Megvan a devizahitelek forintosítási árfolyama

Vasárnap kiadott egy közleményt a Nemzetgazdasági Minisztérium, miszerint megállapodtak a Bankszövetséggel, hogy vagy a pénteki devizaárfolyamon, vagy a Kúria döntése óta eltelt idő átlagárfolyamán váltják át a devizahiteleket, azt kell alkalmazni, ami az adósnak kedvezőbb.

Mivel az elmúlt hónapokban tartósan elég magasan tartózkodott az árfolyam, nem térhet el lényegesen a pénteki záróártól, ami 308, 97 ft/euró és 256,6 Ft/svájci frank volt.

Ez jó hír a bankoknak és rossz a kedvezményes árfolyamban reménykedő adósoknak.

A devizát az MNB adja a tartalékaiból, így az átváltás várhatóan nem fogja megtépázni a forint árfolyamát.

Tudtommal még nem született meg a jogszabály, hogy is képzelték ezt a forintosítást pontosan, de hamarosan úgyis minden kiderül. (A forint miatt a magasabb átlagkamat már most borítékolható, bár ebben az országban minden megtörténhet.)

Share

196 hozzászólás

 • LSV
  Én is, a pénzügyeket nem kitanultak táborát erősítem, de ha az elméletem helyes, és a bankok “megbüntetése” retorika miatt folyamatosan romlik a HUF árfolyama, majd egy elég rossz pozícióba benyögik, hogy kérem akkor a MOSTANI árfolyamon lehet forintosítani, akkor azt nem nevezhetjük eléggé korrekt megoldásnak.
  Előttem már írták az én esetemet is (fiatal voltam, gondoltam miért fizessek albérletet, ha ugyanannyi törlesztővel “saját” lakásom lehet 15 év múlva, az ügynök pedig kifejezettem a CHF hitelt javasolta, én meg hibáztam mert fogalmam sem volt róla hogy eszik vagy isszák, illetve hogy az elmúlt 15 évben milyen árfolyam volt).
  Nekem még van bő 6 évem a hitelből, és nem tervezek forintosítani. Bár félő, hogy a “nem kötelező” is meg fog változni. Ugye hallottunk már olyanról valahol, hogy “ismétlem, nem lesz gázáremelés!”, vagy “nem kötelező visszalépni az állami nyugdíjba”…
 • Tibor
  Csak egy provokativ kerdes: ha az autonepper rabeszelt anno a dizeles autora mert a dizel olcsobb, es a dizel azota a benzin fole dragult, akkor lesz rola torveny hogy az auto eladoja koteles nekem teriteni a kulonbozetet? Vagy nekem a benzinnel olcsobban eladni dizelolajat?
 • L70

  Egyetértek. Az állam utólag megtette azt, hogy kezeli a bankok erőfölénnyel történő visszaélését. Aminek sokan nem örülnek, hogy az állam nem kezeli a deviza kockázatot, és nem kötelezi a bankokat sem erre. Ez pedig összhangban van azzal, hogy a devizahitelest nem mentik meg jobban, mint a forinthitelest.

  A 180 forintos árfolyam a HUF hitelesek és a nem hitelesek arculcsapása lett volna, mint ahogy az volt a végtörlesztéskor is.

 • hitel
  Egyébként a hírnek örülök, legalább is remélem ezzel már lassan vége lesz ennek a kínlódásnak. Ellentétben az egyik hozzászóló véleményével nem a kezdetekkor hanem most voltam deviza spekuláns, nevezetesen egy nagyot rakok most a hitelbe, de most hogy tudom semmi extra nem lesz 2015ben így nem kell “kivárnom” hanem egy mégnagyobbat beletolok a hitelbe. Méghogy devizaspekuláns… 🙂 Azok 180-on 250en kiszálltak pár éve. Én “mezei” ostoba hiteles, egy családi fészekre vízionáltam mikor balga módon hitelt vettem fel, ahol békésen felnőhetnek a gyerekek.
  😉
  Sőt tudjátok mit? Néha bánom hogy nem nagyobb kecót vettünk amit lehetett volna kissebbre cserélni ha kirepültek a gyerekek.
 • Poszáta
  Na igen, azt is tökéletesen bele tudta verni a média az emberek agyába, hogy aki devizahiteles, az garantáltan kertes családi házat vett, vadiúj autót és még a WC-ben is plazmatévéje van. Biztosan vannak ilyenek is, de szép számmal olyan is, aki normális méretű lakást vett, hogy a gyerekeivel élni tudjon valahol – de megkockáztatom,hogy az első lakását vette – és egyszerűen azért vett fel devizahitelt, mert az akkori feltételek és hangsúlyozottan az akkori gazdasági kilátások miatt semmi nem indokolta, jelezte a gazdasági válságot.
  Vagy ha igen és ezt a tisztelt pénzügyi szakemberek látták, akkor igen erősen megkérdőjeleződik az ő hozzáértésük/tisztességük is, mert hát akkor igazán rulettet játszottak, amikor kiöntötték a rengetek devizahitelt. Ez persze nem kisebbíti a másik oldalak felelősségét sem, csak azt szeretném megvilágítani, hogy a helyzet nem fekete-fehér.
 • GaramT
  Én csak azt nem értem, hogy ehhez az egészhez miért kell az állam? Eddig is voltak hitelkiváltó termékek, ha valaki a mostani árfolyamon akarta/akarja realizálni a veszteségét, akkor besétálhat a bármelyik bankba és kész.
  Ha meg nem lesz kötelező, mitől várják, hogy felpörög ez az amúgy nem túl prosperáló termékkör?!
 • Apuka
  7 gyermekes édesapa vagyok. Egy 1970-ben épült kocka házat (2 szoba + nappali) vettem vidéken CHF hitelre. Miért abban? Mert széles vigyorral tolta elém az ügyintéző, hogy lenne a Ft-os havi 72.000 Ft-os törlesztővel de van ez a svájci frankos havi 45.000-el. Még hozzá tette azt is hogy a CHF stabil és erős. Fogalmam sem volt róla, hogy ez éppen rosszat jelentett akkor. Közösen számoltunk, hogy ha 10-20%-ot változik az árfolyam akkor a törlesztő rosszabb esetben elmegy 50-55.000-ig. Hogy ez a tőketartozást befolyásolná arról egy szót sem említett a “drága”. Ma már minden deviza hiteles “kicsi” pénzügyes lett. Akkor az ember rábízta az okosabb banki “szakemberre”. Nem szép dolog, hogy a spekik kiszálltak 180-on. Aki meg azért szállt bele, hogy legyen hol laknia annak semmit, de szó szerint semmit nem ment le az adósságából.
 • Kiszamolo
  GaramT: nyilván hamarosan kötelező lesz, hiszen önkéntesen eddig is lehetett. De ezt még ráérnek beadni a népnek.
 • graphite
  “Én csak azt nem értem, hogy ehhez az egészhez miért kell az állam?”

  Azért, mert a devizahitelesek 80%-ánál a meglévő ingatlan nem nyújt fedezetet, ezért nem tudják kiváltani a hiteleiket. A forintosítás után még nagyobb bajban lesznek ezek az emberek, hiszen a kamat emelkedni fog, tehát a törlesztőrészlet is, nagy eséllyel. Miközben a CHF árfolyam csökkenni fog az EUR-hoz képest – szerintem.

 • Stanlee
  En ha akartam volna sem tudnam kivaltani a hitelt, mert az uj szabalyoknak nem felelek meg. Az ingatlanfedezet nagysaga nem eleg a hitelkivaltashoz. Ez pont az, mint amit irt, hogy a toke is sajnos Ft-ban nott, mig az ingatlan erteke csokkent Ft-ban. Tehat lehet, hogy a fennallo hiteled toke resze Ft-ban kifejezeve akar a duplaja is lehet annak, mint amit az ingatlan er, ami jelenleg is a hiteled fedezete. Na ezert lesz erdekes, hogy hogyan tortenik meg a hitelek forintositasa. Ha az lesz, hogy az adosnak ingatlanfedezetet kell felmutatnia a hitel ketszeres ertekeben, sokaknak nem fog osszejonni a dolog. Pl nekem se. Szoval jobbnak lattam eddig a bankomnal a kerdeskort jegelni, es nem kapirgaltam meg a beszaradt tehenlepenyt, mert a belseje meg igencsak folyos :-).
 • GaramT
  same here, bár itt “csak” a hitel értékével egyenlő a lakás értéke, mert volt kellő önerőm és csak egy egyszobás lakásra vágytam. ellenben a sztorit ki tudom egészíteni azzal, hogy külföldön dolgozom, még csak nem is EU országban, úgyhogy otthon még jövedelmem sincs. egy olyan jövedelemigazolással meg nem tudom tudna-e bármit is kezdeni a bank, ami egy olyan devizában van, amit nem váltanak.
  és mi lesz akkor pl. velem, ha kötelezővé teszik a konvertálást de nem akarok / tudok még egy ingatlant bevonni fedezetnek és jövedelmem sincs?
  átváltani pedig ilyen feltételekkel természetesen nem akarok, nem forintban kapom a fizetésemet, úgyhogy ha romlik a forint az én pénzem is többet ér (csak a tartozásom nem csökken annyira)
 • advocat86
  portfolio.hu/finanszirozas/hitel/kemeny_lesz_a_kormany_azokkal_akik_nem_akarnak_forintositani.3.206222.html

  Magyarul gyakorlatilag mégiscsak kötelező lesz a forintosítás. Nem a hitelkiváltásnak lesznek feltételei, hanem a devizahitel megtartásának, aminek a legtöbb devizahiteles jó eséllyel nem fog megfelelni.

 • Kiszamolo
  Új hír: a forintosításra az elszámolás után kerül sor, a jövő év első felében.

  Nem lesz kötelező, de ha valaki nem jelzi 30 napon belül külön, hogy nem kéri, akkor átváltják a hitelét.

  November 14-én adják be a tervezetet.

 • kridli
  Azért kíváncsi leszek ezt hogy hozzák össze azzal a dumával, hogy a bankok majd versenyeznek egymással. Vagy úgy gondolják, hogy a saját bank forintosítja, és utána lehet más banknál próbálkozni kedvezőbb hitellel kiváltani a már forintosított hitelt?
 • Stanlee
  Ma szamoltam parszor. Arra a megallapitasra jutottam, hogy a temaval akkor fogok megint foglalkozni, amikor a bank megkuldi, hogy milyen feltetelekkel hajlando a hitelem forintositani. A kapott informaciok alapjan szamolok par annuitast Ft (uj kondiciok) es EUR (regi kondiciok) alapon. Ahol rovid tavon jobban megeri (3 ev), abba fogok belemenni. Amig a jatekszabalyokat nem ismerem, nem is otletelek azon, mi lenne a jobb megoldas, a lenyeg, hogy nem piszkalom a temat a banknal.
 • Gorcsi
  Megjegyezném úgy lesz ez is önkéntes mint sok más. Nagy esélyel olyan feltételek lesznek szabva, hogy 99.9% forintosítani fog, mert muszáj lesz neki. Pl a 2011-es devizahitel felvételi törvény: “amelyek a minimálbér 15-szörösére rúgó devizajövedelem esetén teszik csak lehetővé a devizahitel-felvételt.”
 • GaramT
  30 nap honnantól számítva?! Évente 3x megyek haza, ha az értesítő készhezvételétől számít akkor mi számít majd készhezvételnek? A nem túl olcsó repjegyemet leverhetem-e az államon, ha emiatt haza kell mennem 3 napra? Elképesztő.. 🙁
 • milyen feri?
  akik ezutan forintgyengülest vizionalnak, azok miert is teszik?
 • milyen feri?
  @random-okos: “Nézzétek meg az USDHUF-ot. Sose volt még ilyen gyenge a forint a dollárhoz képest.”

  te egyebkent miröl beszelsz.

 • GaramT
  oké, közben elolvastam a cikket, hát hmm… szóval kihirdetnek egy törvényt, és lesz 30 napom, hogy hazautazzak? mennyi most amúgy a nettó minimálbér azt tudja valaki?
 • tj
  Mi van az LTPvel kombinált hitelekkel? Javítsatok ki ha tévedek, de ha az eredeti hitelt ki akarná váltani az ember, esetleg előtörleszteni akarta az LTP lejárta előtt akkor bukta az állami támogatást. Ilyen esetben mi van?
 • Janos

  Az MNB barmikor eladhatna mostanaban az eurojat, 309 ftot kapna erte.

  Viszont mire ittlesz a forintositas, addigra valoszinuleg 310 ft folott lesz az euro. Ugyhogy nem kell agodni, jol fogtok jarni.

  Raadasul lesz egy 10-20% csokkenes a jogtalan kamatemelesek miatt.

  Ja, es a kormanyzati kommunikacio az elmult evekben a csokkentes fele mutatott. Ugyhogy ha en most devizahiteles lennek, akkor orulnek a forintositasnak.

 • Janos
  :

  En azert gondolom igy, mert a kormanyzati kommunikacio szerint nem baj, ha gyengul.

  Ja, a jegybank is ilyeneket mond.

  Meg nincs arfolyamcel

  es mar egyertelmuen kimondtak, hogy az alapkamatot lenttartjak… valoszinuleg meg akkor is, ha a FED mar emelt… ebbol a forintgyengules egyertelmuen kovetkezik…

 • Kiszamolo
  tj, nem. Különválasztják az LTP-t, amit vagy továbbfizetsz, vagy felmondasz.

  Ha pedig már 4 év eltelt, be is lehet törlesztetni állami támogatással.

 • graphite
  CHF-ben kapod a fizetésed? Csak akkor lehet a CHF hitelt megtartani, ha CHF ben kapod a fizetésed, és a minimálbér (nettó 66 ezer azt hiszem) 15x-ét kapod. Vagy ha EUR a hiteled, akkor EUR-ban.

  Én azt hiszem itt befejeztem a lakás törlesztését, oldja meg az állam meg a bank egymás között.

 • tgwh
  , nem írnál a forint hitelek fixálásáról is? 3 évre tervezik vagy mifene.
  A devizásokra kíváncsi leszek, hogy változnak a törlesztők.
 • Poszáta
  És úgy gondolod, hogy az elkövetkező 5-10 évben 310 fölött is marad, ugye? Egyébként nem tudom máshogy értelmezni a “jóljárást”. Tegyük hozzá, hogy még ez is messze lenne az igazságtól.
 • graphite
  “A meglévő devizahitel megtartására csak az ügyfelek szűk szegmensének lesz lehetősége. Varga a 2011 óta hatályban lévő szigorú devizahitel-felvételi szabályokra utalt, amelyek a minimálbér 15-szörösére rúgó devizajövedelem esetén teszik csak lehetővé a devizahitel-felvételt.”

  A forinthitelnél nem kell majd megfelelni a követelményeknek? Mert akkor én forinthitelt sem fogok kapni, az ingatlan nem fedezi a felelevenedő hitel értékéét 🙂

  Egyre mélyebbre süllyednek, pedig ez a Varga komoly embernek tűnt (nem arra gondolok, hogy soha nem nevette el magát) ….

 • Zabalint

  Csak az mentesülhet az átváltás alól, akinek devizajövedelme van.
 • Péter
  ha kvázi kötelező lesz a forintosítás, akkor jól megszívatták a népet.

  1. Forintosítani eddig is lehetett piaci árfolyamon, (a hitelező banknál még azoknak is, akinek kevés volt a fedezete).
  2. Emellett volt az árfolyamgát
  3. Még választhatta azt is a polgár, hogy marad devizában.

  Most csak a forintosítás maradt. A három lehetőségből egy. Hogy ez most mitől jobb?

 • rathelor
  advocat86, Gorcsi: azért nem csodálkoznék azon, ha az a 2011-es törvény ütné a szolgáltatások szabad áramlásának elvét. Az hogy senki nem anyázott még hivatalosan miatta, egy dolog. De ha új szerződésekre még el is fogadom az érvényességét, akkor is kíváncsi vagyok, hogyan tervezik a meglévő hitelszerződésekbe való erőszakos belepiszkálást anélkül, hogy ne szednék őket ízekre az első magyar vagy EU-s bíróságon.
 • Poszáta
  index.hu/gazdasag/2014/11/10/ordibalt_a_fonok_ha_valamit_leirtunk/ Ugyan, ezeket a bankokat sajnáljuk? Ha ez folyt nemzetközi szinten, ugyan mivel lehetett jobb a hazai helyzet?
 • tgwh
  ,,Gyakorlatilag kötelező a forintosítás.”

  ,,Többet árt mint használ.”

  ,,A Fidesz újra átverte a választópolgárokat…”

  Ámen. De ott van még az a ,,ha”.
  Bankmonitor szerint 2.5-szeresét kell visszafizetni, áruhitelre stb.-re nem lehet, csak lakás célúra.

 • Korx
  Na akkor számoljunk:

  – Most fizetek kb. 45 000-et az árfolyamrögzítés miatt.
  – Ez azonnal felmegy 64 150-re (45/180*256.6).
  – Majd mivel a forinthitelnek magasabb a kamata, ez meg jó 75-80 ezerre.

  Ja várjunk. Előbb lemegy 15-20%-ot az átkalkulálás miatt.
  Tehát 45-ről lesz kb. 36 000.
  Ez 51 320-ra.
  Majd 60-65-re.
  Ez akárhogy is nézem 33%-os emelkedés. (És, gondolom, a gyűjtőszámlán lévő HUF tartozást még hozzácsapják)

  Ki is lesz megmentve!? Most fognak csak igazán tönkremenni az emberek!

  Ráadásul,amikor megszűnik az árfolyamrögzítés,ha marad az árfolyam 256 akkor fizetnék kb. ennyit.DE ha lejjebb megy!?Ami azért 10-15 éves távlatban remélhetőleg megtörténik. Akkor mi van? Azt az előnyt most kényszerűen elbukom, sőt, mivel a HUF kamat emelkedni fog, 10 év múlva nem 60-at fogok fizetni hanem 80-at.
  Reménykedem,hogy 20% inflációval, amit követ a fizum, de a kamat nem, elinflálják.
  Aha..

 • Korx
  Hihető történet, nem?
  Ez az egész akkor ér valamit, ha mondjuk azt mondják, hogy akkor a futamidő végéig fix kamat, ami 1-2%-kal alacsonyabb az átváltott hitel aktuális kamatánál. Vagy legalább nem nagyobb..
  Különben csak árt, inkább maradna a CHF. Még ha 300 lenne az árfolyam sem fizetnék annyit mint majd fogok ha az MNB kamat újra 6-8% körül lesz. Ami ezek után tudom mikor fog jönni: 2016.01.02-én.
 • Flimo
  Engem is mentsen meg valaki, mert esett az otp árfolyama a végtörlesztésnél. Nevetséges ez az ország, a sok “nem baj ha bukok, az állam majd megvéd” emberrel.
 • Majomparádé
  “Még ha 300 lenne az árfolyam sem fizetnék annyit mint majd fogok ha az MNB kamat újra 6-8% körül lesz.” és itt a lényeg, tehát beismered, hogy a devizahitelesek még a hatalmas árfolyamromlás ellenére is sokkal jobban jártak, mintha a hitelt forintban vették volna fel. Akkor miről is beszélünk, minek ez az egész, kit kell megmenteni és miért?
 • Janos
  :

  Semmi oka nincs a forintnak erosodni az euroval vagy a frankkal szemben.

  Se a gazdasagunk nem indokolja, se a kormany nyilatkozatai.

  Valoszinuleg azert ilyen eros meg a forint, mert a devizahitelesek miatt nem akartak hagyni leertekelodni, de !semmilyen! arfolyamcelja nincs az MNB-nek. Ugyhogy nem kell agodni, 2 ev mulva valoszinuleg mar a 320 ftos euro is olcsonak fog tunni.

  Vagy szerintetek miert akarnak forintositani?
  Az elmult evekben folyamatosan gyengult a forint. Szerintem nem lenne meglepo, ha a 330as szintet is elerne par even belul.

 • Korx
  Az a helyzet,hogy nem kértem hogy mentsenek meg.És olyan áron nem is akarom, hogy rosszabbul járjak.
  Ezért írtam,hogy “most fogNAK tönkremenni” Én tudtam hogy mit vállalok,bár brutálisan elszámoltam magam.
  Ugyanakkor
  -Azt,hogy ennyire elszállt a CHF,az államnak köszönhetem.
  -Az,hogy a kamatom volt dupla is a kezdetihez képest,amikor a CHF LIBOR majdnem 0 volt,azt a bankomnak köszönhetem.

  Ezért két dologgal egyet tudok érteni:
  -Az árfolyamrögzítéssel, úgy is, hogy azt is meg kell majd fizetnem.
  -Az újraszámolással, mert tisztességtelennek érzem a kamatemeléseket,főleg,hogy sosem késtem,a fizetésem alapján pedig kiváló adós vagyok.Velem fizettették ki a bankok a rossz adósok veszteségét.Ezt nem tartom tisztességesnek!
  Azt viszont,hogy az állam forintosít az én KÁROMRA úgy,mert devizaspekulációt tart,leértékeli a forintot hogy a pocsék gazdaságpolitikát mentse,visszautasítom!

 • Korx
  Egyébként nem jártak jól a devizahitelesek, mert csak akkor tűnik “kicsinek” a törlesztőjük, ha a 265-ön kiszorzott forinthitelhez mérjük, ha a 145-ön szorzotthoz, akkor már nem.

  Ugyanakkor a kormányunk csodás tevékenysége miatt minden egyes “mentés” után az adófizetők milliárdokat fizetnek, és én valahogy mindig csak rosszabbul járok.
  És ha az az állam célja az lenne, hogy a havi törlesztő csökkenjen, mert a sok birka túl sokat vett fel, a sok ostoba bank meg adott is nekik hitelt, akkor ez nem jó megoldás, mert növeli a törlesztőket. De nem ez a cél. Nem a hitelesek csődjének megakadályozása.
  Azt sokkal egyszerűbben meg lehetne oldani: elsétálási joggal, vagyis hogy a lakás eladása után ne követelhessen a bank semmit.
  Ez semmi másról nem szól, mint arról, hogy leértékelik brutálisan a forintot, hogy az exportmérleg javuljon, hátha helyrerakja az egyensúlyt. Nem fogja.

 • Ken
  Ordas és “okos” társai.. Még mindig itt tartotok? HIÁBA olvastuk el a szerződést, nem lehetett érteni. Az ügyintézőben bíztunk, érted? És ő a lényeget “elfelejtette” közölni. Úgy volt megfogalmazva, hogy ne lehessen érten. Mit gondolsz, a bírók/ügyvédek miért 7 évig próbálták értelmezni!!??

  És hagyjuk már ezt a “megmentéses” dumát. Az elcsalt pénzt, legfeljebb visszafizetni lehet(ne). Itt max. a kormány próbálja menteni a hitelét. A bankoknak meg örülhetnek, megint jól járnak.

 • Poszáta
  Bocs, de a devizahitelesek zöme nem kérte, hogy megmentsék. Nem látjátok, hogy direkt megy az uszítás?
 • Janos
  :

  A forint sokaig tulertekelt volt. majd most talan normalizalodik az arfolyama. Amugy miert baj, ha azert ertekeli le a kormany a forintot, hogy a gazdasagat erositse? Kina is ezt tette ( vagy meg teszi is?) es bevalt nekik. Nekunk is bevalhat.

 • Poszáta
  Mesélje már el valaki, hogy milyen milliárdokba kerül az állampolgároknak a “mentés”, mert akárhonnan nézem ezt nem látom. De lehet, hogy bennem van a hiba.
 • Ken
  És a tőke hogyan fog változni?? Vagy 256-on átváltják, és hello?!
 • Mettőr
  Ordas ki kellene már jönni a biciklibelsőből és kicsit tanulmányozni mielőtt a régi lejárt lemezt nyomnád!
 • Makk Marci
  Szerintetek jól sejtem, hogy az átváltás után elgyengítik a forintot?
  Véleményem szerint minden jel arra mutat.
  Érdemes most / közeljövőben bevásárolni euroból? 307 most.
 • Walhalla
  Szerintem Ordas nagyon jól fogta meg a hármas felelősség kérdését.Emlékszem,hogy volt egy külön a4-es papír a szerződéseknél,amiben felhívják a figyelmet az árfolyamkockázatra,de ez senkit nem érdekelt,sem más feltételek,csak egy számított:mennyi a havi törlesztő.
  A bankok haszonra törekedtek(ugye tudjuk,hogy nem karitatív szervezetek?),az állam meg hagyta,mert pörgette a gazdaságot a fogyasztás…
 • Korx
  Az árfolyamrögzítés felét az állam fizeti. A csodás intézkedések miatt megemelkedett árfolyamot a hitelesek fizetik. 2010-ben messze nem volt 256 a frank. 195-200 körül volt.
  A bankokat megsarcolták, a szegény ügyfelek van védelme érdekében, megszűntek az ingyenes számlák. Ennyi elég? Ha nem avatkoznak be, ma is boldogan fizetjük 200-on a frank alapú hitelünket…
 • Korx
  És akkor a 180-as végtörlesztés veszteségeit sem hajtották be a bankok a többieken, nem? Hol az igazság? Akinek volt pénze, azt támogassuk meg egy 180-as végtörlesztéssel, akinek nincs, annak drágítsuk a hitelét 33%-kal?