Mielőtt kimondod az igent

2015-06-01
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Nagyon sok fiatal pár úgy vág bele a közös életbe, hogy előtte nem beszélnek az anyagi dolgokról. Napokat töltenek azzal, hogy milyen legyen az esküvő, kit hívjanak meg, milyen legyen a menyasszonyi csokor, de egy szót sem ejtenek a pénzügyi helyzetükről és terveikről.

Vajon kivel akarod összekötni az életed? Takarékos vagy pénzszóró? Vannak tervei az életben, vagy csak éli a napjait egyiket a másik után? Boldog lesz a pénzügyi életetek, vagy állandó veszekedés és harc lesz minden egyes pénzügyi döntés?

Komoly tartalékokkal rendelkezik, vagy milliós hiteleket görget maga előtt? Ki fogja kezelni a pénzt és mit szeretnétek elérni a közös életetek során anyagilag?

Mit tudsz a személyről, akinek örök hűséget akarsz fogadni?

Intő jelek, amire nagyon figyelj oda:

- Adósságot halmozott fel és nem is töri magát, hogy megszabaduljon tőle. Ha nem zavarja, hogy százezrekkel elúszott a hitelkártyán, ha személyi kölcsöne van, esetleg egyenesen rajta van a rossz adósok listáján, akkor gondold meg, hogy szeretnél-e osztozkodni vele az állandó pénzügyi zavarban. Volt olyan hölgy, aki addig nem ment hozzá a vőlegényéhez, amíg az nem szabadult meg az adósságaitól. Több mint egy évet kellett várnia, de azt mondta, nagyon megérte így elkezdeni a házasságot. A vőlegénye hozzáállása is megváltozott a pénzhez ez idő alatt.

- Elképesztő módon és meggondolatlanul költekezik. Impulzív ötletektől vezérelve nagy kiadásokba veri magát. Például befizet egy luxus hajóútra, mert megtetszett neki az utazási iroda kirakatában a hirtelen meglátott hirdetés. Esetleg drága ékszert vesz, vagy túl gáláns borravalót ad a pincérnőnek.

- Kölcsönkér másoktól rendszeresen. Ha ez életformájává vált, akkor szólaljon meg benned a vészcsengő.

- Túlságosan különbözőek vagytok pénzügyileg. Az ember sokat változik egy házasság alatt, de könnyen lehet, hogy túl nagy közöttetek a szakadék, ez pedig garantálja az állandó veszekedést minden egyes vásárlás előtt és után. Ha az egyik túl takarékos, a másik túl költekező, sok vita fog még származni ebből.

- Túl gyakran munkanélküli. Ha évente két munkahelye volt és sehol nem tudott megmaradni egy évnél tovább, akkor legyél óvatos, hiszen ennek az embernek kell majd eltartani a családotokat. Lehet, hogy még csak nem találta meg, amit igazán szeret csinálni, de azért legyen intő jel az állandó munkahely-változtatgatás.

- Hazugságon kapod a pénzügyeivel kapcsolatban, letagad vásárlásokat vagy tartozásokat. Ha már a jegyesség alatt nem őszinte pénzügyi területen (sem), akkor vigyázz vele.

Hogy ne csak a negatívumokat soroljam fel, íme néhány jó jel, ami komoly bizakodásra adhat okot:

- Pénzügyileg önálló: nem támaszkodik a szüleire, nem otthon lakik és nem tartatja el magát a szüleivel.

- Nem vesz fel hitelt, különösen nem az olyan nélkülözhető dolgokra, mint nyaralás, vagy szórakozás.

- Csapatjátékos a pénzügyek terén. Nem sajátítja ki a család pénzügyeit, de nem is vonja ki magát a pénzügyi döntésekből vagy a pénz beosztásából.

- Természetes módon tud beszélni a pénzről és a pénzügyi helyzetéről. Nem jön tőle zavarba, nincs rejtegetni valója és normális dolognak tartja, hogy beszéltek erről.

- Nem érzi szükségesnek, hogy rejtegesse előled a kiadásait, az anyagi helyzetét.

Figyelj arra is, hogy vannak-e ambíciói az életben? Ne azt nézd, hogy gazdag-e, mert huszonévesen a legtöbben még (relatív) szegények, ez így normális. Az nézd, van-e benne vágy, hogy vigye valamire, vannak-e tervei, vagy csak olyan "tedd ki, hadd hűljön" típus, akivel csak megtörténik az élet? Aki csak pont annyit dolgozik, hogy ki ne rúgják és csak pont annyit keres, hogy ne mondjon fel.

Tehát fontos, hogy még mielőtt nagyon komolyra fordul a kapcsolatotok, őszintén beszéljetek egymásnak a pénzügyi életetekről, helyzetetekről és terveitekről.

Mit érdemes megkérdezni egymástól?

- Van-e bármilyen adósságod, kötelezettséged (pl. tartásdíj az előző házasság miatt), perelnek-e valami miatt? Van-e végrehajtás érvényben ellened? Hogyan tervezel megszabadulni ettől az adósságtól és mikorra?

- Vannak-e megtakarításaid és teszel-e félre a fizetésedből?

- Mit szeretnél elérni anyagilag (saját lakás vagy ház, autó, nyugdíjba vonulás 45 évesen stb.) és mi a terved, hogyan tud ez megvalósulni? Reális-e a saját ház 15 éven belül? (Ha kiderül, hogy nem az, legalább nem fogtok feleslegesen vágyakozni rá.)

- Milyen pénzügyi félelmeid vannak (nem fogunk kijönni a pénzből, eladósodunk, stb.) és szerinted hogyan tudjátok ezt közösen elkerülni?

- Hogyan fogjuk beosztani a pénzt? Közös számlánk lesz, külön számláink lesznek, ki fogja meghozni a napi pénzügyi döntéseket?

- Milyen pénzügyi fundamentumokat tesztek le az életetekben? Például tizedet fogunk fizetni, soha nem fogunk kölcsönkérni, a fizetésünk 25%-át mindig eltesszük, soha nem fogunk anyagi kérdésekről este 10 után beszélni, mert az ember fáradtan ingerültebb, stb.

- Mi a fontos a számunkra, amiből nem engedünk és mi az, amire nem szívesen költünk?

Ezeket a kérdéseket akár írásban előre meg is válaszolhatjátok és aztán közösen megbeszélitek. Ha előtte le kell írnod, sokkal jobban átgondolod és időd is több van elmélyedni a kérdésben.

Beszéljétek meg azt is, ki milyen neveltetést kapott (néhány klasszikus hiba), kinek mi a legfontosabb az anyagi életben, mi a véleménye a hitelről, a megtakarításról, mi a fontosabb, a nyaralás, vagy a nyugdíjszámla növelése.

Melegen ajánlanám, hogy már házasság előtt tűzzetek ki közös pénzügyi célokat, amiket együtt el akartok érni. Ilyen lehet például maga az esküvő és a nászút finanszírozása. Nyissatok egy közös számlát és tegyetek oda félre mindketten egy meghatározott összeget. (Logikusan: a szükséges összeg osztva a hátralévő hónapok számával.)

Ha nem megy, le kell ülni és közösen megbeszélni, hol van a probléma? Alacsony bevételek, rossz szokások, túlzó költekezés? Hogyan tudtok ezen változtatni?

Csinálhattok közösen egy büdzsét, vagyis megtervezhetitek előre, mire fogjátok elkölteni a havi bevételeiteket és mennyit fogtok félretenni. Ez azért is fontos, mert fiatal korban a bevételetek még általában kevés, ellenben a kiadás sok lehet az életkezdés miatt. Ha pedig jönnek a gyerekek, akkor még az egyik fizetés is kiesik. Úgyhogy nyilván nem fogjátok megúszni a költségvetés tervezését az első években, jobb elkezdeni már a házasság előtt.

Azért is jó ezeket a dolgokat előrehozni a házasság előtt, mert van idő felkészülni, nem élesben kell pénzügyi döntéseket hozni tapasztalat nélkül.

Sokkal jobb lesz így a házasságotok, ha már a pénzügyi területen is közös nevezővel vágtok bele, vagy legalább tisztában vagytok a különbözőségekkel.

Mit is mondhatnék a végére? Mázel tov és sok boldogságot a sikeres közös élethez. 🙂

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram