Mennyivel nőttek a fizetések idehaza euróban?

Ma reggel  jutott eszembe, hogy vajon mennyivel keresünk többet ma, mint 4-5 éve, ha euróban nézzük a béreket? (Ahogy egy multit érint a dolog.)

2010-ben a budapesti nettó átlagfizetés 164.794 Ft volt, ez az április közepén érvényes euró árfolyammal (263.63 Ft) 625,1 euró. (Euró inflációval az eurós összegek, illetve forint inflációval a forintos összegek sincsenek korrigálva.)

2015-ben a budapesti nettó átlagfizetés 209.147 Ft volt, ez az április közepén érvényes euró árfolyammal (302,76 Ft) 683,7 euró.

2016-ban a budapesti nettó átlagfizetés 227.750 Ft volt, ez az április közepén érvényes euró árfolyammal (311,8 Ft) 735,1 euró.

2019 végén (ennél frissebb használható adat még nincs) a budapesti nettó átlagfizetés 305.924 Ft volt, ez a 361 Ft-os eurós árfolyammal 847.4 euró.

Tehát 2015-höz képest majdnem 24%-kal nőtt a nettó átlagfizetés euróban, ez évente egy kicsit kevesebb, mint 4,4% növekedést jelent, 2016-hoz képest most 15,2%-kal magasabbak a fizetések, ez átlag évi 3,6%-ot jelent.

2010 és 2020 között a növekedés euróban 35,5% volt, ez évi 3,1%-nak felel meg. Inflációval korrigálva mindössze 14%-kal nőttek a bérek idehaza euróban 10 év alatt. Eközben Németországban a bérek 2010 és 2019 vége között bruttó havi 3.230 euróról 4.012 euróra nőttek, ami 24,2% növekedés 10 év alatt.

Figyelembe véve, hogy a forint idei összeomlása előtt is csak Romániában és Bulgáriában volt olcsóbb a munkaerő az egész Unióban, valószínűleg nem fognak kivonulni a multik az itthoni fizetések elmúlt években tapasztalt növekedése miatt.

Share

28 hozzászólás

 • Nevenincs
  2010 óta a Forint árfolyama így alakult: 263 Ft -> 361 HUF / EUR ami 37%-os esés.
  megtenné hogy odaírja ha vannak adatai ezzel kapcsolatban hogy ezzel mennyit nőttek – ha nőttek a bérek?
 • Kiszamolo
  nevenincs, beleírtam.
 • Bandi
  A magas € árfolyam kompenzálja a külföldi vállalatoknak a magyar alkalmazott Ft-ban megemelt fizetésemelését?
 • Illye
  Euroban 35.5%, de Forintban 85.6% az elmúlt 10 év növekedése…
 • Omegae
  Forintban 6.38% átlagos növekedés, euróban 3.09%.
  A forint romlása évente átlagosan 3.19%… az euróhoz képest.
 • Anton von P
  Felejtsük már végre el ezt a sok devizát… Egységes piacot, közös pénznemet! Nyelvekből is elég lenne meghagyni max 5-öt –világszinten. Mennyi energia és idő szabadulna fel, Világ!
 • F Nagy
  Mennyi volt az euró inflációja 10 év alatt? Németországban Az infláció 1-2% körül van. Az árak jobban nőnek. Különösen ingatlan. Másodsorban élelmiszer, autók,… A korona végett az utóbbi hetekben némi extra. Pl. 10 Biotojás 3-ról 4 euró. WcPapír +1 euró,….. Ez úgy feltűnő, hogy emlékszem mennyiért vásároltam hétvégére 10 éve: husz – harminc. Most inkább 50 körül.
 • András
  És eközben az euró is inflálódott. Ha nem is sokat, de tíz év alatt 14%-ot:
  statbureau.org/en/eurozone/inflation-charts-yearly

  A 2010-es budapesti nettó átlagbér MAI euróra konvertálva már 714 EUR, ehhez képest mindössze 14% a (reál)béremelkedés.

 • oneWay
  …akkor most csodálkozzunk, vagy ne csodálkozzunk, hogy ugyanaz a panel vidéken, ami 2010-ben 13 milla volt, most majdnem a duplája? Nekem furán alakultak a béreim (munkahely váltás is volt), de nem realizáltam ezt az emelkedést. Gondolom azért mert az átlagot elhúzzák felfelé a magasabb jövedelmek.
 • Pampalini
  És persze ne felejtsük el, hogy a kerítésen túl is van infláció: az elmúlt 10 évben összesen kb 15%.

  Azaz 20% reálbér-emelkedésről beszélünk euróban 10 év alatt.

  Mindig elcsodálkozom, amikor a pesti ingatlanárakat a bécsiekhez meg a müncheniekhez hasonlítgatják, hogy mennyi tere van még az emelkedésnek.

 • örök körök
  Még azt érdemes lenne hozzátenni, hogy ezen idő alatt nyugaton se tétlenkedtek, ott is bérrobbanás volt a feszes munkaerőpiac miatt, csak ott euróban/dollárban. A nagy magyar csoda alatt egész konkrétan a magyar kisember tovább szegényedet a nyugatihoz képest, ha csak a fizetéseket tekintjük is. Ha pedig a megtakarításokat is nézzük, akkor egészen katasztrofális a kép, mivel a forint megtakarításoknak konkrétan a harmada elolvadt.

  Újabb elvesztegetett évtized, immáron a harmadik a rendszerváltás óta. Lassan már a vége felé közeledünk a poszt-hidegháborús érának, aminek erősen kiváltságosai voltak a kelet-európai szovjet utódállamok, nagy részük hihetetlen nyomorból tudta egészen megközelíteni a nyugatot. Mi ebben a történetben jóformán végig lejtmenetben gurultunk, olyan 16 éve az EU-s pénzeső tud valamennyire esetleg motorfékként lassítani a történeten. Katasztrófa.

 • Gabó
  Most éppen 360 Ft körül van 1 Euró. De eddig lehetett mondjuk 330 körül számolni, nem?
  Akkor a növekedés egy kicsit nagyobbnak tűnhet. 305324 Ft 330-as Euróval számolva 925 Euró. Kb. 48%-os emelkedés, inflációval is 28. Mondjuk lehet, hogy a forint ezt is ledolgozza majd.
 • örök körök
  Továbbra is próbálja a 360-as szint körül, lehetőleg alatta tartani az eurót az MNB. 🙂
  Muszáj volt lépniük, a piacok nagyon vérszemet kaptak a bénázást látva, most egy ideig még kóstolgatva lesz a forint. Megyünk még feljebb is bőven szvsz az alapkamat tekintetében (most hogy közvetlenül vagy közvetetten emelik, lényegtelen).

  Egyelőre tartva lesz ez a szint szerintem, viszont a forint erősítés ennél jobban kétlem célja lenne a kormánynak, sőt, középtávon további gyengítéssel számolnék. Iszonyatos gellert kapott az export, akkorát, ebből a vírus elültével is nehéz lesz felállni. A versenyképesség gyors javítására egyszerűen más eszköz nincs, mint a további forint gyengítés.

  Elismerésem azoknak akik fóbiából eddig is devizába lapátolták a teljes megtakarításukat, nekik lett igazuk.

 • Werner
  Ez az ország, ez a nemzet megméretett, és könnyűnek találtatott.
 • Gordon Gekko
  A felso dekadbeliek elegge torzitjak az atlagbereket, foleg ugy h a KSH az 5 fonel kisebb vallalatok nem is szerepelnek benne.
  Valos median bert sajnos nem nagyon lehet talalni, pedig az realisztikusabb kepet nyujtana szerintem.
 • bobo
  Azért úgy lenne fair, ha a 2019 végi átlagfizut a 2019 végi árfolyammal váltjuk át. Almát az almával. Értem én, hogy azóta volt egy 10% esés, de ez félreviszi a szép százalékokat.
 • Kiszamolo
  bobo, szóljál a KSH-nak, hogy adjon ki egy új negyedéves jelentést is, de iziben, már hét napja vége az előző negyedévnek, mi tart eddig?!

  De biztos akkkkkkkkorát ugrott a fizetés december 31 óta, hogy teljesen más számok jönnének ki március végi számokkal.

  Ja és a március végi számok valószínűleg csúnyák lesznek az elbocsátások, fizetéscsökkenések és rövidített munkaidők miatt, valószínűleg csökkenni fog az átlagfizetés.

  Mindjárt le is törlöm az egész cikket a hibás adat miatt.

 • kridli
  Ha a multi költségeit nézed akkor a munkáltatói járulékokat is nézd, amik az elmúlt években csökkentek itthon, úgyhogy a bérköltségek növekedése még kevesebb valamennyivel.
 • Kiszamolo
  kridli, a belinkelt eu-s kiadvány az alapján nézi.
 • dmry
  szal, van az „vicc”, hogy a szlovén, a szlovák és a magyar vesz magának 1-1 új autót, és a magyar tud a legtöbbet fizetni érte. . .
  : (
 • Madzsar
  Kicsit OFF, de euro… 🙂

  Légyszi segítsetek, hogy mivel tudok leghatékonyabban átváltani néhány millió forintot EUR-ra (TW?), aztán melyik banknál tudom kedvező díjú devizaszámlán tárolni? Az se hátrány, ha online lehet számlát nyitni. Reménykedem, hogy valami csoda folytán hamarosan erőre kap a forint és a megtakarításaimból vehetek Eurot. Másban nem igen bízom, de ha van jobb ötlet, azt is szívesen meghallgatom… :-/ Előre is köszi!

 • Gábor
  Szokásos statisztika, de csak a számok nőttek, mert a múlt években történt 2-4% -os bér emelések ide, vagy oda, nem kapok érte többet, hisz az árak is mindig emelkednek.
  De pld, az idén nincs béremelés, mert az mondja a munkaadó, hogy koronavírus van és a spórolni kell, de közben dolgozni ugyanúgy kell és az árak már január óta is emelkedtek. Szóval jó ez a koronavírus mert mindent rá lehet fogni.
  Évről évre csak a számok emelkednek, a megélhetésünk színvonala nem és ez az igazán sajnálatos. De jól tükrözi ezt az is, hogy 14-15év az autók átlagkora.
 • Geri
  Mennyivel növekedett az albérlet, az ingatlan, a szakmunka díja? Összességében szerintem kevesebbre elég.
 • faterpolo
  Ehhez képest a multicég, ahonnan nemrég léptem ki, ezekben a percekben rak utcára több mint 400 embert a budapesti BSC-ből. 🙁
 • Henrik
  Itt szerintem azért tovább lehetne bontani szak/iparágakra, hogy mi is a helyzet. Röviden: frissen végzett orvosként 2017.09.01-en nekem itthon nettó 137-et ajánlottak, míg Ausztriában 2182€ volt a nettó. Azóta eltelt 3 év, most 2020-ban a nagy bérfejlesztéseknek hála a magyarországon 182-t vihetünk haza, míg kint 2400€ az alapbér.

  Ha ezt a jelenlegi 360-as euróárfolyammal nézzük akkor 45.000 ft bérnövekmény áll szemben 78.480 ft-os bérnövekménnyel szemben. Ebben nincsenek benne a pótlékok és az egyéb juttatások. Mindenki vonja le ebből a számára megfelelő következtetéseket. .

 • sokfa
  uristen. ez nagyon csunyan jott szembe, pedig nagyon magas Mo-i fizetessel rendelkezunk (IT)
  lehet abba kene hagyni ezt a munkat, es csak olyan melot elvallani ami EUR/USDben fizet, mint pl az ukran kollegaknal.
 • Ferenc
  Melyik BSc az? Többiek mit tapasztalnak, bankoknál, sscknel lesz leépítés ?
 • Durbints Pál
  Másik megközelítésben, meg kéne nézni, hogy ugyanazon termékek mennyibe kerültek 1 adott országban (van erre valami statisztikai metódus). ma,tegnap, tegnap előtt – a figyelembe vett évekhez viszonyítva, és az átlagbérhez. Vagyis mire volt elég 1-1 országban a fizetés. Mi után nem sziget vagyunk, így az EUR/HUF árfolyam változás súlyponti kérdés. Mikor nyugdíjba mentem az önkéntes nyugdíjpénztári pénzem egy összegben átváltottam EUR-ra.(TW) és PEMAP-ba tettem mert itt volt a legjobb EUR-s kamat – valaki kérdezte, én ezt csináltam. (Ettől függetlenül nem érzem biztonságban a pénzem, mire elinflálódik a nyugdíjam, jó lenne, ha ez megőrizné az értékét a megtakarításom).