Mennyire lesz tartós a házasság?

Eszembe jutott, hogy utánanézzek, vajon mennyire befolyásolja a házasságot az anyagi helyzet, a jövedelembeli különbség és egyéb anyagi kérdések.

Szerencsére már sok kutatónak is eszébe jutott ez a kérdés, így elég sok felmérést lehet erről találni az interneten.

Az egyik cikk szépen vizualizálja egy felmérés adatait.

Az alábbi dolgokat találták:

Minél többet keres egy család, annál inkább együtt marad.

Azonban itt mindjárt fontos megjegyezni, hogy nem biztos, hogy közvetlen ok-okozati összefüggés van az adatokban. Az alacsony iskolázottságúak hamarabb házasodnak és kevesebbet is keresnek. A magasabb iskolázottságúak jellemzően többet keresnek, viszont a szociális és problémamegoldó képességeik is fejlettebbek, mint azok, akik nyolc osztályt végeztek csak, ami tartósabbá tehet egy kapcsolatot. Tehát minél nagyobb egy család bevétele, annál tartósabb a házasság. De nem biztos, hogy ezért vagy csak ezért.

Természetesen ha minél kevesebb a mindennapos anyagi probléma és minél kényelmesebben élnek az emberek, annál inkább jobban érzik magukat az adott szituációban, így a házasságban is.

A rendszeresen istentiszteletre járók fele akkora eséllyel válnak el, azonban érdekes módon a rendszertelenül istentiszteletre járók nagyobb eséllyel, mint azok, akik egyáltalán nem járnak ilyen helyre.

Minél fontosabb a partner anyagi helyzete vagy kinézete a kapcsolat elején, annál inkább végződik válással egy házasság. A férfiaknál a kinézet esetén másfélszeres a válási ráta, a nőknél az anyagi helyzet miatt 1,6×-os a válási ráta azokhoz képest, akik ezt nem gondolják annyira fontosnak.

Minél többen voltak az esküvőn, annál tartósabb a házasság (családi kötelek és támogatás miatt), viszont minél drágább volt az esküvő, annál nagyobb az esély a válásra.

Szintén az anyagi helyzettel függ össze, hogy akik elmentek nászútra, 41%-kal kevésbé váltak el.

Mi a helyzet a házasságon belüli anyagi különbségekkel? Mennyire befolyásolja a házasságot például, ha a nő lényegesen többet keres mint a férfi?

A svéd házasságok csak 7%-ában keres lényegesen többet a nő egy felmérés szerint és 45%-ában kevesebbet keres, mint az összbevétel 40%-a. Ha nő bevétele több mint az összbevétel 60%-át teszi ki, 1,9-szeres az esély a válásra ahhoz képest, mint ha csak 20% alatt járulna hozzá a családi költségvetéshez

.

A párok minél magasabb iskolai végzettséggel rendelkeztek, annál nagyobb eséllyel maradtak együtt. Érdekes módon ha a férfi volt tanultabb, az nem jelentősen, de emelte a válás kockázatát, ha a nő, az viszont jelentősen csökkentette.

Az amerikai adatokat alapul véve leginkább a táncosok, a bárosok és a masszőrök válnak el, legtartósabb házasságra pedig az agrármérnökök számíthatnak. A legtöbb válókeresetet január 12-e környékén nyújtják be, az ünnepi együttlét után. Ha iskolában ismerkedtél meg a pároddal, akkor az átlagnál 41%-kal kisebb eséllyel fogsz elválni, ha azonban egy szórakozóhelyen, akkor 24%-kal nagyobb eséllyel. Ha a szüleidnek jó volt a házassága, a statisztika szerint 14%-kal kisebb eséllyel válsz el te is, ha azonban mindkét szülődnek már volt előtte házassága, majdnem dupla akkora az esélye, hogy te is el fogsz válni.

Azok, akik legalább hetente egyszer veszekednek anyagi kérdések miatt, 30%-kal nagyobb eséllyel válnak el, mint azok, akik ritkábban vitatkoznak az anyagi dolgok miatt.

A házastársak legtöbbet a pénz miatt veszekednek egy felmérés szerint, a második leggyakoribb ok az idegesítő szokások. Vicces módon az emberek 34%-a tartja magát megtakarítónak és költekezőnek a párját, míg fordítva csak 13% vallja ezt magáról. Akárhogy is, a kapcsolatok közel felében a saját meglátásuk szerint másként gondolkodik az egyik fél a pénzről, mint a párja.

A partnerek 20%-a titkolt már el 500 dollárnál nagyobb költést a párja elől és 36%-uk még nagy vásárlások előtt sem kéri ki a partnere véleményét.

Az emberek 55%-a szerint a legvonzóbb anyagi tulajdonság egy lehetséges partnerben ha erős a megtakarítási képessége vagy jó a pénz beosztásában.

Share

86 hozzászólás

 • Ötszáz
  Erdekeseket irtok. Persze, 500 dollart vagy eurot tenyleg el lehet b… na jo, menjen at a moderacion: szorni, barmi hulyesegre, de egy sokeves hazassagban azert szvsz ez nehezebb.

  En ennel nagysagrenddel tobbet keresek, megis ha hirtelen havi 500 eltunne, hat az azert feltunne! Eggszeruen mindennek megvan a helye, mert budget alapjan elunk honaprol honapra.

  Aztan lehet en vagyok a lo tuloldalara atesve.

 • L
  500 dollarnal nagyobb eltitkolt (egyben) koltes: nalam volt mar, gyujtoszenvedely. Fegyvereket gyujtok, nagy a szoras az arakban, egy laikus sokszor nem latja a kulonbseget a 3-4-5 szamjegyu (dollar) arcedulas tetelek kozott.

  Amugy en ugy vagyok vele, hogy szamomra nem ertek a hosszu ideig tarto hazassag. Ha rossz a kapcsolat, akkor a valas hozza el a boldogsagot. A parom elvalt, a korabbi hazastarsaval boldogtalan volt, velem boldog.

 • V
  uzenem neki 50 evesen mar nem erdemes atoperaltatnia magat ferfiva
 • jani129
  “partner looks important”
  érdekelne, hogy ez önbevallásos alapon megy?
  Szerintem teljesen ki van zárva, hogy egy férfi feleségül vegyen egy nőt aki szerinte ronda.
 • SharkRider
  , “Nem fél hogy a betörő kinyitja a borítékot? Mindened az övé.”
  Jelszavak nincsenek leírva, csak hogy mi hol van, van egy mesterjelszó amit tudunk mind a ketten az nyitja a jelszókezelőt, hardverkulcsot is. A két faktor lényege, hogy egy amit tulajdonol hardverkulcs, egy amit tud a jelszó. E kettő nincs egy helyen. Jelszót megadhatom a kulcs nélkül az sem működik. Ha a lepecsételt boríték a riasztóba kötött széfből eltűnik, azt azért észreveszi az ember és lehet megváltoztatni a dolgokat.

  Illetve, azért le kell írni, a folyamatot mert nem triviális például az asszonynak vagy ne adj Isten a közös örökösnek kinyitni például a szerveren a titkosított meghajtót vagy egy kriptotárcát, de a leírás nélkül gondot okozna a közjegyzőnek elmondani mi hol van egyáltalán.

 • N0MAD
  Arra kiváncsi lennék, hogy ha a feleség tanultabb/ keres jobban akkor ez vajon a férjeket zavarta( büszkeség) vagy a nőket (presztizs? Jobb jár? Nem tudok felnézni rá?)
  Nyilván nincs ilyen statisztika de érdekes lenne…
 • tedzse

  Hát nem az,hogy zavarna de gáz, mivel a férfi miért lenne férfi?
  A nő sose tudna felnézni egy kevesebbett keresőre, ami érthető. Borítékolható a veszekedés,szakítás, pláne ha a pali el van magának, ami sajnos manapság divat ezt látom.

  Megfigyelhető egyre több fiatal csaj, pikkpakk bekerül olyan pozikba,hogy le a kalappal, meg extra életet él, vannak terveik céljaik, haladnak.
  Ezzel szemben sok kortársam férfi akarom mondani kisfiú mert ezek azok meg el van a kummantós melójával persze mellette szídja a kormányt mindenki hibás de saját maga nem, sajnos ez a tendencia legtöbb esetben.
  Nincsenek tervek,célok amerre fordul a vitorla arrafele sodorja, nem fejleszti magát, el van ami jutott.
  Inkább ez a baj, ha a férfi összekapja magát és szépen felépíti magát akkor a nő felnéz rá és nem lesz para.
  Sokszor látom sajnos férfikènt,hogy a mai palik háàát.
  Tisztelet a kivételeknek.

 • Belavoltam
  “Ennek egy modernebb megoldása, ha az adatokat pendrive-on tárolod, azt pedig széfben tartod”

  Pro tipp: lastpass, es a csalad tagokkal azt tudsz megosztani, amit akarsz.

 • Belavoltam
  szerintem ilyen relacio viszonylag keves lehet. En nagyon szeretnem kiprobalni azt az erzest, hogy a felesegem tobbet keres, mint en. De ne ugy, hogy az enyem csokkenjen az o nevetseges fizetese ala 🙂 Ugy ugy kozelitem meg a dolgot, hogy mi mindent meg tudnank akkor valositani. Barcsak.

  A nok oldalarol meg ha hozzament a kevesbe iskolazott vagy kevesebbet kereso ferfihez, akkor utolag miert problemazik, hogy “nem tud ra felnezni”, “jobb jar”, stb?

 • Belavoltam
  latom, neked is rendben van az ertekrended. Egy n+1-dik fegyverre siman kiadsz $10000+ penzt, de egy jo hazassag szamodra nem ertek.
 • Családfenntartó feleség
  ,
  a mi családunkban 2010-2017-ig a férjem volt a fő kereső, az ő jövedelméből éltünk (sport). 4 éve fordult a kocka, a munkahelyemen sikerült odáig jutnom, hogy ésszel élve és beosztással, de kényelmesen megélünk a fizumból, férjem főállású apuka. Kiváló hátország, és a gyerekeknek is jó így. Minket nem érdekelnek a társadalmi elvárások és vélekedések, pedig kaptunk már hideget-meleget, nem számít, így tudjuk működtetni a családot. Ő kiváló hátországot ad, gyerekápolási táppénzre soha nem kellett mennem, és házikosztot viszek melóba, amit ő készít. Én már nem tudnék kétkeresős kapcsolatban élni, rivalizálás lenne a pénz és az időbeosztás miatt is. Tehetős férfi HTB neje már nem leszek, marad a családfenntartó asszony szerep, jobb így. Hazudnék, ha azt írnám, nem voltak konfliktusok, voltak, a 2019-es év brutál nehéz volt, de szépen kijöttünk a kapcsolati gödörből.
 • N0MAD

  Mondjuk (szerintem) nem halnék bele ha nem kellene felnéznie rám, csak tolnánk a szekeret egy irányba…
  Meg a tehetetlenség/ élhetetlenség se ugyanaz mint az “asszony többet keres épp”….
 • Zabalint

  Én is így gondolom. Szerintem ha egy házasságban problémát okoz, ha a feleség épp többet keres, mert hiúsági kérdést csinálnak belőle valamelyik vagy mindkettő irányból, akkor az eleve nem egy egyenrangú kapcsolat. Ha az kell, hogy a férj többet keressen, hogy a feleség felnézhessen rá, akkor nem házasságról, hanem sugar baby – sugar dady kapcsolatról beszélünk…
 • L

  “latom, neked is rendben van az ertekrended. Egy n+1-dik fegyverre siman kiadsz $10000+ penzt, de egy jo hazassag szamodra nem ertek”

  Az utobbi mondatban ket olyan allitast fogalmazol meg rolam, melyek kozul egyik sem igaz. Irtam a gyujtemenyrol, irtam a hazassagrol, de semmi olyat nem, mint amit te itt nekem tulajdonitasz. Tovabbi kellemes kepzelgest!

 • Joy
  Az átlag férfiember büszkeségét zavarja, ha tartósan nem ő család első számú fenntartója. Ez nem csupán büszkeség, evolúciós okai vannak. A férfi szerezte meg a zsákmányt (ebédet), illetve az erősebb férfit választotta a nő párjául. Ma is jobban imponál a nőknek, az okos, sportos jól kereső férfi, hiszen ő jobban meg tudja védeni, mind fizikailag, mind anyagilag, és a majdani gyermekeit is inkább ilyennek szeretné látni. Különböző nemek esetén a teljes egyenrangúság értelmezhetetlen, már csak biológiai okokból is. Egymás kiegészítése a fontos, kölcsönös megelégedés mellett.
  Érdekes megfigyelni, hogy a nők barátnői is átlagban hasonlóan szépek (vagy nem szépek) és sikeresek, tehát nem csak párválasztásban kerülik a náluk gyengébbeket.
  (A sugar daddy csak a pénzre épül, ott a külső, az ész nem számít, és igen, az se ideális, mikor a férfi sokkal többet keres.)
 • Zsu92
  a zsákmányos időszakban az ősemberek csinálták mindenkivel. Mármint tényleg mindenki mindenkivel, ergo nem volt olyan választás, hogy ” na most életem végéig párt választok”. ezért tedzse állítása is hibás az őskorról.
  “Érdekes megfigyelni, hogy a nők barátnői is átlagban hasonlóan szépek (vagy nem szépek) és sikeresek, tehát nem csak párválasztásban kerülik a náluk gyengébbeket.” Te nő vagy egyébként? Az én barátnőim közül van nálam sokkal szebb és van igen csúnyácska is és alig valamelyiknek van diplomája, nekem van kettő is. A megfigyeléseid nem pontosak.
 • Zsu92
  “A nő sose tudna felnézni egy kevesebbett keresőre, ami érthető.” Ilyet csak férfi írhat, aki azt hiszi, hogy ilyenek a nők. Nem az borítja a bilit, hogy nem keres (eleget), hanem az, amit írtál, hogy általában SEMMIT se csinál az ilyen, cserébe a háztartás nagyja a nőn marad még mindig + gyereknevelés. Ebből kinek ne lenne elege? Ez főleg az alacsonyabb iskolázottságúak körében figyelhető meg a mai napig, ahol véleményem szerint erősebb a szexizmus. Diplomás multi dolgozó körökben is előfordul, de ott gyakoribbak a kiegyenlítettebb viszonyok (nő is jól keres, férfi is végez házimunkát)
 • Joy
  Még idézted is tőlem, hogy átlagosan hasonló, tehát van szebb és van kevésbé szép. De nem billen a mérleg túlzottan egyik irányba sem.
  Köszönöm a megerősítést.
 • Zsu92
  miért neked csak extrán jól kinéző vagy extrán ronda barátod van? Gondolom nem, van ez is, az is.
 • jami
  A barátnői megfigyelés hány évesekre igaz?? 😉
  Idővel leginkább pasikat zavarja a több kereset. A magasabb végzettség úgy nem, ha ők többet kerenek és ezt hangoztatják is majd – azaz igazából az is, csak mellé rakható, hogy nem is ér igazából sokat, gyanítom Belavoltamnál is lehet ilyen.

  És akkor jöhetne, h pl. egy matektanárnő és egy ügyes kőmüves házassága milyen tartós lesz.

 • Joy
  Átlag: egy halmaz elemeinek összege, osztva az elemek számával.
  A megjegyzés arról szólt, hogy aki szebb, az nem egyedül növeli az átlagot (illetve fordított esetben csökkenti), hanem eleve magasabb (ill. alacsonyabb) az átlagos “összeg”, vagyis jelen esetben a szépség. Erről szándékoztam írni, a barátaimról viszont nem.

  Jami, általánosan az ember baráti körének többsége a fiatal(abb) kori közös élményekkel hozható összefüggésbe, ezért a fentieket is inkább az első 3-4 évtizedre értem. Az évekkel biztosan módosulnak a preferenciák, viszont egyre kevesebb lesz az új barát. (Társat is kevesebben keresnek már, mint fiatalon.)

 • jami
  Hagyjátok már ezt az evolúciós vonalat, aszerint mihamarabb kellene szülni, 40+ évesen már nem kellene élni, később pláne – aztán mégis mindenki megteszi, amit tud ez ellen.
  Evolúciósan pedig eleve min. jó lenne némi díszes faroktoll/nagy agancs/akármi; arról nem is szólva, hogy totál más van fajonként, hogy a falka utódjai többnyire az alfától vannak (és váltás esetén mind meghal) vagy élethosszig tartó párok…
  Egyszer olvastam valahol, h az állatvilág valahogy nagyon épp a uralkodó etika szerint viselkedik, pl. a viktoriánus korszakban baromira erkörcsös és visszafogott 😉
 • Zsu92
  “A megjegyzés arról szólt, hogy aki szebb, az nem egyedül növeli az átlagot (illetve fordított esetben csökkenti), hanem eleve magasabb (ill. alacsonyabb) az átlagos “összeg”, vagyis jelen esetben a szépség” ez kb a férfiakról is elmondható.ezzel nagyon újat nem mondtál, hogy kb a hasonló a hasonlóval barátkozik. nem sok budai gyereknek lesz békéscsabai barátja, hanem inkább hasonszőrű budaiak lesznek a barátai.
 • Zsu92
  eleve ha evolúciós vonalon akarunk maradni, akkor mindig a hím a díszesebb. Ez nálunk máshogy alakult, a férfiak elhagyták a sminket, parókát, magassarkút, díszes öltözéket. Semmi sem evolúciós ezekben a dolgokban, hanem tisztán társadalmi.
 • jami
  Nekem van olyan nagyon közeli barátom, akivel ugyan ismerjük egymást több évtizede, de pár éve lettünk igazán barátok (lassan 50 évesek leszünk); a másik ember, akire tényleg bármikor rábíznám az életem, szintén nem gyerekkori barát.
  És van még pár ember, akiket félhívnék bajban az éjszaka közepén és szó nélkül segítenének és én is nekik; velük sem 30+ éve találkoztam.

  A régebbi barátaimmal sem volt soha a külső fontos (és minden szeretettem mellett) tényleg az emberi értékük (bocs ezért) számított. Elgondolkodtam most, hogy milyen érdekes, ha a vannak pasik, akik szerint a külcsín alapján választ az ember barátot – ez rájuk is igaz vajon?

 • Joy
  Abban egyetértünk, hogy egy átlag nő többet foglalkozik a külsejével, mint egy férfi? Ezt viszont csak úgy tudja megtenni, ha mások külsejét is megfigyeli, hogy neki, rajta mi állna jól.
  Nem CSAK ez számít, de akinek eleve fontosabb a saját megjelenése, annak általában is fontosabb másé, így akkor is, mikor kapcsolatokat teremt.
  (De nem feltétlenül ilyen tudatosan történik ez.)
  Egyéni szinten lehet ettől eltérés, amiből más következtetést vonsz le, mert számodra az a világ.
 • Zsu92
  szerintem a férfiak sokkal felszínesebbek egyébként. A nők elnézőbbek a külsővel pl a humor és magabiztosság sokat tud dobni egy férfin. Nőn? Max egy tök jó plusz ha alapból is jól néz ki.
 • Gombócné Teri
  Ezek a statisztikák aranyosak, de ahogy fentebb is írta valaki, ma már akármit ki lehet hozni, sőt: sokszor meg sem kérdeznek senkit, csak kitalálnak valamit, a sajtó pedig megeszi. Ráadásul az ilyen típusú kutatástan egyik fő problémája, hogy az emberek sokszor az “elvárt” választ adják, de valójában teljesen mást gondolnak/cselekednek.
 • Jóska Pista
  Nem az a lényeg, hányan válnak el, hanem hogy mennyi ember érzi boldognak magát a házasságában.
  Nem hiszem hogy érték lenne egy olyan házasság, ahol az egyik fél bántalmazza a másikat, de anyagi vagy más ok miatt nem válnak el. Ezekről persze nem készűl statisztika.
 • Zsu92
  “Abban egyetértünk, hogy egy átlag nő többet foglalkozik a külsejével, mint egy férfi? ” Mindneki a nők külsejével foglalkozik. A riporterével, a sportolóével, az átlag nőével. A nők ezzel kénytelenek együttélni. Amíg nem tettél le annyit az asztalra, mint Karikó Katalin, addig azzal fognak foglalkozni hogy áll a hajad és miért ez a ruha van rajta stb nem pedig a munkájuk elismerésével. elszomorító.
 • törzsmókus
  Válás témában aki még nem olvasta Szabó Borbála gondolatébresztő novelláját, melegen ajánlom: jezsuitakiado.hu/blog/szabo-borbala-valas/
  Egyetérteni nem kell, elgondolkodni érdemes.
 • Belavoltam
  talan felreertettel. A felesegemnek 2 diplomaja van. Nekem is. Ellenben a felesegem tan az 1/6-at sem keresi meg az en fizetesemnek. Na erre a kiindulohelyzetre irtam, hogy szivesen kiprobalnam milyen erzes, ha az asszony visz haza tobb penzt. De ez kb. eselytelen.
 • Belavoltam
  “Amíg nem tettél le annyit az asztalra, mint Karikó Katalin, addig azzal fognak foglalkozni hogy áll a hajad és miért ez a ruha van rajta stb nem pedig a munkájuk elismerésével.”

  A Pease paros irta egyik konyvukben, hogy a ferfi tarsadalom kb. 100x jobban dijazza a nok kulsejet, mint eszbeli ragyogasukat. Ezt en ugy forditottam le, hogy az a no, aki nem csak csinos, de okos is, az egesz vilagot az ujja kore tudja csavarni.

 • jami

  bocs
  Ahol előfordul nem annyira élvezik egy_idő_után. Eleinte (szerintem, de majd jönnek, akik fiúként élik meg) jó lehet letenni a családfenntartás terhét. (Ezt az egyedülálló szülők is át tudják érezni.)

  Szintén erősen szerintem: anyának lenni annyiban egyszerűbb, hogy egyértelmű, mi a “dolgunk”. Minden 🙂 Is 😀
  Nekem nem kérdés, hogy nyomot hagyok a világban, naponta átérzem, hogy életben tartom a gyerekeket, intézem a dolgaikat, adok kaját, vigasztalok, nevelek – gondoskodom. Egyben ez folyamatos készenlétet jelent, ami fárasztó.
  Viszont megosztható, ahogy a családfenntartás is – és ott lesz a házasság kiegyensúlyozott, ahol ez meg is történik.

  Amit írsz/amire utalsz, az azért durva, mert társadalmi deficit. Az alulfizetett értelmiség mindig az ország szegénységét bizonyítja. Szellemi nihil…

 • Zsu92
  “az a no, aki nem csak csinos, de okos is, az egesz vilagot az ujja kore tudja csavarni.” úgy 35 éves korunkig. Utána…nőnek lenni még mindig nem jó.
 • quant
  Pont azon gondolkodtam mostanában, hogy tekintve a házasságok rendkívül magas hazárd rátáját is megéri adott esetben hitelre venni lakást akkor is ha nincs rá szükség. Tegyük fel, hogy a lakáshitel 5%-ot kamatozik és a tőkét a lakás helyett mondjuk 5%-os állampapírban tartom. Ha válás van egyik viszi a lakást (önrésszel, hitellel) a másiknak legalább marad némi lóvé az újrakezdéshez.