Mennyit fogyaszt a bedugva hagyott mobiltöltő, a notebook és a mosógép?

Alig két nap alatt hirtelen mindenki roppant energiatakarékossá vált.

Annyira, hogy akartam venni egy konnektorba dugható fogyasztómérőt, induláskor az Auchan honlapja szerint legalább három volt még a boltban, mire odaértem, mind elvitték. Szerintem ennyit nem adtak el máskor fél év alatt sem.

Biztos te is olvastál már olyan cikkeket, hogy már milliomos lennél, ha nem hagynád mindig bedugva a mobiltöltőket. Most, hogy felsejlett a magas áramszámla réme, mindenki tudni szeretné, mennyit is fogyasztanak ezek a dolgok.

Azért, hogy neked ne kelljen, megmértem néhány elektronikai termék fogyasztását. Az árakat a mostani, rezsicsökkentett árral számoltam, kerekítéssel 38 forintos egységáron.

Kezdjük mindjárt a hírhedt mobiltöltőkkel. Akármennyit mértem, akármilyen márkájú töltőt, mindegyiknél 0,0 W-ot mutatott a mérő. Ennek az lehet az oka, hogy csak 0,2 W felett mér. Lehet, hogy mégsem attól leszel milliomos, ha kihúzod a töltőt a falból és a Földet sem ezzel fogod megmenteni.

Bedugott, de kikapcsolt tévé, Xbox és egy mobiltöltő együtt fogyaszt titokban 2,1 Wh-ot. Ez havonta 1,52 kWh, jelenlegi áron 58 forint/hó. Őszintén én sokkal többre tippeltem volna ennek a három fogyasztónak az együttes készenléti fogyasztását.

Éjszakai fény akár világít, akár nem, 0,3 Wh áramfelvétel, havi 8 forint. Ez ennyit is igért a csomagoláson, így reális érték is.

Wifi router 4,3 Wh, havonta 115 forint.

Wifi jeltovábbító 1,15 Wh, havi 31,5 forint.

Tévé bekapcsolva fogyaszt 75 Wh, napi négy órával 9 kWh, 342 forint/hó. (Hivatalos adatlapja szerint 124 Wh, de ez függ a fényerőbeállítástól is. Azzal számolva 565 Ft.)

Fontos megjegyezni, hogy a tévé fajtájától, méretétől, de még a fényerőtől is függ ez az érték, ezt csak egy durva iránymutatásnak vedd itt is és a további adatoknál is. Még az sem mindegy fogyasztás szempontjából, milyen processzor van egy számítógépben és azt mennyire terheled (játék vs. excel tábla).

Asztali monitor 27 collos 30 Wh, napi 10 órával havi 342 Ft

Asztali monitor és asztali számítógép együtt, irodai felhasználás 85 Wh, napi 10 órával havi 765 forint

Középkategóriás notebook 14 collos kijelzővel 7 Wh, napi 10 órával havi 80 forint. (Hivatalos adat tétlen módban 7,8 Wh. Terhelés függvényében nő a fogyasztás, maximumon pörgetve akár 80 Wh is lehet. Ha te heavy gamer vagy és mindig csúcsra járatod a gépet, akkor inkább havi 800 forinttal számolj.)

189 liter hűtő plusz 71 liter mélyhűtő Gorenje, F energiaosztály éves fogyasztás gyári adat évi 272 kWh, havi 861 forint. (Megjegyzem, ez már egy viszonylag nagy családi hűtő komolyabb mélyhűtővel. Keress rá a saját hűtőd fogyasztására. Az új energiaszabvány szerint többet fogyasztanak, mint a régi mérés szerint, ennek a hűtőnek a régi adatlapján A++ besorolás és évi 215 kWh fogyasztás szerepel.)

Egy darab 8 wattos LED izzó (igen, köszönjük, tudjuk, hogy már semmi nem izzik benne, te olvass fényforrást helyette) napi 6 óra használat mellett havi 1,44 kWh, 55 forint/hó. Ha van 15 ilyen izzó a házban és a hatórás intervallumban mindig a fele fel van kapcsolva, az havi 412 Ft.

Mosógép 5 kg töltet, D energiaosztály eco módban mosásonként 0,6 kwh, vagyis 23 forint. (gyári adat) Mivel az eco móddal sokan elégedetlenek (piszkosak maradnak a ruhák a nagy víz és energiaspórolásban), szerintem szorozd meg kettővel az értéket.

Elektromos bojlerünk nincs, így azzal nem tudok szolgálni. (Bár gondolkodtam rajta, hogy veszünk egyet, legalább egy átfolyósat, a meleg víz az egyetlen, ami csak gázról megy.) Itt nagyon fontos, hogy mennyire fűtöd fel (feleslegesen) a benne lévő vizet és hányszor használjátok el egy nap. Sokba kerül melegen tartani a vizet, de még többe, ha gyorsan kell felfűteni és az is, ha indokolatlanul túl melegen tartod a vizet. A modernebb villanybojlerek már tudnak kalkulálni, ha neked csak reggel hat és nyolc és este hat és nyolc között kell meghatározott mennyiségű fürdővíz, akkor arra optimalizálnak.

Az egyik kedves hozzászóló osztotta meg az elektromos vízmelegítő kalkulátorát, amit itt találsz. (Rossz hír, hogy akár egyetlen 120 literes vízmelegítő elfogyaszthatja a rezsicsökkentett áramot egy háztartásban.)

Remélem segített a cikk, hogy hol érdemes és hol nem annyira spórolnod.

Share

214 hozzászólás

 • axt
  Ezek általában nem csak úgy véletlenül történnek. Mármint úgy értem, hogy aki odafigyel, azzal nem. Egy csomó ember pl lazán megveszi a kínai ócó töltőt, mert egy ezressel olcsóbb, mint egy rendes. Vagy olyan kábelt használ hozzá, amin már erősen szakadt a szigetelés, és mikor szóvá teszem, nem érti mi bajom. Szóval mikor arról olvasol, hogy kigyulladt egy töltő, akkor ilyen nemtörődöm, lefosom emberekre gondolj. Nekem pl van otthon IP kamera, figyeli a terepet, amíg távol vagyok. Sima telefontöltő a tápja. Mennyire életszerű hogy kihúzom, ha pont az a célja, hogy 0-24 működjön? De ha én meglátom hogy szakadt a kábel, azonnal dobom is ki. Mondjuk én nem cibálom, így nem szakad el. Sok embert látok, úgy bánnak a saját dolgaikkal, ahogy én az ellenségeimével se tenném.
 • Ádám
  Miklós, ha lenne az oldalon sötét mód beállítás, akkor a kiszámoló olvasása közben kevesebbet fogyasztana látogatók monitorja 🙂
 • BBalazs

  Honnan az infó? Mert én pl tavaly júniusban vettem lakást, akkor az előző lakó használatától függenék? Mivel felújitok sok áramot nem használok, csak az új hűtő van, meg heti 2-3 mosás meg néha mikró. Azzal szerintem én simán bent vagyok a keretben 🙂
 • Milla
  és mindenki más, aki a lakása/háza fogyasztása érdekli – energetikai tanúsítóként válaszolok: ilyenkor lehet elővenni az energetikai tanúsítványt, amit pl. adás-vételnél kapott az ember. Van benne egy olyan rész, hogy becsült éves fogyasztás energiahordozók szerint. Ott az E[MWh/a] értéket kell figyelni, ahol a “/a”=”per annum”, azaz évenként, és 1MWh=1000kWh. Azaz ha azt látod, hogy a földgáz fogyasztás 13,22 MWh/a, az azt jelenti, hogy 13.220 kWh/év földgáz fogyasztásod várható. Vedd figyelembe, hogy ezt általában 21°C belső hőmérsékletre számolják (és egyéb finomságok). Fontos, hogy ebben nincs benne az egyéb, pl. főzéshez használt földgáz mennyisége, lakóingatlanok esetében az itt feltüntetett értékek a fűtés és a melegvíz készítés energia- és segédenergia (pl. szivattyú) igényét mutatják. Továbbá nincs benne a világítás energiaigénye sem, törvényi okokból. folyt.
 • Milla
  folyt. még a tanúsítványhoz csak annyit, hogy olyat is kellene találnod benne, hogy “Nyári túlmelegedés kockázatának ellenőrzése”. Itt a Qhű értéket kell nézni, ami a gépi hűtés nettó energiaigénye, ebből ki lehet indulni, ha a klímád fogyasztására vagy kíváncsi. Disclaimer: amúgy persze nem véletlenül 15 oldal egy tanúsítás, nyilván meg kell nézni a részleteket, pl. hogy milyen külső-belső hőmérsékletekkel számolt a tanúsító stb. Illetve a számításban is vannak elhanyagolások. Továbbá csak akkor szabad a tanúsítványra támaszkodni, ha megcsinálták rendesen, és nem összehánytak valami random anyagot. Na de rengeteget lehetne erről írni, csak magára az anyagra (a tanústványra) hívnám fel itt a figyelmet, hogy nagyon sok embernek a kezében van ám.
 • Abc

  Most az a tévhit, hogy ha hagyom kihűlni a lakást, és utána újra felfűtöm, az kerül több gázba vagy ha folyamatosan fűtöm?
 • trixie

  portfolio.hu/gazdasag/20220715/rendkivuli-informacio-jott-a-rezsicsokkentesrol-sokaknak-tenyleg-nagyon-fajni-fog-szinte-azonnal-556415
 • Nemjogász
  Lesz baj itt bőven, példaként a szomszéd nyugdíjas a nagy lakásával, ami rezsicsökkentve is 50k+ volt a fűtése a -10 fokos télben, reméljük nem lesz most durva a tél, mert sokan fognak vagy megfagyni vagy becsődölni, de ha mindenképp kell valami pozitívumot találnom a helyzetben, akkor az alábbi lesz az:

  Végre beleverik a magyar crypto h*lyegyerekek koporsójába az utolsó szöget.

  Unom már a sok okost, akik a tudatlan pénzhajhászásukkal pusztítják a földet.

 • sixhundred
  Ha valakit érdekelne jelenleg (2022 májusi árajánlat és anyagbeszerzés), most, június óta zajló munka zajló 90m2-es családi ház szigetelési költségei (csak oromzat, mert a födém már megvolt korábban):

  15 cm-es grafit polisztirol szigetelés, lábazatra 12 cm xps összesen kb. 200 m2 felületre anyagköltség kb. 2,2M HUF, munkadíj kb. 2,8M Ft. mindez Budapesten, tisztességes, hozzáértő mesteremberekkel végeztetve.

 • Lazac
  Csatlakozom egy korábbi hozzászólóhoz: egy mezei fogyasztásmérő nagyon kis értékeket nem biztos, hogy pontosan mér meg. Ez a cucc arra van kitalálva, hogy pár 100, pár 1000 wattokat mérjen meg.
  Talán úgy pontosítható a mérés, hogy az összes üresjárati otthoni készüléket (töltő, XBOX, tévé) egy elosztóba kell dugni, és a teljes elosztó fogyasztását kell mérni. Igy lesz egy kép az együttes fogyasztás mérhető.
  Vagy, ami a legpontosabb (legalábbis a számlázott kWh tekintetében) és nem kell hozzá semmi: le kell minden kapcsolni, ki kell húzni a hűtőt, és figyelni kell a villanyórát. Régi “analóg” villanyóránál volt egy tárcsa, ott annak forgását lehetett nézni stopperrel, abból számolni Wattot, az újabb digitális órák esetenként kiírják a Wattot, vagy más jelét adját a pillanatnyi teljesítménynek.
 • GB
  Két technikai jellegű megjegyzés a cikkhez:

  Eszköztől függetlenül amit nem használsz, az gyakorlatilag nem fogyaszt. A be nem kapcsolt tv, kávéfőző, mobiltöltő, akármilyen kikapcsolt eszköz kerekítve mind nulla. Csak annyiban tér el a valós nullától, amekkora veszteséges hőteljesítménye van az adapternek, de az a hőleadás érintéssel is jól saccolható. A kis területen éppen hogy langyos az a pár forint / hónap kategória.

  Ezeket a Wh méréseket én nem tudom értelmezni. Mennyi idő alatt? Ha Wh/óra, akkor lehet órával egyszerűsíteni és energia fogyasztás helyett teljesítményt, wattot érdemes megadni. Bár ez meg rá van írva a legtöbb termékre.

 • Fox (IT)
  2 felnott + 2 kisgyerek eves atlagban havi 300kWh aram megy el. Nemet piaci aramarral szamolva 100€/ho (31ct/kWh)

  A nagy haztartasi gepek (mind A+++) a legnagyobb energia felhasznalok, kicsikkel sokat nem lehet sporolni.
  – napi 2x mosunk, mosogep 0.5kWh/ciklus, a szaritogep 1kWh/ciklus => 90kWh/ho
  – napi 1x mosogatogep 0.5kWh/ciklus => 20kWh/ho
  – hutogep 1kWh/nap => 30kWh/ho
  – elektromos tuzhely 2kWh/nap => 60kWh/ho

  A nagy gepek havi szinten 200kWh aramot fogyasztanak el.

 • Asd
  Tavaly tavasszal adtuk el a lakast (covid alatt). Ealadashoz ugye kell ilyen tanusitvany. Neten kineztunk egyet aki gyors ugyintezest iger. Ki se jott senki, nekunk kellett par fotot kuldeni es az alapjan megirta. Ezek utan en annak a papirnak nem hiszek.
 • Alex
  Miklós! Légy oly’ kedves és javítsd ki a cikket, mert amit bedugáskor, bekapcsoláskor leolvasol a fogyasztásmérőről (pl. TV-nél 75 W), az nem fogyasztás, hanem teljesítmény és W-ban (nem Wh-ban Wattórában) mérjük. Ezt szorozzuk meg az idővel, amennyi ideig ezt a teljesítményt veszi fel a készülék és így jön ki a fogyasztás.
  Pl. ha a TV-d 75W-ot vesz fel, akkor 1 óra alatt 75Wh-t fogyaszt, 4 óra alatt 300Wh-t és így tovább. Tehát a pillanatnyi “fogyasztás”-> felvett teljesítmény nem összekeverendő az adott idő alatt elfogyasztott “árammal” -> energiával.

  Igen, így írtam, aztán kijavíttatták, hogy úgy nem jó….

 • Györgyi
  Azt nem tudod véletlenül, hogy dimmelhető LED alacsony fényerőre tekerve kevesebbet vagy többet fogyasz?
 • MértékegységTroll
  Köszi a cikket!

  Nem kötözködésből írom, de szerintem sokat javítana az olvashatóságon, ha stimmelnének a mértékegységek.
  Teljesítmény mértékegysége: W (Watt).
  Elfogasztott energia mértékegysége: Wh (a teljesítmény összegezve idő szerint).
  2W*3h=6Wh

  A cikkben néhány helyen: Wh -> W.

 • MértékegységTroll
  “Ha főkapcsoló van az elosztón és azt lekapcsolom az olyan mintha kilenne húzva? Akkor nincs készenléti fogyasztás?”
  Vigyázat! Némelyik kapcsoló csak az egyik madzagot szakítja meg.
  Ha pont úgy dugod be a konnektorba, hogy a nullát szakítja meg a kapcsoló, akkor a fázison keresztül 50Hz-en érkezik a delej. (pl: feltöltés-kisütés a kondenzátorokra)
  Tévedek?
 • Ordas

  “Most az a tévhit, hogy ha hagyom kihűlni a lakást, és utána újra felfűtöm, az kerül több gázba vagy ha folyamatosan fűtöm?”
  Nem tévhit. A probléma valós. Persze csak méréssel igazolható. Én pl. 2 év alatt mértem ki, hogy télen, nulla fok alatt nekem 1 napnál van a forduló. utána érdemes jól levenni a fűtést. Ha 1 napnál kevesebbre megyek el, alig veszem le. Akkor meg a téli benapozást használom ki, tehát igazából 3 körül kell feljebb venni a fűtést nálam, hogy hazaérkezésre jó legyen és feleslegesen ne fűtsem elő a lakást.
 • mi az, hogy tavalyi?
  Írogatjátok itt páran, hogy tavalyi fogyasztás alapján lesz a számlázás…. fejtsétek már ki légyszi, hogy mit számítanak a tavalyi alapján, mert ez sehogy sem kerek.
  Ha tavaly alatta voltam, akkor idén mindent olcsón kapok, mindegy mennyit fogyasztok?
  Ha tavaly felette voltam, akkor meg mindent drágán? Akkor is ha idén 5 kwh megy el?

  Mi köze a tavalyinak bármihez, amikor a mostani fogyasztásra van egy limit, amíg nem érem el, addig olcsó, utána drága.
  Ez most nagyon nem jön át, hogy lehet belekeverni a tavalyit a képletbe.

 • Béla
  Sziasztok.
  Nekem megy 0-24be gamer pc, 1 noti, tv, villany megy 10 órát mind ledes, légszűrő, 1db 3kwhs klíma 10 órát, 1db mobil klíma 2,8kwh kb 10 órát ha 30 fok felett van kint, elektromos sütő, indukciós sutolap ezek csak hétvégén, mosógép két naponta, mosogatógép két naponta, egy normál hűtő fagyasztóval a++ , tablet, 2 telefon 1 router 1 modem és így ment el 420kwh múlt hónapban, előzőek 300 körül. Az átlag 300kwh és így is 45ft volt egy kwh. Dupla annyi mint az “átlag”
 • mephisoft
  Ugyan más is írta már: T-Home kábel TV set top box távirányítóval kikapcsolva ~30W-ot fogyaszt. A T-Home router ~20W. Ez rezsicsökkentett áron már havi ~1500 Ft.

  Sokszor gondoltam már rá, hogy reklamáljak a T-Home-nál, de eddig lusta voltam – most nem leszek.

  (És bocs, de nem tudom nem megemlíteni: “óránként X Wh” az annyi mint X Watt 🙂 )

 • einguaz
  > Tévé bekapcsolva fogyaszt 75 Wh, napi négy órával 9 kWh, 342 forint/hó.

  Mostanában sokszor összekeverednek a teljesítmény / fogyasztás / energia, és ezek mértékegységei, ezt próbálnám meg egy kicsit tisztázni:

  Első legyen az (elektromos) teljesítmény, a mértékegységet W vagy watt. Ez mutatja meg, hogy egy adott eszköz “mennyire erős” vagy “mennyire pörgeti a villanyórát”.

  A második legyen az energia, a mértékegysége alapvetően J vagy joule. Ez alapján számolják hogy mennyit kell fizetni vagyis “hányszor fordulatot tett meg a villanyóra”. Az elhasznált energia összefügg az adott eszköz által felvett teljesítménnyel és hogy mennyi ideig használtuk az adott eszközt (a kettő szorzata). Ezért a villanyszámlán nem is joule-ként hanem Wh -ként (watt-óra) vagy ennek az ezerszeresével kWh-ként tüntetik fel. (1 J megegyezik 1 Ws, azaz 3600 J az 1000 Wh ami 1 kWh.)

  Folyt…

 • einguaz
  Az érdekesség, hogy az energia az energia, így pl. a fűtés villamos energiával vagy gáz elégetéséből származó energiával összehasonlítható.

  Ha van két (ideális) vízforralónk, az egyik legyen 1000 W-os a másik 2000 W-os, akkor a másodikkal fele annyi idő alatt tudunk ugyanannyi vizet felforralni, mint az elsővel, de összességében ugyanannyi energiát használtuk el (ugyanannyit kell érte fizetni). (A másodiknál kétszer olyan gyorsan forgott a villanyóra, de fele annyi ideig, így ugyanannyi fordulatot tett meg, mint az elsőnél.)

  Folyt…

 • einguaz
  Mostanában sokszor előjön az “évi valahány kWh” (kWh/a) mértékegység. Ezzel egy-egy eszköz ÁTLAGOS teljesítményét jelölik olyan esetekben, amikor maga az eszköz sokat fogyaszt, de általában csak rövid ideig van bekapcsolva. (Pl. ha minden nap megy 10 percig a 2 kW-os vízforraló, az havi 10 kWh jelent, vagyis olyan, mintha valami folyamatosan kb. 13,89 W-ot használna.)

  Itt szeretném még megjegyezni, hogy klímák, hűtőgépek, hőszivattyúk képesek több hő energiát átmozgatni egyik helyről a másikra, mint amennyi villamos energiát ehhez felhasználnak. (Klímáknál e kettő aránya a COP és EER érték. Ettől nem lesz a hatásfokuk nagyobb 100%-nál, látszólag így tünhet, hiszen nem kell azért (még) fizetni, hogy télen hűtjük nyáron fűtjük a kinti levegőt.)

 • Hegylakó
  A 4 lakásos társasház közös világítása, tehát udvar, lépcsőház eddig egyetlen lakásra volt kiszámlázva. Így egy lakás tulajdonosa igencsak igazságtalanul fog többet fizetni…
 • AngelCow
  Ezeket a kis fogyasztókat(telefontöltő, tv standby) felesleges ki-be kapcsolgatni. Viszont telekomos cuccok (csak karácsonyfának hívom) zabálják az áramot. Hogy működjön a szolgáltatás 3 eszközt kell üzemeltetni és sajnos nincs alternatíva. Ez a 3 eszköz, kimértem, 230V-on 1A-t simán bekajál. 230W 0-24h az elég combos tud lenni egy hónapban. Szóval ha tudod, hogy nem leszel otthon, ezeket a kütyüket érdemes lekapcsolni.
 • eLemlámpa
  Egy kis pontosítás, hogy aki általános iskola 7. osztályban pont hiányzott, az hátha egyszer megtanulja.
  Például, pont pár hónapja néztem én is az új laptopom (15,6″!), az átlagos elektromos _Teljesítményfelvétele 4 W, tehát _egy óra_ alatt 4Wh elektromos _Energiát fogyaszt el, _egy nap_ alatt 96 Wh elektromos _Energiát fogyaszt. Ami 0,096 kWh fogyasztás egy nap alatt. Rég voltam 7.es, de talán így korrektebb a megfogalmazás, Rossz a szememnek olvasni azt a sok Wh-t időegység nélkül.

  A klíma fogyasztása értelmezhetetlen, az a fejlődő hőt transzportálja a kültérbe és mindig csak annyit, a fogyasztáshoz tudni kéne egy átlagos COP/SER értéket is hozzá. lásd fűtés klímával cikk.

  ___És akkor mondok még egy jobbat, ha megy a klímád, akkor a 100 W teljesítményfelvételű tévéd hulladékhőjét is a klímádnak kell elvezetni, tehát kalkulálhatsz úgy, mintha ~~130 W lenne a teljesítményfelvétele.

 • NGergő
  köszi az utánajárást Miklós!
 • tot
  átfolyós vízmelegítőt nézegettem, 470kwh a fogyasztása ami harmad annyi mint egy normál bojleré. 3.5kwos,
  ha van valakinek megmondhatná hogy zuhanyzásra használható e például, (gyenge vízsugarat irnak)
  pl. Vaillant miniVED H 3/2
 • KommentElek

  Igen, jogos kérdés, erre keresem én is a választ.
  Nálunk a gázzal lesz gond. Gyerekekkel nem tudom, hogy ki jön ki 144 m3-ből. Igaz, “csak” 2 és nem a NER által elvárt 3 vagy több, de szvsz 2-re is annyit kell fűteni, mint háromra.
 • Dexter
  Írták itt hogy dobjuk ki a vízforralót: neeeem. Jó, fogyaszt 2 kW-ot, de meddig? Igen, 5 percig. Az igazi gyenge pont az állandóan működő nagyfogyasztók: hűtő, fagyasztó, bojler
 • gr. retekfalvi Tudor Tihamér
  Úgy matekoztok itt, mintha nem olvasnánk évek óta a blogot.

  Elmondok egy történetet innen az Óperencián túlról.

  Jött sok éve hivatalos levél az energiaszolgáltatóktól: cseréld energiatakarékosra az izzót, csavard lejjebb a fűtést stb. nyakon öntve a környezettudatosság szólamával, lágy hegedűszóval a háttérben – szóval az azóta jól ismert nóta.

  Beszélek haverommal, mondom, nálad is kiverte a biztosítékot? Mondja, elkezdett gondolkozni, hót ideg lett. Te spóroljál, NEKIK, mert kevesebb gázt és áramot kell megvenniük és neked adniuk, aminek az árát minden ősszel emelik, tehát a nagy spórolással is ugyanott leszel, ahol a part szakad. De legalább „környezettudatos” voltál és ők gyorsabban gazdagodtak.

  Lefordítom: most ott tart a csóri magyar, hogy nincs hova összébbhúzni a nadrágszíjat. Tecikéteni?

  10teletem

 • ToxicWaltz
  Számomra arról nem derült ki eddig semmi, hogy a havi 210 kWh fogyasztás hogyan lesz a tarifák között felosztva? Nálunk havonta kb. 140 kWh a fogyasztás A1 tarifában és 180 kWh a vezérelt (=villanybojler). Itt van akkor 320-210=110 kWh piaci árú fogyasztás, de nem világos például, hogy a +110 kWh az egy tarifán megy vagy lesz piaci vezérelt tarifa is?
 • Nevenincs
  Örülök, hogy eltűnik – legalább részben – a rezsicsökkentés. Pontosabban most kellene jönni, de neeem, mi addig csökkentettünk rezsit, amíg a gáz ára évekig a béka segge alatt volt, akkor, amikor a kőolaj ára is hosszú ideig lefelé oldalazva, majd 0-ra zuhanva csökkent, amikor a villany sem volt annyira drága. Szóval a drága jó fizess párt addig támogatott mindent, amíg pont nem kellett volna és most, amikor meg kéne, akkor hirtelen nincs miből. Ugyanez a csok!!! Akkor kellett adni, amikor a kamatokat is levitték a béka segge alá és egy kőműves annyit keresett, mint 3 mérnök, mert annyira nem volt (nincs), majd most, amikor beszarik majd a gazdaság, na az a rengeteg támogatás pont most lenne majd jó, valahogy víz felett maradni. Ezek mindent forditva csináltak, de sebaj, majd most legalább megtanulja a nép, mi a magyarok istene és a PÁRT gúny neve igazi szlogenné fog válni, FIZESS!!!!
 • Imre
  milyen mérő volt használva? ezek a számok nekem is nagyon kicsinek tűnnek.
  nálam a 2021es vodafone router is 30W-ot ír, persze ez a max lenne ügye. de 30*24*30 = 21,6kW egy hónapban nem?
  a külső routerem maxja is 21W
  oké hogy nem maxon megy folyton, de a 4.3W a cikkben gyanusan kicsinek tűnik
 • Nagycsaládos
  Lehet venni/rendelni okos/wifis dugaljakat és kapcsolókat is. Szerintem azok még nem fogytak el. Előnye az ilyennek amellett, hogy méri a fogyasztást mobilról bárhonnan távvezérelhető és időzíthető is. A legolcsóbb kb egyárban volt a boltban vásárolt sima fogyasztásmérővel.
 • Tamás
  Sajnos nagy a sötétség ilyen téren. Biztos mindenkinek ismerős az a “komoly” helyeken is hangoztatott mondat, hogy húzd ki az elektronikai eszközeidet, amikor nem használod, mert nagyon sokat lehet vele spórolni. A másik, hogy kapcsold le mindig a villanyt, ahogy kimész, mert nagy lesz a villanyszámla. Ezek, ha régen részben igazak is voltak, ma már nettó sületlenségek. A mobil, laptop, készenléti üzemmódban lévő eszközök fogyasztása elhanyagolható a nagyfogyasztókhoz képest: fagyasztóláda, hűtőszekrény, klíma, mosógép, szárítógép, villanysütő, indukció/kerámia főzőlap, villanybojler. Amivel igazán lehet spórolni, az a vízfogyasztás mérséklése (ha villannyal melegítesz), a fűtés és hűtés lejjebb állítása, a mosások számának csökkentése (egy mosás 60-150 Ft áramba kerül, és valaki mindennap mos) stb. Nem azzal fogsz spórolni, hogy kihúzod a mobiltöltőt. Edukálni kéne az embereket…
 • ggg
  Bennem az a kérdés merült fel, hogy a szolgáltatók azt a kitudja hány ezer üresen álló ingatlant is figyelembe vették az átlagfogyasztás kiszámolásakor amelyekben max akkor van felkapcsolva a villany mikor a tulaj évente 2x ránéz, hogy szétfagytak-e a vezetékek?
 • UnderDog
  Nekem is az a benyomásom, hogy villamosenergia fogyasztásban a hűtés/fűtés kivételével minden marginális, és ebben a bejegyzés is megerősített. Télen nekünk 80-90 kWh a fogyasztás 71 négyzetméter panel, égnek a villanyok, megy a 160 centis tévé, heti 5-6 mosás a gyerekek miatt stb. Nyáron viszont a klíma miatt 270 kwh körül volt a negatív rekordunk amikor egész hónapban ment a klíma minden délután és éjjel, tehát a klíma önmagában kétszer annyit eszik mint az összes fogyasztó (pár éves, takarékos klíma).
 • Attila
  Ez az egyetlen kormánydöntés, ami majdnem teljesen oké. A villannyal fűtőket sajnálom kicsit. Mondjuk 80m2 lakásig. Tegnap haverom sírt hogy 300 ezer lesz a villanyszámlája. Mit mondjak erre? 280 m2 ház, mindenhol klíma, mosogatógép , 2 fagyasztó, füvet meg a betont locsolják szivattyúval… S azt hiszi ez egy alap életszínvonal.
  Nincs ember a Földön aki reális indokot tud tenni egy 280 m2 méretű lakóingatlan mellé 3 főre. Meg a szomszédaim akik lebetonozták a telket és a betont locsolgatják.
  Ha volt pénz ekkora házra, legyen pénzed a fenntartására.
  50m2 lakásban lakunk ketten, a negyede az átlagnak a havi fogyasztásunk. Negyede. Soha nem figyeltem a spórolásra. Édesapám spórolós, családi házban átalányt fizet és még így is pluszban van.
  There is room for improvement.
 • Fox (IT)
  Elektromos vizforralo a leghatekonyabb mod a fozesi viz melegitesre.

  Forras: youtu.be/_yMMTVVJI4c

 • Sváb asszonyka
  Valaki írta hogy mennyit fogyaszt a mosógép 50 fokos programja. Tök fölösleges 50 fokon főzni az átlag szennyeződéseket, de még 40 fokon is. 20, maximum 30 fokon simán jó minden, sőt, hideg vizes mosással is. Japánban mindenki hideg vízzel mos. Jó mosógép, folteltávolító.
 • Imre

  nalam 30m2 lakas, 1 fo, homeoffice, havi 70kW korul mozog a fogyasztas, pedig csak heti 1 mosas, laptop, 1 monitor, 1 nagyobb huto (alul kulon fagyaszto) es kapcsolos elosztom van szal keszenletben sem mennek ha nincs rajuk szukseg. A lampa sem eg egesz nap, az is ledes.
 • Rigó Máté
  Aki kíváncsi a lakásának a standby fogyasztására, mondjuk a hűtőt leszámítva, az húzza ki a hűtőt a konnektorból mondjuk 5 percre, és mérje meg stopperral, hogy a villanyóra mechanikus korongja mennyit forog adott idő alatt.
  Valahol rajta áll egy szám, hogy mennyi fordulat jelent 1 kWh fogyasztást.

  Egy kis matek és meg is van. A standby fogyasztók teljesítménye nem igazán változik, így egy rövid mérés teljesen kielégítő.

 • axt
  Alapvetően minden, ami impulzuskapcsoló (ezek szoktak elöl lenni) áram alatt hagy egy készenléti elektronikát. Az impulzuskapcsolókat könnyű megismerni: sima nyomógombok, ránézésre nem látod, hogy melyik állapotban vannak, ellenben a billenőkapcsolókkal, amik ténylegesen megszakítják az áramkört (ez van hátul). Egyébként a legtöbb set top boxot ki lehet váltani egy mezei kódkártyával, amit az okostévébe raksz bele. A szolgáltatók nem annyira szeretik, mindig akarnak nekem adni boxot, én meg mindig elutasítom. Egy dobozzal és távirányítóval kevesebb, nincs annyi kábel, stb. Nézd meg, hogy tudsz-e kártyát szerezni helyette.
 • Hegedüs Balázs
  Szia,
  Havi 20-150kwh-t lehet fogni egy házon.

  Sokkal pontosabb eszközök vannak annál amit használsz, olcsók egyszerűek, okosok. EU gyártás. Okos ház rendszer, de minden eleme külön is használható.

  Van komplett eszközrendszerem a fogysztás kordában tartására.

  Én ezt IT oldalról tudom támogatni, de most jelentjeztek villanyszerelők együttműködni, mert ez két szakma.

  Milyen feltételekkel mutatnád be a koncepciómat?

  Az első lépés, hogy írd le. 🙂

  Aztán meglátjuk.

 • Kritizator
  A W meg Wh keveredik a cikkben
 • Hegedűsné Margó
  Az ország is takarékoskodhatna,nem kellene minden közintézményre az állandó díszkivilágítás, közben az utcák, utak sötétek. Elmaradhatna a világra szóló augusztus 20-ra tervezett tüzijáték is.
 • Zsolti
  Majdnem a kezdetek óta olvasom a blogot, évek óta a legtöbb hozzászólásban pakolgattátok az ETF-eket, milliós megtakarításokat, bitcoin nyereségeket, repkedtek a sok százezres, sőt milliós fizetések, most meg komolyan routerek és telefontöltők fogyasztását számolgatjátok?! Van erre egy szakmai kifejezés: LOL.

  Annyira unalmas ennyi év után is elmagyarázni, hogy nem minden cikk szól ugyanannak.

  Most előkerült több tízezer olvasó, aki talán még soha nem járt itt, de erre kíváncsi.

  A másik okoskodás, hogy mennyit kerestek, aztán sírás van most a rezsi miatt.

  A nagyokosnak fel sem tűnik, hogy olyanok kommentelnek most, akik még soha.

  De okoskodni kell, mert anélkül bár lehet élni, de minek.

 • Istvan
  Amúgy én nem fogyasztásmérőt vettem, hanem okos konnektorokat.Wi-Fi-ről vezérelhető, ütemterv szerint megadható, mettől-meddig legyen áram alatt az adott fogyasztó, fogyasztást is mér, abból grafikont rajzol, hónapokra visszanézhető, mikor, mennyi evett az adott készülék.
  Érdemes Tuya kompatibiliset venni.