Mennyibe kerülhet egy gyerek az államnak?

Levente tette fel a kérdést, mennyibe kerül egy gyerek felnevelése az államnak, mennyit veszít az állam azon, ha a fiatalok külföldre mennek és nem otthon kezdenek el adót fizetni. Hogy mennyi a közvetett veszteség, miszerint máshol adózik, most figyelmen kívül hagyva, nézzük mennyibe kerül az államnak a gyerek “felnevelése”.

A kérdés érdekes és izgalmas, de nagyon nem könnyű kiszámolni a végeredményt.

Hogy mennyit költ az állam egy óvodásra, iskolásra vagy egyetemistára, azt is nagyon nehéz összeszedni a költségvetésből. Az se mindegy, állami vagy egyházi iskolába jár a gyerek. Ehhez még jön a gyerekszüléshez kötött kedvezmények (CSOK, Babaváró) költsége, családi pótlék, adókedvezmények, utazási támogatás és egyebek.

Azonban rengeteget keres is az állam azon, amit a szülők a gyerekekre költenek. Étel, ruha, gyógyszer, tankönyvek, tanszerek áfatartalma, benzin jövedéki adója és egyéb fogyasztási adók.

Viszont ugyanígy költ is a gyerekekre, orvosi ellátás, hadi kiadások, rendvédelmi kiadások és minden egyéb hasznából a gyerekek is részesülnek. S ott van még a gyámügy költsége és egyéb kiadások, amire elsőre nem is biztos, hogy gondolnánk.

Így elég nehéz igazságot tenni, mennyibe is kerül az államnak a gyereknevelés.

S a legfontosabb, hogy van-e értelme egyáltalán a kérdésfelvetésnek, amikor az állam csak azt a pénzt osztja szét, amit a szülőktől elvett adó formájában? A legvégén mindent az adófizetők, így a szülők is fizetnek, vagyis erre is a szülők költenek, az állam csak “segít” szétosztani a pénzt.

De nézzük az oktatást és a közvetlen állami támogatásokat.

1,252 millió 6 és 18 év közötti fiatal van az országban a KSH szerint.

A Klebersberg központ személyi kiadásai a költségvetés szerint 510 milliárd forint (de ebből 46 milliárd adó és járulék), dologi kiadások 70 milliárd forint, ennek is komoly része áfaként visszajön. Köznevelési célú humánszolgáltatás 249 milliárd (ha jól sejtem, ez az egyházi iskolák kiegészítő támogatása), hittanoktatásra további 6,6 milliárd. Az iskolák államosítása miatt az önkormányzatok már nem vagy nem igazán költenek az oktatásra ezen kívül, ha jól gondolom.

Ez alapján évente 690 ezer forintot költ az állam egy tanulóra bruttóban, de ebből vissza is kap járulékok és áfa miatt egy elég komoly összeget. 12 év alatt bruttó 8,3 millió forint az alap- és középfokú oktatás.

330 ezer óvodás van és 285 ezren tanulnak a felsőoktatásban. Ez utóbbira nettóban 78 milliárd forintot költ az állam, vagyis 273 ezer forintba kerül az államnak egy felsőoktatásban tanuló évente.

Utazási támogatásra elmegy évente egy 260 milliárd, azonban a 2,6 millió nyugdíjas ingyenes utazása valószínűleg sokkal többe kerül, mint a durván 1,8 millió 18 év alatti és felsőoktatásban tanuló menetdíj-kedvezménye. Ha 80 milliárd a diákok részesedése a támogatásból, akkor ez évi 44 ezer forintjába kerül az adófizetőknek.

Családi adókedvezmény két gyerek esetén havi 20 ezer forint, évi 240 ezer forint, 120 ezer gyerekenként, 18 év alatt 2,16 millió Ft-tal kevesebb jövedelemadót von el az állam a gyerek miatt.

Családi pótlék két gyerekre 26.600 Ft havonta, egy évtizede változatlan. Ez évente gyerekenként 159.600 Ft.

Nem tudom, van-e értelme az új, mindenféle gyerekvállalási támogatásokkal számolni, hiszen csak pár éve vannak és egyáltalán nem biztos, hogy pár év múlva is lesz hasonló. De legyen mondjuk 4 millió forint gyerekenként. (Kevés a háromgyerekes család, ahol igazán jelentősek a támogatások.)

Sok mindent nem számoltunk, de felfelé kerekítve eddig 20 millió Ft körül járunk gyerekenként. Ennél pontosabban elég nehéz lenne kiszámolni egy gyerek költségét az egyetem végéig. Ebből az összegből kell levonni, amit a gyerekekre költöttek a szülők és az állam ezután adóbevételre tett szert.

Ez látszólag nem kevés, de szerintem nem is olyan sok. Természetesen veszteség, ha a gyerek ezután valahol külföldön lesz adófizető. De mint írtam is, az egy téves elképzelés, hogy az állam költött a gyerekre ennyit, hiszen azt adó formájában vette ki az ország lakóinak a zsebéből, akiknek a zömének van vagy volt gyereke, így a képlet nem sokat változik.

Szóval ha csak nagy hibát nem vétettünk, ennyit bukik az állam a külföld számára felnevelt fiatalokon.

 

Share

120 hozzászólás

 • A kék bolygó lakói

  Látom, neked is az az egyik fő premisszád, mint minden nacionalistának, hogy ha nem vállalunk gyereket, akkor kihalunk.
  Megsúgnám, hogy évente kb. 83 millióval élünk többen a Földön. Ez a nettó növekmény, ennyivel többen születnek meg, mint amennyien meghalnak. Ennyivel többen zsúfolódunk össze a bolygónkon minden évben. Csak az arányok érzékeltetése miatt: ez a 83 millió Németország lakosságával egyenlő.

  Biztos, hogy olyan nagy szükség van azokra a CSOK-os gyerekekre, miközben biztos léptekkel haladunk a klímakatasztrófába?

 • Joy
  Darkiosa, kérlek küldj egy linket, ami alátámasztja, valóban minden egyes felsőktatásra szánt forint haszonot termel, mert ez így inkább trollkodás.
  Anno az én szakomra felvételt nyert hallgatók kb 20%-a jutott el végül a diplomáig. Tiszta “haszon” lehetett lehetett a maradék 80%-ot az egyetemen 1-3 évig tanítani, hogy aztán diploma híján a többség kétkezi munkát végezzen. Szerintem mindenki jobban járt volna, ha inkább munkába állnak egyetemistáskodás helyett.

  Zsu, aki akarja és megteheti, most is külföldön taníttatja a gyereket. Komolyan majd egész családok szívatják magukat a kiköltözéssel, ahelyett, hogy csak a felnőtt gyereket küldik ki tanulni, mint most is?

 • okosban megoldjuk
  Bocs, nem gondolom,hogy a csok jár, az csak adható. Ha nem lennének ilyen támogatások, akkor nem is lenne értelme azt mérlegelni, hogy az állam támogatásait visszafizetem adóban, vagy nem. Már a csok előtt is megvolt a 3 gyerek, tényleg csak kihasználtuk a lehetőséget. Az összehasonlítást az egyedüllét és a család között maga az állam tette meg és úgy gondolták hogy a családot érdemesebb támogatni mint emberek hobbiját. Az, hogy ezek a támogatások torzítják az árakat és sokakat kiszorítanak a piacról az is azt mutatja, hogy a legjobb lehetőség mindig a munkáért kapott olyan jövedelem, amivel általánosan elmondható, hogy elérhető a saját otthon. Bár szerintem kis világunk éppen azt akarja, hogy csak hitellel tudj előre lépni, a saját kézben lévő tőkét, mint a pangó vizet, úgy akarják kiszivattyúzni a magánemberek kezéből.
 • Petike
  Azért hogy rázendítenek a “külföldiek”, hogy itt milyen rossz, az emberek milyenek már, és hogy ők miért mentek ki (megy az önigazolás). 😀 Csak tudnám, hogy akkor miért magyar oldalakat olvasgatnak, ahová valszeg magyarok fognak írni, miért nem a jelenlegi országukét? 🙂 Miért jó hazajönni fogászatra, autót szereltetni, orvoshoz vinni a kicsit, ahol amúgy nagyon rossz? 🙂 Az élet nagy kérdései. 🙂
 • Janos82
  :

  Azert engem nem vigasztal, hogy Afrikaban es Azsiaban tulnepesednek. En azt nezem, hogy nalunk itt mi a helyzet, es nalunk kevesebben szuletnek mint ahanyan meghalnak.
  Ettol fuggetlenul az igaz, hogy nem baj, ha picit csokken a lakossagszam. Azt nem hiszem, hogy tul sok CsOKos gyermek szuletne. Ugy tudom, hogy statisztikailag nem latszik a tobblet, ami logikus is, mert amennyivel dragabb a 3. gyerek, annyit nem hoz a CsOK. Ez csak azoknak eri meg, akik amugyis 3 vagy tobb gyermeket szeretnenek.

 • Petike
  kék bolygó lakói: valóban, a szemétben kutorászói afrikai gyerekekre van szükség, mert őket nem fogja meghatni, hogy mennyivel élnek többen a Földön…
 • Zsu92
  “Komolyan majd egész családok szívatják magukat a kiköltözéssel, ahelyett, hogy csak a felnőtt gyereket küldik ki tanulni, mint most is?”–> legfőképp kisgyerekesekre gondoltam. azért egy kisiskolást nem küldesz még ki tanulni egyedül. Kicsi gyerekkel, mobilis,magasan képzett, fiatal harmincasok bizony elgondolkodhatnak minek is itt maradni, hiszen ha kinn tanul a gyerek kicsi korától fogva, nagyobb esélyt kap az életben a kinti jó egyetemre. Aki amúgy is hajlott rá, hogy menjen, azon lökhet egy utolsót
 • Darkosia

  Eurostat (ec.europa.eu/eurostat/web/income-and-living-conditions/data/database) szerint a diplomával rendelkezők nettó medián átlagbére nálunk 7341 eur, az alatta lévő “upper secondary and post secondary non-tertiary” végzettségűeké 5570 eur (az emberek végzettségéről van szó, nem a munkakörről, ebben a mediánban már benne van a büfészakos diplomások bére is). Mivel a szuperbruttó ezek kb. duplája, a befizetett adójuk is ennyi, ergo egy diplomás évente cirka 1770 ezer eurral többet rak a közösbe. Kiszámoló cikke szerint 1 év a felsőoktatásban 273ezer hufba kerül az adófizetőknek, ami kb. 800 eur. Ergo átlagban egy diplomás 2 év alatt ledolgozza csak a különbséggel. Azt nem tudom hányan mennek és maradnak kinn végzés után, de ez még 90% feletti kivándorlás mellett is pluszra jön ki 40 év munkaviszonnyal számolva.
 • Ne Dugd Ki
  Nem furcsa, hogy idejön a messzi északról a SOTE-ra a Ragnar, hogy doki legyen, aztán visszamenjen az északi fénybe gyógyítani. Pedig helyben még ingyen is lenne az oktatása…

  De Béla sem megy ki tanulni, itt elvégzi a támogatott orvosit, és kimegy jól keresni. Hát ennyi ember téved 🙂

  Ez így csak egy egyszerű arbitrázs Béla részéről, fölözd le a hasznot, tanulj ott, ahol egy hosszú távú társadalmi szerződés alapján olcsó a tanulás, és dolgozz ott, ahol ilyen nincs, és jól megfizetik a képzett embereket. Nyilván a profitmaximalizálás Béla stratégiájával jön ki a legjobban. Orbánt és a magyar néplelket felesleges idekeverni, ez csak simán kapzsiság.

  Függetlenül attól, hogy mennyi gyerekem van, a közösség érdekében a fentieket muszáj lesz rendbetenni, mert az arbitrázsnak az a lényege, hogy mindenki rááll (amíg van, aki a másik oldalt finanszírozza). A hallgatói szerződés jó irány.

 • yimshagin
  nem rossz gondolat, de ha nem merem bevállalni, mert anyagilag már nem fér bele, akkor nincs akinek a befizetését megkapjam. Tény, hogy én is gondolkoztam rajta, hogy miért vállaltam a gyerekeket – egyiket sem a pénz megléte/hiánya miatt. De azért nagyon nem jön rosszul az adókedvezmény a felnevelésükhöz.
  Értem. Tehát szerinted az normális, ami Indiában, Afrikában vagy mondjuk arab országokban megy gyerekvállalás címszó alatt. EU-ban mennyivel is nő a népesség 1 egész akárhány gyerek per házaspár esetén? Ja hogy ez csökkenést jelent? Upsz.
 • yimshagin
  amúgy nem azért vállaltam a gyermekeket, mert annyira nemzettudatos vagyok, hanem mert egyszerűen szeretem őket, ennyi.
 • Kolopapa
  @János82.

  Legyen országhatár, mert azért hívják Magyarországnak. Azért van saját nyelvünk, zászlónk, Himnuszunk.

 • Nacionalista
  kék bolygó lakói

  Arra, hogy Nigéria vagy Paiksztán túlnépesedik, nem az a válasz, hogy az EU meg haljon ki.

  A Kárpát-medencében nincs túlnépesedés, és még csak a veszélye sem fog fennállni a következő 100 évben. Innentől fogva ma Mo-n minden olyan jellegű érvelés, hogy ne vállalj gyereket mert túlnépesedik a bolygó teljesen fals. Reklámozzátok ezt a dolgot Pakisztánban, ott tényleg szükség lenne a one-child-policy-re.

 • Nacionalista
  kék bolygó lakói

  Másik téma: szép dolog a világállam, de az ember biológialiag ugyanott tart mint 100 000 éve. Törzsi lény vagyunk. Ha tetszik ha nem, benne van az agyad legmélyén, hogy van a mi törzsünk, meg vannak a másik törzsek. Pontosan ezért mindig is szükség lesz egy Ti-re ahhoz, hogy legyen Mi (azaz egy közösség). Ha a világon mindenki Mi, akkor nincsen Ti, és az nem lehet működőképes.

  Ez nem egy jó dolog, de annyira megváltoztathatatlan, minthogy a Föld kering a Nap körül. El kell fogadni, és kihozni belőle a legjobbat (pld. dolgozni azon, hogy konstruktív legyen a törzsek közötti verseny és ne mészárlás)

  Az egyetlen szitu amiben egy világkormány működőképes lenne, ha találkoznánk egy idegen fajjal aki ellen lehetne egyesülni.

 • L

  “Érdekes, hogy mennyien írnak külföldről, hogy Mo-n milyen sz.r, bezzeg ott kint. Ha ott annyira jó, miért nem ottani, helyi fórumokon írják le a boldogságukat, hanem inkább visszafelé fikáznak?”

  Honnan tudod, hogy “nem írják le helyi fórumokon a boldogságukat”?

  Tudod, vannak hazaszerető emberek, van egy ilyen típus, a hazafiak. Ezek az emberek egyre jobban elkeseredve nézik, hogy hova süllyed szeretett hazájuk. Teljesen mindegy, hogy hol élnek, ők akkor is magyarok, és Magyarország elsődleges helyet foglal el a szívükben. Szeretett, fontos “projektjüket” látják csődbe menni, erőszakkal csődbe vinni. Bizony, az aggodalom, a féltés, a Magyarország iránti hazaszeretet, a jobbítási szándék valószínűleg megmarad életük végéig, hiába kellett azt a sokszor nagyon nehéz döntést meghozni és sok akadályt leküzdve véghezvinni, hogy elhagyják a hazájukat.

  “Érted haragszom én, nem ellened”

 • Helmholcz
  A gyerekvállalás nem nettó áldozat, általában azzal szoktak sokan érvelni mellette, hogy majd később támogat a gyerek, meg “ki nyitja rád az ajtót, ha nyugdíjas leszel”. Én mondjuk szemen köpném magam, ha azért vállalnék gyereket, hogy az majd eltart és élősködhetek rajta, de ez most mellékes. Nekünk gyerekteleneknek nem járnak ám a gyerekvállalás pozitívumai sem, nem csak az árnyoldalait “ússzuk meg”.

  “fizeti a gyermektelenek nyugdíját is” – elárulom neked, hogy én eleve úgy kalkulálok, hogy nem lesz egy fillér állami nyugdíjam sem, ha megélem egyáltalán (ami még vagy 35 év). Ha tehetném, inkább megtartanám a nyugdíjjárulékomat és a szochó erre eső részét, elintézem én azt magamnak. Ráadásul fizeti-fizeti, de meddig? Pár évente mindig felmerül a szingliadó (ami amúgy most is van), vagy a gyermektelenek kizárása a nyugdíjrendszerből.

 • Helmholcz
  “Egy országnak igenis joga van megvédeni az értékeit, legyen az egy okos fiatal, vagy egy szép épület.”

  Tisztázzuk, én nem vagyok tulajdona az országnak, nem vagyok teljes valómban alárendelve a kollektívának. Nem egy sakkbábu vagyok, hogy ide-oda tologassanak. Nem csak egy “emberi erőforrás” vagyok, mint ahogy azt egyébként a jelenlegi kurzus (vagy pl a 20-as évek fasizmusa) szeretne kezelni. Az állam van értem, nem én érte. Az én adómból működik, nekem dolgozik (legalábbis kellene), hát álljon már meg a menet! Ez olyan, mint amikor az én adómból (is) próbálnak kék plakátokon a képembe hazudni. Az állam nem azért van, hogy a saját adómból megakadályozza az én szabad mozgásomat.

 • Janos82
  :

  Ne agodj, amig technologiai fejlodes van, addig nyugdij is lesz. Es a satatisztikak szerint joval tobb eselyed van megelni, mint nem megelni. Raadasult te most a szuleid nyugdijjat fizeted, nem a sajatodat, szoval a tiedet majd a gyerekeid fogjak befizetni…

 • okosban megoldjuk
  Nyugi. A nemzetek megmaradnak. Tudhatjuk mert meg van írva “az utolsó időkben nemzet nemzet ellen támad”. Csak akik ezt nem így akarják, azok egyre innkább elhagyták a józan eszüket. Értékrend 0, globál hatalom,tőke, kontroll. Általánosságban az egyes emberek meg nem igazodnak semmihez, csak , hogy a személyes életüket sikerre vigyék. Persze ha lehet méne külföldön? Így a gyerekvállalás veszteséges, anyagi csőd, meg meg kell valamiből élni. És ennek van egy ĺégköre, amit a gyerekek az anyatejjel szívnak be. És csodálkozunk, hogy nem szeret senki senkit. Inkább közömbösen az érdekek mentén szerveződik az életünk. Az ilyenfajta jólétből lett az LMBTQ és gender meg a jelenlegi antifa megnyilvánulások. Afrikában miért nem töltik ilyesmivel az idejüket? Nem hiszem, hogy ott csak megtörténne velük a népesedés, lehet hogy bizonyos szempontból egészségesebbek mint mi. Mindezt pénz nélkül.
 • random okos
  megoldjuk
  Imádom, amikor megszólal a jobboldal szócsöve.
  Imádnád, ha sok rabszolgát szülne neked a plebs, mi?
  Tudod mit, ha még idén bevezetjük a szocializmust, akkor csinálok nem 3, hanem 6 gyereket.
  Akkor ugyanis a verseny helyett lesz idő gyereknevelésre.
  Ennyit erről.
  A kapitalizmusról tudjuk, hogy olyan mint a hegylakó: csak egy maradhat.
  Nem véletlen, hogy a legtöbb magyar gyerek Kádár alatt született.
 • V
  ”Törzsi lény vagyunk. Ha tetszik ha nem, benne van az agyad legmélyén, hogy van a mi törzsünk, meg vannak a másik törzsek. Pontosan ezért mindig is szükség lesz egy Ti-re ahhoz, hogy legyen Mi (azaz egy közösség)”

  a Mi az nalunk a csalad igy a Ti az a minden mas, zaszlotol meg nemzeti identitastol fuggetlenul. Elkeserit ami abban az orszagban megy, sosem fogok azonosulni azzal az uram-batyam rendszerrel ami ott megy, parttol fuggetlenul, igy sosem lesz a “Mi” halmaz resze.

 • Joy
  Darkiosa, azt hol látom, hogy a lemorzsolódott hallgatókra költött “minden egyes tiszta hasznos forint” mennyibe kerül az államnak? 20 éve a felvettek többsége 1-2 év után félbehagyta az egyetemet, saccra a gólyák talán 40%-a lett végül diplomás.
  L, másként értjük a hazaszeretet fogalmát. Számomra a jobbítási szándék az, hogy fiatalként itthon dolgozom, boldogulok a családommal. Nem távolról szólok le mindent, ezzel (ön)igazolva, miért léptem le. Ami valójában a könnyebb élet, kevesebb küzdés reménye.
  Sehol nem írtam, hogy a fiatal ne dolgozzon külföldön. Öt évet simán engednék az első 15ből. Képzeld, pont ennyit voltam én is anno külföldön munkavállalás céljából. Ezalatt félretettem, és világot láttam, de nemcsak nyugat, hanem kelet felé is. Kritikus vagyok a rendszerrel szemben, de tudom, nem tőle függ az életem … és a “csőd” szó nekem inkább hazug, mint féltés, pénzügyi blogon pláne
 • Joy
  Helmolz, ha értően olvastál, NEM láthattad a tulajdon szót sehol. Az érték kifejezést használtam, nem véletlenül.
  A munkahelyednek sem vagy tulajdona, de lehetsz az értéke, akit meg szeretne védeni. Ha pl. beírat egy képzésre, aláírathat veled tanulmányi szerződést, röghöz köthet, mégsem kelsz ki magadból, mintha az állam tenné.
 • Darkosia
  Ha már úgyis mindenki offol, én csak megjegyezném milyen érdekes, hogy mennyire alapvetőnek és természetszerűleg valónak van kikiáltva az egész nemzetiesdi. A 19. századig senkit nem érdekelt sehol. Az újkorig ha háború volt 1-2 tízezer embert tudtak összeszedni a legnagyobb hatalmak is, de azok is pénzért vagy egyéb kényszerből mentek, nem a “hazáért”. Egy mesterségesen kitalált, fenntartott és gerjesztett fogalom és érzület (ami nem azt jelenti hogy rossz, ezek csak tények). Lehet itt génekre meg törzsekre hivatkozni, de az őskorban nem volt hasonló szerkezet mint a nemzet. Érdekelne akik itt törzseznek közülük hányan tartják szorosan a kapcsolatot a paneljük többi lakójával meg tesznek ténylegesen a közösség érdekében ott, ahol fizikailag is tagok, és közvetlenül, tevőlegesen is tudnak tenni. Nem 4 évente 1 szavazattal letudni a közügyeket megvásárolva a “tett a nemzetért” érzületet.
 • Zylver

  “A legvégén mindent az adófizetők, így a szülők is fizetnek, vagyis erre is a szülők költenek, az állam csak “segít” szétosztani a pénzt.”
  Ezt keretik nagyobb betümerettel es felköveren kiemelni, akarmelyik cikkedben is jelenik meg. Az örökös “muszaj adot fiezetnünk?” kerdes ugyanis helytelen, mert igen is kell de (!) nem mindegy hogy az a beszedett adot hogyan menedzselik es mire költik el.

  Mas: itt mar sokan leirtak az indokokat, hogy miert lecelnek le az emberek a “tejjel-mezzel folyo Kanaanbol” a “hanyatlo nyugatra” es en mar csak annyit szeretnek hozzatenni: en nem azert mentem el mert rossz volt “otthon”, hanem azert nem akarok visszaterni “haza” mert latom azt az eg es föld különbseget az eletminösegben (nemcsak a fizetesekben!!!) ami miatt 50-100 evvel elmaradottabbnak tartjak az orszagot akar mar Ausztriatol, nem hogy a többi nyugati/eszaki allamtol.

 • Nacionalista

  Egyrészt a Mi-Ti az többszintű. Van egy nagyon jó beduin mondás:

  I, against my brothers. I and my brothers against my cousins. I and my brothers and my cousins against the world.

  Másrészt te levetteted magadról a magyar identitást, de szinte biztos vagyok benne, hogy felvettél helyette valami mást, egy a családnál bővebb szintet. A gyülekezetedet, a befogadó országodat, a munkahelyed, a sakk-klubbod stb. Lehet élni a magyar közösség nélkül, van sok másik. De ha megkaparod a felszínt, valamilyen közösséghez mindenki tartozni akar.

 • Darkosia

  Olyan statisztikát most nem találtam egyértelműen mennyi a lemorzsolódás, még az se fix mit tekintünk lemorzsolódásnak. Jellemzően valamivel a fele alatti lemorzsolódás értékeket találtam forrástól függően.
  De egyrészt a fentebbi számokba még ez is belefér, másrészt a számolásom során igyekeztem “magam ellen” becsülni, medián helyett átlagot véve nagyobb a különbség (pedig ugye az átlag x darabszám adja vissza a befizetett teljes adót, a medián inkább a legjellemzőbb, nem a legpontosabb érték), a kiköltözők se messze 0-át adnak a közösbe, utalnak vissza, stb. stb. Harmadrészt akkor mostmár a kiköltözőkkel akarod megfizettetni az itthonmaradók tandíját is akik nem voltak képesek elvégezni az egyetemet. Ezt a gondolatbeli sápot ródd ki azokra akikre rá lett költve, ne másra. De hát ugye bármit azért, hogy azt húzzuk vissza aki véletlenül vinné valamire.
 • Nacionalista

  Amúgy meg, ha egy közösség tesz értem (=ingyen egyetem), akkor az úgy korrekt, hogy ezt valamilyen szinten képességeim szerint kompenzálom. Szerintem egy utólagos tandíj ha az ember végleg lelép külföldre azért még nem etikátlan, nem fasizmus. Én személy szerint akkorára lőném be ezt a “kárpótlást”, hogy ne legyen visszatartó hatása, aki nyugatra megy az ki tudja fizetni (és jelenleg ez így is van). Senkit nem akarok erőszakkal itthon tartani aki menni akar az hadd menjen, egy rabszolgatársadalom nyilván senkinek sem jó. De az egyetem végéig gyakorlatilag kizárólag kiveszel a közösből (tb, oktatás, utak stb.) Az talán, hogy ha ezután örökre lelépsz akkor valami jelképes összeget vissza kelljen adni az nem egy ördögtől való dolog.

 • Helmholcz
  a munkáltatóm, akivel önszántamból léptem szerződéses viszonyra, egy kicsit más tészta, mint az állam. És nem, nem köthet röghöz, illetve nem tarthat erőszakkal vissza akkor, ha fel akarok mondani és ott akarom hagyni. A munkáltatóm működésébe pedig nincs beleszólásom, és nem is az a célja, hogy az én érdekeimet képviselje, míg az államnak rohadtul de, az elvileg értem kéne legyen. Zárójelesen én egyébként elfogadtam a tanulmányi szerződésem tartalmát (lévén más opcióm nem volt), és már teljesítettem is az abban foglaltakat. Innentől kezdve engem ne kényszerítéssel akarjon itt tartani az állam, hanem azzal, hogy rendesen végzi a dolgát.

  Oké, akkor hagyjuk már ezt az színjátékot, hogy mi egy országot kellene közösen belakjunk, verődjön akkor mindenki törzsbe, osszuk fel a területet, és hagyjuk egymást békén. Lassan életszerű lenne, ha Budapest városállamként kiválna.

 • tumpara
  Lassan elfelejthetnénk ezt a “világ túlnépesedik” tévhitet, 10 milliárdnál meg fog állni a népességszám (ted.com/talks/hans_rosling_religions_and_babies). Lehet jönni Pakisztánnal, de az elmúlt 50 évben átlag 6,6 helyett már csak 3,5 gyermek születik, Bangladesben is már csak 2 (!) ez a szám. (data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.TFRT.IN?locations=PK). Viszonyításképpen Magyarországon 1,6. Meredeken csökken a szám mindenhol, csak azért tűnik népességrobbanásnak Afrika is, mert a már megszületett gyermekek felnőnek, idősek meg nincsenek, mert korán kihaltak a rossz körülményeknek köszönhetően. Viszont ahogy egyre jobbak a körülmények (mert évtizedes távlatokban nézve igenis jobbak), egyre alacsonyabb a gyermekhalandóság, s így nincs “szükség” annyi gyerekre, hogy azokból túléljen legalább kettő. Hülyén hangzik, de ez ment végbe a fejlett országokban is, ez jön itt is.
 • jurta

  “Aki egymaga van, annak biztos nem, de amíg ő hétvégén wellnessel, addig mi különóráka meg edzésre és orvoshoz hordjuk a gyerekeinket.”

  Míg nem volt gyermeked, Te hétvégenként wellnesseltél? 😉

  (Tudom, nem a lényeg…)

 • A kék bolygó lakói
  @petike

  Tehát rasszisták vagytok, és úgy néz ki, büszkén vállaljátok. A fehér ember többet ér, mint a nem fehér ember.

 • Szakértő
  El szoktam olvasni a kommenteket az oldalon, mert érdekes megnézni egy-egy témát más-más oldalról. Ez alatt a cikk alatt -eddig- nagyon kevés olyan gondolatot fogalmaztak meg a kommentelőtársak, amin el tudtam volna gondolkodni. Mindenki hajtogatja a saját fóbiáit. Összesen egy hozzászólás volt, ami érdekes. Ez se a cikkhez, se a többiekhez nem kapcsolódik: lakáskiadás online számlakötelezettsége. Kérdező és akit még érdekel itt talál némi infót a témában:
  vezinfoblog.hu/az-elektronikus-adatszolgaltatas-valtozasa-2020-1-resz/
  Ebből én azt olvasom, hogy : Igen, a számla online kiállítása kötelező, néhány kivétellel.
 • Nacionalista
  kék bolygó lakói

  Ez egy nagyon elegáns módja a vita lezárásának. Aki ellenérvet sorakoztatna fel, az csak simán rasszista.

  Nincs azzal semmi gond, ha nem vagy kíváncsi más emberek véleményére, de akkor kommentelés helyett (ami már eleve egy interakciót feltételez) inkább a blogírást javasolnám számodra.

 • Nacionalista

  Igen, a nemzet az valóban egy modern dolog. És biztos, hogy nem is fog örökké tartani, párszáz év múlva lehet hogy valami más alapján fogunk államokká, közösségekké rendeződni. Eleve csak a közlekedés és az információterjedés gyorsulása tette lehetővé a megszületését. Viszont azért születtek meg a nemzetek, mert erre az emberiségnek van egy belső igénye. A nemzetek előtt a vallás rendezte táborokba a népet (30 éves háború), előtte meg a törzsi felosztás. Nem a nemzetállamok léte az alapvetés (az lehet, hogy csak egy pillanatkép a történelem színpadán), hanem hogy van Mi, és van Ti. Ezért nem lesz soha világkormány meg világbéke. Az első lépés, hogy ne tagadjuk le ezt az ősi ösztönt. A második lépés feltenni a kérdést, hogy hogyan lehetne ezt a javunka fordítani, hogyan lehetne ebből egészséges versenyt csinálni.

 • QTT
  Akik tanultak és kimenetek azoktól szedjünk be valamit, mert juj kivettek a közösből. Sőt én nem mentem ki, de már volt olyan nem diplomás ismerős aki megmondta nekem, hogy az ő pénzéből diplomáztam.

  Csak egy kérdés: Vannak rengetegen az országban, akik egész életükben csak kivesznek a közösből. Tőlük nem kell beszedni semmit? Ja, hogy tőlük nem tudunk. Akkor kéretik békén hagyni azokat akik kiszedtek, de most dolgoznak.
  Akik meg kimentek azok közül biztos sok belefér az alábbiak egyikébe:
  – küld haza pénz
  – pár év múlva hazajön és itt költ
  – nyugdíjasan jön haza és itt költ
  Szóval őket sem értem miért kellene lehúzni. Mit szólnátok ahhoz, ha az állam azt mondaná, hogy amelyik babávárós, csok-os gyerek felnő és kimegy azok peráljanak, mert nem arra adtam a pénzt, hogy a megszületett gyerek külföldön költsön és dolgozzon. Fogadok, hogy ez nem tetszene itt néhányaknak szemben a fentivel.

 • AntalM
  Meglátásom szerint az olyan kinyilatkoztatások, melyeket Ön is tett, ássák meg az árkot a társadalom egyes rétegei között. Kinek jó ez? Megkapták a támogatást, örüljenek neki, de ha kérhetem ezt ne dörgölje mások orra alá. Az a támogatás “nem jár”, hanem a mostani politikai rezsim a 3 gyerekeseket részesíti előnyben. Aztán amilyen kiszámítható Magyarországon bármi is, nem lepődnék meg, ha egyszer csak mást gondolna a politikai elit, és egy másik réteget helyeznének előtérbe. Wellnesezni meg inkább családosok szoktak járni, ez a wellness hóbort meglátásom szerint a szép kártyákkal jött divatba. Aki akar menjen, én a magam részéről inkább nem ülök be a közös “lavórba”. A gyerekeket meg remélhetőleg saját döntéssel, a saját örömükre vállalták, és nem a kapható pénzért, támogatásért. Mivel saját döntéssel vállalták a gyerekeket, a támogatást inkább fogják fel bónuszként.
 • LoXaH

  “egyetem végéig gyakorlatilag kizárólag kiveszel a közösből (tb, oktatás, utak stb.)” ez azért szerintem elég leegyszerűsített és demagóg megfogalmazás, mert az esetek 99%-ban van olyan aki fedezze nekünk ezeket a költségeket. Így például az én szüleim már legalább 25 éve dolgoznak és adóznak tisztességesen, amiből szerintem telt az egyetemi oktatásomra és nem roskadt össze az állam ettől. Egy cseppet sem fogok lelkiismeret-furdalást érezni emiatt, vagy mert máshol gyarapítom a GDP-t. A 7700 Ft-os TB-t meg szerintem ne is említsük mert én vidéken (Debrecen), ha orvoshoz kellett mennem még a sürgősségin egy kéztöréssel is laza 3-4 órát vagy többet kellett eltöltenem mire begipszelték a kezemet. Többet ér ha megtartom azt a 90ezret és kifizetem az egyszeri 25-30ezres traumatológiai vizsgálatot egy magánkórházban, ahol nem kell nyáron 33 fokban törött kézzel elájulnom 😀
 • Giorgo
  Ez olyan parttalan vita hölgyek és úrak. Ajánlom a Kiszámoló egy elöző bejegyzést a költégvetés összetételéről.Van itt pénz csak rossz helyre megy. Inkább csökkenteni kéne az újraelosztás mértékét és kiderülne, hogy mi az aminek tényleg van létjogosultsága és mi az ami nem is fontos igazából a közöségnek. Zavarosban jó horgászni és ezt látom itt is. Mindenki beszél mindenről, de az igazság rejtve marad. Valószinű sokminden megszünne, de én nem várom el, hogy olyanok finanszirozzák a kedvteléseimet vagy a számomra fontos dolgokat, akiknek ez nem kell. Le lehet hülyzéni őket és rákényszeriteni, hogy adják oda, amit kemény munkával megkerestek, de igazságos lenne ez? Milyen ember is lennék, ha ilyenre kényszeritenék másokat? Egy despota lennék semmi több.
 • SzaboZ
  Most ezzel biztos népszerűtlen leszek, de az az alapvető probléma, hogy az állam (és az adófizetők) ráköltenek több tízmillió forintot egy gyerekre, a születés előtti hónapoktól addig, amíg pl. szakorvos lesz.
  Ezután kimegy pl. a gazdag Svédországba, így Svédország még gazdagabb lesz (ingyen kapott egy fiatal orvost), Magyarország pedig még szegényebb.
  (Persze az összes ilyen külföldre menő itthon hagyja a nyugdíjas szüleit, fizessék csak nekik a nyugdíjat és az egészségügyet az itthon maradottak…)
 • Szaboz
  kék bolygó lakói:
  “Látom, neked is az az egyik fő premisszád, mint minden nacionalistának, hogy ha nem vállalunk gyereket, akkor kihalunk.
  Megsúgnám, hogy évente kb. 83 millióval élünk többen a Földön. ”

  Európában (és Magyarországon is) FOGY a népesség.
  Afrikában és Ázsiában nő.

 • L

  “Szerintem egy utólagos tandíj ha az ember végleg lelép külföldre azért még nem etikátlan”

  En mondjuk korabban nem erintettem ezt a kerdest, de ez ugyben en kicsit mashonnan kozelitek. Az en ertekrendem szerint a felsooktatasban valo reszvetelt fizesse az egyen, ne a kozosseg. Azert, mert a kozvetlen haszon az egyene. Tehat ne csak az elkoltozok szamara, hanem en bloc legyen piaci aron az egyetem mindenki szamara.

  A kozossegnek az esetleges pozitiv externalia jut a diplomasok tomegebol. En azt tartom jo leosztasnak, ha ezert cserebe (es a szolidaritas, mobilitas, eselyegyenloseg miatt) lehetove teszi a tandij 100%-anak meghitelezeset minden allampolgar szamara, akit felvettek vmilyen szakra.

  A gyerekkorban nem befizetett kozos koltsegeken ugy lehet segiteni, ha a gyerektelenek KEVESEBBET adoznak, a gyerekesek pedig TOBBET. Egyen (“hobbi”) vs. kozosseg (externalia).

 • Petike
  @L: ezt a visszafele köpködést hívod hazaszeretetnek? Van baj a toronyban… Gondolom ezért látod hogy hogy süllyed az ország, míg gondolom Ny-Európa meg “emelkedik”. 🙂
 • Petike
  : természetesen. Mindenki rasszista, mindenkinek vannak előítéletei. Hosszú a téma, meg úgysem értenéd (hisz az előzőekre is csak egy rasszistázással “válaszoltál”), szóval felesleges belemenni.
 • SzaboZ

  ““az én szüleim már legalább 25 éve dolgoznak és adóznak tisztességesen”

  Az az Ő befizetésük, nem a tiéd. Mielőtt dolgozni (és adózni) kezdtek, ők is pénzbe kerültek.

  “A 7700 Ft-os TB-t meg szerintem ne is említsük mert én vidéken (Debrecen), ha orvoshoz kellett mennem még a sürgősségin egy kéztöréssel is laza 3-4 órát vagy többet kellett eltöltenem mire begipszelték a kezemet.”

  És? Ellátták végül?
  Londonban sem kell kevesebbet várnod.

  “Többet ér ha megtartom azt a 90ezret és kifizetem az egyszeri 25-30ezres traumatológiai vizsgálatot egy magánkórházban, ahol nem kell nyáron 33 fokban törött kézzel elájulnom”

  Ja, csak 1 befizetőre esik X db nyugdíjas, kismama, gyerek, akik nem fizetnek be, de el kell látni őket. Te is voltál gyerek, és leszel nyugdíjas.

 • ex-tücsök

  Ez nézőponti kérdés. A szüleink a sajátjukat fizették be, vagy mindenki a gyerekeiét?
  Hogy kezdődött a rendszer, először a fizetők kifizették a következő generáció költségeit vagy megelőlegezték nekik a tanulást és később visszafizették?
  Úgy tudom adók előbb voltak, mint adóból fizetett oktatás.

  A sürgősségi ellátást felesleges belevenni, és ez nem csak neked szól, hanem mindenkinek. Sürgősségi sorrend van. Kerültem már sorra 5 óra alatt is meg 15 perc alatt is. Előbbi egy szakadt szalag töréssel (ráér), utóbbi meg érzéketlenné vált fél arc (stroke gyanu, végül csak az ideg melletti gyulladás volt az ok szerencsére).

  A nyugdíjasnak is befizetőnek kellene lennie, csak ugye nincsenek magánnyugdíjak, így a korábban adómentesen és/vagy kedvezménnyel elrakott magánnyugdíjmegtakarítást lehetne adóztatni UTÓLAG a kifizetéskor, így a nyugdíjas is fizetne adót és nem 2x, csak később.

 • Husz Janos Puszita

  Igen és még a pofankat is fogjuk be 😀 Sohasem fogod megérteni de szerencsére nem is kell, maradj a beszűkült kis vilagodban. Nincs szükségünk az engedelyedre.

 • Husz János Puszita
  Erkölcsrol, közösségről papoltok, miközben konyekig turkaltok masok zsebeben. Azt hiszitek, nem lóg ki a lóláb, kedves hazafiak? Bocs Kiszamolo, ha gondolod moderald, néha kinyílik a bicska a zsebemben, amikor ott kotorasznak a mancsukkal. Álszent társaság.
 • vViktor
  KlebeLsberg lesz az! Én is sokáig rontottam, nem vagyok nyelvtannáci 🙂
 • V.A.Laki
  Azert rohogok ezen az “en penzembol tanultal” mantran, mert ha rajtad mult volna, sose adtal volna az egyetemnek egy vasat sem. (Sok ilyen nagy arc meg az adot sem fizeti be).

  Es lehet mondani, hogy a halatlan ertelmisegiek elszoknek Svedorszagba, de en azt latom, hogy vasvillaval kergetik el azokat az embereket, akiknek harom ep agysejtuk van. Lovasz Laszlo ugy kutatott a Microsoftnal, hogy o volt a legokosabb ember az epuletben, meg lehet nezni, mit kapott o meg a CEU a Csutitol. El lehet olvasni az osszes riportot az osszes fiatal kutatorol, akik iskolat teremthettek volna (megalazo fizuert, lelkesedesbol), de eluldoztek oket, mert nem voltak hajlandoak tapsolni Sztalin elvtarsnak. Az osszes fiatal orvosrol, akik 30 evesen noverszallon eltek, mig az orvosbarok mellettuk milliokat kerestek. Szoval nem, az “agyelszivas” nem csak a penzbeli szegenysegrol, a lelki szegenysegrol is szol.