Mielőtt kimondod az igent

Nagyon sok fiatal pár úgy vág bele a közös életbe, hogy előtte nem beszélnek az anyagi dolgokról. Napokat töltenek azzal, hogy milyen legyen az esküvő, kit hívjanak meg, milyen legyen a menyasszonyi csokor, de egy szót sem ejtenek a pénzügyi helyzetükről és terveikről.

Vajon kivel akarod összekötni az életed? Takarékos vagy pénzszóró? Vannak tervei az életben, vagy csak éli a napjait egyiket a másik után? Boldog lesz a pénzügyi életetek, vagy állandó veszekedés és harc lesz minden egyes pénzügyi döntés?

Komoly tartalékokkal rendelkezik, vagy milliós hiteleket görget maga előtt? Ki fogja kezelni a pénzt és mit szeretnétek elérni a közös életetek során anyagilag?

Mit tudsz a személyről, akinek örök hűséget akarsz fogadni?

Intő jelek, amire nagyon figyelj oda:

– Adósságot halmozott fel és nem is töri magát, hogy megszabaduljon tőle. Ha nem zavarja, hogy százezrekkel elúszott a hitelkártyán, ha személyi kölcsöne van, esetleg egyenesen rajta van a rossz adósok listáján, akkor gondold meg, hogy szeretnél-e osztozkodni vele az állandó pénzügyi zavarban. Volt olyan hölgy, aki addig nem ment hozzá a vőlegényéhez, amíg az nem szabadult meg az adósságaitól. Több mint egy évet kellett várnia, de azt mondta, nagyon megérte így elkezdeni a házasságot. A vőlegénye hozzáállása is megváltozott a pénzhez ez idő alatt.

– Elképesztő módon és meggondolatlanul költekezik. Impulzív ötletektől vezérelve nagy kiadásokba veri magát. Például befizet egy luxus hajóútra, mert megtetszett neki az utazási iroda kirakatában a hirtelen meglátott hirdetés. Esetleg drága ékszert vesz, vagy túl gáláns borravalót ad a pincérnőnek.

– Kölcsönkér másoktól rendszeresen. Ha ez életformájává vált, akkor szólaljon meg benned a vészcsengő.

– Túlságosan különbözőek vagytok pénzügyileg. Az ember sokat változik egy házasság alatt, de könnyen lehet, hogy túl nagy közöttetek a szakadék, ez pedig garantálja az állandó veszekedést minden egyes vásárlás előtt és után. Ha az egyik túl takarékos, a másik túl költekező, sok vita fog még származni ebből.

– Túl gyakran munkanélküli. Ha évente két munkahelye volt és sehol nem tudott megmaradni egy évnél tovább, akkor legyél óvatos, hiszen ennek az embernek kell majd eltartani a családotokat. Lehet, hogy még csak nem találta meg, amit igazán szeret csinálni, de azért legyen intő jel az állandó munkahely-változtatgatás.

– Hazugságon kapod a pénzügyeivel kapcsolatban, letagad vásárlásokat vagy tartozásokat. Ha már a jegyesség alatt nem őszinte pénzügyi területen (sem), akkor vigyázz vele.

Hogy ne csak a negatívumokat soroljam fel, íme néhány jó jel, ami komoly bizakodásra adhat okot:

– Pénzügyileg önálló: nem támaszkodik a szüleire, nem otthon lakik és nem tartatja el magát a szüleivel.

– Nem vesz fel hitelt, különösen nem az olyan nélkülözhető dolgokra, mint nyaralás, vagy szórakozás.

– Csapatjátékos a pénzügyek terén. Nem sajátítja ki a család pénzügyeit, de nem is vonja ki magát a pénzügyi döntésekből vagy a pénz beosztásából.

– Természetes módon tud beszélni a pénzről és a pénzügyi helyzetéről. Nem jön tőle zavarba, nincs rejtegetni valója és normális dolognak tartja, hogy beszéltek erről.

– Nem érzi szükségesnek, hogy rejtegesse előled a kiadásait, az anyagi helyzetét.

Figyelj arra is, hogy vannak-e ambíciói az életben? Ne azt nézd, hogy gazdag-e, mert huszonévesen a legtöbben még (relatív) szegények, ez így normális. Az nézd, van-e benne vágy, hogy vigye valamire, vannak-e tervei, vagy csak olyan “tedd ki, hadd hűljön” típus, akivel csak megtörténik az élet? Aki csak pont annyit dolgozik, hogy ki ne rúgják és csak pont annyit keres, hogy ne mondjon fel.

Tehát fontos, hogy még mielőtt nagyon komolyra fordul a kapcsolatotok, őszintén beszéljetek egymásnak a pénzügyi életetekről, helyzetetekről és terveitekről.

Mit érdemes megkérdezni egymástól?

– Van-e bármilyen adósságod, kötelezettséged (pl. tartásdíj az előző házasság miatt), perelnek-e valami miatt? Van-e végrehajtás érvényben ellened? Hogyan tervezel megszabadulni ettől az adósságtól és mikorra?

– Vannak-e megtakarításaid és teszel-e félre a fizetésedből?

– Mit szeretnél elérni anyagilag (saját lakás vagy ház, autó, nyugdíjba vonulás 45 évesen stb.) és mi a terved, hogyan tud ez megvalósulni? Reális-e a saját ház 15 éven belül? (Ha kiderül, hogy nem az, legalább nem fogtok feleslegesen vágyakozni rá.)

– Milyen pénzügyi félelmeid vannak (nem fogunk kijönni a pénzből, eladósodunk, stb.) és szerinted hogyan tudjátok ezt közösen elkerülni?

– Hogyan fogjuk beosztani a pénzt? Közös számlánk lesz, külön számláink lesznek, ki fogja meghozni a napi pénzügyi döntéseket?

– Milyen pénzügyi fundamentumokat tesztek le az életetekben? Például tizedet fogunk fizetni, soha nem fogunk kölcsönkérni, a fizetésünk 25%-át mindig eltesszük, soha nem fogunk anyagi kérdésekről este 10 után beszélni, mert az ember fáradtan ingerültebb, stb.

– Mi a fontos a számunkra, amiből nem engedünk és mi az, amire nem szívesen költünk?

Ezeket a kérdéseket akár írásban előre meg is válaszolhatjátok és aztán közösen megbeszélitek. Ha előtte le kell írnod, sokkal jobban átgondolod és időd is több van elmélyedni a kérdésben.

Beszéljétek meg azt is, ki milyen neveltetést kapott (néhány klasszikus hiba), kinek mi a legfontosabb az anyagi életben, mi a véleménye a hitelről, a megtakarításról, mi a fontosabb, a nyaralás, vagy a nyugdíjszámla növelése.

Melegen ajánlanám, hogy már házasság előtt tűzzetek ki közös pénzügyi célokat, amiket együtt el akartok érni. Ilyen lehet például maga az esküvő és a nászút finanszírozása. Nyissatok egy közös számlát és tegyetek oda félre mindketten egy meghatározott összeget. (Logikusan: a szükséges összeg osztva a hátralévő hónapok számával.)

Ha nem megy, le kell ülni és közösen megbeszélni, hol van a probléma? Alacsony bevételek, rossz szokások, túlzó költekezés? Hogyan tudtok ezen változtatni?

Csinálhattok közösen egy büdzsét, vagyis megtervezhetitek előre, mire fogjátok elkölteni a havi bevételeiteket és mennyit fogtok félretenni. Ez azért is fontos, mert fiatal korban a bevételetek még általában kevés, ellenben a kiadás sok lehet az életkezdés miatt. Ha pedig jönnek a gyerekek, akkor még az egyik fizetés is kiesik. Úgyhogy nyilván nem fogjátok megúszni a költségvetés tervezését az első években, jobb elkezdeni már a házasság előtt.

Azért is jó ezeket a dolgokat előrehozni a házasság előtt, mert van idő felkészülni, nem élesben kell pénzügyi döntéseket hozni tapasztalat nélkül.

Sokkal jobb lesz így a házasságotok, ha már a pénzügyi területen is közös nevezővel vágtok bele, vagy legalább tisztában vagytok a különbözőségekkel.

Mit is mondhatnék a végére? Mázel tov és sok boldogságot a sikeres közös élethez. 🙂

Share

36 hozzászólás

 • jurta
  “Napokat töltenek azzal, hogy milyen legyen az esküvő, kit hívjanak meg, milyen legyen a menyasszonyi csokor”

  Hahaha… heteket az, vagy inkább hónapokat! (Ez a korosztály vagyok, látom a barátaimon.)

  Amúgy ez az élethelyzet az, amikor én szinte feltétel nélkül mindenkinek, még a blogon edződött legvérmesebbeknek is ajánlanék egy kiszámolós tanácsadást (magamnak is, pedig még sosem voltam).

 • debora
  “Ne azt nézd, hogy gazdag-e, mert huszonévesen a legtöbben még (relatív) szegények, ez így normális. Az nézd, van-e benne vágy, hogy vigye valamire, vannak-e tervei, vagy csak olyan “tedd ki, hadd hűljön” típus,” – aranyigazság!
  Szerintem sokkal többet ér együtt összehozni dolgokat, csak meg kell találni hozzá a megfelelő társat, ami nem egyenlő a gazdag pasival.
 • olyan feri
  Jo es fontos cikk; azt gondolom, en mindent helyesen csinalok ezen a teren.
  Plusz: vesszöparipam a hazassagi szerzödes emlegetese, meg meg lehetne emliteni.
 • ann1294
  Hazassagi szerzodes (korabbi tema)? Penzugyi tervezes hazassag elott? Hajjaj, mit fogsz te ezert kapni! 🙂 Kozvetlen kornyezetemben regen ez tabutema volt, a mostani 30-as barataim szerencsere sokkal nyitottabbak, felvallaljak ezeket a temakat, beszelnek rola sokak megrokonyodesere. Kellnek a celok, a tartalek, a biztonsag, a biztositas.. vegigjarni a mi lesz ha kerdeseket (halaleseti rendelkezesek, vegrendelet, munkanelkuliseg, betegseg…). “Barkinek a fejere eshet egy tegla, viseljunk sisakot”. Szerintem tartosabbak lennenek a hazassagok egy ilyen beszelgetessel elotte, kevesebb valas, kevesebb a naprol-napra, honaprol-honapra eles, veszekedes a penz miatt. Jo, hogy mered feszegetni ezt a temat. Csak igy tovabb.
 • star70
  Mázel tov?Tudom mit jelent,de miért pont ezt kellett ide?Bár a leírtakkal teljesen egyetértek:-)
 • Kiszamolo
  Mert egy esküvői jókívánság. Írhattam volna kellemes húsvéti ünnepeket is, de az mégsem annyira helyénvaló.
 • B.Csaba
  A cikk jó. De miért nem kapja meg ezeket az intelmeket a gyermek a szüleitől?
 • Stanlee
  Ha ezzel a szoveggel allna neki a szulo a gyereknek elvenni a kedvet a hazassagtol, eleg nagy csetepate lenne belole. Vannak temak, amiket jobb, ha a csaladon kivulallo hoz fel, mert attol konnyebben elfogadod, hogy igen, ezekre a dolgokra is oda kell figyelni. De oszinten, szerintem nagyon kevesen vannak, akik a cikkben jelzett szempontok szerint valasztanak. Aztan az mar mas kerdes, hogy elobb-utobb megbanhatjak a valasztast.
 • B.Csaba
  Ha egy gyermek nem tud különbséget tenni a jótanács és a kedv-elvétel között, akkor még ne repüljön ki a házból. Egy rendes családban 18-20 éves korban már kell beszélni a mindennapokról, az “apa-anya így csinálja” témákról.
  Én is így tanultam meg ezeket a dolgokat.

  Első feleségemmel is a 3. randin beszélgettünk életmódról, elvekről, pénzről és élet-stílusról. Nem árultunk zsákbamacskát…

 • Tristis
  Füst Milán mondta, hogy a szerelem az egy négy lábú asztal:
  1. életstílus hasonló legyen
  2. szeresse egymást az a két ember, örüljenek egymás társaságának
  3. szexuálisan passzoljanak, tehát legyen jó! 🙂

  4. … és bizony “a házasság is [b]gazdasági kapcsolat[/b], gyerekek! El ne felejtsétek! Mert olyan csak az olvasókönyvekben van, hogy a nyomor nem öli meg a szerelmet. Megöli.”

  Bizony-bizony, nekem volt olyan párom, akivel egész egyszerűen anyagilag nehezen tudtunk volna passzolni, mert én spórolós vagyok, Ő pedig eléggé szórta a pénzt. Utána jön csak rá az ember, hogy Füst Milán nem mondott rossz dolgokat.

 • as1961
  Ha eddig nem kapta meg ezeket az intelmeket a gyerek, itt az ideje elolvastatni vele(ük).
 • Gábor
  Nos, mindig is azt mondtam és mondom, hogy már a házasság elött együtt kell élni, mert együtt élve derül ki, milyen is a másik és ez igaz a pénzügyekre is.
  Az, hogy valakinek van hitele, még nem feltétlen negativum, ha azt már az ismeretség elött is becsülettel fizette.
  A párválasztás amugy is kemény dió, mert manapság annyi kritériumot, elvárást támasztunk egymással szemben, hogy szinte már lehetetlen megfelelni és manapság ebben a pénz egyre nagyobb hangsújt kap.
  Két partner együtt élése során fontos, hogy a költségeket egyenlő arányban fizessék, a fizetése fennmaradó részével meg mindenki gazdálkodjon a maga belátása szerint, de a nagyobb költségek kiadása, mint hitel, autó vásárlás..stb, közös megbeszélés részét kell, hogy képezze.
  Persze vannak helyzetek, idöszakok, élethelyzetek, amikor az egyik fél kisegiti a másikat, de ennek is kölcsönösnek kell lenni. (nem várt munkanélküliség)
 • star70
  .Csaba én pl. mondom,de egyelőre nem hisz nekem…nemrég azonban más valaki (egy barát) is rávilágított a lányomnál ugyanazokra a dolgokra amiket mondogatunk neki a barátjával kapcsolatban:-) és egyből megvilágosodott..amúgy véleményem szerint a példa az ami ragadós amit otthon lát..vagy pontosan úgy csinálja ahogy Te,vagy teljesen másképp,mert látja hogy az nem jó…
  Nehéz ügy ez,de mindenképpen beszélni kell róla.
 • QTT
  Kérdésed költői. 🙂
 • Laowaidelar
  Mert a szulo nem olvassa a Kiszamolo blogot. 🙂
 • Terez Atya
  Jonapot kivanok!

  Azt szeretnem megtudni, hogy hol lehet olyan lanyokat felszedni, akik olvassak a kiszamolot.

  Koszonom.

 • Smaragdzold
  Teljesen egyetertek a leirtakkal. Szerintem a mai világban ennek a témának sem kellene kinosnak lennie a párok kozott vagy a családban.

  Gondolom itt az oldalon. 🙂

  Tényleg, kivancsi lennek az olvasok nemek kozti aranyara. Bár van egy sejtesem, hogy a ferfiak vezetnek.

 • B.Csaba
  El kell nekik mondani, beszélni kell róla és utána kevesebb impulzus kell. Egy questor csőd elég a tanultnak/sokat látottnak, hogy jól meggondolja a dolgot. Aki pedig nem beszél róla/nem lát/nem hall, az a Postabank botrány is 3x-4x üti meg magát, mire észbe kap.

  Egy verbális impulzus + egy külső elbeszélés + egy saját bokamegütés = megtanulja egy életre.

 • Stanlee
  Az elso hozzaszolasom elso mondata teljesen rosszul lett megfogalmazva, leirom mege egyszer, mit is gondoltam: A gyerek hazajon es elmeseli, hogy azon gondolkozik, megkerje a baratnoje kezet, vagy azzal, hogy megkertek a kezet. Ha ekkor leul a szulo vele, es ezt a sok pontbol allo checklist-et at akarja venni a gyerekkel a rozsaszin kodben, joindulatbol, esszeru dolgokat is meg kell beszelni egy ilyen hatalmas dontes elott, akkor az ugy fog tudatosulni a gyerekben, hogy a szulo ellenzi a hazassagot. A rozsaszin kod miatt az esetek tobbsegeben meg jobban akarnak majd hazasodni, es barmit mond a szulo, az csak kekeckedesnek fog tunni a gyerek szemeben.

  Nem egyszeru tema, de beszelni kell rola, csak jokor, nehogy visszafele suljon el.

 • szárnyas freivadász
  Elképzelem, hogy milyen lehet egy féltékenységi jelenet a homo oeconomicusoknál: “Te képes voltál engem, a tőzsdegurut megcsalni egy államkötvényező ribanccal?”

  Lehet, hogy alapítani kéne egy kiszámolós spin-off társkeresőt, ahol a fénykép helyett a vagyonnyilatkozatot töltik fel, a számítógép pedig összepárosítja a legjobban összeillő portfoliókat.

 • Konkav
  ott, ahol kiszóródtak 🙂 ha lenne fórum, akkor pl. ott. de ha “felszedtél” nemkiszámolós lányt, az sem baj. asszonykám sem olvasott kiszámolót, amíg át nem küldtem neki néhány cikket. utána már együtt mentünk az akadémiára.
 • jurta

  “hol lehet olyan lanyokat felszedni, akik olvassak a kiszamolot.”

  Folyamatosan felmerül ez a kérdés évente néhányszor. 🙂 (Amíg kisebb volt a blog közönsége, még gyakoribb volt.)

  (Amúgy se nem szükséges, se nem elégséges feltétel, hogy olvassa. Az a lényeg, hogy éljen így…)

 • B.Csaba
  Igazad van, akkor egy kicsit késő, pontosabban nem akkor van ott az ideje.
 • Lazybones
  Atya: Gondolom, a Kiszámoló Akadémián. 🙂
 • L70

  Teljesen egyetértek a négylábú asztal hasonlattal.

 • Kiszamolo
  Rengeteg négylábú asztal van a lakásban és egyik sem billeg. Egyik sem.
 • L70
  Azt mondja egyébként, hogy három pillérrel még el tud menni egy házasság, de ha csak kettő marad, akkor előbb-utóbb vége lesz. Helyén kell kezelni a gazdasági pillért is, fontos, de a többi is kell egy házassághoz.
 • Terez Atya

  Es odamegyek egy csajszihoz, majd mely hangon a fulebe duruzsolom:
  – O, babe, megmutassam a portfoliomat?
 • Kiszamolo
  Mutasd meg neki az ETF-jeidet. Ha tudja mi az, akkor van remény. 🙂
 • L70
  Hol van már a rég bevált bélyeggyűjtemény? 🙂
 • Terez Atya

  Eddig nem volt, de tegnap kaptam meg a bankom okositasat h tovabb csokkentik a kamatokat.
  Csak az a kar h SVK-ban nem lehet kozvetlenul egy bankban ETF-et venni hanem csak brokeren keresztul akinel kell h szamlaja legyen az embernek. Meh. Pedig milyen jo is lenne es full egyszeru.
 • N.
  Hát engem sajnos nem fenyeget a házasodás, de még egy normális párkapcsolatot sem sikerül kialakítanom, pedig nem vagyok egy két lábon járó katasztrófa. Valamiért a pasiknak nem imponáló, ha egy lánynak mérnök informatikus diplomája van, az IT szektorban dolgozik, nettó 300 felett keres, hajlandó és képes tanulni, vannak ambíciói és tervei. Lehet, hogy műkörmösnek kellett volna mennem, akkor nem lennék ennyire magányos.
 • kridli
  Jaj de viccesek ezek az N. féle kifogások. Néha unatkozó perceimben a velveten szoktam ilyen okosságokat olvasni.
 • Terez Atya

  Szevasz,

  ilyen lanyt keresek mar evek ota 🙂

  Milyen messze laksz Pozsonytol?

  Tisztelettel maradok oszinte hodoloja.

 • Orbán János
  N: Szintén IT, a többi is passzol, írj: maschinezeit0@gmail, a többi rolling waves of destiny 🙂
 • Kiszamolo
  Kérdezném így másfél év távlatából, összejött-e a randi N-nel? 🙂