Menjek vagy maradjak?

Sokan és sokszor megkérdeztétek már, mit gondolok a külföldi munkavállalásról. Hogy csökkenjen a postaládám telítettsége, megpróbálom röviden összefoglalni, én mit gondolok róla.

Egyrészt bizonyos esetekben nagyon nem értek vele egyet. Gyakran azok mennek külföldre, akik idehaza sikertelenek és ahelyett, hogy ennek az okát kiderítenék és változtatnának, inkább külföldre menekülnek a gondjaikkal együtt.

Aki vesztes volt idehaza, nagy eséllyel vesztes lesz kint is. Annyi a különbség, hogy nem százhúszezerért lesz vesztes, hanem 1-1.200 euróért fog dolgozni egy raktárban, egy áruházban árufeltöltőként, egy kocsmában pultosként, vagy mosogatóként.

A keresetet átszámolva lélegzetelállítóan soknak tűnik a 120-150 ezer forint után, csak éppen ha egy normális bérlakást veszel ki és nem a pakisztániak által lakott negyedben élsz nyolcadmagaddal egy bérlakásban, néha elmennél szórakozni, fodrászhoz, vagy fogorvoshoz és egyáltalán úgy akarnál élni, ahogy idehaza, gyorsan rájössz, hogy ugyanúgy nem jössz ki ennyiből, mint itthon.

Idehaza megvan az az előnyöd, hogy ismered a nyelvet és a kultúrát, ha a legkisebb ambíció van benned, előre tudsz lépni a ranglétrán az évek során. Ez bevándorlóként egy idegen országban messze nem ennyire egyértelmű.

Az évek során rengeteg emberrel beszéltem, aki külföldön dolgozik. Két diplomával Írországban könyvesbolti eladó kilenc éve 1250 euróért, pincér Ausztriában 1300 euróért, ugyanitt takarító és a többi. Mindenkitől megkérdeztem, hogy ezért tanultál ennyit és szereztél egy vagy mindjárt két diplomát? Hogy mosogató/pincér/takarítónő/raktári dolgozó/bolti eladó legyél egy marék rizsért havonta?

Kint élsz 5-10 éve és még nem jutott eszedbe, hogy tovább kellene lépni a két diplomáddal az eladói vagy pincér állásodból? Mondjuk a végzettségednek megfelelő beosztásba, háromszor ennyi fizetésért, hogy vállalkozásról már ne is beszéljek?

Nem oldódnak meg a gondjaid attól, hogy átviszed őket egy másik országba. Ha nem tudod idehaza, hogyan tudsz egyről a kettőre jutni, kint sem fogsz boldogulni. Ha idehaza nincs semmilyen ambíciód és nincsenek terveid és céljaid, amiket el akarsz érni az életben, akkor jó eséllyel kint sem viszed majd semmire. Valószínűleg ugyanúgy a társadalom alján fogsz maradni egész életedben.

Azt is érdemes végiggondolnod, hogy vajon meddig leszel képes mondjuk pincérként dolgozni? 35-40 évesen, ráadásul család és gyerekek mellett egész egyszerűen már nem fogod bírni az állandó éjszakázást és a napi 18-20 kilométer talpalást. Vagy már majd nem kellesz a raktárba, mert ötvenévesen már túlságosan lelassultál. Akkor majd mi lesz veled? Mész a kukába?

(Persze még mindig jobb, ha külföldön keresel munkát, ha itthon nem találsz. Mert az is jobb, mint itthon maradni mondjuk Nógrádban és várni a sült galambot. Csak ne gondold, hogy a gondjaid megoldódnak pusztán egy földrajzi változtatással.)

(A témáról bővebben már írtam többek között itt is.)

Ez az érem egyik oldala.

A másik viszont az, hogy azokat sem értem, akiknek van egy kurrens szakmájuk, amivel bár jól keresnek itthon, de a dupláját, tripláját, vagy akár öt-hatszorosát is megkereshetnék, ha hajlandóak lennének külföldön dolgozni.

Sokan inkább megelégednek az általuk elérhető fizetés harmadával-ötödével csak azért, mert kényelemből, félelemből, vagy csak megszokásból nem hajlandóak a költözésre. Pedig Bécsből minden hétvégén hazajárhatsz, ha csak ezt tart vissza, de még Svédországból sem tart tovább hazarepülni, mint egy Békéscsaba-Budapest vasúti út ideje. (Sőt, még csak nem is igazán drágább, ha fapadossal jössz.)

Ilyenkor érdemes abba belegondolnod, ha csak kétszer annyit tudnál eltenni havonta a fizetésedből, mint itthon, az azt jelenti, hogy fele annyi évet kell munkával töltened, hogy ugyanannyit összeszedj, mint itthon.

Megtehetnéd azt, hogy ötvenévesen hazaköltözz és elmenj nyugdíjba.

Egy nagy nemzetközi multinál a megfelelő nyelvtudással és szakmai tapasztalattal nagyobb az esélyed a kiugrásra is. Ezen túl a világlátásod is megváltozik és sok tapasztalattal leszel gazdagabb egy másik kultúrában dolgozva.

Röviden összefoglalva: véleményem szerint aki azért megy külföldre, mert itthon sikertelen, az ugyanúgy hibát követ el, mint aki azért nem megy, mert itthon is elég sikeres.

(A külföldre költözésnek még sok egyéb oka lehet a fentieken kívül: kalandvágy, a társadalmi elégedetlenség az itthoni viszonyokkal szemben, nyelvtanulás, vagy a gyerekek nyelvtanulása, szerelem egy kultúrába és még ezer minden. Ezekről nem szól a cikk, mert nem ez volt a célja.)

Share

166 hozzászólás

 • Zabalint

  Én is programozót ismerek többet, mint más IT szakmabelit. De nyilván beleértem a programozóba annak összes szintjét és fajtáját, tehát ha egy nagyvállalatnál SAP modul fejlesztéssel foglalkozik, az is programozó, meg az is, aki vezető fejlesztő egy programozó csapatban, szóval nem csak a klasszikus “kódolót”. De nyilván az a valószínű, hogy én azért mozgok inkább ilyen körökben, te meg másmilyen körökben, mert magam is programozok.
 • Janos82
  :

  Kint se keres 1000-1200 eurot egy “semmilyen” vegzetsegu. Gyarban, szalag mellett kb 900 eurora lehet itt nyugatnemetorszagban szamitani. Ebbol 5-600 lesz a lakhatas, ha egyedul ( vagy parban) es picit kevesebb ha lakokozossegbe megy. Plusz ha nincs jo nyelvtudasa, akkor be is ragad ide, es nem tud kitorni. Ha meg lesz jo nyelvtudasa, akkor otthon is el tudna helyezkedni, legrosszabb esetben idegennyelvu helpdeskeskent. Ehez vedd meg hozza, hogy se kutyaja, se macskaja, senki se segit neki, es sokan csak a lehuzas lehetosegere varnak. Ha atveri egy munkaltatoja, akkor lehet, hogy haza is kell mennie, es mar nincs lehetosege a birosagon ervenyesiteni az igazat… es ezzel van aki vissza is el.

 • Zedder

  Konkrétum? Hálózati szakember, tanácsadó, rendszermérnök, stb…

  A havi 500 nettó nem rossz, de nem is kiemelkedő. Ezt én sima, nem senior poziban is megkaptam + hozzá ugyanúgy cafeteria, plusz még céges autó korlátlan üzemanyagkártyával. Holnapután lesz 2 éve, hogy leléptem, most fogalmam sincs mennyit keresnék odahaza.

  Persze csodát nem szabad várni, aki nettó 500 felett van, és úgy megy külföldre, ott azért nem lesz olyan jelentős előrelépés a váltás (nyilván lesz egy szorzó, de esélyesen nem 10x-es, és persze a megélhetés, különösen a lakhatás, szolgáltatások sokszorosan drágábbak.) Ott már a pénz sokadlagos, sokkal fontosabb (számomra az volt) a környezet, a társadalom, az, hogy hol és milyen emberek között fognak felnőni a gyerekeim, milyen az egészségbiztosítás, stb…

 • Györgyi
  Nekem diplomám is van, állásom is, meg is vagyok elégedve az itteni helyzetemmel, mégis sokszor megfordul a fejemben, hogy el kellene menni külföldre. Nem egy helyre mennék, hanem legszívesebben minél több helyen élnék úgy, hogy 2-3 hónapnál többet sehol nem töltenék. Munkát is minél többfélét kipróbálnék. Tudom, hogy nem élnék olyan kényelemben, mint itthon, de nekem elég lenne annyi, amennyiből az ottlétemet finanszírozni tudnám, ha cserébe egy csomó országot megismerhetnék. Mégis csak többet lát és tapasztal az ember, mint amikor 1-2 hetet szállodában eltölt turistaként.
 • Balázs
  Mióta keres 120 rongyokat egy mosogató otthon? Ja, 240 óra melóval? A posztoló is tisztában van vele szerintem hogy nagyobb vásárlóereje van egy nyugati melósnak is mint mondjuk egy magyarnak. Vagy nincs? Számolgassuk akkor mennyit dolgozok 1 kg húsért 1 kg kenyérért? Burgerforgató vagyok egy mekiben.

  “A keresetet átszámolva lélegzetelállítóan soknak tűnik a 120-150 ezer forint után, csak éppen ha egy normális bérlakást veszel ki és nem a pakisztániak által lakott negyedben élsz nyolcadmagaddal egy bérlakásba”

  igen, örülnék neki ha otthon ennyit kereshetnék burgerforgatóként(70 rongy körül keresnék ezzel otthon). Szerintem költöznék is haza. Ha egy normális lakást kiveszek ebben a városban (tehát nem egy 20 nmes putrit rezsóval) rámegy mondjuk a fizetésem fele a fenntartására. Marad a fele megélni. Csináld meg ezt otthon tetszőleges városban minimálbérből. A többi csak üres duma.

 • Kiszamolo
  S itthon muszáj lenne hamburgerforgatónak lenned? Na, erről szól a cikk.
 • Balázs
  Nem, de te meg akarod magyarázni ezzel a cikkel hogy Nyugaton se élnek jobban pl a melósok, ami egy ferdítés. Egyébként mivel nincs szakmám, nagy eséllyel hasonló munkám lenne otthon is. Szerintem lúzernek lenni egy két fokkal jobb Nyugaton. Én is társbérletben élek (családtagommal) de nem a megélhetésért, hanem hogy legyen megtakarításom is.
 • smartdrive
  kicsit könnyedén dobálózol a “nyertes” és “vesztes” szavakkal
 • V
  te ugy gondolod hogy minden rendben mert ott sikerul megtakaritani. Viszont a penz nem minden. Szerinted mire fogsz jutni ha egesz eletedben csak burgert meg pizzat sutsz? Lehet neked ez megfelel, de nekem vakvaganynak tunik, par ev utan nem be leszel skatulyazva es sehol nem lesz eselyed rendesen fizeto munkat keresni. Ezert felesleges kivandorolni. (Szerintem) errol szol a cikk.
 • Balázs
  Tehát akkor mindenkinek vakvágányra fut az élete aki idő előtt nem akaszt zsíros állást? Mindenkinek kötelező meggazdagodni? Ki fogja akkor elvinni a szemetedet? Az aktuális lúzerek?

  Igen, nekem megfelel, mivel meg tudok élni. Fura, mi? A pénz pedig nem minden,valóban. Gondolom nem akarod ezt egy meki alkalmazottnak magyarázni.

 • Janos82
  :

  Itthon mar valoszinuleg idegennyelvu helpdeskesnek is elmehetnel, es akkor meglenne a 150 netto. Vagy ha most nem is, de kb 1 ev mulva mar tuti, ha jarsz nyelvsuliba is.

  En is jartam kulfoldon, es utcaseprokent dolgoztam, viszont mellette eleg sokat jartam nyelvsuliba.

  A gond akkor van, ha az ember leraagad kulfoldon egy ilyen munkakorben. Ha nem tudsz elorebb lepni, akkor bizony erdemes hazajonni ha megvan a nyelvtudas.

 • Zabalint

  Vannak ismerőseim, akik Ausztriában dolgoznak semmi végzettséggel. Egyik sem keres 1000 euró alatt, de pl. egy GLS futár ott bruttó 1800 eurót keres (a B kategóriás jogsin kívül neki csak érettségije van, ami bőven a semmi kategória), és van akitől borravalót is kap.

  A helpdeskhez meg általában 2 idegen nyelvet elvárnak, magasabb szinten mint a kint mosogatáshoz kell, egyébként idegen nyelvi környezetben szinte mindenki megtanul, aki meg soha nem kerül idegen nyelvi környezetben, azok többsége soha nem tanulja meg rendesen.

 • Zabalint

  Ilyen értelemben az emberek 90%-ának az élete vakvágányon van és marad is. Belegondoltál például, hogy sok szakmában az az előrejutási lehetőség, ha vezető leszel? De csak minden 30. emberből lesz főnök. Akkor a többi mind vakvágányra futott? És ha eleve nem is akart vezető lenni?
 • V
  nem, nem erre gondoltam. Szerintem a cel az hogy az ember azzal foglalkozzon amivel amugy is szeretne. Illetve hogy a jovore nezve hasznos tudassal vertezze fel magat, aminek 5-10-20 ev mulva is lesz akkora erteke hogy meg lehet belole elni. A piackepes tudas az nem egyenlo azzal hogy valaki vezeto beosztasban van. Viszont ha engem kerdezel akkor egy tanult embernek az utcasepres/langossutes sem jelent akkora kihivast hogy azzal kivanjon nyugdijba menni. Ha igen akkor ott a fejben van valami baj.
 • Janos82
  :

  Igen, jo nyelvtudas nelkul is lehet relative jol keresni, de azoknak az embereknek a helyzete mindig bizonytalan. Oket rugjak ki elsonek, es oket fogjak atverni. Szoval el lehet hinni, hogy gyenge nyelvtudassal is meg lehet elni kulfodnon, de nem erdemes… a tobbseg csak szenved. Es en nem csak tavolrol latom oket, hanem itt elek, es sokukkal talalkozom is.

  En amugy jo otletnek tartom a kulfoldi munkat, de a kulfoldi mosogatast mar csak akkor, ha kozben az ember nyelvet tanul, es tudja, hogy innen tovabb fog lepni. A felfele haladast amugy nem csak az jelenti, ha fonok lesz valakibol, hanem az is, ha olyan munkat csinal, amit szeret es jol meg is fizetik erte.

 • Stanlee
  A volt osztrak munkaltatomnal volt minden evben egy szemelyes beszelgetes a feletteseddel, ahol az elmult egy ev esemenyeit elmeztuk, mi valosult meg, es mi lenne jo, ha a kovetkezo evben celkent megvalosulna. Itt volt kerdes, hogy hol latom magam 5 ev mulva a cegen belul? Komolyan? Hol latnam magam egy olyan cegnel, ahol vannak a cegtulajdonosok, mint vezeto szint, es az alkalmazottak, mint alattuk levo szint. Magasabb szintre jutas kizarva. En visszakerdeztem: es te hol latod a ceged 5 ev mulva, fog meg letezni, ha igen, akkor lesz-e olyan struktura benne, amiben egy kozepvezetoi reteg ki tud alakulni? Persze hogy nem volt valasza. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nem csak vezetoi szinten lehet felelossegteljes munkat vegezni. Szakmailag tovabbkepeztem magam naluk, aztan mentem a kovetkezo helyre, ugyanolyan pozicioba, mert az nekem valo, es ezzel elegedett is vagyok.
 • Zabalint

  Vannak a nyelvtudásnak fokozatai, ahhoz, hogy valaki helpdeskes legyen, nagyon jól kell tudni az idegen nyelvet, és mint írtam, legalább 2 nyelv ilyen szintű tudása szükséges, és nem 1. Aki itthonról, kevés külföldi tartózkodással ezt a szintet 2 idegen nyelven el tudja érni, az a legjobbak közé tartozik, ami a nyelvtudást illeti. Szóval nem ugyanaz a kategória, mint akinek használható nyelvtudása van 1 idegen nyelven, amit ráadásul kint munkát vállalva fejleszteni is tud. Aki 2 idegen nyelvet magas szinten beszél, az külföldön sem mosogatni fog valószínűleg, hacsak nem nagyon egyoldalúak a képessége, nyelvzseni, de emellett minden másban gyenge.
 • Zabalint

  Ha valaki a szakmájában tud dolgozni itthon, annak nem érdemes kimennie lángost sütni, még akkor sem, ha azzal ott jobban tud élni. Azonban annak, akinek itthon már nincsenek esélyei a szakmájában elhelyezkedni, mert beszűkült a piac keresleti oldala, sokan vannak ezzel így, az még mindig jobban jár, ha kint mosogat, mint ha itthon mosogat. A másik, hogy olyanok is vannak, akik ugródeszkának tekintik a mosogatást, mert még nem elég jó az idegen nyelv tudásuk (a nem idegen nyelvi környezetben szerzett nyelvtudás általában nem elég jó, hogy egy komplikáltabb szakmában boldogulni lehessen kint), sőt van ismerősöm, aki valamely felsőoktatási “reform” idején húzott el, és most Angliában ottani egyetemi tandíjra gyűjt.
 • Janos82
  :

  Ket idegen nyelvtudas magas szintu ismeretevel nem tunsz ki kulfoldon. Egy egyszeru pelda:

  Hiaba beszeled a nemetet es az angolt is nagyon jol, ha Nemetorszagban a lakossag 80% anyanyelvi szinten beszeli, es sokuk tud meg angolul is. Igy nagy a hatranyod az egyszeru irodai munkakban. Nem valoszinu, hogy tudsz versenyezni azokkal a nemetekkel, akik meg az itteni szabalyokat is ismerik, es van itteni tapasztalatuk. Ha fel is vesznek valahova, akkor biztos, hogy 10-20%al kevesebbet keresel majd mint az itt szuletett, es angolul jol tudo, hasonlo vegzettsegu,tapasztalatu kollega.

  Otthon viszont, ezzel a ket eros nyelvtudassal + nemi tapasztalattal jol keresnel. Es ezen a szinten mar siman elmehetsz minimum helpdeskesnek, mert a nemet irodai munkakhoz kell az olyan szintu nyelvtudas.

  Ezert mondom, hogy a nyelvtudas megszerzeseig erdemes kintmaradni, utana nemnagyon.

 • jurta
  Egyik barátom ajánlotta a SimplyHired állásajánlat-gyűjtő oldalt (.com: USA, .org: Egyesült Királyság, .ca: Kanada), ide viszont csak angolszász területekről szoktak állásokat feltölteni. Ismer valaki hasonló gyűjtőoldalt a kontinentális Európára?
 • LSV

  El lehet rugszkodni németországtól is. Mi írországban éltünk és néhány ismerősnek megvolt a 2.5e+ havi nettó, csak mert jól beszélt németül (meg persze angolul is). Szóval ha az angolod jobb mint a német, akkor ne német nyelvterületen keress.
 • Mivel jelenleg en is munkat keresek itt Nemetorszagban, csak megerositeni tudom, amit irsz. Hiaba beszelek eleg jol nemetul, angolul, azokra a munkakorokere, ahol csak egy normal nemetul beszelni tudo munkatarsat keresnek, szinte eselyem sincs, mert ezekre a feladatokra millio frissen erettsegizett, vagy akar felsooktatasban vegzett jelentkezo van, valoszinuleg alacsonyabb berelvarassal, es vegzettseggel, mint ami nekem van. Ahol az a fo szempont, hogy mennyi tapasztalattal rendelkezem, ott meg az a problema, hogy a tapasztalatom/vegzettsegem/korom/nyelvtudasom miatt inkabb meg ki akarnak kuldeni kulfoldi munkavegzesre, mert az ilyen szinten angolt-nemetet beszelo es tapasztalt alkalmazottak itt is ritkak. En meg meguntam, hogy evente 80 e km-t kell vezetnem, vagy minden heten valahova repulok, es nem vagyok otthon. De Mo-n meg nem lenne olyan munkakor, ami a tudasomhoz passzol
 • Zabalint

  Nem mondtam, hogy két idegen nyelv magas szintű ismeretével tűnsz ki külföldön, ami egyébként is ott már csak egy. Hanem azt mondtam, hogy kivételes és egyoldalú nyelvzsenik kivételével akik két idegen nyelvet magas szinten beszélnek, azok mást is képesek könnyen elsajátítani, tehát nem egy szint azokkal, akik egész életükben csak mosogatni fognak. Ezért nem korrekt összevetés az, hogy a helpdeskesek itthon keresnek mondjuk nettó 200-at, akkor nincsenek előbbre kint mondjuk nettó 800-1000 euróval mosogatásért, mert itt náluk alacsonyabb tudású, képességű emberekkel vetetted össze a hazai helpdeskeseket.

  Az új, hogy most már a német irodai munkához hasonlítod, ami már korrekt, mert kb. azt a szintet kell összevetni, akkor viszont a fizetés is több.

  A nyelvtudás (és a kinti tapasztalat) megszerzése után meg jó esetben ott is feljebb lehet kerülni.

 • Nora
  Én úgymond vesztesként mentem ki a párommal Angliába, mindkettőnknek nem túl piacképes lévő bölcsész diplomája van (egyikünk raktárban dolgozott, másikunk pubban), …az anyagiakon túl a kalandvágy, nyelvtanulás is cél volt. Társbérletben laktunk, itthon viszont volt lakásunk, tehát ez egy rosszabb kondíció, bár megjegyzem, egy sokkal élhetőbb város élhetőbb részén laktunk, mint előtte Budapesten. Annak ellenére, hogy mindketten minimálbéresek voltunk és kb. max. 40 órát dolgoztunk a héten, több belföldi és külföldi nyaralásra, külön nyelvtanfolyamra is telt a pénzből és – az “előző” életünkhöz képest még elég jelentős summát is sikerült hazahoznunk. Utána pedig én pl. letettem a felsőfokú angol nyelvvizsgát itthon. Szóval csak haszna volt a dolognak, illetve egy oldala volt káros: hazatérve majdnem fél évig majd’ megőrültem attól, ami itthon folyik és még most is visszavágyom
 • Oresko
  Én szeretem ezt a blogot, de olyan érzésem van, hogy itt arról írnak, hogy csak az a valamire való ember, aki diplomás, és IT területen dolgozik, rengeteget spórol, minden idejét azzal tölti, hogy tanul, vagy csak hasznos dolgokat művel, sose egy üres perc.
  Mi van, aki olyan, hogy nem ment neki a tanulás, és mondjuk önvédelmi oktató, karateedző lett belőle? Az ilyen ember is azt csinálja, amit szeret, lehet, hogy nem keres annyi pénzt, mint egy IT-s, meg nyugdíjas korára már rokkant lesz a sok küzdelemtől, de akkor az ilyen ember másodrendű? Haszontalanabb tevékenységet végez, mint egy IT-s?
 • Okoska
  Kicsit szomorú vagyok, hogy ez a post érdektelenségbe illetve feledésbe merült. Pedig nagyon kíváncsi lettem volna, a második részére ha valakinek sikerült volna kifejtenie, hogy egy kurrens szakmával ami Magyarországon is jól fizet, érdemes-e kimenni mondjuk kimenni Stockholmba vagy éppen Zürichbe kettő háromszoros fizetésért dolgozni. Találtam is egy statisztikácskának mondható felmérést ami az egyes városokban elérhető fizetést korrigálja a megélhetést jelentő költségekkel.

  ithub.hu/blog/post/Berlin_London_San_Francisco_Hogyan_keresnek_mas_orszagok_szoftverfejlesztoi_a_magyarokhoz_kepest/

  folyt köv…

 • Okoska

  Ez alapján én úgy látom Európán belül nem éri meg annyira váltani amennyire Kiszámoló hangoztatja. Másképp megfogalmazva, IT-ként, mikor megkérdezik tőlem hogy te miért nem mentél ki külföldre megszedni magad, mennyi aktuális Magyarországon elért havi jövedelmet súgjak a fülébe, hogy azt a reakciót kapjam kérdezőtől, hogy jaaa értem, így én sem mennék ki. 🙂

 • Zedder

  A pénz egy dolog, egy bizonyos szint után kb. semmit sem számít, sokkal fontosabb, hogy milyen közegben, milyen társadalomban, milyen emberek között élsz te, a családod, a gyerekeid. Mint írtam, extrém eseteket leszámítva nem lesz 5-10x szorzó a fizetésben, de ha már előhoztad a vásárlóértéket: egy 2x szorzó simán hihető, és azért már érdemes lehet mozdulni (csak az anyagi részét nézve, az életminőség még ezen felül egy plusz!).

  A linkelt írás kissé összecsapottnak tűnik, sokat nem lehet kihámozni belőli. A legnagyobb hibája, hogy a bruttót nézi, és nem akart utánajárni az adózásnak, pedig az nem sokadlagos ám… Zürich és New York drága, ezt kb. mindenki tudja. Dallasban meg lehet jól fizetnek és olcsó minden, de jó eséllyel kevesen akarnak ott élni a semmi közepén.:) Chicago szintén érdekes a -40 fokos telekkel és a bűnözéssel. Egy random EU-s város ezekhez képest kánaán.

 • Zedder
  A mennyi kéne, hogy maradjon az ember témához, hát nyilván mindenkinek más az élethelyzete… Ahogy én gondolom: meg kell próbálni a lehető legjobban függetlenítened magad az magyar államtól, mivel egyértelműen nem gondoskodnak az állampolgárról, és kb. meg is dögölhet mindenki, aki az állami ellátásban, szolgáltatásokban akar bízni.

  Tehát kellene egy családi ház, lehetőleg alternatív energiaellátással, legalább két autó (apa, anya), magánorvosi ellátás az egész családnak, magániskola a gyerekeknek, stb… Hadd ne írjak konkrét összeget, meg nyilván függ a keresők számától, de azért ezt félmillióból nehezen hozod össze, és akkor még nem dőzsölsz, csak próbálsz “jól” élni, meg a lehető legtöbbet megadnod a családodnak…

 • Lomnici Tamara
  Stuttgartban elég sok magyar orvossal találkozom és aki itt kinn van, az dolgozik keményen, megbecsülik, és nagyon nem vágyik haza. Ők mondják, hogy el se tudják képzelni, hogy ma valaki orvosként 24 és 50 év között mit is kereshet még Magyarországon? Az itteniek mesélték, hogy a magyar szakorvosi lapok is eleve tele vannak külföldi országba való munkalehetőségekkel. (Persze tudom, hogyha valaki szép paraszolvenciát kap — lásd: szülés-nőgyógyász — az nem vágyik el, de a többiek?) Az egyik fiú mesélte, hogy az anyukája 40 évi munkaviszonnyal, megyei kórház osztályvezető helyettesi főorvosaként ment nyugdíjba tavaly előtt, és az utolsó fizetése nettó 147 ezer forint volt, amibe ugye benne volt az ügyeleti pénz, pótlék, minden. Ezek után semmin nem csodálkozom, ami a magyar egészségügyet illeti.
 • Lomnici Tamara
  Ami a „vesztes volt, vesztes lesz kinn is” mentalitást illeti. Én azért az utolsó nógrádi zsákfaluból jött magyarnak is segítek, mert legalább volt mersze kijönni, és mert szembenézni a valósággal, nem hazugságban tengetni önmagát. Volt, hogy lakott nálam egy srác egy hétig, cserébe segített felhozni a konyhabútort és összeszerelte. Láttam olyat embert itt kinn, aki egy egyszerű jó kezű melósként üzemvezetői státuszig vitte három év alatt, otthon esélye sem volt semmire.
  Anno igazgatói státuszomat vesztettem el, és jöttem rá, hogy a mindenkori magyarországi uram bátyám korszak (=dzsentri társadalom) nem múlt el, csak átalakult. Ez egy vazallusi társdalom: felfele nyal, lefelé tapos! Mikor hosszú hónapok után sem láttam az alagút végét, akkor mondtam magamban, hogy akkor ágyő szűz Mária országa, van élet mutyilandon túl is. Itt is ugyanazt csinálom mint otthon, csak egy szebb valóságban.
 • Okoska
  “Röviden összefoglalva: véleményem szerint aki azért megy külföldre, mert itthon sikertelen, az ugyanúgy hibát követ el, mint aki azért nem megy, mert itthon is elég sikeres.”
  Valahogy ezt az utolsó mondatot nem tudom megemészteni.
  Aki itthon sikeres és nem vágyik feltétlen külföldre, miért követ el hibát?! Ebből a logikából kiindulva mindenki aki Magyarországon sikeres ember valójában sikertelen!!44! Vagy hogy van ez?
 • Janos82
  :

  Ha a siker/hianya miatt marasz/mesz , az a hiba. Ezek miatt felesleges, mert kb ugyanazt kapod kint is mint otthon. ( Ez aloll csak nehany szakma kivetel, mint peldaul az egeszsegugyiek ) Ha mar mesz, akkor a nyelvtudas es a vilaglatas lehet a szempont, valamint az, hogy otleteket merthessel mas orszagokbol. Engem peldaul meglepett, hogy a Nemet es az Angol alberleti piac mennyire mas mint otthon ( es persze egymastol is kulonbozik ) Valamint az, hogy nalunk nincsenek olyan uzletek, ahol ehetsz, ujsagotvehetsz + fodrasz + telefonos egyszerre.
  Ha csak a siker miatt maradsz, az se tul jo, mert kesobb visszauthet ,mert lehetsz ma sikeres, de ha 10 ev mulva mar csak nyelvtudassal tudod ugyanazt elerni, akkor az kellemetlen lehet, ha nincs.

 • Para
  7 évig egy multinál dolgoztam itthon (top 10ben a szektorában a világban), most ajánlottak 2 éves szerződést EUban, de nagyon messze innen, fizetés (ugyanakkora mint a kinti állampolgároknak) + lakás + autó + rezsi: eddig álom.

  De: a feleségem kezd eltávolodni még sem jönne ki velem (azt is fizetnék) 40 vagyok, nem vagyok ijedős, de félek hogy ha most kimegyek akkor ha a házasságunk bomlik, nem fogok párt találni többet, illetve kint kizártnak gondolom.

  Pénzzel azért unalmas lehet együtt kettseben öregedni…

 • Zedder

  Nehéz ügy. Gyerekek vannak? Lehet tudni, hogy asszony miért nem akar mozdulni? Nyelvtudással lenne gondja? Esetleg rokonokat gondoz odahaza?

  Ha nincs gyerek, és a nyelvet is beszéli, plusz ugye fizetve lenne minden – akkor esélyes, hogy ott már csak nagyon kevés kapcsolat maradt köztetek, de nem vagyok párkapcsolati tanácsadó.:(

 • Fairy
  Nekem bejött. Kínában élek, és naggyából háromszor annyit viszek haza itt, mint magyarországon, miközben ugyanannál a cégnél töltök be hasonló pozíciót.
  Ott is a harmadát tudtam félretenni, itt is. Csak míg a magyar harmad éppen csak a váratlan kiadásokra volt elég, az itteniből már lehet (nem állami) nyugdíjam.
  Igen, megélnék ott is, nem is rosszul, de azt nem nevezném (anyagi) sikernek.
  Ami a pénzen kívül van, arról inkább nem írok – ez egy pénzügyi blog, és hát amúgy sem férne bele 900 karakterbe.
 • ZL
  Erdekes dolog ez a menjek vagy maradjak kerdes… hasonlo problemaval kuzdok csak eppen ellenkezo iranybol! En a kulfoldrol valo hazakoltozest fontolgatom! 5ev utan ugy erzem eleg lett. A fizetesemre es a munkamra nem panaszkodhatom, pedig anno takaritassal kezdtem en is, most egy femipari ceg logisztikai reszlegen dolgozom, megis a csalad es a baratok hianya egyre elviselhetetlenebb èpp ezert ugy erzem, hogy talan itt az ideje megprobalni otthon. Bar figyelemmel kovetem az otthoni hireket de kisse aggodom, h mi var ram otthon munkapiaci fronton!
 • Erzsébet
  Én Sopronig mentem egyedül gyerekkel, de nem bírtam. Húgom Németországban él, segítene kint megtelepedni de 2 nagykorú fiamat kéne magára hagyni – ők hallani se akarnak külföldről. Amúgy szerintem az embert nem az méri, hogy mivel keresi a pénzét, hanem, hogy hogyan/mire költi. És itthon szocializálódva talán ezt itthon könnyebb okosan csinálni kevesebből is.
 • Erzsébet
  És egy kérdés: a közel-keleti bevándorló hullám mit változtat a kinenni szándékozók és a már kint lévők szempontjából? Tesóméktól olyasmit hallok, hogy pár év múlva talán jobb lenne nekik itthon. (2 gyerekkel úgy, hogy férje még szülőkkel ment ki 25 éve és német állampolgár)
 • Stanlee
  A szakképesítést és nyelvtudást (német, angol) nem igénylő munkakörökben nagy túlkínálat fog megjelenni kb. 2017. elején, mivel addigra a mostani hullámban érkezők már munkába állhatnak. Valószínűleg állami támogatással veszik majd fel őket dolgozni, így a normál (EUs vagy német) munkavállalók hátrányból indulnak a minimálbér körüli munkahelyeken. Diplomát igénylő munkahelyeken nem lesz nagy változás, mivel a többség papírjait nem fogják elismerni. Ide még Mo-ról be lehet jutni. A szakképesítéshez kötött munkakörökben majd csak valamikor 2019-2020 között jelenik meg egy nagyobb kínálat, mivel a képzést el kell végezni, villanyszerelő, ápoló, stb. nem lehet mindenkiből egyik napról a másikra.

  Nehezebb lesz majd lakást találni, ugye ez már most is problémás Németo-ban, mivel ha van egy német és egy nem német jelentkező, akkor többynire a német viszi a kecót.

  Most kell jönni!

 • pidva
  Azon még senki nem gondolkozott el hogy valaki nem konkrétan a pénz miatt megy külföldre hanem a mentalitás miatt.magyarországon gyakorlatilag szarnak az emberre :Nem számít a tehetség , szorgalom stb…mondjuk lehet hogy Írországba nem küld el az anyádba a sofőr ha egy megállóval vagy (zónával)többet mész a jegyedér.Mondjuk az utcán összefogva segítenek hogy megtalálj valamit kezüket-lábukat törve míg abba a retkes országba(magyarország) még rád is hugyoznak hogy ha elesel vagy kérdezel valamit.Ezen kéne elgondolkozni nem csak a pénz van a pakliba.
 • LSV
  Vagy ha Írországban van egy újszülött babátok, netán elveszíted a munkád, a feleséged nem kap “gyes”-t (maternity leave-n) és megpróbálsz 3 év fizetett adó és járulék után lakhatási támogatásért vagy önkormányzatnál átmeneti segélyért folyamodni (értsd. nem kiutazik az ember, és egyből segílykézik c. módra), akkor “kedvesen” megkérdezik, hogy miért nem mész vissza az országodba ahonnan jöttél (nyilván az ojris szitizen kapja a támogatásokat giniszre meg szipura)?
 • Stanlee
  A mentalitasra hivatkozni butasag, mert sajat tapasztalatom alapjan a nemet es az osztrak munkaadok is ugyanugy kihasznalnak, mint a magyar. Persze van normalis munkaado Mo-n is, meg kulfoldon is. A nemeteknel is megbuntetnek, ha nem ervenyes a jegyed, erre nem lehet hivatkozni, hogy itt jobbak lennenek, mint Mo-n. Az emberek mentalitasa is ugyanolyan, mint otthon, itt is van aki magasrol tojik rad, ha az utcan haldokolsz, de segitokesz emberek is vannak.

  Igen, kiforditott vilagban elunk, de ez mar mas teszta, nagyon rossz iranyba menne el a diskurzus, ha kifejtenem a velemenyem, igy inkabb megtartom magamnak. Addig vagy jo mindegyik allamnak, amig perkalsz, ha iju szitizen vagy, akkor meg menj haza, ha segitsegre van szukseged, mert Neked van haza, masokkal szemben, es itt fejeztem be.

 • Orban Janos
  Nekem Bp/Mo is kulfold mar, mert 2006-ban jottem ide ugy, h magyaron kivul 3 nyelvet vagok es Mo-n kivul meg 2 orszagban dolgoztam. Nem akarok menni sehova, IT-ban itt is megvan mindenem…
  Vicces, h milyen sokan, sokfelek vagyunk, eltero velemenyekkel is (*_*)
 • Kerekes Dóra
  Szerintem az is nagyon fontos, hogy milyen úton-módon jutsz hozzá a kinti munkához. Ha csak kimész, hogy majd lesz valami, akkor kevesbb az esélye annak, hogy találj egy jól fizető és megbízható munkahelyet. Nem beszélve a lakásról…amit csak úgy szintén nem könnyű találni. Én most fogok kiköltözni a hetekben. Szerencsére már a munkahelyem az fix (ha valaki esetleg tanácstalan, hogy hol találhat megbízható külföldi munkalehetőséget annak ajánlom ezt az oldalt: kginternational.hu/ ), a lákás is meg van már oldva. Én elsősorban szeretnék megerősödni anyagilag kicsit, emellett nyelvet is szeretnék tanulni. 🙂
 • Okoska
  @zabalint
  Végülis megléptem kijöttem Münchenbe. Otthonról szereztem állást C# területen leegyszerűsítve webshopot készítek többedmagammal szlovákokkal lengyelekkel. 2800€ a nettóm ennek kapásból a fele megy a lakhatásra közlekedésre. A munka ugyanolyan mint otthon nem lazább mint ahogy azt sokan állítják ezt a sok kelet európai munkavállaló számlájára írom 🙂 igaz otthon sem volt soha feszített a tempó. Budapesten megvolt a 450000 nettó így még nem érzem úgy teljesen hogy megérte. Megérte? Tényleg légyszíves írd már meg hogy ezt a mostani összeget hogy lehetne duplázni, melyik az a területe az IT-nak, engem tud motiválni a pénz. Nekem mindig azt mondták hogy IT-n belül a programozás a sztár a többi hobbi lehet hogy becsaptak? Amúgy a bajorok nagyon jó fejek inkább a többi kelet európai a távolságtartó, ukránok irigyek is az EU tagság miatt. Üdv
 • Stanlee
  @Okoska: Eloszor is gratulalok, hogy vetted a batorsagot es kijottel. Habar nem nekem tetted fel a kerdest, a kornyezetmbol a tapasztalatok alapjan sima programozoi hatterrel nem igazan tudod majd fentebb vinni a fizetesed. Volt egy ismeros, o 3500-at keresett nettoban, de a ceguk eleg hamar tonkre is ment 🙂 ha magasabb fizetest akarsz, akkor egy szinttel feljebb kell lepned es valamilyen “vezetoi” poziciot kell elerned, mittom en pl. scrum manager vagy team leader.

  Szerintem a te esetedben kevesbe erte meg eddig a valtas. Ha ennyire sokat koltesz el a megelhetesre, erdmes lenne korulnezned, hogy esetleg talasz-e valami WG-t Munchen korul valahol, ahonnan S-Bahn-nal tudsz bejarni. Havi par szaz euroert sezrintem megrheti a valtas. En 6 honapot huztam le diakokkal, annyira olcson sosem eltem itt kint 🙂

 • Okoska

  Köszi az elismerő szavakat és a tanácsot. Azt kell hogy mondjam, hogy voltam már egy évig team leader egy menő Budapesti multinál de sajnos nem honorálták annyira mint amennyi plusz munkával járt + véleményem szerint habár jó voltam benne fiatal voltam hozzá, most 30 vagyok. Igazából én mostmár valami outsourcing vállalkozás beindításán gondolkozom. Sajnos olyan kódot vettünk át az előző beszállítótól, hogy abban nyomokban sem látom a német precízitást. Úgy gondolom hogy a minőségi munkáért itt azért szívesebben fizetnek úgy netto 5000€-val már elégedett lennék maximálisan. Lehet inkább Svájcba kellett volna menni.
 • Kiszamolo
  Okoska, akiket én ismerek programozókat Svájcban, azok jellemzően nettó 2-2,2 milliót keresnek. Az egyikük nem is programozó, hanem valami IT biztonsági szakember volt.

  Nem tudom, ez mennyire átlag, volt egy pár ügyfelem Svájcból, ők keresnek ennyit. Az élet viszont jóval drágább, mint Németországban.

  Ahol sokat lehet még keresni, csak kiesik mindenki látóköréből, az Szingapúr, Katar és Dubai. Utóbbi kettőben nem csak jól fizetnek, de az adókulcs is nulla. (Katarban 500 magyar család él. Egy kétmilliós országocskáról beszélünk.)

  Katarból úgy 5 óra a repülő Budapestre, úgyhogy még messze sincs.

 • Családfő
  Katar valóban jó lehetőség az anyagi háttér erősítésére – viszont nem véletlenül népszerűtlen. Az időjárás az év nagy részében gyilkosan forró, a városok meg a sivatagban, a semmiből felépült épületek csoportja. Elég, ha megnézzük a fővárost: lényegében vannak irodaépületek, lakóépületek, szállodák és plázák/éttermek/mozik. A munka után tudsz shoppingolni illetve étteremben enni, esetleg a sivatagban csapatni valami terepjáróval. A nagyon más kultúra miatt még egy kocsmába (pardon: pub-ba) sem tudsz beülni egy sörre, legfeljebb méregdrágán egy szállodában. Talán fiataloknak/pároknak jó ötlet pár évre kimenni, de pl. gyerekkel már nagyon sok kompromisszummal jár.

  Akkor már sokkal inkább Szingapúr, annak van történelme és hagyományai is. Viszont baromi messze van, és egyéb nehézségekkel jár.