendi különbségek vannak. Pár konkrét példa következik. A hozzánk legközelebbi McDonald’s 50%-kal drágább a budapestieknél, kivéve télen, amikor csak 15-tel. A budapesti lakásunkban 200 Forint a víz, a vidéki házunkban több mint 1000 Forint/m3. A városban, ahol lakunk 2000 Forint környékén indul egy pizza, miközben Budapesten ez 1000 alatt van. Egy főétel 3000-től kapható, Budapesten ez a fele, Mezőberényben pedig 600 Forint. Ezt a felsorolást igen sokáig tudnám folytatni 🙂 Brutális különbségek vannak országon belül az árakban, ami azzal is meg van fejelve, hogy miközben nálunk többszörös árakat kell tudni megfizetni, a bérek ugyanúgy alacsonyabbak a budapestieknél, mint azokban a vidéki városokban, amik sokkal olcsóbbak a fővárosnál is.
 • Kiszamolo
  Tt, te valami turista településen élsz, ami azért nem mérvadó. Az ezer forintos Bp-i pizzát meg edd meg te. 🙂