Megéri Budapesten lakni?

2018-11-30
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Egy érdekes kérdés jutott eszembe: a jelenlegi ingatlanárak mellett megéri Budapesten élni? Vagyis keresel-e annyival többet, hogy megérje felköltözni? Akkor kezdtem el ezen gondolkodni, amikor az egyik nyugdíjas ismerősöm Nagyszénáson keresett házat az ottani gyógyfürdő miatt és a házak zöme 4 és 10 millió forint között van, hasonló házakat nálunk Budaörsön 30-40 millió forinttól 60-80 millióig akarják eladni. (Természetesen a budaörsi házak áránál a csillagos ég a határ, most azokról beszélek, amik hasonló minőségűek, mint a nagyszénási eladó házak.)

Mennyivel kell többet keresned egy multinál, akinek van telephelye mondjuk Miskolcon vagy Szegeden is, hogy belátható időn belül lakást vehess belőle Miskolcon vagy Budapesten? Mennyit kompenzál az alacsonyabb ingatlanár az alacsonyabb fizetésekből például Orosházán? (Orosháza mellett van Nagyszénás.)

A megélhetés egyéb költsége közel azonos, a Lidl vagy a McDonald's, de még egy maszek pizzéria is ugyanolyan vagy közel ugyanolyan árakat alkalmaz.

Természetesen a kérdés nem ennyire egyszerű, mert soktényezős a dolog: hátrahagyott családtagok, barátok éppúgy számításba jönnek, mint a nagyobb választék a munkahelyekből vagy a nagyobb karrierlehetőség. De ezzel szemben áll a rosszabb levegő, a sokkal nagyobb zsúfoltság, távolság, sokkal több időt töltesz utazással, viszont sokkal több a programlehetőség is.

Szóval van érv pro és kontra is. De most nézzük a lakhatást.

Ha bérelsz, nem nehéz a számítás: amennyivel többet keresel itt, abból mennyi megy el pluszban lakhatásra?

Az ingatlan.com szerint egy 50-55 nm-es zuglói panel havi bérleti díja 140 ezer forint rezsi nélkül.

Egy szegedi hasonló panel 70-85 ezer forint, egy miskolci is hasonló áron van, Orosházán jelenleg nincs kiadó lakás az ingatlan.com-on hasonló paraméterekkel, se tégla, se panel, se kisebb, se kicsit nagyobb.

Bérlésnél már havi 100-120 ezer forint plusz jövedelemnél megérheti elköltözni Budapestre. Ha havonta kétszer haza akarsz járni a családhoz, ennek költségét és plusz idejét is vedd figyelembe.

Az ingatlanvásárlásnál már nehezebb a számítás, ugyanis nem az számít csak, mennyit keresel, hanem hogy mennyit tudsz eltenni belőle. Ugyanis az alapszükségletek ugyanannyiba kerülnek mindenhol, az élelmiszerárak, a rezsiárak szinte egyenlőek, a közlekedés olcsóbb vidéken, de nem sokkal.

Vagyis itt azt kell nézni, mennyit tudsz eltenni, ha mondjuk 150 ezer forint fejenként egy szűkös megélhetés. Ha keresel vidéken 220 ezer forintot, Budapesten 360 ezer forintot, első esetben 70 ezer forintot, második esetben 210 ezret tudsz eltenni, vagyis háromszor annyit.

Egy 50-55 négyzetméteres zuglói panel 25-32 millió forint, legalábbis ennyiért árulják őket. Ha 15 év alatt meg akarod venni, vagy ki akarod fizetni a hitelét, havonta 170 ezer forintot kell tudnod félretenni a megélhetésen túl.

Egy hasonló lakás Orosházán 7,5-8 millió forint. Ez 15 év alatt havi 44 ezer forint megtakarítást kíván.

Miskolcon 10-12 millió, Szegeden 13-16 millió forint a hasonló lakás, 65-70 ezer forintos megtakarítás mellett lesz a tiéd 15 év alatt. (A lakáshitel kamataival most nem komplikáljuk az életünket, ahogy azzal se, hogy halálod után mennyivel fog többet érni a budapesti lakás, mint az orosházi.)

Megint csak az jön ki, hogy ha 100-130 ezer forintnál többet keresel Budapesten, mint otthon, akkor megéri a váltás. (Minden más tényezőt, objektívet és szubjektívet figyelmen kívül hagyva.)

Ha nem panelben szeretnél élni, már jobban nyílik az olló, egy jobb, vidéken 30 millió forintba kerülő házakat Budapesten és környékén 80-100 millióért, vagy még drágábban árulnak még egy átlagos helyen is, a plusz ötven millió havonta plusz 280 ezer forintnyi megtakarítást kíván 15 éven át. Ha házban szeretnél lakni belátható időn belül, havi plusz háromszázezer forint alatt felesleges költözni.

Ha hitelből vásárolnál, a jelenlegi kamatok mellett havi plusz 369 ezer forintra van szükséged további 50 millió forinthoz. Ezzel áll szemben, hogy az ingatlanod 50 millióval többet ér a hitel kifizetése után.

Ha anyagi oldalról szeretnéd mérlegelni a dolgot, akkor ezek után már könnyebben tudsz számolni.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram