Mi számít új pénznek a bankbetéteknél?

2012-12-12
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Többször kérdeztétek, mi számít új pénznek a bankbetéteknél, hogyan számolják azt. (Ez az új forrásra járó magasabb kamat miatt érdekes.)

Minden új betétekről szóló hirdetmény kibocsátásakor meghatároznak egy bázis dátumot, amihez képest nézik, hogy mennyivel van több pénzed. Ez általában a hirdetmény kibocsátásának dátumát egy-két héttel megelőző dátum.

Ez a dátum a hirdetmény ideje alatt állandó marad, így előfordulhat, hogy akár két-három hónappal korábbi a bázisdátum, mint amikor lekötnéd a pénzt, ha azóta nem változtak a feltételek.

Ha a bázisdátum mondjuk november 3.-a, amikor volt egymillió forint a számládon, amiből elköltöttél 800 ezret, majd utaltál ide újabb egymilliót, akkor csak 200 ezer forint lesz az új pénz, hiába mondod, hogy azt már elköltötted azóta és ez újonnan érkezett egymillió forint.

Sőt, nem csak a forintszámládat nézik, de a devizást is, az értékpapír-számládat is és minden egyebet, illetve a banknál a te neveden lévő egyéb számlákat is.

Tehát hiába jött egymillió forint november 3. óta, ha félmilliót elutaltál a devizás számládról és félmilliót kivontál az értékpapír-számládról, akkor megint csak nincs új forrásod.

Az se új forrás, ha lejár egy betéted, ahogy az arra kapott kamat sem az.

Ezen túl az új forrás feltétele, hogy bankon kívülről származzon. Tehát az sem működik, ha lejár a betéted és átutalod a feleséged ugyanannál a banknál vezetett számlájára.

Ami működik, hogy kiutalod a bankból egy másik banknál vezetett számládra, majd onnan vissza a feleségednek. Így a legtöbb bankban már kívülről érkezett új forrás lesz a pénz a feleséged számláján.

Azonban ez a mutatvány egyre inkább elveszti az értelmét a tranzakciós adó miatt, erről olvasd el ezt: A kamatvadászat vége A cikkben leírtak miatt szerintem lassan vége lesz az új forrásos betéteknek, érdemesebb lesz az aktivitás miatt kamatbónuszokra koncentrálni, erről itt írtam: A legjobb bankbetét Magyarországon

Nos, ennyit kell tudni az új forrás számolásáról, ha egy összeget nem enged a banki rendszer új pénzként lekötni, akkor a fentebb leírtak állnak a dolog mögött.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram