Egy meglepően jó ajánlat

Az alábbi levelet kaptam:

“Kedves Kiszámoló,

A jokamat.hu-n itt egy meglepő jó hozamú ajánlatot (7,82% 3 hónapra) találtam az Észak Tolna Megyei Takarékszövetkezet-nél, de ez takarékszelvény. Írna erről egy pár sort, hogy mi ez és vonatkozik-e rá az OBA garancia?”

Nos, a problémát bontsuk több összetevőre.

A takarékszelvény a takarékbetét-könyvhöz hasonló abban az értelemben, hogy nem egy folyószámlán helyezzük el a pénzünket, hanem attól függetlenül. A nyitáshoz nem feltétel a folyószámla megléte. Azonban a lejárat után (ami három hónap általában) már nem kamatozik tovább a befektetésünk. (Kivéve, ha szerződéses és nem okmányos formában váltjuk, de ez most mindegy.)

A takarékszelvényt garantálja az OBA a legtöbb takarékszövetkezet honlapjának tanulsága alapján.

Mielőtt beleugranánk ebbe a 7,82%-os ajánlatba, pár dolgon azért gondolkodjunk el.

Az első, hogy milyen költségünk lesz az egész mutatvánnyal? A teljes nyereségünk mondjuk egy 5%-os kamatozású kincstárjegyhez képest a különbség egy negyede (hiszen negyed évről van szó, a kamat pedig egész évre szól) mínusz a kamatadó. Vagyis egymillió forint esetén ez mindössze 5.922 Ft.

Ennyi pénzért kell kivennünk a bankunkból a pénzt (csak a tranzakciós adó 3.000 Ft, plusz a bank által felszámított pénztári költség), beülni az autóba, elvezetni Alsógöröngyösre, berakni a pénzt 3 hónapra, majd 3 hónap után újra elmenni a pénzért. Egymillió forintnál legalább 5-10 ezer forintot bukunk rajta, de inkább többet a benzinpénz miatt.

Így már kicsit másként fest, ugye?

De folytassuk.

A második kérdés, hogy adjunk-e valakinek kölcsönt, aki 7,82%-ot ígér a pénzünkért, amikor ez a jegybanki alapkamat majdnem duplája? Én biztos nem adnék, mert ez már a gyanúsan kell neki a pénz kategória.

Azonban, hogy mindenkit megnyugtassak, itt nem erről van szó, csak a szokásos lépcsős/sávos kamat nevű mókusvakításról. A betét hirdetményét itt találjátok.

Erről már írtam a bankbetétekről szóló cikkben. (Ja és az Akadémián is tanuljuk szerdától, gyere el te is. 🙂 )

A nagy trükk az benne, hogy a lélegzetelállító kamat csak a harmadik hónapban jár, előtte két hónapig az igen hurka 1,6 és 4,6% az osztályrészünk. Ami kicsit csúnya dolog, hogy az adott hónapokra is kimutatják az EBKM-et, amit azért nem szoktak.

A hirdetményt figyelmesen olvasva, rájövünk, hogy ez egy igen szerény, 4,7%-os valódi normál bankbetétnek felel meg a három hónap átlagában, vagyis nem kell leverni a poharat a sietségben, hogy betegyük a pénzünk ide.

A jokamat.hu pedig csak csúnyán benézte a közölt számokat, gondolom hamarosan javítják majd.

Amint látjuk, ha valami túl szép, hogy igaz legyen, az nem is szokott az lenni.

Share

23 hozzászólás

 • barna

  van olyan premium állampapír ami szintén dupláját adja a mai alapkamatnak 🙂

  ritkán van szó ezekről a papírokról amúgy itt…ejtenél pár szót ezekről is, hogy még megéri e vagy nem…stb.

 • IppY

  Köszönöm! 🙂

 • NH3CL

  Kedves Miklós,

  Sajnálattal tapasztaltam, hogy a Malacpersely 7.15-től, már csak 3.5% kamatot termel. Ez elég karcsú. Ebben az esetben érdemes átváltani Kamatozó Kincstárjegy I.-re? Már csak a józan paraszti ész miatt is, mivel 5%>3,5%.

  Persze tudom, hogy az 5% a jelenlegi 2013.04.29-től jegyzett KKJ I-re vonatkozik és ki tudja mennyi lesz az jólius 15-kor. Bár szerintem még mindig magasabb lesz, mint 3.5.

  Levágták a malacomat… :'(

 • N.

  Azt már tudjuk, hogy a jövő héttől jegyezhető KKJ-re az EHM 4,7% lesz:

  http://www.allampapir.hu/sites/default/files/documents/kkjp_au.pdf

  Az irány pedig a csökkenés itt is egy ideje. A táblázatból visszamenőleg kinézhető, hogy milyen rendszerességgel követte az alapkamat változását a KKJ hozamcsökkenése (“Lejáratkor esedékes kifizetés” oszlop mínusz 100% adja, hogy mekkora hozammal volt jegyezhető):

  http://www.allamkincstar.gov.hu/ape/letoltesek/11455

 • KZoltán

  Az ajánlat értékelését házi feladatnak kellett volna föladnod!

 • Zsuzsa

  Pontosan ugyanezen dilemmázok én is, jó lenne e témában olvasni.
  Kisebb, remélhetőleg folyamatosan gyarapodó megtakarítással mi manapság a legjobb megoldás, úgy hogy a malac befulladni látszik (bár még mindig jobb, mint a betétek 2,5-4 %-os kamata, főleg, ha figyelembe vesszük az utalgatás, tranzakciós illeték, stb. dolgokat).

 • milyen feri?

  nem hazi föladatnak inkabb?

 • szocske

  http://www.erstebank.hu/hu/maganszemelyek/megtakaritasok/erste-elorelato-betetszamla

  valamivel jobb, mint a CIB malacpersely, legalábbis akinek van erstés számlája és havi 40 ezret félre tud tenni.

 • Kiszamolo

  //kiszamolo.hu/cib-malacpersely-helyett-erste-elorelato-szamla/

 • Stiel

  “…új megtakarításra…” – kb. ennyi, komolytalan. Előrelátó jobb.

 • ihatezoom

  A Malacpersely csak követi az alapkamatot. Ugyanezt teszi az Előrelátó és a KH betétje is, azok is csökkenni fognak. Majd ha emelkedik az alapkamat akkor emelkedni fognak a bankbetéti kamatok is. Még mindig a Malacpersely a legjobb (legkisebb költség, legkevesebb elvárás, mobilitás) erre a célra.

 • bgabor911

  Ezt a két oldali reklámot az oldalon meg lehetne úgy csinálni, hogy ha lejjebb görgetsz, nem jön utánad? Kevés dolgot utálnak az emberek annyira, mint az olyan reklámot, amiről nem tudnak elkapcsolni/eltekerni/elgörgetni.

  De komolyan.

 • Darkosia

  Mondjuk a levélíróról én azt feltételezem, hogy odáig nem jutott el, hogy az a 7,82% évre vetített kamat(lenne, ha nem trükköztek volna a sávozással), nem pedig ennyivel többet kap vissza a pénzénél 3 hónap múlva. Mármint igaz hogy lementek a kamatok, de azért egy 7-8%-os éves ajánlat láttán még nem az az első reakcióm, hogy gyanúsan jó, írok kiszámolónak hogy átverés -e. Állampapír se rosszabb ha a kamatadót (mármint a kikerülését) beleveszem.

 • Kiszamolo

  Tudta, hogy három hónap, de pont valamiért ez volt a jó. Valami házvásárlásra volt félretéve a pénz.

  Nem gyanús volt, csak nem tudta, mi az a takarékszelvény.

 • Darkosia

  Én meg akkor csak rosszindulatú vagyok. 🙂

 • Kiszamolo

  nem baj, így is szeretünk. 🙂

 • Kiszamolo

  De komolyan, mivel a fehér mezőben fut, ahol semmi nincs, 1024-es felbontásnál és mobilnál meg sem jelenik, hát nem elfér?

  Nem villog, nem zenél, a légynek sem árt.

  Flashes pop-up ablak jobb lenne? 🙂

 • Lomnici Tamara

  Köszi a tippet, sokat segítesz… 🙂

 • szocske

  elférni elfér, és tisztában vagyok vele, hogy valamiből pénzt kell keresni, ezért engem nem zavar.
  Az viszont elég kellemetlen ahogy kis késéssel követi a görgetést, ezzel olyan szemet gyönyörködtető vibráló hatást elérve. Hmm, nem az igazi megfogalmazás, de nem tudom jobban leírni…
  Ettől már az is jobb lenne, ha ismétlődne többször egymás után, akkor legalább nem zavarná a szemem ahogy mozog.

 • jurta

  Böngéssz Firefoxszal, telepítsd az Adblock Plus kiegészítőt, és iratkozz fel benne a hufilter külső szűrőre. Azt a keveset meg, ami nem tűnt el, egyesével blokkold. Nemcsak az olvasás zavarását szünteti meg, hanem a gépednek is több kapacitása marad az értelmes dolgokra, ha nem kell futtatni ezeket az erőforrásigényes animált vackokat.

  (Olyan ereje van a kiegészítőnek, hogy a kisebb pénzű hirdetők ki kellett, hogy könyörögjék a fejlesztőnél, hogy méltányosságból legalább a “nem tolakodó” hirdetések blokkolásától a felhasználó önként eltekinthessen – én persze ezt sem teszem.)

 • Lomnici Tamara

  Ennél egy sokkal jobb megoldást mondtam, és kitörölte Mr Kiszámoló…

 • jurta

  Küldd el a lilabirka qkac frímél pt hu-ra, érdekel.