Transferwise: még olcsóbb utalás

Írtam arról, hogy a Transferwise-nál már magyar számlaszámot is lehet igényelni, így cégeknek (is) akkor is megéri használni, ha csak belföldi forgalmat bonyolítanak rajta. A trükk az, hogy bár magyar számlaszámot ad a Transferwise, de attól még nem magyar bank, így nem kell megfizetni a tranzakciós adót.

Transferwise céges számla: spórolj tízezreket belföldön is

Nos, újabb jó hír jött a Transferwisetól: még olcsóbb lesz az utalás, forintban belföldön 96 Ft az utalás díja, összegtől függetlenül. Akár cégként, akár magánemberként nyitsz számlát, nincs havi díjad,  a kártya egyszeri 2.000 Ft, minden utalás pedig 96 forint. (Cégként még van egy egyszeri céges ellenőrzési díj, az kb. 6.000 Ft egyszeri pluszköltség. Részletek a fent belinkelt cikkben.)

(Ha ingyen utalnál, csak a tranzakciós adót kellene fizetned, akkor 32 ezer forintnál lenne 96 forint csak a tranzakciós adó. Ha ennél nagyobb összegeket szoktál utalni, egyértelműen olcsóbb a Transferwise.)

A Transferwise mondjon le! Wise vélemény

Amire vigyázz, ha ide kérnéd a fizetésed vagy egy utalást egy cégtől: egyrészt forintot csak belföldről tudsz fogadni, másrészt én jártam úgy, hogy a multi cég, amelyiknek utalni kellett volna, nem volt képes utalni, mert béna volt a rendszere: meg kellett adni a SWIFT kódot is és a számlaszámot is. Viszont elkezdett problémázni az utalást végző program, hogy a SWIFT kód nem magyar (persze, hogy nem, mert a TW sem magyar), a számlaszám viszont magyar. Ilyen csak agyonbonyolított multiknál fordulhat elő béna szoftverrel, amelyik nem képes feldolgozni, hogy van olyan, hogy határon átnyúló banki szolgáltatás, de azért ne lepődj meg, ha te is így jársz valamelyik cégnél.

Az új díjakról tájékoztató itt.

Share

30 hozzászólás

 • Kivancsi
  Sziasztok, Van valakinek konkrét céges tapasztalata nagyobb összeggel? Évente közel 1 mrd utánvétet érdemes ezen a rendszeren keresztül kiutalni. A havi bankköltség csak az utánvétek kapcsán 300e körül alakul. Van ehhez API? Táblázatból betölthetőek a megbízások? Van mögötte valami betétbiztosítás, mint az OBA? Mennyire biztonságos? Néha fogadunk pénzt Barionról, meg hasonló fintech cégektől, nagyon rossz, hogy nem látni kitől jön a pénz mert csak a szolgáltatót azonosítja, nem a küldőt. Ez is így működik? Köszönöm a tippeket és tanácsokat!
 • Ardo
  Részben offtopik:
  Egyébként az utalásnak csak a 20 ezer fölötti részére van a 3 ezrelékes tranzakciós adó. Az Ersténél nekem például egy 21 ezres utalás 30 forintba kerül (1000-nek a 0.3%-a), illetve a Cetelemes számlakivonaton is fel van tüntetve “Bank által fizetendő pénzügyi tranzakciós illeték” címszó alatt, és ők is úgy számolnak, hogy csak a 20 ezer feletti rész adózik. Persze ezt – egyelőre – nem hárítják át.

  On topic: ez a Transferwise kezd egyre jobban kinézni, nemsokára nem is lesz szükség magyar bankszámlára.

 • Pumpli
  Nevet nem mondok, de a magyar bankszámlámnál 0,2% az utalási díj (max. 6000 Ft). Pár hete utaltam 21 (azaz huszonegy) forintot, ott le is kerekítették a díjat 0 forintra. Anno a ~4000 forintos utalásaimra fizettem így ~8 forintokat. Ehhez képest a 96 Ft soknak tűnik. (Nyilván csak addig, amíg a 0,2% kevesebb, mint 96 Ft.)
 • TW fan
  Simplepay kártyás fizetés elszámolást simán kifizetik TW céges számlára.
  Milla fölött volt már eddig is a TW-vel megspórolt banki díjak összege (sok euró váltás, utalás).
 • Nagy(on)okos
  “Viszont elkezdett problémázni az utalást végző program, hogy a SWIFT kód nem magyar (persze, hogy nem, mert a TW sem magyar), a számlaszám viszont magyar. Ilyen csak agyonbonyolított multiknál fordulhat elő béna szoftverrel, amelyik nem képes feldolgozni, hogy van olyan, hogy határon átnyúló banki szolgáltatás, de azért ne lepődj meg, ha te is így jársz valamelyik cégnél.”

  Ilyen például a Revolut is, nem tudsz róla forintot utalni a TW számládra.

 • Kiszamolo
  Kivancsi, az előző cikkben ott a magyar ügyfélszolgálat telefonszáma, őket is hívd fel, értelmesek.

  Online bank, én túl sok pénzt nem hagynék náluk, akkor se, ha egyébként nyereséges (nem úgy mint az összes többi fintech cég).

 • Kiszamolo
  nagyonokos, szerintem ott nem az volt a probléma, hanem az, hogy a Revolut külföldről utalna forintot, de azt nem fogadja a TW forintban. Arra ott az eurós, dolláros, stb. számla.

  De a fenti problémánál belföldről ment volna belföldre az utalás, aminek semmi akadálya, csak a szoftver volt túl okos, túlellenőrízte a dolgot és mivel hibának vélte, nem engedte az utalást. (Belföldi utalásnál meg se kellene adni a SWIFT kódot, csak a multi így engedte felvinni a számlaszámokat.)

 • Nagy(on)okos
  Revolut support válasza a TW-re forint utalásról:

  “Dear xy, I am really sorry about the waiting time. Unfortunately I don't have any great news. It seems like it's an issue that some of our Hungarian users are experiencing with Transferwise. We don’t currently support payments to this account due to the way Transferwise has set it up (with the IBAN country being different to the BIC country) so it seems like you won't be able to perform this transaction, the issue has been reported and our team will try to implement improvements for that in the future. I am extremely sorry I couldn't give you any better news. I am afraid you will need to use another account to be able to send money to Transferwise. I'm sorry about the hassle.”

 • gaborr
  Épp olcsóbb bankra akartam váltani a cégemnél, mikor kiderült, hogy mennyivel csökkenti még tovább a díjakat a TW.
  Gyorsan tovább is léptem a bankkeresésen és indítottam a céges számlanyitást a TW-nál.
  Mivel év végéig még több, mint 50M ft-nyi céges forgalm fog keresztül menni a cégen, nem volt kérdés, hogy a TW-re fogom átirányítani ezeket a pénzeket. Elképesztő banki költségektől szabadulok meg. (0.3% tranzakciós illeték, kb 0.3% utalási díj, ez 50M-nél 300ezer forint) Nem, céges utalásnál nincs 6000 ft-os felső határ mielőtt bárki jönne a magánszámlás ügyekkel.
 • lex-TW
  Téteket kérjük megtenni, hogy mikor kerül be az alaptörvénybe a lex-TW…
 • GabenHUN
  Sziasztok!
  A magyar jogszabályok szerint magyarországi fizetést lehet külföldi bankszámlára utalni? Értem, hogy itt “magyar” a bankszámla, de azért mégsem.
 • Béla
  Azt jól értem, hogy csak a TW egyenlegéből tudok utalni? Tehát előzetesen fel kell töltenem az egyenlegemet, azaz átutalni a TW-s számomra a pénzt? Mert akkor ugyanott tartunk. Vagy ez úgy tudnak jól működni, ha már eleve itt fogadtam az összeget? Ebben segítsetek kérlek.
 • Kiszamolo
  Béla, oda kell kérni az utalást eleve.
 • Mindenhova
  Lehet, h. forintban használni megéri, de a devizaváltása elég távol esik az MNB árfolyamától.
 • esemve
  Hasznalta mar valaki TW vagy Revolutot KBC-hez dollar utalasra? Nem tunik jo biznisznek ha a kbc valtja. Nem akarom megégetni magam de megerosnek tunik, epp ezert nem tudom van-e aprobetus resz amirol nem tudok vagy tenyleg atvaltodik kozeparfolyamon es pont annyi at is kerul minden egyeb koltseg nelkul a kbc hez akik szinten nem vernek ram plusz koltseget? 😀
 • attila
  Ha dollárt utalsz nem USA bankszámlára akkor SWIFT hálózat kell hozzá ami 3.2 USD illetve 2-5 nap mire átmegy erre figyelj ! Persze ha nagy összeget utalsz akkor még így is megéri a jó TW USD váltás miatt, ami középárfolyam +0,3%
  Persze hogy lehet, miért ne lehetne ? Nyithatsz te forintos számlát máshol is nem csak nálunk.
  Illetve akár euróban is kérheted a fizetésed !
 • usespanner
  ,

  Jaja, EUR-t utaltam, ami a tranzakciós adó miatt picit drágább volt, amúgy sokkal olcsóbb, mint a KBC 1%-os váltási ára. Semmi átverés, ajánlom.
  TBSZ-t is köthetsz, de aktívabb kereskedésre a Random Capuital szerintem jobb.

  ONTOPIC: Most rendeltem egy szép, zöld Transferwise kártyát.

  Annyi a Transferwise kezelőfelülettel (asztali gépen) a problémám, hogy 1 óra kellett mire megtaláltam a bankszáma adatait (balance/egyenlegek fülre kattintva).

  Január 1-től ezt használom bankszámlaként, kísérletképpen.

 • Márton
  Nem tudom ti mit néztek, én ma akartam HUF-ot USD-ra váltani és a díja egy 3.9M HUF váltásnak 16.000 Ft, amivel így pont 1%-ra jön ki a költség. Azért elájulva nem vagyok tőle, Revolut középen váltja 0 Ft-ért. Ez nem céges, ez magán számla, de a cégesnél is ilyen költségek vannak.
 • attila
  3,9m-nak a 16000 huf nem egy százaléka hanem 0,41
  A tw-re simán rábízok ennél több pénzt is viszont rewora én nem merek. Mindenki döntse el maga.
 • Szak1
  Ha ez segit, USD-t utaltam Random Capital dollar gyujtoszamlajara (mely egy magyar IBAN), es maradektalanul megerkezett. Ha KBC-nek magyar IBAN-ja van (HU kezdetu, nem baj ha USD a penznem), menni fog levonas nelkul.
 • rrodnas
  Mivel az MNB kért fel minket a piaci verseny növelése érdekében, így kétlem. Habár az tény, hogy nem fair, mert ugye ránk nem vonatkozik a tranzakciós adó.
 • László

  Hogy jött ki 1%-ra? Nem 0.41%? A TW jelenleg életképes cégnek tűnik, a Revolutot meg a fene sem tudja.
 • gyakorló felhasználó
  Arról lehet tudni valamit, hogy mikor tud MKB Bankból is utalást fogadni? Többeknek nem sikerül MKB-ból a forintos Transferwise számlára utalni.
 • ggg
  Nekem az egyetlen bajom az alacsony havi atm limit, utána nagyon magas a díj. Egy fix összeg sokkal ideálisabb lenne. Egyébként van értelme előbb TW-n belül az eurót átváltani forintra és csak utána felvenni az atm-ből a forintot?
 • kezdő
  Sziasztok!

  Transwerwise-ról utaltam $-t Random Capital számlámra (mármint arra a Keler-es számlára, amit erre a célra megadnak). Transferwise számlámon megjelenik, hogy el lett utalva a 471 $, de a Random Capitalnál csak 451 $ landolt. Hol tűnik el az a 20$?

 • headset
  @kezdő
  “Transwerwise-ról utaltam $-t Random Capital számlámra (mármint arra a Keler-es számlára, amit erre a célra megadnak). Transferwise számlámon megjelenik, hogy el lett utalva a 471 $, de a Random Capitalnál csak 451 $ landolt. Hol tűnik el az a 20$?”

  A deviza utalások úgy mennek, hogy jó esetben a küldő banknak számlája van a fogadó bankjánál. Ilyenkor közvetlenül megy a pénz a két bank között. De ha nincs ilyen kapcsolat, akkor egy harmadik=közvetítő(levelező) bankot vesz a küldő igénybe. Hogy ez melyik bank lesz és mennyi pénzt számít fel az utalásért az az egyszerű megbízó számára megjósolhatatlan és követhetetlen. Hacsak nem lehet levelező bankot megadni az utaláshoz.
  A SEPA utalásnál ilyen költség nincs, de az csak euroban megy.

 • lex-TW
  az Uber is így nyomult be, és szerzett piacot: iparági normák (taxisengedély, sárga festés, szigorú vizsga; Matolcsy-adó), bár én azt is szerettem, meg a TW-t is napi szinten használom, de nem látom, miért végződne másképp most.
 • Second Wave
  Ha ez az árazás és a szabályozói környezet így marad, akkor a kkv céges bankszámla lesz a hazai bankok sárga csekkje.

  (megint gond van az ellenőrző kérdéssel, a hétvége első napja csütörtök délután, de nem fogadja el a rendszer :-))

 • Serrin
  Rendeltem én is TW kártyát a meglévő 5 fintech kártya mellé (+ online BTC tárcák).

  Létezhez az, hogy dec. 29-ig meg is kapom?

 • gaborr
  Céges TW számla bejelentést meg lehet tenni az online nyomtatványkitöltőn, nem kell 19T201T nyomtatványt ÁNYK-val töltögetni. Kicsit egyszerűbb

  onya.nav.gov.hu/#!/app/dashboard
  Új nyomtatvány ->Ada és változásbejelentés->Cégek bejelentés->
  Nemzetközi és közösségi szintű adózással kapcsolatos adatok, nyilatkozatok->
  Külföldi pénzintézetnél vezetett pénzforgalmi számlaszámok bejelentése