Milyen a valódi kockázattűrő képességed?

2019-01-13
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Lassan már tíz éve annak, hogy nem volt komoly és tartós esés a pénzpiacokon. Ha volt is visszaesés (ahogy tavaly év végén is), utána mindig újra emelkedő trendet vettek fel a piacok.

Felnőtt és megjelent a befektetések piacán egy nemzedék, amelyik még nem tudja a valóságban, milyen is egy erős esés, ami ráadásul évekig tart, mint például a kétezres évek elején vagy 2007-2009 között.

Mert elméletben mindenki nagyon bírja a kockázatot. Csak aztán kiderül, hogy a gyakorlat mindig más, mint az elmélet. Nem csak a pénzed olvadását látod a tőzsdén, de elveszíted közben a munkádat vagy a megrendelőid zömét is, a médiából naponta ömlenek a folyamatos rossz hírek és a világvége jóslatok, általános rossz hangulat uralkodik mindenhol a tőzsdéktől az ingatlanokig át minden területen. Akkor azért elég nehéz pozitívan látni a jövőt. Nem csak a 30-40% veszteséget látod magad előtt, de a napi hírek alapján ez még csak az esés kezdetének tűnik a számodra. Ráadásul a mindennapokba pont akkor gyűrűzik be a válság kézzelfogható valóságban (munkanélküliség, recesszió, borús jövőkép, stb.), amikor a tőzsde már túl van a nagy esésen. De ezt az ember nehezen hiszi el, amikor minden olyan kilátástalan körülötte.

Emlékszem, 2007-ben mindenki mennyire kockázattűrő volt. Minden ügyfél váltig állította, hogy ő a végletekig kockázattűrő, pedig csak mohó volt, nem akart kimaradni a magyar, kínai, amerikai és egyéb tőzsdék szárnyalásából. Rákérdeztél, hogy biztos-e ebben, de alig volt ügyfél, aki azt mondta volna, hogy akkor inkább mégse. Ahogy a negatív hírek a negatív hozamok terhét és a pesszimizmust növelik, a pozitív hírek és visszatekintő hozamok is indokolatlan optimizmust okoznak a legtöbb befektetőben.

További probléma, hogy a legtöbb ember nem a százalékos veszteséget, hanem az elveszített konkrét összeget nézi, függetlenül a vagyona nagyságától. Senki nem azt látja, hogy csak 14%-ot vesztettem, hanem azt, hogy ezért a pénzért egy évet dolgoztam, vagy másfél évig megélne belőle a családom. Így pedig már sokkal nagyobbnak érződik a veszteség.

Te tisztában vagy-e, milyen a te valódi kockázattűrő képességed?

Hány havi megélhetésed elvesztésénél éreznéd nagyon kényelmetlenül magad? Félévnyi, egyévnyi megélhetésed esetén? Ez százalékosan mekkora része a befektetésednek?

Hány hónapnyi munkád ellenértékének elolvadását bírnád elviselni a következő lejtmenetben?

Éltél már át komoly esést jelentős vagyonnal? Ha igen, milyen emlékeid vannak róla? Az, hogy egyetemistaként elvesztetted a teljes vagyonod felét, ötvenezer forintot a tőzsdén, az nem ugyanaz, mintha most harmincmilliót veszítenél.

Ha elveszítenéd a munkádat, vagy a megrendelőidet, plusz a befektetéseid értékének a felét és a bérlő is lelépne a kiadott ingatlanból, mert ő is elveszítette a munkáját, van valami B terved vagy ötleted, hogyan vészeld át a nehéz éveket?

A recessziótól és az ezzel együttjáró eséstől nem kell félni, de érdemes tudomásul venned, te mennyire vészelnél át egy ilyen időszakot a valóságban, s ha a valódi kockázattűrő képességed más, mint amit te gondolsz magadról, érdemes a valósághoz igazítanod a portfóliód kockázatosságát.

Egy régebbi teszt a témában:

Bírod a kockázatot? Teszt!

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram