Változás a külföldön történő végrehajtásában

Eddig viszonylag könnyű volt elszaladni a végrehajtás elől, mert a magyar végrehajtást nem fogadták el automatikusan külföldön, hanem csak külön eljárás után lehetett érvényesíteni az igényt.

Nos, ez most megváltozik az Unión belül. A Parlament honlapján olvasható az új törvénytervezet, ami automatikussá teszi a végrehajtást, ha azt egy másik uniós országban elrendelték.

Az indoklás szerint: “Az új Brüsszel I. rendelet célja a határon átnyúló polgári, kereskedelmi igénye érvényesítésének könnyítése, egyszerűsítése a korábbi szabályozáshoz képest….Az új Brüsszel I. rendelet következtében a jövőben a polgári és kereskedelmi ügyek többségében hozott olyan határozatok, amelyek a meghozataluk helye szerinti EU -tagállamban végrehajthatók, a többi tagállamban is gyakorlatilag automatikusan, a korábbi közbenső eljárás szükségessége nélkül végrehajthatók lesznek.”

Ha téged érint, érdemes lesz ezzel számolnod mostantól. Nem tudom, ez kiterjed-e például a bankszámlák külföldi inkasszójára, de majd ha jár erre egy jogász, remélem megmondja.

Share

5 hozzászólás

 • graphite
  Ezek után a “bebukott” devizahiteleseknek nem Németországba kell menni, hanem Kanadába 🙂
 • HNR
  Ez nem pontosan úgy van, ahogy látszik, illetve ahogyan a hírek szólnak. A külföldön történő végrehajtás ettől csak annyiban lesz egyszerűbb, hogy nem kell pl. külön “Európai fizetési meghagyás” nyomtatványt kibocsátatni. De megsúgom, szinten senki sem hajtat végre Magyarországról az EU-ban! És nem azért, mert +1 papír kell hozzá…
 • Topfly
  Van még egy olyan menekülő út, hogy magáncsőd Nagy Britanniában! Devizahiteleseknek ez egy reális menekülőút!
 • Tibor
  Ajanlanam azok figyelmebe akik azon toprengenek, hogy csodot jelentsenek egy unios tagallamban, hogy a schengeni egyezmeny nem azt jelenti hogy egy unios allampolgar ott el ahol csak akar eletvitelszeruen.
  Azt jelenti, hogy 3 honapnal rovidebb tartozkodasra joga van. 3 honapon tul tartozkodni akkor jogosult, ha megfelelo forrasokkal rendelkezik ahhoz, hogy ne szoruljon az ellatorendszer terhere.
  Magyarul siman kiutasithato es deportalhato (igen, EUn belul is) ha a 90 napon tuli tartozkodas felteteleinek nem felel meg.
 • Zolcsi
  Csinálja úgy, hogy megfeleljen, létérdekeinek központja legyen Angliában (dolgozzon, lakjon, járjon iskolába ő vagy gyereke) és az összes tetű magyar hitelező/rabló megcsókolhatja a seggét.