Megjelent a 3 milliós ajándék-felújításról szóló rendelet

Megjelent a rendelet az 50%-os felújítási támogatásról, amit mindenki igényelhet, akinek legalább egy 25 év alatti gyereke van.

Azon már meg sem lepődünk, hogy a szegényeket megint kizárták belőle, mert például közmunkások nem kérhetik, kell az egyéves TB jogviszony, illetve utólagos elszámolású, vagyis vagy zsebben kell lennie 6 milliónak vagy hitelképesnek kell lenni legalább hárommillió forint értékben.

Az igénylőnek legalább 50% vagy annál nagyobb tulajdonrésszel kell rendelkeznie az adott ingatlanban, ahol a gyereknek is legalább egy éve ott kell laknia és nem lehet köztartozása az igénylőnek. (Egyéves kor alatti gyereknél megengedik, hogy ne lakjon ott egy éve. 🙂 ) Kivéve, ha újonnan vetted a lakást, akkor nem él az egy év: “ha a támogatással érintett lakás tulajdonjogának megszerzésére a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éven belül került sor.”

(Szerintem az egész nyakatekert dolognak egy lényege lehet: ne jelentsék át a gyereket gyorsan a másik lakásba.)

A támogatás a felújítási költség fele, de maximum 3 millió forint, aminek a fele lehet munkadíj és a fele anyagköltség. (Vagyis kénytelen vagy mesterembert megbízni legalább másfél millió értékben, akkor is, ha te is meg tudnád csinálni.) A törvény szerint lehetséges 4,5 millió anyagköltség és 1,5 millió munkadíj a teljes munkára vetítve, mert ezt írja: “A támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet.”

Olyan számla nem fogadható el, ami 5%-os áfás vagy már elszámolták egyéb CSOK-os művelethez, például bővítésnél.

Csak 2021 január elseje után megkötött vállalkozási szerződéssel kapcsolatos számla számolható el, amit csatolni is kell! Szóval írass ilyen szerződést.

A számlák leadási határideje 2022 december 31, de legkésőbb a számlák kifizetése utáni 60 nap. (Vagyis csak a választás utánig fog élni a lehetőség, hasonlóan mondjuk a falusi CSOK-hoz. Viszont akkor a következő két évben alig fogsz szakit találni, ha mégis, borítékolhatóan aranyáron.)

Fél éven belül elvileg jogosult a Kincstár ellenőrizni a felújítás megtörténtét.

Mire lehet felhasználni? Egyszerűen szinte bármire, még beépített konyhai gépek cseréjére, klíma beépítésére, garázsépítésre és napelemre is. Ennél egzaktabb felsorolás a fenti linken.

Elvált szülők gyerekével kapcsolatos és a lebonyolításról szóló részletek a rendeletben.

Sikerült megint olyanra megírni a jogszabályt, hogy mindenki azon vitatkozik, hogyan kell értelmezni az 50-50% szabályt az anyagköltség-szakmunka arányra. Itt egy értelmezés az államkincstártól, köszönjük Skylinernek a találatot.

Javítva a korábbi beírást, tehát akkor a legkisebb rész 50%-a a maximum. Ha nulla forint a szerelés, akkor nulla forint a támogatás is. Ha 5 millió az anyag és 500 ezer a szerelés, akkor 250-250 ezer a támogatás.

Share

138 hozzászólás

 • probi
  en nem talaltam arrol semmit, hogy ezzel a tamogatassal kivitelezett napelemes rendszerek buknak a szaldos elszamolasi rendszert. Eddig csak juliustol indulo uj 30-40%-os napelemes tamogatasi konstrukciorol lengettek be ezt. Persze a 2024 jan. 1. utan atvett rendszerekre is mar a bruttos elszamolas vonatkozik.
 • Norbi
  ,én sem olvastam sehol. Egyáltalán hogyan tudnák ezt kivitezni? Én is ezzel a támogatással szeretném telepíteni. Azért reménykedem,hogy marad a szaldós elszámolás,mert ugye ezt mi előre megfinanszírozzuk,és csak utólag támogatják,az meg nem két nap. Visszamenőleg csak nem módosítanák remélem elszámolási módot…
 • skylaner88
  @kiszámoló: A cikk végén a javított példa utolsó része nem jó.
  “Ha 5 millió az anyag és 500 ezer a szerelés, akkor 250-250 ezer a támogatás.”
  Itt a támogatás 1millió lesz.
  A kisebbik rész, a szerelés itt van annyi, hogy lefedje az 1milliós támogatás 50%-át, azaz 500e-t.

  Az egész arra “jó”, hogy a szakik ne feketén dolgozzanak, aki igénybe tudja venni a támogatást az kérjen számlát, neki ez nem fog fájni, hiszen “ingyen” lesz majd a munkadíj.
  Illetve a munkadíjnak megfelelő összeggel kevesebb lesz az anyag költsége.

 • skylaner88
  @Hoppá
  “venni kell az anyagköltség és a munkadíj közül a kisebbet és azt meg kell szorozni kettővel. Ez a támogatás összege”

  Ezt így általánosságban nem lehet alkalmazni, csak akkor ha több millió a különbség az anyag és a munka között.

  Nézzük az alábbi példát:
  Anyag: 2 millió
  Munka: 1,4 millió
  Támogatás: 1,7m (3,4m fele) ebből
  850e-850e, a TÁMOGATÁS 50%-50%-os anyag és munka díjára van elég számla fedezett.

  Anyag: 1,5m
  Munka: 700e
  Támogatás: 1,1m, (2,2m fele)
  550e-550e anyag és munka

 • skylaner88
  “A támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet.”

  A lényeg, hogy a megítélt támogatàsi összegre nézve kell teljesíteni az 50-50%-os szabályt, nem az input anyag/munka számlákra kell számolni.

  Minimum a végső támogatási összeg felével megegyező, vagy nagyobb összegű anyag és munka számlát kell prezentálni.

  Vagyis legyen annyi anyag és munka számla, hogy külön-külön fedezze a megítélt támogatás 50%-50%-át.

 • Honkee
  Ajánlom mindenki figyelmébe az Államkincstár GYIK-ját, elég sok “huncutságra” fény derül.
  allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/gyik

  A többször feltett kérdésre is kapunk benne választ :
  Ha saját magad újjítasz fel, 0 forint a támogatás.
  Ha a szerződésben 0 forint munkadíj szerepel, 0 forint a támogatás.
  Így már nem is értem, hogyan fog pl történni az, hogy az asztalos majd tovább számlázza a mosogató gépet, stb stb…

  Ahogy korábban is írták, várni kell 1-2 hónapot, mire kitisztul a dolog.

 • Orákulum
  , kérlek, javítsd az utolsó bekezdésedben a példát, biztosan lesz még pár keresős találat a cikkre. A Kincstári tájékoztató szerint a példádban 500k + 500k a támogatás, nem 250-250, ahogy jelenleg látható.
 • Brado

  “Ezt azért senki ne vegye készpénznek, mert ellentmond a MÁK tájékoztatónak és a kormányrendelet szövegének is. Az Index cikkben nem írják, hogy megkérdezték volna az államkincstárt vagy a minisztériumot. Egyszerűen csak maguktól elkezdték értelmezgetni a jogszabályt.”
  Ez nekem is eszembe jutott, meg az is, hogy az indexnél is remélhetőleg jogász vénájú emberrel egyeztettek.

  Azt is el tudom képzelni, hogy a MAK is “magától értelmezte”, azaz a jogszabály úgy lett kihirdetve, hogy előtte velük sem egyeztettek.

  Mert igy ez a dolog viszont nagyon híg, és szét lesznek szedve, hogy ez nem 3m a gyakorlatban.

  És mi van olyan egzotikus eseteben pl ha veszek egy teraszfedést vagy térkövet (anyag), de mellette mondjuk kifestetem a házat, úgy hogy a festéket már régen megvettem (szolgáltatás számla). Ekkor lesz vagy nemlesz párosítás? (A másról kérek számlát megoldást most hagyjuk…)

 • Tóth M.
  Az elmúlt két évben újítottuk fel az előtte vásárolt 60 éves családi házunkat. Szerettem volna kihasználni ezt a támogatást, mert még bőven lenne rajta mit csinálni (homlokzati hőszigetelés, garázs építés, melléképület rendberakása, hőcserélős szellőztető kiépítése).
  Csakhogy rájöttem az elmúlt két évben, hogy ha magam csinálom meg a dolgokat, akkor ezerszer igényesebben, szebben és tartósabban készülnek el a dolgok, mint amikor odajön egy szaki, és egy fél nap alatt felszórja a csempét a fürdőszobába… Gyönyörű lett mondhatom…
  Szóval sajnálom, hogy nem elég csak az anyagköltségről számlákat benyújtani (bár őszintén szólva számomra még mindig nem teljesen világos ez az 50-50%-os szabály, hogy ezt mégis hogy kell értelmezni. Ezúton is szeretnék gratulálni a támogatás szövegének megalkotásához).
 • Danhadnagy
  panellakás hálózatfelújítás 5 napos meló (amiből 3 nap vésés segédmunka) 700.000-es (katás) ajánlat érkezett. Ez kvázi 3 embernek volt a munkadíja és villanykábel.

  hol vannak ezek a villanyász tanfolyamok? nem vágyok sokra, csak a lakáson belül meg tudjak csinálni mindent.

 • Tóth M.
  Továbbá:
  Sajnos az is gond, hogy az én lakcímem nem az adott házban van (egyéb okokból), viszont a feleségem (akinek ott a lakcíme) meg nem tulajdonos a házban, mivel 100%-ban én vagyok a tulajdonos.
  A baba viszont még csak 2 hónapos.
  Szóval az isten tudja, hogy most akkor a feltételeknek melyik része vonatkozik ránk és melyik nem… 😀
  Na mindegy, majd kiderül.
  Ha ki tudjuk használni akkor kihasználjuk, ha nem, akkor nem…
 • miért a villanyszerelők?
  Azért aki villanyszerelő akar lenni, az tudja-e, hogy nem csak egy fanyelű csavarhúzó kell hozzá? 😀

  Ezen rugózik itt vagy egy tucat ember, de amikor a kazános ember kijön, nyom 5 gombot a kazánon és elkér 12-15 ezret, akkor az nem sok? Legyen mindenki kazános! Lölö is gázos, az jobb buli.

  Pont ezen a blogon lévők tudhatnák, hogy egy vállalkozói számla nem csak a papír költsége amire nyomtatták.

  Villanyszerelő is vagyok, meg felülvizsgáló meg regisztrált szerelő, csak a képzések benne vannak néhány évben és néhány millióban. Hajrá! Mégis mennyi kellene a napidíja legyen egy olyan szakembernek, akivel kb 40 évre való munkát egyszer akar a nép megcsináltatni? 5000? 🙂

 • Mariann
  Apollo

  Költözz Pest megyébe, vagy Bp-re. 1 órás munka (új konnektor létesítése) 25 ezer zsebbe, számla nélkül. És örülök, ha eljön.

 • handyman
  @miért a villanyszerelők?
  Jobb napokon 30-40000-t keresek értelmiségi munkakörben (kényszer)vállalkozóként. A végzettségem villamosmérnök. A tanumányaim benne vannak néhány évben és millióban, és mellette folyamatosan képzem magam. A villanyszerelő mondjuk 3 óra alatt megkeres annyit, mint én 8-10 óra alatt. Szerinted is arányos, ugye?
  A kazánon is magam végzem el, amit lehet, mert legutóbb a kazános mondta, h 30.000-ért jön tisztítani (ami mondjuk fél-1 óra). Annyiért én is kifújom kompresszorral, mert ő is annyit csinál.
  Egyébként épp végzem a villanyszerelő iskolát.
  A regisztrált villanyszerelőről meg annyit, hogy 300.000-t mondott a kedves ember amperbővítésre. Összehaverkodtam egy másik villanyszerelővel, mondta, h 100-ért megcsinálja. Gondolom, azért ő sem bukott rajta…
 • TT
  Egyébként az ilyen támogatások után senki ne várja, hogy az emberek majd ingyen beoltatják magukat Covid ellen.
  Én megvárom, amíg pénzt kínálnak érte, nehogy már ingyen csináljam.
  A gyerekvállalásnál is az járt jól az elmúlt években, aki kivárt.
 • miért a villanyszerelők?
  Azért egy szerelő szerintem nem keres óránként 10-et, legalábbis errefelé a 30/nap egyéni vállalkozónál már nem a legolcsóbb ajánlat. Ha pedig céges brigád napidíjat osztasz vissza, az megint nem összehasonlítási alap.

  Örülök, ha szerelő is leszel, lesz rálátásod egy kicsit a szakmára talán, sokszor tervez mérnök olyat, ami a való életben necces, sajnos. Plusz a te gondolatmeneted alapján azonnal 10.000+ lesz az óradíjad!

  A teljesítménybővítés, ha új szabványosított mérőhely kell, akkor csak az anyaga kb. 100e, nehogy koppanás legyen a végén, ha nem veszi át a szolgáltató. Vagy a 100ból 50 megy a haver szolgáltatós embernek, hogy szemét becsukva oldja meg.
  Maradjunk annyiban, hogy egy burkoló is elkér ennyit, vagy egy festő is szívbaj nélkül mondott 4500/órát vidéken is. Aztán ha nem 101%-os a burkolat vagy a festés, attól még nem lesz potenciális életveszély az ingatlan.

 • eMérnök
  Akik a szakmunkák órabérével dobálóznak, amúgy felszorozták a beírt összegeket? Azt is belevették, hogy mennyire élvezet és kényelmes az a munka napi x órában? Hogy hány éves korig lehet azt szépen, egészségesen csinálni? Hogy milyen benefitek járnak mellé a fizetésen felül? Vagy csak a végösszeg számít?
  4500 óránként, az ilyen 750-800k környéke. Katásként/feketén megmarad, de nincsenek egyéb jogosultságok (szabi, betegség stb), alkalmazottként meg nem egy nagy szám.

  Csak mert mérnökként a 13. havi +2-3 havi prémium év végén, egy irodában ülve, teljesen bejelentve, fizetett szabadság, betegszabadság, normális irodai környezet, szép ruhában…

 • Funda
  Lakás-takarékpénztári megtakarítás lakáscéllal felhasználható erre?
 • Barbara
  Lehet én vagyok béna matekból, de akkor sem értem ezt a belinkelt államkincstári értelmezést:

  Aszongya hogy:
  “Felújítás teljes költsége: 6.000.000,- Ft
  Anyagköltség: 4.500.000,- Ft
  Munkadíj: 1.500.000,- Ft
  Kifizethető támogatás: 3.000.000,- Ft
  Tekintettel arra, hogy a támogatás összegében az anyagköltség és a munkadíj arányának 50-50 %-nak kell lennie, ami 1.500.000 -.1.500.000 Ft-tal teljesül, jár a maximális összeg.”

  A fenti értelmezésben a teljes munkadíjat visszafizették (?) + az anyakgöltség 3milliós részének a felét, ami így tényleg 3 millió ft?

  Én így számolnám az 50-50%-os szabály miatt: : Mivel a munkadíj 1.500.000ft emiatt az anyagköltségből is csak ennyit lehet figyelembe venni, tehát a támogatás összege = Munka + Anyag ktg fele-fele, tehát 750.000+750.000 ft azaz 1.500.000 ft.

  pls help 🙂

 • miért a villanyszerelők?
  A TÁMOGATÁS összegében kell 50-50%, nem a projekt összegében. 6 millió szumma, amiből minimum 1,5 kell legyen az egyik serpenyő, akkor jó vagy a szumma 3 millió visszatérítésre. ha jól értelmezem.
 • Kuboto
  Tehát akkor ha veszek számlát valakitől és megcsinálom magamnak, avagy nem csinálok az eg világon semmit, akkor mivan? Meg fogja valaki nézni, le ellenőrizni? Kétlem. Az összes ismerősöm akit érdekel ez, csak számlát akar venni valakitől és bezsebelni a pénzt.
 • Tanárúr
  Bocs, de az utolsó mondat szerintem pont így nem helyes. “Ha 5 millió az anyag és 500 ezer a szerelés, akkor 250-250 ezer a támogatás.” A MÁK oldalán találató példa szerint 1 000 000 lenne, amit kapnál.
  Ezt találtam az oldalukon:
  1. Felújítás teljes költsége: 6.000.000,- Ft
  Anyagköltség: 4.500.000,- Ft
  Munkadíj: 1.500.000,- Ft
  Kifizethető támogatás: 3.000.000,- Ft
  Tekintettel arra, hogy a támogatás összegében az anyagköltség és a munkadíj arányának 50-50 %-nak kell lennie, ami 1.500.000 -.1.500.000 Ft-tal teljesül, jár a maximális összeg.
 • Egylany
  Már feltettük a kerdest h mi van a zart végű ingatlanlizingnel, ahol a tulajdonjog széljegyzetén van..meg válasz nincsen…itt ugye egy bank a tulajdonos, mi vagyunk a lizingbevevok..nos akkor mivan?
 • AngelInnocent
  Valakinek válaszoltak már az államkincstártól? Nov. 29-én írtam nekik, semmi reakció…
 • AngelInnocent
  Nos, telefonon gyorsabban dűlőre jutottam velük.

  Akit esetleg érint még:
  Ha több, egymástól független munkát szeretnénk kivitelezni (pl. teraszbeépítés, kerítésfelújítás, kazáncsere), akkor minden munkára külön meg kell lenni az 50-50%-os szabálynak az anyag- és a munkadíjtámogatás vonatkozásában!!!

 • Peter
  Ezt nem értem.
  Mi az, hogy egyenként meg kell legyen az 50-50%?
  Ez ígyis úgyis meg lesz, vagy te teszel érte vagy az államkincstár.
  A lényeg, hogy a teljes költség (ez lehet akár több különböző számla is, mint a példádban) minimum 1/4 része munka-, vagy anyagdíj kell legyen, a maradék 3/4 lehet a másik.
  Tehát pl 1,5 milliós számlából minimum 375ezer kell legyen az egyik tétel.
 • Xyz
  Angellnnocent:

  Akkor egy vicc ez az egész támogatás.

 • aztköszi
  vagy BÁRKI – Nyugdíjas vehet fel ilyen támogatást, hozzájárulást? Kérdeztem már egyet, de nem jött rá válasz. Köszi!
 • Kiszamolo
  aztköszi, a legegyszerűbb, ha írsz a minisztériumnak, ők meg tudják mondani.
 • eMérnök
  A belinkelt hivatalos dokumentumban megtalálod a választ, ami explicit le van írva benne.
  Van egy pont, ahol 5 részben le van írva az igénylés feltétele, és ott van pont a nyugdíjasokról is.

  Röviden:
  Gyereket kell nevelni azonos háztartásban és sajátjogú nyugdíjasnak kell lenni és akkor lehet.

  De ilyen szándék esetén érdemes elolvasni az egészet és értelmezni. Abból kiderül, anélkül meg nem szabad belemenni semmibe.

 • headset
  @aztköszi
  “Nyugdíjas vehet fel ilyen támogatást, hozzájárulást? Kérdeztem már egyet, de nem jött rá válasz. Köszi!”

  Ha a nyugdíj mellett nem végez egyéb munkát, nem nyugdíjas szövetkezeti tag, stb., akkor sajnos nem.

  “A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról” rendelet 3. § (3) szerint a 2019. évi CXXII. törvény 6. §-ában felsorolt biztosítottnak kell lenni. De ebben a törvényben a 6. § szerint a sima nyugdíjas nem biztosított csak “egészségügyi szolgáltatásra jogosult”. 22. § (1).

  Ez alól csak az a nyugdíjas kap felmentést, aki a “kiskorú rokona és a gyermek szüleinek halála miatt … a kirendelt gyámja”.
  Rendelet 2. § (1) 2. c és 3. § (5) b

  Én ezt látom a rendeletben, de olvassa el Ön is a biztonság kedvéért.

 • headset

  “Nos, telefonon gyorsabban dűlőre jutottam velük.
  Akit esetleg érint még:
  Ha több, egymástól független munkát szeretnénk kivitelezni (pl. teraszbeépítés, kerítésfelújítás, kazáncsere), akkor minden munkára külön meg kell lenni az 50-50%-os szabálynak az anyag- és a munkadíjtámogatás vonatkozásában!!!”

  Az éppencsakhogy érettségizett ügyfélszolgálatosok gyakran mondanak hülyeséget.

  A rendelet szövege egyértelmű:

  7. § (3) “A támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet.”

  És mi a támogatás összege? 5. § “A támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50%-a, de legfeljebb 3 000 000 forint.”

  Érdemes megvárni egy írásbeli értelmezést, pl. a Kincstártól.

 • aztköszi
  – az idézetet Ön hol találta meg? A Magyar Közönyben 3 helyen szerepel a “nyugdíj” szó, márpedig sajnos csak az Ön által idézett kikötésnél: ( “b) a 2. § (1) bekezdés 2. pont c) alpontja szerinti esetben az igénylő saját jogú nyugdíjas, vagy a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltött özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki nem minősül a Tbj. 4. § 11. pontja szerinti kiegészítő tevékenységet folytató személynek” ) – vagyis, ha gyám, akkor lehet nyugdíjas. De arról nem szól, hogy nem lehet amúgy se nyugdíjas. Ezen megy most itthon az agyalás. Telefonon hívtam őket, de nem találtam ilyen menüpontot, ahol ezt ki lehetett volna választani. Lehet email lesz a legcélravezetőbb.

  Köszönöm a segítséget! 🙂

 • Jimmi
  Nem jó a képleted, miszerint “a legkisebb rész 50%-a a maximum”. Az értelmezésben van is rá ellenpélda:
  “Felújítás teljes költsége: 6.000.000,- Ft
  Anyagköltség: 4.500.000,- Ft
  Munkadíj: 1.500.000,- Ft
  Kifizethető támogatás: 3.000.000,- Ft
  Tekintettel arra, hogy a támogatás összegében az anyagköltség és a munkadíj arányának 50-50 %-nak kell lennie, ami 1.500.000 -.1.500.000 Ft-tal teljesül, jár a maximális összeg.”

  Van cserébe egy nagyon egyszerű képlet:
  támogatás = minimum(anyagköltség, munkaköltség, 3 millió)

 • headset
  Üdv @aztköszi!

  Megpróbálom más szavakkal elmondani, amit ez ügyben találtam.

  Az igénylőnek (pár esetén legalább az egyiknek) “biztosított”-nak kell lenni (3. § (3)), úgy ahogy a társadalombiztosítási törvény (2019. évi CXXII. törvény) 6. §-a ezt meghatározza. Ez nem csak a nyugdíjasokra vonatkozó követelmény, hanem mindenkire. Ezért nem vezet eredményre a “nyugdíj”-ra vagy “nyugellátás”-ra keresés a támogatási rendeletben.

  A baj ott van, hogy az egyéb tevékenységet nem végző nyugdíjasok a társadalombiztosítási törvény szerint nem “biztosítottak” (6. §), hanem csak “egészségügyi szolgáltatásra jogosultak” (22. § (1)).
  net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1900122.TV

  És a “biztosított”-sági feltétel alól a támogatási rendeletben csak a kijelölt gyám nyugdíjasok kapnak felmentést. 22. § (1)

  Úgy tűnik, hogy a kormány nem akarja segíteni, támogatni a gyermeket nevelő nyugdíjasokat. 🙁

 • Pista
  én külső hőszigetelésen gondolkodom. vajon az eresz felújítását bele lehet venni? mert ott szökik el a legtöbb meleg
 • headset
  @aztköszi!

  Esetleg meg lehet próbálni bekerülni a társadalombiztosítási törvény 4. § 11. pontja alá:

  “11. Kiegészítő tevékenységet folytató személy: a 6. § szerinti biztosítási kötelezettség alá eső jogviszonyban kereső tevékenységet folytató saját jogú nyugdíjas személy, továbbá az az özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte és egyéni vagy társas vállalkozónak minősül, akkor is, ha a saját jogú vagy a hozzátartozói nyugellátás folyósítása szünetel.”

  De ennek alaposan utána kellene járni. És sietni kell vele, hogy 2021. december végére leteljen az egy év és be lehessen adni a -támogatási feltételeknek megfelelő- számlákat

 • csaj
  Jól látom, hogy eltűnt az államkincstári értelmezés? Legalábbis a link nem működik. Elég sok helyen megjelent az 50-50%-nak más jellegű értelmezése, pl. a csalad.hu-n.
  Ez azt jelenti, hogy a cikkben linkelt értelmezés téves volt?
  Köszi szépen!