Mi lesz az utazási irodákkal?

Most írta egy régi ügyfél, hogy a hónap végéig kell az éves engedélyt megkérnie az utazási irodáknak a következő évre.

Ebben csak az az érdekesség, hogy a törvény szerint pénzügyi letétet vagy biztosítói esetleg bankgaranciát is le kell tenni az utazási irodának. Ez akár az értékesítés árbevételének a 20%-át is elérheti, attól függően, hová és hogyan utaztat az iroda.

Eddig nem is volt semmi gond, az utazási irodák több biztosítónál is köthettek biztosítást vagy kérhettek bankgaranciát. Csak a mostani helyzetben érthető módon a biztosítók a hírek szerint nem akarják meghosszabbítani a szerződéseket és a bankok sem rajonganak az ötletért, hogy garanciát vállaljanak az utazási irodákért.

Egy ilyen év után pedig kevés iroda fog ennyi pénzt előrántani a fiókból, úgyhogy érdekes kérdés, mi lesz az utazási irodákkal ezek után.

Ha érintett vagy a kérdésben vagy van rálátásod, megoszthatnád velünk, mit lehet tudni ebben a témában, lesz-e valami megoldás a hónap végéig. Előre is köszönjük.

Share

98 hozzászólás

 • Utazási irodás
  Hogy egy szakmabeli is hozzászóljon, elvégre Kiszámoló ilyet kért 🙂

  A kis, sok esetben speciális utazásokra irodák se banki garanciát, se vagyoni biztosítékot nem kapnak ebben a helyzetben. És a legtöbben a minimális 7M Ft-ot nem fogják tudni letenni (mi sem.) A gondot az jelenti, hogy ha ez előáll, akkor a hivatal (MKEH) eljárást indít, és ha csak 1 olyan utas is van, aki az idei útjának a pénzét nem kérte vissza, hanem vouchert kért helyette, azt vissza kell fizetni. Ha ez több százas nagyságrendű, az pedig azért gond, mert az irodák nagy részének hatalmas kintlévősége van, pl külföldi szállások, lekötött programok, belépők, repjegyek, stb tételekben (nekünk is). S a külföldi partner viszont nem térít, csak vouchert ad, amire a helyi törvények engedélyt is adnak.

  A vouchert kérő ügyfélnek nem fogjuk tudni visszaadni a pénzét, mivel az nincs nálunk, továbbutaltuk a partnernek. Folyt.

 • Utazási irodás
  Folyt.

  Ami nem is lenne baj, hiszen az ügyfél nem is kérte. De mivel nem kapunk 2021re engedélyt, vissza kell adni a pénzt, de nincs miből, itt jön képbe a kezesi biztosítás: fizetésképtelenség miatt helyettünk a biztosító fog téríteni bizonyos összegig, ami azt jelenti, hogy az ügyfél szinte biztosan bukik rajta (az átlag utazási irodáknak a tevékenységük 12%-ig kell biztosítás, néhány esetben ez 20%, tehát ennyi részt térít majd az ügyfélnek a biztosító.

  Minket pedig x évre eltiltanak a tevékenységtől + kábé soha többé nem kapunk biztosítást a tevékenységünkre. És a partnereknél kintragadt vouchert is a hajunkra kenhetjük, hiszen nem szervezhetünk több utazást.

  Ez a fő gond, megborította a cash flowt a covid, amit még ki is lehetne húzni, de a szabályozás nem engedi.

  És ez nagyon sok kicsi irodát érint.

 • bobo
  “Mi lesz az utazási irodákkal?”
  Mi lenne? Majd Orbán Ráhel mangalica szalonnát fog sütni a becsődölt utazási irodák parázsa felett.
 • ep
  A magyar viszonyokra semmi rálátásom nincs.
  A németeknél működik egy szépnagy konszolidátor, a cég kizárólag utazási irodáknak értékesit repjegyeket. Évi 5 millió darabot, árbevétel éves 2 Mrd. €, 550 dolgozó.
  Hát, idén áprilisban a cég bevétele 113%-os csökkenést mutatott tervhez képest. 😀 (értsd: negativ árbevétel) Azóta olyan 90-95%-os visszaeséssel operál. 🙂 A cégnek vannak tartalékai, 2 évet gond nélkül áthidal. Majdnem az összes melós kurzarbeiton van április óta. Az ügyvezetés nyomja az egyéb fejlesztéseket, hogy jól jöjjenek ki a válságból, ennél a cégnél nem lesz gond.
  Pár utazási irodának valszeg reszelnek, de az állami segitség hatékony, valamint egy szervezet (DRV) is képviseli az érdekeiket, úgyhogy nagy pofaraesést nem várok, de ki tudja. Mondjuk itt a németek 3/4-e évente legalább 5 napra elutazik, ezért talán a kereslet is nagyobb.
 • Szabolcs
  “Edi
  2020-10-24 at 09:09
  Olyan jó, hogy a 30-40 éves emberek ilyen szuperül megmagyarázzák, hogy mindent meg kell szervezni egyénileg, és zárjon be az összes utazási iroda.
  Ha valaki nyugdíjas korában teheti meg, hogy utazzon, az inkább maradjon otthon, mi? Meg akinek nincs jogsija, nem akar/mer idegen országban vezetni, esetleg nem érzi magát olyan komfortosan egy idegen országban, de szeretné mégis megnézni.
  Az összes ilyen ember ücsörögjön a fotelben, és nézze a National Geographicot, ugye?
  Kicsit nézzetek már körül magatokon kívül is!”

  Nem, az majd igénybe veszi az utazási irodát. Ha lesz rá igény, akkor lesz rá szolgáltatás. Nyugdíjasként egyébkéne mennyivel nehezebb szervezni? Miért lenne kötelező vezetni? Egy két túlfejlett országon kívül mindenhol van helyi és helyközi tömegközlekedés…

 • százegy

  és társai

  Beszűkült véleménybuborék? 🙂 Nehogy már az életképes legyen a beszűkült! 🙂 Egyszerűen arról van szó, hogy a józan eszűek tapasztalatból tudják a dolgokat, látják, miként verik át sokszor az utazási irodák a kiszolgáltatottabb, de fizetőképes csoportokat. Nem a tisztességes hasznot vitatjuk el, hanem a szemét lehúzást nem szeretjük. Ugyanazt játszák el az ügyfeleikkel, mint a lehúzós cégek a nyugdíjasokkal, több százszázalékos haszon az nem tisztességes szerintem. Különös erkölcsi normátok lehetnek. 🙂

  A tisztességes cégek többsége meg hosszútávon megmarad, a hullámvölgyek után is. Maximum modellt kell váltani, újítani kell. Hozzáadott értéket kell teremteni, eddig sokan csak viszontértékesítettek.
  Van igény az utazásszervezésre, mindig is lesz, csak nem mindegy, milyenre.

 • Edi
  “Nyugdíjasként egyébkéne mennyivel nehezebb szervezni? Miért lenne kötelező vezetni? Egy két túlfejlett országon kívül mindenhol van helyi és helyközi tömegközlekedés…”

  Majd ha 65 éves leszel, megtudod. Addig az empátia segít(ene).

 • százegy
  m és Pistabá

  Ha csak a területre belülről rálátók kommentelnének, max. 2-3 vélemény lenne, elhalna a dolog.

  A magyar utazási irodák megítélése nem túl fényes általában, ez termeszetesen kihat a jövőjükre is.

  Nem tudom, hogy miért lennének frusztráltak azok, akiknek van eszük és pénzük arra, hogy saját szervezésben, az utat magukra szabva, szabadon utazzanak világszerte. Inkább azok szoktak frusztráltak lenni, akik szembesülnek azzal, hogy tehetetlenségük, gyávaságuk miatt mennyivel lehúzták őket. Na meg az enyveskezűek, a tehetetlenség vámszedői. 🙂

  Utazási irodás

  Ilyenkor az állam igazán vállalhatna bankgaranciát, adhatna hitelt, stb..
  Másrészről riasztó, hogy az utasok csak töredék részét kapják vissza a befizetésüknek. Ez minden bizonnyal tovább rontja az irodák megítélését, lesz itt “tisztulás”. A nyertesek a tőkeerős, nagy cégek lesznek.

 • Szabolcs
  Edi
  2020-10-24 at 16:40
  Snoriztam olyan fazonnal (ok, új-zélandi volt), aki mikor megkérdezte, hogy “tervezek-e menni arrafelé pár éven belül”, amire én azt mondtam “nem, de később lehet”, arra azt mondta, a később az már nem biztos. Volt kb 80 éves, és tökegyedül utazgatott (pontosabban amikor nem tudott csapódni máshoz, hogy pl. a hajóbérlet gazdaságos legyen). És nem nagyvárosban, hanem a világ vége + napra volt ez.
  Empátiám van, sőt látom is, mindkét oldalt.
  Ami jól szervezett, oda azért felesleges, ami meg nem, az meg baromi drága irodával. Ha én lenné a nyugdíjas Carnegie, akkor lehet, letojom, hogy drága, és megyek irodával (a sajátommal persze :)). Akinek nem ilyen gondja van, az meg szerintem jobban jön ki ha maga szervezni, és nem akkora meló az, csak meg kéne próbálni. És azzal sincs semmi, ha vki irodával megy, de hogy jön ide az empátia? Tudom, ha lenne, akkor tudnám…
 • lvjtn
  kicsit vegyél már vissza az arcodból! “tehetetlenségük, gyávaságuk”?

  teljesen rendben van, hogy te nem kérsz egy szolgáltatásból, azt nem tartod sokra, sőt, intenzíven negatív a véleményed az adott szolgáltatás általános minőségéről, de pontosan mi jogosít föl téged (vagy bárki mást) arra, hogy minősítgesd azokat az embereket, akik igénybe vesznek egy olyan szolgáltatást, ami neked nem szimpatikus?

  értem én, hogy a do it yourself az olcsóbb, de ha mondjuk én megtehetem, hogy fizessek 10.000 forintot egy üveg borért, hadd ne kelljen eltűrnöm, hogy bárki lehülyézzen, amiért nem az otthoni pancsolt diy bort iszom, hanem olyat, ami az ízlésemnek jobban megfelel, és van iparág, ami kiszolgálja a szükségleteimet, és aggódom ezért az iparágért, ha bajban van. remélem, érthető az analógia

 • V
  sajnos ha az allam belenyul akkor az a tuggyukkiknek lesz jo csak, a tobbiek meg fizetik a cehhet
 • IDSx
  szerintem tudom kikre gondolsz, én is náluk tanultam 25 éve. 🙂 de ehhez nem kell utazási iroda, a legtöbb síiskola vagy üzlet bejáratott helyekre megy, bejáratott oktatókkal, programokkal. A jobb síoktatók maguk is szerveznek családos utakat.

  Az életkoros kommentekhez: szüleim 50-55 korosztály. USA k-i és ny-i part 2-2 hét + Skandinávia 2 hét, megszervezték mindet a neten. Ha kellett ad-hoc foglaltak át aznap estére a bookingon, stb. De pl. nagyszüleim nyugdíjas túraklubja nem müködhetne a helyi, kis utazási iroda nélkül.

  Magam részéröl ha már felárat fizetem azt kalandsport egyesületeknek teszem, ahol ténylegesen tizenéve kint élö, tapasztalt túravezetés és kalandprogramok vannak. De már ezek is szépen beárazzák a kapcsolati tökéjüket és az ebböl adódó agilis hozzáállást. (Persze itt is van rossz tapasztalat: a túravezetö által ajánlott étteremnél 3/3 este jobbat találtunk..)

 • IDSx
  Másrészt nincs biliben a kezem, mint sokaknak. Pontosan tudom: csak azért tudok privátban is kedvezö áron kihozni pl. egy tiroli síutat, mert amúgy az alap bevételt a fixen odarepültetett-buszoztatott, különféle nációk utazási irodái adják.

  Ezzel szemben pl. az éves görògországi szörftúra az egyik nagy utazási iroda charterétöl függ. Hiába van helyben privátba szállás, okosba’ megbeszélt autókölcsönzés – COVID miatt az iroda szükítette a célpontokat, mi se tudtunk repülni velük. Mert a B opció: athéni átszállás se idöben, se anyagilag, se a sportcuccok nagy kiterjedése miatt nem élhetö alternatíva.

 • Zabalint
  Nem az utazási irodás utakat nem értem, nyilván nem akar vagy nem tud mindenki önállóan szervezni, én abban nem látom a fantáziát, hogy elutazni egy messzi helyre, ott all inclusive szállodában megszállni, és ott eltölteni minden időt. Vagy max. elmenni egy-egy szervezett valamire, és sok ezer emberrel együtt megbámulni valami látványosságot. Utóbbi, ha fizetnének sem.

  A másik, ami rémálmaimban jön elő, mert gyerekkoromban szüleimmel voltam úgy, az a csoportos buszos utazás. Egyrészt ez esetben mindenből olyan, mint ha csak egy demo verziót kapnánk, pl. jártunk a Verdon szurdoknál így, de csak a busszal leparkolva egy tömegturista nézőpontnál fél órát, aztán menni kellett, így semmi nem maradt meg belőle, egy egész napos gyalogtúrával nyilván megmaradt volna. Másrészt olyan, mint egy osztálykirándulás, arra menj, ezt nézd, azt nézd. Mi ebben az élvezet? Fizetni a rabságért?

 • Zabalint

  A boros analógia azért rossz, mert alap járaton a kettő között az a különbség, hogy ugyanazt a bort iszod, csak az egyik esetben termelőtöl veszed 5000-ért, a másik esrtben egy drága étteremben. Értem, hogy te a borcsinálást hozod analógiának, de szerintem helytelen analógia, mert az termék, az iroda meg szolgáltatás, a borkereskedelem, illetve boros programok jobban stimmelnek.

  Tovább gondolva az analógiát, amit én nem szeretek a szervezett utakban (lásd másik kommentem), hogy odaülteetnek 30-40 idegen embert, majd a pincér mindenkinek önt a borból, ezután meg kell várni a sommelier-t, aki elmondja mit kell éreznetek, majd parancsszavára kell belekortyolnotok a borba, miközben körbejár, és egyenként megkérdezi az embereket, hogy ugye jó? A saját szervezésű verzióban pedig kettesben isszátok a pároddal ugyanazt a bort, úgy ízlelgetve, ahogy akarjátok.

 • a bolti dolgozó családja
  Ha jól számolom öt külföldi városlátogatáson voltam öt különböző utazási irodával, egy közös volt bennük: a sietség.
  Mindig mindenhol rohanni kellett, még akkor is ha a csoport 10-20%-a nem bírta a tempót.
  Úgyhogy az utolsó után megfogadtuk a feleségemmel,hogy magunknak megszervezzük és úgy megyünk. Ezt sajnos a vírushiszti keresztűlhúzta, de remélem jövőre sikerűlni fog.
 • gusson
  Ehhh…
  A nagyarcú “mindenkigyengeelméjűakinemmagaszerveziazutazását” olvtársak bizonyára mindenből _is_ önellátóak. Maguk nevelte fákból faragják bútoraikat, bányáikból sk kifejtett ércekből sk kinyert fémből öntik, hengerelik, kovácsolják eszközeiket, a telefonjukat, szgépüket is maguk építették, és így tovább, és így tovább. Ha nem, akkor szakemberhez kellene fordulniuk. Azaz nem, hiszen ahhoz is értenek, oldják meg maguk maguknak.
 • százegy

  Úgy láton, találva érzed magad!

  Mennyivel igénytelenebb egy 3.500 köbcentis luxusterepjáróval menni saját idegenvezető sofőrrel úgy, hogy mi döntjük el, hova menjünkk, egyes helyeken mennyit legyünk, mint 20-30 emberrel részt venni egy leszabályzott, rutinból lehozott fakultatív kiránduláson drágábban? Ugyanez vonatkozik szállásra, egyebekre is. 🙂
  Pont arról.van szó, hogy a jóval kevesebb pénzből sokkal jobb minőséget lehet kihozni, ráadásul saját igényünkre szabva, akár az áttervezés lehetőségével.
  Neked adják el pancsolt bort és a gyorséttermi menüt drágán, mi meg szabadon döntünk mi eszünk és iszunk, ráadásul sokkal árértékarányú szolgáltatást kapunk
  A saját szervezés nem az igénytelenségről szól, hanem pont az ellentétéről, az utazás saját igényünkre való szabásáról.
  Mindenkinek alkotmányos joga hülyét csinálni magábol, még tapsolhat is hozzá. 🙂

 • Pallos Levente
  Mondom, a frusztráció. Én le sem szarom, hogy mennyit kérnek az utazasi irodak, nem használom őket. De nem is veszem személyes sértésnek, ha ők jól elnek. Miért zavar titeket mások üzlete? Szabad a piac, be lehet rá lépni, ha valaki letörné az árát.
 • százegy

  Ez aztán tiszta agyhalál. Röviden összefoglalom, hogy megértsd.
  Ti x közvetítőn keresztül építtettek sablonházat drágán kivitelezőkkel.
  Mi annyit teszünk, hogy saját igényeink szerint tervezett házat a közvetítők többségének a kiiktatásával építtetjük meg az általunk kiválasztott szakemberekkel sokkal jobb ár-érték arányban.
  Mi is veszünk repjegyet, bérlünk autót vagy idegenvezető sofőrt autóval, elmegyünk étterembe, szállast foglalunk, stb., azaz “szakembereket alkalmazunk”.
  Mindenkinek képességei szerint járnak a dolgok. 🙂
  Persze vannak desztinációk, ahol olcsóbb az utazási irodákkal menni, de ezt leírtam.

 • százegy

  Az nem frusztrációoldás, hogy beleokoskodsz, villogtatod magad, hogy te bezzeg felülállsz mindenen, de azért annyira nem, hogy ezt ne tudasd mjndenkivel hozzászólásodban?
  Itt van egy adott téma: “mi lesz az utazási irodákkal?”. Ehhez kapcslódóan többen kétsegbe vonták jó részük létjogosultságát a járványtól függetlenül, aztán ez lett a fő vonulat. Aki saját magának szervezi az utakat, az látja, hogy milyen iszonyatos túlárazással dolgoznak sokszor, ezt pedig szóvá is teszik.
  Engem leginkább a nyugdíjasokat lehúzó cégekre emlékeztetnek, mert azt használják ki, hogy a célcsoport nem rendelkezik olyan képességekkel és tudással, amivel átlátnák a dolgokat, ezért lenyeletik velük az extraprofitjukat. Ez elsősorban etikai kérdés, ha ismered egyáltalan ezt a fogalmat.
  Kocogj egyet, hátha jobban leszel! 🙂

 • gusson

  “Röviden összefoglalom, hogy megértsd.”
  Nyilván, aki kicsit is másképp gondolja, az nem érti, gyengeelméjű, etc.
  LOL

 • százegy
  A témához kapcsolódóan, hogy Pallos Úr is meglelje lelki nyugalmát. 🙂
  Azt nem tudom, hogy ez a szabályzás a szokásos NER-kapkodás vagy a szokásos NER-lenyúlás szüleménye-e -esetleg ezek valamilyen arányú kombinációja-.
  Az “Utazási Irodás” leírta, hogy sok esetben mind az utazásszervezők, mind az utazást befizetők komoly veszteséget szenvednek.
  Kíváncsi vagyok, hogy a szaknai szervezeteik tudnak-e valamit tenni az épeszűbb szabályzás ügyében.
  Ha piacszerzés a cél, akkor elég csekély az esély erre. A NER-t hidegen hagyja mások vesztesége, csak a saját nyereségük számít.
  Erdekelne, hogy körülbelül hány embert érint negatívan ez a szabályzás -az utazásszervezők és a szolgaltatásukat igénybe vevők közül, ki hogy kommunikálja ezt a szabályzást, az érintett felek milyen lépéseket tesznek.
 • Endre bá
  Olyan ez, mint egy épületes iPhone kontra Android telefon vita.
  Rengeteg magyar semmilyen idegen nyelven nem beszél, számukra nincs alternatívája a szervezett utaknak.
  Ha az ember családdal nyaral, nem kockáztat. Befizet egy jónevű (Neckermann, TUI, KUONI) cégnél és nem csalódik.
  Én pl. szeretem, ha ki van nyalva a seggem egy 5* All Inclusive hotel komplexumban, ahol a gyerekeknek millió program van.
  Utoljára 2000€-t fizettem egy ilyen hétért, 2f+2gy. Tokkal vonóval. Verhetetlen ár.
 • százegy

  Te nem kicsit másképpen gondoltad, hanem fennhangon összezagyváltál egy logikátlan értelmetlenséget.
  Sajnos a magyar lakosság jó része életképtelen, mondhatnám, valahol a XX. század közepe táján élnek még.
  A kiszamolo.hu -ami szerintem az egyik legjobb péügyi blog- is arról szól, hogy az emberek.gondolkozzanak, józan ésszel próbáljanak optimalizálni. Ez természetesen nemcsak az utazásra igaz, hanem pénzügyi és egyéb döntésekre is.
  Az emberek jó része funkcionális analfabéta, nem érti meg a dolgokat, nem bízik saját magában, ezért átruházza a feladatot. Bemennek a OTP-be, ami sokaknak a bank szinonimája, aztán felvesznek x millió hitelt 2-3-4%-kal magasabb kamatra, rábízzák a döntést OVB-s ügynökre, aztán meg viselik a rossz döntésük következményeit.
  Az utazásszervezés is arról szól, hogy az ember optimalizálja az utazást minden téren.

  .

 • százegy
  Az itt zajló, lassan vitává váló véleményütköztetés is az élethez való hozzáállásról szól.
  Van, aki bízik magában, a józan ész keretein belül maga intézi a dolgait, valaki inkább átruházza másra az olyan dolgokat is, amit nem feltétlenül szükséges, függetlenül annak következményeitől.
  A Kádár-rendszer gulyáskommunizmusa sok mindenben leszoktatta az embereket az egyéni döntésekről, ez alapvetően kihat mindenre. Ez a “majd megoldja az állam vagy valami szervezet” hozzáállás. Minél.jobban kitolódik az önállótlanság, annál kiszolgáltatottabb az ember. Nem hiába a Kádár-klón Orbán van hatalmon, zsigerből érzi a “kisemberek” világát.
 • Second Wave
  Esetleg ha valaki lenne olyan kedves és az egyéni utazások ökológiai lábnyomán keresztül eljutna a ‘T’ betűs autóig, akkor ezt az egészet átugorhatnánk.
 • százegy
  Wave

  Remélem, van tiszta zsebkendőd! Fel a fejjel, sose késő fejlődni! 🙂

 • gusson

  “Te nem kicsit másképpen gondoltad, hanem fennhangon összezagyváltál egy logikátlan értelmetlenséget.”
  ROTFL

  Nyelvezeted veretes. Elemzem, s fetrengve nevetek.

 • Joy
  Szazegy, hiába tartod nagyra a blogot, ha épp a h.szólásaiddal csökkented annak színvonalát. Kissé frusztrált személyiség rajzolódik ki rólad, hogy szerinted aki életképesnek tartja magát, annak márpedig egyénileg KELL szerveznie az útjait. (Az országban élők fikázása mellett majd gondolj bele, hogy külföldön is léteznek ilyen irodák, a (szerinted) életképtelen tömegek kiszolgálására, sőt, az ovb sem magyar alapítású cég.) Ha valóban olvasod is a blogot, és egyszer kinyílnak a szemeid, érteni fogod, mi a piac törvénye, ami az utazási irodákra is érvényes. Ahelyett hogy leszólod azokat az embereket, akik kifizetik a felárat, mert élményt tud nyújtani egy szervezett utazás, inkább élvezd, hogy te fölöttük lebegsz egy magasabb tudatallápotban.
 • Tokodaltáró
  “Az utazásszervezés is arról szól, hogy az ember optimalizálja az utazást minden téren.”

  Bár százegynek ez gondot fog okozni, de sokszor utazási irodán keresztül olcsóbb valami vagy az az egyetlen opció.

 • százegy

  Röhögj és utazz Bimbam Tours-szal, nekef ez jut! 🙂

  A kiszámolón tömegek pörögnek évi pár ezres/tízezres megtakarításon, akkor nem mondják, hogy nem érdekli őket a “talált pénz”. Pár ezerért lehajolsz, aztán örülsz, hogy zseni vagy, több százezres vagy több milliós megtakarítás viszont “nem érdekel”. A különbség az, hogy jobbára a kis megtakarítások elérése rutinfeladat, ennek végrehajtására képes vagy, az összetettebb, viszont több százezres vagy több milliós megtakarítást eredményező feladatot már nem mered bevállalni, ezért azt hazudod, hogy nem is érdekel. Valljuk be, ez elég ócska terelés. Nincs az a hülye, aki jóval drágábban rosszabb szolgáltatáshoz akar jutni.
  Az utazási irodák jobbára semmit nem tesznek hozzá, sőt, rosszabb minőséget kapsz sokkal drágábban. Kivéve egy-két exluzív irodát, de az ő sok milliós szolgáltatásaikat nem a blog törzsközönsége adja.

 • százegy

  @Tokodaltáró

  Leírtam az első beírásomban, hogy egyes tömegturisztikai desztinációkban megéri utazni velük -akiket ilyen helyek érdekelnek-, illetve vannak olyan helyek, ahová nem lehet (pl. Észak-Korea) vagy nem biztonságos saját szervezésben utazni (pl. Közép-Afrika).
  Viszont, az engem érdeklő több állomásos körutazásoknál iszonyatos lehúzás megy.
  Amíg van lószar, van veréb is. Mindig lesznek olyanok, akikből hülyét lehet csinálni, ez megy az élet más területén is, lásd a jósnő bizniszt. 🙂 Mondjuk ez nem az én dolgom, de meglepő, hogy egy pénzügyi blogon fordulnak elő ilyen vélemények. 🙂
  Joy, a piac törvényét ismerem: “ha hülye vagy, lehúznak” -sejtem, hogy azzal akartál villogni, hogy ismered a Marshall-keresztet-.:)

 • QTT
  Én esküszöm nem tudom eldönteni, hogy kiszámoló blogot, vagy valami random híroldal Facebook kommentjeit olvasom… 😀
 • Judas Is Rising
  1000ut.hu/burma/utazas/azsia-lelke-%E2%80%93-a-titokzatos-burma/r316

  Ez egy utazási iroda. Ezzel két probléma van.
  1) kurva drága
  2) cserébe szar is

  Látnivalón átrohanva, de végtelen időt tölve gatyalehúzós utazási irodás programokon.

  – megnézünk egy helyi tészta üzemet, meglátogatunk egy burmai „mozit”, felkeressük a helyi fodrászt és egy teaüzletet is
  – látogatás egy lakküzembe.
  – felkeresünk egy kézműves műhelyt is
  – láthatunk egy szivarkészítő üzemet, egy lótuszselyem készítő műhelyt, felkeresünk egy hajókészítő műhelyt és egy ezüstverőt is
  – ellátogatunk egy aranyfüst készítő műhelybe és selyem manufaktúrába valamint Kalaga tapétakészítő műhelybe

  No. Ha ez valakinek szolgáltatás, akkor fizessen érte egy milliót, mert egyébként nem az. A szolgáltatás nem itt kezdődik. Burmában 60 USD borravaló amikor az emberek átlagjövedelme napi 1000 forint? 😀

 • Danhadnagy
  ismerősöm Budán dolgozott utazási irodában. Akik náluk vásároltak: nagyon gazdag emberek, féltek repjegyet venni önállóan és inkább az irodista vette meg nekik a jegyet, emberek nyelvtudás nélkül, emberek jogsi nélkül. Amikor kitört az egyiptomi forradalom (~2012), rengeteg pénzük ragadt bent, ezért elképesztő alacsony áron adták a körutazásokat. Sokat el is adtak, de aztán visszajöttek panaszkodni az emberek, hogy “hát miért nem mondták, hogy polgárháború van ott?” nem is a médiából tudták meg, hanem menőztek az ismerősöknek, hogy mennek Egyiptomba, és ők szóltak, hogy nem turistabarát épp a hely. Furcsa, hogy az olvasók ilyen ingerültek lettek a témától. Vannak remek alternatív irodák, vagy sokan nem szeretnek egyedül utazni, és ismerőseik nem akarják bevállalni pl. Marokkót.
 • Zabalint

  Arányaiban annak van a legnagyobb ökológiai lábnyoma, ha valaki befizet egy all inclusive útra, egy messzi helyre, hogy elmondhassa, hogy ott volt, aztán ki sem mozdul a szállodából, pedig ezt 100 km-re is megtehette volna.

  Egyébként az utazási irodákról eszembe jut még feleségem esete, mikor domitory room-ba akarta tenni céges úton az utazási iroda ügyintézője, mert nem volt tisztában vele, hogy a tuti ajánlat az valójában egy hostel, pedig egy egyszerű google keresés lett volna. Csak ugye az ügyintéző mást nem tudott használni, mint a belső rendszerüket. Máskor meg kétszer annyiba került volna pontosan ugyanaz, amit booking.com-on is megtaláltak, vagy szimplán nem találtak semmit a konferencia közelében, mert a saját belső rendszerükben nem volt. Céges protokoll szerint sajnos rajtuk keresztül kellett volna intézni, bonyolult volt megkerülni azt, de végül megkerülték.

 • Zabalint
  Egyébként én nem mondom azt, hogy dögöljenek meg az utazási irodák, hiszen van rájuk igény. Ugyanakkor nem tartom rossznak, ha tisztul kicsit a piac.

  Mellesleg éttermekből is tisztulhatna. Egy csomó Budapest belvárosi étterem élt abból, hogy a távolról jött turista nem kell hogy visszajárjon, ezért ennek megfelelően alacsony volt a színvonal. Ha most ezek tönkremennek, és átveszik a helyüket olyanok, amelyek képesek minőséget produkálni, mindezt kiszállítással a járvány alatt, akkor jó esetben ilyen éttermek maradnak majd ott akkor is, mikor visszatérnek a külföldi turisták.

 • Szabolcs
  Danhadnagy
  2020-10-26 at 12:36

  Most nem annyira értem a felvetést 🙂 Igen, van akinek KELL iroda, és van akinek nem KELL, de ez utóbbiak közül sokan ennek ellenére igénybe veszik, ilyen-olyan okból. Aki a “kell” kategória, az nem vita tárgya (max, hogy miért nem oldja meg, hogy ne kelljen :)), és azon megy a polémia, hogy akinek nem kell, az miért haszánlja őket egyáltalán.
  Nekem amúgy ingatlanközvetítő kategória: már nem szükséges, jelen formájában pláne, de lehet, hogy ha konkrétan olyan helyen keresek, amire nincs konkrét ajánlat a neten, ott megkérdezek egy ingatlanost, mert nem biztos hogy a megyei lap hirdetései és a polg. mest. hiv. faliújságja könnyen elérhető.

  Az utazás annyiban más, hogy mindenhol lehet közlekedni/megszállni, a minőség és az ár a kérdés. Tehát ha nem probléma, még az sem baj, ha nincs róla infó, majd lesz helyben. Van ami olcsóbb irodában, ott azt kell venni.

 • Ex-biztosítós
  Kicsit a szakmai részhez visszatérítve a beszélgetést: biztosítói tapasztalattal rendelkező munkavállalóként az alábbi dillemák merülhetnek fel a biztosítók oldaláról:
  1) Nem újítom meg a vagyoni biztosítékokat. Ebben a szcenárióban fennáll annak a veszélye, hogy a 2020-re kiadott kötvényeken az utazási irodák jelentős része “véletlenül” bedől, fizetésképtelenséget jelent, csak hogy a még meglévő biztosítása fedezze (részben) a felmerült károkat.
  2) Megújítom a VBB-t. Ekkor viselem annak a kockázatát, hogy a cash-flow problémákkal küzdő utazási irodáknak, akiktől egyébként olyan hatalmas díjbevételem amúgy sem származik, újabb kötvényt adok ki, rettegve attól, hogy majd jövőre csődölnek be szép sorjában. Ekkor még az is kérdés, hogy ha fedeztem ezt a biztosítást viszontbiztosítóval, ő vajon hajlandó lesz-e ezt a kockázatot szintén vállalni.

  folyt.köv.

 • Ex-biztosítós
  folyt.

  Ahogy korábban írta valaki, az utazási irodáknak kötelező valamilyen formában vagyoni biztosítékot szerezniük a működésükhoz, melynek a legolcsóbb formája a VBB biztosítás egy biztosítón keresztül. Ha ezt nem kapnak, akkor marad a méregdrága bankgarancia vagy letét, de ezt az amúgy is likviditással küzdő irodák (főleg kis és közép) nem hiszem, hogy meg tudják engedni /szerezni maguknak.

  Nem lennék most se biztosítónál, se irodánál döntéshozó..

 • Husz János Puszita

  Az iroda leszervezi az utamat, kitesz a szálloda recepción, becsekkoltat. Utána oda megyek saját szervezésben, ahova akarok. Nem erőltetett menetben, hanem lazulos napokkal tarkítva. Kiberelek egész napra egy hajót, vagy lebuszozom a világ végére magam, vagy taxizom stb. Mindegyikre volt már példa. Én az utazás részét ruhellem, azt rabizom a profikra. Öt csillagos all inclusive full transzferrel nem hiszem, hogy olcsóbban kijön saját szervezésben. Meg szoktam nézni az egyéni árakat, többszöröse az irodai árnak. Természetesen nem pár napos városnézésről vagy turarol van szó.
 • Zabalint

  Az all inclusive-ot hogyan egyezteted össze a saját szervezésű programokkal? Vagy nem érdekel, nem feltétlenül ebédelsz ott?
 • százegy
  János Puszita

  Vannak olyan desztinációk, ahová verhetetlen áron lehet eljutni utazási irodával, csak ezek száma csekély, illetve nem mindenkit érdekelnek. Én megértem, ha valaki egész éves hajtás után 3 hétig csak pihenni, napozni, iszogatni és fürdeni akar.
  Viszont én annyi helyre szeretnék eljutni, hogy ez az életem kevés lesz rá. Ezért minél többet szeretnék látni úgy, hogy nem 1 órára kapok bele. Így viszont drágák és rosszak az irodai ajánlatok.
  Az 5 csillagos egyenszállodák nekem unalmasak, személytelenek. Voltam egy-kettőben, nem tömegturizmusra szakosodottban, nem hagytak mély nyomot. Ezerszer jobbak a kisebb szállodák, villabeli home stay-ek vagy a luxusbungalók, de sokszor komplett házat vagy lakást bérelünk helyiek közt jó környéken.
  Nem azért utazok, hogy kiszolgáljanak, ugráljanak körülöttem, hanem azért, hogy egy kicsit belekóstoljak a helyiek életébe, kulturájába.

 • Husz János Puszita

  Volt már hogy napokra elkoszaltam, kivettem egy olcsó motelt. Vagy a hajón megsutottek nekem a halat, amit kifogtam. Nem a büfé asztalnál konyokolok egész nap, olyanok is vannak.
  Amúgy Kiszamolo azt is hirdeti itt, hogy a nagy szamolgatas közepette azért ne felejtsük el élvezni is az életet.
 • veres

  Végre egy ontopic hozzászólás, köszi! Remélem adminisztratív hülyeségek miatt nem megy csődbe egy cég se itthon. Azt meg csak te tudod megmondani, hogy tényleg felelősen vezették e a cégeteket, (tartalék képzése stb.) és nem csak néhány hétre voltatok a csődtől amúgy is. Ahogy írod, a cash-flow probléma túlélhető, ha amúgy rendben mentek a dolgok.

  Sajnos én nem vagyok bizakodó az éttermekkel. A magyar kereslet minimális a minőségi kajákra, a gasztroforradalmat a nagy mennyiségű buliturista hozta be (előtte műanyag buci meg tesco lapkasajt volt a szint még a belvárosban is). A kiszállítást adom, csak sajna körúton kívül drámaian leesik a választék. Vannak lehúzósak, de a szemetet áruló helyek közül sok bezárt az elmúlt években.

 • L70
  95 válaszból: 6 válasz érintette a lényeget (azaz belülről milyen most utazási irodának lenni), külön köszönet, hogy leírták, mert engem pl. érdekel. Nekem pl. egy lefoglalt utat rendesen visszafizettek, és sajnáltam őket, hogy bevétel nélkül egy csomó adminisztrációjuk van, ami idő és költség, és most se látszik, hogy mi lesz velük. 83 válasz leírta, hogy miért utálja és szereti az irodákat (nem ez volt a kérdés, de mindegy). Kíváncsi lennék, hogy egy nem is érintett ingerült kommentelő hogyan élné meg, ha a munkahelye nem fizetne neki bért, de még pár hónapig azon dolgozna, hogy elvarrja az elmúlt időszak teendőinek szálait, önhibán kívül. Na mindegy. A többiek pedig szóltak (én is) nekik, hogy emberek, nem kell fröcsögni, ez nem a Mónikasó. És még csodálkozunk, hogy a Pisa felmérésben értő olvasásból a világ legvégén vagyunk, mikor ide állítólag átlag feletti IQ-val írogatnak.
 • Zabalint

  Bocs, de az, hogy nem arról írnak a kommentelők, amiről szerinted kellene, nem azt jelenti, hogy a szövegértéssel vannak gondjaik. Inkább annál jelent ez szövegértési problémát, aki ezt a következtetést vonja le.