Heti hírek

A Warner Bros bejelentette, hogy a mozikkal egyidőben fogja feltenni a 2021-es filmjeit az új HBO Max-ra, amin természetesen kellően kiakadtak a mozik. (A Warner az egyik legnagyobb tartalomgyártó is.) Nagyon úgy tűnik, hogy a nagy stúdiók, amelyek már mind rendelkeznek streaming szolgáltatóval, a jövőben kevésbé akarnak támaszkodni a mozikra, mint eddig. S ez nagyon rossz hír a moziknak.

Közben a Disney 14-16 milliárd dollárt akar jövőre elkölteni a streaming szolgáltatásával kapcsolatos filmekre, mindezek előrevetítik, hogy jelentősen drágulni fognak a közeljövőben a streaming előfizetések.

A kínai AutoX útjának indította a teljesen vezető és távfelügyelet nélküli, önvezető taxiflottáját Shenzhenben az eddigi automatizált iránytaxi szolgáltatás mellett. A CNN cikke erre. San Franciscoban pedig a Cruise (a GM leányvállalata) jelentette be, hogy elindul a teljesen önvezető taxiszolgáltatása, de egyelőre csak öt autóval és valószínűleg először csak céges alkalmazottak vehetik igénybe a szolgáltatást.

Ezzel ellentétesen a járvány miatt anyagi gondokkal küzdő Uber viszont eladta a saját hasonló cégét az Auroranak.

Az Alibaba terjeszkedne Európában, de nem megy olyan könnyen neki, mint gondolta. Míg a Single Days’-en Kínában másodpercenként akár 583 ezer rendelés is összejött, ez idő alatt Franciaországban például ezer lapmegnyitás volt csak (nem rendelés). Az Alibaba egyik gondja, hogy a nyugatiak szemében az Aliexpress az olcsó, filléres, kínai kacatok lelőhelye, ha valami komolyabbat akarnak venni, azt az Amazonon keresik. Az állami hátszéllel kialakított fizetési rendszerére sincs akkora kereslet errefelé, mint Kínában. Mindenesetre nem adja fel, éppen most épít raktárat Belgiumban. A Bloomberg cikke erre.

Kínában ebben a hónapban várhatóan defláció lesz, utoljára 2009-ben történt ilyen. Az infláció eltűnése intő jel, hogy a kilábalás nem olyan elementáris, mint sokan gondolták, a jó hír viszont az, hogy a negatív infláció legnagyobb okozója a sertéshús, aminek az ára a sertéspestis járvány miatt tavaly az egekbe szökött. Így bár az infláció mértéke nem jó, viszont a fő gond a bázishatás, így valószínűleg nem fog beavatkozni a jegybank.

A német ipari kibocsátás hatalmasat ugrott októberben a nem várt autóipari kereslet miatt, havi szinten 3,2%-ot nőtt az ipar teljesítménye, de még mindig 6%-kal a februári érték alatt van.

Az olaj ára szépen emelkedett a védőoltások miatti jó hír hatására, azonban megjelentek az olajkészletekről szóló jelentések, amik miatt viszont esett az ára a hét közepén. A Bloomberg cikke a szerinte túl korai optimizmusról erre.

Ez a hét továbbra sem a dollár hete, tovább esett az árfolyama. Ezzel szemben a forint összeszedte egy kicsit magát, egy kicsit 354 forint felett van egy euró. Közben a statisztikákban már sajnálatosan látszanak a Hálaadás napi családlátogatások eredményei, mind a halottak száma, mind a kórházban lévők száma új rekordot döntött az USA-ban. Szerencsére az oltások már elkezdődtek, tavaszra akár meg is oldódhat a probléma. Már ha az emberek beoltatják magukat, mert 25% egyáltalán nem venné igénybe az oltást, további 25% még nem tudja.

Az idei IPO (Initial Public Offer: első részvénykibocsátás, amikor először lép egy-egy cég a részvénypiacra) értékeléseket sokan már mániának tartják. Az AirBnB az első napon úgy drágult 143%-ot, hogy egyrészt a cég még mindig veszteséges, másrészt áprilisban még hatodára értékelték a céget, most viszont 100 milliárd dollárt ér a cég a befektetők szerint. De ugyanez igaz a legtöbb cégre, például a DoorDash-re is. Ezeket az IPO-kat gyüjtő ETF idei hozama 111%, ami minimum nonszensz és kérdésessé teszi az árazások megalapozottságát. Utoljára 1999-ben volt ilyen őrület, akkor sem zavart senkit, hogy profitot nem termelő cégeket értékelnek százmilliárdokra, annak a végét már ismerjük. A Business Insider cikke erre.

Sorra hagyják el Kaliforniát a nagy cégek is a magas adók és a kifizethetetlen lakásbérleti díjak miatt. (Hiába a csillagászati fizetés a Szilicium Völgyben, ha a lakhatás is extrém drága, senki nem akar ott élni és dolgozni. Más államokban sokkal kisebb fizetés mellett is könnyebben találnak munkaerőt a cégek.) Néhány cég, amelyek a közelmúltban jelentették be a távozásukat Texasba:

A magyar kormány a válság miatt tavasz óta különböző összegeket csoportosított át, hogy támogasson egy-egy területet. Vajon mennyit kapott az extra pénzből a sport, mennyit a vallás és mennyi jutott az egészségügy finanszírozására? Bár a választ a legtöbben sejtik, a mfor cikke erre található a témában.

Közben az államháztartási hiány elérte novemberben a 3,3 billió forintot és várhatóan a pénzügyminisztérium szerint a jövő év sem lesz sokkal fényesebb. Kíváncsi leszek, lesz-e válságkezelő év a gazdasági válság miatt, ahogy volt 2009-ben, akkor is egy évvel a választások előtt, amit el is vesztett az akkori kormány.

Sokan kérdezték, most Novák Katalin elárulta: benyújthatók ugyanazok a számlák a lakástakarék-pénztári elszámoláshoz és az otthonfelújítási támogatás igényléséhez is. Vagyis, ha jól értem, az önerő lehet LTP-ből is.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona megközelítette az 1.500 milliárd forintot, ez fejenként átlag 1,37 millió forintot jelent.

Share

92 hozzászólás

 • Lumpenproletár
  Az évek óta beharangozott válság lassan már csak egy mumus lesz. Mindenki virtuális vagyonokat őriz, ami mögött semmi fedezet. És mégis egyben van ez az egész szemétdomb.
 • Névtelen
  “jelentősen drágulni fognak a közeljövőben a streaming előfizetési díjak”
  Helyesen: jelentősen drágulni fognak a közeljövőben a streaming előfizetések
  vagy
  jelentősen emelkedni fognak a közeljövőben a streaming előfizetési díjak
  Bocs, de a sok árdrágulás meg olcsó ár kifejezést olvasva már előtör belőlem a nyelvhelyességi náci.
 • Vladislav
  Most eljuk az Y generacio dot com lufijat.
  Az allam leesik az Airbnb arazasa lattan. Egy kozvetito ceg, ami eppenseggel az interneten, telefonon teszi lehetove maganlakasok rovidtavu kiadasat. Az otlet jo, de sokkal tobbet en a szuk fantaziam miatt nem latok benne. Sajat tulajdonu szallasokkal ugy tudom, nem rendelkeznek. Innovativ cegnek nem mondanam, maximum a piaci reszesedese novekedhet, esetleg kutyahazakat rakhatnak meg fel ra unatkozo milliardosoknak. Ellenben azt tudjuk, hogy a vilag nagyvarosaiban az ingatlanarakat rendesen felverik, es a jovoben eros szabalyozas varhat rajuk. Igazabol egy tollvonassal el lehet oket lehetetleniteni.
  Kicsit WeWork szaga van.
 • gvas
  @Névtelen Helyesen: nyelvtannáci 🙂
 • Pistu
  Nagypapa! Mi volt az a mozi?
  A héten elindult a Google Stadia hazánkban is, ami meg játék streaming. Persze a 20 helyre fizetett havidíj végül lehet, hogy többe kerül, mint amikor még cd/dvd lemezeket vásároltunk meg moziba és játékterembe jártunk, de kényelmesebb is. A Warner csak halad a korral.
 • Treil
  Pistu:
  Túrót halad a korral. Mozizas leallt idén és streamingbe menekülnek hogy elkeruljek a vesztesegeket a kiadók. Ez nem innováció, csak gazdasági alkalmazkodás a helyzethez.
 • L
  “Az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona megközelítette az 1.500 milliárd forintot, ez fejenként átlag 1,37 millió forintot jelent.”

  Vajon ez mar az az osszeg, aminel a jobboldali elvtarsak ismet kommunista allamositast hajtanak vegre, vagy meg engedik kicsit hizni es utana?

 • naa
  Hát ez durva, ha a koronavírus évében 140 milliárd PLUSZ, átcsatornázott pénz ment sportra, 103 milliárd egyházra (imádkozzunk, hogy túléljük 🙂 és csak 50 milliárt plusz az egészségügyre. Ez akkora botrány, hogy nem találok szavakat… Nyilván értem miért, a sportinfrastrukturális beruházásokból könnyebb nyúlni, mint ha mondjuk eü. béremelésre fordítjuk.
  Csak ott nem jön ki a matek, hogy a 16.000 kínai lélegeztetőgépre költött 300 milliárd akkor honnan ment? Azt a rendes eü. költségvetésből vette ki kormány?? Ha az is plusz pénzből jött, akkor viszont az 50 milliárd kevésnek tűnik…

  Én fogok moziba járni járvány után, jó kis program az, étterem, aztán mozi, vagy fordítva, remélem, a mozink túléli… Az éttermek biztosan.

  AirBnB IPO, elszállt árfolyam, röhögnöm kell – hacsak nem bázishatás ez is – az AirBnB itt Covid alatt azt gondolnám legalábbis gondokkal küszködhet, nem??

 • vicc my life
  A tisztifőorvos asszony kivételesen nagyon jó tanácsokkal látott el minket, az egészség megőrzése érdekében érdemes figyelembe venni:

  Cili néni fontos üzenete mindenkinek
  youtu.be/jQVhCnvD-AY

  🙂

 • János
  Szép új világ! Minden önvezető önműködő lesz lassan..
  Akkor minek vagy mire kell lassan az ember v agy emberiség??
 • Csizkek
  A lakaspiac borulhatna mar par nagyobb EUs nagyvarosban is..
 • Pistu
  Én a Covid előtt sem olvastam olyanról, hogy a mozik rekordokat döntögetnének, ellenben a Netflix folyamatosan növelte az előfizetőszámát, Hollywoodban már a legnagyobb színészeknek sem ciki sorozatban szerepelni, a TV, projektor és házmozi rendszer eladások az egekben. A legtöbben csak azért mentek el moziba mert rákényszerítették őket azzal, hogy ott lehetett először látni a filmet, a kutyának sem hiányzott, hogy 100 másik emberrel összezárják egy terembe, ahelyett, hogy otthon kényelmesen filmezne.
 • Lifelike
  A mozi evek ota zuhan
  Varhato volt
  A jarvany csak gyorsitott rajta
  10 ev mulva egy olcso tv is jobb elmenyt ad majd mint egy imax mozi
  A mozinak vege
  Ez van
 • Karcsika
  Hát, én nagyon várom már, hogy újra lehessen moziba menni. Szép, hogy próbálják helyettesítgetni
  22 különböző szolgáltatással, de azért ez elég sovány a mozihoz képest.
 • umate
  : a stadia nem lesz nagy dobás nálunk. Ugyanúgy meg kell venni hozzá a játékot, csak jó hardver helyett jó net kell.
 • Thistimeitsdifferent

  Nem csak a te állad esett le, hanem a cég alapítójáé is, amikor élő adásban közölték vele, hogy hol nyitott az árfolyam. Konkrétan nem tudta, hogy mit mondjon, végül annyit tudott mondani, hogy “I’m humbled by that”, amit nehéz magyarra fordítani, mert nem a “megalázott” értelemben használják, hanem leginkább úgy értik, hogy valami extrém váratlan dolog történt, amire egyáltalán nem számítottak és amiből tanulniuk kell. Talán a megdöbbentő, kijózanító és megtisztelő egyben. Nem tudom, hogy arra gondolt-e, hogy az ő részvényei mennyit érnek, vagy hogy mennyi pénzt hagyott a cég az asztalon (kb 4mrdUSD az utóbbi szám).
 • Treil
  Pistu:
  Egyrészt a mozi egy program, nem helyettesíti az otthoni streaming. Kaját is tudsz otthonra rendelni, mégis szeretnek az emberek étterembe járni.
  Másrészt a nagy képméret és a vetített kép elég kevés ember otthoni kiváltsága, de még a 65″ méretű tv-ket sem mondanám általánosnak, amelyek még mindig nem képesek moziélményt nyújtani.
  Nem fognak eltűnni a mozik, tavaly is népszerűbb címekre napokig alig lehetett jegyet foglalni. Most nincs mozi, nyilván otthon “netflixezik” mindenki, majd véget ér a járvány és visszaáll minden.
  Nekem 3 éve van otthon komoly kiépített vetítőm, ugyanúgy elmentem moziba arra az évi 4-5 alkalomra amíg lehetett.

  Kíváncsi vagyok a színházat hányan temették a mozik elterjedésével.

 • Surci
  Számomra hihetetlen hogy megeszik az emberek ezt az egész QE-lufit, elhiszik hogy a végtelenségig mennek fel az árak. Csak épp elég lesz ha egy kis részük realizálni szeretné a részvényben-bitcoinban-akármilyen spekulációban szerzett árfolyamnyereséget, összedől az egész mint a kártyavár.

  Ugyanaz mint itt Bp-n az ingatlanpiaci lufi, már erőteljesen kezd engedni, és még hol van a moratórium vége? A gazdasági válság is még csak most kezdődik, de az eladók folyton azt hajtogatják hogy “ha vége a vírusnak jönnek vissza a turisták, nyárra minden olyan lesz mint egy éve, sőt nőni fognak az árak is”. Hogyne.

 • Nacionalista
  Soha az életben nem lehet reprodukálni a mozis élményt 100%-ban otthon, hacsak nem lakik majd mindenki akkora házban amiben elfér egy 10 méteres vászon.

  Ettől függetlenül lehet, hogy kevesebb lesz majd, de ahogy a színház se tűnt el, a mozi sem fog.

 • Józsi
  Az eredeti imax film a mai napig verhetetlen, mind színben mint felbontásban. Ha jól tudom olyan 20k környékén van ha digitális vetítővel kellene helyettesíteni. Pluszban még rájön az, hogy a mimimum mérete is meg van határozva annak, hogy mekkora felületre kell vetíteni, így nincs apró méretű imax mozi. Az új digitális imax viszont már nem éri meg az árát ami ha jól tudom 5-6 euró plusz költség (per fő) a mozinak az imax-nak fizetendő díj miatt és így drága lesz a jegy nagyon. A mozi lehúzós snack áraival egy nagy film alsó hangon 25-30 euró per fő, hát aztán meg csodálkozunk, hogy nem megy senki moziba?
 • V
  gondolom sosem hosztoltal airbnb-n. Iszonyat magas jutalekot kernek, ehhez kepest en eppen pozitivumnak latom hogy “csak kozvetitenek”. Nincsenek ingatlanaik, nem szolgaltatnak kozvetlenul, ez mind jelentos kockazat csokkenes. Kozvetiteni joval kisebb kockazat es joval kevesebb toke is kell mintha emellett milliard dollarok allnanak ingatlanban. Igy pl a tokearanyos marzs is joval magasabb. Disclaimer: nincs airbnb reszvenyem es nem is tervezem, jelenleg en is boven tularazottnak gondolom. Viszont ami erveket felsoroltal az szamomra inkabb pozitivumnak latszik
 • fikarcnyi
  Nem értem miért gondolja bárki, hogy a moziknak annyi lenne.
  Moziba nem azért megy az ember, hogy csak simán megnézzen egy filmet. Azt már évtizedek óta meg tudja otthon oldani. Egyrészt a mozi egy program, akkor megy oda az ember, ha szórakozni szeretne. Találkozni a barátaival, randizni, családi program, stb. Nem csak maga a film nézés benne a lényeg, hanem a kerete is. Másrészt azért még attól nagyon messze vagyunk, hogy a moziban kapható audiovizuális élményt egy otthoni setup meg tudja adni, bárki számára elérhető árak mellett.
  Ezeket úgy mondom, hogy nem vagyok egy nagy mozi fan, évente elmegyek 2-3-szor és ennyi, de nem láttam még olyan TV szobát senkinél, amire lecserélném azt az élményt.
 • Vili
  “Néhány cég, amelyek a közelmúltban jelentették be a távozásukat Texasba”

  Ez érdekes lehet, átbillentheti texast demokratába .. már a mostani választásokon is látszott, közelebb voltak az eredmények, 630e lemaradása volt csak Bidennek, ha sok cég átmegy Texasba, sok értelmiségi meg olyan ember költözhet oda, aki nem republikánus .. mégiscsak a második legtöbb elektort adó állam, ha azt tartósan bebuknák a republikánusok egy ilyesmi féle társadalmi átrendeződés miatt, akkor sok esélyük nem maradna a jövőre nézve, eddig részben a választási rendszer egyenlőtlenségei miatt tudtak még érvényesülni. Na mindegy, ez lehet off és megy a kukába, de szerintem érdekes.

 • ht
  Az biztos, hogy a mozis szokasok atalakulnak, ahogy az is, hogy nem lesz ‘veguk’.
  Moziba jarni tovabbra is egy program, tarsasaggal, megvan a feelingje (igen, lehetnek koztuk negativak is, ilyen az elet). Valoszinunek tartom mondjuk en is, hogy szukul az a reteg, aki erre mindenkepp igenyt tart. Avagy kevesebb olyan film / alkalom lesz, amit moziban akarnak megnezni.
  Masreszt viszont itt sokan a nagy TV-t emlegetik, ok elfeledkeznek a hangzasrol? Egyreszt kevesbe latom, hogy itt is akkora lenne a fejlodes, terhoditas mint TV-k teren, masreszt meg ha lenne is, egy tarsashazban nem fogod ugy feltekerni a hangot, mint egy moziban, marpedig igen sok filmnel ez szukseges egy igazi ‘mozi hatashoz’ (meg nyilvan a minoseg is).
 • Zupa

  Rosszul irtad.
  IPO = It’s Probably Overpriced (valoszinuleg tularazott) 🙂

  :
  Besirtam 🙂

 • Zabalint
  A mozinak szerintem lesz a jövőben is létjogosultsága, csak a mozik számának kell ehhez jelentősen csökkennie. Ahogy egyébként csökkent is a tévék elterjedésekor. Az az állapot tarthatatlan, hogy a kizárólagos vagy előre hozott tartalom miatt menjenek az emberek moziba, az lenne a normális, ha csak a közösségi élmény miatt maradnának a mozik, de az sokkal szűkebb közönséget vonzana.

  Az elmúlt években csak azért voltam moziban, mert az art mozik olyan filmeket is vetítenek, amelyekhez máshonnan nem, nagyon drágán, illegálisan vagy csak adathordozón lehet hozzájutni. A covid alatt volt hogy fizettem filmenként is streamért.

  A streaming mellett szól az is, hogy az A kategóriás filmek tartalmilag 100%-ban lementek trashbe, míg az A kategóriás sorozatok között továbbra is vannak tartalmasak, a sorozatokhoz pedig ideális a streaming. Ahogy a alternatív vagy művészfilmekhez is egyébként.

 • Zabalint
  A színházak azok, amik viszont egyértelműen csak átmenetileg szenvednek, ugyanakkor ott is tetszik az az innováció, hogy külön stúdiókat hoznak létre a színházak élő streaminghez. Helyettesíteni nem fogja, de jó lenne, ha a hagyományos előadások mellett ilyen is lenne, sok esetben hasznos lehetne, ha az ember nem tud elmenni előadásra, mégis valamelyik darab érdekli, vagy a premier utáni első hónapokban mikor a jobb daraboknál minden hely betelik, streamelve egy előadással sokkal több ember meg tudja nézni, mint amennyi a nézőtérre beférne.
 • Husz János Puszita
  Abból a 200+ milliárdból, ami sportra és egyházakra ment, juthatott volna valamennyi a munkanélküli ellátás legalább ideiglenes meghosszabbítására, ezekben a vírusos időkben. Nagyot dobna a fogyasztáson. Én még emlékszem az utolsó válságra, a gdp 1-2%-os zuhanása is komoly hatással van az egyéni egzisztenciákra a mindennapokban.
  Tuti nem lesz válságkezelés választási évben. Sokkal inkább el tudok képzelni különadókat, például a külföldi élelmiszerláncokra, nagyon megy az uszítás ellenük. Esetleg bankokra annak ellenére, hogy rájuk is nehéz idők járnak. A kormány nagyon érti a kádári neplelket.
 • Giorgio
  – sportra napi 541 millió,
  – egyházakhoz napi 398 millió,
  – az egészségügyre pedig naponta 196 millió pluszpénzt csatornázott át a kormány.

  A sport éppen tartja a testet az egyház pedig a lelket. 😀 Gondolom ez a magyarázat. Ezt így bemerik vállalni COVID alatt vagy 22-ben nem is akarnak már nyerni? 😀 Mondjuk abban is van logika…

 • érdekes
  Egészségügyre? Az engem is érdekelne, mennyit költött a magyar állam az elmúlt 30 évben megelőzesre, felvilágosításra, az egészséges életmód, táplálkozás, tömegsportok előmozdítására 😀 Élükön a bálos politikusokkal akik 10 éve zászlajukra tűzték hogy “ottatáseésséügykorupció”
 • jami
  A színházakat is temették a mozi terjedésekor. A tv terjedésekor…
  Mondjuk én mozi max. évi 1x megyek, de ha megint lehet – ez az arány marad. Igazán jó program, egyedül a kedves polgártársak tudnak kiakasztani.

  Aggódni a kereskedelmi TV-knek kellene, felőlem már most is bedobhatja mind a törülközőt. Jelenleg csak azért van előfizum, mert enélkül DRÁGÁBB lenne az internet. De nem nézem, össze sincs rakva a dobozkája… Ellenben imádom a stream csatornákat, nyelvtanulás miatt is áldás.

 • jami
  A színházat és a nyári színházat viszont nagyon várom megint. A múzeumokba is végre eljutott az innováció.

  Ja, rádiót is csak kocsiban hallgatok, ott is szenvedés…

 • csizkek
  ´”Az eredeti imax film a mai napig verhetetlen, mind színben mint felbontásban. Ha jól tudom olyan 20k környékén van ha digitális vetítővel kellene helyettesíteni. ”
  Tegyuk hozza a csamcsogast es cola szurcsolest mint add-on featuret. A matatast, a telovillogast, beszelgetest, hajtarajok a kepben etc.. 🙂
  Szerintem se fog eltunni a mozi, miert tunne. Egy tarsadalmi program annak minden elonyevel, hatranyaval. Szemely szerint nekem nem er meg semmit ez a 20k elmeny, de ez corona fuggetlen. Szemelyes “korlatoltsag”, kb. 10 eve voltam utoljara moziban..
 • lekváros_kenyér
  Most még off topic, jövő héten már sajnos talán nem:
  Lassan “megelőzzük” a svédeket a covid19-ben meghaltak számát tekintve a hivatalos statisztika szerint. Mi lesz majd a mondás odafent? Eddig elég hangosan bírálták őket…
  A labornak tekintett Ausztriát már bő 50%-al “előzzük”.
  Egyre inkább úgy tűnik, hogy a tavaszon több volt a szerencsénk, mint a tudásunk. + nem kedvez az öregedő társadalom, betegség (cukor, szív, vérnyomás) sokaknál.

  Az önkéntes nyugdíjpénztárakba valószínűleg nem idén lesznek rekord befizetések. Én pl többször kaptam hírlevelet idén, hogy fizessek be. Eddig ez nem volt, ha jól emlékszem.
  Azért ne reklámozzuk túl! Még tényleg megkívánják, aztán pisloghatunk.

 • Pistu
  El akartam már engedni a témát, de tényleg étteremhez hasonlítottátok meg színházhoz a mozit? Szürreális. Meg “közösségi élmény”? Milyen közösség az, ahol nem akarjátok hallani és látni egymást? 🙂
  Mindenesetre a filmkészítők felismerték, hogy az otthon kényelme fontosabb a hatalmas kijelzőnél, amit egyébként otthon is elérhetsz. Bárki kiszámolhatja, hogy milyen méretű kijelzőhöz és felbontáshoz milyen messze érdemes ülni:
  designcompaniesranked.com/resources/is-this-retina/
  Aki szereti, járjon moziba, csak azt is fogadja el, hogy változnak az igények.
 • Kandara
  Streameléshez gép is kellene. Amikor legtöbbet voltam moziban (2017), 24970-et költöttem kb. 10+ filmre, nem emlékszem a pontos száma (a jegyek megvannak, de most nem keresem elő). A laptopom 12 éves, nyárra jutott el oda, hogy ha túl sok böngészőablak van megnyitva, túlmelegszik/gyorsan fut a proci, és leáll. A végét járja, ahogy a régi operációs rendszerből kihátrált már a fb is, egyre kevesebb dologra tudom használni. Szóval új gépet kellene vennem, akkor inkább elmegyek moziba, az az évi pár film, ami érdekel, nem ér annyit, hogy bármire előfizessek, ha lenne gépem, akkor se (illegális letöltés már nem játszik nálam). Attól herótom van, hogy egyesek telefonon néznek filmet (bár youtube-ra én is rászoktam, de nem ennyire durván), még a netezés se kellemes annak, aki PC előtt szocializálódott, úgyhogy eszembe se jut, hogy esetleg telefonnal streameljek.
 • Kandara
  Ha vége lesz a moziknak, hát, ettől függetlenül nem sajnálom őket, brutálisan lopnak a zsebünkből a popcorn-kóla árával.
 • attila
  Osztán annak a felső 10%-nak akinek a részvények 88%-a a kezében van az usákoknál ugyan miért kéne realizálni ? Miért is lenne szükségük a pénzre ? Addig nem tud lenni nagy esés a tőzsdéken amíg fed nem emel kamatot, vagy nem lesz olyan fed vezetés aki jobban fog félni az adósságválságtól mint a mostani. Ha az a mentalitás marad hogy bármeddig nőhet az adósság úgysem lesz infla ( van infla csak más a neve: eszközárbuborék ), szóval amíg nem látják be hogy az eszközárbuborék is káros a gazdaságra addig nem emelnek kamatot….
 • Kobe
  Nekem kimondottan tetszik, hogy hogyan probaljak tomegek racionalizalni a mozit, es ervelnek hogy mekkora jo program az elavultsagatol fuggetlenul.
  80 feletti IQ val mi helyettesithetetlent talal benne az ember? Nagy vaszon? 150ert mar lassan a masfel meteres tvket dobaljak, 4K-val. A vaszon? Biztos elmeny valakinek egy fako xar kivetiton neznie, de egy normalis ledhez kepest szinvilagban es felbontasban sem rug labdaba. A hanghatas? Normalisan kiepitett THX keves helyen van, manapsag mar egy ertelmes hangkelto is par tizezerbol megvan, siman utolerte a 10-20 evvel ezelotti mozis hangtechnikat (mert hat a cinema citykbe ugye kb akkor telepitettek utoljara barmit)
  3D? Halott, a loteri doglott kutyat sem erdekli.
  Jo szocializalodasi program? ha a moziban szocializalodsz, zavarod a tobbieket, elobb utobb jogos a nyakleves. Mi maradt meg? 3x aron megvenni a nassolnivalot… Kihagyhatatlan
 • legatus
  A moziba járó száma évtizedek óta esik a fejlett világban. Csak az emelkedő jegyárak és az infláció miatt tűnt úgy hogy nem. A streaming csak felgyorsította ezt a folyamatot a covid meg rátett 3 lapáttal. Ezzel együtt nem fog megszűnni csak elveszti a kiváltságos helyzetét. Nem az lesz hogy az új filmek először csak és kizárólag moziban lesznek elérhetőek, ennyi. Ehhez az új helyzethez kell majd alkalmazkodniuk. De aki moziba akar menni az a covid után is megteheti.
 • Surci

  Távol áll tőlem mindenféle szociális hogyishívják, de olyan, hogy valami virtuális cirkuszban dobáljuk az ezermilliárdokat, miközben ennek a reálgizdasági alapja rekordsebességgel zsugorodik, na olyan hosszútávon NINCS. Se itt (ingatlanpiac) se az usákonál (részvénypiac) se a derivatíváknál, se a kriptojátéképnzeknél, se sehol.

  Kurvanagy pofáraesés lesz amint kiderül hogy a vakcina után nem lesz minden ugyanaz mint az utolsó békeévben.

  concordeblog.hu/2020/12/14/ehezok-viadala/

 • Atom Ant

  Azt azert majd fejtsd ki kerlek, hogy mi koze az IQ-nak ahhoz, hogy valakinek a Mozi nagyobb elmeny, mint otthon ulni a TV elott.

  De te biztos bulikazni se jartal soha, mert beb@szni otthon is lehet, fust sincs, meg a csajodat se hanyjak nyakon.

  Setalgatni se jarjon az ember, ki az a 80-as IQ-ju barom, aki andalog A-bol B-be, mikor az kocsival 2 perc?

  Sot kajalni se uljel be sehova, mert nehogy mar otezret kerjenek azert amit te otthon megsutsz 870 Ft-bol.

  Utazni is mi a f@sznak, rohanas, stressz, lehuznak. Otthon megnezed Parizst dronrol a Youtube-on nem?

 • naa
  “Ja, rádiót is csak kocsiban hallgatok, ott is szenvedés…”
  Próbáld ki a Klubrádiót, Budapest környékén még pár hónapig (mielőtt elveszik a regionális frekvenciájukat is, nehogy maradjon már egy független hang), vagy interneten. Szerintem színvonalas műsoraik vannak.

  Valóban, ma már nem drága a méretes kép és a dögös hang, de azért a mozivászonnak van hatása. Persze, jó otthon is filmet nézni, de néha jó kimozdulni is. Mi egy 1 termes moziba szoktunk legtöbbet járni, ahol kb. kéthetente megállok pont a mozi előtt egy hatalmas parkolóban, besétálok, esetleg veszek egy kávét vagy más innivalót és besétálok a terembe, nincs sorban állás, nincs tömeg és valami miatt nincsenek tahók sem. És előtte, utána lehet “szocializálódni”, beszélni 2 szót a gyerekkel, aki nem csak elmegy a szobájába, vagy ki se jön onnan, csak mert az ősök éppen Netflixet néznek. Remélem lesz majd megint.

 • Alfa
  : olyan nagy ingatlanlufi nincs, 2-5%-os bruttó hozam reményében lehet lakást venni. Airbnb nélkül, hosszú távú kiadásra.
  A növekedés nagy része inkább az állami támogatás és az általános eszközárbuborek miatt van.
  De ez nem bitcoin, nem lesz 10 év múlva hirtelen 30%-al több jó lokációjú belvárosi lakás. Szűkös javak már csak ilyenek, egész jól őrzik az értéküket.
 • Kobe
  az IQ nak annyi koze van hozza, hogy egy bizonyos (IQ) szint felett erdemes racionalisan tudni felmerni a terepet, maskulonben baj van a toronyban. Mennyit fizetsz egy adott szolgaltatasert es mekkora elvezeti erteket ad cserebe. Ha racionalisan tudod tekinteni a mozit, rajossz hogy semelyik komponense nem megugorhatatlan manapsag egy atlagos otthonban, es cserebe meg nem is kell 800ert venni a 150ftosnal otvarabb minosegu popcornt.
  Jelen evben egy 2 fos mozi kb 10 rugo, 1 filmert, ami sokszor utolag derul ki hogy moslek. 10 rugo = 3 honap netflix / hbo go / hbo max (parszaz film befigyel azalatt) es 4-5 mozira valo ragcsa.
  Vagy ha 10 rugoert tankolsz a kocsiba es elmesz kirandulni, akkor is jobban jarsz. Vagy 2 szinhazjegy.
  A Parizst dronnal youtubeon peldaert kulon pacsi, szerinted egy mozi mennyivel ad valosabb elmenyt? :)) azonkivul hogy a vaszonmeret mas
 • usespanner
  Az AirBnB egy vicc.
  Mivel nem hajlandó nyilvánossá tenni az összes regisztrált adatait, egyszerű adócsalást követ el.

  Ez olyan, mint a kínai piac a 8.ker közepén, amihez nem lehet hozzányúlni.

  Miért ne lehetne?
  Kórházakat és a fél gazdaságot le lehet zárni, Brüsszel fejőstehenének nekimenni, de nem bír el a kormány (önkormányzat) egy Airbnb-vel meg egy csoffadt kínai piaccal? 🙂

  Amúgy az összes AirBNB lakás felszámolásától miért is lennének olcsóbbak a BP-i ingatlanok? Ezen túl hol lakna a fővárosi turisták 20%-a? Fotballstadionokban?

 • V.A.Laki
  : Regen olvastam barmit, ami ennyire elkeseritett volna. Mindig azzal adjak el a valsagkezelest, hogy igy a szegenyeknek is jobb, de ez konkretan A lovakat lelovik, ugye? Amerikaja.
 • csizkek
  “De ez nem bitcoin, nem lesz 10 év múlva hirtelen 30%-al több jó lokációjú belvárosi lakás.”
  Majd nez meg amikor lejart a hitelmoratorium es likvidalni kell par airbnb-s lakast a belvaros(ok)ban. Az jo, hogy a kinalat nem bovul, de arra is kivancsi leszek mi lesz a home office-al. Ha Kaliforniabol elhuznak a cegek/nepek, akkor nem gondolnam hogy egy hasonlo nem fog Mo.-on lejatszodni.
 • TonyShark
  évek óta nem járok moziba. az egykori barátnőmet persze jó volt elvinni annak idején, egynek jó program. meg akinek családja van, a gyerekeit lekötheti egy picit. de eddig is csak azért járt oda a magamféle, mert hamarabb meg lehetett nézni a filmeket, odahaza.

  otthon kényelmesebb. bármikor megnézhetem. nem húzom fel magam a közönségen, aki mindennel foglalkozik, csak a filmmel nem. nem kell megnéznem a reklámokat. nem megy szét a dobhártyám. és nem kell a kólától tocsogó padlón mászkálnom.

  Kandara: a régi laptopodból remek nas lehet, ha van gigabites portja. xigmanas tök jól elfut régi vason is. a filmeket pedig tv-n keresztül is nézheted direktben. igénytelenebb esetben dlna-n. viszont, ha veszel egy 10 ezer ft-os tv boxot, akkor kodin. vagy előfizetsz vmire, a tv-ben már majdnem mindnek van natív kliense.

 • Surci

  “olyan nagy ingatlanlufi nincs, 2-5%-os bruttó hozam reményében lehet lakást venni”

  5%-ot ad a szuperállamkötvény, azalatt ki vacakolna lakáskiadással? Plusz illeték, ügyvéd +bérlőkkel szarakodás, +berendezés és egyéb járulékos költségek. Ahogy bejött a MÁP+ 4/5-ével csökkent a kiadásra keresők száma, most meg már a bérleti díjak is esnek, szerintem tartósan, és az árrobbanásnak is vége, lesz vagy 30% csöki minimum Bp-n.

  “nem lesz 10 év múlva hirtelen 30%-al több jó lokációjú belvárosi lakás”

  Erre se mernék megesküdni. Lakni nyilván kell, egy főváros sem fog soha elnéptelenedni, ellenberger a népesség csökken, a régi mag lakóházai nem igazán alkalmasak a mai kor igényeit kielégíteni, meg úgy általában is siralmas állapotban van a magyar ingatlanállomány, a budapesti is.

  De ha ránézel a pár napja itt közölt ingatlangrafikonra, szerintem mindent elmond, klasszikus lufidiagram.