Melyik állampapírt érdemes visszaváltani?

Sokan ülnek rossz állampapírokban, amit érdemes lenne azonnal visszaváltani. De melyek ezek és hogyan kell csinálni?

Igyekszem egyszerűen írni, de kénytelen vagyok kitérni arra, hogy vannak lakossági és nem lakossági állampapírok is. A nem lakossági állampapírokat bárki megveheti, a lakosságiakat, ahogy az a nevéből is kiderül, csak a lakosság.

Lakossági állampapír a prémium, a bónusz, az egy és kétéves magyar állampapír és az Állampapír Plusz.

Az összes többi nem lakossági papír. (Államkötvények mindenféle lejárattal és így tovább.)

Ez azért fontos, mert a lakossági állampapírokat 1% levonás mellett az Államkincstár visszaváltja. (Ha bankban tartod, kérdezd meg a bankodat, mennyiért váltja vissza. Ha túl drágán, kérj úgynevezett értékpapírtranszfert az Államkincstárhoz. Egyébként is, tartsd az állampapírjaidat az Államkincstárban, miért fizetsz mindenféle számlavezetési díjat a banknak?)

A nem lakossági állampapíroknak azonban árfolyama van, vagyis nem teljes összegben fogják visszaváltani. A példa kedvéért, ha vettél egy éve egy 2024-ben lejáró magyar államkötvényt, annak most 86% a visszaváltási ára. Ennek oka, hogy azóta nőtt a kapható kamat/hozam, így azt nem tudod eladni 100%-on, mert senki nem fog 7%-ot kamatozó állampapírt teljes áron megvenni (akkor ennyi volt az elérhető kamatozás ennél az állampapírnál), ha vehet teljes áron 13%-ot kamatozó állampapírt is venni a következő szűk két évre. A Kiszámoló Akadémia kötvényekről szóló részében ezt bővebben kifejtem. Tessék ott megnézni, ha nem érted.

Tehát most a lakossági állampapírokról van szó, amelyiket az Államkincstár 1% levonása mellett visszavált.

Látni fogsz a visszavásárlásnál olyan érthetetlen dolgokat, mint nettó árfolyam, bruttó árfolyam, eladási árfolyam és így tovább. Meg fogod érteni, ha elolvasod a következő cikket:

Kötvények árai: nettó árfolyam, bruttó árfolyam, lejáratig tartó hozam

Amit azonnal válts vissza, az az Állampapír Plusz. Némileg hihetetlen, de még mindig a lakossági állampapír állomány negyede(!!!!) a borzasztó kamatozású Állampapír Pluszban van.

Ez a legeslegjobb esetben kamatozik évi 6%-ot, míg ha átteszed a pénzt Prémium Állampapírba, akkor most 16% lesz az induló kamatod. 10 millió forintnál 1 millió forint a különbség egy év alatt. Ne várd meg a kamatfordulót sem, ha az néhány hétnél messzebb van, még ma rakd át a pénzed.

A bónusz állampapír a diszkontkincstárjegy alapján kamatozik. Egy évtizeden át az volt a jellemző, hogy kevesebbet kamatozott a diszkontkincstárjegy, mint amennyi az infláció volt. Bár nem tudjuk, de valószínű, hogy ez továbbra is így lesz. Ezért ennek visszaváltásán is érdemes elgondolkodnod, de vedd figyelembe, hogy a régi bónusz állampapíroknál magasabb a kamatfelár, mint a mostani prémiumoknál. (2,5-2,75% kontra 1,5%)

A prémium állampapíroknál is érdemes elgondolkodni, hogy átforgatod őket.

Ennek oka, hogy nagyon sok belőlük még sokára fogja lekövetni a mostani magas inflációt. Többnek a kamatfordulója az év közepén lesz csak, addig pedig a 2021-es infláció után fizet 6% körüli éves kamatot. (Persze, az érem másik oldala, hogy amikor viszont átfordul majd, akkor tovább fizeti a magasabb kamatot. De ez csak akkor igaz, ha nem jár le egy-két éven belül.)

Néhány példa:

A 2023/J úgy fog lejárni szeptemberben, hogy addig is 7% alatti kamatot fizet. Ha most visszaváltod 1%-ért, akkor 13-16% kamatot kapsz addig is. (Illetve annak az időarányos részét.) Ha kell a pénzt az ősszel, akkor válassz diszkontkincstárjegyet 13,28%-os éves kamattal, októberi lejárattal, ha egyébként is meghosszabbítanád a befektetést, akkor hétéves prémium állampapírt.

(Ja igen, nem tudom, miért és kinek éri meg az alacsonyabb kamatú, rövidebb futamidejű (hét év helyett öt év) prémium állampapír, amikor az évi 0,75%-kal kevesebbet kamatozik. Szerintem nincs olyan időpillanat, amikor jobban járnál vele, ha marad az 1%-os visszaváltási díj. S ha már szóba került: az 1%-os visszaváltási díj nincs kőbe vésve, volt ez már 2% is és bármikor változhat, de sok éve nem változott.)

A 2023/I is pocsékul kamatozik, azonban március 22-én le is fog járni. Ha most átváltod, buksz 1%-ot a váltáson és cserébe nyersz kicsit több, mint másfél százalékot a magasabb kamaton.

A 2024/I szintén pocsékul kamatozik, de február 21-én már fordul is. Ezt akkor érdemes bántani, ha hosszabbítani akarod a futamidőt és nem vagy benne biztos, hogy 2024-ben tudsz-e majd prémium állampapírt venni.

A 2024/P Bónusz Állampapír, az egyéves diszkontkincstárjegy plusz 2,75% kamatot fizet, április 24-én fordul. Ha ma lenne a fordulónapja, akkor a hátralévő egy évre 16,11% kamatot fizetne. (Még nem tudjuk, hogy a fordulónap előtti negyedik napon mennyi lesz az egyéves diszkontkincstárjegy kamata.)

A 2024/O szintén Bónusz Állampapír, hasonló kamatfelárral, szintén április 24-én fordul.

A 2024/N is Bónusz Állampapír, a kamatfelár 2,5%, augusztus 26-án fog fordulni.

Figyelem, nagyon fontos!!!! Ezek mind 2019 júniusa előtt kibocsátott állampapírok, vagyis kamatadót is kell rájuk fizetni. Ha nem TBSZ számlán vannak, akkor a várható kamatot szorozd meg 0,85-tel. Ha lecseréled őket, az új állampapírok már kamatadómentesek lesznek.

A többi állampapír aktuális kamatát, lejáratát és egyéb adatait itt fogod megtalálni.

A visszaváltás nem egy nagy mutatvány, akár mobiltelefonról is meg tudod csinálni, ha van mobilkincstár vagy webkincstár hozzáférésed.

Share

250 hozzászólás

 • BalageHKK
  . Tamás Visszamenőlegesen is, mert ez nem része az állampapír vásárlási szerződésednek. Az csak azt mondja, hogy megkapod a kamatokat, és lejáratkor az egészet is, költség nélkül.

  “Tehát, ott tartottunk, hogy a Kibocsátó nem váltja vissza idő előtt az állampapírt. Itt jön a csavar.
  A Kibocsátó a Magyar Állam, ellenben a Forgalmazó, akitől megvásároljuk az állampapírt, az a Magyar Államkincstár, a Magyar Posta vagy éppen valamely kereskedelmi bank. Ők természetesen visszaváltani nem tudják, hiszen nem ők a Kibocsátók, de megvásárolhatják!”

 • promontor

  1, Igen, a TBSZ megmarad, ha menetközben eladsz a rajta levő értékpapírból. Amit kapsz, az a TBSZ forintszámlájára kerül.
  2, Ha veszel a TBSZ-en olyan új állampapirt (értelemszerűen az 1. pontban eladott értékpapír árából), amelyik tovabb tart, mint maga a TBSZ, akkor az a papír a TBSZ lejártakor alapesetben automatikusan visszakerül az értékpapirszámládra.
  3-4, Amit a TBSZ-en eladsz, azután nem kell kamatadót fizetned. De egyébként általánosságban igaz, hogy az államkincstár automatikusan levonja a kamatadót, ha kell.

 • graphite
  megemelték a bankok kötelező tartalékrátáját, 5%-ról 20%-ra, ezzel csökkentették a likviditást.
 • Lethaly
  Sziasztok
  Nem akarom hogy álljon a pénzem 4-5M, de rövididő alatt kellhet is akár mondjuk fél év…járható út hogy veszek most prémium papírt és visszaváltom fél év mulva?
  Büntetés 1%, de megkapom az éves kamat felét tehàt jobban járok?
  Jol értelmezem?

  Köszi

 • Lelkes amatőr
  PMÁP 2025/K és PMÁP 2027/J-t is érdemes átforgatni az új 7 éves prémiumba?
 • Cartman

  A biztonság kedvéért felhívtam őket. Az ügyintéző szerint mivel a küldött dokumentumok digitális aláírással rendelkeznek, a szerződések már élnek és nem szükséges személyesen megjelenni vagy visszaküldeni őket. (Ügyfélkapun keresztül történt a számlanyitás)

 • Szerintem...
  az Állam a bankokhoz képest igencsak tisztességes kamatokat és egyéb feltételeket kínál, azok pedig akik a mit vegyek, eladjam, stb. kérdéseket teszik fel, ami 8. osztályos matematikai tudással kiszámolható és nem képesek rá vegyék maguknak a fáradságot és fizessenek be a blog írójánál egy tanácsadásra, megéri, pár éve én is voltam, és a kiszámoló akadémia díját is kifizettem, annak ellenére h. már ingyenes volt, sok munka volt benne, sok infót kaptam ott
 • kustela
  biztos ez? Ügyfélkapun lehet nyitni, oda-vissza azonosítottak, és nekem sem tűnt úgy egyértelműen, hogy vissza kellene küldeni a szerződést, bár tény, hogy van ott egy üres aláírási hely. Szerintem nem egyértelmű – ráadásul az app működik.
 • Zsolt
  A visszavaltasi dijat barmikor megvaltoztathatjak, az nem a kibocsato dolga (magyar allam), vagy akar el is torolhetik az ido elotti visszavaltast. Mondjuk nem hiszem, hogy hozzanyulnak, mert akkor ami ott van ott marad, de uj penz nem megy be.
 • Feleség
  Kedves Miklós, tavasszal gondolkodunk venni állampapírt, viszont semmit nem tudok arról, hogy ha netalán haláleset történik, mik az öröklési szabályok állampapír esetén? Valakitől azt hallottam, komoly illeték vonzata van, nálunk férj feleség lenne a reláció, ha estleg erről írna pár sort, köszönöm.
 • Szabolcs
  Feleség
  2023-01-25 at 16:11

  öröklés:
  pont ugyanaz a szabály vonatkozik rá, mint bármi másra. Annyi, hogy a banki haláleseti rendelkezéshez hasonlót a Kincstárban nem tudsz tenni, tehát az általános szabály érvényes (1. helyen leszármazott, tehát gyerekek/unokák beelőznek és hadakozhatsz a gyámhivatallal!). Ha attól el akasz térni, akkor írj végrendeletet.
  Illeték tudtommal házastársak és egyenesági rokonok között (testvér nem az!) amúgy között nem játszik. Egyéb költsége sincs tudtommal, de azért ezt vmi szaki meg tudja mondani neked bárhol, még a NAV-nál is akár.

 • graphite
  ” tartalékrátáját, 5%-ról 20%-ra, ezzel csökkentették a likviditást.”

  Helyesen 5%-ról 10%-ra…

 • Belavoltam
  Bemesz a ferjeddel a legkozelebbi ugyfelszolgalatra, es elintezitek, hogy neked is legyen hozzaferesed a szamlahoz. Ennyi.
 • sittysutty
  “@Cartman A szerződés aláírásához egyszer személyesen be kell menni, hogy azonosítsanak. (ha a MÁK államkincstárról van szó)”

  Én külföldről intéztem a nyitást 2 évvel ezelőtt online. Már akkor se kellett személyesen megjelenni.

 • Kitantorgott
  Kerdesem volna. Immar 6 eve kulfoldon elek (magyar lakcimre be vagyok jelentve, de a TB-bol kijelentkeztem). Lejart egy TBSZ-em es furcsa adoigazolasos dolgokat kuldtek nekem. Elvileg nem kell adoznom utana, hiszen TBSZ volt, de ettol fuggetlenul kell adobevallast csinalnom arrol, hogy nem kell adozzak?
 • Köszi
  Pár százezret most becsúsztattál a zsebembe !
  Köszönöm!
 • Sz Norbert
  Szerintem egyiket sem érdemes megvenni. Még senkit nem láttam állampapírból meggazdagodni.
 • Ivan Olsen
  Nem, a kamatot csak 1 év leteltével kapod meg. Ha fél év után szeretnél kamatot kapni, akkor MÁP+ tudsz venni, arra kapsz 1.75% kamatot fél év után. Valamint nyithatsz Cetelem számlát, ahol éves szinten 9%-ot kapsz, amit naponta számolnak (tehát ha 1 hétig tudod bent tartani a pénzedet, akkor is kapsz kamatot).

  Kapsz kamatot éven belül is, annyival fog nőni a visszaváltási árfolyam.

 • DKJ
  “de rövididő alatt kellhet is akár mondjuk fél év”
  Szerintem érdemes szétnézni a diszkont kincstárjegyek között is, pl. D230222, D230301, D230308, …, D231227 (a névben a szám a lejárati dátum 🙂 )
  Ezeknél az appban az éves hozamot látod (~13%), értelemszerűen a hátralévő időre arányosan jár a kamat. Tehát a decemberi lejáratúra 12%-ot tudsz hozni, a márciusi lejáratúval 1-2%-ot, …
  Mivel lejár idén, nem kell az idő előtti visszaváltástól tartani 🙂
 • Csabi
  Nekem 2024/J van, valaki segítene, hogy ennél mennyit nyerek ha átváltom? Szeptember 25-én lenne a kamatforduló. De sehol nem találom, hogy ez jelenleg mennyi %-ot kamatozik évente, és azt sem, hogy mennyi lenne a visszaváltás
 • Érdemes-e
  A 2026/i-t vajon érdemes átváltani 2030/i-re? 10 millió van rajta, szóval jól jönne egy kis segítség valakitől, aki jobban képben van, mint én.
 • graphite
  ” Bemesz a ferjeddel a legkozelebbi ugyfelszolgalatra, es elintezitek, hogy neked is legyen hozzaferesed a szamlahoz. Ennyi.”

  Halálesetkor – reméljük nem lesz ilyen – viszont az értékpapír számla hagyaték alá kerül, és mindenki örökli. Ha azt szeretné, hogy csak a feleség/férj örökölje, akkor mást kell csinálni.

 • Peti


  Imádom, amikor hozzánemértők magabiztosan adják a jobb esetben csak teljesen téves, rosszabb esetben konkrétan a Btk.-ba ütköző jogi tanácsokat. Bármilyen furcsa is, a jog az egy tudomány, esetleg bízzuk azokra, akik nem három guglis keresés alapján gondolják magukat tájékozottnak.

  A kérdésre válaszolva: végrendelet hiányában az öröklés általános rendje szerint a házastárs egy gyermekrésznyit örököl az állampapírból (is, mint ahogy mindenből, ami nem a közös lakás és tárgyai, mert azokon csak haszonélvezeti joga lesz). A házastárs öröklése jelenleg illetékmentes. És ha az örökhagyó halála után a meghatalmazott a zárolást beelőzve az értékpapír-számláról pénzt vesz le, azzal bűncselekményt követ el.

 • Válaszadó
  @Tímea
  “Lenne egy kérdésem:
  A 6 éves prémium magyar állampapír kamatfordulója mikor van? Pontosabban a 2029/I és a 2029/J-nek. Mert én láttam a kincstári mobil alkalmazásban, hogy január 21.-t írt, de azóta is 11,75 %-on ír ki kamatozásként. Akkor most ez nem kellett volna változzon 14+1,5%-ra?”

  Szerintem változnia kell (14,5+1,5)%-ra ennek alapján:
  bankmonitor.hu/cikk/uj-premium-lakossagi-allampapir-indul-a-kamatok-nem-valtoznak/

 • Yggdrasil
  Jaj de vártam már ezt a posztot, köszi!
  Kérdés: PMÁP 2028/J-nél (jelenleg 6,6%, kamatforduló április 20.) van értelme most visszaváltani és egy újabbat venni belőle, ami egyből 16%-ot kamatozik? Meg tudom ezt csinálni az appban egyetlen tranzakcióval? A MÁP+-nál volt ilyen lehetőség, 100% volt a visszavásárlási érték, ha másik állampapírt vettem helyette. Egyébként pontosan ez történt, Miklós, innen is köszönöm az akkori tanácsodat!
  De nem tudom, hogy PMÁP-ból PMÁP-ba is működik-e, megéri-e ez. De az sem biztos, hogy a 16% kamattal várnék még 3 hónapot, csak nem tudom, nem bukok-e nagyobbat azzal, ha soron kívül átforgatom egyik PMÁP-ból a másikba. Ezzel mi a helyzet, segítenétek?
 • Nemagazz
  A maknal identol nincs tbsz ugye?
 • Burkus
  – Köszönöm én is erre jutottam, és a kamat prémium is magasabb (1,7%)
 • gaborr
  Az Államkincstár mit csinál a visszaváltott állampapírokkal? Ha jól értem a magyar államnak nem tudja eladni, mert az lejárat előtt nem váltja vissza. Tehát ott hevernek a számláján az alacsonyan kamatozó jelenleginél rosszabb lakossági papírok, és saját kontóján tarja azokat? Vagy hogy?
 • Hülyeapénzemhez
  Kösz a tippet. Még MA átváltottam. Ha miattad leszek gazdagabb, adok belőle 🙂
 • -nb-

  2023-01-25 at 16:49

  A meghatalmazás nem oldja meg az örökösödést! A szerződés MEGSZŰNIK a szerződő halálával, ha utána tranzakció volt, azt a közjegyző úgy visszaszedi, mint a pinty. És nem említettük az egyéb BTK vonzatot (pl. csalás vagy ilyesmi)
  Igaz ez a bankszámlákra is, de ott LEHET rendelkezni arról, hogy mi legyen elhalálozáskor (értékpapírszámlán nem lehetséges ez).

  A megoldás a végrendelet, amit 2 tanúval ellátva magad is csinálhatsz, az interweben megtalálható, hogy mi legyen benne.

  Férj – feleség között nincs illeték, valamennyit nőhet a közjegyzői díj, mert valahogyan függ a hagyaték értékétől is.

  A legnagyobb gáz a hagyatéki eljárás ideje, több hónap, vagy még több.

 • sziszi
  Hű, ez nagyon hasznos! De hozzá nem értőként kérhetnék egy kis segítséget? Amennyiben minden befektetésem hosszú távra szánom, tehát a lejáró vagy eladott kötvény helyett is új hosszú lejáratút vennék (jelen esetben tehát 2030-ban lejárót), akkor hol az a határ, azaz melyik évben lejáró, milyen kamatfordulójú PMÁP kötvényt érdemes a 16%-os kamatozásúra cserélni, és melyiket már nem?
 • RIDER
  “gaborr
  2023-01-25 at 09:45
  “Sokan meglepődnek a mostani euró árfolyamon, pedig 18%-ot fizet a forint az eurhuf swap-ért, tehát rengeteg spekuláns shortolja az eurót a forint ellenében, míg fennmarad ez a kamat szerintem tovább fog erősödni, nem lepődnék még 370-en sem.”

  Nem, a swapokban a kamat KÜLÖNBSÉG a meghatározó. A HUF kamatokból le kell vonni az aktuális EUR kamatokat. A swap pontok akkor is szűkülhetnek, ha az ECB kamatot emel, illetve ahogy ezt árazza a piac, Határidős devizaügyleteknél a legszélesebb éves kamatkülönbség hosszabb távra (tehát 1 évre) 64-65 HUF körül volt talán (kb. 15 %) ősszel, jelenleg ez kb. 40 forint egy évre, picit több, mint 10 %. Rörvidebb távra 11-12 % körül van, napi görgetésben több.

  Szerintem most mészárolják le azt a nagy HUF elleni állományt, ami korábban kiépült, viszonylag rövid idő alatt.
  8-10 % erősödés már volt a tavaszi felszúrás után.

 • RIDER
  “Sz Norbert
  2023-01-25 at 17:28
  Szerintem egyiket sem érdemes megvenni. Még senkit nem láttam állampapírból meggazdagodni.”

  Ellenben elszegényedni járatlant masszív “tőzsdézéssel” már igen.

 • Dexter
  Picit más oldalról kérdeznélek titeket: ti hogy birkóztok meg azzal a tudattal, hogy az államnak így kölcsönadott pénz a NER-t hízlalja? Én nem tudom magam túltenni ezen.
 • zsmar
  7-8 éve próbáltam ezt elintézni, nem volt rá lehetőség Államkincstárban…
 • Bandi

  Ezt azért ne vegyük jogi tanácsadásként! Ha mondjuk kizárólag a férj nevén van a számla és ad meghatalmazást feleségnek annak kezelésére, az a meghatalmazás a férj halálakor érvényét veszti.
  Ugyanis onnantól már értelemszerűen a halott férj nem lehet tulajdonos, az ő meghatalmazása nem érvényes.
  Továbbá a számlakezelési meghatalmazás nem egyenlő a tulajdonnal. Hiába vagy jogosult kezelni ha a halála után, de a neked kedvező hagyatéki végzés előtt a pénzhez hozzányúlsz akkor szembe kerülsz a törvénnyel.

  Nem tudom van-e közös számlára lehetőség, de szerintem nincs.

  “Ha hitelt érdemlően a Magyar Államkincstár tudomására jut, hogy a Számlatulajdonos elhalálozott, az elhunyt számlája zárolásra kerül, valamint az elhunyt által adott meghatalmazások automatikusan hatályukat veszti.”
  Több ehhez hasonló okosság: allamkincstar.gov.hu/hu/oldalak/lista/1782

 • Bandi

  “Szerintem egyiket sem érdemes megvenni. Még senkit nem láttam állampapírból meggazdagodni.”

  Mit ajánlasz annak akinek van szemmel látható megtakarítása, nem túl hosszú időre tenné félre (pár hónaptól pár év) és nagyon alacsony kockázattal szeretné, hogy a pénze minél inkább megőrizze az értékét?

  Ha most van 1 millió forintom akkor tartsam bankbetétben és mondjak le arról, hogy 1 év múlva kapok mellé kb 130ezer forintot?

 • Abc
  “Bemesz a ferjeddel a legkozelebbi ugyfelszolgalatra, es elintezitek, hogy neked is legyen hozzaferesed a szamlahoz. Ennyi. ”

  Ettöl még ha meghal, zàroljàk a szàmlàt, és ugyanúgy elindul az örökösödési procedùra.
  Kell a végrendelet.

 • Bélus

  Örökléskor az öröklő állampapírt kap vagy előbb el kell adniuk és pénzt kap? Tegyük fel, hogy van ÉP számlája MÁK-nál. És azt, hogy erről nem rendelkeztek előre.
 • MagnumF40
  Köszi a leírást, ez nagyon hasznos volt!!!
  Volt 2023.09 kamatfordulós 2024 ben lejáró PMÁP-om (kb 6%os kamattal). Váltottam is 2030 asra, 16%-os kamatozásúra 🙂
 • Megéri-e
  Érdeklődöm, hogy vajon a 2026i-t mennyire érné meg átteni 2030i-re? Kis segítség jól jönne.
 • Egyszerű honpolgár
  Én nem forgatnék át mindent rögtön, ideálisabb kondíciók lehetnek később:
  “Az ÁKK azt tervezi, hogy a lakossági állampapír-vásárlás ösztönzése érdekében átalakítja a termékek szerkezetét, három alapterméktípusra épülő termékkört hoz létre jövő év második félévétől az infláció tetőzését és a hozamok csökkenését követően.”
 • Belavoltam
  Kosz a fejtagitast mindenkinek.
 • Krisz
  Sziasztok,

  most ez nagyon amatőr kérdés lesz, de egy 4 vagy 7 éves prémium állampapír kamatkifizetése hogy történik?
  Azt külön megkapom számlára évente?
  vagy kamatos kamat évente? és a végén az egészet egyben?
  vagy az alap befektetés kamatozik csak évente mindig de nem kamatos kamattal, majd a kamatokat és a befektetett összeget kapom meg lejáratkor egyben?

  bocs ,de nekem ez nem kerek, eddig csak részévénybe és bankbetétben volt/van a pénzünk.

  köszi

  Krisz

 • Márk
  De van, én gond nélkül nyitottam, de csak személyesen lehet.
 • V
  nagyon koszonom a cikket! Mar egy ideje olvastam errol itt-ott de azert nem leptem meg mert nem akartam hoszabb tavra valtani. Most viszont vegigneztem a meglevo papirjaimat, a 2018-as es 2019-es TBSZ-eken a halmozodo kamatok miatt ezerfele papir gyult ossze eddig, raadasul a kesobbi kamatfordulo miatt csak 6% koruli hozamokkal. Ez jo alkalom volt hogy konszolidaljam, eladtam mindet es DKJ20231227-re illetve 2024/C sorozatra valtottam, igy igazitva van a TBSZ lejarathoz es ketszer akkora hozama van majdnem. Osszesen kb felmilliot nyertem ezen lejaratig! Uj penzt mar nem teszek forintba mert euroban van bevetel-kiadas, de ezeket megtartjuk lejaratig
 • gaborr
  valóban pontatlanul fogalmaztam. köszi a korrekciót! 🙂
 • Szabolcs
  Peti
  2023-01-25 at 19:52

  Ezt miért írtad nekem? Hogy imádsz? 🙂 Hol mondtál nekem ellen? Vagy pont azért? 🙂

 • graphite
  Naszóval, most, hogy ki lett tárgyalva a téma, beszélgethetünk a lengyel devizahitrlesek vs bsnk témáról?
 • Szabolcs
  Bélus
  2023-01-26 at 09:01

  Emlékeim szerint, bár az nem kincstári számla volt, de az értékpapírszámla tartalma, és nem értéke öröklődik. Mindenesetre nem nagyon tudom elképzelni, hogy pl. a részvényt köteles lennék értékesíteni 🙂 A lakáskassza is úgy jött, ahogy volt. 99%, hogy az örökség részét képező értékpapírt ráteszik egy általad nyitott számlára (az eljárás végén kapsz hagyatéki végzét, azzal beballagsz a fiókba, és úgy), sanszosan nem is feltétlenül kell, hogy kincstári legyen, de miért nyitnál máshol?