BUBOR-hoz kötött állampapírok "B" sorozat

2023-01-09
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Bár lassan öt éve létezik a speciális "B" sorozat az állampapírokból, most lettek nagyon felkapottak, egyre több ügyfél vásárolt belőle, gyakran úgy, hogy nem is feltétlen tudta, mit csinál. (Nem minden "B" jelölésű állampapír Buborhoz kötött, csak a 2023, 2027, 2029, 2032. A többi teljesen hagyományos, fix kamatozású állampapír, nem azokról szól a cikk.)

Nem véletlenül lettek most népszerűek ezek a papírok, hiszen a negyedévente fizetendő kamatuk a bankközi kamatokhoz, vagyis a BUBOR-hoz van kötve. Amikor a BUBOR 0,3-0,6% alatt volt az elmúlt években, kevesek akartak ilyen kötvényt venni.

Több sorozat elérhető jelenleg is, 2023/B-től 2032/B-ig, ahol az első számsorozat a lejárat évére utal, a "B" betű pedig arra, hogy a bankközi kamathoz van kötve a kamatozás.

Ha sokáig marad magasan a háromhavi BUBOR (itt tudod ellenőrizni a mindenkori értékét, az állampapíroknál a termékismertetőben megadott napokon nézik a BUBOR értékét: 2027/B, 2029/B, 2032/B), akkor akár jól is járhatsz a termékkel.

Azonban van néhány de.

Az első, hogy mivel a 2023/B-t még 2019 közepe előtt bocsátották ki, ezért arra kamatadót is kell még fizetni, vagyis a hozam 15%-kal kevesebb, mint más, hasonló kamatozású állampapíroknál.

A második, hogy a leírásból kiderül, hogy a kamatokat úgynevezett francia kamatszámítással számolják, vagyis 365 nap helyett csak 360 nappal kalkulálnak.

A harmadik, hogy ezek nem lakossági papírok, így ezeknek nem csak kamatuk, de árfolyamuk is van. Erről jó sokat magyaráztam a Kiszámoló Akadémia videóiban, tessék ott utánajárni.

Röviden: nagyon jól hangzik mondjuk 20% kamat, de ha két év múlva jár le a kötvény és én 120%-os árfolyamon veszem meg azt ma, akkor is csak 100%-ot fogok kapni érte két év múlva és addig is a kamatokat a 100%-ra kapom és nem arra, amennyiért én megvettem. Vagyis a legvégén a remélt 20%-nál sokkal kevesebb lesz az éves valódi hasznom. Ezért nem a kamatokat kell nézni, hanem a lejáratig tartó hozamot. (Ami itt ugye nem fix, mert negyedévente változik.)

Vagy fordítva: megvettem 100%-ért, de három év múlva csak 80%-ért tudom eladni, mert nagyon leesett a BUBOR és annál többért nem kell senkinek, akkor az addig kapott kamatokból le kell vonom a 20% veszteséget is, amit az eladáskori árfolyamon buktam.

(Tudom, hogy ez egy kicsit komplikáltan hangzik, de ezért kellene mindenképp megnézni az erről szóló részt a youtube-on, mert ebbe mindig bele fogsz szaladni, amikor kötvényeket vásárolsz. A kötvények sokkal komplikáltabbak tudnak lenni, mint azt a legtöbb ember gondolná.)

Hab a tortán, hogy az Államkincstár is nagyobb költséget számol fel a visszaváltáskor, mint a lakossági papírok esetén.

Összefoglalva, jelenleg tényleg magas kamatot fizet ez az állampapír (is), de ez gyorsan változhat és semmi nem garantálja, hogy egy-két-három év múlva annyiért fogom tudni eladni, mint amennyiért megvettem. Ennek ellenére lehet venni belőle, de érdemes tudni, hogy ez nem egy faék egyszerűségű lakossági állampapír.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram