Megjelent a rendelet a 10 milliós ajándékról: CSOK 2016 lakástámogatás

Figyelem! Írtam a témáról újabb cikket az azóta már kijött törvény szerint. Inkább azt olvasd el, kattints ide az új cikkhez.

Ma kijött a konkrét rendelet a 10+10 milliós lakástámogatásról, ami nem más, mint a CSOK kibővítése. Elolvasható a Magyar Közlönyben itt, a harmadik oldaltól.

Itt írtam pár napja a CSOK szabályozásáról, ehhez képest az alábbi dolgok változtak csak:

Fontos! Olvasd el az előző cikket is, mert itt csak a változások vannak, sok mindent megértesz abból a cikkből.

– Ha valaki bevállalt gyereket előre, eddig csak házasok tehették meg és csak akkor, ha mindkét fél 40 év alatt volt. Most annyi a változás, hogy elég az egyik félnek 40 év alatt lennie.

– Eddig 16 év alatt, vagy 25 év alatt nappali tagozaton tanuló gyerek volt a gyerek, most a 16 év 20-ra módosult.

– Ha nem sikerült teljesíteni a gyerekvállalást (4-8-10 év van rá, attól függ, most mennyi gyerek van), de igazolják, hogy legalább ötször próbálkoztak lombikprogrammal, vagy orvos igazolja, hogy arra sem alkalmasak, akkor csak a megelőlegező kölcsön tőkeösszegét kell visszafizetni.

– A (használt) lakás vételára nem lehet több, mint a banki értékbecslés eredményének 120%-a.

– Új lakásnál eltörölték a 350 ezer ft/nm felső árhatárt.

– Némileg emelkedett a használt lakásra felvehető összeg is és eltörölték az enrgiatakarékosságra szóló előírásokat.

– Maradt a 180 napos TB biztosítottság, ami lehet külföldön teljesített is, de a megelőlegező 10 milliónál meghagyták a bejelentett 2 évet, ebből az utolsó 180 nap ” a  Tbj. 5.  § (1)  bekezdés a), b) és e)–i)  pontja szerinti jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie”, ami nem lehet közmunka.

– Ha jól értem, az a gyerekek után, ami után már igénybe vették a támogatást, újra nem lehet igénybe venni, kivéve akadálymentesítést 10 év után. Arról volt szó, hogy a különbözetet a régi és az új között fel lehet venni.

– Nem lehet az igénylő rajta a rossz adósok listáján, a KHR listán aktív állapotban, legalább egy éve. (Most 1,25 millió magyar rajta van, ezzel erősen szűkítették a kört.)

– Nem teljesítés esetén a Ptk.-ban meghatározott kamat ötszörösével kell visszafizetni a támogatást, kivéve az ismert kivételeket, mint az új lombikprogramban való részvétel, az egyik házastárs halála, rokkantsága, stb. Eddig a Ptk.-ban meghatározott késedelmi kamat volt a törvényben.

– Törvényben rögzítették a bejelentett büntetlen előéletet.

– Az ÁFA-visszatérítés magánszemély építtető esetén 150 nm-esnél kisebb lakás vagy 300 nm-esnél kisebb ház esetén igényelhető.

– A kamattámogatás három gyerek esetén az eddigi kamattámogatott hitel mínusz további 3% lesz, ötévente változhat a kamat.  Mivel a kamat az ötéves állampapír hozamához van kötve, nem igaz, hogy 3% lehet maximum.

– Három gyerek esetén nem kizáró ok, ha már van ingatlan. (Itt, 7/B§ 6/a pontja)

– Most már az emeletráépítés és a tetőtér-beépítés is új ingatlannak számít, ha megfelel a követelményeknek. De ez nem azt jelenti, hogy te építed be a tetőteredet, hanem egy vállalkozó új lakásokat alakít ki egy társasház tetőterében.

Nekem ennyit sikerült kihámozni, ha valamit még találsz, írd meg a hozzászólásokban.

A módosítást fenn találod a linken, a régi törvényeket, amiket módosítottak, azokat pedig itt:

12/2001, 256/2011 341/2011

Figyelem! A cikk folytatását itt találod! Mielőtt kérdeznél, olvasd el azt is!

 

Share

280 hozzászólás

 • Zoltán
  Kedves Fórumozók, Szakértők!

  Az alábbi kérdésre még nem találtam egyértelmű választ. Kérem, aki tudja adja meg!
  Házasok vagyunk, 40 felett mindketten. Három gyermekünk van. Korábban nem vettünk igénybe kedvezményt. Ebben az esetben most van lehetőségünk erre?
  Köszönöm szépen!
  Zoltán

 • Kiszamolo
  Igen
 • Péter
  sziasztok,

  még az előző hsz-hez egy rövid kiegészítés (Egy használt házat szeretnénk venni, amelyet 2009/10-ben, ráépítéssel bővített a jelenlegi tulajdonos. Az építési engedélyt 2007-ben kapta, a használatba vételt 2010 után intézte. Kérdésünk az lenne, hogy a fenti új lakásnak számít-e, s ezáltal igényelhető-e a 10+10 mFt?):

  2§ (1) a) alapján a 2008. július 1-jét követően használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakás vásárlásához kapható a támogatás. 1§ (1) 8a) pontja alapján az új lakás definíciójában benne van az emeletráépítés is…

  fentiek alapján kérdezzük, hogy reménykedhetünk-e a CSOK igénybevételében???
  üdv., Péter

 • 3gyerekes
  Kedves Kiszámoló és fórumtársak!

  40 év fölöttiek vagyunk, már van 3 gyermekünk, és még soha nem vettünk igénybe kedvezményt. Két kisebb ingatlanunk is van, mindkettő hitellel terhelt. Az eddig olvasottak alapján jogosultak vagyunk mindenre.

  A 10+10+5 milliós CSOK+hitel+ÁFA támogatások és hitel igénybe vételéhez elvileg el sem kellene adnunk egyik ingatlant sem? Csak elvi a kérdés, mert legalább az egyiktől meg kell válnunk. Úgy olvasom, hogy az eladásából származó összegből levonható a hitelrész. Így maradna cca. 15 millió.
  Ha építkezni szeretnénk, az első egy építési telek beszerzése volna.
  Üres építési telek nem annyira létezik a környékünkön, lebontandó házzal van egy ~18 millióért. Tehát először meg kellene venni aztán bontani és építési telekké átminősíteni.

  Mit tudunk tenni, hogy a törvény betűjének megfeleljünk és legyen egy építési telek, amire építhetnénk?

  Előre is köszönöm

 • Zoltán
  Kedves Kiszamoló.

  Nekünk 2 gyermekünk van, és tervezzük is a harmadikat. A gond hogy 52 nm-en élünk és hitel van a lakáson. Ha jól értelmezek mindent – ha el is adnánk és mondjuk kijönnénk nullára akkor sem tudnánk igénybe venni a 10+10-et mert egy éven belül vagyunk az eladással és 5 évig a teljes vételárat be kell forgatni az új ingatlanba? (Ha eladnánk a lakást nagyon durván számolva fedezné a meglévő hitelt.)

 • Kiszamolo
  A hitel összege levonható a lakás eladási árából, csak a maradékot kell az új lakásra fordítani.
 • pegito
  Lenne egy kérdésem.

  A helyzetünk a következő: páromnak van két gyermeke,( korábban 2003-ban szocpolt igényelt a két gyerekre) időközben elvált, a nagyobbik gyerek aki 19. éves velünk él, egyetemen tanul, nappali tagozaton. Ez évben született egy közös gyermekünk és tervezünk még egy közös gyerkőcöt.

  Ebben az esetben a velünk élő, előző házasságból született gyermekkel csökkenteni kell a 10 milliós összeget, ha jól értelmezzük a jogszabályt.
  Ebben a formában működhet a 10+10 milliós támogatás, nyugtassatok meg.

  Választ előre is köszönöm.

 • Rencee
  Kedves Fórumozók,

  Az Áfa visszatérítés érdekelne minket is jobban. Erről semmilyen konkrétum nincsen. Eddig még be nem fejezettről volt szó. Most már befejezett. A csokhoz még be nem fejezett kell, de az áfa visszatérítéshez már befejezett? Egyszerre a kettő nem megy? Magánépítőként, 2012 óta van folyamatban az építkezésünk, még nincs használatbavételi. Illetve a sima csoknál, második gyermek vállalása esetén is él, hogy az egyik fél lehet 40 feletti?

  Köszönettel
  Renáta

 • Emi
  Szeretném megkérdezni ha van már egy házunk és van 3 gyermekünk,és szeretnénk építkezni telek van villany víz rajta,ahhoz el kell adnunk a lakást hogy megkapjuk a támogatást vagy megtarthatjuk mert van 3 gyerek?
 • Kiszamolo
  3 gyereknél nem kell eladni a meglévő házat, benne van a cikkben a törvényi hivatkozás.
 • Lukács Linda
  Sziasztok!

  A következő lenne a kérdésem:

  Nekünk már van 2 gyerekünk és a 3. is úton van, tehát gyakorlatilag 3 meglévő gyerekkel számolhatunk. A rendelet 7/B. § 6 a) pontja alapján én is örömmel láttam, hogy lehet másik lakás tulajdonunk is. Viszont az hol szerepel, hogy az új építésű lakásnak nagyobbnak kell lennie a meglévőnél?

  Előre is köszi a választ.

  Linda

 • Kiszamolo
  Nem nagyobbnak, drágábbnak. De téged ez sem érint.

  Két gyereknél el kell adnod a régi lakást, az árából levonod az ingatlanost, a hitelt és minden egyéb költséget és 5 évig bele kell forgatnod a maradék összeget az új lakásba és csak a különbözetre vehetsz igénybe támogatást.

  Mostani lakás 15 millió, az új lakás 17 millió, akkor max. 2 milliót igényelhetsz támogatást.

  De neked nem kell eladnod a meglévő lakást 3 gyereknél, így lényegtelen a számodra.

 • keki
  Sziasztok!

  Eltévedtem a paragrafusok között, nem találok választ a kérdéseimre:
  Három gyermekes házaspárnál maradhat ugye a meglévő ingatlan a tulajdonunkban. Az újba viszont be kell költözni (vagy jelentkezni)? Az újnak nagyobbnak kell lennie a jelenleginél? Újra nem vonatkozik négyzetméterár megkötés, csak teljes vételár maximum, igaz?

  Köszönöm előre is!

 • pegito
  Lenne egy kérdésem.

  A helyzetünk a következő: páromnak van két gyermeke,( korábban 2003-ban szocpolt igényelt a két gyerekre) időközben elvált, a nagyobbik gyerek aki 19. éves velünk él, egyetemen tanul, nappali tagozaton. Ez évben született egy közös gyermekünk és tervezünk még egy közös gyerkőcöt.

  Ebben az esetben a velünk élő, előző házasságból született gyermekkel csökkenteni kell a 10 milliós összeget, ha jól értelmezzük a jogszabályt.
  Ebben a formában működhet a 10+10 milliós támogatás????Kedves Kiszámoló, nyugtass meg.

  Választ előre is köszönöm.

 • Kiszamolo
  Az újra a megkötés, hogy 3 gyerek esetén minimum 60 nm lakás vagy 90 nm ház kell, hogy legyen.

  Másik megkötés, hogy ott kell élni életvitelszerűen és mindenkinek egy éven belül ott kell bejelentve lenni.

 • Kiszamolo
  Ha jól sejtem, a 10 millióból le kell vonni azt, amit a 19 évesre már felvettek támogatást (mondjuk egymilliót) és csak a különbözet kérhető, de azért készpénznek ne vedd.
 • sgy
  40 év alattiak vagyunk, van állásunk, 3 gyerekünk van, viszont 6 hónapja építettük be a tetőteret. Akkor ezt elk**tuk?
 • Kiszamolo
  Barnabás, nem akarnál ennek a sok embernek válaszolni, akiknek kérdései vannak? Mégiscsak te vagy a blog jogtudora, aki érti is a paragrafusokat, amit olvas. 🙂
 • Kiszamolo
  Nem, vehettek új házat és ezt is megtarthatjátok, de az újban kell laknotok.
 • Nap
  Sziasztok!
  3 gyerek megvan. Minden feltételnek megfelelünk. A házunk 2015-ben épült, a munkások dec. 23-án vonultak le. A használatbavételi eljárást elindítottuk, valószínű, még 2015. dec.31-re meg is kapjuk. (Jövőre már nem akartunk telekadót fizetni.) Így vajon megkaphatjuk-e a 10millió-szoc.pol. összeget? (Nem vettük, hanem építettük a házat.)
  Köszönöm a választ!
 • VAG

  Én vagyok a szemétláda, mert azt gondolom, hogy ne adjanak a közösből még többet annak, akinek már van (legalább) egy olyan hitele, amit nem tud, vagy nem akar fizetni?
 • 3gyerekes
  Kedves Barnabás.Jog!

  40 év fölöttiek vagyunk, már van 3 gyermekünk.
  Két kisebb ingatlanunk is van, mindkettő hitellel terhelt.
  Az eddig olvasottak alapján jogosultak lehetünk a 10+10+5 millióra.
  Ugye elég eladni az egyiket, a másik a nevünkön maradhat?

  Ha építkezni szeretnénk, az első egy bontandó ház megvétele majd építési telekké minősítése volna.
  Ezt szeretnénk az egyik lakásunk eladásból + LTP-ből megvenni.

  A sorrendnek van jelentősége a 10+10+5 milliós kedvezmények és hitel igénybe vételéhez?
  Vagy világosan kettéválasztható a kérdés, mert nincs jelentősége mennyi és milyen ingatlan van a nevünkön?
  A CSOK igénylése csak akkor jöhet, ha előállt az építési telek + megvannak az építési tervek?
  Szakaszos finanszírozású a 10+10 millió folyósítása?
  Az ÁFA visszaigénylése utólagosnak tűnik ha megvan ~23M számla (aminek 5M az ÁFA tartalma). Ez csak a ház elkészültekor kérhető?
  Köszönöm

 • antenna
  Mi számít életvitelszerűnek? Ha a család minden tagja oda van bejelentve és senkinek nincs ideiglenes lakcíme? Ez elég jó megkötés lenne, pl. orvos vagy más címen lévő ingatlan adóztatása. De ha egyik kölök kollégiumba megy, oda érdemes bejelentkeznie.
 • advocat86
  Sziasztok,

  Nekem is felmerült néhány kérdésem a jogszabályok tanulmányozását követően:

  a) a kamattámogatás mértéke (és így a hitel kamata számomra nem egyértelmű) A jogszabály alapján (341/2011 Korm.rendelet 7. § (2)) a kamattámogatás az ügyleti kamat – 3 %, magyarul, ha az ügyleti kamat 7 %, a kamattámogatás 4 %, így az induló kamat fix 3 %. Az a kitétel, hogy “a kölcsön kamata öt évente változhat” azt jelentené, hogy csak az első öt évben biztos a 3 %-os kamat, a kamattámogatás ugyanis a kölcsön elején fixálódik, az eredeti ügyleti kamat azonban később változhat. Magyarul a tényleges kamattámogatás mértékét a (jelenleg történelmi mélyponton lévő) ügyleti kamat – 3 %-kal megkapjuk, és később ezt a kamattámogatást biztosítják a 25 év alatt? Eddig háromféle értelmezést olvastam a neten (elemzések, államtitkári sajtótájékoztatók, stb.) kíváncsi lennék, ki mit gondol.

 • advocat86
  b) a háromgyerekesek otthonteremtési kamattámogatásánál a korm.rendelet 7. § (6) bekezdése a 6.§ (2) bekezdés alkalmazását kizárja (amely szerint a kamattámogatás összege 15millió forint lehet – itt ugye csak 10millió ft), a 6 § (1) bekezdés alkalmazását azonban NEM zárja ki, eszerint pedig az új lakás vételára a 30 millió forintot nem haladhatja meg. Ezek szerint bár a CSOK-hoz nincs vételárkorlát, de az otthonteremtési kamattámogatáshoz van? Vagy én értelmezem rosszul?
  c) A CSOK-os kormányrendelet rendelkezik arról, hogy ha eladjuk a CSOK-kal érintett lakást, akkor át lehet jegyezni az új lakásra a zálogot + ETT-t. Ez alapján kivitelezhető, hogy veszek egy új lakást CSOK-kal, majd egy év múlva eladom és veszek egy használt családi házat, és ott lakok még 9 évig? Vagy mindenképp a támogatással vett lakásban kell 10 évig maradni?

  Egyébként köszi Miklós az összefoglaló cikket!

 • Ujszászi Éva
  Ujszie. Szeretnék tanácsot. Három gyermekem van. Saját lakásom van. Szeretném a tetőteret beépíteni. tető csere stb.
  Számítahatok-e támogatásra?
  Várom a választ.
 • Imertyű
  Igazán szép hogy eltörölték a 350/nm-es értékhatárt, főleg hogy már egy zuglói, nem prémiumkategóriás új lakás négyzetméterára is 600 körül van…
 • Balázs
  Tisztelt kiszámoló párommal közösen 4 gyermekünk van.Mi használt házat szeretnénk vásárolni.Milyen lehetőségünk lehet
 • Kiszamolo
  Kedves Balázs, a törvényben említett két 2-3 milliót kaphatják meg a 4 gyerek után és a régi támogatott hitelt, ami minimum 6% kamatozású.
 • ZsoltZS
  Kedves VAG!

  Senkinek sincs közé hozzá hogy kinek mi hitele van-volt-lesz. Nem a közös adta.
  Én pl semmit nem kaptam a közösből, pedig 20 éve fizetek bele!
  Ok, ne adjanak hitelt de a vissza nem térítendő ugyanúgy kéne hogy járjon mint a sima Csok.
  Ez csak arra jo hogy sok ember ne jusson hozzá aki amúgy dolgozik, keres, fizet és minden egyéb feltételnek megfelel.

 • E.É.
  Sziasztok!
  Aki elvált van 3 gyereke, közös felügyelet, egyik szülőnek sincs új házastársa, élettársa, akkor ezeknek a 3 vagy több gyerekes szülőknek a 10 millió nem jár?

  Köszi előre is.

 • Soma
  Sziasztok!

  Nem lehet az igénylő rajta a rossz adósok listáján, a KHR listán aktív állapotban, legalább egy éve. (Most 1,25 millió magyar rajta van, ezzel erősen szűkítették a kört.)

  Tehát, ha valakinek már van valamilyen fajta hitele akkor az nem igényelheti, függetlenül attól hogy a férj vagy a feleség neve szerepel a KHR-ben bármilyen státuszban?És ez csak a kölcsön 10 millióra vonatkozik vagy a vissza nem térítendőre is?Tehát ha van vagy vállalom, hogy lesz 3 gyerekem akkor igényelhetem a 10 milliót ,de nem vehetem igénybe a +10M hitelt.Vagy mivel van hitelem egyikre sem leszek jogosult?

 • apafej
  Ha jól értem a ptk-t meg a csokot, akkor 167.5%-ot kell visszafizetni 10 év múlva nem teljesítés esetén. Ugyanis a ptk azt mondja, hogy a késedelmessé válás féléve előtti jegybanki alapkamat, ami most 1.35%. A csok meg azt mondja, hogy az igénybevétel napjától esedékes kamat ötszöröse, ami ezek szerint fix évi 6.75%. Cáfoljatok meg légyszi. Ha helyes, amit leírtam, akkor nem igazán büntetés a 9§/10, fix kamatú hitelt kb ennyiért kapsz ma, csak itt egy összegben kell törleszteni a végén, amire nagyon fegyelmezetten fel kell készülni. (bizonyára sokan mégis pofára esnek majd és orvosi igazolást hamisíttatnak inkább pár millióból)
 • Csillag V
  Van 3 gyerek 2 anyától . Én 40 felett ff-i .Én nevelem a 3 gyereket. Én kapom a családi pótlékot. Van egy barátnő 40 alatt nincs közös gyerek . 3 ingatlan tulajdonban.
  Szerintetek működik?
  Barátnővel élettársi kapcsolat bejelentése.
  3 ingatlan elajándékozása szülőnek.
 • Kiszamolo
  3 gyereknél maradhat az ingatlan egyrészt, másrészt a barátnőt nem kell bevonni, meglévő gyereknél lehetsz akárhány éves.
 • Kiszamolo
  Szerintem a késedelmessé válásról akkor beszélhetünk, ha kifutsz a 4-6-10 évből. Most semmilyen késedelmessé válásról nincs szó még.

  Tehát a 9,5 év múlva aktuális akkori jegybanki alapkamattal fogják számolni az egész összeget visszamenőleg szerintem.

 • Róbert
  Üdv!
  2 gyermekünk van, bevállalnánk a harmadikat,ha biztosan tudnánk azt,hogy megkapjuk a 10 millió támogatáson kívül a másik 10 milliót,ami ugyebár hitel. Minden kritériumnak megfelelünk, de arról még nem volt szó,hogy a hitel elbírálása mennyire lesz szigorú. Mivel jó magyar szokás szerint minimálbérrel vagyok bejelentve eléggé rezeg a léc. Párom pedig gyesen van.
 • Kiszamolo
  Van egy MNB szabályozás, hogy a hitel törlesztője nem lehet több, mint a bevételed 50%-a, de a folyósító bank ennél szigorúbb feltételeket is szabhat (engedékenyebb nem lehet).

  Három gyerekre minimálbérre szerintem egyik bank sem ad 10 milliós hitelt.

 • antenna
  Ez a büntetőkamat nekem sem teljesen világos. Minden félévre kiszámolják az arra a félévre aktuálisat vagy a végén számolnak egyszer? Mondjuk ha előbbi, akkor nagyon sok lesz a visszafizetendő, ha utóbbi, akkor viszont túl kedvező. Ha 6% lesz az alapkamat mondjuk egy évig, akkor csak arra az évre 30% büntetés jön az összegre. Ha a 10 millát nézem, mint alapot (mert nem jött össze 1 gyerek sem), akkor az 3 millió egy évre. De ha csak az utolsó évet veszik alapul, amikor mondjuk szintén 6% az alapkamat, akkor a teljes összegre 3 millió nagyon kevés büntetőkamat.
  Ha minden évben hozzáadnak 1-2-3 milliót, a végösszeg csúnyán fog kinézni.
 • alitom
  Úgy látom nem csak nekem nem világos. 🙂 Illetve: 🙁
  Én sem tudom eldönteni, mire számíthatok: 2 gyerek (nem akarunk harmadikat), meglévő ház, aminek a tetőterét akarjuk beépíteni tavasszal.
  Bonyolítja a helyzetet, hogy kb. öt éve 100%-ban örököltem egy lakóingatlant. Ami egyébként 250 km-re van, és kb. eladhatatlan…
  Mit tegyek? (csuklás nélkül átíratom valakire a családban, ha kell..)
 • Kun Imre
  Ha a feleségem az előző házzaságában már igebybe vette a nevelt lányomra a szocpolt de váláskor egy összegben visszafizettek igenybe vehetjük utánna még egyszer?
 • Barnabás.Jog
  @kiszamolo Visszamenőleg, de nem az akkor aktuálissal (illetve csak az utolsó félév vonatkozásában), hanem mindig a félév első napján aktuálissal. Példával:

  2016. januárban kötnek szerződést a 3 gyerekre, 2026 januárig kellene a 3.-kal legalább várandósnak lenni, ezt nem teljesítik, mondjuk hogy egy gyerek sem születik. A jegybanki kamat most 1,35%, tegyük fel hogy 2018 -ban felmegy az alapkamat 5%-ra, 2022-ben pedig 10%-ra. Így a büntetőkamatokkal 2016-tól 6,75%, 2018-2022 között 25%, 2022-2026 között 50%. (Elnagyolva 2-4-4 év) 10 milla – 2 év 6,75%: 1 350 000; 4 év 25%: 10 000 000; 4 év 50%: 20 000 000. A 10 év lejártakor esedékes: 31 350 000 Ft kamat + a 10 millió tőke. Bár nagyon meglepne ha nem maximalizálnák a kamatot, ha felmegy a jegybanki alapkamat -ezt jogszerűen meg is tehetik visszamenőlegesen is, a kedvezményre nem vonatkozik a visszamenőleges jogalkotás tilalma.

 • Kiszamolo
  Barnabás, vannak még itt egyéb kérdések is. Visszafizetett szocpol és társai. 🙂
 • Burnocpe
  Sziasztok,

  Érdeklődnèk, hogy mi a helyzet az ÁFA visszatérítéssel folyamatban lévő magánerős építkezésnél? Még nincs használatba vételi, kb. 60%-nál járunk. A kérdés, hogy mikori keltezésű számlákat fogadnak el? Csak 2016.01.01 után kiállítottat vagy ezt megelőzőt is?
  Illetve 2015. Szeptemberében kötöttünk csok szerződést 2 gyerekre, de még nem kaptunk támogatást. Felvehetjük a különbözetet vagy nem?

  Köszi

 • Burdi Alexandra
  Nekem van 1 honapo es2 eves fiam
  akkor az azt jelenti kapok 10 milliot ha bevalalom vagy ala irom a 3 ikat? Hazasis vagyok..
  ez hogy mukodik?
 • Brown
  Ha egy háznak 2008 előtti az építési engedélye, de a használatba vételi engedély 2008. július 1 utáni, akkor újnak számít, mivel VAGYLAGOSAN kell megfelelni a rendeletnek, tehát az “aa” pont kihagyható.

  Barnabás?

  2. § (1) Az e rendeletben meghatározott feltételekkel a központi költségvetésből vissza nem térítendő állami támogatás (a továbbiakban: családok otthonteremtési kedvezménye) vehető igénybe Magyarország területén,
  a) 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott
  aa) építési engedéllyel rendelkező új, összkomfortos lakás építéséhez, vagy
  ab) − a kérelem benyújtásának időpontjában − használatbavételi engedéllyel vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal rendelkező, összkomfortos új lakás vásárlásához.

 • Varázspálca
  .jog,
  A hitelintézeti törvény szerint a büntető kamat mértéke nem haladhatja meg a THM plafont, ami a mindenkori jegybanki alapkamat + 24% lakáshitel esetén.
 • Varázspálca
  Többen kérdezték az ÁFA-visszaigénylés finanszírozását.
  Nem láttam még a kész banki terméket én sem, de az ÁFA-előfinanszírozásra valószínűleg fel lehet majd venni egy rövid lejáratú, nem támogatott forinthitelt, amit a számlák áfa tartalma szerint tudsz majd lehívni, és az egy összegű visszaigénylésnél a hitelszámlát kell majd megadni célszámlának. A NAV oda utal, és a hitelügylet lezárul. Mivel a teljesítés a NAV (állam) dolga (tehát a bank az állam és nem a magánszemély teljesítési kockázatát futja), és mivel a futamidő jellemzően rövid, ezért ennek a hitelnek tipikusan támogatás nélkül is alacsony a kamata.
 • zsolti0122
  Barnabás!

  2007-ben építkeztünk, ahol igénybe vettük a megelőlegező kölcsönt 2.400.000 Ft erejéig. A gyermekeink 2008, 2010 és 2011-ben megszülettek, így még a harmadik gyermekre is kaptunk 1.400.000 Ft-ot, összesen 3.800.000 Ft-ot. 2014-ben eladtuk a szocpolos lakásunkat, a 3.800.000 Ft-ot pedig letétbe helyeztük a MÁK-nál. Tavaly szeptemberben elkezdtünk építkezni, idén március 28-án kikötésekkel ugyan , de megkaptuk a használatbavételi engedélyt. 2016. március 28-ig kaptunk haladékot, hogy a külső homlokzatot bevakoljuk, a csapadékvíz elvezetést , a lépcső és terasz burkolását, valamint a tereprendezési és parkolási munkálatokat befejezzük. Ezt már elvégeztük, és várjuk, hogy az építési osztály leellenőrizze. A MÁK-tól a 3.800.000 Ft-ot április 24-én visszakaptuk. Jelenleg van egy idén épült házunk, 3.800.000 Ft szocpollal és nagyjából még 14.500.000 Ft hitellel terhelve. A kérdésem az lenne, hogy a mostani vadonatúj házunkat el kellene adni ahhoz, hogy megkapjuk a 6.200.000 Ft különbözetet vagy esetleg jóvá lehetne írni a hitelbe.

 • VAG

  Hát annyiban van hozzá közöm, hoz az én adómból fizetik a megmentést, a forintosítást; én (is) fizetek többet a bankoknak a bankadó miatt; az egész ország finanszírozza a mókát a világbajnok ÁFÁ-ból, vég nélkül lehetne sorolni. Aki meg dolgozik, keres, fizet, az miért van rajta a KHR-en?