Miért nem csökken az aranyékszerek ára?

Az arany ára meredek esésbe kezdett 2011 ősze óta, majdnem 40%-ot veszített az akkori csúcsárához képest.

Ebből azt a következtetést vonhatnánk le, hogy az aranyékszerek ára is hasonló mértékben esett.

Ám ha bemegyünk egy ékszerboltba, sajnos nem ezt tapasztaljuk. Vajon mi ennek az oka?

A magyarázat elég egyszerű: egy aranyékszer árában az arany ára a vételár kicsit több, mint ötödét teszi csak ki. Egy átlagos boltban egy átlagos, 14 karátos jegygyűrű 25-26 ezer forint/gramm árban kapható, azaz egy nyolc grammos gyűrű ára 200-208 ezer forint.

A 14 karátos aranyban az arany csak a 14/24-ede a súlynak, azaz 42%-a valamilyen idegen ötvözőanyag, ezüst, réz, vagy hasonló fém.

Tehát a példában említett 8 grammos gyűrű aranytartalma mindössze 4,64 gramm. Ez mai áron 46.032 Ft, a maradék 150-160 ezer forint a megmunkálás, az adó, a rezsi és a kereskedelmi haszon.

A kanadai Money Sense magazin utánajárt, hogyan oszlik meg egy ilyen gyűrű árában a különböző tételek. (Egy kanadai dollár 218 forint jelenleg.)

Ezért van az, hogy az aranyékszerek ára alig követi az arany árának piaci változásait.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? Gyere el az Akadémiára. Részletek itt.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

30 hozzászólás

 • Miki
  Pedig anno, mikor házassághoz “natúr”, egyszerű aranykarika gyűrűt vettünk 0 díszítéssel (2010 koratavasz), a bolt honlapján még 32 000 Ft körül hirdették a gyűrűpárt, de a boltban mondták, hogy már 52 000 Ft-ra nőtt az ára az arany világpiaci árának gyors emelkedése miatt, csak a honlapon még nem írták át. Ez így elképzelhető?
 • sas
  egy kereskedő mindig a maximális bevételre törekszik, ezért bármilyen árfelhajtó hatásért képes árat emelni ha úgy kívánja a reggeli felkelés közbeni gondolatai:)
 • denevérember
  Az üzleteknek bedolgozó ötvösök szép számmal mentek tönkre
  amiatt, hogy az arany növekvő világpiaci ára miatt a megmunkálásért
  járó hányadukat csökkentve próbáltak meg nyeregben maradni az ékszerüzletek. Éppen egy a csőd szélén táncoló ötvösöket, ékszerészeket ellátó cég vezetőjével beszélgettem erről fél éve.
  Tehát nem csak a vevőket érte meglepetés. 🙂
 • bgabor911
  Ez a házassági kötelező aranygyűrű százezrekért talán a legálságosabb keresztény hagyomány.
 • Kiszamolo
  Ez mitől keresztény hagyomány? Egyszerű népszokás, semmi több.

  Vagy te olvastál valahol olyat a Bibliában, hogy a házasság csak arany karikagyűrűvel érvényes?

 • Habakukk
  🙂
 • Habakukk
  🙁
 • NxAlex
  Ez olyan, mint a karácsony, hogy csak ajándékkal és karácsonyfával lehet megünnepelni. És ha nem így teszel kinéznek. Pedig csak gondolkodni felejtettek el az emberek. Kb az is ilyen, ha nincs szükséged valamire, de megveszed, mert a többiek mit gondolnak rólad ha nincs ilyened. Hülyeség mások elvárásai szerint élni. Főleg birkák elvárásai szerint.
 • flasgordon
  és milyen érzés ha nem állítasz karácsonyfát és nem veszel ajándékot?
 • Laca
  A hagyományokat követni jó dolog.
 • Wnprt
  Tisztelt Kiszamolo!
  Elnézést kérek, hogy nem a témáról írok, hanem a Quaestorról, biztos információk szerint a tavalyi éves veszteség 5,6 Mrd Forint volt, a saját tőke pedig 5,9Mrd-ra csökkent.
 • Wnprt
  Nagyon jó a blog, a lényeg h az igazságra rá kell jönni, tehát belelátni a dolgok mögé, értelmezni a tényeket.
 • Kiszamolo
  Hol találtál konszolidált mérleget? Én elkezdtem letöltögetni a mérlegeket az e-beszámolóról, de nem volt konszolidált.
 • Kiszamolo
  Jó. 🙂

  Nem veszek a bátyámnak drága parfümöt, ami nem tetszik neki, tőle sem kapok drága pulóvert, aminek rövid az ujja, anyám se kap semmi olyat, amire semmi szüksége, de legalább drága.

  Megbeszéltük, hogy már nagy gyerekek vagyunk, mindenki vegyen magának parfümöt, pulóvert, mikrót és akármit.

  Csak azoknak veszünk ajándékot, akinek nincs saját keresete: a gyerekeknek.

  Az is jó, hogy nem kell kerülgetni azt a hülye fenyőfát, nem hullik mindenhová a tüske és se a gyerek, se a nyúl nem borítja fel.

 • AAA
  Az a benzinkúton is úgy van, hogy ha nő az olajár vagy gyengül a Ft, akkor azonnal emelnek erre hivatkozva (nem baj, hogy a tartályokban lévő nafta nekik még olcsóbban van), de a másik irányba persze már nem olyan sürgős lekövetni a piaci folyamatokat.;)
 • CFS
  sosem értettem az igaz arany gyűrűk fele mutatott imádatot, a bizsu miért nem jó filléreké?
  esküvői gyűrűk 1-5 dollárig vannak csodálatosok, veszel belőle 10 db-ot és egész életedre elég lesz. 🙂
 • EnGé
  Nem kell húsvétig a szobában hagyni a fát, vagy nem kell karácsonyra nyulat venni!
  A többivel nem lehet vitatkozni. Bár arról ne feledkezz meg, hogy sokak számára a karácsonyi ajándékozás egy praktikus apropó arra, (hivatalos feloldozás…) hogy az egész évi kuporgatásból kiszabadulva egy új nadrágot, vagy egy emberek közé járásra is alkalmas ruhadarabot, cipőt vásárolhassanak. Aztán vannak ennél szívszorítóbb történetek is. Nincs már messze az “öt forintért kuglert venni” rögvalósága.
 • Bari
  Tisztelt Kiszámoló!

  Hol lehetne az aranyár világpiaci árának alakulásáról “jó” előrejelzéseket olvasni/találni?

  Válaszát előre is köszönöm.

 • KZoltán
  Hát vannak évezredes módszerek, úgymint madarak röptének figyelése, kártya vetése stb…
  No de, tréfa nélkül, ha erre Kiszámoló tudná a választ, akkor ez a blog nem létezne, nagy bánatunkra, már csak azért sem, mert állandóan a pénzét számolhatná.
 • Zabalint
  Talán mert ugyanazt az egy pár gyűrűt szeretnék megtartani egy életen át, vagy legalábbis ezt remélve veszik meg?
 • Bari
  Kedves KZoltán!

  Ha konkrét árra lenne szükségem azt kérdeztem volna: Mennyi lesz az arany ára november 15.-én. 🙂
  Tisztában vagyok vele, hogy a kérdés a banális kérdések határát súrolja, de próba szerencse. -Mi a biztosíték arra, hogy nincs ilyen oldal, mert hogy ilyet sem találtam.
  Csak az érdekelt volna, létezik e olyan oldal amin foglalkoznak az aranyár előrejelzésekkel, kicsit komolyabban, hosszabb időtávban. Természetesen a jövőt senki nem ismeri, de szakterületeken mozogva azért 1-2 hónapos előrejelzéseket jól el lehet találni.
  Hogy közérthetőbb legyen. Egy kis panziót üzemeltettek. 1-2 hónapra előre jó becsléseim vannak az eltöltött vendégéjszakák számát illetően. Életszerű, hogy néha nem jönnek a számok.

  Nos én ilyen oldalt keresek az aranyárra kihegyezve.

 • Wnprt
  A Quaestor honlapján a közzétételeknél van h beszámoló 1 és 2. Az egyiknél 58mrd a mérlegfőösszeg és 10 mrd-nál több a saját tőke, míg a másiknál 103mrd a mfö és 6mrd-nál kevesebb a saját tőke. Amelyiknél kevesebb, ott van a sok leányvállalati veszteség. Szóval a Quaestor honlapján van, bár az jó kérdés, h a mérleg vajon mennyire a rózsaszín számvitel szerint készült-e. A brókercégük jó, az elemzéseik jók, de az h agyonhiteleznek stadionokat, meg beruházásokat. A lényeg h kicsit elemezd a céget, te jobban értesz sztem hozzá, itt bele kell látni a dolgok mögé, értelmezni azokat, átlátni mi miért hogy van. Üdv!
 • Wnprt
  Nemrég hívtak a Quaestortól, h e hó 18-án jár le a kötvényem, ha meghosszabbítom, 8,8%-ot fizetnek. Az mmf.hu-n olyan adat is szerepel a kötvények alapadatainál, h 10,7%, bár ez csak azoknak, akik anno ilyenbe fektettek, azóta már maximum ez a 9% alatti szint van jóval. Most egy TBSZ számlát felbontsak, vagy mihez kezdjek Önök szerint? Azért írtam ide, mert most mindenki itt blogol. Érdemes felbontani webbrokeren és aztán pl Richtert venni, mert ugye ez már a Kelernél van, tehát nincs kockázat? Vagy mihez érdemes kezdeni?
 • Kiszamolo
  Richter-Keler-nincs kockázat. Ezt hogy kell értelmezni?

  Egyébként most arra vár mindenki, kikerül-e a Richter a MSCI World indexből, mert akkor esni fog az ára.

 • EnGé
  Mekkora az az időtáv? Bármekkora időtávra is akarsz jósolni, bizonytalanság mindig van és hatványozottan nő, ahogy az időtáv is egyre nagyobb. Tippelni lehet, aztán utólag valahogy megmagyarázni. Nincs épkézláb modell, ami alapján ez másként lehetne. Iszonyú sok tényező hat egy árfolyamra és alig hiszem, hogy lenne ember, aki mindet egszerre, megfelelő súlyozással figyelembe tudná venni.
  Másrészt… ha ilyen képességekkel vagy felruházva, akkor kétlem, hogy a nagyvilág elé tárod, mert onnantól kezdve az egész értelmét veszti.
 • Wnprt
  Már kikerült, most részvényfelaprózás volt annak érdekében h visszakerüljön.
 • dömdödöm
  Mi a feleségemmel nagyszerűen megvagyunk karikagyűrűk nélkül is. Egyébként az ilyen drága gyűrűknek csak az a hasznuk, hogy majd a gyerekeknek lesz mit bevinni a zaciba.
 • jurta
  Szerintem az eljegyzésnél volt (van) meg inkább az értelme inkább, mint az esküvőn. Hogy te ezt a lánykérést komolyan gondoltad. (Nagyon szívtelen hasonlat, de az ingatlanért is adunk foglalót; annak sem az a lényege, hogy a hirdető végre meg tudja venni az új mosógépét, hanem hogy nem csak mézesmázos szavakban kell nekem olyan naaaagyon az a lakás.)

  Persze ennyi erővel az esküvő után már nyugodtan el lehetne adni, hisz akkor már közös lett a vagyonunk. Akkor valójában nem is foglaló, hanem biztosíték. 🙂

  De amúgy én is nagyon sokszor gondolkoztam, hogyan lehet az, hogy a világ minden kultúrájában évszázadok óta van jegygyűrű.

 • jurta
  “Egy átlagos boltban egy átlagos, 14 karátos jegygyűrű 25-26 ezer forint/gramm árban kapható, azaz egy nyolc grammos gyűrű ára 200-208 ezer forint.”

  Na, látszik, hogy még nem jegyeztem el senkit. 70 körülre tippeltem.

  (Ráadásul kettő kell…)

 • jurta
  Jobb esetben az unokáknak beolvasztani a sajátjukhoz…