Mennyit spórolsz a karanténon?

Az emberek komoly része otthon maradt az elmúlt hetekben a járvány miatt. A rossz hír, hogy sokaknak ez a bevételeit is negatívan érintette, a jó hír viszont az, hogy a kiadásaik is jelentősen csökkentek.

Te mennyit spórolsz azzal, hogy otthonról dolgozol, illetve azzal, ha szeretnéd is, nem tudod elkölteni a pénzed szórakozásra, edzőteremre, étteremre, nem jársz plázázni, nem kell venni új ruhákat, a tavaszt valószínűleg a régi ruhatáraddal fogod átvészelni, elhalasztod az új telefon vagy ülőgarnitúra vásárlást, nem veszel buszbérletet és nem tankolsz az autóba sem, de nem fogy az alapozó, a hajlakk és a parfüm se? Se fodrász, se kozmetikus, hetente egyszer maximum kétszer mész bevásárolni, ezért kevesebb az impulzív vásárlás összege is.

Szoktam javasolni embereknek, akiknek gondjuk van azzal, hogy a bevételeikhez képest túl sokat költenek, hogy csináljanak egy minimalista hónapot, amikor csak a legszükségesebbekre költenek és nézzék meg, mennyi az az összeg, ami tényleg kell a megélhetéshez.

Ennél jobb alkalom, mint a mostani nem lesz arra, hogy megnézd, mennyit költesz, ha tényleg csak a szükségeseket veszed meg, ha otthon edzed a tested és mozi helyett a nappaliban nézed a filmeket.

Szóval visszatérve a címbeli kérdésre: te mennyit spórolsz ezekben a hetekben?

Ja és valakitől hallottam a bölcsességet: képzeld el, ha 2001-ben jött volna ugyanez a karantén, amikor se Netflix és jó eséllyel otthoni internet sem volt, a telefonod egy 3210-es Nokia a megunhatatlan kígyós játékkal és 40-50 forintos percdíjakért telefonálhattál volna otthonról a home officeból. Futárszolgálat, netes vásárlás még a mesében sem létezett. Ugye milyen jó, hogy most érkezett és nem korábban? 🙂

Share

168 hozzászólás

 • herpderp
  Most akkor jól értem, hogy ahol van gyerek, ők minuszban jönnek ki a többlet kaja+rezsi miatt, ahol meg nincs, ott vagy van fegyelem nem elkölteni a megspórolt pénzt, vagy tücskölnek (ház/kert fejlesztése, online rendelgetés)? Mi toljuk be tartalékba ezeket az összegeket egyelőre és kivárunk mikorra jön a rendeződés (V alak szerintem már nem lesz).
 • Serrin
  Nekünk ez ráfizetés. Mozi (évente 1-2x lenne), étterem (két-három havonta 1 lenne), stb. gyerek miatt eddig is ritka volt, helyette több lett viszont a kajarendelés, ami meg drágább, mint bemenni pl.: egy kínaiba (éppen bezárt mind), vagy egy büfébe és még az a kimozdulás sincs.

  Bérlet ugyanúgy kell, mert valamennyit mindketten járunk dolgozni, autó eleve nincs, asszony talált körmöst így is, meg a bezárt boltok miatt webshopból kell rendelni olyat is, amit olcsóbban megvennénk boltban (kiszállítási díjak).

  Ezekre még rájön az otthoni többlet villany- és vízfogyasztás is.

  Tartós holmit (pl.: elektronika), meg utazást eleve nem terveztünk most, talán nyáron egy hetet, de az is olcsóbb lett volna. Egy 4 éves dackorszakban lévő kisfiúval lényegében mindegy, hogy hova megyünk…

  Nem számoltam ki, de biztos több lett.

 • jkfjfu
  Én semmit nem spórolok, mert eddig sem költöttem feleslegesen és kerékpárral jártam dolgozni is. Most a home office biztos növeli az áram és a fűtés számlámat. Jelenleg minden szabadidőmet a kertben töltöm, virágok, bokrok, fák, a fű gondozásával. Beteg fák kivágásával stb. Vidéki és külvárosi olvasók ismerik a teendőket. Sokkal szebb lesz a család élettere. Eddig azt gondoltam, hogy nincs rá idő, pedig lett volna csak kevésbé hasznosan töltöttem.
 • oneWay
  és mindenki, akinek a jövedelme 0, részvétem.
  Nálunk ~40K a kevesebb költés, mert a feleségem most nem vesz semmi új ruhát amit tavaszra/nyárra tervezett. Otthonra minek. Autó sem megy, asszony itthon dolgozik. Én nem, de én meg nem vagyok piperkőc, elég szürkén öltözöm, olyan büszkén tudom hordani a régi cuccaim, amikhez sok emlék köt 🙂 …és nagyon örülök, hogy milyen jól bírja. Feleségem meg szégyenkezik… talán néha jogosan.
  A másik oldal: asszony kafetériáját a munkaadója már megvágta (eltörölte), szóval az mínusz ~30K, nekem meg nem is volt. A rezsi nőtt az tuti, +5K/hó szerintem reális lesz. A bolton fogunk, mert nem veszünk nasit, kevesebb adagot főzünk és csak annyit eszünk amennyi kalória szükséges. Remélhetőleg a munkánk azért megmarad. Nem élünk nagy lábon. Nyaralni szerettünk volna elmenni, vsz. az ugrik. Én nem bánom, asszonyt az utóbbi jobban megviseli.
 • naa
  A megtakarítások nem jelentősek, mivel a fix költségek a magasak nálunk, az étterem, kinti ebédek, szórakozás bár most elmarad, az egészhez képest nem túl jelentős.
  Az egyéni programokat, tanfolyamokat, sportot ugyanúgy fizetjük, sokszor szolidaritásból vagy remote.
  És rendeltünk egy csomó cuccot online, pl. karbantartás jellegű otthoni munkákhoz…. 🙂
 • oneWay
  Ez nekem is feltűnt, hogy a gyerekes családok büdzséje másképp alakul. Ez most szemléletes, hogy mekkora segítség az ovi/iskolai étkeztetés a gyerekes szülőknek. Meg a többi, amit szintúgy kapnak a gyermekkel rendelkezők. Tudom, hogy mekkora felelősség a gyermek, szóval nem támadásból írom. De semmi sincs ingyen, mindig ezt mondja a legjobb barátom, aki elvből nem vesz igénybe semmi állami támogatást, kedvezményt. Kérdeztem, náluk nincs eltérés. Talán a benzinen fog, mert kevesebb a munkája.
 • Petty
  A beülünk egy sörre/kávéra kiesett, ezek havi 20 körül minimum vittek, cserébe vettem a karanténre 2 üveg minőségibb italt, így ez nulla 😀
  Autó van, de heti 1x használtam eddig is, ez most lecsökkent, az olcsóbb üzemanyag az én esetemben filléres tétel (tele tank kitartott eddig is 2 hónapig, csak mindig utántöltöttem, utálom ha félig van), az eddigi kávézós, közösségi irodás távmunka homeoffice lett, így muszáj volt normális monitort és széket venni, az 2 hónap alatt nullázza magát.
  Kaján sokat fogok, hogy itthon főzünk, a napi 2-3000 helyett 1000 ft-ból megvan. Ruhatárat cserélni akartam, ez kimarad, fodrász nincs, az a havi 2000 eddig is belefért. A rezsire kíváncsi leszek.
  Mászkálás, szórakozás nincs, cserébe lassú elmebaj, valami játék konzolon, vagy gitáron gondolkozok, hogy elüssem az időt, szóval a végén lehet el is megy a spórolás 🙂
  Viccet félretéve – százezrek megmaradnak
 • Barella
  Szerintem aki szeret eljárni (egy kicsit mozi meg étterem) néha az nem tud többet költeni otthon mint az említett kikapcsolódási lehetőségek. Jönnek a megmentőcsomagok,de ha nem engedik ,hogy szállodába menj akkor aztán lehet a recepciós fizetését állni a hotel előbb utóbb csődbe megy. Közben meg felpattant a Dow Jones akkor most mégse lesz válság vagy mi van??A média mindennél jobban befolyásolja az emberek gondolkodását.Az amerikaik is pont olyan hülyég mint a globális átlag.
 • Nagy Vonalakban
  A nejem kocsijára az egy évi casco (90 000),
  féléves parkolóbérlet (60 000),
  kettő+egy megyei autópálya matrica (15 000),
  egyéves kondibérlet (360 000).

  Ez összesen 525 000.

  Ennyit biztosan spóroltam volna,
  ha ezeket mind nem fizetem be előre…

 • ikeásdoboz
  error
  : a Halász Judit koncertet mi is nagyon sajnáljuk, végre sikerült egyszer elcsípnünk, hogy az első sorba vegyünk jegyet, a gyerek biztos nagyon élvezte volna 🙁
  Persze most ez viszonylag kis áldozat a jelenlegi helyzetben, de akkor is zavaró. 🙂

  Amin spórolunk:
  – kb. 30k közlekedésen (illetve itt kb. 2 főre számolva olyan havi 60 órát is)
  – kb. 30k bölcsődei díj
  – munkában elköltött ebédek, kávék (ezt még nem számoltam ki, mert cserében az itthoni étkezésre többet költünk)

 • Szabi
  Alapvetően semmit nem spóroltam. Home Office-ban dolgozom, nincs napi 60 km autó, de a benzint eddig fizette a cég 100%-ban. Különleges dolgokra nem szoktunk költeni, nem nagyon járkáltunk el. Most a húsvét miatt lesz egy kis megtakarítás, nem megyünk az ország másik végébe nagyszülőkhöz, és a húsvét is kisebb ajándékozással jár a gyerekeknek.
 • Okoska2
  Sokan mondjátok a rezsi növekvést. A családi költségvetés egyik legkisebb tétele nálunk a rezsi. Az áram, meg a melegvíz biztosan több lesz, de ha másfélszeres növekedéssel számolok, akkor is csak kb. 5-6 e plusz. Ez eltörpül pl. a közlekedési költségek mellett.

  És egyet kell értenem Garbo kolleginával, étkezésre kevesebbet költünk – itthon főzünk.

 • Bea
  Nálunk jóval drágább volt a március. Venni kellett egy új laptopot az ezeréves helyett az otthoni tanulásra, megvettük a bérleteket, de alig használtuk, viszont én most autóval járok heti 3x (benzin, parkolás a belvárosban). Kajára jóval több megy el, mert a kamasz otthon egész nap eszik, míg korábban a menza +szendvics+ gyümölcs elég volt neki a reggeli és vacsorán kívül. Amin a legtöbben spóroltak (fodrász, körmös, konditerem stb.), az nálunk eddig se volt. Ami hiányzik az a színház, az alkalmankénti éttermi vacsora. Kaját házhoz eddig se és most se rendelünk, viszont a céges menza ebéd lecsökkent, mert most mindig van otthon főtt étel, amiből tudok ebédre csomagolni. Magántanár maradt, online órákkal. A rezsi is magasabb lesz. Viszont épp februárban mondtam le a TV előfizetést, most csak a net van, a filmnézésre a youtube, videa nekünk elég.
 • Vakmacska
  Szerintem semennyit. Úgy kezdődött, hogy elköltöttünk márciusban kétszázezret – az egyik gyereknek kellett normális íróasztal és hozzá szék (régóta tervben volt, csak halogattuk). Kellett egy kis kanapé is, egy ósdi gyerekágy volt a helyén, amit a fiatalúr a karantén második napján szétrúgott. Az összes iskola benyelte a teljes havi ebédpénzt, viszont kell főzni. Tábor és erdei iskola pénzeket se kaptunk vissza. Eddig nem fertőtlenítettem és nem rendeltem házhoz semmit, …most kellett fejhallgató, hangszóró, mikrofon (még jó, hogy gépeket tavaly vettem, így van mindenkinek), a két db 1700 Ft-os koncertjegyemet nem kértem vissza, a gyerekeknek korábban vettem nadrágot-cipőt-kabátot, max. kevesebbet használva növik majd ki. Én ostoba még március 10-én vettem BKV bérletet…. Mivel itthonról nézem a Fesztiválzenekar Karanténkoncertjeit, adtam rá adományt is. Hobbi vásárolgatás eddig se volt.
 • Gábor
  4 fős család, gyerekek 5 és 3, külföld
  Szerencsések vagyunk mert tudok otthonról dolgozni, így a bevétel oldalon nem változott semmi.

  Karantén havi költségek normálhoz képest:
  Rezsi: +50 EUR – kicsit több fűtés és áram mivel ittohn vagyunk egész nap
  Élelmiszer: +200EUR – itthon ebédelünk minden nap, csipsz, alkohol pub helyett
  Utazás: -300EUR – az autót bérlem, itt olcsóbb mint a sajátot tartani, így április eleje óta nincs kocsi
  Szórakozás: -250EUR – nincs étterem, hétvégi kirándulás, állatkert, játszóház, stb

  Összesen +300 EUR

  A nyaralást egyelőre nem számoltam bele, mert még bízom benne h el tudunk menni, az kb -200 EUR egy hónapra vetítve.
  Viszont amióta karanténban vagyunk sokat nézem a kütyüket amazonon, úgy érzem lesz még extra kiadás emiatt 🙂

 • LSV
  7 fős háztartás. Amióta a 4 gyerek itthon eszik azóta étkezésre többet költünk, több villany is fogy (bár az napelemről megy), illetve több víz, öblítő stb (mosás) is.
  Amit lehet online rendelünk. Eddig is home office munka volt, így abban nincs változás. Talán a heti 1 anya+apa közös este (étterem/cukrászda/mozi akármi) amit megspórolunk mert nem tudunk sehová menni kettesben (persze tudunk sétálni, erdőbe stb).
  Idén a low cost nyaralást is megpsóroljuk úgy nézem.
 • Kepe
  Amit spóroltam:
  Sport bérlet heti 4 alkalom 4 hétre: 8 ezer Ft
  Nem megyünk hó végén szép kártyával pihenni három napra és a vonat ez kb: 100 ezer Ft
  Mivel a nagy része szép kártyáról ment volna (90k) amit úgy is el kell költeni ez csak ideiglenes spórolás ami nem költhető másra
  Eddig is otthonról vittem az ételt, úgyhogy azon nem spórolok
  BKV bérletem 100 napos április 30-ig a barátnőm használja de mivel már megvettem ezért nem tekinthető spórolásnak.
  + Kiadás egyszeri:
  Otthoni munkára kényelmes iroda szék ikeából: 50 ezer Ft
 • VAG
  Semennyit. Sőt, február közepétől március végéig majdnem mínuszosra jött ki a felkészülés miatt (rendes antivirális kézfertőtlenítő+ kézmosó+ felületfertőtlenitőből több havi adag – akkor még kapható volt…; maszkok; szintén több havi gyógyszer és vitaminok: gyereknek oltások előre, hátha nem lesz kapható; kajakészlet itthoni főzéshez etc). Ettől a hónaptól viszont spórolásként fog jelentkezni, mert nem többszörös áron kell ezeket most megvenni és főleg nem kell sorbaállni boltban, gyógyszertárban. Kevesebb/nulla lesz a benzin, étterem, cukrászda, ruha és társai.
  Amúgy mindig kérdezni akartam, hogy aki nem megy el otthonról, hogy el ne kapja, de helyette rendel, az mire számít? Hogy az a 3-4 ismeretlen, akin átmegy a kajája, az talán éppen nem beteg?
 • Thorfin
  Mi a márciust nagyjából itthon töltöttük, kb. egy hetet dolgoztam a munkahelyemen, aztán tanulmányi szabi, amit a home office váltott fel. Én hó végén nézem át a költéseinket és kategorizálok a bankszámlakivonatok alapján. Összességében a március kb. 10 %-al magasabbra jött ki mint a február. A gyógyszertár-drogéria kb kétszerese az előző hónapnak (de ebben van olyan is, hogy egy szokásos gyógyszer több havi készlete épp ekkor fogyott el-töltöttük fel), az élelmiszer vásárlás (ez konkrétan a bolt, pékség, stb.) 25%-al magasabb, (de tegyük hozzá, hogy márciusban kicsit feltöltöttük a készleteket). A nem-otthon étkezés (étterem, pizzarendelés, stb..) kb annyi mint az előző hónapokban, de itt kb. a fele lenne, ha március elején egy drága ünnepi éttermezés meg nem dobta volna bitang módon…
  Tehát ezeket a zavaró tényezőket leszámítva én egy olyan kb. 8-10 % spórolásra saccolok.
 • Karcsika
  Szerintem tuti bukó.
  A teljes Home Office még most sem megengedett, bérletre stb. szükségem van.
  Kajára jóval több megy el mint eddig, mert amikor itthon vagyok jókat főzünk, ami jóval drágább mint a menza. Persze egészségesebb is, de most nem ez a kérdés. Sokkal több nasi+rágcsa fogy. Ahogy vízre és villanyra is több fog elmenni.

  Ha hónapokig így marad és nem tudunk nyaralni menni, meg hasonlók, akkor valószínűleg spórolunk valamennyit.

  Munkában nem szoktunk kávézni, nem eszünk csokikát-sütikét, nem szoktunk lista nélkül vásárolni és mindig szigorúan könyvelünk. Színházjegyet meg már megvettük előre (azt nem tudom, hogy visszatérítik e az árát). Műkörmös, kozmetikus, edzőterem és hasonlók sohasem játszottak, a kirakat sem csábít bennünket impulzív vásárlásra.

  Ha a nyaralást kivesszük a képletből, biztos vagyok benne, hogy ráfizetés.

 • Incognito
  Visszanéztem a kiadásaimat, és mínuszban vagyok: az elmúlt egy hónapban 30 000 Ft-tal többet költöttem a szokásosnál élelmiszerre, háztartási szerekre, gyógyszerekre. Ez nem meglepő, mivel nincs autóm, nem szoktam nagybevásárolni, így félig üres volt a kamrám, amikor elkezdtek a koronavírusos hírek beszivárogni, úgyhogy feltöltöttem, amíg még lehetett mászkálni. A rezsim az kevesebb lett, hála a jóidőnek.

  A vásárlási szokásaim nem hiszem, hogy nagyon meg fognak változni, mert eddig sem költekeztem. Ami kell, azt meg tudom venni a neten, ha nyitva van a bolt, és házhoz szállítják. Ha nincs nyitva, akkor meg megvárom, amíg újra kinyit.

  Ami már kiesik: éttermezés, ételrendelés, most főzök. Áprilisra bérletet se veszek. Viszont fodrásznál még jártam, amikor még lehetett. (Elvileg most is lehetne, de azóta bezárt.)

 • PandemicPal
  Én jelentősen spóroltam márciusban:
  * Nem az irodai kantinban ebédelek (~2 ezer Ft / munkanap), most, hogy van időm főzni, egy teljes napi kajám megvan ugyanennyiből (kb. 40 ezer Ft spórolás – ennyi volt a járvány előtt a többi étkezésem);
  * Nem vettem BKK bérletet (9,500 Ft);
  * Nem járok el haverokkal sörözgetni / moziba / étterembe (~40 ezer Ft);
  * Nem veszek meg ad-hoc dolgokat melóba menet, plázában, stb. (~15 ezer Ft);
  * Nem utazgatok (ez nagyon hiányzik, szinte havonta mentem valahová valamelyik fapadossal) (~80 ezer Ft).

  Plusz kiadásom nincs (pl. ha fizetnének nekem, akkor sem vennék sebészmaszkot vagy gumikesztyűt), a számítógépem eddig is 0-24-ben ment itthon, a mosogatógép is átlagosan 2 naponta, mosni pedig kevesebbet mosok.

  Összességében kb. 180-190 ezer Ft-ot spórolt meg nekem a járvány csak márciusban. Június végére (a májusi bónusszal) kb. 1,5 millió Ft pluszban leszek.

 • jami
  Nem az a segítség, hogy van menza, hanem, hogy ha itthon dolgozunk ÉS a gyerekek is itthon vannak (és tanulniuk is kell, azaz sokkal több időt kell rájuk is fordítani), akkor 1. többet eszünk 2. kevesebbet tudunk főzni.
  És még istenes, mert gépeink, íróasztalok voltak; vagyis nekem nem és most már kellene. Csak az ikeából 1 hete nem tudok rendelni…

  Viszont hétvégén tök jó, mert nincsenek versenyek, hétközben megtanulnak mindent – már 2 hete lemostam az összes ablakot és pöpec a kert is.

 • Pampalini
  “nem fogy az alapozó”

  Fogy. Az OBIban nagyobb tömeg volt tegnap, mint bármelyik élelmiszerboltban.

 • Helmholcz
  Én még nem tudom, majd kiértékelem a költési táblázatot, de nem hiszem, hogy túl sokat sikerült spórolni. Ami viszont felhúz, hogy pont február végén vettem negyedéves BKK bérletet, szóval én azon pont nem spórolok.
 • ^LutheR^
  Rezsi: *nőtt* – home office
  Kaja: *nem változott* – Melegételt rendelek SZÉP kártyára, korábban éttermi menüztem.
  Konditerem, uszoda: *nem változott* – megvettem egész évre a sportkártyát, ezen is szépen bukom.
  Utazás: *20eFt/hó megtakarítás* – Gyakran utaztam környező országokba tömegközlekedéssel.
  BKK bérlet: negyedéveset veszek, még tart.
  Ruha: Eddig is ritkán vettem.
  Fodrász, kozmetikus: sosem élek ilyenekkel
  Autó: nincs
 • Ordas
  Az excel tábla szerint idén eddig napi 17k-t költöttünk, most lement 10e alá. Rezsi picit nőtt, de nincs szórakozás, nincs munkahelyi kajálda, otthon reggelizünk, nincs bérlet. Cserébe felváltva járunk autóval. Mivel 90 forinttal olcsóbb a benzin, a kis forgalom miatt kb másfél literrel csökkent a fogyasztás.

  Tanulságos az excel grafikonja, csak nem tudom csatolni.

 • daisy
  Mi többet költünk itthon, javarészt kajára. Szerencsére pont előző hónaptól kezdve triplázták meg a fizetésem (lejárt a próbaidőm), ez most nagyon jól jön, mert a páromat viszont fizetetlen szabira küldték..
 • Marcsi0305
  Én 40 ezret spóroltam egy hónap alatt, meg is lepődtem rendesen… (Egy személyes háztartás)
 • Unemployed
  Enyhén nőttek a költségeim: kiesik a céges kávé és a kóla. Nehéz akciósan shoppingolni, az ember örül, ha kap, amit akar, nem is nézi úgy az árat. Látszik is, hogy nem akcióznak annyira a hiperek, normális sört, üdítőt, joghurtot, stb. a rendes akcs árak másfélszereséért lehet csak venni, nekem ez infláció.
  Az edzőterem költsége most kiesik.
  A fizum egyébként 18%-kal magasabb volt, mint egy hónapja, mert a cégünk belekerült a kedvezményezett ágazatok közé, de most elmegyünk részmunkaidőre és elbukjuk ezt a különbözetet.
  Utazni se így, se úgy nem utaznék, étterembe, fodrászhoz már évek óta nem járok, csak a BKV-s utazás esik ki, ennyi a különbség. Nyaralni sem tudunk menni, örülünk, ha a szünetekre elég a nejemmel a szabink külön-külön.

  Nekem sokkal jobban tetszik így ez a világ, mint ez a szükségtelen dolgokkal teletöltött “élményközpontú” világ. Ha választhatnék, ezt választanám…

 • L70
  Földbe állt a költekezésünk. Kaja, otthon főzés és rezsi, semmi más. A március még 100 ezer alatti megtakarítás lett, de látom, hogy áprilisban hardcore keveset fogunk költeni, bőven 100 ezer feletti megtakarítással.
 • Kmiki
  Idei utazas mar megvolt, pont a para elott kozvetlenul. Evvan.
  Nem vagyunk az a surun eljaros fajta nep, igy tk. ezen nincs nagyon mit fogni. Talan kethavonta voltunk vacsorazni, borozni kabe.
  Bevasarlasra sokkal tobbet koltunk. Majdnem ketszer annyit. Nem rendelunk, max egy heten egyszer, de rohadt jokat fozunk.
  Termeszetesen haz koruli teendokre van ido. Igy bejottek az anyagkoltsegek.
  Rohadt sok lesz a rezsi.
  Ami nem fogy: benzin.
 • mitel hentes

  A kocsiban az aksi egy ok miatt merül le állás közben: valami lemeríti. Vannak autók, amelyek 1 hét alatt merülnek le, vannak amelyek 1 nap alatt. Például ha valami misztikus elektronikai hiba van, vagy sokat zabál a riasztó / immobilizer. Javaslom a 10-es villáskulcsot, és az autó áramtalanítását, ha több hétig nem használod.
  Hátrány: 1 perc plusz, amíg visszakötöd az aksisarut a 10-es villáskulcs 3-4 tekerésével. Utána lehet, hogy be kell állítani az időt, és egyéb fedélzeti komputer beállítást.
  Előny: Azonnal indul a kocsi, és nem kell 5-10 órát várni az akku feltöltésére. Ami különösen kellemetlen, ha nincs akku töltőd.

  #maradjotthon, #figyeljmertnemhasználodannyitakocsitéslemerülhacsaknemáramtalanítod

 • Bringababy
  Sziasztok!

  Egy gyerekkel, aki itthon eszik/válogat az ételek feltöltésére sokkal több ment el márciusban, mint korábban, kb. 60.000 ft plusz, viszont most el is kezdtük felhasználni azt. A gyerek sokat van egyedül itthon, esetenként főz magának tud miből. Ugyanakkor két beruházás jellegű kiadással kezdtük:
  – a bringámat gerincsérv kompatibils alakitása 16,500 Ft, de ez nekem élvezet, ha tekerhetek munkába és haza és birja is a derekam gyógytornász lemondta, igy havi 9-18,000 Ft spórolás
  – vettem magamnak egy megbizható hazsnált lapotopot, ami 2 év garanciával 140.000 Ft – ez szerintem az elmaradó tavaszi utazásra szánt pénz
  – a nyári fesztiváljegyet és a lefoglalt szállás árát visszakaptuk, az 90.000 Ft spórolás
  – ami nekem fejtörés, hogy Anyukám idősotthoni elhelyezése igen drága és a lakása üresen áll, lehetetlen eladni/kiadni – hogy oldjam meg? havi 100 ezer minusz

 • Én is akarok kommentelni...
  Srácok, én csak pislogok mint hal a szatyorban, mert nekünk jócskán több a kiadás a karantén miatt.
  Ami kiesett kiadás: heti 1-el kevesebbszer viszem a páromat dolgozni, ez napi 10km
  Mivel semmi más nem esett ki eddig a kiadás oldalról, ez így igen karcsú.

  Megnövekedett kiadás: mivel nem a sokkal olcsóbb munkahelyen/iskolában kapott ételt esszük, csak kajára heti 10 ezer többlet kiadásunk van.
  Szóval anyagilag ez bukta nekünk a kiadási oldalt nézve 🙁
  A bevételi oldal nem változott.

 • natasa
  nem is olyan rég még azt írtad, hogy “nyugdíjba” mentél, most mégis fizetésről és szabiról írsz? Mi változott? 🙂
 • L
  Mi a munkába járás költségét spóroljuk, ami nekem egy BKK bérlet (9500 Ft), a feleségemnek pedig kb. 20.000 Ft benzin, valamint a gyerekek sportolását, ami havi 9000 Ft. Ugyanazt esszük, a gyerekek is, nem jártunk eddig sem sehova. A villanyszámlánk és a telefonszámlánk viszont a távmunka miatt megnőtt. Ja, és a moratórium miatt ketyeg a kamat a hutelünkre, mert márciusban nem vonta le a törlesztőrészletet a bank, az havi 10.000 Ft plusz költséget jelent. A szumma olyan havi 25-30.000 Ft megtakarítás.
 • Balazs
  Senkinek nincs hitele?:)
  Nalunk nagyjabol a kovetkezo a matek
  – torleszto minusz 90 ezer,
  – kaja minusz 40 ezer,
  – bevasarlas + 30 ezer,
  – berlet minusz 20 ezer
  – benzin minusz 10 ezer
  – mozi, szinhaz, kocsma stb minusz 50 ezer

  Osszessegeben ketten menyasszonyommal tehat eleg jol jarunk a koronaval. persze szerencses munkakorben dolgozunk, szerencses elethelyzetben vagyunk.

 • jurta

  2020-04-07 at 14:35
  “Van az a mém, amelyik arról szól, hogy éppen rádöbben egy ember, hogy ami neki a normál életvitel, az másnak a karantén ”

  Tudjátok linkelni? Így rákeresni azért elég nehéz.

 • Warrior
  Ezt már én is össze szerettem volna írni 🙂

  Tippre azt mondtam volna, hogy mi valamivel többet költünk és most megnézve a számokat, ez igaznak is látszik: egyelőre nekünk nem spórolást jelent a “karantén”, hanem 25-30 e mínuszt.

  Eddig megspóroltunk egy BKV bérletet 9,5 e, kb. egy kimenős esetét 10e, egy gyerek ovis menzáját 10e, kb. 5e értékű munkahelyi kávét+hazafelé néha egy sört és olcsóbban is tankoltam, kb. 2e.

  A kocsit arra kevesebbet használjuk, mint amire szoktuk, cserébe viszem a bevásárlást a szülőknek, alig fut kevesebbet.

  A bevásárlás észrevehetően drágább lett: nekem útba esik kb. minden, ki is szoktam használni, beugrok az akciós dolgokért. Hetek óta viszont mindent egy helyen veszek, +20e. Rezsi kb. +4e. Jövedelem -40e.

 • Zabalint
  Kaja kevesebb lett, mert ebédet itthon eszünk. Benzin kevesebb lett, mert ha megyünk is valahová, közelebbre, meg amúgy is olcsóbb lett, Húsvétkor meg más hosszúhétvégén biztosan még szállást is foglaltunk volna valahol, ez most nincs. BKK bérletet negyedéveset vettem, használtam egy fél hónapig, majd bringa, majd 100% bringa, majd home office, április végén jár le, szóval nem fogom használni már. Áramszámla a home office miatt biztosan magasabb lesz, majd kiderül. Maszkokat rendeltünk, nem olcsón, ez egyszeri kiadás mondjuk. Más nem nagyon változott, jó talán néha színház, mozi előfordulna, de ezek összesen sem nagy tételek.
 • én
  vajon látjátok magatokat most kívülről? nem szép látvány
 • Zabalint
  Ja, mondjuk még vannak apróbb dolgok, volt egy koncertjegyünk, ami tuti nem lesz június elején, nem tudom lesz-e pótolva a futóverseny, amire neveztem, fodrász megspórolva. Szerintem a stabil munkahely amúgy most a legnagyobb érték. Meg a jó tőzsdei vételi lehetőségek akinél van puskapor.
 • Unemployed

  az történt, hogy egy kicsit most visszamentem multirabszolgának

  jellemző, hogy február közepén kezdtem lényegében 5 év szünet után, épp a válság kitörése előtt 2-3 héttel, de nagyjából minden cég válságba került, ahová korábban elmentem dolgozni, ha nem is ekkorába (vagy eladták, vagy becsukták, vagy szétdarabolták 🙂 meg ilyenek
  úgyhogy most rajtuk volt a sor

 • Cluster
  Durván 280 ezer megtakarítás. 5 fős család, 12, 13,20 éves gyerekek…
 • Attila
  2001ben sokkal jobb (PC) játékok voltak, egy egyedülálló kocka voltam, észre se vettem volna a karantén 🙂
 • P. G.
  @jurta
  Én is kíváncsi vagyok rá, de nekem elég tükörbe néznem. 🙂

  + közvetlenül a válság előtt még jobban berendezkedtem az itthoni számítógépes munkára (nagyobb monitor, netszolgáltató váltás gyorsabbbra), beltéri sporteszközt is vettem. Most már munkaidőben is itthon dolgozom

  A kiadásaim nőttek, szüleimet jobban segítem anyagilag, nyugdíj mellett vitt bt-jüknek kevesebb bevétele van, és velük lakom.

  Amin spórolok kicsit:

  – heti egy éttermi menüzés munkatársakkal
  – visszamondott tavaszi bécsi kiruccanás
  – idei kisebb utazások
  – idénre fontolgatott első autó vásárlása függőben

  Megvettem a negyedéves buszbérletet (megyeszékhely), ez lehet, rossz döntés volt. Hitel, autó, család/barátnő, fodrász amúgy sincs. Szóval elevickélek, ahogy eddig. Előző válsághoz hasonlóan most sem tudok jól járni, nyerni az egészen. Csak akkor 0, most 8 millió Ft tartalék, főleg PEMÁP + kis PMÁP.

 • EgyProgramozóASokKözül
  Nekünk jelentősen megugrott az ételre fordított összeg, pedig eddig is itthon főztünk, itthon sütöttünk kenyeret. Egyrészt itthon van 2, állandóan éhes kisgyerek, másrészt sokszor csak a drágább dolgokat lehet megvenni, vagy a drágább boltokban kapható még ez meg az (ha épp kapható). Előtte ráadásul még be is táraztam néhány dolgot (permetszer, vitamin, hipo stb.), ami a szokásostól több kiadás. Ma vettem többek között két mosható maszkot a DM-ben, 4 rongy (wtf???).
  Nincs ingyenes munkahelyi kávé, a kávéfogyasztás is megnőtt 😀
  Nőni fog a rezsi is gondolom. Kisgyerekek mellett nem jártunk sehová (értsd felnőtt program), ezért itt fogni sem fogunk semmit. Szerencsére a Halász Judit koncertet pár hete sikeresen abszolváltuk 😀
  Benzin mínusz lenne, de most úgyis bringáztam volna. Magánbölcsit fizetjük tovább, hogy ne szűnjön meg, az sem esett ki.
  A nyaralás lesz nagy spórolás (700k), ennyi
 • Muslica
  Minimal életmód mellett a februári-márciusi kiadások egyértelműen nőttek, részben, mert eddig sem költöttem sokat, viszont nagyot drágult az élelmiszer, vegyiáru, illetve több hónapra kellett kalkulálni a vásárlással (átálltam én is a “just in time” rendszerről, raktározásról hosszabb távra). Áprilisban viszont 0 forintot költöttem eddig (ápr. 8.) Emellett épp szökni készülök budapesti társasházi lakásból vidéki családi házba, úgyhogy szinte biztos, hogy a költségek tovább nőnek majd az ottani léthez éppen elengedhetetlennek tűnő cuccok beszerzése miatt (bicikli, kertészkedéshez dolgok, mosógép stb.). Afféle “nyaralás”-ként próbálom felfogni, és egyben kísérlet lesz valamiféle önellátásra. Végül is, ezt is ki kell próbálni, mikor, ha nem most?
 • Szonja
  BKV berlet
  -3500
  Kollegium
  -23000
  Kondi
  -15000
  Buli,beulni a tobbiekkel ide oda, szombat delutani vapiano,Starbucks es tarsai
  -35000
  Tenisz
  -10000
  Ez igy durvan 90 ezer ft.
  Ami tobbe kerul: ebed, bar ugyanugy cafeteriabolnmegy, videkre nem tudok attol rendelni, akitol Bpn rendeltem, es az kevesbe volt draga.
  Minden mas elelmiszer: azt kell vennem es akkor amikor van, apa csak heti 1 interspart enged, ami joval dragabb mint egy Lidl, meg is latszott a marciusi/aprilisi kolteseimen.
  Kave/gyumolcs/olajos magvak/keksz: eddig semmibe nem kerult, irodaban korlatnul volt, most havonta 8-10000. En home officeban tobb feladatot kapok, mint eddig, es a kave igenyem sem változott.
  Auto: eddig is nulla volt az Oszkár + munkaltatoi hozzajarulassal, most all a szomszed garazsaban, kostenlos.
  Konyvek idegen nyelven: +20000 (scribden nincs fent ami kellene)
  Ruha: ugyanugy mint eddig, csak online