Emelkedő állampapír kamatok

2019. február 21-én változik az ötéves PMÁP kamata és február 25-től emelkedik az FMÁP és az 1MÁP kamata is.

A lakossági állampapír befektetések népszerűségének megőrzése érdekében a Féléves Magyar Állampapír (FMÁP) és az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) esetén 50 bázispontot emel a kamaton az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK). A változások 2019. február 25-től érvényesek. Az FMÁP új kamata 2,5 százalék, az 1MÁP-é 3,0 százalék lesz hétfőtől.

Tájékoztatásul közöljük továbbá, hogy a 2018. december 18-án kibocsátott ötéves futamidejű Prémium Magyar Állampapír (PMÁP 2024/I) sorozat kamatfordulója – 2019. február 21. – után a kötvény kamatbázisa a 2018. évi átlagos fogyasztói árindexhez igazodva 2,8 százalékra emelkedik. A következő egy éves periódusra fizetendő kamata az 1,7 százalékos kamatprémiummal növelve 4,5 százalékra emelkedik.

Forrás

Köszönjük Zsoltnak a hírt

Share

71 hozzászólás

 • inagy@tvn.hu
  Most hogy jövünk fel a hitelminősítőknél?
 • Bence
  “Mondjuk a forintot befolyásoló magyar kamatszint már amúgy sem az alapkamat, hanem sokkal inkább a BUBOR és a lakossági állampapírok hozamának valamiféle keveréke, a lakossági állampapíroknál meg már volt egy kamatemelés nemrég, úgyhogy nyugodtan kijelenthetjük, hogy a kamatemelési ciklus megkezdődött.”
  Zsiday Viktor, 2019. február
 • Családfő
  Nagyon az állampapírhoz akarják kötni a népet..,
 • Bence
  Sziasztok, 1-3 éven belül tervezem telek/ingatlan vásárlását, addig viszont nem szeretném elinflálni a félretett pénzem. Tudom ez erősen szubjektív, de mi a véleményetek, melyik terméket érdemes jelenleg venni a MÁK-tól? Ha egy éven belül biztos nem kell a pénz, akkor mindenképp megéri a PMÁP? Ha 2%-ra is emelik vissza az idő előtti visszaváltás költségét, 1 év 4 hónap után akkor is jövedelmezőbb, és akkor még nem számoltam azzal, hogy a második évre vett 1MÁP-ot is el kell adni. Előfordult már olyan/előfordulhat olyan, hogy jövőre az 1MÁP több kamatot fizetne, mint jelenleg a PMÁP?
 • NAR
  Mi szükségük van a kamatemelésre? Amennyire látom az aukciók eredményét, bőven van kereslet a magyar állampapírra – a lakossági megtakarítást akarják növelni (és a fogyasztást visszafogni)?
 • 42
  Rengeteg készpénzen ül a lakosság. Az állam megpróbálja becsatornázni egy részét.
  Szondáztam a környezetemben lévő átlagembereket: Államkincstárról nem hallottak, befektetési számláról fogalmuk nincs. Az államban nem bíznak: “ellopja”, a bankok magas költséggel dolgoznak: “rabló bankok”. Ha megpróbáltam elmagyarázni a lehetőségeket, el se jutott a tudatukig (lebutítva sem értik).
  Viszont az ingatlanokban látnak lehetőséget: a legrosszabbakat is meg akarják venni, elővéve az összekuporgatott vagyonkájukat, akár eladósítva magukat.
  Megint a vagyonosabbak/tájékozottabbak járnak jól.
 • GinTonic
  Hogy ennek mi értelme? Nem pont a hosszabb lejáratok felé akarják terelni a lakossági pénzeket? Vagy már túl sok a kp a gazdaságban?
 • SavingsRate
  Nevetséges, hogy a cetelem takarékszámla, ami eddig egész jól igazodott a FMÁP-hoz, március végétől meg 1%-on kamatozik.
  Felhívtam őket, azt mondták erre, hogy a BNP-s ügyfelek beintegrálása óta változott az üzletpolitika, nem óhajtanak a látraszóló kamaton emelni. Mindezt azért, hogy a lekötött betét felé tereljék az embereket. A 12 hónapos lekötésre nyamvadt 2%-ot képesek adni, ami megint csak messze elmarad az 1MÁP-tól. Szégyen.

  Ha idő előtt feltöröd a lekötést 3 hónapon belül nem jár kamat (látraszóló se!), 3 hónap után pedig a bank “egyedi elbírálás alapján” az éves betéti kamat 30%-át felajánlhatja az adott időszakra. Tehát még a 3 éves lekötésnél se lesz meg a látraszóló 1%-ha neadjisten feltöröd. Hogy ez kinek éri meg a bankon kívül, az rejtély.

 • Blend Ahmed
  “a forintot befolyásoló magyar kamatszint már amúgy sem az alapkamat, hanem sokkal inkább a BUBOR és a lakossági állampapírok hozamának valamiféle keveréke, a lakossági állampapíroknál meg már volt egy kamatemelés nemrég, úgyhogy nyugodtan kijelenthetjük, hogy a kamatemelési ciklus megkezdődött.”
  alapblog.hu/demografia-forint-gdp/
 • Blend Ahmed
  “Az elmúlt évek során a lakosság állampapír-vásárlásai érdemben mérsékelték az állam és így a magyar gazdaság sérülékenységét. Ugyanakkor a kedvező megtakarítási folyamatok ellenére a lakosság állampapír-kereslete elmarad a korábban jellemzőtől. Míg a háztartások 2015-16-ban új megtakarításaik több mint felét állampapírba fektették, ez az arány az elmúlt években folyamatosan csökkent. A lakossági állampapírpiaci stratégia 2012-es bevezetése óta a háztartások állampapír-állományának növelése egyértelmű gazdaságpolitikai prioritássá vált. Az idei év elején újabb cél került kitűzésre, miszerint a lakossági állampapír-állományt öt éven belül meg kell duplázni. ”
  portfolio.hu/befektetes/allampapir/mnb-igy-lehetne-duplazni-a-lakossagi-allampapirokat.314479.html
 • Dani2

  “Megint a vagyonosabbak/tájékozottabbak járnak jól.”
  Még szerencse 🙂 Fordított esetben mi járnánk rosszul.
 • ferchi
  : “Megint a vagyonosabbak/tájékozottabbak járnak jól.” hál’ Istennek. gondold el, hogy mi lenne, ha a hülyék és felelötlenek járnának megint jól (mint MO-n oly sokszor).
 • S1M0N
  Szerintem alapvetően egyszerű a képlet, az MNB érzékeli a túlfűtött gazdaságot, a növekvő inflációt, ezért kamatot emel. Csak mint Zsiday írta a fentebb többször is linkelt blogposztjában, “unortodox” módon teszi ezt, a hivatalos alapkamatot hagyja a béka feneke alatt.

  Az egyszerűbb piaci szereplők számára kevésbé tiszta így a játszma amit Matolcsyék űznek, lehet mást mondani mint amit tesznek effektíve aztán, végeredményben pedig több kamat kerül a magán “kisember” zsebekbe, mint az iparági, vagy külföldi befektetőkébe, azaz több pénz marad a gazdaságban.

  Egyelőre úgy néz ki, a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad ebben a rendszerben, aztán majd a történelem eldönti, ennek a rejtett költségét mikor és hogyan fogjuk megfizetni. 🙂

 • Bence

  “Megint a vagyonosabbak/tájékozottabbak járnak jól.”

  Még szép, miért lenne ez másképp?
  Aki érzelemből vezeti a pénzügyeit, és a bankok a főgonoszok (lol), hogy hozna értelmes döntést?
  Akik szerint a tőzsde túl kockázatos, mert valamelyik ismerősüknek annyi esze volt, hogy vett egyetlen cég részvényeiből, majd az említett vállalkozás rosszul teljesített? (netán eladta a részvényeit egy válság alatt hatalmas veszteséggel).
  Vagy akik vesznek éves szinten erős kétszámjegyű hozammal “garantáltan” rendelkező alapokból vásárolnak, majd láss csodát, nem hozzák a történelmi hozamot?

  Az internet korában már arra sem lehet hagyatkozni, hogy ne lehetne kellőképpen tájékozódni… Nem azt mondom, hogy könnyű, de a lehetőség adott.

 • Leopold
  Lehet, hogy hülye kérdés, de van pénzem egyéves állampapírban, elvileg nincs visszaváltási díj a banknál, akkor azt ugye érdemes visszaváltani és venni újat az egészen?
 • Norbi

  Ha úgy érted, hogy 100% + felhalmozott kamaton veszi vissza a bank, akkor igen, most pénteken (nem előbb) érdemes visszaváltani, és jegyezni az új sorozatból.

 • Miku Tjaankoelke
  Az “állampapír-alapú” nyugdíjkötvényről nincs még új hír?
  Ha picit kedvezőbb lenne, mint az önyp, ráadásul ingyenes számlavezetéssel, lehet hogy belevágnék. Vagy át is vinném az önyp megtakarításomat, ha lehet majd ilyet.
 • P.
  5 éves PMÁP-ot visszaváltottam, áttettem újba, 3,8% helyett 4,5% most.
 • gaborr
  lehet, hogy nincs díja a visszaváltásnak, viszont valószínűleg az árfolyam nagyon rossz, és bukó a vége.
 • Blend Ahmed
  A lakástakarékpénztár helyett pedig lehetne “lakáskötvény” 🙂
 • Garázs
  Akkor a (lakás)hitelkamatok is emelkedésnek fognak indulni.
 • SavingsRate

  Azért ezzel óvatosan. Nyilván a részleteket még nem tudni, de ha messze még a nyugdíj akkor sokat számít a részvénypiaci kitettség. Az állam sose fog annyi kamatot adni még a nyugdíjkötvényre se, mint amit 15-20 év alatt összehoz a részvénypiac.

  Persze ízlés kérdése, lehet onnan is nézni, hogy ez legalább “garantált”, csakhogy ilyen hosszú távra lerakni a voksot egy magyar állam mellett nem rizikómentes.

 • Leopold

  Köszi!

  Pl. 4.990.000Ft értékben vettem állampapírt, most 101,2219 az árfolyam, 5.050.973 az aktuális érték, 1,22% a változás, ennél kevesebbet kapnék vissza, ha nincs visszaváltási díj? Légyszi magyarázd el, hogy ki tudjam számolni, megéri-e

 • gaborr
  általában van egy vásárlási és egy eladási ár, a kettő nem szokott azonos lenni. szerintem legjobb, ha felhívod a bankod és tiszázod vele, hogy jól érted-e, hogy a 101,2219-es árfolyamon tudod visszaváltani kezelési költség, és egyéb költségek nélkül.
 • R
  A Takarék Kereskedelmi Banknál van állampapírom, ami most járt le. Szeretném átvinni az Államkincstárhoz, mivel ott nincs számlavezetési díj. Milyen járulékos költségekre számíthatok? Illetve hogy fog megtörténni az átvezetés?
 • Norbi

  Egy napra a kamat 2,5/365=0,006849315. Ha a kamatozás kezdőnapja (a jegyzés követő hét keddje) óta eltelt napok számával beszorzod, és 1,22 körüli számot kapsz, akkor megvan a 100% + felhalmozott kamat. Ha 2,22 körül jön ki, akkor 99% + felhalmozott kamatot kapsz…

 • snasim
  Szeretnék Nyesz számlát nyitni és arra Pmákot venni. Melyik szolgáltatónál tudom ezt megtenni? Tudja valaki? Máknál van ilyen lehetőség, vagy csak TBSZ? Köszönöm!
 • Janos82
  Meg egy picit emelnek, es eljutunk oda, hogy megeri szabadfelhasznalasu jelzaloghitelt felvenni, es a penzt betenni az allamhoz… Mar mostis sok ajanlat van 4% korul… Igaz, 1 evre meg nem eri meg:)
 • E13
  3 millio Ft es 10000 euro 5eves tbsz szamlan allampapirban az 5 ev alatt mennyit hozna vegul? Valaki lenne szives lezevezetni ezt nekem? Pl 4 es 2 szazalek kamatokkal.

  Ezt evenkent kotnem le, de ha mar egy ki van szamolva akkor onnan menni fog a tobbis.

  Koszonom szepen

 • Leopold

  2018.07.17 a bekerülés idejes, vagyis 07.23-al (kedd) számolva 1,49 jön ki, tehát mondhatjuk, hogy megéri átraknom.

  Köszi!

 • naa
  Nezd meg azert a tobbi bank mennyi latraszolo es beteti kamatot fizet mielott a Cetelemedre panaszkodsz… Lehet, h az volt a fura, hogy eddig ilyen sokat fizettek. Nekem sok eve nem volt betetem, szoval nem erint, de pl. inkabb azt tartom nevetsegesnek, hogy masik bank gyerekeknek szolo megtakaritasi szamlajan is valami 0.0x% a kamat. Na ezzel jol lehet megtakaritasra osztonozni, pont az jon le a gyereknek kristalytisztan kamatfizeteskor, hogy zero kamatot kap a kis penzere. Ha mar van ilyen konstrukcio, akkor egy alacsony osszegig adjon lathato kamatot a gyereknek, szerintem. Bar ez jo is lehet, ha a szulo megtanitja allampapirt, reszvenyt venni inkabb, de azt meg gyanitom gyerek nem vehet, nem hiszem hogy van kiskorunak ertekpapirszamla.
 • Péter
  Havi rendszeres megtakarításon érdemes állampapírt venni vagy huszonezer forintokkal nincs értelme? Feltevést esetleg?
 • Szaky
  NAR
  2019-02-24 at 22:33

  Alig 28 milliárd forinttal emelkedett januárban a lakossági állampapírok állománya, ami eltörpül az egész évre tervezett 800 milliárdos bővülés mellett – derül ki a csütörtökön megjelent részletes államháztartási tájékoztatóból. Ennek fényében talán nem véletlen az ÁKK szerdai bejelentése arról, hogy több lakossági termék kamatát is megemeli, a jelek szerint erre is szükség lehet, hogy felpörögjön az értékesítés.

  portfolio.hu/deviza-kotveny/allampapir/rengeteg-penzt-akar-meg-tolunk-az-allam-de-nem-adjuk.2.315125.html

 • Norbi

  Megéri. A dátumok annyira nem stimmelnek, vagy nem jól értjük egymást, de az árfolyamok alapján a 2019/29-es sorozatod van. Ennek a jegyzési időszaka 2018. július 9 és 2018. július 13 között volt, és július 17-től (kedd) kamatozik.

  Az eltérést a számolásban az adja, hogy ez még nem a 2,5 százalékos időszakból van, hanem a 2 százalékosból. Ha ezzel számolsz (2/365*223), akkor a tegnapi napra érvényes 1,2219% kijön, azaz megkapod a 100% + felhalmozott kamatot, és az új sorozattal mehetsz a 3%-ra.

 • S1M0N
  @Péter
  Havi ~20e Ft megtakarításokat magyar állampapíron kívül másba nem igazán érdemes rakni. Bankoknál olyan alacsony kamatokat kapsz, hogy az inflációt nem fedezi, brókereknél olyan költségek vannak, hogy ilyen kis befizetéseknél elviszik a hozamod nagy részét.

  Ezzel szemben államkincstárban 0 Ft költségen vezetsz számlát, veszel állampapírt, a PMÁP pedig már érzékelhető kamatozású, az legalább kitermeli az inflációt, nem romlik a lekötött pénzed értéke.

 • headset

  “Szeretnék Nyesz számlát nyitni és arra Pmákot venni. Melyik szolgáltatónál tudom ezt megtenni? Tudja valaki? Máknál van ilyen lehetőség, vagy csak TBSZ? Köszönöm!”

  Az államkincstárnál nincs NYESZ számla.

  De ha más értékpapír szolgáltatónál nyitsz NYESZ számlát, van rá lehetőség, hogy a szolgáltató -egy megbízás alapján- a NYESZről pénzt utaljon a kincstári számládra és a megvásárolt papírok transzferálását kérje. Ez nem rontja el az adómentességet. Az ezzel járó költségeket fizetni kell.

  De mielőtt megnyitod az értékpapírszámlát, meg kell kérdezni a szolgáltatót, hogy ezt vállalják-e, van-e ilyen gyakorlatuk.

  Az esetleges eladás ugyanígy működhet, csak fordítva. A kötvény lejáratakor semmit sem kell csinálni. A KELER nyilvántartás alapján automatikusan átutalódik a pénz.

 • Leopold

  Igen, 2019/29-es július17-i jegyzésű, köszi a segítséget, know-how-t!

 • Dani
  Valaki már kérdezte, de én is szeretném tudni, hogy hogyan tudom kiszámolni,h adott berakott tőke 5 év múlva mennyi lesz kb?
  Ez itt nem kamatos kamat ha jól sejtem és persze benne van a változó infláció mint bázis, de azt erős becsléssel azért lehet közelíteni.
  Valakinek egy közelítő számítása akadna mondjuk 1M-ra, 3M-ra, 5M-ra?

  Köszönöm

 • SavingsRate

  Engem nem a többi bank érdekel, hanem az, hogy a Cetelem változtatott az üzletpolitikáján. A hiteleket kiadja 10%, 20% THM-el, és ezt (részben) a takarékszámlások pénzén teszi. Eddig alternatívája volt a FMÁP-nak, most már nem. A lekötésük úgy trágya ahogy van, még az 1 éves állampapír is messze veri. A BNP-s ügyfelek beintegrálása az átlag, lojális cetelemes ügyfél részére egy nagy ráfizetés. Ráadásul ők nem egy hagyományos bank, ezért nincs értelme a 0,0X%-os sima bankszámlával összehasonlítani.

  Továbbá a lakossági kamatok emelkedésnek indultak, tehát abszolút seggel előre ülnek a lovon.

 • SavingsRate

  Miért ne érné meg? Ha eldöntötted, hogy ebbe akarsz fektetni, akkor megnyitod a webkincstárat, és bankkártyával megveszed minden hónapban huszonezrekért az állampapírt. Az infláció garantáltan elveszi a pénzed, legalább kb. kinullázod a PMÁP-al.

  Egyébként meg ilyen kis összegnél a DeGiro is játszik ha részvénykitettséget szeretnél. Rengeteg ETF-et havi 1 tranzakció erejéig költségmentesen lehet venni. Az ishares core MSCI World (ca. 50 EUR / darab), vagy Vanguard All-World (ca. 70 EUR / darab) éppen megfelelhet ilyen célokra.
  A holland BEVA 20 ezer Euróig térít, ha bármi gond lenne, tehát éppen az ilyen kis összegeknél szerintem vállalható megoldás.

 • ritkan_szolok_hozza

  1. Kamatos kamat, ha a kifizetett kamatot újrabefekteted állampapírba, így érdemes csinálni, lehetőleg TBSZ-szen, hogy kamatadót ne vonjanak.

  2. Dobd össze excelben, nem tart semmiből. Linkelek egy screenshotot, hátha kiengedi:
  dropbox.com/s/b6w3v1zf9hc44dl/Screenshot%202019-02-26%2021.04.12.png?dl=0

 • E13
  Az is erdekelne meg, hogy:
  1) Be kell e jelenteni navnak barmit is a lentebbivel kapcsolatban
  2) 1 ák tbszre euro es forint is mehet-e (euro kpbol, kulfoldi eletbiztositas
  3) Ezt kesobb, 5 ev utan hogy tudjuk ugy kivenni, hogy ne valtodjon at az euro forintba. Nyissunk euros szamlat?

  Koszonjuk a segitseget!

 • hungaroborg

  4% kamattal számolva
  kiindulás 3000000
  1. év 3120000
  2. év 3244800
  3. év 3374592
  4. év 3509575,68
  5. év 3649958,707

  Ha minden évben újra befekteted a kamatot és marad 4% és egész évekkel számolunk.

  2% kamattal számolva
  kiindulás 10000
  1. év 10200
  2. év 10404
  3. év 10612,08
  4. év 10824,3216
  5. év 11040,80803

  Ha minden évben újra befekteted a kamatot és marad 2% és egész évekkel számolunk.

 • hungaroborg

  De bizony kamatos kamat. Az első évben kapott kamatot újra befektetheted nyugodtan. Bár ha azt nézzük, 3M forint 5 évig évi 4%-on kamatos kamattal 3.649.958,707 ft lesz. Kamatos kamat nélkül, vagyis csak ha minden évben megkapod a kamatot, de azt nem fekteted be újra, akkor 3.600.000. Mondjuk ahogy nő a kamat, úgy lesz látványosabb a kamatos kamat előnye a simáénál.

  De nem kell megijedni tőle, kis kézi számológéppel is simán ki lehet számolni, de ha csinálsz excelben egy egyszerű kis kalkulátort, akkor még a kamatokat is tudod benne egyszerűen variálni.

 • Zabalint

  Teljesen értelmetlen ahhoz hasonlítgatni hogy 10-20-30%-os áruhitelt helyeznek ki a másik oldalon. Attól még a BNP Paribas leányvállalataként ők is ugyanúgy találnak a bankközi piacon olcsó finanszírozást, mint a többi bank, a hitelkamat áruhitelre meg elsősorban a magasabb ügyfélkockázat miatt magasabb jóval a jelzáloghiteleknél. Az, hogy egy ideig a hazai bankszférához viszonyítva jó kamatot fizettek, azért volt, hogy ügyfélkört szerezzenek. Csodák nincsenek, amíg 0 körül van a jegybanki alapkamat, és a bubor is alig több, a lakossági állampapírok meg jóval piaci hozam felett vannak, addig nem lesz azoknak alternatívája a piacon.
 • Szak1
  Lenne harom allampapir-kerdesem, hatha valaki tudja: Ha TBSZ szamlara veszek PMAP/PEMAP allampapirt, a felevente kifizetett kamat ugye adomentes? Es ha 5 ev elott “feltorom” a szamlat, akkor a feltores pillanataban valik adokotelesse a visszamenoleg kifizetett osszes kamat (fizetesi idoponttol fuggetlenul)? Levonjak vagy nekem kell bevallanom? Az allampapir.hu szerint “mivel a jövedelemadót magánszemélyek esetén a Kincstár, mint kifizető vonja le és fizeti meg, így már a levont adót a magánszemélynek nem kell bevallania.”
 • Szak1
  Es meg egy utolso kerdes: en azt hittem, hogy TBSZ szamlan eladhatok ertekpapirt bezaras nelkul, csak penzt nem vonhatok ki. Ezzel szemben a TBSZ szerzodesemben az all, hogy “jelen szerzodes megszunik, ha a Szamlatulajdonos a lekotesi allomanyaban levo penzeszkozt vagy penzugyi eszkozt reszben, vagy egeszben lekotesi idoszak alatt kivonja a lekotesi allomanyabol” – eladas ilyen szempontbol kivonasnak minosul, vagy nem?
 • szocske
  , szerintem eddig ültek fordítva a lovon: ügyféltoborzó marketing akció volt a magas kamat. Elég ügyfelük lett, így már nincs kényszer, hogy magas kamatot adjanak.

  , csak tőled függ, hogy kamatos kamat vagy nem, nincs akadálya újra befektetni a kamatokat. Mivel a kamatprémium ismert lejáratig, sztem elég csak ezzel számolni, az inflációt úgyis elveszted, tehát mindegy mennyi.

 • Second Wave

  “eladas ilyen szempontbol kivonasnak minosul, vagy nem?”
  Nem.
 • gaborr
  18SZJA 166. sora környékén keresd, önbevallással kell adózni, neked kell bevallani, és megfizetni az adót. ÁKK nem vonja le.