5-10 évig fix kamatú hitelek: hogy csinálják a bankok?

2016-10-28
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A lakáshiteleknél van egy úgynevezett kamatperiódus, ez mutatja meg, hogy hány havonta vagy évente vizsgálják felül a hitel kamatát és igazítják az aktuális piaci viszonyokhoz.

Ma történelmi mélyponton van a legtöbb deviza alapkamata, így a forinté is. Ha ez elkezd emelkedni, akkor a lakáshitelek törlesztői is elkezdenek emelkedni ezzel párhuzamosan.

A legtöbb lakáshitel 3 hónapos kamatperiódussal rendelkezik, vagyis minden harmadik hónapban változik vagy változhat a kamatozása.

Ha a kamatok a padlón vannak, mint most, érdemes lehet 5 vagy 10 évig fix kamatokkal kérni a hiteleket, még akkor is, ha ezek drágábbak, mint a negyedévente változó kamatozásúak.

Erről már sokat írtam, például itt is.

Ami érdekes kérdés, hogyan csinálják a bankok azt a mutatványt, hogy vállalják a 3-5-10 évig fix kamatokat, kockáztatva helyettünk?

Sokan úgy képzelik, hogy a bankárok 10 évig tűkön ülve és a szájukat rágva reménykednek, hogy nem fog jobban emelkedni a kamat annál, amennyivel többet kértek a 10 évig fix hitelért, mert akkor hatalmasat buknak a hiteleken.

Nos, ennyire se nem vagányok, se nem buták a bankok, a megoldás sokkal egyszerűbb ennél.

A bankok egész egyszerűen lefedezik a kockázatukat egy igen kézenfekvő módon: jelzálog-leveleket bocsátanak ki 3-5-10 éves futamidő mellett a befektetőknek. (Persze másként is vonhatnak be 3-5-10 éves forrást, nem csak jelzálog-levelekkel, hanem egyéb kötvényekkel, vagy akár kamatcsere-ügyletekkel is, de ez most lényegtelen, az is pont így működik.)

Ide kattintva elolvashatod a sajtóhírt, hogy sikeres volt a legutóbbi jelzálog-levél kibocsátása az Erstének, a befektetők a 3 éves kötvényeket 1,9%-os, az 5 éves kötvényeket 2,48%-os hozam mellett jegyezték le.

Vagyis innentől kezdve nem a banknak, hanem a kötvényvásárlóknak kell tűkön ülve és a szájukat rágva reménykedniük, hogy nem szállnak el a kamatok a következő öt évben és még 3-4 év múlva is jó ötletnek fog tűnni, hogy 2,48%-os éves kamatozású kötvényt vettek.

Ha most a hitelkalkulátorunkra kattintasz és a lenyíló fülben állítgatod a hitel kamatperiódusát, láthatod, mennyiért adja a példában szereplő Erste a 6 hónapos és az 5 éves kamatperiódusú hitelt:

A féléves periódusnál ugyanaz a hitel 3,67%, az ötéves periódusnál 4,65% éves kamattal fut. A 3 évest nem adja ki a kalkulátor, de szinte biztos, hogy 4% lehet az éves kamata, ha van ilyen hitele a banknak, ugyanis ennyivel szerezte olcsóbban a bank a forrást.

Természetesen nem csak az Erstének van jelzálogbankja, hanem szinte az összes nagybanknak és máshol sem mennek másként a dolgok.

Mivel a befektetők hosszabb távra magasabb kamatra veszik csak meg a kötvényeket, ezért van az, hogy minél hosszabb ideig akarod fixálni a kamatokat, annál nagyobb kamatokat fog tőled is kérni a bank.

Ennyire egyszerű az egész működése, semmi más trükk nincs a hosszabb kamatperiódus mögött.

Ha már erről szól a cikk, régen fényeztem a blog hitelszakértőjét, úgyhogy most megteszem, nehogy megszóljon, hogy elfeledkeztem a hűséges hirdetőmről. 🙂

550x104-cikkekbe

Na, ezen is túl vagyok. Remélem, most már mindenki érti, hogyan működnek ezek a hitelek.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram