Milyen a valódi kockázattűrő képességed?

Lassan már tíz éve annak, hogy nem volt komoly és tartós esés a pénzpiacokon. Ha volt is visszaesés (ahogy tavaly év végén is), utána mindig újra emelkedő trendet vettek fel a piacok.

Felnőtt és megjelent a befektetések piacán egy nemzedék, amelyik még nem tudja a valóságban, milyen is egy erős esés, ami ráadásul évekig tart, mint például a kétezres évek elején vagy 2007-2009 között.

Mert elméletben mindenki nagyon bírja a kockázatot. Csak aztán kiderül, hogy a gyakorlat mindig más, mint az elmélet. Nem csak a pénzed olvadását látod a tőzsdén, de elveszíted közben a munkádat vagy a megrendelőid zömét is, a médiából naponta ömlenek a folyamatos rossz hírek és a világvége jóslatok, általános rossz hangulat uralkodik mindenhol a tőzsdéktől az ingatlanokig át minden területen. Akkor azért elég nehéz pozitívan látni a jövőt. Nem csak a 30-40% veszteséget látod magad előtt, de a napi hírek alapján ez még csak az esés kezdetének tűnik a számodra. Ráadásul a mindennapokba pont akkor gyűrűzik be a válság kézzelfogható valóságban (munkanélküliség, recesszió, borús jövőkép, stb.), amikor a tőzsde már túl van a nagy esésen. De ezt az ember nehezen hiszi el, amikor minden olyan kilátástalan körülötte.

Emlékszem, 2007-ben mindenki mennyire kockázattűrő volt. Minden ügyfél váltig állította, hogy ő a végletekig kockázattűrő, pedig csak mohó volt, nem akart kimaradni a magyar, kínai, amerikai és egyéb tőzsdék szárnyalásából. Rákérdeztél, hogy biztos-e ebben, de alig volt ügyfél, aki azt mondta volna, hogy akkor inkább mégse. Ahogy a negatív hírek a negatív hozamok terhét és a pesszimizmust növelik, a pozitív hírek és visszatekintő hozamok is indokolatlan optimizmust okoznak a legtöbb befektetőben.

További probléma, hogy a legtöbb ember nem a százalékos veszteséget, hanem az elveszített konkrét összeget nézi, függetlenül a vagyona nagyságától. Senki nem azt látja, hogy csak 14%-ot vesztettem, hanem azt, hogy ezért a pénzért egy évet dolgoztam, vagy másfél évig megélne belőle a családom. Így pedig már sokkal nagyobbnak érződik a veszteség.

Te tisztában vagy-e, milyen a te valódi kockázattűrő képességed?

Hány havi megélhetésed elvesztésénél éreznéd nagyon kényelmetlenül magad? Félévnyi, egyévnyi megélhetésed esetén? Ez százalékosan mekkora része a befektetésednek?

Hány hónapnyi munkád ellenértékének elolvadását bírnád elviselni a következő lejtmenetben?

Éltél már át komoly esést jelentős vagyonnal? Ha igen, milyen emlékeid vannak róla? Az, hogy egyetemistaként elvesztetted a teljes vagyonod felét, ötvenezer forintot a tőzsdén, az nem ugyanaz, mintha most harmincmilliót veszítenél.

Ha elveszítenéd a munkádat, vagy a megrendelőidet, plusz a befektetéseid értékének a felét és a bérlő is lelépne a kiadott ingatlanból, mert ő is elveszítette a munkáját, van valami B terved vagy ötleted, hogyan vészeld át a nehéz éveket?

A recessziótól és az ezzel együttjáró eséstől nem kell félni, de érdemes tudomásul venned, te mennyire vészelnél át egy ilyen időszakot a valóságban, s ha a valódi kockázattűrő képességed más, mint amit te gondolsz magadról, érdemes a valósághoz igazítanod a portfóliód kockázatosságát.

Egy régebbi teszt a témában:

Bírod a kockázatot? Teszt!

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

82 hozzászólás

 • Dörnyei József
  Az emberek többsége számára a saját lehetőségei számítanak, ezért jó a százalékos és az x évet dolgozik érte megközelítés. Ha valakinek nem volt egy egyszeri és megismételhetetlen bevétele, akkor a megtakarításait meghatározzák a normál bevételei.

  A nagy bukóra nehéz felkészülni. Ha bezuhant a tőzsde v. csak egy v. több részvény, akkor vagy ki lehet szállni v. ki kell várni akár több évet is. Aki kiszáll, az veszített. Aki kivár, az pár évet veszített, de az összeget nem.

  A befektetést érdemes úgy nézni, mintha nem is létezne. Ha a befektetés nélkül tervezek minden kiadást, akkor nem érdekel, ha a befektetés éppen lent van. Lesz lent, ez elkerülhetetlen. Ha nagyon lent van, akkor érdemes vásárolni. Emiatt érdemes az osztalékot nem elvásárolni “normál” tőzsde mellett, hanem összegyűjteni és elvásárolni akkor, amikor a nagy crach van.

 • Stanlee
  Nagy vesztesegek nem ertek az eletben. Az esetek tobbsegeben kivartam, nem realizaltam a “veszteseget”, hanem mas megoldas utan neztem, hogy a dolgok tudjanak tovabb menni. Amikor az elso frankhiteles mentes volt, abban nem tudtunk reszt venni, mert aki megvette a lakast, nem fizetett idoben, igy nagyjabol 1 millioval tobbert tudtuk lezarni a hitelt.

  A masik a nagy ingatlan ertekvesztesi idoszakban volt, ekkor a masik lakas piaci erteke 10 millio kornyekere zuhant, a rajta levo euro hitel Ft-ban 12 millio volt, 18,5ert vettem. A fizetesem is ekkor lett forintositva, sajnos. Szerencsere ebben az idoszakban nem kellett eladni a lakast.

  Jelenleg majdnem 9 honapnyi megelhetes van szabadon hozzaferhetoen, nagyjabol meg ugyanennyi lekotve, ill. valamivel tobb szamos ETF-ben, de az mind hosszutavu beruhazas.

 • Stanlee
  Amit en szerencsere nem kellett, hogy megeljek, az a csaladi historiabol ismeros. A vilaghaboru utani idoszakban a foldek elkobzasa, akkoriban nagyapam apja megbolondult es ongyilkos lett. Par szaz hektart vettek csak el tolunk. A teeszesites idejeben ami megmardt ill. nagyapam meg hozzagazdalkodott, azt is elvettek, igy egy idore o is megbolondult.

  Ha nem lenne munkam es mindenemet elveszitenem, nem tudom, mihez kezdenek. Valoszinu egy par hetes melypont utan keresnem a lehetosegeket, hogy legyen valamibol penz.

 • Bence
  Jó cikk! Aztán azért érnek el rossz hozamot az emberek, mert próbálnak piaci időzítést véghezvinni. Amikor nagyon esik a befektetésük, akkor megijednek és kiszállnak. Igen ám, csak aztán későn szállnak vissza. Egyik napon hirtelen emelkedik a tőzsde 4%-ot, aztán pár hónap múlva megint 5%-ot. Két ilyen napból kimaradnak, máris 9% elmaradt hozamot kéne behozniuk (amit nem fognak tudni). Közben még a tranzakciós díjakat is elbukják az adás-vételnél. Míg aki végig bent tartja a pénzét, hosszú távon jobb hozamot fog elérni. Előre el kell tervezni, hogy bármi történjen is, bent marad a pénz, mert hosszú távra tervezünk, és az a lényeg, hogy mennyi lesz hosszú távon a hozam, nem az a lényeg, hogy minden évben pozitív legyen a hozam.
 • Károly
  ” ami ráadásul évekig tart, mint például a kétezres évek elején vagy 2007-2009 között.”

  És senki ne higgye, hogy csak 2 évig tarthat. Több elemző is azt jósolja, hogy ha most beesés lesz, akkor esély van arra is, hogy akár 10 évig stagnálni fog a piac.

  2 évet kibírnál úgy, hogy beestek a megtakarításaid? És 10 évet?

 • Gábor
  Rengeteg pénzügyi veszteség ért, mert próbálkoztam csak épp mindig kudarcokkal végződtek ezek. Sok időbe telt amire megtanultam, hogy számomra nem járható út a pénzügyi kockáztatás. Amióta nem kockáztatok stabilizálódott az anyagi helyzetem és ez féltve őrzöm is, olyannyira, hogy tökéletesen átestem a ló másik oldalára. Vagyis semmit nem vagyok hajlandó kockáztatni. Ezt sokan gyávaságnak tartják, de akik ezt mondják azok nem tapasztalták meg azokat a kudarcokat, amiket én.
  Részben pszichológia, ugyanakkor a kockáztatás hiányának negatív hatásai is vannak, amiket itt nem részleteznék.
  Kisember lévén nem kell nagy dolgokra gondolni, mint tőzsde,(bár én azt is megpróbáltam), vagy világpiac, de elég néhányszor munkanélkülinek lenni, ingatlant elveszteni, vállalkozás miatt adósságba keveredni, rossz befektetés miatt sok évi megtakarítást elveszíteni, akár többször is.
 • Lala
  beszélni utólag mindig sokkal könnyebb egy válságról, mint közben higgadt döntéseket hozni. 2009-re emlékszem, amikor esett az OTP, mint a zuhanó kő. Akinek volt mersze belevenni 2e alatt, az jól jár, 1,5e nagyon jól járt. Egy kollégám manjdnem az alját csípte meg, volt egy csomagja 13xx Ft-on. Én nem mertem nagy összeget beletenni és hamar ki is szálltam a turbulencia idején. 1700-2000 sávban belevettem 3 kisebb pakkot, de jobb lett volna, ha nem olvasok semmit pár évig utána, mert amikor beesett, mint a kő 1300 alá és buktam a pénzem harmadát, az nem volt jó érzés.
  Azért amikor zuhan egy részvény, mint a kő, akkor kevesen gondolnak arra, hogy ja, nem gond, majd ebből veszek házat 8 év múlva. Utólag előjönnek a nagy megmondók, akik mind 1300 alatt vettek például OTP-t, de érdekes a fórumokon akkoriban 2e ár alatt már senki nem volt nagyhangú, hogy vegyétek, vigyétek, csak utólag.
 • gertitorpee
  A legfontosabb szerintem ahogy az előző hozzászólók is írják hogy tisztában legyünk a a hitel kockázataival.

  Igazából ez a fő dolog ami miatt az árzuhanás alján ki fogja kényszeríteni hogy a legrosszabbkor add el a tőkeáttétes részvénypozíciódat, a hitellel terhelt lakást, vállalkozást, satöbbi.
  Egyszerű, rossz döntésekkel is sok pénzt el lehet égetni, nem kell hozzá hitel (Bitcoin, GE részvényesek, rossz autó vásárlása…) de az olyan hitel aminek a befektetés a fedezete egyértelműen a legnagyobb veszély. A megoldás: ne légy kapzsi és sose használj tőkeáttétet vagy vegyél úgy lakást hogy gondot okozna fizetni ha esik az értéke 30%-ot, nő a törlesztő 30%-kal és 30%-kal kevesebbet keresel egyszerre.

 • Tee Bee
  -Naftalinszagú komcsi leszek ha azt mondom, hogy a tőzsde és a részvények mint olyan felelős áttételesen az emberiség nyomorának nagy részéért?
  (Most Svájcot nem sorolom ide, azt elég volna felosztani a 3 szomszédos ország között.)
 • Fox
  Hivatásos sofőrként rögtön az autózással tudom párhuzamba állítani a témát.
  Nagyon sokan olvasták már el, mit kell csinálni, ha megcsúszik alattad az autó. El is tudják mondani nagyon szépen, ha kell. De sokkal kevesebben érezték ezt a valóságban.
  Akit komolyabban érdekel, elmegy a műgyantás pályára 40-nel csúszkálni, és már ott is sokkal többet tanul meg az átlagnál.
  Aztán akinek ez a szenvedélye, olyan helyre is befizet, ahol 100 fölötti tempónál, száraz aszfalton kell összeszedni a sodródó autót. És még ezután is van pár szint, amit ki lehet próbálni.
  Nekem eddig a nagy krach kimaradt a tőzsdén, ezért nem tudom, hogyan reagálnék. Voltak már komolyabb mínuszaim, talán azok megedzettek egy kicsit. Vagy nem, sosem derül ki, amíg nem leszek éles helyzetben.
  Persze leírni nagyon sokan képesek, mit kell tenni egy 50%-os mínusznál…
 • Copywriter
  A főiskolát elbuliztuk, informatikus vagyok biztonsági szakiránnyal. Mire komolyan vettem a tanulást, az összes nemzetbiztonsági szerv létszámstoppot hirdetett. Elmentem vagyonvédelmi céghez biztonsági őrnek, kiemelt objektumba angolul. Közben letettem az elmaradt vizsgákat, lediplomáztam, és pont akkor bejött a válság. A korábbi több száz IT állás 0-ra redukálódott.

  2007 és 2011 között biztonsági őrként SZOPTAM. Szótárból megtanultam angolul. Elvállaltam egy projekt menedzseri állást szabadúszóként egy külföldi cégnél, fél év után ott hagytam a biztonsági őrködést. 2 év múlva közel anyanyelvi szinten tudtam angolul.

  Megalapítottam a saját cégem, először én írtam angol IT szövegeket, most 5 saját íróm van UK-ből és Kanadából. A havi nyereségem átlépte a 800e-1M forintot. Most terjeszkedek külföldre.

  A válság elvett 5-6 évem a fiatalságomból. Cserébe vállalkozó lettem. Semmit nem bánok

 • Moltiszanti
  Off:

  fintechzone.hu/kodbe-veszett-a-forint-revolut-50-ezren-banhatjak/

  Én is vártam, mint a mannat.
  Remélem nem végleg vesztek ködbe a forintfeltoltes álmaim.
  Van valakinek frissebb infoja?

 • Péter
  Nem lenne okos ilyen helyzetben eladni a részvényeket és várni egy jelentősebb esésre az újravásárlással? Vagy van esély még 3-5 év emelkedésre?
 • mokuskerek
  Érdekes, hogy annak idején a válságban kétszer is bele vettem az OTP-be minden pénzemmel, de tartani nem mertem 20% haszonnal szálltam ki mindkétszer, ez első alkalommal azt hiszem a rákövetkező héten, a másodiknál talán egy hónap múlva. Azt hittem mekkora király vagyok, pedig ha tartottam volna még nagyobb lehettem volna:)) emlékszem a válság előtti elemzésre 11000-es célárral, amikor meg 2 ezer alatt volt akkor meg egy cikkre, hogy háromszámjegyű lehet az OTP ára. Na akkoriban kockázatviselő voltam, és az elmúlt 10 évben meg olyanná váltam mint Gábor annyira kerülöm, és annyira félek a pénzveszteségtől, hogy már szinte beteges. És éppen ezzel vesztek pénzt, hogy semmibe nem merek befektetni:)) ez sem jó má
 • Blend Ahmed
  Ahogyan már írták, nemcsak az számít, hogy milyen mély a szakadék, hanem az is, hogy milyen széles (vagyis meddig tart a válság). Azt a lefeleződés, amely 2000 környékén kb. 2 év alatt zajlott le, az 2008-ban hónapok alatt történt meg.

  De nemcsak ilyen zuhanásszerű eseményekre érdemes stressz-tesztet készíteni. Mi lenne, ha például 10-15 évig csak oldalaz a piac, nem megy sehová, viszont reálértékben csökken?

 • százegy
  Én tizenéve, 30-as éveim legelején nyúltam bele az ingatlanozásba 40% hitellel és 60% önrésszel. A devizahiteles mizéria megtanított, hogy Magyarország nem jogállam, nem bízzák se a bíróságba, se az államba, se ígéretekbe. Számomra felejtős minden olyan kis összegű, rendszeres befektetés, amihez az államnak köze van -egyedül az ltp. ingyenpénzéért hajoltam le-. Van amikor tartani kell (részvényt, ingatlant), valamikor akár veszteséggel is kiszállni, valamikor hasznot realizálni. Erre nincsenek előre megírt forgatókönyvek, az idő dönti el, helyes volt-e a lépés. Egyes indexeknél, részvényeknél, iigatlanoknál van olyan, hogy akár egy évtizedig -vagy tovább- is esés van reálértéken, ilyenkor nem biztos, hogy jó ötlet kiülni. Én a rendszeres nyereségrealizálás pártján vagyok. Mindig vadászni kell a lehetőségekre, figyelni az előrejelzéseket, elemzéseket.
 • banditosz
  Első 10 bitcoinomat 11 dollárnál vettem, maj d az első beszakadáskor eladtam 100 dollár körül, óriási királynak gondolva magamat.
  Ha kicsit várok akkor ma a nyugdíjam biztositva van…
 • porthosz
  Ne haragudj de amit leírtál az alapján úgy tünik sosem tőzsdéztél medve piacon. Amit irsz max egy bika piac kisebb hepe-hupáira igaz.

  Néhány “apróság”:
  1, van olyan hogy egy részvény sosem megy vissza, sőt becsődöl a cég és viszlát. Pl. e-star. Ekkor buktad az összes pénzed, mig aki kiszállt időben az nem.

  2, az otp 2007.07.31-en 10e ft-b a került. 2009-ben 1300 ft, és csak 2017.08-ban érte el ismét a 10e forintot. Nos ki lehet(ett) persze ülni, de aki belevett 2007-ben, az csak 10 év múlva jutott az eredeti pénzéhez, eközben volt egy szerény évi 5%-os átlagos infláció, ergó ugyan visszakapta az eredetileg beletett pénzét, ami “csak” egy 50%-os bukónak minősül…

  3, mi történik ha eltelik pl. 5 év, kellene a pénz (pl. lakást vennél, autót cserélnél, szül az asszony stb) és azt látod hogy a 10k-ért vett részvényed még mindig csak 4k-t ér? Megéri 5-10-20 évig benne ülni?

 • parasztgyerek
  En fafeju vagyok. Nekem nincs kockazatturesem. En a munkaban hiszek, a passziv jovedelemben nem. Nekem a tozsde, reszveny, etf, stb mind szerencsejateknak tunik. Hol az egyik jar jol, hol a masik. Szerintem teved, aki azt hiszi, majd o tudni fogja ugy keverni a kartyakat, hogy mindig jol jarjon. Ha tobb bevetelem van, mint kiadasom, beteszem allampapirba, lakaskasszaba, onsegely penztarba. Ha ezeket elveszik, akkor mar minden mindegy, mert az orszag bukik. A hitelt kerulom. Ezzel a mentalitassal nem lehet nagyot bukni, igaz nyerni se. Nekem az elobbi fontosabb.
 • Cyberbird
  @Peter: “Nem lenne okos ilyen helyzetben eladni a részvényeket és várni egy jelentősebb esésre az újravásárlással? Vagy van esély még 3-5 év emelkedésre?”

  Nem, ezt szerencsejateknak hivjak.
  Lehet persze ilyet csinalni, de nem tul jo otlet. Az esetek nagy tobbsegeben nem tudod kitalalni, hogy merre mozdul a piac, es mikor erdemes ki/beszallni egy esesnel.
  Vannak persze akiknek bejon, ahogy a lottot is nyerik az emberek es a ruletten is szoktak elvinni szep osszegeket neha, de nem jo ottlet.

  Ha van onuralmad, erdemes folyamatosan befektetni eses es emelkedes soran is olyan cegbe, aminek jok a mutatoi.

 • Böbe
  Bee: hogyan működtetnéd a piacot másképp? Van jobb ötleted? Próbálták a kommunista központi tervezést is, de a szabad piac a hibáival együtt a legtöbb területen jobban bevált.

  Kicsit olyannak érzem az állításodat, mint mikor valaki azt mondja, hogy a házasság rossz, mert a házasok X%-ban elválnak. De ennyi erővel azt is mondhatnám, hogy a válások 100%-a házassággal kezdődött. A hiba az, hogy egy lehetőséget nem önmagában kell nézni, hanem összevetni az alternatívákkal. A házasság nélküli együttélések nagyobb arányban bomlanak fel, mint a házasságok.

 • Tibor
  orulnek neki ha mar ott tartanek hogy a befekteteseim miatt kell aggodjak, egyelore azert aggodom mert nincsenek 🙂
 • rockett
  Én még csak egyetemista voltam a válság után, nem volt befektetésem. Pókereztem, és a tőkém harmada bent ragadt a Full Tilt Pokeren, szóval úgy tűnt, hogy nagy összeget buktam (szerencsére 1,5 évvel később visszakaptam, a céget felvásárolták). Most nemrég kezdtem tőzsdézni, és masszív osztalékfizető részvényeket keresek amik lehetőleg már átéltek 1-2 válságot, ami jó irány, ha megint beütne a krach. Van 6 havi megtakarításom, ami azon felül jön, azt igyekszem befektetni, illetve úgy gondolom, hogy a következő tőzsdekrach jó alkalmat teremt majd a bevásárlásra, így jó ha van rá pénzünk. Ami fontosabb, hogy az embernek legyen megtakarítása, ne azt kockáztassa, és lehetőleg úgy keressen/költsön, hogy a megtakarítását/befektetéseit folyamatosan tudja növelni. A tőkémet szerencsejátékos befektetésekkel forgatom, amit szívesen ajánlanék kockázatkerülőbb embereknek is, de csak briteknél müködik
 • Illye
  Off: Sziasztok! Csak egy gyors kérdés, hátha tudja valaki fejből. Ha van egy 4 éves LTP-m, azt 2 év után fel tudom használni lakáshitel előtörlesztésre vagy mindenképpen meg kell várni a 4 év-et?

  Bocsi, hogy ide írok, de hátha előbb kapok választ:)

  Köszi!

 • Shába
  Elgondolkodtató cikk… Nekem van egy tulajdonságom, ami a tözsdei nagykönyv szerint hátrányos kereskedés szempontjábol.Ez pedig az ,hogy képtelen vagyok vesziteni.Én 15 év tözsdeézéssel a hátam mögött ugy tapasztaltam, hogy a részvénypiacon ez elöny, már amennyiben a tözsdézés egyik alapszabályát betartod, miszerint csak olyan pénzt fektetsz be ami nélkülözni tudsz viszonylag hosszu távon.2006- ban kezdtem, akkor csak nyerni lehetett.A 2008-9-es pénzpiaci pánik ugy hatott rám, mint egy lorugás.Az, hogy végig kellett néznem, hogy a közel 7000-ért vett OTP pakkom leszánkázik 1200 közelébe életem leghasznosabb tapasztalatgyüjtése volt.A papirt nem adtam, hanem kiültem, mig visszamegy.Ha hallgatok arra a közkeletü tanácsra, hogy a veszteséget egy stopmegbizással minimalizáljam, akkor vagyonokat buktam volna.Ez az élmény tett késöbb kiegyensulyozott befektetövé….a részvénypiacon.Folyt…
 • Péter

  Végül is, mindenképpen szerencsejáték, nem? Ha még 4 évig emelkednek az árfolyamok, akkor az nyert, aki most nem adja el. Ha pár hónap múlva bedől a tőzsde, akkor az nyer, aki most eladta és készpénzzel várja az olcsó bevásárlás lehetőségét. Persze, ha tudnánk oddsokat rendelni e két esemény valószínűségéhez, akkor könnyebb lenne, de így bármit csinálunk, csak lutri az egész 🙂

  Rengeteg helyen olvastam, hogy milyen jó folyamatosan fix összegért részvényeket venni, mert akkor ha esik az árfolyam, akkor többet kapok ugyanazért a pénzért. De arra nem tértek ki, hogy ha viszont emelkedik, akkor kevesebbet… Ismét csak a szerencsejáték-jelleg jön elő.

  És tudom, hogy a legokosabb folyamatosan befektetni, de csak motoszkál bennem a kisördög, hogy ennyi év emelkedés után nem lenne-e okosabb várni a vásárlással, amíg lejjebb mennek az árak.

 • szifonkutya
  Az ilyen cikkek alatti kommentekèrt szeretem igazán ezt a blogot. Munkámból kifolyólag már rengeteg olyan emberrel találkoztam, akik másnak mondják magukat, mint akik valójában, de ilyen ipari mennyiségű kamut csak itt olvastam idáig – kizárólag befektetési témák alatt 🙂
 • százegy
  Természetesen bíróságban, bankban, ígéretek én stb., a tablet átírt egy-két dolgot, nem én vagyok zavaros. xD
 • snasim
  tudnál esetleg erről bővebben írni? Ez a matched betting? Hogyan lehet itthonról ilyenben részt venni?
 • Norbi
  Kicsit OFF:
  Létezik, hogy az OTP MasterCard Online csak 20 éves korig adható ki?
  21 évesen csináltam Junior kedvezményes Bázis számlát és sima felnőtt MCO kártyát adtak. Most írtam a chaten az OTP-nek, azt válaszolta az ügyintéző, hogy mivel 4 évig érvényes a kártya, ezért nem igényelhettem volna MCO junior kártyát.
  Ennek ellenére online igénylés esetén 1995-ös születési dátum is kiválasztható és ki is írja, hogy “Ezt a betéti kártyát 14-24 éves kor között igényelheti”.
  Eddig úgy tudtam, hogy havonta vagy évente vizsgálják felül a jogosultságot. Most akkor mi van?
  Írtam emailt az OTP-nek, úgyhogy várom a választ.
  Esetleg van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban? Tényleg csak 20. éves korig igényelhető a 4 éves érvényesség miatt?

  Előre is köszi a válaszokat!

 • naa
  Azt hiszem, a kockázattűrő képességem magas, a hajlandóságom a kockázatvállalásra viszont alacsony.
  Tudom, hogy utálok veszíteni (ez biztos hiba), ezért olyan befektetési/tréd stratégiám van, hogy nem idegesítem magam stop-lossal, és csak akkora pozíciót nyitok, hogy jól aludhassak ha esik is.
  (@Shába, az nem stop loss, ha már vagyont buktál a pozin)
  Átéltem már 1-2 válságot: már a dotcom előtt játszottam zsebpénzzel a tőzsdén (akkor annyim volt) és végig tudtam nézni, ahogy a papírjaim sokat buktak.
  2008-ban jöttem rá, hogy az alapkezelők legfontosabb tulajdonsága, hogy felveszik a magas alapkezelői díjat, és azon túl semmi. Ekkor még időben akartam lépni (látva kínai, indiai, egyéb alapjaim problémáit, még 2007-ben), de nem volt hova, csak másik alapokba, amelyekben csalódnom kellett. Ma oldalazó piacon szépen keresnék. Bikapiacon átlagnál szerényebben. Eső piacon portfóliót építenék.
 • gaborr
  én úgy tudom, hogy eltolták 2032-re. 😉 most küzdenek a brexittel, a bankká válással, a terjeszkedéssel magyarnál profitábilisabb országokban stb. szerintem ne remélj forint számlát.

  áthidaló kölcsönt tudsz igényelni 2 év után a fundamentától jó drágán. ki kell excelezni. tehát törlesztésre majd 2(-3) év múlva tudod csak felhasználni.

 • Bence
  én nem veszek egyedi részvényt, csak ETF-et. És igen, nem szabad eladni az ETF-et, csak mert akár évekig tartó esés van. De erról szól az egész Kiszámoló blog.

  1: ETF-ben van 9000 részvény, nem gond, ha néhány akár csődbe megy.
  2: nem veszek OTP-t, se semilyen egyedi részvényt, csak ETF-et.
  3: ha 5 év múlva kell a pénz, akkor nem fektetünk részvénybe egyáltalán. Lehet venni pont 5 éves TBSZ-re prémium magyar állampapírt. Részvény befektetés min. 10 éves befektetés, inkább 15.

  Egész Kiszámoló blog erről szól, olvasgasd a blogot…

 • Bence
  “orulnek neki ha mar ott tartanek hogy a befekteteseim miatt kell aggodjak, egyelore azert aggodom mert nincsenek ”

  Magyar Államkincstárnál már 1000 Ft-ot is be tudsz fektetni. Számlanyitás, számlavezetés ingyenes. Kezdd azzal, hogy menj el a legközelebb államkincstár fiókba, nyiss egy ingyenes TBSZ-t. Fizess be rá 1000 Ft-ot (vagy inkább pár forinttal többet, hogy legalább 1 db állampapírt tudj venni), vegyél 1 db 5 éves prémium állampapírt. Aztán minden hónapban utalj ide legalább 1000 Ft-ot, hogy tudja venni 1 db papírt. Aztán utaljd egyre többet ahogy belejössz.

 • der_
  Hogy lehet pl. 10 évre beleülni az otp-be? Inkább úgy kérdezem milyen termékkel? Nálunk ugye etf az nincsen. Nem most akarok venni, de tegyük fel 2 év múlva 1500 lesz.
  Hogy tudom ezt tradelni?
 • rockett
  Igen matched bettinget használok, de nem csak azt, kaszinót, pókert is játszom profitábilisan. Sajnos otthon a dolog legálisan nem működik. A legálishoz legközelebbi opció, ha él egy rokonod kint, akinek a nevében játszhatsz. Magyarországot nem kifejezetten szeretik a szerencsejátékos cégek, alig vannak ajánlatok, az adózás ködös (briteknél adómentes).
 • Spurdisznó
  “Lassan már tíz éve annak, hogy nem volt komoly és tartós esés a pénzpiacokon. Ha volt is visszaesés (ahogy tavaly év végén is), utána mindig újra emelkedő trendet vettek fel a piacok.”

  Azért azt nem lehet mondani, hogy mindenhol irdatlan rally volt az utóbbi 10 évben.
  Ránéztem mondjuk az MSCI Emerging Markets index-re, és nettó értéken (dollárban) kb ott van, mint 2007-ben, a válság előtt. Ez több, mint 10 év.

  Én is úgy vélem, hogy USA eléggé elszállt. Viszont mondjuk Európa nem tűnik számomra hatalmas lufinak (MSCI Europe index), ha jól látom 16 körüli Shiller CAPE környékén van.

  TBSZ továbbra is egyedülálló konstrukció, hol lehet ilyen könnyen adómentesen befektetni (csupán 5 év)? Igazi konkurencia az off-shore “megoldásoknak” :).

 • Moltiszanti
  Ok, csak még fáj, fáj, fáj…beleéltem magam.-.)

  Közérdekű off:

  A Cib ecos bankszámlanyitási akció tartamát kiterjesztették 2 évre.
  Cetelem takarékszámlásoknak talán igazán jó hír.

  bankmonitor.hu/bankszamla/cib-eco-igazi-0-ft-os-szamla/

 • headset

  Tibor:“orulnek neki ha mar ott tartanek hogy a befekteteseim miatt kell aggodjak, egyelore azert aggodom mert nincsenek ”

  Az állampapír csak félig teljesíti be Tibor vágyát. Lennének befektetései, de nem tudna igazán aggódni.

  Inkább valami magas áttételű Forex-el kellene próbálkoznia. Valami zavaros hátterű brókernél.

 • százegy
  Bence

  Ostobaság ráhúzni egy sémát a befektetésekre, számolni kell az alternatív költséggel. Ki-beugráló bizonytalanoknál lehet jobb a tartás, másoknál nem.

 • Expertise
  Még fiatalkoromban reggeltől estig dolgoztam, és úgy gondoltam a megtakarításaimat olyanokra bízom akik azt mondják magukról, hogy értenek hozzá. Volt portfoliókezelési szerződésem az egyik brókercégnél. Oldalazó piacon 15 százalék bukta egy évben. Voltam bedőlt Budacash ügyfél. Volt banki ingatlanalapom a 2008 évi felfüggesztések idején. A sok bukta megtanította számomra becsülni a munkám gyümölcsét. Autodidakta módon képzem magam. Pénzügyi szolgáltató döntéseire pénzt már nem bízok. Most safetyjátékosként állampapírokban ülök és várom a crachot amibe be lehet majd jól vásárolni.
 • Én is akarok kommentelni...
  No leírom én is, hogy jártam, de már csak az amerikai tőzsdézésem: mivel találtam ugye egy olyan céget, ami a következő pár évben meghatározó lehet a területén (AMD), mindent amit itt olvasni lehet a tőzsdéről kukáztam:
  Minden pénzt egy papírba, majd ha ez nem lenne elég, még tőkeáttétet is használtam, de csak 2x-est.
  Az átlagom $11,26 volt ha jól emlékszem. Aztán szépen feloldalazott $34 felé is. Ha a daytradezést nem nézzük, itt voltam már a pénzem 6x-osánál is? Aztán elindult lefelé.
  “Mivel ez a pénz nem kell, nem érdekelt, hogy visszament már 10-20%-ot is”.
  Ez lenne az ideális kiszámolós komment, de nem így történt.
  Az a rész igaz, hogy az a pénz nem kell, 10+ évre vettem a részvényt, de volt, hogy napokig nem tudtam aludni.
  Fura dolog ez a matek: elbuktam 20%-ot!? Elbuktam az eredeti befektetésem 100%-át? Vagy 500% helyett már csak 380% pluszban voltam? Mindegyik igaz.
  Folyt.
 • Én is akarok kommentelni...
  Majd jött “életem mázlija”: a Tesla (másik kedvencem) bejelentette, hogy előrehozza a negyedéves bejelentését.
  “Éreztem”, és pletykálták, hogy életében először nyereséges lesz a Tesla, azért hozta előre a jelentést. Kiszálltam AMD-ből, át Teslába, mert egyszerre jelentett mindkét cég. A Tesla tényleg nyereséges lett (+8% percek alatt), az AMD beszakadt a túlzott várakozások miatt (-25% percek alatt).
  Egész éjjel nem aludtam: mondjuk úgy, kijózanodtam, hogy a fák nem nőnek az égig? A vicc az, hogy ha benne maradok is bőven duplázott egy év alatt az AMD, ami a tőkeáttét miatt még mindig 200%-os hozam egy év alatt, ami egész jó.
  Itt kiderült, hogy az igazán nagy rizikót nem bírom. A 25%-os esésbe még belevettem, hátha pattan (megtette), de még aznap leredukáltam a papírjaim számát felére, tőkeáttét nuku. A többi pénzt hazautaltam, hitel előtörlesztés és kocsi önrész lett belőle+cash.
 • Blend Ahmed
  A Portfolió összekötötte a tőzsdézést az autóvezetéssel:
  portfolio.hu/gazdasag/gyorshajto-vagy-a-genjeidhez-is-lehet-koze.4.310471.html
 • lakáskasszaspekuláns
  OFF:
  Funda callcenter szerint a túlfizetésre is adnak állami támogatást. (10ezres szerződés & havi 20e befizetés -> évi 72e támogatás).
 • L70
  2008. november 6-án eladtam az ingatlan bef jegyeimet (pénzügyi vagyonom kb 20%-a). Nem, nem láttam az armageddont, csak a 13,5%-os bankbetét kamat volt csábító, ezért áttettem oda. Ha csak egy napot halogattam volna, akkor a vagyonom kb 6%-át buktam volna.

  2007. júliusában vettem részvényalapot, a vagyonom kb 10%-áért (jó ötletnek tűnt, tőzsde up, pánik meg sehol). Aztán heteken belül az LB csődbe ment, és soha azóta se hozta vissza az árát. Tavaly adtam el végül, valamennyit visszahozott, de összességében nagy bukta volt.

  2011-ben vettem Egis részvényt, nem sokat, vagyonom 5%-áért (ennél többet azóta se kockáztatok), mert a cég egyérteműen többet ért, mint amibe került. Na ezen nyertem 30%-ot, mikor végre kivezették a tőzsdéről.

  Most novemberben vettem Richtert, a vagyonom 1%-áért 5300-ért, ma 5780-on áll. Így jó ez, játékpénzzel lehet tőzsdézni, nem idegesít.

 • combo
  @Moltiszanti: Köszi, ez jó hír.

  Bankváltás előtt állok (pontosabban a barátnőm).

  Bár nálunk a Raiffeisen Aktivitás 2.0 a kiszemelt matekozás után, ha nem akciózik valami a Rafi január végéig (az első éves kártyadíjat nemhogy nem engedik el, hanem még kártyagyártási díjat is felszámolnak), akkor lehet, hogy ez a CIB lesz belőle…

  Bár nekem a CIB ősrégi javas netbankja, és olasz bank volta nekem elég nagy visszatartó erő…

 • B Miklós
  A kockázat szót jól tűröm. A jelenséget ahogy más is én is nehezen. Fel éve tőzsdézek, kis papírokat veszek a BÉT-en átlagáron (rendszeresen) kis összegben. Mínuszos a sztori eddig, és nevetek a döntéseimen, mert hat ilyenek a kis papírok. Viszont azzal a pénzzel nevetek ami nem kenyérre kell, ha elég mind akkor elég mind. Igazából ezért könnyű nevetnem. Időtáv másodlagos tényező, így bízom benne egyszer pluszos lesz az elképzelésem. A pénzem többi része biztonságosabb / kiszámíthatóbb formában gyűlik (ltp, PMÁK, KKJ). Szóval szerintem biztonsági játékos vagyok.
 • naa
  – szerintem való ez neked, csak ne 1 papírba tegyél mindent, akkor kevésbé venné igénybe az idegrendszeredet. Ha legalább 5-10 részvényed lenne, némi index, stb. is, mindjárt tudnál aludni szerintem…

  A 2x-es tőkeáttét is rendben van szerintem, én azon csodálkozom, hogy nem mindenki csinálja. Egy még konzervatívabb verzió, ha 1xtőke hosszú állampapírban, max 1x tőke meg a befektetés/tréd. Az állampapírhozam mínusz a finanszírozás tiszta nyereség (átlag +3% lehet mondjuk mostanság, attól függ mekkora az átlagos pozíció és mennyi a finanszírozás kamata – persze EUR-ban érdemes finanszírozni és mondjuk USD-ben befektetni), és azért én ettől még nyugodtan aludnék.

  Én tök nyugodtan nézem azt is, ha 40-50%-ot esik egy hosszú távra vett papírom (most is van ilyen) – persze szidom rendesen (magamat is), de aludni attól még alszom, mint a tej, mert diverzifikálok.

 • attila
  off: most beszéltem a személyi bankárral, azért hívott fel hogy elmondja hogy már nem adnak a plussz befizetésre állami támogatást 😉 valami indexállást mondott hogy az számít, nem a szerződéses összeg….