A szó elszáll

2013-08-18
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Rendszeresen kérdezitek a véleményemet a szerintetek jobbnál jobb befektetési lehetőségekről.

Összefoglaljátok, amit érteni véltetek az ügynök előadásából és felteszitek a nagy kérdést, hogy ugye szerintem is érdemes belevágni.

Erre általában azt válaszolom, hogy a korrekt válaszért látnom kellene a pontos feltételeket, ami tartalmazza a költségeket, a megkötéseket és a teljes feltételrendszert.

Ilyenkor szinte kivétel nélkül az derül ki, hogy ilyet nem láttatok és még az ügynök sem tud adni, mert neki sincs. De azért a döntést már félig meghoztátok, csak azt szeretnétek, hogy én is rábólintsak. Miközben egy-két kérdést feltéve kiderül, hogy tulajdonképpen a leghalványabb fogalmatok sincs az egész termékről. Költségek? Azt mondta az ügynök, csak a nyitáskor van. Aztán kiderül, hogy meg évente 2,5%-a teljes összegnek plusz 20% sikerdíj. Meg egy pici számlavezetési költség. A legvégén kibukik, hogy a költségmentesnek mondott számla elképesztően drága. Kiszállási lehetőség? Azt mondta az ügynök, bármikor abba lehet hagyni. Ja, csak azt nem mondta, hogy bukod az első három év teljes befizetését ilyenkor. És a többi.

Kedves Olvasóim, befektetési lehetőségekről soha nem döntünk egy ügynök, vagy banki alkalmazott elbeszélése alapján.

Gyakran előfordul, hogy az ügynök rosszul tudja. Esetleg jól tudja, de direkt rosszul mondja. Vagy amit elmond, azt jól mondja, de a lényeget, úgymint a költségeket és a hátrányokat elhallgatja.

Az is gyakori eset, hogy az ügynök jól mondja, csak te félreérted.

Ezért négy fontos dolgot jegyezz meg. Az első, hogy SOHA nem döntünk egyetlen befektetésről sem azonnal. (Nem tudom ennél jobban sulykolni, hogy soha.) Bármennyire is szeretné az ügynök, vagy a bankos kezitcsókolom, mondd, hogy át szeretnéd nézni, térjetek vissza a témára egy hét múlva.

A második, hogy mindent írásban kérünk. Ha azt ígérik, hogy 10% hozam lesz évente, akkor azt kérjük írásban. Pecséttel, aláírással, kézzel fogható garanciavállalással.

Az egyik ügyfélnek ígértek szóban öt évre 48%-os garantált hozamot (azaz kicsit több, mint 8%-ot évente). Erre mondtam, hogy bátor vállalás. Megkértem az ügyfelet, hogy ezt szeretném írásban látni. Írásban ez úgy nézett már ki, hogy "törekednek arra, hogy elérjék a 48%-os hozamot öt év alatt. Ha elérik, az afeletti rész 20%-ra igényt tartanak. Ha nem érik el, nem kell fizetni a 20%-os sikerdíjat."

Vagyis a garantált 48% helyett azt írták, hogy semmit nem garantálnak (csak törekednek), de ha véletlenül elérik a 48%-ot, a felette lévő hozam ötödét zsebre akarják tenni. Azért kicsit másként hangzik, nem?

Az "évi 10% hozam" és az "akár évi 10% hozam" között is ég és föld a különbség. Pedig szóban majdnem úgy hangzik mind a kettő.

A harmadik, hogy a legfontosabb dolog a szerződési feltételek, különösen a költségek és hátrányok pontos ismerete. Egy befektetésnek ezer rejtett, számodra hátrányos és költséges feltétele lehet. Ezt szinte soha nem fogod megtudni attól a személytől, aki rád akarja sózni, el akarja adni neked. Mennyibe kerül a számlavezetés? Mennyit vonnak le alapkezelői díj címén évente? Mennyi a kezdeti költség? Ki tudsz-e szállni menet közben és ha igen, milyen hátrányok és költségek mellett? Milyen kockázata van a befektetésnek? Mi garantálja az esetleges veszteség elleni védelmet? Hogyan működik ez a garancia és pontosan mi ellen szól? Mit lehet tudni a cégről, amelyik kezelni akarja a pénzem?

(Még egy jó tanács: ha az ügynöknek feltéve ezeket a kérdéseket csak hebegés-habogás, vagy éppen ködösítés a válasz, akkor búcsúzz el tőle azonnal. Amelyik ügynök annyira felkészületlen, hogy ezekre a kérdésekre nem tudja a korrekt és teljes körű, őszinte választ, azzal inkább szóba se álljál. Az ilyen csak egy dolgot tud, hogy mennyi lesz az ő jutaléka.)

Végül már csak egy tanács maradt, amit a legtöbben nem fogadnak meg: ha már minden feltételt írásban megszereztél és átolvastad tüzetesen, akkor is csak abban az esetben dönts a befektetés mellett, ha pontosan érted, miről van szó. Ha nem tudod, mi az a strukturált kötvény, mögöttes származtatott termék hozamától függő tőkeveszteség, miért rossz neked, hogy a kötvény visszahívható, vagy van bármi egyéb, számodra nem világos kifejezés, akkor egész egyszerűen mondjál nemet a remek lehetőségre. Ha nem tudsz vadászgépet vezetni, akkor ne akarj vadászgépet vezetni. Ha nem tudod, mi az a strukturált kötvény, ne akarj strukturált kötvénybe fektetni, mert nagyon pórul járhatsz.

Röviden összefoglalva: Soha ne dönts egyetlen esetben sem szóbeli tájékoztatás alapján, minden befektetési döntéseteket a dokumentumok és a szerződési feltételek alapos tanulmányozása és értelmezése előzze meg. Sajnos ettől a házi feladattól nem tudsz megszabadulni, mert ha elmulasztod, komoly összegeket fogsz bukni. A szóban elhangzott hozam és garanciaígéretek, előnyök és hátrányok csak a mókusvakítás kategóriája, általában nem több, mint egy rossz marketing duma. Csak az a valós, ami le van írva aprólékosan és tényszerűen. (Arra most nem térnék ki, hogy olyan céggel, amit nem ismertek se ti, se a PSZÁF, szóba se álljatok, mert rengeteg átverés van. Az ilyen cég leír és megígér mindent, de ez már egy másik történet. Most az ismert szolgáltatók valódi termékeiről van csak szó. A csalások felismeréséről már itt is írtam.)

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram