Mi történt a piacokon 2018-ban?

Közel az év vége, érdemes megnézni, mi történt idén a befektetések területén.

A forint egy hatalmas eséssel az eddigi 305-310 forint/euró-s sávból a 320-325 forint/euró sávba gyengült és tartósan ott is ragadt. Ennek egyik fő oka az alacsonyan tartott forint alapkamat, a másik a folyamatosan csökkenő külkereskedelmi többlet, az import növekedésével nem tud lépést tartani az export bővülése. (Ha több dolgot adunk el külföldre devizáért, mint amennyit vásárlunk külföldről, ez erősíti a forintot. Ha csökken az előny vagy megfordul a trend, az a gyengülés irányába hat.)

Az amerikai tőzsde az egyik legrosszabb decemberén van túl (eddig), ennél rosszabb decembert utoljára 1931-ben láttak a befektetők.

A fenti grafikonra pillantva mindenki világvége hangulatba kerülhet és sokan kerültek is, azonban másfél év távlatában még mindig pluszos az amerikai tőzsde. Az az érdekes helyzet állt elő, hogy míg a tőzsdén nagy eladások vannak, a közgazdászok semmi pánikra való okot nem látnak, 2020 előtt csak 10-30% esélyt adnak egy esetleges recessziónak.

Az esés inkább indoka, mint oka a kínai kereskedelmi háború, a FED további kamatemelései és forráskivonása a piacról. Annyi történik csak, hogy lassan halkul a zene és sokan attól tartanak, hamarosan vége lesz a táncnak, ami már 2009 óta a  befektetők nagy örömére szolgált.

A Dow Jones index október elejei csúcsához képest 13%-os esést szedett össze, de ezzel is csak 14 hónapnyi növekedést sikerült veszítenie.

A Nasdaq Composite Index már egy erősebb, 22%-os esést hozott össze augusztus óta, csak az öt nagy FAANG cég (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google) ezermilliárd dollárral ér kevesebbet ma, mint a nyár végén.

A nemzetközi piacok sem remekelnek, 6 billió dollárral lettek szegényebbek a világ részvénypiacának szereplői is.

A magyar tőzsde maga a béke szigete ebben a vérfürdőben, úgy tűnik, pozitív nullával lesz képes zárni az évet, ráadásul úgy, hogy jelentősen emelkedni tudott az utolsó negyedévben. (Persze a forint gyengülése miatt ezt a külföldi befektetők nem így látják, de ez legyen az ő problémájuk.)

A piaci félelmeket az olaj is megszenvedte (az autósok nagy örömére), annak árában is nagy esés tapasztalható.

Talán ennyiből is látszik, nagyon feszültek a piacok, bár sok hasonló esést láttunk az elmúlt években, könnyen lehet, hogy most nem lesz egy gyors felpattanás az esés után. Közel tíz évnyi szinte szakadatlan emelkedés után nem is lenne annyira meglepő. Hamarosan megtudjuk, folytatódik-e az esés.

Addig is és mindenek ellenére mindenkinek boldog karácsonyt kívánok. 🙂

Share

58 hozzászólás

 • Stanlee
  Abban igaza volt, hogy nagyvarosban mindig ki lehet adni a lakast. De abban mar nem, hogy az ingatlan erteke nem csokkenhet. Egy osztalekfizeto reszveny vasarlas-tartashoz hasonlo beruhazast valositott meg ingatlan alapon.

  Amugy en csak azert tartottam meg a lakast, mert nem tudtam volna belole kilepni nagyobb veszteseg nelkul. Igy maradt a tartasa, es az anyagi nehezsegeket at kellett veszelni. Persze ez bizonyos szintig erosse tett a befektetesek teruleten, mar nagyon nem erdekel, ha valami elvesziti az ertekenek a felet, ha tudom, hogy egyszer visszajon. Szoval a tozsden indexkoveto ETF-et veszek, es nem zavar, ha most 15% minuszban is van, majd visszajon.

 • Ungarische betyár
  Köszönöm szépen mindenkinek aki ingatlan témában hozzá szólt.

  Nekem csak az a furcsa, hogy rengeteg embertől hallom, hogy ingatlant venne, amit bérbe adna, mert mekkora buli. “Real”-t olvastam régebben, illetve másik fórumon “Mamókát” is. ők is írják mekkora nyerő az ingatlan..
  Aztán amikor valaki megkérdezi tőlük: “Akkor most miért nem vesztek, a mostani árakon?” na akkor megy a mellé beszélés, kifogás keresés, mert nem vesznek, de hirdetik az igét.

  Stanlee.
  Részvényekkel nem lehet bukni: “és nem zavar, ha most 15% minuszban is van, majd visszajön.”?
  A japán tőzsde se éri el már 20 éve a korábbi szintjét.
  Azért az nagyon sok idő, és igen nagy bukta, ha sok pénzt tettél bele.

 • ritkan_szolok_hozza
  “A japán tőzsde se éri el már 20 éve a korábbi szintjét.”
  Igen, ebben igazad van. De ez igazából stratégia kérdése, mert az osztalékok beérkeznek (és remélhetőleg növekednek) akkor is, amikor a piac éppen azt gondolja, hogy az adott papír kevesebbet ér. Tehát nem kell eladnod a papírt azért, hogy mondjuk 20 év múlva hozzájáruljon ez a jövedelem a megélhetésedhez.

  Ingatlan: teljesen egyetértek. Most nem érdemes venni, csak tartani és eladni. Nekem pl. van egy kétszobás panellakás a nevemen (panelprogramban részt vett). Ahhoz, hogy ezt ki lehessen adni, rá kellene költeni mondjuk 3 milliót a felújításra, bútorok, stb. Ezek után továbbra is lenne vele munka, hiszen a lakáskiadás munkával jár. Ezért én pl. azon gondolkodom ,hogy inkább eladom és az összeget inkább befektetem.

 • Stanlee
  Mindig lehet talalni olyan reszvenyt-kotvenyt-tozsdet-barmilyen befektetesi format, amit flehozhat az ember peldakent, hogy “latod, nem eri meg vele foglalkozni, mert ez nem jo.” Ahogy a japan tozsde nem ment, a tobbi meg igen. Jelenleg MSCI World, S&P500, Stoxx, DAX, MDAX ETF-ek amiben tartom a megtakaritasaim. Csak egy piacra, cegre nem teszi fel az ember az osszes penzet. Ma meg mar csak 7%-os minuszban van a portfoliom, meg egy picit jobb a hangulat, maris pluszban van.
 • Átlagmagyar
  igen, ahogy mondod. Megérkeztünk a háziasszonyokhoz! Most már boldog/boldogtalan lakást vesz akár erőn felül is! Senki nem akarja fizetni a 70-80-100-120 + rezsiket, pedig már csak 1-2 évet kéne kihúzni albiban és sanszos, hogy lesz egy komolyabb korrekció.. Mert nehogy már a pudva Csepelen 16 m legyen egy 30 nm-es garzon! Ahol ráadásul az országban a legrosszabb a levegő! Ehhez az árakhoz olyan 500 netto/hó kéne legyen az átlagfizu.. Tudom sok melósnak simán megvan most ez, de az átlagnag nem hinném.

  @ritkan_szolok_hozza te kicsit tévedésben vagy. Nem kell költeni arra semmit. Ha működik a mosdó/wc/meleg van akkor kifested és 70-75-körül kiveszik holnap, ha emeleti és nincs sok brazil a környéken.

  Sten’ Magyar tőzsde mennyire para? Egyáltalán ki ad/vesz ott?

 • jami
  Én csak kifestettem, mindent megjavítattam, ami kicsit nem volt patent és meghirdettem. Mivel az volt az otthonunk, alapvetően rendben volt, bútorokat én eleve hosszú távra veszek, alap a kicsi rezsi és a jó lokáció. 3 hétig hirdettem, de már a 2. nap kiadhattam volna. Szerződés közokiratba foglalva, adózok.
  Venni viszont nem vettem volna, mi azért tartottuk meg, mert jó helyen lévő, jó lakás – ha venni akarnék hasonlót, nem lenne egyszerű. Az házban lévő lakások olyan áron mennek, hogy csak nézek, pár hete egy 2+n lakást többért (!) vettek meg, mint amennyiért az új házunkat vettük – 1,5 éve. Ha így haladunk, pár év múlva teljesen esélytelen lenne bármit vennünk.
 • Átlagmagyar
  Légyszi konkrétabban picit a számokró.. Melyik kerület? Mennyiért ment el a másodikon aza lakás? Hol vettetek új házat? Nyilván Bivalyb@asznádon palotát lehet kapniegy pesti garzon áráért..
 • Ungarische betyár
  Szerintem teljesen irreális ami most már a lakások-házak piacán zajlik. Főleg a fővárosban.
  Már kb 1.5 éve is az volt a személyes véleményem, hogy drágák a lakások. Azóta csak drágultak.
  Érdekes, hogy Miklós is drágának tartotta az ingatlanokat Bp-en és vonzáskörzetében, és tudjuk, hogy azóta is emelkedtek.
  Köszi a véleményeket.