Mivel érdemes fűteni, gázzal vagy villannyal?

Sokan szeretnék tudni, hogy melyik fűtési mód az olcsóbb, a villany vagy a gáz. Nem segíti a tájékozódást, hogy köbmétert meg MJ-t kell kWh-val összehasonlítani.

Zoltán volt olyan jó, hogy írt egy cikket, hogyan tudod átszámítani az egyiket a másikba.

Következzen hát az ő írása:

Villannyal vagy gázzal fűtsek?
Ha ki van építve a gáz, van áram a falban és nem kell már megvenni az olajradiátort stb., akkor csak attól függ, az adott pillanatban melyik készülék fűt olcsóbban.
TL;DR: kedvezményes villanyárammal hőszivattyúval, utána kedvezményes gázzal. Ha az a keret elfogyott, akkor akár piaci áron is inkább villanyárammal.
Energia árak összehasonlításaA villanyszámlában az elfogyasztott mennyiséget kilowattórában (kWh) mérik. A gázóráról köbmétert olvasunk le, de a gázszámlán a gázfogyasztást megajoule (MJ)-ban számoljuk el.

Az összehasonlíthatóság kedvéért át kell számolni a kWh-t MJ-ra és az árakat is Ft / MJ-ra: 1 kWh = 1 kW * 3600 sec = 3600 kJ = 3.6 MJ illetve 1 Ft / kWh = 1 Ft / 3.6 MJ = 0.2777 Ft / MJ

A gázkazán hatásfokával, illetve a kazán vezérlés és a keringető szivattyú villanyáram fogyasztásával nem számoltam. Keringető szivattyú a gáznál és a padlófűtésre dolgozó hőszivattyúnál is van, az olajradiátornál és a légkondinál nincs. A gázkazán hatásfoka működési elvtől, állapottól függően 80-108%-ig terjedhet, satöbbi.
Ezen kívül nem számoltam még a szükséges elektromos teljesítmény bővítéssel sem, mert 5 db bekapcsolt olajradiátor simán leveri a biztosítékot.

Villanyáram árak:
https://www.mvmnext.hu/aram/servlet/download?type=file&id=15558
Mérőnként az éves fogyasztás 2523 kWh = 9082 MJ alatti részére a kedvezményes áram ár érvényes. Tehát az éjszakai áramra újabb 2523 kWh fogyasztható kedvezményesen. A H tarifára nincs piaci díjszabás, csak a kedvezményes díj érvényes.

B kedvezményes / H tarifa villany: Áfával növelt ár: 23.152 Ft / kWh = 6.431 Ft / MJ
B piaci villany évi 2523 kWh feletti rész: Áfával növelt ár: 60.935 Ft / kWh = 16.93 Ft / MJ
Kedvezményes villany: Áfával növelt ár:  36.208 Ft / kWh = 10.0577 Ft / MJ
Piaci villany: Áfával növelt ár:  70.104 Ft / kWh = 19.4733 Ft / MJ

Földgáz árak:
https://www.mvmnext.hu/foldgaz/contents/Documents/Ugyintezes/Arak/20220801/Arak-MVM-FOGAZ-Lakossagi-20220801.pdf?download
Évi 63654 MJ fogyasztás alatti részen a kedvezményes gáz ár érvényes.

Kedvezményes gáz: I. árkategória: 2.2560 Ft / MJ + ÁFA = 2.865 Ft / MJ
Piaci gáz: Versenypiaci: 16.863 Ft / MJ + ÁFA = 21.41 Ft / MJ

Mikor melyikkel olcsóbb fűteni?

A fűtésre állított légkondicionáló / hőszivattyú bonyolítja a helyzetet. Ezek a kompresszor segítségével egy kWh villamos energiából 2-5 kWh hőenergiát tudnak “kintről” “behozni”. Ez a Coefficient of Performance, azaz a COP. Ez az érték a külső és belső hőmérséklettől függ. -10 C-ban inkább 2 körüli, +10 C-ban meg 5 felett is lehet.
A hődrót / olajradiátor / fűtőpanel / villanybojler jellegű elektromos fűtés COP = 1 értékkel fűt. 1 kWh villamos energiából 1 kWh hőt állít elő.

B kedvezményes / H tarifás villany – kedvezményes gáz COP határérték: 6,431 Ft/MJ / 2.865 Ft/MJ = 2.244 Légkondival / vizes hőszivattyúval 2.244-es COP fölött H tarifával olcsóbb fűteni, mint kedvezményes gázzal

Kedvezményes villany – kedvezményes gáz COP határérték: 10.577 / 2.865  = 3.51 Légkondival 3.51-es COP fölött a kedvezményes villannyal olcsóbb fűteni, mint kedvezményes gázzal

B piaci villany – kedvezményes gáz COP határérték: 16.93 / 2.865 = 5.91 nem éri meg a bojler hőszigetelését lebontani 😀

Piaci villany – kedvezményes gáz COP határérték: 19.4733 / 2.865 = 6.798 Kedvezményes gáz mellett légkondival sem reális piaci árú árammal fűteni

B kedv. / H tarifás villany – piaci gáz COP határérték: 6.431 / 21.41 = 0.3, Egy kádnyi, bojlerrel melegített fürdővízzel harmadáron fűthetjük a házat, mint piaci árú gázzal

Kedvezményes villany – piaci gáz COP határérték: 10.577 / 21.41 = 0.494, kedvezményes árammal olajradiátorral is féláron fűthetjük a házat, mint piaci árú gázzal

B piaci villany – piaci gáz COP határérték: 16.93 / 21.41 = 0.79, egy kádnyi, bojlerrel melegített fürdővízzel is olcsóbban fűthetjük a házat, mint piaci árú gázzal

Piaci villany – piaci gáz COP határérték: 19.4733 / 21.41 = 0.91, még piaci árú villanyárammal is olcsóbb olajradiátorral fűteni a házat, mint piaci árú gázzal

Share

83 hozzászólás

 • Feri
  Lényegében ugyanezt hozta ki a kömkel blog is még nyáron:
  komkel.blog.hu/2022/07/21/mivel_futsunk_gaz_helyett

  Ha kicsúszik az ember a gázlimitből, akkor még az olajradiátor is jobb mint a modern gázfűtés. Vettem is kettőt temperálni…

 • GaborB
  Na az az utolsó a durva, hogy a piaci árakon olcsóbb a legrosszabb hatásfokú árammal fűteni, mint gázzal.
  Persze csak addig, amíg túl sokan nem csinálják, mert akkor ugye a gázerőművek fogják adni azt az áramot, és vagy az árat cincálja meg, vagy csak simán nem lesz, se gáz, se áram, csak hideg.
 • umate
  Tök jó kis teoretikus számolgatás. Mindennek akkor lenne értelme, ha bármi bizonyosságunk lenne afelől, hogy a jelenlegi helyzet akárcsak fél évig is biztosan fennmarad….de hát nem lehetünk.
 • Kádárist
  Ha ez így marad, télen össze fog omlani a “grid” (szép magyar szóval a villamosenergia-ellátó hálózat).
 • Ember
  Köszi a számolást! Az bonyolítja még, hogy a légkondi hatásfoka is egy görbe mentén alakul.
 • Elmint

  A helenlegi helyzetet jól leírja a cikk.
  Köszönjük.

 • Varga László
  Tökéletes összehasonlítás.Részemről a legegyszerűbb,és reális,valamint legjobbnak talált megoldás:kicsi ház,agyon hőszigetelve,műanyag nyílászárók,támogatott gázzal.Fogxasztásunk 1180 köbméter évek óta.17cm hőszigetelés a falakon.Három rétegű műanyag nyílászárók.30 cm kősziggyapot padlásterítés.Parafa padlóburkolat.Fűtőtestek mögé hőtükör(alufólia,szivacsos)ragasztva.Közönséges Thermo öv gázkazán.Víz 50 fokra,termosztát 22,5 fokra állítva.Most napi 2.3 köbméter,23.1 fok van.
 • umate
  persze, a jelenlegit jól. Csak ha mondjuk ezek alapján bárki bármiféle beruházást tervezne, ami jellemzően azért elég költséges és/vagy sok időbe tart mire elkészül, közben 2x megváltozhatnak a számok és lehet már más éri meg.

  Szerintem inkább abba az irányba kell számolgatni, tudom ilyen cikk is volt, hogy hogyan lehet az áraktól függetlenül a legjobban spórolni, gondolok itt a fogyasztás csökkentésre.

 • Valamirandom
  Napelemmel viszont tökmindegy.
 • Kard
  Hibrid gázkazán (gázkazán + hőszivattyú) és akkor lehet választani mikor melyik. Nem olcsó, de talán ma messze a leggazdaságosabb fűtés és radiátoros rendszerre is működik.
 • Amg
  Ez jó: A gázkazán hatásfoka működési elvtől, állapottól függően 80-108%-ig terjedhet, satöbbi.

  Csak a fizika törvényeknek mond ellent…

 • Ugysemleszjosohasemmire
  “Nem segíti a tájékozódást, hogy köbmétert meg MJ-t kell kWh-val összehasonlítani.”

  Milyen jó lett volna figyelni fizikaórán. 🙂

 • Random épületgépész
  Nem mond ellen…pusztán egy értelmezési kérdés

  megatherm.hu/hogyan-lehet-egy-gazkazan-hatasfoka-tobb-mint-100

 • къырымтатар
  umate

  “Szerintem inkább abba az irányba kell számolgatni, tudom ilyen cikk is volt, hogy hogyan lehet az áraktól függetlenül a legjobban spórolni, gondolok itt a fogyasztás csökkentésre.”
  Hát, nem nagy tipp, de én a tésztát pár hete úgy főzöm, hogy amint felforrt a víz, fedőt teszek rá, és elzárom a gázt. Tényleg működik a módszert, 10-12 percnyi gázhasználatot megspórolok (gondolom nem ilyen tippekre gondoltál, de jobb nem jut eszembe 🙂 ).

 • umate
  @%d0%ba%d1%8a%d1%8b%d1%80%d1%8b%d0%bc%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b0%d1%80 nem, valóban nem ilyesmire gondoltam :D. De ez nem is összehasonlítható sem költségben, sem megtakarításban ahhoz, hogy fűtési módot váltunk, vagy azokat kombináljuk. Arról nem is beszélve, hogy egy idő után nem tudunk többet a fogyasztáson spórolni a szokásaink változtatásával.

  Szigeteljünk-e, mivel és hol, mivel kezdjük, ha csak korlátozottak a forrásaink, stb. Erre gondoltam, és igen tudom, ahogy írtam is, hogy volt erről is cikk. Ez a befektetés független mindenkori árváltozástól, szerintemerről több értelme van beszélni.

 • Gabor74
  Szép szép, de hol marad a rendszerhasznalati díj kalkulálása, az miatt bizony sokan hiába telepítettek csak légkondit, s mar a H ra vagy a drágító megoldásokra már nem jutott keret. Esetleg utólag bele lehetne rakni? Nagy mertékben alakulna a végeredmény.
 • mad823
  @tatár:

  Még többet spórolsz, ha fedőt teszel rá már akkor, amikor “alágyújtasz”. 🙂

 • Szakértő
  A cikk lényegi része egy kissé nehezen emészthetőre sikerült. Melyikkel olcsóbb fűteni?
  Itt egy táblázat talán segíthetne a könnyebb megértésben.
  Egy gyakorlati példa egy gyakran előforduló élethelyzetre, ahol van gáz, van áram, van fűtő klíma, de a tavalyi fogyasztási adatok mindkét területen meghaladják az “átlag fogyasztást”.
  A gyakorlatban a fagyos napok kivételével jobban jár ha klímával fűt. Ha fagy, akkor már a klíma helyett a gázfűtést kell bekapcsolni. Ha napközben fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet, akkor már a klímafűtést is be lehet kapcsolni, azzal is kevesebb gáz fogy.
  Fentiek betartásával érhető el az, hogy a gázból a lehető legkevesebb legyen a fogyasztás. Az áramfogyasztás túllépése nem fájdalmas annyira, mert az, “csak” duplájára emelkedett. Ha ezek mellett is oly mértékben megemelkedik az éves rezsi, ami már nagyon fájó, akkor valamit meg kell változtatni . . .
 • Poli
  Vegre le lett irva, ugy, hogy egy hetkoznapi embernek is eleg ha rapillant a cikkre es egybol vilagos es ertheto lesz. Ez nagy segitseg lesz az atlagembereknek, ha eljut hozzajuk, akik ezutan bolcsen, megfontoltat tudnak majd kiszamitott, felelos donteseket hozni.
 • Pistu
  “mivel kezdjük, ha csak korlátozottak a forrásaink, stb.” – Ha nem nagy a család, nappali helyett használjátok a hálószobát, tévézni és dolgozni ott is lehet, ha szerzel kinyitható kanapéágyat a hely is több. Lehet gipszkarton válaszfallal leválasztani helyiségeket, amit nem fűtesz. Konyhát és fürdőt csak addig fűtöd hordozható hősugárzóval, amíg ott vagy (fürdőt 5 perccel zuhanyozás előtt kezded fűteni). És farhátból nagyon finom leves készíthető kuktában. 😀
 • a
  eurovent-certification.com/en/
  A klíma a mi a éghajlatunkon, szinte mindig a legjózanabb választásnak vehető.
  SCOP –> szezonális hatásfok az adott éghajlatra.
  COP –> “pillanatnyi” hatásfok. Fenti linken több hőmérsékleti értékre megadva. Lényegében + fokokban ez a SCOP fölött van, akár 5-6 is lehet rendes klíma esetén.
  Másik: ha már klímát veszünk, ne hagyjuk becsapni magunkat a “téliesített”, feltúrbózott fűtőszálas gagyi klímákkal. Japán klímák minden hókuszpókusz nélkül jobb eredményt hoznak. Oké, -15-ig vannak “skálázva”, na bumm, az elmúlt pár évben hányszor volt ilyen, akkor majd megy a hősugárzó.
 • Incognito
  OFF:
  Változnak a SZÉP kártya szabályok:
  24.hu/fn/gazdasag/2022/10/06/szep-kartya-felhasznalas-hatarido-lerovidites-nagy-marton/
 • nyman
  “Tök jó kis teoretikus számolgatás. Mindennek akkor lenne értelme, ha bármi bizonyosságunk lenne afelől, hogy a jelenlegi helyzet akárcsak fél évig is biztosan fennmarad….de hát nem lehetünk.”

  Ilyenkor az ember bepokalja ezeket egy táblázatkezelőbe. Ha valamelyik ár változik , akkor átüti. Majd összehasonlítja.

  “…80-108%-ig terjedhet, satöbbi.
  Csak a fizika törvényeknek mond ellent…”

  Az alsó fűtéértékre – kondenzációs hő nélkülire – adják meg a kazán hatásfokot. Ezért simán lehet ez 100% feletti.

 • -nb-
  Fizikai törvények – elmélet és a gyakorlat:
  érdekes számokat lehet kreálni, ha jogász/marketing mérnökök vagyunk.
  Kedvencem a gázfogyasztás korrekciója a légnyomással: fizikailag valós, de a korrekció általában 1% alatti, a mérő megengedett hibája meg 2%, hááát hmmm…
  A kondenzációs kazán is igaz, hogy 105% (kb.), ha minden jó, azaz több energiát nyersz ki 5%-al, de ezt hatásfoknak elnevezni, háááát, erősen marketing. Attól még jobb lehet 5%-al, mint a hagyományos.
  A sok COP, SCOP izéknél is az van, hogy amikor megkértem a kedves üzletkötőt, hogy vázlatosan mutassa be a klima thermodinamikai körfolyamatának a körintegrálképzését, akkor tátogott, mint hal a szatyorban. Ettől még tényleg több hőt adhat, mintha fűtőszálazol, de 5-ös értékekkel számolva ha kint van -10, érzésre már a másodfajú perpetuum mobilénél járunk (DE itt a cikkben éppen a helyén lett a dolog kezelve 🙂 )
 • nyman
  “17cm hőszigetelés a falakon.Három rétegű műanyag nyílászárók”

  Hőtechnikailag nagyon rendben van,ha a többi paraméter is OK. Ugyanakkor kiszámoltad már, hogy mennyi idő után térül meg a plusz befektetés.Akár a 700 forintos gázárnál? 🙂

  Most újítom fel a házamat. Nem a gázár miatt, hanem mert nemrég vettük.

  160 nm a lehűlő falfelület. 1 cm szigetelés vastagság nm-ként 400-500 Ft plusz. Tehát 160 nm-nél ez 64-80 ezer Ft. Lásd: ibb.co/Twh8KTj. A többi költséget vegyük konstansnak. Persze szélesebb indítósín, hosszabb dübel stb.

  – 13 °C-s külső hőmérsékletnél már 100 W alatt van a hőveszteség különbség centinként. Ha -5 °C-nál nézem, tovább csökken. Hasonló a helyzet a háromrétegű ablaknál. Üvegár, a vastagabb tok stb.

  15 cm grafitost terveztem, de utána lemondtam róla, maradt a 12 cm. Már a 8 is elég lett volna, de a követelménynek meg akartam felelni. 🙂

 • Zoli85
  Tök jó…tehát ahol van klíma, konvektor is…ott a kedvezményig menjen a villany meg kedvezményes határig a gáz..azon felül meg villany, ugye?
  a gond az, hogy nálunk fentiek vannak, de van egy fasza villanybojler ami szinte el is fogyasztja a kedvezményes tarifát..így marad a konvektor..pedig klímát azért raktubk mert mennyivel jobb a hatásfoka..szerintem ezen a télen be se lesz kapcsolva a klíma, mert gázzal viszont beleférünk a limitbe. (éjszakait lehetne de megvárom megérik e ezek a szabályok a jövő évet..
 • Nem értem én.
  Én azt nem értem ,ha a gáz rossz, pl villanyra miért nincs lakóközösségi kedvezmény?
 • anon
  Mi nagyon kevés gázt (kb évi 500m3) fogyasztottunk idáig, mert rásegítettünk klímával tavasszal és ősszel. Mivel viszont nyáron hűteni kell, ezért a villanyt túllépjük, ha most is rásegítünk. Szóval most elérték, hogy több gázt fogyasszak, és nem fogok érte sokkal többet fizetni mint tavaly. Persze ilyen nüanszokat nehéz lekövetni, de lehetett volna valahogy együtt nézni az áramot és a gázt. Na mindegy. Vettem a radiátorok mögé hőfóliákat, és idén egy fokkal lejjebb vesszük a termosztátot, kicsit besegítek, akármennyire rühellem a kormányt.
 • nyúlbéla
  én is így gondolkoztam, amíg fel nem tettem maganmak a kérdést: “Vennék-e szigeteletlen, vagy gyengén szigetelt házat?” A válaszom magamnak az volt, hogy persze, de legalább 2-3x annyival olcsóbban egy hasonlónál, hogy a különbözetből le tudjam magam szigetelni. Gondolom érted, mire célzok.
 • Dani
  Hali! Segítségeteket kérném tőletek! Nem igazán tudom, mivel albérletben vagyok, hogy nekem melyik tarifa stb. van feltüntetve, amit az egyébként korrekt bérbeadó, korrektül számol ki.
  Annyit tudok, hogy 1m3 gáz: kb. 260ft ; 1kw áram: kb. 34ft-ra jön ki havonta. Tavaly kb. 150-160 m3 gáz ment el 1 hónapban, decemberben.
  Olyan kérdésem lenne, hogyha idén nem gázzal, hanem elektromos olajradiátorral fűteném be a szobámat (kb. 16m2), akkor olcsóbban jönnék ki, mintha idén is gázzal fűtenék?
  (a telken 2 ház van sorba kötve gázfelhasználás szempontjából, gondolom ezért a magasabb ár idén…
  Tavaly kb 120ft volt /m3)
 • Joy
  Ez úgy értendő, ahogy a 4-es COP az 400% hatásfok. (Egységnyi villamos energia felhasználásával annak négyszeresét állítja elő hőenergia formájában.)
 • umate
  köszi az ötleteket, de nem erre gondoltam :D, bár ezek már egy fokkal jobbak,mint a tésztafőzős dolog. Arra meg főleg nem, hogy mindenki itt nekem próbál jótanácsokat adni. Mi gázból és villanyból is bőven az átlag alatt fogyasztunk, gyakorlatilag nem érint ez az egész mizéria, pedig én itthonról dolgozom, a feleségem meg a kisebbik gyerekkel van még itthon.
 • Huba

  Milyen típusú villany bojlered van? Hányan használjátok?
 • untermensch4
  5ös COP és egy 20-24%-os hatásfokú stirling-motor sztem is perpetum mobile… remélem a mágnesmotoros-végteleningyenergiaotthon -emberkék nem kapnak rá 🙂
 • Név
  Erősen hiányolom a fordított olajszőkítést, azaz az olajkazánt vagy kályhát hatósági és nem hatósági áras dízellel, egyéb olajokkal. Több helyen is ez jött ki győztesnek.
 • Ordas
  Mindez közérthetően

  youtube.com/watch?v=zNzes06dVuA

 • Ordas
  “Tök jó kis teoretikus számolgatás. Mindennek akkor lenne értelme, ha bármi bizonyosságunk lenne afelől, hogy a jelenlegi helyzet akárcsak fél évig is biztosan fennmarad….de hát nem lehetünk.”

  Így van. Ezért a kulcsszó a flexibilitás. Legyen több lehetőség a lakásban (ha megtehetjük persze)… na meg napelem.

 • Ordas
  @Amg:
  “Ez jó: A gázkazán hatásfoka működési elvtől, állapottól függően 80-108%-ig terjedhet, satöbbi.
  Csak a fizika törvényeknek mond ellent…”

  Pont nem, mert a kazán hatásfokát a megtermelt hő és a gáz fűtőértékével számolják. ÉS ne számol a füstgáz fázisváltásával, azaz a kondenzációval kivett hővel.

 • Karl
  Jó ez az MVM számlázás.
  2 kolléga diktált múlt héten (havi elszámolósak).
  Egyik bediktált 100 m3-t, lett belőle kb. 36000-es számla, a másik 60-at, lett belőle 5960 Ft-os.
  Véletlenül se tudd kibogozni, hogy miként jött ez ki, miközben elvileg jelleggörbe alapján számláznak.
 • mad823

  Ha egyetlen bojler megeszi a teljes havi kedvezményes áramot, akkor ott baj van. Én azt mondanám, hogy azonnal cseréld le, ha ez nem megy, akkor vedd vissza max. 50 fokra a hőmérsékletét illetve tegyél rá egy időkapcsolót, hiszen gyanítom, hogy a nap nagy részében feleslegesen megy.

 • Amg

  az általad belinkelt cikkben is leírják, hogy hogy jön ki a pl. 108%. ÚGY HOGY NEM JÓL SZÁMOLNAK

  “A 100% feletti érték pedig abból adódik, hogy a gyártók a hatásfok számításakor a befektetett energia érték alatt a földgáz fűtőértékét veszik figyelembe (ugyanúgy mint korábban). Ez az érték nem tartalmazza a “kondenzációs meleget”, mert a “hagyományos” kazánoknál korábban az égéskor keletkezett nedvességtartalmat veszteségként értelmezték, és így ezzel nem is számoltak.

  Végeredményül, ha egy gyártó legjobb készüléke, mondjuk eléri a 99%-os hatásfokot (hagyományos értelemben véve), és ehhez hozzáadjuk a kondenzáció által nyerhető plusz 9%-ot, az eredmény lehet akár 108% is.”

  de semmi baj, úgy is lehet élni, hogy sok spenótot eszünk mert sok benne a vas és allergiára Ca-ot szedünk, mert egyszer valaki tévedett.

 • gaborr
  eMagon megjelent egy hiánytermék, hibrid bojler, egész jó áron (311e, máshol 340+) a versenytársakhoz képest, mégis majdnem duplaáron tavaly évvégéhez képest (akkor 180 körül hozzá lehetett jutni).
  emag.hu/ariston-lydos-hybrid-wifi-100-1-42kw-hoszivattyus-vizmelegito-fenyes-feher-3629065/pd/DTPBD3MBM/
  Szerintem kb soha nem hozza be az árát a hibridségével, a nem hibrid, de wifis, megvan 100e-ből, tehát +211eFt csak azért mert hibrid.
 • Prakt
  Érdekes, hogy most mindenki milyen spórolós lett.
  Hol voltatok az elmúlt években?
  Ment a mindenféle zöld duma, az elektromos autóktól, a csomagolásmentes boltokon át a műanyag szívószál papírra cseréléséig.
  DE nem rakatok fel napelemet, mert soha nem hozza vissza az árát, meg Minek hőszivattyú amíg viktor szivattyúzza Putyint. Nem éri meg hőszigetelésre meg új ablakokra költeni. a felújítási támogatás is inkább ment térkőre, meg kocsibeállóra…

  Kicsit elegem van a nyavalygásból, elegem van, hogy mindig mindenkit meg kell menteni, de senki nem gondolkozik előre egy percet sem.

  Ne fogjunk mindent a drága kedves vezetőinkre. A szigetelést nem lehet mutogatni, de az ájfon 13 pro max pluszt, mert a lerúgott bömöst az lehet. közben vagyonokat fizetek be az államkasszában, de nem jutok be orvoshoz, és a gyerekemnek sincs tanára.
  F@szom az egészbe

 • Attila
  Napelemről betáplálási többletet az MVM 2022.08.01 óta 5,11Ft/kwh óra áron veszi át, pofátlanság netovábbja tavasszal még 13,17Ft volt, amikor a rendszer bővítése mellett döntöttünk.

  Nos ezt el fogom fűteni klímával, radiátorral, fürdőszobai hősugárzóval, ami van, így az 1100 m3/év gázfogyasztásom lemegy 500m3 körülre, így nem 10 ezer forintot kapok az áramért, hanem megtakarítok 60 ezer forint gázt.

 • krisz
  Ezt ennyire akkurátusan és pontosan kiszámolták azok is akik meghozták az idevonatkozó törvényeket. És az ilyen információk tudásának birtokában döntöttek.

  Jah nem…

 • zsebatti
  Áttekinthetőbben…

  CSAK az ENERGIA költségeket nézve.
  A meleg ára mostanság.

  —-
  1.
  Rezsi csökkentett áron.

  tűzifa (vásárolt kemény 3500-4000 Ft/mázsa) 12-14 Ft/kWh

  kondenzációs gázkazán 11-12 Ft/kWh
  más gázkazán, konvektor, bojler 15-17 Ft/kWh

  nappali áram 37 Ft/kWh
  klímával/hőszivattyúval 10-12 Ft/kWh

  kedvezményes áram 24 Ft/kwh
  klímával/hőszivattyúval 7-8 Ft/kWh

  napelemes-napáram zsebből 11-17 Ft/kWh
  klímával/hőszivattyúval 3-5 Ft/kWh

  napelemes-napáram támogatott áron 5-8 Ft/kWh
  klímával/hőszivattyúval 2-3 Ft/kWh

  —–

  2.
  NEM rezsicsökkentett, piaci áron.

  tűzifa (vásárolt kemény 6000-10000 Ft/mázsa) 20-32 Ft/kWh

  fabrikett/pellet (150-250 Ft/kg áron) 30-70 Ft/kWh

  kondenzációs gázkazán 75 Ft/kWh
  más gázkazán, konvektor, bojler 90-100 Ft/kWh

  nappali áram 71 Ft/kWh
  klímával/hőszivattyúval 20-23 Ft/kWh

  kedvezményes áram 36 Ft/kwh
  klímával/hőszivattyúval 10-12 Ft/kWh

 • debihala
  Mind e közben.

  Gyenge hőszigetelés >> sok fútés kell esetén.
  A hőszigetltség növelése a létező LEGJOBB reszicsökkentő megoldás!!!
  (hacsak lehetséges)

  A fűtési-hűtési igény csökkentésére és lakó komfort növelésére.

  Ráadásul, ha elkészül akkor
  – nem kell neki energia >> se gáz, se áram, semmi
  – nem kell karbantartni jó sok évig

  Azaz ingyen spórol ÉVTIZEDEKIG

 • LSV
  A “tisztelet a kivételnek” lemaradt, és ha magamra veszem, akkor én évekkel ezelőtt leszigeteltem, a nyílt égésterű kazánt turbósra cseréltem (akkor nem volt pénz kondenzációsra, de az én fűtésrendszerembe ugyanolyan hatásfokkal dolgozik a turbós is), maradt egy kazán is pufferrel, napelemet raktunk fel, városi használatra elektromos autót vettünk, szelektíven gyűjtjük a hulladékot (amit a szeméttelepen egybe borítanak), komposztálunk, magunknak termelünk amit tudunk. nyilván lehet jobban csinálni, nekünk erre futja a nagycsaládban.
 • Zoltán
  A hibrid bojler honnan szedi az energiát? Mert ha a fürdőszobát hűti, akkor nem vagyunk előrébb. Esetleg akkor jó, ha a fürdőszobát olcsóbban fűti a gázkazán, mint amennyibe a hibrid bojler villanyárama kerülne.

  Ki mit csinált az előző években?
  A ház, ahol élünk, 25 éve épült. Az előző tulaj rakott a tetőbe 15 cm üveggyapotot és a falra 10 cm hungarocellt.
  Az elmúlt években:
  – én leszigeteltem a lábazatot, eddig kilátszott a beton 12-15 m2 felületen
  – lecseréltettem a 20 éves légkondikat hűtő-fűtő japánra
  – lecseréltettem a 25 éves gázkazánt és gázbojlert kondenzációs kazánra + indirekt tárolóra
  – lecseréltettem a régi ablaküvegeket. A fa keret maradt, a régi Ug=2.8-as levegővel töltött dupla üveg helyett Ug=1.0-s, argonnal töltött üveg került. A tripla üveg nem került szóba, nem férne be az ablakkeretbe.
  Szerintem ennél többet nehéz tenni.

  Napelem még nincs, majd talán jövőre.

 • debatti
  Hopp ezt elírtam…. az imént.

  “kedvezményes áram 36 Ft/kwh
  klímával/hőszivattyúval 10-12 Ft/kWh”

  Helyesen…

  “kedvezményes áram 61 Ft/kWh
  klímával/hőszivattyúval 16-20 Ft/kWh”