34 hozzászólás

 • Hova álljunk
  Cserébe most mi haragudjunk nagyon az oroszokra a saját kontinensünkön, mert ők azt mondák.
  Világos ugye? – jah, nem.
  Valahogy nem tudom a politikát a gazdaságtól szétválasztani.
  Miért is éri meg olyan fene módon nekünk ez a nagy amerikai barátság – a szövetségi rendszeren kívül (amit épp most tesztelgetnek)?
  Nem arról van inkább szó, hogy a maradék hatalmát (mert egyre kevesebb van), pénzét, befolyási erejét az európaiak kárán növeli (próbálja megtartani) a világ különböző országaival szemben ez a cuki ország?
  Befejezve a szájtépést – van hasonló az ábra az európai országokkal is?
 • humarc
  Ha bárkit érdekel, Magyarország a képen az Egyiptom és Honduras mellett lévő sorban van, halványlilával, 0,20%-os részesedéssel és 838 millióval (ez a szám nem tudom, pontosan mit jelent, gondolom dollárban ennyi az havi forgalom).
 • kz
  Érdekes lenne mellé egy olyan kép, ahol az egész EU van egy négyzetben.
 • Maki
  Off: juicyflash.de/ – ezzel támadnakbegy ideje, a hatóságok miért nem tiltják be?
 • Huszonhét
  Ha az USA egy gazdaságnak minősül, akkor az EU is, úgyhogy nem 27 kis téglalapot kéne ábrázolni külön, hanem az EU-t egyben. Máris másként nézne ki az ábra.
 • Pógár Jenő
  Ha már az EU egy egységes gazdasági terület, egy vámterület, ő köt kereskedelmi megállapodásokat akkor nem EU szinten kéne a statisztikában lennie s nem tagállamonként?
 • HadÉnisHadÉnis
  mindjárt megkapod a magadét, hogy nem teszed magadévá az USA-ból és Nyugat Európából kizárólag csupa szép és jó csordogál csak hozzánk, még mondjuk Oroszország és Kína maga a sátán birodalma eszmét. Hozzáteszem egyáltalán nem vagyok nyugat ellenes, sőt, illetve orosz és kínai rendszer híve se vagyok, mindössze a fekete-fehér látásmódot ellenzem, mivel abszolút van vmi abban, amit mondasz. Ugye ’89 előtt a csapból is ez folyt, csak fordított előjellel.
 • Kard
  Igen, de ha az uniót vagy épp az EGK-t egyben nézed akkor azért már más a helyzet. Ő lesz az egyik legnagyobb.
 • Joe Black
  Kicsit kevered a szezont a fazonnal. A helyzet megitélésében az is közrejátszik, hogy az USA nem arról híres, hogy európai országokat rohan le, míg az oroszok megszállva tartották fél Európát 40 évig. Amikor a 90-es évekbeli állapot visszaállítását követelik, és hadsereggel vonulnak fel valamelyik szomszédjuk határán akkor ezek jutnak az emberek eszébe. Szóval ha a mostani “haragudás” okát keresed, akkor erre érdemes keresni és nem ott hogy az USA azt mondta nekünk.
  Az pedig, hogy gazdasági kérdésekben a saját érdeküket vagy hasznukat nézik az érthető. Én nem látom súlyosabbnak a dolgot annál mint amit az oroszok csinálnak az európai országok egymásnak ugrasztásával a gázcsapok tekergetésénél…
 • Kiszamolo
  Talán azért nem EU-ként szerepelnek az uniós országok, mert Mexikó is külön van és nem Közép-Amerikaként szerepel, mert Tajvan is külön van és nem Távol-Keletként szerepel, összevonva Thaifölddel, Vietnammal és a többiekkel és így tovább.

  Itt egy-egy ország van feltüntetve és nem egy-egy térség.

 • Kiszamolo
  Kínával és Oroszországgal nem az a baj, hogy nem Amerika, hanem hogy konkrétan diktatúrák, ráadásul véreskezű diktatúrák. A kínai csak a saját polgáraival, az orosz már sokszor bemutatta, hogy milyen tud lenni.

  Legyen demokrácia mindkét országban, többpárti rendszer, nem elcsalt választásokkal, ne mérgezzék meg és börtönözzék be azokat, akik a hatalmukat veszélyeztetik és pont annyira fogjuk szeretni őket, mint bármelyik másik országot.

  De amíg az orosz elnök inkább lerohan egy szomszédos országot, csak hogy ne az otthoni problémákról beszéljenek az emberek, addig szerintem kár mosdatni őket.

 • HadÉnisHadÉnis
  egy átlagos latin-amerikainak nagyjából hasonló jellegű problémái vannak az USA-val, mint a kelet-európaiaknak az oroszokkal, csak jelzem. Gondolok itt elsősorban a nekik nem tetsző latin-amerikai vezetők megpuccsolására/megpuccsoltatására, Guantanamóból (azt már hagyjuk is, hogy mit csinálnak ott) sem igazán akarnak távozni, pedig a kubaiak ezt nagyon szeretnék, vagy pl. Nicaraugában volt 1-2 mészárlás CIA segédlettel, csak hogy pár példát említsek. Viszont felteszem nagyon ki lenne akadva az USA, ha az oroszok elkezdenének Közép-Amerikában komolyabban tevékenykedni.
  Ugyan nem vagyok akkora ember, de most mégis magamtól idézek: Én alapvetően a fekete-fehér világlátás ellen vagyok.
 • D
  Erdekesseg: az USA kereskedelmi intenzitasa (nem tudom, mi a jo kifejezes, de az export es import osszegenek gdp hez viszonyitott aranya) az egyik legalacsonyabb a vilagon, kb 23%. Persze amekkora a gazdasaguk, ez az aranyaiban kis kereskedelem is hatalmas.

  Magyarorszagnak ez a mutatoja 170% (pont a skala masik vegen vagyunk).

 • Endre bá
  Kína aránya meglepő volt számomra. Sokkal nagyobbnak gondoltam.
 • Kard
  De az USA is egy államszövetség pont mint az EU, de még Kanada esetén is egy föderációról beszélünk.
 • HadÉnisHadÉnis
  “De amíg az orosz elnök inkább lerohan egy szomszédos országot, csak hogy ne az otthoni problémákról beszéljenek az emberek, addig szerintem kár mosdatni őket”

  És Texas, Új-Mexikó, Arizona, Nevada hogy került az USA-hoz? Csak nem elvették a szomszédos Mexikótól? Na ugye…
  Félreértés ne essék, senki nem akarja ezeket a rendszereket mosdatni, csak azt lássuk már meg, hogy egyik nagyhatalom sem riad vissza semmilyen eszköztől sem a saját érdekeinek érvényesítése érdekében, szóval kár ilyen ideológiai mázakat adni a dolgoknak.

 • Athos
  Ha összeadod az EU-s országokat az ábrán, az kb. 14-15%, így nagyjából Kanadával van holtversenyben az EU a 2. helyen. (Továbbá azt is érdemes lehet megnézni, hogy az EU kereskedelmében mekkora a szerepe az USA-nak.)
 • Huszonhét
  Szerintem nem jó a példa. Az EU, de még talán az EGK is pont annyira egy gazdaság, mint az USA. Egy vámterület, azonos szabályok a termékekre és szolgáltatásokra, szabad tőke és munkaerő áramlás. Ha magyar vállalkozó vagyok és az USA-ba akarok exportálni, de Romániában gazdaságosabban tudom előállítani a terméket, akkor különösebb probléma nélkül oda teszem a céget. Ugyanazt csinálhatom, ugyanúgy és ugyanolyan szabályok mellett exportálhatok az USA-ba. Nem sokkal jelentősebb a különbség, mint a Budapestről Nyíregyházára áthelyezésnél. Egy amerikai is pont így tesz Kalifornia és Texas között. Tajvan és Vietnam, vagy Mexikó és Honduras között nem ez a helyzet.
 • Athos
  Kicsit alaposabban megvizsgálva (a nagyon pici téglalapokat így is kihagyva):

  EU:

  – Germany: 4.1%
  – Ireland: 2.2%
  – Netherlands: 1.9%
  – Italy: 1.7%
  – France: 1.6%
  – Belgium: 1.1%
  – Spain: 0.72%
  – Denmark: 0.43%
  – Austria: 0.42%
  – Sweden: 0.41%
  – Poland: 0.38%
  – Finland: 0.23%
  – Hungary: 0.20%
  – Portugal: 0.15%
  – Slovakia: 0.081%
  – Greece: 0.080%
  – Romania: 0.072%
  – Luxembourg: 0.049%
  – Croatia: 0.048%
  – Estonia: 0.044%
  – Slovenia: 0.044%
  – Bulgaria: 0.031%

  Összesen: 15.99%

  Ha a UK nem lépett volna ki az EU-ból, akkor 18.5% körül lenne. Sőt: ha az EU-hoz hozzászámoljuk még a nem EU-tag, de európair országokat is:

  – United Kingdom: 2.5%
  – Switzerland: 2.0%
  – Ukraine: 0.1%
  – Belarus: 0.026%
  – Serbia: 0.022%

  Akkor már bőven 20.6% felett járunk.

 • Hova álljunk
  Köszönöm!
  Lehet keverek dolgokat, de amit most művelnek az USA-ék, nem feltétlen szolgálja sem a gazdasági, sem a politikai EU-s érdekeket, bármennyire is cimbik.
  NagyBritánok példáját véve a saját háborúikat mindig máshol, másokkal vívatják meg (Arab tavasz, Irak- és Szíria szétszedése, ISIS, ukránok, miegyéb). Ezek az események hozzánk jóval közelebb vannak, mint hozzájuk.
 • Tanár úr
  Bocs, egy technikai kérdés: hogy lehet ilyen diagramot készíteni, tud valaki online toolt, vagy excelben melyiket kell választani? Pont ilyeneket kellene – viszonylag sokat és gyorsan gyártanom.
 • Kockázat kerülő
  Én amúgy, ha lehet választani az USA-ra szavazok és nem azért, mert jobb, mint Kína vagy Oroszország, bár azért hozzátenném, hogy talán jobban meg van kötve a keze pont a saját önképe miatt.

  Hanem inkább azért, mert megvan egy beállt politikai rend. Ha az oroszok itt lesznek, akkor egyfelől simán lehet, hogy mi leszünk a harcok közepén és mi most vettünk lakást. Másfelől, ha csinálnak egy nagyobb tisztogatást, akkor abba véletlenül is bele lehet esni, főleg, ha mondjuk a fölső 5%-hoz tartozol és minden forint számít alapon pénzt gyűjtenek.

 • axt
  Az USA messze nem olyan jóságos, mint ahogy beállítja magát. Persze, nem diktatúra, de akkor is, gyakorlatilag folyamatos megszállás alatt tart mindig valamilyen közel-keleti államot valamiféle mondvacsinált okkal. Persze az ok mindig az, hogy diktátoooor, de aztán akárkit ültetnek a diktátor helyére, kiderül, hogy csak szarabb a helyzet, mert a közel-keleti népek alapvetően teljesen máshogy működnek, mint a nyugati népek. Kinyírták/nyíratták Szaddám Huszeint is. Jobb lett nélküle az ottani világ? A fenéket. Ráadásul Huszein nagyon sokáig kifejezetten jó viszonyban volt az amerikaiakkal, nagyon sokszor egyeztetett velük a további terveiről, mert alapvetően nem volt hülye. Persze, lehet mondani, hogy diktátor, de arrafelé egyszerűen csak így lehet rendet tartani. Most meg lehet nézni, hogy mi a helyzet ott. Nem lett jobb egyáltalán. Ezt az USA-ban is sokan elismerik mára.
 • Joe Black
  És hol olvastál fekete-fehér világlátást a kommentemben? Sehol nem írtam hogy az USA az abszolút jó, elég egyszerűen és logikusan levezettem a térség országai miért úgy ítélik meg a helyzetet ahogy.
 • tumpara
  USA-EU összevetéshez: az USA ugyan államok szövetsége, de egy ország, az EU pedig államok szövetsége, de nem egy ország. Az ábra nyilván országonként kívánta bemutatni a dolgokat (engedtessék meg neki :)).
 • bicskanyitogato
  Pont írni akartam, ahogy itt sokan szokták, hogy: Miklós, kellene csinálni egy összesítést, hogy az európai országok összesen hány %-ot tesznek ki! Ja, meg, hogy: Szerintem tuti nagyon sok mindenkit érdekelne! És persze azt is, hogy: Szerintetek mennyi % az EU országok együtt? És a legfontosabb: Vélemény? 🙂
  Erre közben nem megcsinálta mindenki helyett? Nagyon köszi! (Mondjuk én eléggé bírtam volna, ha csak beírod, hogy: Én összeadtam, de nem mondom meg…)
  : Köszi a bejegyzést, meg a pár legutóbbi cikket is és persze a tanulságos kommenteket!
  De akkor most vegyek minden pénzemen+hitel kimaxolva Baumag szövetkezeti tagságot, ahogy a szomszéd Béla javasolta? Szerintetek? 🙂
 • Gazsi

  Szavazhatsz az USA-ra. Ha tényleg akkora háború lesz, hogy itt is baj lesz. Akkor Európa többi országában is komoly harcok fognak dúlni. Azt viszont borítékolható, hogy a lengyelek, románok, Balti államok és mi magyarok simán oda leszünk dobva az oroszoknak. Sőt a csehek, szlovákok és az egész Balkán is. Az USA nem fog minket megvédeni, de még az sem biztos, hogy a skandináv államokat megvédené. Egyszerűen túl messze vagyunk tőlük. Itt nem tud annyi katonát állomásoztatni, hogy komolyabban harcolni tudjon az orosz ellen. Plusz mi kis országok vagyunk, ami akkora áldozatot nem érdemel.

 • Maxi
  Kíváncsi lennék, az USA-Kína, USA-Kanada, USA-Mexiko, USA-India kereskedelmi forgalom értékének mekkora része az amerikai cégek és adott országban lévő telephelyeik közti áru/szolgáltatás forgalom értéke, és mekkora ami ténylegesen a kínai, kanadai, mexikói, indiai árukról és szolgáltatásokról szól?
 • Maki
  azt hiszem ez kell neked:

  support.microsoft.com/hu-hu/office/fat%C3%A9rk%C3%A9p-diagram-l%C3%A9trehoz%C3%A1sa-a-office-dfe86d28-a610-4ef5-9b30-362d5c624b68

 • kr
  és mások

  kihagytad csehországot és talán másokat is

  kár ezeket így összeadni: Kanada lakossága 40 millió, E

 • Kockázat kerülő

  Persze, nyilván vannak az USA számára fontosabb prioritások, mint Kelet-Európa. Szerintem amúgy, ha az USA nem is fog kiállni értünk fegyverrel, azért a törököket megfűzik, hogy segítsenek ezen a fronton. Akkor meg már egy török, német, francia haderőnek, akár esélye is van valamennyi, főleg, ha Oroszország déli felén is vannak harcok.

  Mindenesetre felső-középosztálybeliként az oroszok helyett elsőre jobb választásnak tűnik a németekkel és az EU-val jóban lenni. Hacsak valaki nem akarja megkockáztatni a politikai tisztogatásokat, miután bevonultak az oroszok, vagy nem külföldön tartja a pénzét és menekül, mielőtt bejönnek.

 • axt
  Egyetértek, én is a németekre és az EU-ra szavaznék, csak az bassza nagyon a csőrömet, hogy nagyon durván beleugatnak a belügyeinkbe. Emiatt mondom azt, hogy elmegy az összes nagyhatalom a fenébe, mert egyik se jót akar a kicsiknek, csak a saját érdekeit nézi, és próbálja ugráltatni az olyan kicsiket, mint mi. Nincs itt se egyenlőség, se testvériség. Lózung, az van.
 • Gazsi

  Én sem akarnék orosz uralom alatt élni. De ez a német, francia és török hadsereg sem tudná megállítani az oroszokat. A franciák nagy ívben tojnának a fejünkre, mint ahogy mindig is tették a történelem folyamán. Plusz utálnak bennünket. A németeket meg már ismerjük a két világháborúból. Ők sem hiszem, hogy annyira eröltetnék, hogy minket megvédjenek vagy segítsenek. Ahogy én látom itt a lengyeleken kívül nem nagyon jönne senki. A románok szinte egyből orosz talpakat nyalnának, mert ők ilyenek. A törökök meg szeretnének újra tényezők lenni, de nem fognak. Az lesz a legjobb, ha nem lesz konfliktus, hanem mindenki csendben marad.

 • traktoros
  sajnos a belügyekbe beleszólás szükség van olyan országokban, ahol másból nem tanul a nép. Szarul esik az önrendelkezésébe vetett hitének az embernek, elismerem, de sajnos kezd kiderülni, hogy nem mindenki tudja helyén kezelni az önrendelkezését.

  Fentebb írták a példát, hogy a közel-Keleten a diktátorpuccsok megbuktak, mert ott csak így tudtak rendet tenni. Ez az extrém eset, de hasonló zajlik Európában is.

  Körbenézek az országon: az utcán, a vonaton, sőt néha ebben a kommentszekcióban, és egyenesen vágyok rá hogy a németek tegyenek rendet. Mérhetetlenül nem tudom semmibe se nézni az itthoni emberek többségét.

  Persze, ez annak szar, aki becsületes, civilizált életet próbál élni és nem “olyan”. Értem én azt; sajnos nem lehet mindig mindenki mindenben nyertes.